Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Oculus Go Review

Mobiele vr zonder gedoe

04-05-2018 • 06:00

105

Oculus Go

Samsung deed in 2014 een slimme zet. De Zuid-Koreaanse fabrikant had gezien hoeveel enthousiasme er was rondom de developmentversies van de Oculus Rift-vr-bril en voorspelde dat er ook een markt was voor een goedkopere, simpelere vr-ervaring, in combinatie met een mobieltje. De twee bedrijven sloegen de handen ineen en dat resulteerde eind 2015 in de Gear VR; een houder voor Samsung Galaxy-telefoons waarmee die werden omgetoverd in een vr-bril. Een flinke upgrade van Googles Cardboard-bril, die eerder dat jaar uit was gekomen.

Vele vergelijkbare headsets volgden en elke keer was het concept hetzelfde; je pakt een telefoon, hangt hem in een houder en zet het geheel op je hoofd. Oculus dacht tezelfdertijd dat het nóg eenvoudiger kon, door het telefoonelement weg te nemen en alle hardware in de bril in te bouwen. Het resultaat? De Oculus Go, een vr-headset van 219 euro die compleet standalone werkt, zonder de telefoonconstructie van de Gear VR, en zonder de noodzaak om een dure pc aan te sluiten en sensoren in de ruimte te zetten, zoals bij duurdere headsets. Een lage prijs en lage instapdrempel dus, maar welke kwaliteit krijg je daarvoor terug?

Wie denkt voor een duppie op de eerste rang te kunnen zitten en met de Oculus Go eenzelfde ervaring te krijgen als bij een Rift of Vive, kunnen we meteen uit de droom helpen. De Oculus Go biedt een redelijk basale ervaring, zonder rondlopen in de ruimte of zelfs maar het tracken van de positie van je hoofd. Klinkt wellicht als een open deur, maar het is goed dat te weten.

Wat je wel krijgt, is een apparaat dat je hoofdbeweging volgt over drie assen. Je kunt dus omhoog, omlaag, naar links en naar rechts kijken, en ook de kanteling van je hoofd wordt gevolgd. Dat gebeurt erg accuraat en snel. Naar voren buigen om een object nader te bekijken of je nek uitsteken en om een hoekje kijken kan niet en dat is even wennen voor mensen die weleens een duurdere vr-headset hebben gebruikt.

  Oculus Go Gear VR Google Daydream Oculus Rift HTC Vive PlayStation VR
Schermtype Lcd Oled Oled Oled Oled Oled
Resolutie per oog en pixeldichtheid 1280x1440px
538ppi
1280x1440px
570ppi
1440x1440px
538ppi
1080x1200px
460ppi
1080x1200px
460ppi
960x1080px
386ppi
Pixelindeling Rgb Pentile Pentile Pentile Pentile Rgb
Refreshrate 60-72Hz 60Hz 60Hz 90Hz 90Hz 90-120Hz
Kijkhoek 100° 101° 100° 110° 110° 100°
Hoofdtracking 3 assen 3 assen 3 assen 6 assen 6 assen 6 assen
Oculus Go
De Oculus Go, Google Daydream en Samsung Gear VR

Een groot voordeel van de Go ten opzichte van zijn duurdere concullega's is het gemak waarmee je hem gebruikt. Voordat je er de eerste keer mee aan de slag gaat, koppel je hem aan je telefoon, zodat je via de Oculus-app bepaalde instellingen kunt aanpassen en apps kunt installeren, en dat is het ook meteen. Kabels of sensoren zijn niet nodig. Ook fijn is dat je er een kleine controller bij krijgt, een soort laserpointer waarmee je objecten in de virtuele wereld kunt aanwijzen en die in sommige games dienstdoet als je hand.

Boven op die controller zit een ronde trackpad met daaronder twee kleine knoppen. Onder je wijsvinger zit een trekker, die - je raadt het al - veel wordt gebruikt in games waarbij je moet schieten. Je gebruikt hem echter ook om dingen te selecteren in de vr-omgeving van Oculus. Het apparaatje ligt lekker in de hand en werkt verbazingwekkend accuraat, zeker als je bedenkt dat alle positionering en tracking gebeuren op basis van de ingebouwde bewegingssensoren. Dat betekent dat je hem dus niet vrij door de ruimte kunt bewegen, maar alle polsbewegingen worden wel heel precies gevolgd. Zo precies dat we tijdens het spelen van een tafeltennisgame echt het gevoel hadden dat we de bal konden plaatsen waar we wilden en zelfs spin konden meegeven. Inspector, een van de fanatiekste tafeltennissers bij Tweakers, was ook blij verrast door de kwaliteit van de tracking.

