Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

Premium-e-readers vergeleken

Amazon Kindle Voyage vs. Kobo Aura H2O

Conclusie

Kies je Kindle of Kobo? Bij onze round-up van e-readers onder de 150 euro was het antwoord op die vraag grotendeels afhankelijk van welk ecosysteem je voorkeur genoot. Ook bij deze duurdere e-readers is dat uiteraard een belangrijk punt, maar bij de vergelijking van de Voyage en Aura H2O zijn er ook duidelijke verschillen in hardware.

Om te beginnen het formaat: de Voyage is compact en dun, en daardoor erg handzaam. De iets grotere Kobo is echter niet significant zwaarder en het grotere scherm kan prettig zijn. Wat scherpte betreft doen de e-readers niet voor elkaar onder. De pixeldichtheid is vrijwel gelijk.

Met zijn ComfortLight PRO-verlichting heeft de Kobo Aura H2O wat ons betreft de grootste troef in handen. Wie graag gebruikmaakt van standen om blauw licht te filteren op smartphones, tablets of computers, zal diezelfde functionaliteit ook in een e-reader kunnen waarderen. Bovendien is de Kobo waterdicht en met deze eigenschappen biedt hij meer waar voor zijn geld dan de iets duurdere Kindle Voyage.

Dat maakt de Kindle Voyage geen slechte e-reader. Wie de voorkeur geeft aan het ecosysteem van Amazon, doet er een goede koop mee. Hoewel het scherm van de goedkopere Paperwhite net zo scherp is, heeft de Voyage wel meerwaarde met zijn slanke en goed afgewerkte behuizing. Ook is de achtergrondverlichting mooi egaal en de knoppen met haptische feedback maken de Voyage prettig in gebruik.

  • Kobo Aura H2O Edition 2
  • Kindle Voyage
Laagste prijzen voor: Kobo Aura H2O (edition 2) Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

CameraNU.nl

Score: 5 (173)

€ 179,-

€ 179,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 179,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 179,-
Bekijk

Yorcom

Score: 5 (6)

€ 179,-

€ 179,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 179,-
Pakketpost > ¤ 50,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 179,-
Bekijk

Foto Booms

Score: 5 (2)

€ 179,-

€ 179,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 179,-
Pakketpost (vanaf ¤ 50,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 179,-
Bekijk

BCC

Score: 4.5 (844)

€ 179,-

€ 179,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 179,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 179,-
Bekijk

Coolblue.nl

Score: 4.5 (626)

€ 179,-

€ 179,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 179,-
Verzending € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 179,-
Bekijk

Reacties (154)

Wijzig sortering
"Het toevoegen van boeken uit andere bronnen is eenvoudig, al moet je de Aura daarvoor wel aan een computer koppelen. Een manier om draadloos te synchroniseren is er niet."

Draadloos is met Calibre prima mogelijk. Je activeert in Calibre de server en je gaat met de Kobo browser naar de opgegeven pagina. Je krijgt dan een soort zoek interface waar je het gewenste boek kan downloaden naar je Kobo.
Dit werkt zelfs via internet als je je router open zet op de Calibre poort.
Erg handig in je thuis netwerk, maar even snel een boek delen of je collectie raadplegen via internet is ook mogelijk. Je moet Calibre dan wel constant draaien.

[Reactie gewijzigd door Falco op 19 augustus 2017 07:23]

In de meest recente firmware zit een bug waardoor dit momenteel niet werkt, in het verleden en bij een update van de firmware werkt het straks vast weer.

Een nadeel van deze review vind ik het ontbreken van het testen van de software op stabiliteit. Dat is natuurlijk lastig in een korte test, maar er had wel mijn inziens naar boven kunnen komen dat Kobo erg vaak steken laat vallen met de firmware updates. Zo heeft een deel van de kobo gebruikers (ook hier op Tweakers) een maand last gehad van de bug waardoor de verlichting niet uitging en de accu in 2 dagen leeg was (lees het forum er maar op na). Met deze "gehaaste" (duurde een maand) fix kwam het probleem van het niet kunnen downloaden van boeken in epub formaat over wifi). Amazon heeft een firmware waar je nooit problemen mee hebt, dat had mijn inziens wel meegenomen moeten worden in de score.
Ja, de firmware is het meest zwakke punt van Kobo (dat is ook het enige dat ze doen, aangezien de hardware kant-en-klaar door Netronix wordt verzorgd). Je kunt de klok er op gelijkstellen dat er bij een firmware-update weer een functie kapot gaat (en vaak onnodig bovendien) en het is maar afwachten of en wanneer het überhaupt hersteld wordt. Ik heb het hier overigens niet over obscure bugs die kunnen optreden en moeilijk repliceerbaar zijn maar gewoon over zichtbare, gebruikersfuncties en instelbare opties. Deze zouden tijdens een bètatest geconstateerd moeten worden (en ik heb er begrip voor dat je er soms een mist).
Ik had gehoopt dat dit beter zou gaan na de overname door Rakuten. Die hoop heb ik opgegeven, daarin zal geen verbetering komen zolang de firm- en software-ontwikkeling in Toronto zit.
Ik druk mij wellicht wat te sterk uit maar ik heb het idee dat ze firmware- en softwarematig maar wat aanrommelen.
En nog vreemder is dat Rakuten helemaal niet ingrijpt.
Een nadeel van deze review vind ik het ontbreken van het testen van de software op stabiliteit.
De firmware heeft teveel bugs, maar instabiel is een Kobo niet. Ook als ik de fora afga is het niet dat ze om e haverklap vastlopen of hun library wegsmijten... het zijn vooral functionele fouten.
Ik lees al jaren van een Kobo Aura; af en toe wat kleine problemen, maar niets waarvan je zegt, wat is dit ergerlijk buggy, dit staat goed gebruik in de weg. Zou de problemen professioneel beschouwen als 'minor' (itt major, blocking etc).
Niet stabiel zijn is inderdaad niet helemaal de juiste term, functionele fouten zijn een betere bewoording, dat zou echt beter moeten en het is ook goed mogelijk. Het doet me denken aan de firmware ontwikkelaars van mijn oude wd tv live mediaspeler, bij elke update zaten echt leuke dingen, maar bij elke update was het altijd even aankijken of alles nog werkte zoals het hoorde. Dat zijn kleine problemen, maar het is gewoon zo jammer. Qua hardware prefereer ik de kobo en qua software de kindle. De wijzer sloeg nu wat meer door richting de kindle en die heb ik nu en bevalt verder prima, het is gewoon jammer dat er elke keer een foutje inzit. Minor foutjes inderdaad. Maar ik hoop dat ze eens voor de 10 gaan en niet voor de 9 als cijfer.
Tsja, het ontloopt elkaar eigenlijk niet zoveel. Zoals ik al ergens anders noemde, ik had hiervoor een iRiver. Mijn Aura 6.8 is echt wel een upgrade, maar met die iRiver had ik ook prima kunnen doorlezen. Het is niet als een Laptop of Tablet waarbij je kerntaken niet meer kan uitvoeren. Zo heb ik nooit het idee gehad dat de DPI van de i-River storend laag was. Ik heb zat paperbacks met cheapo typesetting gelezen, e-ink is altijd scherper.

