Door Willem de Moor

Redacteur

Samsung 970 Evo en Pro Review

Nieuwe nvme-drives in bijna alles beter

Conclusie: weer net iets beter

Het lijkt niet voor niets dat Samsung een introductie in het najaar van 2017 heeft overgeslagen. Er is niet heel veel nieuws onder de zon, behalve een incrementele verbetering van de drives ten opzichte van de vorige generatie. De prestaties zijn een stukje beter en volgens Samsung kunnen de drives uit de 970-serie dat ook een tijdje langer volhouden voordat thermal throttling optreedt. Dat was vooral bij de 950 Pro-drives een heikel punt, dat in de 960-serie al een stuk was verbeterd, dankzij stickers met een laagje koper. De 970-drives hebben ook zo'n sticker met een koperlaagje om de warmte te dissiperen en dat moet volgens Samsung weer net iets beter werken dan voorheen.

Voor Samsung is er echter wel goed nieuws en dat zit hem in de productie. Omdat het nieuwste v-nand, dat in zowel de Evo- als de Pro-drives zit, nu maar liefst 64 lagen telt, hoeft Samsung minder chippackages op de drives onder te brengen. Dat betekent dat het dram van de Pro-drives niet langer onder de controller hoeft te worden verstopt, zodat de Evo- en Pro-drives nu op het oog volledig identiek zijn. Feitelijk hoeft Samsung zo nog maar één drive te maken en kan dan simpelweg bepalen of het een Pro of een Evo wordt.

Op vrijwel alle vlakken presteren de 970-drives weer een stukje beter dan de 960-versies. De prijsontwikkeling is uiteraard nog afwachten, maar als we op de 960-serie moeten afgaan, kunnen we ook voor de 970-drives in bijna alle gevallen adviseren de 970 Evo te kopen en de meerprijs voor de Pro-drives alleen te betalen als je echt het allersnelste wilt tegen elke prijs of erg intensieve workloads gaat draaien die het slc-cache van de Evo te boven gaan. In beide gevallen zijn er echter snellere en duurdere drives te koop, zoals een Optane-drive, die dan wellicht beter aan je eisen voldoet.

Reacties (97)

Wijzig sortering
Ik merk geen verschil tussen mijn 850 evo (SATA) en 960 evo (NVME). Voor de gamer/casual-pc gebruiker zit hier weinig tot geen profijt aan.
Toen de eerste SSD's op de markt kwamen werd het al snel duidelijk dat de grootste winst in de access time zat. De lees- en schrijfsnelheden (mits van een normale snelheid van 200-300+ MB/s) ga je enkel merken wanneer je veel data verplaatst. Praktijksituaties zijn bijvoorbeeld videobewerking.

Qua dagelijkse taken en het gevoel van snelheid zit er praktisch geen verschil tussen een SATA of NVME SSD.
De reden dat je in alle gevallen zo rond de 200 MB/s haalde was omdat zowel de oude SATA-HDD als de SATA SSD tegen de bandbreedte-beperking van SATA aanliepen. SSD's hadden wel het latency voordeel.

NVMe is juist bedoeld om die bandbreedte te verhogen, dus daar is zeker winst te behalen.
Ja voor specifieke doeleinden zal er zeker wat te behalen zijn, maar voor laadtijden van games etc. zal het niet het geld waard zijn. Meer SSD opslag > snellere SSD opslag imo
Daar sluit ik me geheel bij aan ("Meer SSD opslag > snellere SSD opslag").
De beste beslissing door mij genomen op computer gebied in 2017 was het uitbouwen van mijn ouwe hardeschijven en alleen nog maar SSD's gebruiken. De PC draait nu koeler en vooral veel stiller.
Er komt bij mij geen HDD meer in mijn PC. Laat die hun werk maar gewoon in de NAS doen. Ergens waar ik ze niet hoor :-)

[Reactie gewijzigd door HuJuh op 25 april 2018 22:30]

Thats the point, welke real world winst? Ikzelf zal het verschil niet merken tussen 50 en 100ms bij het starten van een applicatie.

