Inleiding
Deze review is anders dan de anderen omdat ik de Oculus Go in wil gaan zetten om een eenvoudige VR ervaring aan te bieden in een museum omgeving. Het gebruik van de bril op scholen en dergelijke zou een grote toegevoegde waarde hebben. Het gaat om een 360 graden filmpje dat gerenderd wordt in Unity 3D. Het filmpje laat een rondleiding door een historische stad zien en duurt ongeveer 5 minuten. De gebruiker/bezoeker zit achter op een paard en wagen en kan vrij rondkijken, maar er is verder geen interactiviteit.
De review zal dus voor veel mensen niet volledig zijn, zo ben ik bijvoorbeeld niet geïnteresseerd in apps of games op de Go. Toch denk ik dat een review vanuit mijn uitgangspunt ook voor andere Oculus Go gebruikers nuttig kan zijn.
Achtergrond
Als vrijwilliger ben ik al een aantal jaren bezig met mijn stad in het verleden na te bouwen. Hiervoor gebruik ik voornamelijk de tools Blender, Substance Painter en Unity 3D. In het verleden ben ik uitgegaan van een losse computer met een Mixed Reality headset.
Dit had een aantal voor- en nadelen:
Voordelen:
Goede beeldkwaliteit
Rondleiding starten van buitenaf (via een los numeriek toetsenbord)
Nadelen:
Prijs (bril 400 euro en computer 1000 euro)
Weinig mobiel
Losse koptelefoon voor geluid
Gedurende het project ben ik afgestapt van een echte VR ervaring (zelf rondlopen en interactiviteit met objecten) omdat ik het qua performance niet voor elkaar kreeg. Het real time renderen van de omgeving in 4k met minstens 60fps is in Unity lastig met mijn beperkte kennis.
Daarnaast moet ik er van uit gaan dat de meeste bezoekers geen ervaring hebben met VR. De VR-ervaring moet dus zo eenvoudig mogelijk zijn zonder dat de werking van controllers en dergelijke uitgelegd hoeft te worden.
De Oculus Go
[img]vfTscTsq[/img]
[img=620]HZfHyTaW[/img]
Toen uiteindelijk bleek dat het afspelen van een 360 graden filmpje voldoende was voor de VR-ervaring, was de oplossing met de MR-bril eigenlijk een overkill. Ik heb dus een Oculus Go aangeschaft via de Oculus Store voor 219 euro (dat is inclusief verzendkosten) om te kijken of dit bruikbaar was. Voor het alleen afspelen van een filmpje ga ik er van uit dat ik aan 32 Gb opslag voldoende heb. Volgens mij is de Oculus Store nog steeds het enige verkooppunt voor Europese klanten. De bril was twee dagen na bestelling binnen.
De bril zelf
De Oculus Go wordt geleverd in een relatief klein doosje. In het doosje zit ook de controller, een oplaadkabel (USB --> micro USB), een extender voor brildragers, een doekje om de lenzen te reinigen en een AA-batterij voor de controller.
De bril zelf en de controller zijn gemaakt van plastic en de hoofdbanden zijn gemaakt van stof. Dit zou ik de toekomst wel een probleem op kunnen leveren als honderden mensen deze bril op hebben. Zowel de hoofdbanden als het foam aan de binnenkant van de bril zijn echter wel te verwijderen en eventueel te reinigen. Ik heb nog niet kunnen vinden of deze onderdelen ook los te krijgen zijn.
De bril zit op zich redelijk comfortabel, maar is wel wat zwaarder aan de voorkant dan een MR-bril. Dit komt natuurlijk omdat alle hardware aan de voorkant zit. Dit is voor mijn project niet zo'n probleem omdat de bezoekers de bril maar 5 minuten op hebben. Ik kan me echter wel voorstellen dat dit vervelend wordt als je de bril langer op hebt. De hoofdbanden zijn met klitteband eenvoudig te verstellen. Ik weet nog niet of dit handig werkt als je veel verschillende personen achter elkaar de bril op laat zetten. De Oculus is tot nu toe goed te gebruiken door brildragers.