Dus Tolino, Pocketbook, Kindle of Kobo, er zijn echt wel verschillen(en ik heb voorkeuren!), maar het is qua kernfunctionaliteit (Lezen) allemaal bruikbaar.

Betreft die software.... Als ik eerlijk ben was er een archaisch ding aan de i-River wat bij vrijwel elke ereader gemist wordt: Gewoon mapjes kunnen aanmaken en met USB rechtsreeks je boekjes in die mapjes kunnen rammen. Al die manieren met lemma's om je boeken te beheren zuigen keihard. Het is leuk voor een bibiliotheek met mensen die braaf die lemma's beheren en corrigeren, maar voor een gewone gebruiker is het een pain in the ass.

Ik wil gewoon zelf heel snel boeken kunnen ordenen met drag en drop via mijn PC. Oh well.
Die i-River doet me denken aan mijn Hanlin V3 die ik voor het werk getest heb, is later volgens mij als bebook ofzo op de Eurpese markt gebracht. De Hanlin V3 kon je benaderen met de windows verkenner, mapjes sleepte je erheen en dat was zo ideaal. Al moet ik zeggen dat ik als oud bibliothecaris ook geniet van Calibre en de mogelijkheden (die echt redelijk dichtbij professionele software komt), maar 75 van de 100 gebruikers weet amper Calibre met al zijn mogelijkheden te benutten.

Maar die Halin V3... en toen ik ontdekte dat er een Russische firmware was waarbij je een woordenboek uit een freeware officepakket kon slopen (en zo had ik mijn eigen Engels - Nederlandse woordenboek rond 2003!), wat een genot was dat. Gouden tijden. Jammer dat ik de i-River nooit heb leren kennen.
Het is gewoon een gevalletje schaal. Een bibliotheek heeft zoveel boeken dat mapjes niet handig is. In dat soort gevallen is cross-referencing met Lemma's de enige manier om zooi terug te vinden. Maar voor 100 boekjes is een paar mappen veel minder werk dan voor elk boek al die lemma's erin te prakken met Calibre.

Ik heb dat ook als amateur fotograaf... een kleine 100.000 foto's dan groei je toch echt wel uit het "mapjes op datum" systeem... je kan dan niks meer vinden.
De firmware heeft teveel bugs, maar instabiel is een Kobo niet
Ten tijde van de crappy firmware die de verlichting aanliet, kreeg ik wel degelijk met volledige freezes te maken (Aura H2O Original).
Voor verbinding van buitenaf dien je calibre.exe ook toe te voegen aan je firewall.
Bedankt voor de aanvulling, ik draai Linux dus geen idee qua Windows vereisten.
Je kunt ook je calibre dir op een synology nas zetten en “cops” installeren. Dan heb je altijd je calibre bibliotheek bereikbaar zonder dat je calibre op een desktop hoeft te hebben draaien.

Overigens gebruik ik dit nu amper sinds Kobo-plus
Hmm...waarom blijven die e-readers zo klein? Een groter formaat zou mij handiger lijken...
Dat heb ik ook jarenlang gedacht. Ouders, zus, vrienden waren allemaal over op e-reader terwijl ik zat te wachten op een groter formaat.

Nu twee weken geleden een Kobo Aura H2O v2 gekocht, met een 'klein' 6.8" scherm - en eigenlijk is dat gewoon prima. Leest makkelijk en heb totaal niet meer het gevoel dat het scherm groter zou moeten zijn.
Zolang er mensen op deze wereld rondlopen die denken dat PDF geschikt is voor meer dan alleen content aan drukkers afleveren, is er wel iets te zeggen voor echt grote schermen. Natuurlijk zou de oplossing moeten zijn dat handleidingen, data sheets, digitale tijdschriften, papers etc. als ePub of html ofzo gepubliceerd worden, maar dat is een utopie.
De meeste PDF's zijn op de 6.8" van een H2O prima te lezen. Het heeft grosso modo meer te maken met PPI dan met schermgrootte. Ook op het scherm van m'n telefoons zijn PDF's tig keer leesbaarder dan op de 19" 1280x1024 die ik vroeger had, al had ik in dat geval op m'n telefoon liever toch nèt wat meer screen estate (maar niet minder PPI). Maar goed, fysiek zou ik m'n telefoon waarschijnlijk niet groter willen.
De resolutie van een goede drukker loopt ook makkelijk tegen de 300dpi, wellicht het dubbele. Evenwel kiest een typesetter ervoor een bepaalde lettergrootte te gebruiken. Ik kan me niet voorstellen dat wat jij zegt klopt: dat je de lettergrootte kunt halveren zonder op leesbaarheid in te leveren. Ik heb het echter niet ervaren dus zal op jouw ervaring moeten vertrouwen.
Een goede ereader is als een goedkope krant of als een extreem goedkope paperback van twee decennia geleden die z'n beste tijd gehad heeft. En dat bedoel ik als immens compliment. Lezen op een scherm is flut en op E Ink is het iets minder belabberd. Papier hier! Maar dat terzijde.

Ik zal een paar foto's geven ter illustratie, want met "prima leesbaar" bedoel ik natuurlijk niet "ideaal leesbaar" of zelfs iets wat daar maar op enigerlei wijze in de buurt komt. Dat noemen we shifting the goalposts. ;)

Mijn ereader is een originele H2O uit 2014, maar aangezien dat ook E Ink Carta is met dezelfde resolutie en schermgrootte neem ik aan dat er geen noemenswaardig verschil zal zijn met de H2O2.

Vierde editie van Programming in Lua op papier naast derde editie op PDF: link

Dit is hoe ik gewoonlijk een PDF zou lezen. Zelfs op mijn telefoon, al is die kleiner. Letters worden vooralsnog alleen onleesbaar vanwege een gebrek aan pixels, niet omdat ze te fysiek te klein zijn. Ik had m'n telefoon helaas net aan de lader gehangen toen ik me bedacht dat ik dit misschien ook wel kon illustreren. Plaatjes hier, hier, en hier. Hoewel het op de foto waarschijnlijk niet echt tot uitdrukking komt, al helemaal niet als je hem zou bekijken op een mindere resolutie dan UHD, is de echte Petit Robert, de kleinste van de drie op zo dun mogelijk papier wat bijna doorzichtig is, met grote afstand het leesbaarst van de drie.

Vierde editie van Programming in Lua op papier naast derde editie op PDF met reflow: link

Dit is een van de opties als je het te klein vindt. Gewoonlijk werkt reflow prima, vaak uitmuntend, maar ik gebruik het zelf nauwelijks.

Vierde editie van Programming in Lua op papier naast derde editie op PDF zonder reflow in landschapsmodus: link

Ik vind dit persoonlijk iets minder dan in portret, maar het is een zeer acceptabele optie om een eventueel tekort aan horizontale ruimte op te lossen. Dit is hoe ik Memory Insufficient gelezen heb, omdat het een beetje te wild was qua design voor autocrop.