Comfort

Het draagcomfort van de Go is meer dan prima. Hij heeft een zachte schuimrand voor tegen je gezicht en twee banden om hem op je hoofd te bevestigen, waar de Daydream slechts een enkele band heeft die rondom loopt. Dankzij die extra band bovenlangs zit hij veel steviger. Bovenop zitten de aan-uitknop en volumeknoppen, en aan de zijkant vinden we de 3,5mm-aansluiting en micro-usb-opening. Die laatste gebruik je voor het opladen, wat ongeveer drie uur duurt; een eventuele koptelefoon gaat in de 3,5mm-opening. Niet dat je die per se nodig hebt, want de ingebouwde luidsprekers van de Go zijn meer dan prima. Ze kunnen lekker luid en geven een ruimtelijk beeld. Ben je dus alleen in de kamer, dan kun je die koptelefoon prima achterwege laten. Ben je al helemaal over op bluetoothaudio, dan vis je naast het net; dat wordt niet ondersteund door de Go.

Er valt niet veel aan de Go af te stellen. Zo is er geen wieltje om de pupilafstand te veranderen en ook kun je de afstand tot de lenzen niet variëren. Dat betekent dat bij mensen met een gezichtsopbouw die afwijkt van de norm die Oculus voor ogen heeft, het beeld wellicht niet helemaal scherp is. Wij hadden daar gelukkig geen last van. Voor brildragers wordt een accessoire meegeleverd dat je in de Go moet monteren om extra ruimte voor je bril te maken. Wil je een stap verder, dan kun je voor 79 dollar op maat gemaakte voorzetlenzen bestellen.

Grappig feitje: de Go wordt niet door Oculus zelf gebouwd, maar door Xiaomi. Daarom prijkt er ook een Mi-logo op de zijkant van de headset. In China wordt de Go verkocht als de Xiaomi Mi VR Standalone: dezelfde hardware, maar met een eigen online winkel voor apps en games.

Beeldkwaliteit

Op het gebied van comfort, gemak en de tracking van de controller zijn er dus echt stappen gezet. Kijken we naar de beeldkwaliteit, dan is dat helaas niet zo. De beelden die de Go voorschotelt, zijn erg simpel. Da's ook niet gek als je bedenkt dat de Go wordt aangedreven door de Snapdragon 821, een smartphone-soc van bijna twee jaar oud, die op zijn beurt weer een bescheiden upgrade was van de Snapdragon 820. Die laatste vonden we terug in telefoons als de LG G5 en OnePlus 3. Die chip moet niet alleen de games en apps renderen, hij moet dat ook nog eens twee keer doen vanuit net een ander perspectief, zodat je als gebruiker diepte ziet. En hij moet dat met minimaal zestig beelden per seconden doen, zodat het beeld enigszins rustig oogt. Wat dan overblijft, is genoeg rekenkracht voor graphics die vergelijkbaar zijn met wat je vroeger op een PlayStation 2 of Nintendo 64 zag.

We noemden het al even: de refreshrate van 60Hz. Voor een game die je op een tv of monitor speelt, is dat hoog, voor een vr-bril niet. Dat is dan ook de reden dat krachtigere en duurdere modellen minimaal op 90Hz renderen. In hoeverre je hier iets van merkt, is sterk persoonsgebonden. Verschillende mensen op de redactie hebben de Go opgehad en waar sommigen het beeld rustig genoeg vonden, meenden anderen daadwerkelijk het verversen te kunnen zien in de vorm van knipperend beeld. Ontwikkelaars kunnen ervoor kiezen om de refreshrate op te krikken naar 72Hz, maar dat gaat dan wel ten koste van de beschikbare rekenkracht.

Oculus Go teardown
Een teardown van de Oculus Go, geplaatst door Oculus-oprichter Palmer Luckey op Twitter

Afgezien van de kwaliteit van de gerenderde beelden is de beeldkwaliteit van de bril zelf naar verwachting. Net als bij andere mobiele vr-brillen is de kijkhoek met honderd graden aan de nauwe kant en eigenlijk is het beeld alleen in het midden écht scherp. Kijk je vanuit je ooghoek, dan zie je naast waziger beeld ook veel blauwpaarse halo's rondom witte randen, vergelijkbaar met chromatische aberraties bij een cameraobjectief. De resolutie is met 1280x1440 pixels per oog prima, zeker omdat Oculus lcd's gebruikt met een echte rgb-indeling in plaats van de Pentile-amoledschermen van veel andere brillen. Dat betekent dat er meer subpixels aanwezig zijn en je minder last hebt van het screendooreffect, herkenbaar als een zichtbaar raster over het beeld.

Het gebruik van lcd's betekent ook dat het contrast van het beeld lager is dan we gewend zijn van andere vr-headsets, die vrijwel allemaal een oledpaneel gebruiken. Is dat erg? Wat ons betreft niet, zeker niet in deze prijsklasse. Als je de bril direct vergelijkt met bijvoorbeeld de Gear VR, dan zie je wel verschil, maar het is zeker niets om je aan te storen.

