Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Vijf gameheadsets van 100 euro

Gelijke prijs, grote verschillen

21-01-2018 • 06:00

210

Singlepage-opmaak

Logitech G433 7.1 Wired Surround Gaming Headset

In deze test nemen we twee modellen van Logitech mee die in prijs nauwelijks van elkaar verschillen, maar wel afwijkende eigenschappen hebben. Het voornaamste verschil tussen de G433 en de G533 is dat de laatste set draadloos is en de eerste niet. Verder zijn de verschillen vooral cosmetisch, zeker omdat we van de G433 een mat rood exemplaar toegestuurd kregen en de G533 glimmend zwart is. Mocht je dat rood niet mooi vinden, dan is de G433 er ook in een zwarte variant. Wie voorbij de kleur kijkt, zal echter zien dat het uiterlijk van de twee modellen grotendeels gelijk is. Zo is de vorm van de oorschelpen vrijwel gelijk, net als de vorm van de beugel. De schelpen van de G533 zijn net wat groter uitgevallen, waarschijnlijk omdat er wat meer elektronica in is verwerkt. Ook de vorm van de oorkussens, die met stof zijn bekleed, lijkt sterk op elkaar. Hij is echter net niet helemaal gelijk; de kussens van de G533 vallen net iets ruimer uit, al zijn de verschillen minimaal.

De G433 is dus slechts een handvol euro's goedkoper dan de G533 Wireless. Daarmee lijkt het logisch te kiezen voor de G533, zeker omdat Logitech daar een snoer bij levert om de draadloze headset mee op te laden. Met twee meter is dat snoer vrijwel even lang als het snoer waar de audio door verzonden wordt naar de G433. Dus mocht je met de G533 willen gamen terwijl hij opgeladen wordt, dan heb je evenveel bewegingsvrijheid als bij de G433.

Doordat beide headsets zo op elkaar lijken, is ook het draagcomfort gelijk. De rand van de oorkussens lijkt wat hard in vergelijking met die van de concurrenten uit deze test, maar ze bevallen prima, zeker als je ze wat langer draagt. Bovendien heb je door de stoffen bekleding wat minder snel last van zweet als je speelt tijdens de zomermaanden. De schelpen zijn bovendien ruim, zodat ze altijd goed over je oren vallen. De druk die beide modellen op je hoofd uitoefenen is prima gedoseerd, en ook de beugel tussen beide oorschelpen - die ook met stof is bekleed - is prettig. Die beugel is van kunststof, maar lijkt een metalen kern te hebben, zodat het geheel behoorlijk flexibel is. De G433 lijkt daarbij wat steviger dan de G533, vooral als de schelpen 90 graden gedraaid worden zodat ze plat op tafel kunnen worden gelegd. Overigens levert Logitech bij de G433 twee extra kussens mee, die niet met de wat ruwere stof bekleed zijn waar ook de buitenkant mee bekleed is, maar met een beduidend zachtere stof.

Logitech heeft de G433 verder behoorlijk sober gehouden. Op de headset zelf is geen enkele knop te vinden. Daarvoor ben je aangewezen op het kleine clipje in het snoer. Dat kun je op je kleding bevestigen, om er vervolgens het volume mee te regelen en de microfoon aan of uit te zetten. Bij de set is de microfoon niet in een arm verwerkt die je omhoog kunt klappen. De G533 heeft dat wel. De microfoon van de G433 zit op een arm die je in de headset plugt, wat maakt dat je de headset wat minder opvallend kunt maken als je een game speelt waarbij je niet hoeft te praten. Overigens is de microfoon van de G533 zo klein dat hij nauwelijks opvalt als je hem hebt weggeklapt. Het geluid van de microfoon van de G433 is niet super, maar zeker bruikbaar. Wel heeft de microfoon snel last van 'ploppen', oftewel oversturen door adem uit je neus of mond. Door hem iets verder van je mond of neus te plaatsen, is dat gemakkelijk te verhelpen.