De bril heeft twee ingangen voor kabels, een voor de oplaadkabel en een mini jack voor een koptelefoon. Je hoeft niet perse een koptelefoon te gebruiken want Oculus heeft speakers slim weggewerkt in de headset zelf. De geluidskwaliteit van de ingebouwde speakers is verrassend goed. Zowel de achtergrondmuziek, de geluidseffecten en de commentaarstem zijn goed te horen. Wel is het geluid ook aan de buitenkant te horen, dus als je de Oculus in de trein of vliegtuig zonder koptelefoon zou gebruiken, kunnen anderen meeluisteren en er zelfs last van hebben. Bij mijn project is dit juist een voordeel omdat de begeleider dan kan horen als de rondleiding is afgelopen.
Op de bril bevinden zich drie knoppen, twee om het geluidsvolume in te stellen en een aan/uitknop. De knoppen bevinden zich vooraan de bril op een nogal onhandige plaats. Het is niet eenvoudig om de goede knoppen te vinden als je de bril op hebt, dus de kans dat je per ongeluk op de aan/uit-knop druk is zeker aanwezig.
De controller, die met een AA-batterij werkt, heeft niet de mogelijkheden die de twee controllers van bijvoorbeeld ne MR-headsets hebben. Er zitten een paar knoppen op: een trigger op de achterkant, een soort touchpad en een back- en een homeknop op de voorkant. Voor mijn project is dit lastig omdat gebruikers dan per ongeluk op de verkeerde knop kunnen klikken, daarna moet je weer uitleggen hoe ze weer bij het filmpje kunnen komen.
Zowel de bril als de controller werken met 3dof (3 degrees of freedom) dit in tegenstelling tot de duurdere brillen die met 6dof. Voor de bril betekent dit dat je wel rond kan kijken, maar dat springen, door je knieën gaan en dergelijke niet geregistreerd wordt. Voor de controller betekent dit dat je je controller voornamelijk gebruikt om dingen aan te wijzen. Het maakt niet uit of je alleen je pols beweegt of je hele arm bijvoorbeeld en je kan geen dingen naar je toe trekken. Voor mijn rondleiding heeft dat geen gevolgen verder.
Voor meer info over DOF:
https://www.youtube.com/watch?v=bC1fRfoqjWsHet gebruik van de Oculus
Om de Oculus te kunnen gebruiken heb je een mobiele telefoon nodig en de Oculus app downloaden. Via Wifi wordt er dan contact gezocht tussen de verschillende apparaten. Dit werkt vaak niet bij openbare netwerken. Ik was in een hotel voor werk waar ik de bril voor het eerst wilde gebruiken en daar was in de routers de functie uitgezet dat apparaten met elkaar konden communiceren. Binnen mijn thuisnetwerk lukte het zonder problemen om de telefoon te laten communiceren met de headset.
Om de Oculus app te kunnen gebruiken kan je een Facebook-account gebruiken of een eigen Oculus-account aanmaken. Ik heb het niet zo op Facebook, dus heb ik voor het laatste gekozen.
[img]yixbteB6[/img]
Vervolgens was het zaak om te kijken of ik een zelf gegenereerd filmpje op de bril kon zetten. Dit lukt eenvoudig door de oplaadkabel aan te sluiten aan mijn laptop. Het is wel enigszins onhandig dat je vervolgens de bril op moeten zetten om te computer toestemming te geven om contact te maken. Filmpjes tot en met 4k resolutie kunnen zonder problemen afgespeeld worden. De bril herkent aan de hand van de bestandsnaam wat voor soort filmpje er getoond wordt: _TB (top-bottom) of _LR (left-right) voor stereoscopische beelden en _360 voor panoramische. Een bestandsnaam kan er dus als volgt uitzien: rondleiding_360_TB.mp4.
