Het duurt trouwens wel even voor je plaatsen als Athene en Korinthe hebt bereikt. Net als Origins is Assassin's Creed Odyssey een behoorlijk lange game die de speler de tijd geeft voor een goede aanloop voordat de belangrijkste verhaallijnen goed en wel losbarsten. Dat is logisch, want er is in Assassin's Creed Odyssey ongelooflijk veel te doen. Om te beginnen is er niet eens sprake van 'een hoofdverhaal', want eigenlijk zijn het er drie. De zoektocht naar de ouders van Alexios en Kassandra en het verdere verhaal rond die familie is er daar een van. Daarnaast is er het politieke verhaal. Zoals gezegd speelt Assassin's Creed Odyssey zich af ten tijde van de Peloponnesische Oorlog waarin Sparta en Athene het met elkaar aan de stok hebben. Dat brengt ook allerlei gameplay-elementen met zich mee, die we zo nog zullen bespreken.
Cult of Templars?
We beginnen met het 'derde verhaal', dat eigenlijk meer een schaduwverhaal is dat tentakels in beide bovenstaande verhalen heeft. Alexios komt al vroeg in de game een vreemde Cult op het spoor. Deze 'Cult of Kosmos' telt circa veertig leden die allemaal een bepaald doel nastreven. Wat dat doel precies is, is Alexios niet duidelijk, maar vast staat wel dat het geen goed nieuws is voor de bestaande Griekse beschaving. Zo komt er al snel een tweede taak naast de quests uit het hoofdverhaal: alle 'cultists' moeten worden opgespoord en uitgeschakeld. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want ze houden zich verborgen en zijn over heel Griekenland verspreid. Alexios moet stukjes informatie bij elkaar rapen om ze te kunnen vinden, en vervolgens moeten ze ook nog worden verslagen. Elke cultist bezit bovendien een bepaald artefact dat Alexios nodig heeft om zijn 'Speer van Leonidas' te kunnen verbeteren. De jacht op de Cult of Kosmos neemt dus al snel een heel eigen plek in de game in. Aardig detail is trouwens dat het woord 'kosmos' is afgeleid van een Oud-Grieks woord dat 'orde' en 'wereld' betekent. Het wordt niet met zo veel woorden gezegd, maar kenners zien de contouren van de aloude strijd tussen de Assassins en Templars hier uiteraard in terug.
Big battles
De strijd tussen Alexios en de Cult of Kosmos staat los van de verdere oorlog. Alexios is dan ook vrij om te kiezen wie hij aanhangt, maar hij hoeft geen keuze te maken. In elke provincie waar je komt is een van beide grootmachten de baas. Er is een leider aan de macht die loyaal is aan Sparta of Athene, en de aanwezige soldaten dragen de corresponderende rode (Sparta) of blauwe (Athene) kleuren. Door deze troepen aan te pakken en Sparta/Athene op allerlei manieren dwars te zitten, kun je de macht die een factie heeft in die regio verminderen. Is een regio voldoende verzwakt, dan krijg je de mogelijkheid een 'big battle' te voeren. Ook daarbij is er een keuze. Je kunt je melden bij de legeraanvoerder van de Grieken of bij die van de Spartanen, en vechten aan de zijde van jouw voorkeur. Hierbij geldt dat vechten voor de aanvallende partij, dus de partij die op dat moment niet de macht heeft in die regio, moeilijker is. Daar staat tegenover dat het je betere beloningen oplevert. Een gewonnen gevecht levert je een (verdediging) of twee (aanval) stukken Epic gear op, een aardig bedragje aan drachmes en een sloot ervaringspunten. Bovendien is het meedoen in zo'n grote veldslag een van de spectaculairste dingen die je in Assassin's Creed Odyssey kunt ondernemen. We raden het daarom zeker aan.
Heb je eenmaal een natie aan de macht geholpen in een regio, dan opent dat weer nieuwe mogelijkheden. Op de eerste plaats kun je bovenstaand riedeltje herhalen en gewoon de andere partij weer aan de macht te helpen. Dat is altijd een goede manier om snel wat XP of toffe items te verdienen. Je kunt echter ook goedbetaalde klussen krijgen bij officieren van het leger dat aan de macht is. Je blijft tenslotte een misthios. Het soort taakjes dat je van ze krijgt kun je ook op centrale punten in de spelwereld van 'message boards' halen. Hierbij gaat het dan meestal om bounties: schakel deze legeraanvoerder uit, breng zo veel Atheense/Spartaanse schepen tot zinken, et cetera. Wijk je even van de questlijnen af, dan is er ongelooflijk veel te doen in het Griekenland van Assassin's Creed Odyssey.
Het merendeel van dat soort alternatieve bezigheden hebben we nog niet eens genoemd. Zo maakt de Arena uit Assassin's Creed Origins een comeback. Alexios kan er ook naartoe voor geld, ervaring en sterke items. Er zijn speciale missies rond het jagen op legendarische wildebeesten. Vind ze, versla ze en lever hun huid in bij Diana, een van de 'Dochters van Artemis', die ook nog eens een oogje op je heeft. Geen zin in? Neem de controle over je schip en ga op piraten jagen. Het is een goede manier om snel aan grondstoffen te komen die je nodig hebt om niet alleen je schip, maar ook je items te kunnen upgraden.
Babbelen met Perikles en Sokrates
Keer je weer terug bij het hoofdverhaal, dan kom je vroeg of laat in Athene terecht. Alexios is hier op het juiste moment op de juiste plaats, want binnen de kortste keren ontmoet je Perikles, Sokrates en andere grote namen uit de geschiedenis. In 431 voor Christus staat de democratie nog in de kinderschoenen en is hij onderhevig aan allerlei invloeden, van binnen en van buitenaf. Je hoort Sokrates orakelen over hoe het voor een leider die zelf onderdeel is van een groep vrijwel onmogelijk is om 'het juiste' te doen zonder zichzelf te bevoordelen. Je hoort ook hoe die theorie weerlegd wordt door andere grote denkers, of door Alexios zelf, mocht het gesprek die kant op gaan. Praten in Assassin's Creed Odyssey is overigens ook een taak op zich. Net als in Origins heb je in gesprekken vaak meerdere keuzes. Vaak maakt het niet heel veel uit wat je zegt, maar soms moet je een duidelijke keuze maken. Dit is een onderdeel van het 'The Witcher 3-recept' dat in Origins nog een beetje ontbrak. In Odyssey kunnen keuzes dus verstrekkende gevolgen hebben. Zeker als de keuzemogelijkheid wordt voorzien van een bepaald icoontje, weet je dat je voorkeur in potentie gevolgen heeft. Heel ingrijpend zijn die gevolgen - zover wij konden zien - meestal niet, maar het is een leuk extra laagje.
Verhaal in het heden
Net zo'n laagje, maar dan wat bekender en gebruikelijker voor Assassin's Creed, is het verhaal in het heden. Opnieuw volg je het team van Layla Hassan, die met een soort zelfgemaakte Animus via Alexios of Kassandra probeert te achterhalen waar de geheimen van het oude Griekenland zich bevinden, in de hoop ze uit handen van de Templars te kunnen houden. De balans tussen beide stukken van de game is zeer duidelijk in het voordeel van de oudheid, maar dan nog is het leuk om af en toe eens rond te kijken in het kantoor van Layla, en om haar documenten op haar laptop door te nemen. Daar zitten af en toe best wat leuke 'easter eggs' tussen.