Oculus Go

Voor het scherm zitten twee fresnellenzen, die we kennen van andere vr-brillen. Dit lensontwerp, met zichtbare concentrische ringen, maakt het mogelijk de lenzen veel platter te maken dan een regulier ontwerp. Gebruikt in een vr-bril is de keerzijde dat de ringen met het licht kunnen gaan spelen, waardoor je halo's ziet, ook bekend als god rays. Bij de Oculus Go hadden we daar opvallend weinig last van, hoewel er langs de neus wat licht naar binnen kan lekken.

Software

De Oculus Go draait Android Nougat, maar daar zie je bij normaal gebruik niets van. Wel valt, als je hem aan een computer hangt, op dat de mappenstructuur dezelfde is als bij een Android-telefoon en het is met een omweg mogelijk om apk-bestanden te sideloaden. De reden dat de Go Android draait, is heel simpel; Oculus heeft in de laatste jaren veel tijd en moeite gestoken in de software voor de Gear VR, die door het bedrijf ontwikkeld is, en het was zeker niet van plan het wiel opnieuw uit te vinden. De Go draait dan ook precies dezelfde software als de Gear VR. Van het uiterlijk van de menu's, tot de onderliggende sdk: de twee platforms zijn gelijk. Dat is een slimme zet, want daardoor trapt de Go meteen af met een goedgevulde softwarebibliotheek. En als ontwikkelaars een nieuwe game of app maken, draait die zowel op de Gear VR als op de Oculus Go.

Oculus Go software

Je begint een vr-sessie altijd op het homescreen. Vandaaruit kun je naar je eigen apps en games toe, de store bekijken, instellingen aanpassen en bijvoorbeeld screenshots maken of een livestream starten via Facebook. De Oculus-winkel bevat een heleboel apps die zich grofweg laten onderverdelen in games en 180/360-gradenvideo's. Een groot deel is gratis, maar voor sommige content moet je gewoon de knip trekken, net als bij apps op je smartphone of tablet. Dat gaat via een Oculus-account, waaraan je een creditcard of PayPal-account moet koppelen. Prijzen variëren grotendeels tussen twee en tien euro.

De games kun je dan weer opsplitsen in échte games, racegames en shooters bijvoorbeeld, en 'ervaringen'. Daarbij draait het minder om gameplay, maar meer om het verplaatsen naar een virtuele ruimte waarin je bepaalde dingen kunt doen. Zo is er de ervaring genaamd 'Face your Fears', waarin je kunt kiezen tussen verschillende enge scenario's, met als doel dat je angsten overwint. Geen game dus, maar wel gerenderd en dus geen video. In de onlinewinkel heeft elke app of game een Comfort-rating, die aangeeft hoe intens de ervaring is: fijn voor mensen met een zwakke maag. Apps en games installeren kan vanuit de virtuele winkel, maar ook via een gekoppelde telefoon. Het basismodel heeft 32GB opslag en voor 269 euro kun je de versie met 64GB krijgen. Geheugen uitbreiden is niet mogelijk.

Oculus Go softwareOculus Go softwareOculus Go softwareOculus Go softwareOculus Go softwareOculus Go softwareOculus Go softwareOculus Go software

Niet al het aanbod is even leuk, maar er springt genoeg tussenuit. Zo vonden we de 180-gradensportvideo's erg leuk om te kijken. Hierbij zit de camera bijvoorbeeld naast de basket bij een basketbalwedstrijd of achter het doel bij voetbal. Ook het bekijken van een WWE-worstelwedstrijd vanuit een van de hoeken van de ring is wezenlijk anders dan een normale video. Op het gebied van games is vooral Rush tof, een spel waarin je langs verschillende checkpoints moet skydiven. De eerdergenoemde potjes virtuele tafeltennis hebben ook wat van onze tijd opgeslokt.

Conclusie

De Oculus Go verandert niet veel aan de ervaring van mobiele vr; als je hem eenmaal ophebt, had het net zo goed een Gear VR kunnen zijn. Waar je echter bij de Gear VR nog een dure Samsung-telefoon moet kopen, en deze elke keer in het apparaat moet klikken, heb je bij de Go voor 219 euro alles wat je nodig hebt en zijn er geen stekkertjes om aan te sluiten of kabels om in te pluggen.

Dat is het grootste pluspunt van de Go: het gebruiksgemak. Daarnaast zit hij relatief comfortabel, werkt de controller fijn en heeft hij opvallend goede luidsprekers. Ook het hele softwareplatform zit goed in elkaar en het aanbod is behoorlijk groot. Had de Go ook nog een stap gezet wat beeldkwaliteit betreft, dan hadden we helemaal niets te klagen gehad. Helaas gaan de ontwikkelingen op dit vlak niet hard en is er weinig verschil met wat we twee jaar terug zagen. Wie indrukwekkende graphics wil, moet echt uitwijken naar een Rift, Vive of Mixed Reality-headset, maar wie zijn eerste stapjes in de vr-wereld wil zetten of wellicht aan de slag wil met softwareontwikkeling voor vr, heeft aan de Oculus Go een prima keus.

