×

Help Tweakers weer winnen!

Tweakers is dit jaar weer genomineerd voor beste nieuwssite, beste prijsvergelijker en beste community! Laten we ervoor zorgen dat heel Nederland weet dat Tweakers de beste website is. Stem op Tweakers en maak kans op mooie prijzen!

Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jeroen Horlings

Redacteur fotografie

Eerste vlieguurtjes met de DJI Spark

Een mini-drone met gebarenbesturing

Door , 116 reacties

03-06-2017 • 06:00

116 Linkedin Google+

Inleiding

In de wonderschone omgeving van ‘Château de Ferrières’, een 19e eeuw Frans kasteel net buiten Parijs, konden we onlangs de recent aangekondigde DJI Spark persoonlijk uitproberen. Het bijzondere aan DJI's nieuwste drone is niet alleen dat hij klein en licht is, maar ook dat op een andere doelgroep gericht is dan normaal: mensen zonder drone-ervaring die met minimale moeite mooie plaatjes willen maken. Maar is hij dan nog wel interessant voor een tweaker?

Met de Spark richt DJI zich primair op mensen die met hun smartphone filmen en fotograferen en weinig technische kennis hebben of zich niet echt in de techniek willen verdiepen. Volgens DJI is de Spark niet een enkel simpele 'selfiedrone', maar een intelligent apparaat dat eenvoudig te bedienen is - in tegenstelling tot de meeste drones. Met de Spark kun je met minimale inspanning leuke shots maken, die je direct op Facebook, Instagram of een vlog kunt gebruiken, is het idee. DJI hoopt vooral mensen aan te spreken die de huidige drones intimiderend, groot en lastig te bedienen vinden. Bij de meeste drones ben je wel een paar minuten bezig om hem klaar te maken voor een vlucht - propellers monteren, de controller, smartphone of tablet gereed maken, de app starten en een checklist afwerken. De Spark hangt binnen twintig seconden in de lucht.

De DJI Spark

Gebaren

Je hebt in principe niet eens een een smartphone of controller nodig voor de Spark, want je kunt hem bedienen met handgebaren dankzij speciale sensoren in de voorkant. Bovendien kun je hem op laten stijgen - en landen - vanaf je hand. Eenmaal in de lucht bestuur je hem met handgebaren, waar de Spark bevestigend op reageert via de led-lichten. Als je je hand op hem richt - als een Jedi uit Star Wars - kun je zijn beweging sturen, naar links, rechts, omhoog en naar beneden. Zwaai je naar hem, dan vliegt hij achteruit omhoog tot hij drie meter bij je vandaan is - de ideale afstand voor een groepsfoto of selfie. Die maak je dan weer met het klassieke fotogebaar waarbij je met twee handen een rechthoekig kader vormt.

Je kunt je hand gebruiken om de Spark te besturen

Besturing via een app

Wil je meer, dan heb je je smartphone nodig. Daarmee kun je gebruikmaken van voorgeprogrammeerde bewegingen. Je koppelt de apparaten via wifi door eenmalig handmatig verbinding met een ad-hoc wifi-netwerk te maken en een wachtwoord in te voeren. Vervolgens bestuur je de drone met de DJI-app. Dat kan niet alleen via virtuele joysticks, maar ook met ingebouwde scenes.

'Dronie' maakt een soort selfievideo, waarbij de Spark langzaam achteruit en omhoog vliegt, wat de omgeving in volle glorie toont. Met 'Circle' draait hij een rondje om het onderwerp, met 'Rocket' vliegt hij omhoog terwijl de camera naar beneden gericht is en 'Helix' maakt een spiraalbeweging omhoog terwijl de drone om het onderwerp heen beweegt. Ook is er een uitgebreide panoramamodus, die nog niet te vinden is op andere DJI-drones, waarbij de camera niet alleen van links naar rechts beweegt, maar ook omhoog en naar beneden tilt, waardoor je een samengestelde foto met een zeer grote hoek krijgt. Via een app kun vervolgens met een druk op de knop een compilatie laten maken met de leukste tien seconden uit recente clips, die je via je smartphone direct kunt delen. Ook is er een modus waarbij je kunstmatige scherptediepte kunt toevoegen, zodat een foto een meer professionele uitstraling krijgt.