Logitech G433 7.1 Wired Surround Gaming HeadsetLogitech G433 7.1 Wired Surround Gaming HeadsetLogitech G433 7.1 Wired Surround Gaming Headset

Opvallend is dat de volumeknop van de G433 niet het systeemvolume regelt, wat bij usb-headsets gebruikelijk is. Van het volume dat je softwarematig hebt ingesteld kun je met de volumeknop van de G433 dus iets afhalen, maar mocht het systeemvolume te zacht staan, dan kun je dat via de knop op de headset niet opschroeven. Je zult de game moeten pauzeren om dat voor elkaar te krijgen. Overigens kan de G433 ook zonder de door Logitech meegeleverde usb-geluidskaart worden gebruikt. Mocht je zelf een betere geluidskaart hebben, dan kun je ook de 3,5mm-aansluiting van de G433 gebruiken. Dan wordt de G433 echter niet meer herkend door de software van Logitech. Dat de G433 enkel op het kleine clipje wat knoppen heeft, betekent wel dat er functionaliteit ontbreekt. Zo kun je virtual surround enkel via de software in- of uitschakelen, en dat is jammer. Overigens mist ook de G533 deze optie. Dat doen Sennheiser en Corsair beter.

De software die Logitech mee levert is prima. Hiermee kun je het volume van de headset en de microfoon regelen, en los daarvan instellen hoe veel van je eigen spraak je in het geluid terughoort. Verder is er een 10-kanaals equaliser waarmee je een preset kunt maken die je in de headset op kunt slaan, mocht je hem buitenshuis willen gebruiken. Ook prettig: als je virtual surround inschakelt, kun je van alle acht virtuele geluidsbronnen apart het volume regelen. Mocht je het geluid van linksachter wat harder willen horen, dan kan dat dus, en mocht je wat minder volume in het lfe-kanaal willen, is dat ook mogelijk. De optie zal niet aan iedereen besteed zijn, maar het is prettig dat Logitech de optie biedt.

Over het geluid van de G433 hebben we gemengde gevoelens. In stereo levert de G433 het beste geluid uit de test. De set heeft een goede definitie, dus alle geluiden zijn goed van elkaar te onderscheiden. Het geluid is zelfs nog neutraler dan dat van de GSP 350, terwijl juist Sennheiser altijd prat gaat op een natuurlijk geluid. Het geluid is vooral wat helderder dan dat van de GSP 350, wat waarschijnlijk komt doordat die set wat last heeft van harmonische vervorming. Dat heeft de G433 niet, hij klinkt zelfs nog net iets prettiger dan de G533. De G533 mist iets in het hoog ten opzichte van de G433, maar het verschil tussen beide is miniem.

Het geluid van de G433 verandert nogal als je een game speelt en virtual surround inschakelt. Het effect van virtual surround is duidelijk hoorbaar. Je hoort opeens veel beter in welke hoek een geluidsbron zich bevindt, al is dat niet het enige dat je hoort. Bij zowel de G533 als de G433 wordt aan het geluid opvallend veel echo toegevoegd. Het lijkt wel of je de game opeens in een badkamer speelt als je virtual surround inschakelt. Het klinkt niet per se onprettig, vooral doordat het surround-effect duidelijk merkbaar is, maar het verschil met het geluid van de concurrenten is enorm. Zowel bij de headset van Corsair als bij die van Sennheiser ontbreekt de echo als je met virtual surround speelt, en dat is toch prettiger. Over de microfoon zijn we iets minder te spreken. Het geluid bevat vrij veel laag en gelukkig iets meer midden dan bij de Corsair Void Pro, maar slechts weinig hoog. De microfoon bevalt daarmee minder goed dan die van de Logitech G533 of de Sennheiser GSP 350.

Logitech G433Logitech G433Logitech G433Logitech G433Logitech G433Logitech G433

Conclusie

De Logitech G433 heeft het beste geluid van de headsets in deze test, mits je er in stereo naar luistert. Net als bij de G533 van Logitech verandert het geluid drastisch als je virtual surround inschakelt. Dan is duidelijk hoorbaar uit welke richting het geluid komt, maar er wordt opeens ook veel echo toegevoegd. Dat is niet het geval bij de concurrerende sets van Corsair en Sennheiser. Het is niet onprettig, maar zonder echo luistert het wel fijner. Het draagcomfort van de G433 is erg goed. Het is even wennen aan de vrij harde randen, maar juist bij langere sessies zijn ze prettig. Dan zit de G433 comfortabel en toch stevig. We hadden graag een knop gezien waarmee virtual surround ingeschakeld kan worden. Dat kan nu enkel via de software. Die software is overigens wel prettig uitgebreid. De G433 is niet perfect, maar door het draagcomfort en de geluidskwaliteit heeft hij van de hier geteste modellen wel onze voorkeur.