Een gewoon boek naast een gewoon boek (Frank Herbert's Unpublished Novels & La vie mode d'emploi): link

Dezelfde, maar nu met PDF in reflow: link.

Een zeer aangenaam boek links (luxe-paperback zullen we maar zeggen), met de ereader voor schaal, en een normaal boek rechts. Je suis faite comme ça (paperback), Frank Herbert Unpublished Novels, Im Westen nichts Neues (hardcover): link

Ik heb mijn apparaat juist om DjVu's en PDF's te lezen van boeken waar ik op papier niet makkelijk of relatief goedkoop aan kan komen. Op de DBNL, Archive.org, de BNF, Project Gutenberg, enz. is een ware schat aanwezig die ik anders naast me zou moeten laten liggen. Daarnaast lees ik sporadisch een moderne PDF of EPUB. Dat kan uit een Humble Bundle zijn (cf., Frank Herbert's Unpublished Novels), of bv. iets van de OAPEN Library.

P.S. In de illustraties heb ik alleen PDF's gebruikt, maar reflow werkt indien gewenst natuurlijk net zo goed met DjVu. Op Archive.org moet je helaas wel speciaal naar de DjVu op zoek gaan, maar als je op "show all" klikt dan heb je ook wat.

[Reactie gewijzigd door Frenziefrenz op 20 augustus 2017 13:49]

Leuke vergelijkjes, en sommige boeken zijn inderdaad minder geschikt om op klein formaat of sowieso vanaf een e-reader te lijzen.
Wat me echter interessant lijkt is als iemand een vergelijkbaar experiment post maar den met epub versus echte boeken. Gebruik van PDF is nou niet bepaald de norm op ereaders; ik kan me dan ook voorstellen dat renderen van dat formaat ook minder optimaal is op de door jou gebruikte devices.
Daarvan zullen er denk ik wel genoeg bestaan, want alle standaardleessoftware kan dat ook. Daarvoor heb je geen KOReader nodig. Het formaat van een H2O zelf is als:
  • een ietwat korte normale 12,5 bij 20 paperback als je de bezels als marge neemt
  • een korte 10,5 bij 18 paperback als je het scherm als uitgangspunt neemt
  • een ongewone paperback van 10,3 bij 15,8 die perfect overeen komt, maar natuurlijk nog steeds wat korter
Ik heb toch even een paar foto's gemaakt naast de ongewone paperback.De paperback is zoals die is. Op de EPUB kun je je fantasie loslaten binnen de grenzen van de rendering engine. De beste resultaten krijg je in principe als je PDF's op schermformaat "afdrukt" met Prince o.i.d., maar natuurlijk doet niemand dat. Zelfs ik niet. :P

Hoe dan ook, dan kan je dus zoiets doen:
edit:
geen manier om code in te voegen? hier link naar GitHub Gist

[Reactie gewijzigd door Frenziefrenz op 21 augustus 2017 13:16]

Maar dan nog zou deze content prima leesbaar moeten zijn op de kleinere schermen.

M.i. Kun je handleidingen beter lezen op een tablet. Daar ga ik iig niet even voor zitten en tegen de tijd dat ik ze op mijn ereader heb heb ik op de tablet al gelezen wat relevant was.
Zolang de PDF niet gerenderd is naar bitmap is PDF prima te gebruiken op een e-reader. Ik kan in mijn PDFs in ieder geval net zo makkelijk zoomen als in ieder ander formaat.
Het probleem is niet dat je niet kunt zoomen, maar dat je moet zoomen. Als ik een e-boek of een website lees past de regellengte zig aan aan mijn scherm. Bij een pdf is dat andersom. Je kunt dus niet de lettergrootte instellen op wat jij comfortabel vindt.
Zoals gezegd; als een PDF juist gemaakt is past hij ook de regellengte gewoon aan aan het scherm. Ik heb daar in ieder geval geen enkele moeite mee met de PDFs die ik lees op mijn Kobo ereader.
Je kunt elk document reflowen met K2pdfopt op je desktop. Dat programma zit voor het gemak ook in KOReader geïntegreerd, maar op zo'n ereader kan het bij grotere bestanden soms wat langer duren.
Voor PDF en strips (CBR en CBZ) zou een iets groter formaat handig zijn. Zo kan de hele collectie suske & wiske mee op vakantie ... Hoewel dat nu ook al kan is het nog niet perfect :)
Voor dat werk is een tablet veel prettiger. PDF's zijn altijd klote op een e-reader.
jah, maar in de zon neem k een e-reader altijd voor :)
Die snap ik, maar dan nog... PDF op een e-reader *blehhhh*. Bovendie lees ik Suske en Wiskes toch het liefst in kleur :+
Hij is er wel, maar het kost een burgermansfortuin en is vooral gericht op de medische en juridische hoek: de Sony Digital Paper (https://www.sony.com/elec...s/t/digital-paper-notepad)
Helemaal mee eens. Ik heb een Sony en een Kobo 6 inch eReader gehad, en vind ze gewoon te klein om fatsoenlijk op te lezen. Voor leesboeken zijn ze misschien wel geschikt, maar ik lees veel technische boeken, met stukjes programmeercode, vaak in een wat dunner lettertype en waarbij het onhandig is als regels worden afgebroken, en dan is 6 inch gewoon te klein om prettig door zo'n boek te bladeren. Voor dat doeleinde vind ik 6 inch eReaders ook helemaal geen "premium" apparaten. Nu heb ik al 2 jaar een een Pocketbook InkPad van 8 inch, dat vind ik een heel fijn apparaat en kan ik iedereen aanraden. Deze zou ik eerder als premium beoordelen.

En dan is er ook nog de InkPad 2 (ook 8 inch, 1600x1200 resolutie, 8 GB geheugen, uitbreidbaar tot 32 GB, met gelijkmatige verlichting, audiobook ondersteuning..), jammer dat die niet is meegenomen in de test!

[Reactie gewijzigd door Bergen op 19 augustus 2017 13:11]

Tablets zijn heel andere beestjes. Accuduur en de actieve LED zijn fundamenteel anders dan een echte E-reader. Ik weet dat er weinig eensluidend medisch oordeel is, maar ik hoor bij de grote groep gebruikers die vinden dat dit super duidelijk is. Een e-reader is veel rustiger voor de ogen... dat dat lastig te bewijzen is moge zo zijn, mijn ogen zijn hier ondubbelzinnig over.

Maar voor technische boeken (zeker PDF) met plaatjes is een tablet hands-down beter.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 19 augustus 2017 20:13]

Eeh, ja. De Inkpad's waar ik het over heb zijn ook e-readers, geen tablets. :)
Dat weet ik.. maar zelfs een grote ereader is en blijft onhandig voor PDF ten op zichte van een 10"Tablet. Het is namelijk niet alleen het scherm wat hiermee beperkend is, het is ook de snelheid en gebrek aan kleur,
Ze zijn er ook groter:
https://nl.hardware.info/...n-e-reader-van-a4-formaat.