Reacties (105)

105
105
79
6
0
14
Wijzig sortering
Heb de Go ook sinds gisteren. Heb ook al twee jaar een Gear VR met S6 edge +
Voor mij is het rgb paneel in de Go toch een dealbreaker. Zwart is niet zwart, waardoor in donkere omgevingen, zoals in Netflix of Oculus Cinema, alles wat ‘mistig’ lijkt als je om je heen kijkt. Tevens vind ik de lichtlekkage onder de neus bij de Go onacceptabel. Dit stoort me echt. Ook de gebruikte lenzen geven af en toe rare lichtcirkels.

Ondanks dat het geluid van de Go beter is, het gebruiksgemak beter is en de headset comfortabeler is, prefereer ik toch mijn Gear VR. De kleuren en kleurdiepte spatten daar van af. Ondanks het screendoor effect. Ik vind het scherm van de Go toch iets te mat, ondanks de goede reviews die het rgb paneel krijgt.
Mensen halen toch wel een dure telefoon, en zo'n passive bril kost een paar tientjes. Dan is 219 EUR best veel als "gebruiksgemak" het enige is wat eruit springt.
Nou, ik heb een gear vr bij mijn oude Galaxy s7, maar dat was toch best een gedoe hoor... Vooral als je hem een tijdje niet gebruikt had, moest echt heel vaak de telefoon weer er uit halen om de software te updaten, of hij was weer niet unlocked... Ook was het eigenlijk verplicht om een koptelefoon te gebruiken. Als de speakers in dit ding inderdaad goed genoeg zijn dan is dat wel fijn want die kabel die dan naar beneden hangt was ook niet fijn.

En je moet niet vergeten dat de gear vr ook geld kost he. Het verschil is zo'n 100 euro (nu iets meer als je adviesprijs met straatprijs vergelijkt maar van de oculus go komen ook nog wel straatprijzen).

Bovendien moet je maar net een compatibel toestel willen kopen, niet alle highend toestellen hebben ook een goede vr bril ter beschikking (en nee die cardboard-achtige dingen kun je niet vergelijken, dat is nog een slag minder).

Wat anders, ik blijf er bij dat mensen het niet tracken van hoofd positie niet moeten onderschatten... Dat was met de gear vr in mijn ervaring de snelste manier om misselijk te worden, je hoofd een beetje zijwaarts bewegen en het beeld blijft gewoon staan. Je leert op zich wel je hoofd stil te houden, maar natuurlijk of fijn is het niet. Als je al een capabele pc hebt dan zou ik echt even doorsparen voor een rift, dat gaat je echt een enorm veel betere ervaring geven. En zelfs met mijn oude gtx770 was dat al stukken beter dan de gear vr, al draaide niet alle software lekker. Nu op mijn 1060 geen problemen meer. Je hebt dus niet per se een 1080+ nodig.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 14:03]

Precies, het grootste voordeel ten opzichte van de Gear VR etc, is het gebruiksgemak. Ik vond het ook mega irritant om mn smartphone in dat ding te klikken iedere keer, je batterij die snel opgaat, etc.

Verder is dit het ideale systeem voor VR porn maar voor hardcore gaming is het nog niet geschikt.
Neuh, veel mensen halen geen dure telefoon maar een budget of mid-range model.
De cijfers neigen toch naar high end smartphones. Echter zijn dit niet de nieuwste modellen. Dus 2de hands of tegen gereduceerde prijs gekocht

http://www.shareforce.eu/...aandelen-smartphones-2018
Zijn 2-5 jaar oude telefoons wel nog high end? Sure ze zijn nog goed genoeg in gebruik, maar de hardware huppelt toch een eindje achter op huidige flagships.
En zelfs als je de nummers in die eerste tabel optelt kom je nog maar aan 40%, schiet er nog zo'n 60% over voor goedkopere modellen/merken en flagships van andere merken (die meestal niet zo'n marktaandeel kunnen veroveren als Apple of Samsung).
Qua pure rekenkracht is er (vanuit het perspectief van een gemiddelde end user) de laatste paar jaar maar weinig meer gebeurd in smartphoneland. Het ging al vlot en het gaat nog steeds vlot.

Ik heb ook net een nieuwe gsm gekocht om mijn Oppo Find7+ te vervangen.. maar het is me zeker niet om rekenkracht of opslag te doen. De batterij is bij GSM's nog steeds de grootste reden om een nieuw toestel te kopen. Mijn find kon eigenlijk nog prima mee puur qua snelheid enkel de batterij laat het wat afweten..