De besturing via de virtuele joysticks is mogelijk, maar werkt minder fijn dan de fysieke controller

Controller

Aan het gebruik van een smartphone voor de besturing kleven wel een paar flinke nadelen. De belangrijke is dat je slechts 100 meter ver kunt vliegen en maximaal 50 meter hoog. Voor het maken voor een simpel shot is dat voldoende, maar even een meertje oversteken of over een kasteel heenvliegen is er niet bij. Je loopt bovendien de kans dat het signaal wegvalt en de drone onbestuurbaar wordt. Dat hebben wij zelf aan den lijve ondervonden, wat overigens niet echt verwonderlijk was met meer dan een dozijn drones tegelijkertijd in de lucht. In ons geval ging hij overigens toen de accu op was vanzelf weer naar het beginpunt terug, daarbij een boom ontwijkend.

Met de controller neemt de maximale afstand toe tot 2km en dat is ruim voldoende voor de meeste situaties - volgens de wetgeving is die afstand bovendien te ver omdat je altijd line of sight moet houden. De Spark laat zich met de controller net zo bedienen als een Mavic of een Phantom en dat stuurt veel makkelijker. Daarmee kun je bijvoorbeeld tegelijkertijd draaien en dalen én de camera omhoog of omlaag bewegen. Met een smartphone is dat eigenlijk niet te doen. Voor standaard kiekjes en voorgeprogrammeerde bewegingen heb je geen controller nodig, maar als je mooie dronebeelden op Youtube wilt plaatsen, kun je er eigenlijk niet omheen. Overigens was de controller niet beschikbaar tijdens de testdag, maar het is een uitgeklede versie van die van de Mavic.

Verschillen

Er zijn natuurlijk een aantal belangrijke verschillen in vergelijking met bestaande quadcopters. Allereerst natuurlijk de accuduur. Zo'n kleine drone heeft logischerwijs een veel kleinere accu. Je kunt er maximaal 16 minuten mee vliegen en dat is alles behalve slecht voor zo'n kleine drone. Maar vergeleken met de 27 tot 30 minuten van de Mavic en de Phantom is dat natuurlijk een stuk minder en iets om rekening mee te houden. Een bijzonder handige eigenschap is dat je hem kunt opladen via een micro-usb-aansluiting en dus geen speciale kabels meer nodig hebt. Een powerbank is bovendien voldoende om hem weer van energie te voorzien.

Vergeleken met...

De Spark is - in tegenstelling tot de meeste andere kleine drones - voorzien van een gimbal, maar deze is 2-assig en niet 3-assig zoals bij alle andere drones van DJI. Hij kan het beeld dus verticaal uitstekend stabiliseren, maar horizontaal, over de x-as, doet hij dat elektronisch. Daar merkten we in de praktijk gelukkig nauwelijks iets van, al zullen we hier nader naar kijken als we meer tijd met een reviewexemplaar hebben doorgebracht.

In vergelijking met de Mavic valt natuurlijk direct op dat de armen niet inklapbaar zijn. Dit lijkt een merkwaardige keuze, want DJI heeft dit slimme concept goed onder de knie en het had de Spark nog een stuk compacter gemaakt. Vanwege de vaste armen is hij breder dan een ingeklapte Mavic en dus niet altijd makkelijker mee te nemen. Volgens DJI was dat in dit geval een bewuste keuze, omdat het inklapsysteem de drone kwetsbaarder had gemaakt. De huidige constructie moet ervoor zorgen dat er minder snel onherstelbare schade ontstaat..

Ondanks zijn geringe omvang heeft hij wel 'object avoidance'-sensoren aan de voor- en onderkant, waardoor hij objecten kan ontwijken. Die heeft hij niet aan de achterkant, dus de leuke 'dronie'-modus is daardoor risicovol. Weliswaar waarschuwt de app dat je dit alleen moet doen in een omgeving zonder hoge objecten in het vluchtpad, maar het is de vraag of de ongeoefende dronegebruiker dat goed kan inschatten.