Maar kosten 700 euro (in Japan).
Ik zie nu je berichtje pas. Ik heb hier zojuist een warme aanbeveling voor de Pocketbook Inkpad 2 gehouden. Met 'slechts' 8 inch iets kleiner dan die uit jouw link maar met ¤190 voor de meesten wel wat betaalbaarder ;-)

[Reactie gewijzigd door tERRiON op 19 augustus 2017 10:29]

Ik heb net 2 maanden geleden die H2O gekocht, en wilde perse geen groter formaat. Mijn beweegredenen hiervoor zijn dat dit een handig formaatje is om mee te nemen en de e-reader lekker licht blijft.
Allemaal zaken die achteruit gaan als de e-reader groter wordt.

Je merkt wel dat je net iets vaker een pagina moet omslaan (want minder tekst op 1 pagina), maar omdat dat vlekkeloos en zeer soepel gaat door een simpele tik op de rechterkant van het scherm, vind ik dit minimale nadeel niet opwegen tegen de voordelen.

My 2 cents...
In praktijk is dat groot zat voor de meesten om boeken te lezen. Als je slechte ogen hebt zou nog groter beter zijn maar dan nemen de kosten ook exponentieel toe zowel vanwege de grootte van het scherm als het geringe volume waarin deze gemaakt worden. Met een normaal lettertype worden de zinnen daarnaast te lang om fijn te lezen.
Tjah, een groot boek kun je alleen maar neerleggen en lezen. Een klein boek kun je vasthouden en lezen.

Hetzelfde geldt voor grote e-readers vs. kleine e-readers.

Een heleboel mensen willen een formaat en gewicht wat nog vast te houden is.
Ze zijn ongeveer even groot als een gewoon boek. En dat is, iig voor mij, een groot voordeel van eReaders. Als ze groter worden kan je ze minder makkelijk meenemen en rustig ergens gaan zitten lezen. Iets wat je bv ook met een boek doet.

Zelf heb ik een kindle Voyage en ik vind het echt een hele fijne ereader. Het is vrij makkelijk ePubs om te zetten met calibre, verder heb ik ook een paar boeken bij Amazon zelf gekocht. Nee, ik download geen boeken illegaal.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 19 augustus 2017 23:03]

Ondersteuning bestandsformaten ++
Wat moet nog meer ondersteund worden om tot 3 plusjes te komen??
Amazon bestanden, azw, azw3, azw4, etc. ook het oude Microsoft e-book formaat is niet ondersteund.
Een lijstje met ondersteunde formaten staat op hun website:
https://www.kobo.com/help...-use-on-your-kobo-ereader

Sterkste punt is denk ik voor striplezers de ondersteuning van CBR en CBZ , bij mijn weten is dat niet op de Kindles aanwezig.
ook het oude Microsoft e-book formaat is niet ondersteund.
Je bedoelt het .LIT-formaat? Bestaat dat nog dan? Voor zover ik weet is dat al lang een stille dood gestorven, en ik zie geen reden om dat nog te blijven ondersteunen. Het was dan ook een totaal overbodig formaat dat enkel uitgevonden was om DRM aan boeken te kunnen toevoegen.
Ik ben een e-book lezer van de oude stempel en heb nog boeken in dat formaat in mijn e-book archief. Calibre converteerd ze uitstekend overigens.
Ik lees graag strips, voor de kindle zijn er wel wat oplossingen, maar sowieso is een beetje strip op welke ereader dan ook niet echt prettig. Eigenlijk net als met zwaardere pdf's, het werkt, maar het is traag, navigatie is lastig en soms onlogisch en je mist ook kleur wat bij strips vaak een nadeel is.

Sinds ik een ipad heb en wat goede apps voor strips zou ik eigenlijk nooit meer terugwillen naar de tijd dat ik strips probeerde te lezen op de ereader, wat een verschil is een tablet met een ereader. De ereader is echt de beste keuze voor boeken, maar strips en tijdschriften die ik graag lees in pdf formaat, daar kan echt niks op tegen een tablet. Als je graag strips leest zou ik zeker eens kijken naar de diverse apps voor de strips, ik geef er nu zelfs de voorkeur aan boven een strip op papier.
DjVu. Zoals in KOReader. * Frenziefrenz fluit onschuldig

Frenziefrenz in 'reviews: E-readers tot 150 euro - Welke leest het lekkerst w...

(Maar serieus, DjVu is top.)

[Reactie gewijzigd door Frenziefrenz op 19 augustus 2017 11:10]

Ik kan van harte aanbevelen KOReader op je E-Reader te installeren. Op de Kobo Aura One (ook waterdicht) werkt dat prima. Je heb dan dual-boot.

KOReader is met eenvoudige scriptjes zelfs aan te passen aan je wensen.
En het is ook zeker welkom als je die eenvoudige aanpassingen in een PR'tje kan steken! :D
Ik mis in de conclusie: de Kobo H2O is waterdicht, dus je duikt ermee het zwembad in zonder dat 'ie stuk gaat.
Zwemmen moet je er echt niet mee gaan doen, staat ook op de site van kobo maximaal 30 minuten in 1 meter water. (in een plasje water dus)
Dat geldt voor mijn H2O (uit 2014). De H2O2 en de One kunnen een uur op twee meter (bron).
Kobo Aura H2O has HZO Protection™, making it waterproof from the inside out and ready to go places other devices can’t.* So relax, fill the tub, or hit the beach and start reading.

*Meets requirements of IPX8 rating. Waterproof for up to 60 minutes in up to 2 metres of water.
Ja maar dan nog meten ze het bij stilstaand water. Zwemmen met de kobo in je hand zou ik ook al is het aan het oppervlakte niet aanraden. Druk van het water tijdens een zwembeweging kan veel groter zijn dan stil liggen op 2 meter diepte.
Ja maar dan nog meten ze het bij stilstaand water. Zwemmen met de kobo in je hand zou ik ook al is het aan het oppervlakte niet aanraden. Druk van het water tijdens een zwembeweging kan veel groter zijn dan stil liggen op 2 meter diepte.
Inderdaad. Daarnaast worden de IPX ratings afgegeven op nieuw-toestand en wordt er geen rekening gehouden met de normale te verwachten slijtage over de levensduur van een apparaat.
Denk ook aan bad. Misschien niet het typische mannendingetje... Maar ik gebruik mijn e-reader graag als ik in bad lig. Lekker lezen en mocht hij vallen is het geen probleem.
Ik vraag me altijd af hoe die waterdichtheid rating zich verhoudt tot warm zeephoudend water.
Zowel warmte als verlaagde oppervlaktespanning van het water helpen niet qua waterdichtheid.
Mijn kobo aura one houd het goed vol in warm zeepig badwater.
Exemplarisch voorbeeld, maar ik hoop dat je er iets aan hebt.
...maximaal 30 minuten in 1 meter water. (in een plasje water dus)
Het is 1 meter diep, dus niet een horizontaal plasje water met een oppervlak van een vierkante meter. Dus een sprong in een zwembad zou moeten kunnen, als je er ook weer op tijd uitgaat.
Nee, dat klopt niet. Het gaat om de statische druk op 1 meter diepte. Als je springt beweegt je (dat is dus niet statisch). De druk is dan hoger.
De druk is ook hoger als.je het water op de e-reader gooit (bv. als je een emmer water er overheen gooit).
Als je de e-reader heen langzaam naar 1 meter diepte brengt mag hij daar een tijdje blijven.
Ja, dat klopt heus wel. Dat ding is waterdicht tot op 2 meter: "Meets requirements of IPX8 rating. Waterproof for up to 60 minutes in up to 2 metres of water." Met een sprongetje komt dat ding niet dieper dan 50-70cm schat ik.