Teminste, ik denk dat mazewing dat voor ogen had.
Ga je wel merken, het is enkel zo'n klein verschil dat als je het verschil niet kent ook niks hebt gemist.
Een SATA SSD gaat ruim voldoende zijn voor 99% van de gebruikers, enkel voor eerder genoemde videobewerking en andere specifieke programma's die erg kunnen profiteren van de hoge lees/schrijf snelheid kan het interessant zijn.
Voor velen is de keus voor een NVMe ssd op dit moment ook meer '' omdat het kan '' / het beste te willen hebben.
Mijn NVMe was stuk dus ingeruild voor een nieuwe, tussentijds een sata ssd gebruikt en heb nu geen zin meer om windows opnieuw te installeren dus ligt de nvme nog steeds in zijn doosje. Ik merk echt geen verschil, mijn systeem draait mega vlot.

Het grote voordeel van een nvme is dat je systeem net weer wat mooier in elkaar zit, je bespaart toch wat plaats en kabels uit.
Je kan beter die NVME disk uit de doos halen en gebruiken, al was het alleen maar als opslag.

Want als er een defect in zit kan je het nog omruilen binnen de garantie periode.
Met bvb CloneZilla kan je die sata-schijf in no-time clonen naar de NVMe.
Bedankt, dit bekijk ik zeker !
Dat grote voordeel heb je ook met M.2, heb je echt geen NVME nodig, maar ik snap je punt :)
NVME is gewoon een feature van je schijf. M.2 is de formfactor, maar een M.2 schijf hoeft geen NVME functionaliteit te bieden.
Het grote voordeel van een nvme is dat je systeem net weer wat mooier in elkaar zit, je bespaart toch wat plaats en kabels uit.
Dat was dus exact de reden dat ik mijn systeem met NVME / M.2 heb uitgerust. Geen kabels en drive bays niet nodig. Dus mooie airflow, hoewel de kast voornamelijk gekoeld wordt met AIO.
Als je een samsung hebt, zit er een DVD bij met een paar tools, o.a. een tool waarmee je heel makkelijk en snel je partitie(s) over kan zetten.
NVME is wel een heethoofd en word veel warmer dan SATA bij een dunne laptop kan het best belangrijk zijn daar rekening mee te houden.
NVME SSD's zijn alleen warmer dan SATA-SSD's omdat deze meestal op een veel kleinere form-factor samengepropt worden. Het argument van dunne laptops valt daardoor een beetje weg: De echt dunne laptops worden juist mogelijk gemaakt door de kleine formfactor van NVME's en zouden met een SATA-SSD dikker gemaakt moeten worden.

Als je hardware dichter op elkaar propt, moet je de koeling gewoon beter ontwerpen. Iets wat Samsung bij de 950 Pro's nog niet goed had bekeken, of simpelweg had onderschat.
nee, dat merk je zo niet. Maar bij het opstarten van bepaalde applicaties en al helemaal bij het opstarten van je PC worden er gigantisch veel IOPS gedaan. Als je dat kan doen met een latency van minder dan een nanoseconde of met eentje van 6-7-8-9 milliseconden (een optimaal defragmented drive doet het beter maar echt niet in het nanoseconde-ballpark) - als we het hebben over honderdduizenden IOPS (en dat haal je makkelijk bij het opstarten van je PC) dan gaat die factor van 100000 wel uitmaken :D
En zelfs bij grote video bestanden loop je dan tegen de beperking van bv een XQD kaartje aan: lezen/schrijven ~400 MB/s.
Ik zie vooralsnog geen wist.
Bij videobewerking werk je vanaf je SSD, daar haal je dus wel een enorme winst.
Ja dat doe ik nu ook, maar dat werkt met een ssd al zo vlot dat ik niet geloof dat je dat gaat merken.
Heel misschien bij een export van een enorm lange film.
Toen de eerste SSD's op de markt kwamen werd het al snel duidelijk dat de grootste winst in de access time zat.
Vooral in random IO. Random read en writes zijn nog altijd de belangrijkste factoren voor het subjectief snel aanvoelen van een SSD.
Moet je maar eens met VMWare Workstation gaan werken en twee of meer machines open hebben staan, dan merk je het wel ;) Datzelfde gaat ook op voor disk space allocation als je een nieuwe VM maakt, alleen dat maakt het al de moeite waard IMHO :D Uiteraard is er voor gamers weinig te halen laat staan de normale consument buiten de e-peen factor.
Ik merk geen verschil tussen mijn 850 evo (SATA) en 960 evo (NVME). Voor de gamer/casual-pc gebruiker zit hier weinig tot geen profijt aan.
Wie zegt dat dit voor de gamer/casual pc gebruiker is?
Dat zegt niemand, ik zeg alleen dat het voor die doelgroep niet zo interessant is. Ik zeg niks over dat dit product geen waarde heeft voor enig ander.
Om een recente set up te upgraden niet maar om kaputniks te vervangen misschien wel.;)
Niet wanneer de prijs per GB zo ongeveer het dubbele is van een reguliere SSD, lijkt me. Staat totaal niet in verhouding.
Ik merkte wel een verschil tussen m'n SATA 2 MacBook met SSD naar een NVME MacBook, maar dat verschil is vast wat groter dan vergeleken met SATA 3.
SATA 2 naar 3 snelheden is al een gigantisch verschil. Dus ja naar NVME is nog meer.
Even opgezocht:
SATA 2: 3Gb/s / 300MB/s
SATA 3: 6Gb/s / 600MB/s
Mijn 2014 MBP: ± 723MB/s
Huidige NVME drives: tot 3,5GB/s