  DJI Spark DJI Mavic Pro
Sensor 1/2.3" 1/2.3"
Videoresolutie 1920x1080 1280x720
1920x1080
3840x2160
4096x2160
Lens 25mm f/2.6 28mm f/2.2
Gewicht 300g 734g
Bereik 2km 4km

Bereik

(zonder controller)

100m (afstand)
50m (hoogte)
80m (afstand)
50m (hoogte)
Snelheid 50km/u 65km/u
Snelheid
(zonder controller)
14km/u 14km/u
Accuduur 16 minuten 27 minuten
Adviesprijs €599 €1179 

Prijsniveau en kunstmatige beperkingen

Met een adviesprijs van 599 euro is de Spark zeker een betaalbare drone. Op enkele oude Phantoms na is hij een stuk goedkoper dan andere geavanceerde drones. Toch is het ook niet bepaald het niveau van een impulsieve aankoop. Helemaal vrij van concurrentie is DJI overigens ook niet; Yuneec richt zich met de vorig jaar aangekondigde Breeze op dezelfde doelgroep en deze is weliswaar iets groter, maar ook goedkoper én hij filmt in 4k.

DJI heeft bewust wat beknibbeld op features om te voorkomen dat de Spark gaat concurreren met de Mavic en Phantom-serie. De 1/2.3"-sensor neemt in 4k op, maar rekent dat vervolgens via supersampling terug naar 1080p met 30fps. Dat is jammer. Eveneens zonde is dat 60fps geen optie is, terwijl dat al sinds jaar en dag gangbaar is op vrijwel alle smartphones en camera's. Ook op de fotografische mogelijkheden is kunstmatig bezuinigd, want je kunt alleen jpeg-foto's maken en geen raw gebruiken. Voor de smartphonedoelgroep is dat niet onoverkomelijk, maar dat maakt de Spark minder aantrekkelijk voor meer ervaren fotografen die graag het maximale uit hun foto's halen.

De videobeelden lijken van prima kwaliteit, maar dat hadden we ook niet anders verwacht. De sensor is immers van hetzelfde formaat als die in de Mavic en vermoedelijk zelfs identiek. De lens is overigens net iets anders met een equivalente beeldhoek van 25mm en een diafragma van f/2.6. Foto's hebben een maximale resolutie van 12 megapixel.

Als je echt indrukwekkende shots wilt maken, heb je simpelweg de controller nodig, want het wifi-signaal is voor serieus gebruik te onstabiel en met 100 meter bereik bijzonder beperkt. Die controller maakt de Spark bovendien veel beter bestuurbaar dan via het touchscreen van een smartphone dat in de felle zon erg lastig af te lezen is. Daar komt nog bij dat we het niemand zouden aanraden om met slechts één accu op pad te gaan.

Oftewel, een serieuze gebruiker moet eigenlijk verplicht het 'Fly More'-pakket aanschaffen met onder andere de controller en een extra accu. Dan zit je op zo'n 800 euro en voor dat geld zijn er betere quadcopters beschikbaar. Zo is de onlangs uitgefaseerde Phantom 4 regelmatig in de aanbieding en kost de Mavic Pro zo'n 350 euro meer. En dan heb je ook nog de Phantom 3 Pro, Yuneec Typhoon H en Q500 en de Xiro Explorer op hetzelfde prijsniveau als de Spark met controller.

Twee jpeg-foto's gemaakt met de Spark

Mag je wel vliegen?

De nadruk die DJI legt op besturing zonder controller en in de buurt van mensen is merkwaardig aangezien de geldende wet- en regelgeving dit laatste helemaal niet toestaat. Daarbij heeft DJI onlangs de teugels voor zijn andere drones strak aangetrokken: voordat je kunt vliegen moet je tegenwoordig online inloggen bij DJI, waarna de geldende regels voor de betreffende locatie automatisch van kracht worden. Als je er niet mag vliegen, heb je kans dat de drone niet eens wil opstijgen. Deze realtime geofencing restricties gelden echter niet voor de Spark als je hem met handgebaren bestuurt. Vreemd, want dezelfde regels zijn dan van kracht.