Van het antwoord van Stewie waar ik op reageer klopt in elk geval helemaal niets:
Zwemmen moet je er echt niet mee gaan doen, staat ook op de site van kobo maximaal 30 minuten in 1 meter water. (in een plasje water dus)
1. Je kan er wel gewoon mee zwemmen (voor zover mogelijk want je moet dat ding ook nog vast kunnen houden. Hard zal je dus niet gaan en je handen zullen zich meestal rond het oppervlak bevinden).
2. Op de site van Kobo staat 60 minuten in 2 meter water: https://us.kobobooks.com/products/kobo-aura-h2o-edition-2
3. Niet in een plasje water dus, want een plasje is hooguit een paar cm diep. Hij kan tot zelfs 2 meter.
Ja, dat klopt heus wel. Dat ding is waterdicht tot op 2 meter: "Meets requirements of IPX8 rating. Waterproof for up to 60 minutes in up to 2 metres of water." Met een sprongetje komt dat ding niet dieper dan 50-70cm schat ik.
Het draait niet om diepte, maar om druk. De waterdruk die je bij stil liggen op 2 meter diepte ervaart is vele, vele malen minder dan wanneer jij met geweld het zwembad in springt of onder water flink rondbeweegt.

Klassiek voorbeeld: als je zelf rustig onderwater zwemt krijg je geen water binnen door je neus, maar maak onderwater maar eens een paar keer een koprol en je zult merken dat je toch echt actief lucht door je neus naar buiten moeten blazen om te voorkomen dat je water binnen krijgt. Ook dat heeft met druk en waterverplaatsing te maken.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 19 augustus 2017 19:51]

Dus de leverancier zegt dat je er niet mee moet gaan zwemmen, maar jij adviseert dat het best moet kunnen.

Dan geef ik het op.
De leverancier zegt dat helemaal niet. Anders graag de link.

Misschien kan je anders al deze filmers onder water ook even de les gaan lezen met je miereneukerij? https://www.google.nl/sea...&sourceid=chrome&ie=UTF-8

[Reactie gewijzigd door Slingeraap2 op 19 augustus 2017 19:32]

Idd. Maar meer dan genoeg dus om te gebruiken in bad, aan de rand van een zwembad met soms spattend water of al wachtend in de motregen op de bus of trein. Echt wel een mooie feature.
Idd. Maar meer dan genoeg dus om te gebruiken in bad,
Let op dat waterdichtheid gebaseerd is op normaal water, niet zeepwater. Zeep kan waterdichtheid om zeep helpen doordat het corrodeert.
[...]
Let op dat waterdichtheid gebaseerd is op normaal water, niet zeepwater. Zeep kan waterdichtheid om zeep helpen doordat het corrodeert.
Zeep heeft op de korte termijn een veel belangrijker effect. Het verlaagt de cohesie van water, waardoor water zich makkelijker door kleine kiertjes kan verplaatsen. Apparatuur die bij normaal water tot op een meter diepte waterdicht is, hoeft dat in zeepwater dus helemaal niet te zijn. Dat is bij apparatuur waarvan de waterdichtheid gebaseerd is op het afdekken van poorten met klemplaatjes zeker het geval.

Ook zeewater kan trouwens gevaarlijk zijn. Van zout water is bekend dat het makkelijk de lijm kan aantasten die gebruikt wordt om de kieren van apparaten te dichten en een paar keer met je apparaat de zee of een zwembad dat gebruik maakt van zout water i.p.v. chloorwater, ingaan kan voldoende zijn om water door te laten.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 19 augustus 2017 19:43]

Zeep helpt je huid ook om zeep, dan maar geen zeep.
Lijkt me meer wat in bad. Lekker boekie lezen. In het zwembad wil ik zwemmen, en zoals je zelf aangeeft, duiken. :D Geen E-reader voor nodig. :+
Als je op vakantie een zwembad bij je vakantiehuisje hebt is het erg relaxed dat je zonder watervrees (pun intended) je ebooks kunt lezen. Zeker met kleine kinderen erbij wordt er altijd wel gespat in je richting, omdat ze niet beseffen dat elektronica water niet zo leuk vindt. En als je in bad ligt inderdaad gewoon met natte handen je e-reader vasthouden. De enige aansluiting zit onderaan, dus er loopt ook niet zomaar warm zeepwater naar binnen. Of je hem in dat soort water kunt laten vallen weet ik niet, maar alleen al het met natte handen kunnen vasthouden zou voor mij geweldig zijn. En op strand geen zand tussen je schermrand d:)b

Maar voorlopig doet mijn Kobo Glo het prima, al 4-5 jaar ofzo. De accu gaat ook ongelofelijk lang mee, dus ik zie nog geen reden voor vervanging. Is toch weer ~180 euro ;)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 19 augustus 2017 08:46]

op het strand is het wel weer vervelend met zout water, dat moet hij ook niet teveel over zich heen krijgen vermoed ik. Maar waterdicht is wel handig, een tas hadden we mee en daar zaten de ereaders in, dikke regenbui opeens en tas was niet echt waterdicht, dan is zo'n waterdichte reader wel erg fijn.
Er is niets lekkerders dan in het zwembad liggen, op een luchtbed, en je boek lezen. En niet bang hoeven zijn dat er iemand je luchtbed omkiepert...
Waterdicht is ook stofdicht!

Dus ook lekker aan het strand lezen zonder dat er zand in je device komt
Nope. Hij is zeker niet stofdicht. De poorten zijn gewoon open. Het apparaat is van binnen waterdicht gemaakt (er is een laagje over gebracht, hierboven heeft iemand een link geplaatst).
Waterdichtheid is zeer vaak gemeten bij stilstaand water. De zwem/duik beweging zal meer druk gegeven dan stil liggen op 1 meter diepte.
Dit word ook regelmatig onderschat door gebruikers van een waterdichte telefoon. Maar het meenemen op een luchtbedje in het zwembad en hem vervolgens erin laten vallen zou hij kunnen overleven als het niet te diep is ;)
Was het niet Sony met zijn "waterdichte" telefoons, die vorig jaar een tik op zijn vingers had gekregen.
Omdat die dingen toch niet zo water dicht waren, als ze in hun reclame overkwamen?
Was het niet Sony met zijn "waterdichte" telefoons, die vorig jaar een tik op zijn vingers had gekregen.
Omdat die dingen toch niet zo water dicht waren, als ze in hun reclame overkwamen?
Klopt. De Sony telefoons waren dichtgelijmd met een verbinding die niet bestand bleek tegen zout water. En in Australië - waar Sony tegen de lamp liep - vult men zwembaden over het algemeen met zout water i.p.v. chloorwater.
Ongelooflijk dat de Tolino Vision 4 HD op geen manier is meegenomen in beide overzichten... Voor mij een premium eReader die zijn mannetje staat zonder in te leveren op features!