Er zijn mensen zat die 850 euro betalen voor wat gadgets en een goede camera, daar is ook zeker niets mis mee an sich. Maar het is een luxe geworden , met een toestel van 300 euro kom je tegenwoordig al heel heel ver.
Rekenkracht maakt zeker wel nog uit als je het over gaming/vrij performance hebt. SoC's van 2 jaar gelden kunnen tot een viervoud trager zijn dan huidige SoC's. Ik begrijp dan ook helemaal niet waarom de Oculus Go geen Snapdragon 845 heeft. De 821 is een prima SmartPhone SoC, maar wel een traag beestje als je hem toepast in VR
Allicht wel voor die specifieke user group , vandaar ook mijn perspectiefvermelding :-)

Zelf heb ik nooit echt het appeal ingezien van mobile gaming, ok openbaar vervoer en zo allemaal goed en wel maar zelfs dan kijk ik liever een filmpje of luister wat muziek. Ik spreek dan als iemand die wel een gaming desktop heeft staan thuis en een ps4 .. in principe zou ik er wel warm voor moeten lopen.
Dat je er mee toekomt was zo niet het punt. Het artikel gaat over VR en niet je dagelijkse doen, daar heb je toch wat meer voor nodig.
an sich zijn ze nog steeds high-end, als in het waren de flagships van 2 jaar geleden...
Als voorbeeld een huidig midrange toestel met een Snapdragon 630 is nauwelijks sneller dan de Nexus 5 uit 2014 met zijn Snapdragon 800. In de synthetische benchmarks is de 63x serie letterlijk paar procenten sneller maar dat soort verschillen zijn in de praktijk voor een gebruiker onmerkbaar.
Dus kun je concluderen dat die flagship modellen van een paar jaar geleden inmiddels simpele midrange telefoons zijn geworden. Ik zie in het lijstje hierboven geen iPhone 8 of X langskomen, geen Galaxy S8, geen Note 8, etc...
Is niet geheel onlogisch met die prijzen tegenwoordig. Ik koop zelf nooit meer de nieuwste iPhone. Altijd 1 generatie terug
Inderdaad wat ik bedoelde dus.
Bij elkaar opgeteld rond de 40%, alles daaronder meer dan de helft.
Wanneer is een high-end smartphone echt high-end?
Wanneer deze bij uitkomen de beste hardware van het moment heeft. Zo moeilijk is de high end omschrijving niet.
enige waar ik echt onderscheid in kan zien is de CPU meer niet. midrange toestellen zoals Xiaomi bijvoorbeeld gebruiken ook bijvoorbeeld 4 - 6fgb werkgeheugen en snelle ook. Dus alleen op CPU basis een high-end zien??
Zoals anderen al zeggen, de meeste mensen hebben geen High end telefoon, en als je een oudere telefoon wilt gebruiken, moet die voor de GO toch minimaal android 6.0 hebben, dus erg oud kan hij ook niet zijn.

Verder moet je de GO eerder vergelijken met de gear VR dan met zo'n plastic prul. De Gear VR kost ook al 100 Euro. Het verschil met de GO is dan niet heel groot meer.

[Reactie gewijzigd door Tripledad65 op 22 juli 2024 14:03]

Je kunt ze al vinden voor 60 Euro. Zeker op prijsstunters websites, heb daarvoor 1 gehaald.
Dus 100 Euro klopt niet meer tegenwoordig. Tenzij je de extra controller mee wil rekenen.
Ik vind VR echt gaaf. Maar ik geef schat ik om de 3 jaar 50 euro uit aan tweedehands telefoon. Opeens een toestel van een rug kopen om met VR te spelen is gewoon teveel voor mij.

Als deze go over een paar maandjes wat gezakt is in prijs lijkt het mij heel interessant. Heeft ook als voordeel dat je het makkelijk uit kan lenen zonder je telefoon kwijt te zijn.
Maar die VR brillen zijn vaak bedoeld voor een hele range aan schermgroottes, zodat als je niet de grootst mogelijke telefoon hebt, de beeldhoek te klein is en je het logo en de knopjes gewoon ziet zitten. Bij speciale VR brillen is de beeldhoek groot, zelfs met "maar" een 5 inch scherm omdat de lens iets verder inzoomt dan een VR bril die een scherm tot 6 inch ondersteund.
toch raar, want andere reviewers vinden het comfort/bruikbaarheid/beeldkwaliteit toch echt een stuk beter dan de GearVR.
Jammer dat een van de meest interessante dingen namelijk het multimedia consumeren totaal niet besproken wordt in de video. Dit apparaat schijnt namelijk enorm geschikt voor films en Netflix etc
AuteurWoutF Hoofdredacteur @z0rk0l4 mei 2018 07:19
Video's kijken op dit ding is niet anders dan op alle andere vr-brillen die eerder uitkwamen. Ja, het is leuk dat je in een soort virtuele bioscoop zit en het beeld groot is, maar de in de tekst genoemde matige beeldkwaliteit is voor mij een te grote dealbreaker om echt van een serie of film te kunnen genieten.
Video's kijken is veel meer dan alleen een virtuele bioscoop wanneer de film specifiek voor VR360 graden is gefilmd. Dan is het een enorm intense ervaring! Er zijn echter nog maar weinig films die zo gefilmd worden, vooral expirementeel gedoe en uiteraard een heleboel porno.