Het klinkt misschien kinderachtig dat je met zo'n kleine drone niet eens op twee meter hoogte mag vliegen in een stad als Amsterdam, want in veel gevallen kan dat weinig kwaad, maar dat is op dit moment de geldende wetgeving en in Nederland dreigt dat zelfs nog strenger te worden. De EU is momenteel bezig met nieuwe wetgeving waarbij met een classificatiesysteem onderscheid gemaakt wordt op gewicht, waarbij mildere regels van kracht worden voor kleine drones, maar dat is nu nog niet het geval.

Voorlopige conclusie

De Spark is zondermeer een unieke drone, maar DJI had wat ons betreft de prijs nog wat scherper mogen maken. Bovendien storen we ons aan de kunstmatige beperkingen zoals het teruggerekende 4k beeld en het gemis van raw. De Mavic is bovendien ingeklapt makkelijker mee te nemen. Los daarvan zijn we onder de indruk van de besturing via handgebaren waar je thuis of op vakantie de blits mee kunt maken, al was ons tijdelijke testexemplaar niet altijd even gehoorzaam. Later deze maand komt hij op de markt en we verheugen ons nu al op een uitgebreide test.

Reacties (116)

Wijzig sortering
Het bereik voor de spark is 2 km en voor de Mavic 7 km.
En de Mavic kan ook met een telefoon over wifi gevlogen worden.

[Reactie gewijzigd door pim op 3 juni 2017 06:47]

Dit is overigens wel afhankelijk van waar je vliegt, in de EU vliegt de drone in zogenaamde FC modes welk het vermogen van de zender/ontvanger begrenst (nog zou de Mavic zo'n 4Km doen). In de VS schakeld de drone zelf over naar FCC welk wel de geadverteerde afstanden zou moeten behalen.

Ook behaald de Spark dit alleen met de controller, de Wifi van een smartphone rijkt een aantal honderd meters.

[Reactie gewijzigd door Rexus op 3 juni 2017 09:10]

Aangepast bij de Spark in de tabel. De Mavic kan onder FCC-regels inderdaad verder, maar die gelden hier niet.
Met de Mavic vlieg ik hier ook makkelijk 5 km ver (open terrein). Er zullen hier ongetwijfeld andere regels gelden dan in de VS maar ik twijfel of er daadwerkelijk hardwarematig wordt teruggeschakeld.
Maximaal 16 min, maar wat doet dat in de praktijk? 8min vliegtijd?
Als de accuduur 30% is krijg je een waarschuwing. Als je dan niets doet, vliegt hij automatisch terug naar het beginpunt. Ik heb het niet getimed, maar dat is na circa 12 minuten. Je kunt het terugvliegen ook overrulen en doorvliegen. Aangezien dit een drone is waar je (zonder controller) altijd dichtbij bent, is dat best goed te doen. Bij circa 10% zet hij automatisch de daling in op het punt waar hij vliegt. Als je dat meerekent dan zit je op ruim een kwartier.
Bij 10% al? Dat vind ik vrij veel nog. Dat is toch ruim 1 minuut vliegtijd.

Hoe doet hij dat als hij dan net boven water hangt? Vliegt hij dan nog gewoon door tot land of heb je dan gewoon pech?

Ik heb wel eens op YT van die drine shots gezien van mensen die door het weiland aan komen rennen en net op tijd onder de drone duiken omdat hij anders net in de sloot land.
Daarom krijg je bij 30% al de eerste waarschuwing, dan kun je in ieder geval ervoor zorgen dat je niet boven water of andere moeilijke plekken hangt.
Deze drone zou eigenlijk niet verkocht mogen worden in Nederland vanwege de line-of-sight wetgeving. Ik hoop dat dit via europees beleid snel afgedwongen wordt, momenteel is het een wildgroei wat droneproducten betreft, de wetgeving is te traag om het ordentelijk te reguleren.