Lijkt me ook een gigantisch verschil i.v.m. SATA3!
Z'on ding koop je als thuis gebrruiker toch ook alleen maar voor de fun.
Ik heb er ook 1 en dat oogt mooi maar een gewone ssd zoals beneden in men laptop had net het zelfde geweest.
Jazeker, ik wist ook al dat het geen groot verchil ging maken. Toch heb ik er een. Het is niet voor niets een hobby :D
Afhankelijk van wat je ermee aan het doen bent kan het leuk zijn. Als je regelamtig naar LANparties gaat en je hoeft geen bakbeest te hebben, kan een NVMe + itx systeem in een klein doosje wel een uitkomst bieden. Doosje achter op je scherm te mounten ipv de VESA mount te gebuiken, en je hebt een degelijk en vooral rap reagerend systeem wat makkelijk mee te nemen is. Het weglaten van een 2.5" of 3.5" slot in de behuizing kan net die extra ruimte opleveren die weer benut kon worden om die graka te laten passen ;-)

Daarnaast slikt mijn notebook alleen M2 slots; via via een extra m2 schijfje kunnen bestellen, bleek bij aankomst een NVMe te zijn. Prettige verrassing, merk er alleen niet zoveel van omdat het eigenlijk alleen voor extra dataruimte was. Wellicht zet ik ze nog een keer in een mirror, of is dat teveel overkill?
Tweaker zijnde zou ik mijn 850 EVO 500GB wel willen 'upgraden' naar een 970 EVO 500GB. Boys with toys :+
Maar of ik nu €230 daarvoor overheb... Zoals je zegt: in de praktijk zal ik het waarschijnlijk niet merken. M'n desktop wordt daarvoor qua disk IO simpelweg niet voldoende belast.
Maar als mijn Skylake desktop over 1 à 2 jaar eens aan een volledige upgrade toe is (Ice Lake of Tiger Lake, zien wel...), wordt het dan wel ineens een NVMe drive.
't zijn intro prijzen he - het kan nog veranderen. Maar met de RAM on board etc. kan deze nog wel eens lang op hetzelfde bedrag blijven.
Inderdaad, ik heb een 850 EVO (M.2) en middels rapid mode heb ik read/write van 5.110/4.494 MB/s en een Random IOPS van 149.902/60.791. Als ik zo de waarden zie, is het verschil voor gamers nihil. Als het voor gaming is kun je naar mijn inzien beter aan paar euro besparen door er M.2 850 Evo's in te tikken, dan de 960 EVO.