Maar als je inderdaad reguliere films of netflix gaat zitten kijken dan heeft zo'n apparaat weinig toegevoegde waarde.

[Reactie gewijzigd door LordFarid op 22 juli 2024 14:03]

Dat !

Maar toch ook Netflix :)

Zelf stoor ik me totaal niet aan de beeldkwaliteit, dat geraak je snel gewoon. Vergelijk het met een oude projector, de resolutie is lager maar het big screen effect is geweldig. Ik kan m'n giga TV dan ook niet meenemen naar de slaapkamer of als ik buitenshuis ben en dan is het leuk als fanatieke filmkijker om je eigen cinema op zak te hebben. 3D films zijn dan ook echt 3D want je hebt een beeld voor elk oog en geen zonnebril-effect zoals in de cinema ;) I love it !
Anoniem: 1322 @LordFarid4 mei 2018 16:26
Inderdaad. Ik vind dit ook een best gemis in de review. De usecase van de GearVR was eigenlijk ook alleen video. De review van tested is hier ook duidelijker over. Je krijgt een portable movie theater:
https://youtu.be/aQcR1q35vMc?t=983
WoutF je vergeet hier dat dit de eerste stand-alone is voor de massa.
Wat brillen hiervoor deden weten veel mensen niet, tenzij ze een high-end Samsung hadden.

Dit apparaat is juist aantrekkelijk voor de "newby" in VR, die juist nog moet ontdekken wat VR allemaal kan, omdat het voor velen nu pas een optie lijkt.
Het lijkt mij dat dit niks met newbie of pro heeft te maken. Iedereen is wel eens naar een (imax) 3D bioscoop geweest en weet hoe dat is. Een VR bril die bijna dezelfde ervaring weet te bieden zou dus best indruk maken. Nu komen ze weer met een beperkt blikveld en een virtuele bioscoop om de beperkingen te verbloemen. Dat valt dan gewoon tegen, ook voor newbies.

Naar mijn mening zouden ze beter een VR bril kunnen uitbrengen zonder games functie, maar wel de mogelijkheid om 3D filmmateriaal te bekijken in hoge resolutie en met een 170° blikveld. Koppeling met Netflix erbij en je hebt een compleet nieuw marktsegment. Dat zou dan wel een dure bril worden in eerste instantie, maar het zou best goed verkopen op luchthavens e.d. denk ik.
Waar jij op aimed had Sony ook al tijdje geleden (http://www.trustedreviews...mz-t3w-personal-3d-viewer) zonder success.
Ik ben het met je eens dat groter blikveld beter is, maar we zitten nog in begin fases, geven het even tijd. In de tussentijd is dit een erg goede instap in VR, newbie of pro.
Anoniem: 1026419 @WoutF4 mei 2018 10:57
Maar in het geval van games kun je er ook niet echt van genieten toch.

Gemiste kans wel, ik had liever de focus puur op 'venues' en films gezien. Met dus een (veel) hogere resolutie.

De snap dragon hoeft enkel upscaling te verzorgen in dat geval. Wat prima gaat tegenwoordig, bij niet te snelle beelden.
De beleving en de portabiliteit, de 3d opties etc doen ook veel dan alleen pure resolutie. Er zijn veel scenario's te bedenken waarin dit voor het geld een fijn apparaat is. Nogmaals jammer dat er niet verder op in is gegaan en je antwoord hierover zo beknopt is en een groot deel van de functionaliteit afgedaan wordt met een makkelijk antwoord in de vorm van resolutie

[Reactie gewijzigd door z0rk0l op 22 juli 2024 13:48]

Zeker bij film/serie kijken is het comfort van de headset toch zeer belangrijk, en de beeldkwaliteit is volgens de meeste reviewers beter dan de GearVR..
Als je een halve meter van je tv af gaat zitten is het beeld ook heel groot ;)
Weer fresnal lenzen. Wanneer stappen ze daar nu eens een keer vanaf. De Gear VR mod voor de Vive is een fantastische mod, dus ik snap niet dat Oculus nu weer van dat soort lenzen gebruikt. Qua kosten is dat toch nihil?
Keuze van lenzen is altijd een afweging. Fresnel-lenzen zijn moeilijker te produceren dan de lenzen in de GearVR (en pre-CV1 Rift prototypes), dus denk niet dat het geen bewuste keuze is:

+ minder pupil swim, waarvan sommige mensen (onbewust) misselijk worden
+ lichter in gewicht
+ grotere sweet spot

Zie ook deze post van Alan Yates met uitgebreide toelichting.