Ook het maximale geluidsniveau van drones zou in wetgeving verankerd moeten worden. Het is een onderbelicht aspect dat nietemin tot veel overlast leidt bij mens en dier. In de review is de geluidsoverlast geen onderwerp en ook in het specslijstje van de fabrikant is geen Db niveau te vinden.

Persoonlijk zou ik het vliegen met drones willen beperken tot bepaalde gebieden en indoor vliegbanen vergelijkbaar met karting.

[Reactie gewijzigd door alfredjodocus op 3 juni 2017 08:28]

In de review is de geluidsoverlast geen onderwerp en ook in het specslijstje van de fabrikant is geen Db niveau te vinden.
Het is een preview en geen review! ;-)
(een belangrijk verschil, want we beoordelen nooit iets op basis van slechts enkele uurtjes)

Die gegevens over het geluidsniveau zijn volgens mij wel bekend. Je hebt zeker een punt dat dit in de speclijstjes van de fabrikanten zou moeten staan. Tijdens het event waren er meerdere drones aanwezig en ik kan zonder concrete meetgegevens in ieder geval zeggen dat een Phantom toch beduidend meer lawaai maakt. De Mavic is al een stuk stiller. De rotors van de Spark zijn behoorlijk klein waardoor hij minder overlast geeft, maar ik ben het verder volledig met je eens dat het 'muggengezoem' niet een heel fijn geluid is.
Dat men nadenkt over veilig gebruik is goed. Zinnige regelgeving prima. Persoonlijk vind ik de regelgeving al te streng. Voor geluid is meestal de APV van toepassing en dus prima geregeld. De gemiddelde brommer maakt meer herrie.

[Reactie gewijzigd door MrBreaker op 3 juni 2017 09:06]

Mbt het geluidsoverlast aspect van drones en je vergelijking met brommers. Brommers zijn met een transitie naar electromotoren bezig, dus op de middenlange termijn zie ik dat geluidsoverlast probleem zich oplossen. De hype rond drones daarentegen.. Drones hebben al electromotoren en maken veel herrie, en het worden er meer. Elke buurjongen heeft op termijn zo'n ding. Deze trendlijn baart me zorgen, en kan alleen door strengere regelgeving in toom gehouden worden.

edit: Overigens meen ik wel te weten dat dronebezitters liever een stille drone hebben dan een "drone met een mooi geluid'. Dit is volgens mij niet een dingetje zoals bij de bezitters van motorfietsen.

Motorrijders waarderen juist het harde geluid van een (vaak niet goed afgestelde) verbrandingsmotor. Voorzieningen als speciale uitlaatpijpen moeten het geluid nog harder laten klinken. Tamelijk idioot gedrag en waarschijnlijk ook zeer lastig om deze 'petrolheads' op stillere electrische motorfietsen te laten overstappen. Maar ultimo is dit ook een kwestie van tijd en generaties, pertrolheads zullen uitsterven en volgende generaties motorrijders zullen geruisloze electrische motorfietsen wel waarderen.

Dus ik denk dat dronevliegers zelf ook liever een stillere drone hebben, en door dit aspect in regelgeving vast te leggen wordt dit sneller realiteit.

[Reactie gewijzigd door alfredjodocus op 3 juni 2017 09:38]

Drones en geluidsoverlast ? Ik weet niet over welke type drones jij dan praat maar als een drone 5m voor mij hangt kan ik nog prima een telefoongesprek voeren. Bij brommers daarentegen..

En ook: "Persoonlijk zou ik het vliegen met drones willen beperken tot bepaalde gebieden en indoor vliegbanen vergelijkbaar met karting."

Ik vlieg een drone met camera voor de beelden. Die vliegervaring is slechts een klein deel, het maken van de beelden het grootste deel. Aan het rondjes vliegen op een veldje is geen zak aan, tenzij je FPV hebt. Met het beperken tot indoor vliegen word de hobby kapot gemaakt.