Wat opvalt bij deze bril is dat er relatief weinig screendoor-effect is. Hierbij zie je de individuele pixels. Het screendoor-effect en godrays (witte objecten op een zwarte achtergrond vertonen een soort stralenkrans) zijn duidelijk minder dan bij de MR-brillen. Wel heeft deze bril nog redelijk wat last van
chromatische abberatie (verkleuring aan de randen van het scherm). Deze artifacten horen nu eenmaal bij de gebruikte
Fresnel lens. Ondanks de LED schermen ipv OLED schermen in de duurdere brillen, is het zwart mooi zwart.
Uiteindelijk was het relatief eenvoudig om de filmpjes op de bril af te kunnen spelen. Daarna kwam de taak om zoveel mogelijk in de bril zelf uit te zetten. De meeste standaardapps zijn gelukkig te verwijderen en de eventuele WIFI-verbinding is uit te zetten. Dit zorgt voor een relatief eenvoudige interface, zonder alle toeters en bellen die een normale gebruiker te zien krijg. Door het ontbreken van WIFI verschijnen en zo nu en dan wel foutmeldingen. Dit kan voor de gebruikers verwarrend werken. Ik heb nog niet gevonden of je deze meldingen ook uit kan zetten. Binnen de Oculus zie je soms de teksten bij popups of bij bestanden niet. Dit lijkt alleen voor te komen als de bril geen contact heeft met WIFI. Ik hoop dat dit met firmware-updates opgelost wordt.
Een van de grootste nadelen is de tijd dat de accu in de bril meegaat. Dit is ongeveer 2 uur, zelfs als de WIFI uit staat. Het is wel op te lossen via een extra battery pack, maar dan verlies je wel weer wat van de mobiliteit. Het helpt niet mee dat de sensor in de bril zelf verschillen in licht ziet en de bril zo nu en dan uit zichzelf aan springt. Wellicht dat ik de sensor in de bril zelf af ga plakken, zodat ik de bril telkens echt aan en uit moet zetten.
Zaken die ik nog graag zou kunnen aanpassen.
Een van de grootste nadelen voor mijn project is dat de eindgebruiker nu zelf het juiste filmpje aan moet klikken om de rondleiding te starten. Aangezien het voor veel bezoekers het de eerste ervaring met VR is, wil je dat eigenlijk voorkomen dat gebruikers zelf hun weg moeten vinden in de bril. Eigenlijk wil je ze helemaal geen controller in handen geven. Het zou super zijn als een filmpje te starten zou zijn via een knop op de controller zelf, maar ik heb nog geen aanwijzingen gevonden dat de knoppen aan te passen zijn.
Wat ook mooi zou zijn als er zelf achtergronden toe te voegen zijn aan de bril. Nu kan je kiezen uit een beperkt aantal. Het zou in mijn geval bijvoorbeeld mooi zijn als je hierop het logo van de organisatie zou kunnen tonen in de historische setting en een grote pijl naar waar je op moet klikken.
Als laatste zou ik veel meer controle willen hebben over de gebruikersinterface op de bril zelf. Mijn doel zou zijn om het volledig monkey-proof te maken. Voor zover ik weet is dat nog niet mogelijk, hopelijk gaat dit in de toekomst nog wel komen.
Voor mijn doel is de Oculus Go uitstekend in te zetten en zorgt er voor dat we veel bezoekers hun eerste eenvoudige VR-ervaring kunnen bieden en tegelijkertijd kunnen vertellen over de historie van onze stad en waar we mee bezig zijn. Ik weet dat deze bril niet bedoeld is voor deze manier van gebruik, maar gezien de voordelen, neem ik de nadelen op de koop toe. Voor iets meer dan 200 euro is dit voor ons als organisatie een uitkomst.
[img]XlMVQt4u[/img]