Mijn volgende barebone laptop van volgende maand krijgt dan ook gewoon een 850 EVO. Scheelt toch weer 40 euro op de 500GB versies.
De enige juiste conclusie, koop desnoods een Hybrid (SSHD) drive voor veel minder geld. :)
Nee, koop een HDD voor statische massaopslag en koop een SSD voor al de rest.
Moederboard (twee keer m2) + NVME + optane & WD blacks/Raptors in raid 0.
Meh, waarom zou je HDD's nog in RAID 0 gebruiken of snelle HDD's gebruiken? Levert alleen problemen op. RAID 1 heeft nog meer betekenis voor het uitvallen van disks.
Vertel. Casual gebruikers merken geen verschil, want die zijn casual (?!)
En gamers merken ook geen verschil want ....wait wot?!

Nee Tom970G1, blijkbaar heb jij nooit een 4K filmpje hoeven parren, rarren of remuxen, want dat doen alleen ... tweakers? Scheelt wel, pak em beet, een derde van de tijd. Als je daar het verschil niet tussen merkt, dan zegt dat iets over jou en over de dingen die je op je PC doet.
Je begrijpt mijn termen blijkbaar niet. Zegt wellicht iets over jou, als je 't zo aanvallend wilt spelen.

Casual-pc/gaming heeft vrij weinig te maken met 4k filmpjes parren volgens mij, wat weer specifieke taken zijn waar dit wel tot zijn nut komt. En wat volgens mij het grotendeels van de door mij genoemde doelgroep niet op reguliere basis doet.

[Reactie gewijzigd door Tom970G1 op 24 april 2018 23:21]

Sinds afgelopen week een Evo 960 m2 in mijn systeem zitten maar wat een enrom verschil met de traditionele sata ssd's qua snelheid!
Definieer enorm? Gevoelsmatig sneller? Ik merk op mijn PC (Toshiba NMVe) nauwelijks verschil met mijn PC thuis (sata SSD). En benchmarks (dus niet louter synthetische) geven in real world veel minder winst dan op basis van iets als AS-SSD. Ik ben daarom wel benieuwd naar je onderbouwing voor 'enrom' verschil.
Werk sinds kort met een 960 Evo. Bij intensieve diskoperaties is het merkbaar sneller (video's inladen voor bewerken). Bij booten van windows of een spelletje scheelt het ook wel wat, maar daar is het verschil minder groot.

Als ik terugdenk aan de stap van HDD naar SSD is dit qua ervaring niet hetzelfde, maar ja, je merkt het wel.
Ligt er aan welke generatie hij pakt. Ik merkte bv. wel wat verschil tussen een Samsung 840 EVO en een Samsung XP941. Maar ik ben ooit begonnen met MTRON SSD MOBI 3000 (16GB) en daar zal vast een flink verschil in zitten met de huidige generatie (EVO 960) M2 van Samsung...
World of Warcraft laadt sneller met een 960 evo :)
Puur op basis van de waarden in deze review, zijn er andere drives te vinden die minstens zo goed zijn. De WDC Black NVME (modeljaar 2018), de SanDisk Extreme Pro (modeljaar 2018) alsmede de Intel P900 series. De Intel is aanzienlijk duurder per GB maar er is ook een 800-series van Intel en die is op lagere queue depths (grofweg, tot 16 diep) minstens zo snel als een EVO960. Het nadeel is dat de 800 maar in beperkte groottes te verkrijgen is en de 900-series neemt een extra PCI-E slot in.

Wat me dan opvalt aan deze review; persoonlijk heb ik de redacteur getagt recentelijk op het forum om dus ook de WDC in een toekomstige review mee te nemen. Mogelijk was dat te laat voor deze review maar ik had wel eens willen zien waar Samsung tegenwoordig eindigt. In ieder geval lijkt de Pro niet de meest handige keuze en ook de EVO is niet veel sneller dan de genoemde WDC & Sandisk in real world comparison(bron: SSDReview).
Voor iemand die zich niet dagelijks bezig houdt met de ontwikkelingen van SSD's; hoe verhoudt zich dit tot eerdere 950, 960 SSD's?