Edit: spelfouten

[Reactie gewijzigd door jeroenk13 op 3 juni 2017 10:12]

Er is hier regelmatig iemand in de buurt bezig op een veldje met een drone, volgens mij is het een "racedrone" want hij heeft zo'n vr bril op. De persoon staat op iets van 100/200 meter afstand en dan nog is het snerpende geluid bij ons in de achtertuin zeer goed hoorbaar en storend aanwezig. Alsof de buurman met een grastrimmer in de weer is.

[Reactie gewijzigd door alfredjodocus op 3 juni 2017 10:26]

Ja en? de brommers in de buurt hoor je toch ook? Kids met een telefoon met muziek ook. Je buurman met de grasmaaier ook.
Als je stilte wil moet je op een hutje op de hei gaan zitten. In de stad of op een dorp heb je de hele dag door geluid. Elke minuut rijdt er wel een auto voorbij hier. Verschrikkelijk 8)7
In tegenstelling tot hopelijk de brommer, blijft de drone in het gebied hangen. Die brommer die al irritant is (omdat jeugd het leuk vinden om zo hard mogelijk geluid te produceren), rijdt deze hopelijk direct door. Tenzij je in de buurt van een jeugdhangplek woont waar ze graag patsen en wheelies proberen op de o zo stoere scooters.
Dr zijn gelukkig geen wetten die het onmogelijk maken u te storen. Voor mijn deur rijden ook iedere dag auto's en brommers. Die maken allemaal een boel herrie. U zult ook wel eens een blokje om met de auto of scooter. Mag allemaal gelukkig.
Dus omdat er bij u een drone vliegt, met "herrie" volgens u. Moet Nederland en zelfs de EU maar een wet krijgen tot betrekking van het maximale geluidsniveau.

Moet er dan volgens u ook een beperking komen op de grastrimmer van uw buurman?

We leven in een vrij land, laat iedereen zijn gang toch gaan. En als het echt overlast is op nationale niveau, dan komt er heus wel een wet. Maar voor nu lekker vliegen en gras trimmen.
Is dit werkelijk waar? Dus als er een straaljager overvliegt spring jij meteen in de pen om bezwaar te gaan maken bij de luchtmacht of het leger?
Als er een vrachtwagen langs rijdt kijk je meteen uit het raam van welke firma het is en ga je klagen?

Die drone hoor je af en toe, en af en toe hoor je andere dingen die meer geluid maken. Als je totale rust wilt moet je maar in een 0db kamer gaan zitten (al zou je na 5-10 minuten gillend gek worden) of in een hutje op de hei, al zul je dan ook vogels horen dus ik weet niet of dat geschikt is voor je.
Ik ben aktief vogelaar, en vogels heb ik in tegenstelling tot drones geen enkel probleem mee. Vogels zijn overigens doodsbang voor drones, hier laatst een idioot die boven een broedgebied met een Drone aan het klooien was. Alle weidevogels gingen alarmerend de lucht in, de rust werd verstoord.

Verder zal ik ook niet zo snel klagen, maar ik ben het drone geluid liever kwijt dan rijk en volgens mij zijn ze best wel stiller te produceren, zeker als de regelgeving daaromtrent strenger wordt.

Verder jammer dat je zo primair reageert en de schuld bij de messenger legt ipv mee te denken over een oplossing die de overlast van Drones vermindert.
Je doet net alsof overlast van drones een groot maatschappelijk probleem is. Ik kan zo een enorme lijst van zaken opnoemen die veel meer overlast veroorzaken. Je leeft in een druk land. Deal with it. Je zult altijd te maken hebben met de hobbies van anderen. Om nou alles gelijk aan banden te leggen maakt het land er niet leuker op.
Jouw reactie is nou precies waarom ik uiteindelijk Nederland uit ben gevlucht. Dat constante gezanik en op elkaar letten is inmiddels de norm geworden in verwend Nederland. Minder op een ander letten en meer op jezelf zou de norm moeten zijn. En elkaar een beetje de ruimte geven.
Je gaat niet in op de kern van mijn kritiek. Hetgeen precies in het plaatje past van wat ik probeerde te zeggen.

Je argumentatie is slecht. Ook in het buitenland.