Edit
review van de Tolino Vision 4 HD: "Met de Vision 4 HD levert Tolino zijn zevende ereader af en in dit geval is zeven keer scheepsrecht. Het is Tolino eindelijk gelukt om een ereader met een 6 inch scherm af te leveren die wel eens de beste zou kunnen zijn die je op dit moment kunt kopen. De Tolino Vision 4 HD doet niets wat echt uniek is maar combineert alle mogelijke functies in één model en doet dat op een manier die gewoon uitstekend werkt."

Bron: https://rsnijders.info/va...olino-vision-4-hd-review/

[Reactie gewijzigd door JDFS op 19 augustus 2017 10:18]

Wellicht kun je wat meer info geven waarom dat een premium ereader is. Ik heb er nog nooit van gehoord.
Zie hier review van een van de (voor mij) autoriteiten op eReader gebied: https://rsnijders.info/va...olino-vision-4-hd-review/

Ik citeer: "Met de Vision 4 HD levert Tolino zijn zevende ereader af en in dit geval is zeven keer scheepsrecht. Het is Tolino eindelijk gelukt om een ereader met een 6 inch scherm af te leveren die wel eens de beste zou kunnen zijn die je op dit moment kunt kopen. De Tolino Vision 4 HD doet niets wat echt uniek is maar combineert alle mogelijke functies in één model en doet dat op een manier die gewoon uitstekend werkt."

Om maar even mijn eigen ervaring te delen: ik was op zoek naar een max. 6 inch eReader met:
- een hoge resolutie
- verzonken scherm
- f.lux-achtig beeldscherm (geel licht in de avond)
- .epub compatibiliteit (Kindle valt daardoor eigenlijk al af)
- WiFi
- handige bladerknoppen en het liefst met haptische feedback
- zwarte kleur
- niet te zwaar met een goede accu
- (kleine) waterbestendigheid.

De Tolino is de enige die aan al mijn vereisten voldoet! Ik kan de eReader met 1 hand vasthouden zonder dat het ongemakkelijk is, hij past precies in de zak van mijn jas en ik laad hem denk ik 1 keer per maand op. Ik heb nog getwijfeld over de Kobo Aura ONE, maar die is mij toch echt te groot...

De reden dat deze eReader niet bekend is, is omdat hij niet echt door de grote winkels wordt verkocht (Coolblue had hem op moment van aanschaf niet eens) en sinds kort is de maker overgenomen door Kobo.

[Reactie gewijzigd door JDFS op 19 augustus 2017 10:17]

Dank. Valt idd duidelijk in de categorie 150 plus euro en heeft premium specs. Blijkbaar heeft de tolino een groot probleem : bekendheid/marketing.
Ze worden in NL verkocht door Libris en BLZ boekhandels, maar ik had er ook nooit van gehoord tot ik er daar eentje in de etalage zag liggen. Wachtende op bovenstaande review heb ik 'm nog niet gekocht, maar hij ziet er interessant uit.
is een goede keuze, maar er zijn meer keuzes. Vooral de Russische markt heeft meer interessante modellen, vaak kan je ze via Polen wel bestellen. Nadeel is de firmware die soms niet Engels is. In Noord Duitsland heb je veel keuze in ook die modellen. Maar in Nederland weinig bekendheid. Eigenlijk jammer. Veel Oost Europese en Russische modellen hebben goede specs en werken met de folder structuur van windows, dat is echt een supervoordeel ten opzichte van de kobo's en kindle's op deze wereld. Je sleept gewoon je eigen folder structuur met de verkenner erheen en lezen maar.
Ik weet niet precies wat je met dat laatste bedoelt? De Kobo die ik te leen kreeg, kon ik ook gewoon aan de USB hangen en via de Verkenner benaderen.
En qua merken eReaders, welke zijn dat er zoal? Je bent de eerste die ik erover hoor, maar wellicht zoek ik verkeerd.
Ik heb die een maand of twee geleden in de winkel bewonderd (Standaard Boekhandel). Een prima apparaat wat zeker het overwegen waard is.

Tolino's draaien op een soort custom Android, is 't niet?
Ja, dat doen ze. Ze krijgen overigens allemaal nog software support voor die vaak verouderde Android versies.
Ik heb zelf inderdaad ook de Tolino 4HD en vroeg me af waarom deze niet genoemd wordt in de vergelijking. True: de marketing en naamsbekendheid laat nog wat te wensen over, maar hij is in Nederland goed verkrijgbaar, bij Nederlandse partijen (Libris).

Ik kan 'm iedereen aanraden: voor ¤159 heb je een waterdichte e-reader met 300ppi scherm, aanpasbare schermverlichting kleuren (ook automatisch bij zonsondergang), OTA updates en synchronisatie. Enige nadeel: geen Kindle/Kobo ecosysteem. Maarja, kopen in een Nederlandse shop is ook helemaal prima lijkt me. Hij voelt heel premium aan, heeft geen opstaande randen rondom het scherm (voorkant is glad) en aan alle kleine dingen zijn gedacht (zoals een USB-snoertje dat je er op 2 manieren in kunt pluggen).
Eens, wat zijn er nog meer voor producten? Als ik deze twee bekijk, dan worden ze het allebei niet. Amazon mooi wit scherm maar geen epub, Kobo lelijke schermkleur in alle standen (zag ik ook in winkel, is dus niet alleen de foto), en wat ik lees brakke firmware en snel stuk (uit de reviews van de Kobo van 100 euro). Haptische knoppen met tril (=energie) zie ik niet zo zitten.
Ik heb nu een Sony PRS-2 en zoek iets nieuws met licht, maar geen enkele heeft de geweldige blader- en menuknoppen op de behuizing. Hij gaat dus voorlopig niet met pensioen :)
Wat zeurt iedereen toch over gebrek aan ePub support. Download het gratis programma Calibre en dan is het doodsimpel. Met de functie 'stuur naar Kindle' converteert Calibre automatisch ePub en diverse andere formaten. Binnen een minuut geregeld.

De kindle voyage heeft dus wel die knoppen op de behuizing. Haptics kun je uitzetten. Firmware is stabiel en perfect. Kleurtemperatuur instellen op zo'n klein schermpje is onzin, automatische helderheid is voldoende en veel handiger. (Kleurtemperatuur stel ik wel in op pc monitoren mits ik geen accurate kleurweergave nodig heb.)

[Reactie gewijzigd door Sietse Vliegen op 19 augustus 2017 17:45]

Jep, het is gewoon een nabootsing van boekenpapier, het lijkt me sterk dat er veel mensen zijn die met die instellingen gaan klooien.
Moet zeggen, handmatig de helderheid instellen bevalt mij nog altijd beter dan automatisch, ook op de foon en iPad heb ik toch vaak andere ideeën dan het apparaat.