Tweakers reviewt met regelmaat nieuwe hardware, maar die zie ik bijna tot nooit terug in BBG's bijvoorbeeld. Kan iemand wat context schetsen of dit nou de drives zijn die je in een nieuwe build wil meenemen, of is het zoals wel vaker, alleen interessant voor de aller zwaarste gebruikers?
Ligt aan de toepassingen waar je deze voor wilt gebruiken. Voor gamen hebben deze NVME's 0% meerwaarde.
Er zijn ook S-ATA m.2 disks die zijn meer in lijn qua prijs met de 3,5" versies.
Dan kun je tenminste de m.2 slots ook gebruiken als je ze toch hebt op het moederbord.
Let wel dat gaat ten koste van je PCI-e lanes
Mooi voor VMs dit, command queue depth up the wazoo.

Heb zelf 2 960 Pro's in mijn machine zitten, geweldig spul.
Hmm, toch wel voordelig voor developers dan? Draai je ze in raid0?
Mss eens een raid0 opstelling proberen in mijn hackintosh :D.
Kan wel, volgens mij heeft mijn mobo dat in de bios. :) Maar beetje overkill. ;)

Voor VMs is het echt geweldig, zoveel iops.
Ik vraag me af hoeveel procent deze sneller zijn als de eerste serie (950).
Voor welke workload? Sustained, Random?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 84766 op 24 april 2018 16:50]

Hoe zit het met die Samsung PM981 Nvme SSD review?
https://www.tomshardware....81-980-nvme-ssd,5323.html
Heet die bij ons 970 of is dit toch een ander / opvolgend model al?
PM drives zijn normaal de OEM drives en dus niet zozeer bedoelt als consumer drives. Ze zijn vaak wel los te koop, maar zijn minder ondersteund.
Jammer dat de Intel Optane 900P niet mee genomen is. Ik ben namelijk van 960 pro naar 900P gegaan, en voelde wel sneller aan (met een 7980xe) met compileren en laden. Maar mensen (reviews) zeggen dat er geen voelbaar verschil in zit.

Ik denk wel dat ik mijn 960 pro ga verkopen voor de 970 pro, die ik voor game installaties gebruik. Want de prijs van 960 pro zal binnen kort snel zakken hierdoor.
Alsof je dat gaat merken in games....
Nee, dat niet, maar wel in portemonnee .
Ik zie dat de 970 Pro 1TB het in sommige tests toch wel een aardig stukje beter doet dan de 970 512GB versie, wat op zich vreemd is aangezien het in theorie dezelfde ssd moet zijn maar dan met minder capaciteit.
Ter vergelijking met de vorige generatie ( 960 Pro ) heeft Tweakers enkel de 512GB versie daarvan getest, had graag gezien dat de 960 Pro 1TB ook werd meegenomen in het testresultaat zodat we deze konden vergelijken met de opvolger.
Ik zie dat de 970 Pro 1TB het in sommige tests toch wel een aardig stukje beter doet dan de 970 512GB versie, wat op zich vreemd is aangezien het in theorie dezelfde ssd moet zijn maar dan met minder capaciteit.
Dat is helemaal niet vreemd. Meer capaciteit betekent meer kanalen en dus meer parallellisatie van workloads.
Test/review door Willem de Moor? Kritisch oog wordt bij mij extra getriggerd vanwege zijn historie in dubieuze reviews/test. Want wij hebben het hier wel over Tweakers.net en niet NOS-tech. Elkaar scherp houden dus. ;)

Hamvraag voordat ik de uiteindelijke test uitkomsten serieus neem: Testbed? Mobo? Op AMD Ryzen CPU? Op Intel CPU? Met of zonder alle nieuwste Meltdown + Spectre 1 + Spectre 2 patches + BIOS? En ook in Windows de desbetreffende patches ingeschakeld? Want als het om schrijven en lezen van SSD/HDD gaat, is er verdomt groot verschil met of zonder patches op Intel systeem. Nee het is geen grap! En dit kan dus invloed hebben bij het kiezen tussen Ryzen of Coffee Lake als veel schrijven en lezen je ding is.
Hebben deze drives nvme ook stroomverlies bescherming, zoals sommige SSD?
Of heeft dat eigenlijk geen nut?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee