Het grootste bezwaar van draadloze headsets en oordoppen is dat de verbinding afhankelijk is van bluetooth en dat is een standaard die nooit voor het versturen van muziek is bedoeld. Er wordt al sinds versie 1.2 aan de audioweergave van bluetooth gesleuteld, maar nog steeds is het geen ideaal transportmiddel, verre van zelfs. Dat komt vooral door de geringe bandbreedte die voor geluid beschikbaar is en de compressie die bluetooth daardoor moet toepassen bij het verzenden van muziek.
In de bluetoothstandaard is low-complexity subband coding, afgekort tot sbc, gespecificeerd als compressiemethode. Het is de enige standaard die verplicht is bij bluetoothaudioapparatuur en niet ontworpen met het oog op audiokwaliteit, maar op batterijverbruik. Bluetoothapparatuur moest klein en simpel blijven, was het idee. Dat wil zeggen dat de samplingfrequentie bij sbc maximaal 48kHz is en de bitrate beperkt blijft tot 345kbit/s bij stereo. Officieel zijn ook andere codecs aan de bluetoothspecificatie toegevoegd, zoals aac en mpeg-1 layer 3, ofwel mp3. In theorie kunnen mp3's dus zonder verdere codering via bluetooth verzonden worden. In de praktijk gebeurt het echter vaak dat mp3 nog eens via sbc wordt gecomprimeerd voordat het verzonden wordt, wat de geluidskwaliteit niet ten goede komt.
Omdat er steeds meer muziek via bluetooth geluisterd wordt, zijn er nieuwe standaarden in opkomst, met name aptx en ldac. De eerste is een codec van Qualcomm, de tweede van Sony en beide maken inmiddels deel uit van de bluetoothspecificaties, wat wil zeggen dat ze in bluetoothapparatuur als vervanging van sbc kunnen worden gebruikt. Met name het wat oudere aptx is interessant, omdat er muziek in cd-kwaliteit mee verzonden kan worden en er al flink wat telefoons op de markt zijn die de standaard ondersteunen. Zelfs luxere varianten, zoals aptx-hd, worden door sommige toestellen ondersteund. Ldac is nieuwer en is pas sinds kort in telefoons terug te vinden, met de komst van Android Oreo. Een telefoon als de Pixel of Pixel 2 heeft de ondersteuning ervoor dus al en steeds meer andere telefoons ook, via een update naar Android Oreo. Het toestel dat we hebben gebruikt voor onze tests, is de Google Pixel, omdat deze zowel van sbc als van aptx en ldac gebruik kan maken.
Het probleem met de verschillende codecs binnen bluetooth is dat het zendende en het ontvangende apparaat dezelfde codec moeten ondersteunen. Als je telefoon dus met aptx overweg kan, maar je headset of oordoppen niet, moet er voor de verbinding teruggegrepen worden op een standaard die beide apparaten snappen. Dat kan mp3 zijn, maar in veel gevallen wordt dan teruggegrepen op sbc. Gelukkig is zeker aptx in telefoons inmiddels redelijk standaard. Alle wat duurdere telefoons vanaf ruwweg de Samsung Galaxy S7 kunnen met de codec overweg.
Daar begint echter ook de teleurstelling. Want hoewel de meeste moderne telefoons met aptx of zelfs ldac overweg kunnen, blijven headsets en oordoppen flink achter. Van de zeven modellen die we hebben getest, kan alleen de set van Sennheiser overweg met aptx en geen van alle met ldac. Dat wil dus zeggen dat er bij zes van de zeven oordoppen wordt vertrouwd op mindere standaarden als mp3, aac of zelfs sbc, wat flinke gevolgen kan hebben voor de geluidskwaliteit.
Bereik
Omdat we het hebben over draadloze verbindingen, is het interessant om te weten hoever het signaal reikt. Dat hebben we uiteraard gemeten, buiten, in het open veld, op ruime afstand van storende invloeden van bebouwing en andere personen. Misschien geen veelvoorkomende praktijksituatie, maar wel een situatie waaronder de omstandigheden stabiel blijven en metingen herhaalbaar zijn. Vervolgens hebben we gemeten hoever je kunt lopen van de telefoon van waaraf de muziek gespeeld wordt. We zijn in een rechte lijn gaan lopen tot het signaal wegviel en de muziek niet meer te horen was. Onder deze redelijk ideale omstandigheden is het bereik van alle sets groot. Je kunt met alle oordoppen minstens ongeveer vijftig meter weglopen van de telefoon, wat in de meeste situaties voldoende zal zijn. De verschillen in bereik tussen de verschillende oordoppen zijn echter opvallend.
Op de volgende pagina's gaan we per setje oordopjes uitgebreid in op alle aspecten die we getest hebben en proberen we uiteindelijk een beeld te schetsen van de plus en minpunten van de diverse bluetoothhoofdtelefoons.