Wat betreft de lenzen in de Oculus Go: merk op dat dit de nieuwe generatie optieken van Oculus is, een stap boven de optieken in de Rift. Niet te vergelijken met bijvoorbeeld de fresnel lenzen in de HTC Vive.
Jammer dat de resolutie en de beeldkwaliteit niet op orde is.

Ik ben op dit moment erg gewend aan Daydream, dus ik zou de achteruitgang wel hard merken. Daarentegen; het gemak en comfort van aan/uitzetten en Go (pun) is wel erg interessant. Het telkens de telefoon in mijn huidige houder zetten, goed in het midden afstellen; de telefoon die soms niet mee werkt en uitvalt + de AUX plugin goed erin proppen zijn toch kleine irritantje dingetjes die de beleving dempen.

Mocht de resolutie opgeschroeft worden (en OLED panelen) en de prijs blijft gehandhaafd, dan kan het een ideale instapper zijn voor mensen die de VR experience op een budget willen beleven.
Ricepuppet Je zit er een beetje naast en hebt het niet goed gelezen:

Oculus Go
  • Lcd
  • 538ppi
  • 1280x1440px
  • Rgb
  • 60-72Hz
Google Daydream
  • Oled
  • 538ppi
  • 1280x1440px
  • Pentile
  • 60Hz
De resolutie is hetzelfde, en omdat het een RGB display is inplaats van Pentile is het scherm juist duidelijker dan bij anderen. Andere videoreviews kaarten dat ook aan, bovendien wordt er vernoemd dat de games die draaien op 72hz (omdat de Go dat support) er veel vloeiender uitzien, zelfde bij media (is een meervoud van de standaard 24p van films).

Bovendien is de headset ook beter (buitensluiten van licht, draagcomfort en app support) dan de Google Daydream. Dit is voor jou juist een stap vooruit, niet achteruit.
Gisteren de Oculus Go binnengekregen en waar ik nooit meer anders wil dan OLED (sinds Nexus 6P en Pixel 2) is het LCD-paneel hier echt geen probleem. Bij geen beeld is het echt zwart, en op het moment dat je in een scene zit waar perfect zwart moet zijn is een beetje licht geen probleem, omdat niks in de wereld om je heen ook echt perfect zwart is. Nogmaals, ik zou nooit meer een telefoon willen anders dan LCD, maar hier is het geen probleem.

Ik vind het gemis van Bluetooth headset mogelijkheden veel groter. Zou graag Airpods aansluiten.
Anoniem: 1069537 @HellFury5 mei 2018 17:35
Bij VR doe je er alles aan om zo min mogelijk vertragingen in het systeem te hebben. Bluetooth Audio heeft meer vertraging dan bekabelde audio, en is vrijwel zeker om die reden weggelaten.
Ik heb m'n airpods gekoppeld aan een android telefoon en Windows 10 laptop maar bij beide geen hinderlijke vertraging opgemerkt. Daarnaast is bij VR de vertraging van het beeld waar je misselijk van wordt. Het geluid is echt niet zo belangrijk als beeld wat betreft kwaliteit en vertraging. Zonder 'binaural' geluid is het nog prima te doen terwijl de minieme verschillen in 3D effect al meteen een vervelend gevoel in m'n ogen geeft en snel misselijkheid oplevert.
Nog ff een paar keer getest en het diepe zwart is inderdaad wel een gemis. Aan de andere kant zie je dat veel OEM's juist kiezen voor LCD omdat OLED veel vertraging wanneer de pixel van helemaal uit naar aan moeten gaan.
Probeer de Go voor de aardigheid eens uit. We hebben een hoop gesleuteld aan de persistence voor dit scherm en zoals @Penhoat al heeft benoemd zorgt RGB in plaats van Pentile voor een aanzienlijk beter plaatje. Voor veel content gebruik ik persoonlijk liever een Go dan een Rift, ondanks de lagere framerate, omdat het beeld overall meer in balans is.
De beeldkwaliteit van de Go, is beter dan de GearVR in combinatie met de benodigde telefoon.
Juist de Go is nu een ideale instapper voor mensen die VR experience op een budget willen beleven.
Hmm, ik zoek een leuke VR bril om mijn race games te kunnen spelen op de pc.

Echter vind ik een vive te duur en draait die vermoedelijk niet op een AMD R9 200 serie.

Nu had ik gehoord dat je de PSVR wel kan aansluiten aan je pc. Maar dat dan de tracking niet goed werkt.

