Door Jurian Ubachs

Redacteur

Assassin's Creed Odyssey Review

Prachtige trip naar de Griekse Oudheid

01-10-2018 • 13:00

147

Singlepage-opmaak

Het Griekenland van Alexios en Kassandra

Assassin's Creed Odyssey

Met Assassin's Creed Odyssey gaat Ubisoft verder waar de uitgever met Origins was gebleven. Dat betekent niet alleen dat hetzelfde verhaal in het heden wordt opgepakt, maar ook dat de insteek van de game opnieuw meer naar role-playing neigt dan naar 'ouderwetse' actie. Met Alexios en Kassandra - de speler mag zelf kiezen - kent de game sterke hoofdpersonages die een leuk en veelzijdig verhaal doormaken. Het vechtsysteem is verder uitgebreid en wordt leuker gemaakt door de vele wapens en items die zijn te vinden, en de extra vaardigheden die kunnen worden vrij gespeeld. Het oude Griekenland is daarnaast een prachtige, idyllische setting die goed is voor tientallen uren verkenningsplezier. De voice-acting, een verzameling grafische bugs en enkele functionele bugs vormen verbeterpunten, maar verder is Odyssey in alle opzichten een geslaagde doorontwikkeling van Origins.

Getest

Assassin's Creed: Odyssey, PS4

Prijs bij publicatie: € 59,99

Vanaf € 19,99

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

Met Assassin's Creed Origins sloeg Ubisoft vorig jaar een andere weg in met de langlopende serie die zijn tiende verjaardag vierde. Dat met het oude Egypte voor een historische, herkenbare setting werd gekozen, was natuurlijk niet nieuw, maar de manier waarop de speler dat Egypte kreeg voorgeschoteld was dat wel. De serie liet het aloude 'action-adventure'-genre achter zich en zette een stap richting openwereld-rpg's. We maakten zelfs de vergelijking met The Witcher 3, in onze ogen nog steeds de beste role-playing game van de laatste jaren. Het toont aan hoe veel potentie er in de nieuwe weg van Assassin's Creed zit, en die potentie hoopt Ubisoft ten volle te kunnen benutten met Assassin's Creed Odyssey.

Gameplaybeelden van Assassin's Creed Odyssey waarin Alexios een quest uitvoert in Athene.

Oneerbiedig gezegd is Assassin's Creed Odyssey een nieuwe skin voor Origins. Uiteraard is dat veel te kort door de bocht, maar de game maakt onmiskenbaar gebruik van dezelfde tech en stijl, dus aan die vergelijking ontkomt Ubisoft niet. Hoe erg dat is, valt te bezien. De Franse uitgever deed immers exact hetzelfde met Assassin's Creed II: Brotherhood, en dat wordt nog steeds gezien als een van de beste games in de serie. Ubisoft heeft er een handje van om een 'goede' game uit te brengen met nieuwe tech, om daarna op basis van dezelfde tech een veel beter, volgend deel af te leveren. Dat zagen we in het verleden bij Assassin's Creed, maar bijvoorbeeld ook in de Far Cry-serie. Wat dat betreft heeft Odyssey uitstekende kansen.

Vanzelfsprekend beschikt Assassin's Creed Odyssey over een nieuwe setting. De verhuizing valt op zich mee, want het oude Egypte wordt ingeruild voor het oude Griekenland. Een prima switch, want weinig geschiedenisboeken zijn zo doorspekt met mythes en legendes als die over de Griekse oudheid. Assassin's Creed Odyssey speelt zich af vanaf omstreeks 431 voor Christus, ten tijde van de Peloponnesische Oorlog tussen Sparta en Athene. Dat betekent dat je rondloopt in een wereld waarin al behoorlijk wat verleden is opgebouwd. Je bent onderdeel van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis, maar wordt doorlopend geconfronteerd met het rijke verleden dat Griekenland zelfs dan al heeft. Dat blijkt ook wel. Elke plaats die je bezoekt heeft wel een tempel voor een van de Griekse Goden, of een begraafplaats of ander aandenken aan een van de vele helden die in de Trojaanse oorlog hebben gevochten en die voorkomen in de verhalen van Herodotus, Homerus en vele andere dichters en schrijvers.

Kiezen tussen Alexios en Kassandra

In deze wereld maken we kennis met Alexios en Kassandra, een Spartaanse jongen en meisje. Het is aan de speler om te bepalen welke van de twee het hoofdpersonage is van Assassin's Creed Odyssey. De keuze heeft geen gevolgen voor de inhoud van de game, maar het is wel goed om te weten dat tussendoor wisselen - zoals bij Jacob en Evie Fry in Assassin's Creed Syndicate kon - nu niet mogelijk is. Wij kozen voor Alexios en speelden ter vergelijking ook een stukje als Kassandra. Zoals beloofd geeft dat inderdaad geen enkel verschil in speelwijze. Wel vinden we de stemacteur achter Alexios beter dan die van Kassandra, maar dat verschil is ook weer niet zo groot dat het je keuze per se moet bepalen. Ook leuk om te weten is dat Kassandra volgens Ubisoft het 'canon' hoofdpersonage is. De gelijknamige roman volgt namelijk Kassandra, dus in zekere zin is zij het 'juiste' personage. De keuze maakt verder niet uit.

Met je personage - we schrijven voor het gemak vanaf hier alleen Alexios nog op - begin je de game ogenschijnlijk zorgeloos op het Griekse eiland Kefalonia. Je bent een misthios, oftewel een huurling. Alexios doet tegen betaling wat werk voor mensen op het eiland, waaronder vriend Marcos, maar al snel raakt hij betrokken bij zaken die ver voorbij Kefalonia gaan. Een mysterieus figuur zet hem op het spoor van zijn vader, een hooggeplaatste Spartaanse legeraanvoerder. Alexios verlaat Kefalonia dan ook na de proloog, en vanaf dat moment ligt het oude Griekenland aan je voeten.

Dat Griekenland is zeer waarschijnlijk de mooiste, meest sfeervolle wereld die je ooit hebt gezien in een Assassin's Creed-game, en daarbij ook nog eens de grootste. Vergezeld door zijn vogel Ikaros, schip de Adrestia en enkele trouwe personages trekt Alexios de mediterrane wereld in. Die wereld bevat vrijwel alle stukken van Griekenland die je zou verwachten. Ubisoft heeft nog net niet het hele land in de game gestopt, maar het scheelt weinig. Wil je dus zien hoe Kreta of Kos eruitzagen in 431 voor Christus, dan kan dat. Athene en Korinthe vormen eveneens hoogtepunten, en ze zorgen voor enkele van de mooiste vergezichten in het spel. Niet zelden verloren we onszelf in het verkennen van de omgeving en het genieten van het uitzicht. Assassin's Creed Odyssey is prachtig.