En de warmere kleurtemperatuur is wel fijn 's avonds. Ook mijn iPad doet dat en het is minder vermoeiend aan de ogen. Dat bevalt me ook zo aan de amberkleurige dashboardverlichting in BMW auto's.
Als ik naar mijn boekenkast kijk is er geen normaal boek met wit papier. En betreft de firmware... er zitten geen showstoppers tussen en het is ook niet nodig om elke keer die update te draaien. Het kan vast beter, maar het gros van de gebruikers merkt er niks van.

Als je bladeren wil kan je kijken bij Pocketbook.

Maar je Sony is natuurlijk ook prima. E-readers upgraden is gewoon niet spannend. Ik heb mijn oude i-River aan mijn broer gegeven en die leest er met veel plezier mee. Ik zie het verschil tussen de schermen wel als ik ze naast elkaar leg, maar zelfs zo'n oud bakkie leest prima. Dat is ook niet zo gek want e-ink is beter dan het gemiddelde paperback papier+lettertype, zeker als het boek al een paar jaar rondslingert.

Eigenlijk is het allemaal incremental, daarom schiet het niet op met die markt.
Plus, die Tolino ligt voor zo'n 160 Euro bij de Libris of Blz. Ik had met de vorige test de hoop dat de 4 HD deze keer wel zou worden meegenomen, zeker omdat hij gekoppeld is aan een NL ecosysteem van de lokale boekhandels.
Inderdaad belachelijk, ook in de vorige review al aangehaald dat ze deze vergeten waren.
Dit is geen review waardig. Er zijn zoveel extra aspecten die niet aangehaald worden.
Als je er een hebt kun je die misschien aanbieden aan de reviewer die dit artikel schreef zodat ze hem kunnen testen, ze moeten wel een exemplaar hebben om dat te kunnen doen.
Ik lees nog altijd boeken op de iPad en dat bevalt me eigenlijk prima. Op vakantie kan ik dan ook nog wat meer doen - internetten vooral, hotelkamer boeken dat soort dingen.

Waterdicht is ie natuurlijk niet, maar ik lig zelden bij een zwembad of aan zee. Dat scheelt. Je moet dan wel voorzichtiger zijn, maar waterspatten gaat die iPad ook niet stuk van.

Mis ik nou een groot voordeel van een e-reader?
Eigenlijk vooral het kleinere en lichtere formaat, maar vooral het beeld: ik heb een tijdlang ook op de iPad boeken gelezen maar het e-Ink beeld geeft zoveel rust aan mijn ogen. Het is gewoon net alsof je een echt boek leest en dat irriteerde mij een beetje aan de lichtbak die de iPad je voorschotelt.

Een jaar heb ik m'n iPhone gebruikt om boeken te lezen aan het strand. Werd steeds heel warm en zelfs op de hoogste helderheid moeilijk om te lezen.

Tevens werd ik te vaak afgeleid op de iPad, met de eReader kan dat niet meer omdat ik alleen maar boeken kan lezen 8)7

[Reactie gewijzigd door JDFS op 19 augustus 2017 14:10]

Ja... Geen of nauwelijks internet. Ik vindt het heel moeilijk om gefocused door de bladzijden heen te gaan als news/irc/mail een duimbeweging dichtbij is. Op mijn e-reader kan ik echt alleen maar lezen :-)
Ik heb eens een ereader geleend van iemand (ik heb er zelf nog geen), om te vergelijken met de iPad.

Ik moet zeggen dat vooral het gewicht en de handzaamheid het tot een serieuze optie maken. Ook buiten lezen (in het felle zonlicht) gaat stukken fijner met zo'n e-ink scherm. Zo'n boek steek je gemakkelijker in een jaszak of zijvak van een tas.
Bedankt voor de reacties! Ik ga ook eens kijken of ik er een kan lenen. Op zich kan ik me wel redelijk concentreren maar e-ink wil ik zeker een keer proberen.
als je graag een boek leest is het echt een fijne aanvulling op de ipad. Ik neem ze beiden mee op vakantie. Het lezen is echt een heel stuk fijner op de ereader, hij is ook in een stuk handzamer formaat zodat je hem makkelijker mee kan nemen (even ervan uitgaande dat je geen ipad mini hebt).

Maarja, dan loop je straks wel net als mij met een rugtas met ipads en ereaders. Dat is wel een nadeel als je een gezin hebt, ik heb gewon 4 ipads en 2 ereaders en nog een mediaspeler mee in de rugtas als we op vakantie gaan. Vroeger had je wat boeken mee, ja dat hoeft nu niet meer, maar de tas is niet lichter geworden...
Ik zou eigenlijk best wel zonder iPad op vakantie willen... anders ga je daar toch snel op zitten 's avonds enzo. Maar soms moet je nog dingen regelen en dan is het weer wel handig.

Dilemma's :-)

Hoe dan ook, ik ga een e-reader proberen te lenen. Zomaar kopen is toch ook weer een hoop geld.
Ik wilde voor ik op vakantie ging een reader en heb de vorige test gelezen, maar ook de reacties waar iedereen de kobo euro h2o de hemel inprees. Toen dus meteen besteld, inmiddels een aantal weken in gebruik en de eerste hand boeken op gelezen. Echt een geweldige e-reader!

Het enige minpuntje is dat je boeken in 1 lange lijst komen en je dit niet echt makkelijk kunt sorteren, hij negeert elke vorm van mappen structuur.... maar verder, een echte topper!
Het enige minpuntje is dat je boeken in 1 lange lijst komen en je dit niet echt makkelijk kunt sorteren, hij negeert elke vorm van mappen structuur.... maar verder, een echte topper!
Je kunt je eigen collecties definiëren en daar boeken in onder brengen. Zowel direct op de reader als via programma's zoals Calibre. Het laatste is wel een stuk vriendelijker, want de user interface van de Kobo is nogal ... langzaam.