Nu had ik gehoopt dat deze mobiele VR de mogelijkheid had tot het aansluiten aan de pc. Want het enige wat de vr hoeft te doen voor mij. Is de mogelijkheid bieden dat ik naar links en rechts kan kijken. En dan is 200 euro een mooie prijs. Zeker omdat het systeem geen zware pc vereist.

Helaas zal ik nog moeten wachten.
of gewoon een DK2 op de kop tikken van iemand. Ik heb redelijk veel met de DK2 gespeeld op een R9 290 en dat ging prima. Daarnaast heeft de DK2 positional tracking en zelfs in race (en andere cockpit) spellen waar je stil zit is dat een ENORME verbetering. Het is echt niet alleen maar om rond te kunnen lopen. Daarom snap ik dit product ook niet; 3DOF is ECHT niet genoeg voor VR.
Dat is misschien wel een idee.
Ja dit. Ik heb niet de behoefte om door mijn kamer te lopen en te springen, ik ben een couch gamer. Maar het zou zo veel toevoegen als ik in de formule 1 bolide naar links of rechts zou kunnen kijken. Helaas kost dat nog altijd zo'n 450 euro. En gezien het magere aanbod verder aan games vind ik dat het geld nog niet waard.
Ik zou zeggen, kijk dan eens naar de Windows Mixed Reality headsets, misschien dat die een goedkopere oplossing voor je zijn.
Op dit moment is het dus niet mogelijk om de Go bv te gebruiken als display/controller voor je PC.
De video embedded als YouTube video. Top! Die andere player is maar niets :)

Verder vind ik € 219 voor een "instap VR bril" te prijzig. Zeker als de genoemde beeldkwaliteit niet zo denderend is. Ok, je hoeft je telefoon niet in de bril te klikken, maar dat is voor vele mensen denk ik het minst erge.
Ok, je hoeft je telefoon niet in de bril te klikken, maar dat is voor vele mensen denk ik het minst erge.
Moet zijn; je hoeft je Samsung telefoon niet in de bril te klikken..

Niet iedereen heeft of wil een Samsung telefoon natuurlijk, en dat is dit het enigste alternatief..
Je hebt ook andere VR brillen waarbij je de telefoon in de bril moet klikken. Heb het niet zo zeer over de Samsung VR.
[snip]

Sorry, blijkbaar per ongeluk op de verkeerde reply gedrukt. Deze kan verwijderd worden.

[Reactie gewijzigd door Arboris op 22 juli 2024 14:03]

Er zijn ook universele VR-brillen waar je iedere willekeurige Android-telefoon in kan klikken.
beeldkwaliteit is natuurlijk relatief, kijk als jij 4k UHD verwacht dan is FullHD niet zo denderend. Vergeet niet dat de resolutie van deze bril hoger is dan die van de Rift of Vive (niet de Vive pro), en in vergelijking met de rift ook weer verbeterde lenzen.
Ik heb nu een Galaxy S8, kan ik dan beter kiezen voor een GearVR of toch een Oculus Go?
Ik zou beginnen te spelen met een goedkoop alternatief. google cardboard is zelfs een optie, maar een bril uitzoeken die met een bandje vast op je hoofd kunt zetten is ook wel fijn. Als je dat stadium al gepasseerd bent en je wilt niet even wachten/doorsparen voor iets beters, dan maakt het vast niet zoveel uit. GearVR is dan wel een heel stuk goedkoper voor jou omdat je al en telefoon hebt.
Ik heb al een Oculus Rift en wil wat voor onderweg ;-)
Ik heb nu een Galaxy S8, kan ik dan beter kiezen voor een GearVR of toch een Oculus Go?
Heb een S8 met GearVR maar ga me deze toch aanschaffen. Reden: beter voor de batterijduur van m'n S8 en ik kan andere huisgenoten VR laten doen zonder m'n telefoon urenlang kwijt te zijn :D Heb tevens een vive maar dat is toch altijd een gedoe om op te stellen dus dat wordt enkel in weekends gebruikt.
Mooi product en review. Vooral de controller is dus bijzonder aan dit apparaat. Gaaf dat het nu stand-alone is, gebruik mijn smartphone namelijk al voor bijna alles. Daarbij zul je net zien dat ie leeg is als jij net een rondje wil VR’en.
Er is USB aansluiting om het continu van stroom te blijven voorzien, dus lege accu valt mee. GearVR heeft dat ook.
Waarom geen WMR headset in het overzicht? Bied van alle andere varianten de meest eenvoudige volledige VR ervaring.
Inderdaad. Ik vrees dat na een dag we geen reactie van WoutF krijgen.
Zal wel met het totaal aantal VR modellen te maken hebben, maar dan had WoutF beter een Vive en Rift over 1 kan geschoren, want die hebben hetzelfde gedoe. En had WMR met minder VR gedoe er mooi bijgepast.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.