Zie bijv. https://rsnijders.info/va...ns-verzamelingen-calibre/
Ik lees die kop en denk, noemen ze dat al premium? :P
*Aait zijn Kindle Oasis*
Slecht om dan inderdaad niet de duurdere luxe types mee te nemen.
Mijn vrouw heeft de nieuwe h20 en ik de kindle oasis.
Iedereen die de 2 naast elkaar ziet vindt de kindle een veel beter scherm hebben qua contrast. Zie ik niet terug komen in de review want ook mijn voyage was beter dan de tweede generatie h20
Ik heb zelf geen schermpjes kunnen vergelijken dus kan niet meer zeggen dan dat ik het scherm van de Oasis prettig vind lezen. Wat ik vooral fijn vind en wat mij overgehaald heeft om voor de dure Oasis te gaan zijn het lage gewicht (zonder de cover/accu) en de echte fysieke knoppen. Ik hou er helemaal niet van om op het scherm te moeten tikken bij het lezen omdat ik de reader met één hand vast hou in bed. Die hand houdt de reader omhoog en het is lastig om dan je duim te gaan verschuiven om op het scherm te tikken. De drukgevoelige 'knoppen' van de Voyage heb ik mindere dingen over gelezen en leken me ook niet ideaal (hoewel al beter dan géén knoppen). Op de oasis hou ik mijn duim gewoon half op de 'vooruit' knop en kan heel makkelijk de volgende pagina openen. Gezien ik dagelijks lees en ik verwacht toch wel redelijk wat jaren er mee te doen vond ik de prijs, hoewel hoog, voor mij nog wel te doen.
Ter info: de Kindle Oasis is zo te zien alleen te koop op amazon.de , en op moment van dit schrijven uitverkocht. Balen, het lijkt me een fijn apparaat. Wel vreemd dat die Kindles populair zijn maar nog steeds niet in NL gedistribueerd / verkocht worden. Dat lijkt me tevens ook een (gering) nadeel: als er iets mis is met het ding, dan wordt het een heel gedoe.
Amazon.de levert gewoon naar Nederland hoor, meestal zonder verzendkosten. Retourzendingen kun je naar een adres in Nederland terugsturen meen ik. Dus afgezien van dat hij niet op voorraad is zie ik geen bezwaar, heb hem zelf ook van Amazon.de.
Ik bestelde mijn kindles altijd op amazon.com en ze kwamen altijd met express post naar Nederland toe, ik heb er meerdere besteld en ze waren er eigenlijk altijd binnen 2 dagen. Heel absurd, net of ze met express post ofzo meegaan. Ik heb ook meermaals gehad dat ik ze in de ochtend kocht en de volgende dag al geleverd kreeg.
Ik krijg de melding op amazon.com: "This version of Kindle Oasis E-reader with Leather Charging Cover - Merlot, 6" High-Resolution Display (300 ppi), Wi-Fi - Includes Special Offers cannot be shipped to the selected country. Please visit Amazon.com (intl.) to purchase Amazon devices available for the selected address."
... en Amazon.com (intl) linkt door naar amazon.de.
Overigens zijn ze momenteel ook uitverkocht op amazon.com.
Dus het wordt crisis om deze nog aan te schaffen, tenzij tweedehands. Amazon schijnt nogal voortvarend te zijn met het uitfaseren van e-readers, en aangezien de oasis een device van 2016 is, verwacht ik dat ze iets nieuws gaan uitbrengen dat de oasis vervangt. Maar goed, we wachten het even af. Wie weet worden de voorraden toch nog aangevuld.
Ja, ook de duurdere Kobo Aura ONE wordt even aangehaald in de tekst, maak dan het rijtje compleet zou ik zeggen!

P.S. ik zie op Tweakers geen enkele review van de OASIS, zou je die toe kunnen voegen?

[Reactie gewijzigd door swhnld op 19 augustus 2017 09:33]

Is de Kindle Store van de Amazon niet de beste e-book store? Lijkt op die vergelijkingen tussen iPods en MP3 spelers van toen waar verschillen in specs niet uitmaakte want alleen één had toegang tot de beste online muziekwinkel [iTunes].

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 19 augustus 2017 09:39]

Ja, de Kindle store is de beste e-book winkel als je op het platform blijft. Dus Amazon Kindle Store - Kindle als in Apple App Store - iPhone/iPad.
Amazon is echter iets minder compleet dan sommige andere e-book winkels als je op Nederlandstalige content gaat kijken, al lopen ze hard in.
Lees je in meerdere talen dan is Amazon de winnaar doordat hun winkel zich ongeveer overal wel bevind, dus Spaans-, Frans-, Duits-, Engels-, Nederlandstalig, etc. is er allemaal te vinden.
Bij Kobo kan het ook, maar dan moet je via de PC kopen en overzetten naar je apparaat.
Maar ook alle extra toevoegingen als X-Ray en social features bijvoorbeeld dat de meest gemarkeerde teksten door lezers worden weergegeven of een quote kan publiceren op je Kindle profile.
Ik denk dat dat verschil klein is, Kobo heeft in heel veel landen een webshop en biedt daar ook de lokale talen aan en kepubs worden automatisch met een ereader gesynchroniseerd.
Een reguliere epub moet inderdaad handmatig.
het loont eigenlijk om per titel wat te shoppen, het kan soms wel een paar euro schelen om hem bij een andere winkel te halen. Amazon is lang niet altijd de goedkoopste namelijk, veel boeken zijn de laatste tijd 0,80 cent duurder dan bij kobo (althans in het genre dat ik lees).

Ik zou dus eigenlijk altijd wat shops vergelijken, Raymond Snijders van vakblog heeft elke week een onderzoek naar welke boeken waar het goedkoopst zijn. Met soms prijsverschillen van wel 6 euro per boek!
Dit is wel heel anders. De Kindle bookstore biedt veel minder Nederlandse titles dan kobo via bol of bruna.

Overigens vind ik het om te janken dat nog steeds veel boeken niet uitkomen als e-book en dat de abonnementen erg beperkt zijn in aanbod en veel nieuwe titels niet bevatten.

Komt bij dat de prijzen van e-books onvoldoende lager zijn dan gewone boeken, je ze niet mag doorverkopen en dat vanwege rare regelgeving de btw (voorlopig) hoger is dan gewone boeken.

Als met al zijn de uitgevers nog dommer dan de film en muziek industrie en maken ze minstens dezelfde fouten.
Een beetje off topic, maar de e-readers triggeren bij mij de vraag: waarom zijn er geen betaalbare groot formaat 32" of 40" schermen te koop? Wat ik daar van weet is dat ze vaak ¤1500 en (veel) duurder zijn.

Terwijl ik echt wel gebruiks mogelijkheden zie. Bijvoorbeeld in kantoren of scholen als informatie borden enzo. De inhoud is vaak redelijk statisch en e-ink kost een fractie van de stroom die een gewone monitor verbruikt als die de hele dag staat te branden.

Als iemand een goed adresje weet hiervoor houd ik me aanbevolen :)
Een tv van dat formaat is vele malen goedkoper en kan ook video en kleur tonen.
:) dat is juist het punt.
Zo'n TV is veel goedkoper, maar het zou mooi zijn als iemand toevallig weet van e-ink panelen rond die prijzen. (Er zijn overigens ook kleur-E-ink panelen, maar die zijn nóg weer duurder)

Een TV kan maar vanuit energieverbruik zou ik een e-ink 'mededelingen bord' achtige oplossing mooier en eleganter vinden. Ook veel prettiger in een kantooromgeving omdat het niet continue licht staat te geven en om aandacht schreeuwt.

Even een snelle berekening qua energie verbruik van bijv een 40" tv (ongeveer hè.. brand me er niet op af :)) 75 watt x 8 uur x 250 werkdagen = 150 kWh x ¤ 0,23 = ¤35 per jaar x 6 jaar gebruik = ¤210

Dus tsja... om het geld hoef je het niet te laten, dat rechtvaardigt geen 10x hogere aanschaf prijs.

Maar gewoon... het principe hè?
Helemaal eens hoor, maar de beperkte mogelijkheden zorgt ervoor dat dit uiteindelijk niet doorbreekt. Gok dat voor jouw probleem printen een nog betere oplossing is...
_/-\o_ Good point! Printen!
Yep.. E-ink heeft ook 32" of 40" maar dan begint het rond de ¤2000 geloof ik. Zwart-wit wel te verstaan

http://eink.com/product.html?type=productdetail&id=27

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True