(Wat overigens ook grappig is: op GeenStijl beweren de 'reaguurders' ook vaak dat ze gaan emigreren of geëmigreerd zijn. Volgens mij was ik spot on. :*) )

[Reactie gewijzigd door Phobophile op 4 juni 2017 19:34]

Met dat verschil dat ik werkelijk niet meer in Nederland woon. En ik nog steeds vind dat je zeurt :)
@Chow.monkey
Inderdaad typisch Nederland hier kunnen ze over van alles en nog wat zeu........ren. Het lijkt wel of ze genoegen hebben om anderen het leven zuur te maken.
Zelf in Duitsland jaren gewoond, denk erover om daar weer naartoe te verhuizen
Je moet zorgen dat wetgeving niet ver achterloopt op de realiteit. Tegelijk vind ik ook dat je niet voor elke hype regelgeving moet maken die nu mensen erg beperkt puur voor mogelijke toekomstige problemen ook weer overdreven.

Zelf ben ik geen dronevlieger overigens (ja ik heb er één, ooit cadeau gekregen, heeft geen functionele camera, heb er 3x mee op mijn terras / in mijn woonkamer mee gevlogen ongeveer). En om eerlijk te zijn heb ik er serieus nog nooit één in het wild gezien. Misschien is het in andere gebieden anders hoor, maar buurjongens heb ik er nog nooit mee zien vliegen. Met enige regelmaat maak ik een rondje of met de racefiets, of met de mtb door het bos, en daar ook nog nooit een drone tegengekomen. Recent op vakantie geweest, en daar vanalles gezien qua cameras, inclusief mensen die hun hele wandeling met een GoPro op een selfiestick vastleggen, maar ook daar geen enkele drone tegengekomen. Ondanks dat het prachtige natuur was.

Oftewel misschien heb je gelijk en heeft straks elke buurjongen er eentje, maar voorlopig zie ik dat probleem toch echt nog niet.
Ja stel voor dat ze:
1. De vleugels van de drones 5cm inkorten, doet geen pijn, bij kippen wel...
2. Brommers verbieden
3. Alle vliegtuigen zonder motoren laten vliegen, ook straaljagers
4. Treinen niet rapper laten rijden dan 10km/uur
5. Alle optredens afschaffen
6. Kermissen verbieden
7. Fanfares verbieden
8. Verwijderen hoorn bij alle voertuigen
9. De zee niet meer zo hard laten golven
10. De bommen van IS geluidloos maken, je word er wakker van
11 wind verbieden boven de 50 km/uur
12... nog goede ideeën
Idd, voor drones geldt de ene beperking na de andere (vaak terecht) maar dan zouden ze consequent moeten zijn: Luidruchtige brommertjes rijden hier dagelijks (en 's nachts) voorbij mijn huis, brommertjes van het type Honda Dax bvb: die knulletjes halen daar nog eens de uitlaat van af en dan hoor je ze al van op 2 km. aankomen tegen een slakkengangetje, passeren ze aan je woning, en hoor je ze 2km verder nog steeds, is wettelijk ook niet toegelaten maar er is totaal geen handhaving maar HOOOOOLD yer horses, het lichte gezoem van een drone?! neeh, dàt is storend! |:(

[Reactie gewijzigd door EagleEye1290 op 4 juni 2017 09:07]

Deze drone zou eigenlijk niet verkocht mogen worden in Nederland vanwege de line-of-sight wetgeving
Zonder line of sight is het lastig vliegen op gebaren. Deze drone kan het juist wel heel goed netjes doen met de juiste besturingsmogelijkheid (beweging dus).

Alle andere drones zijn erg lastig op zicht te doen met de controller. Heb laatst met een parot mogen vliegen en dat ding zie je met 50 meter al amper boven een weiland vliegen. Krijg je wel supervette shots mee tijdens bruiloften oid.
Nog meer specificaties van de DJI Spark kun je hier onderaan de pagina vinden: Klik

Aantal dB's:
- Phantom 2 ~75.8 dB
- Phantom 3 Pro ~76.3 dB is only a little bit louder than P2
- Phantom 4 Pro ~ 76.9 dB -0.6dB of difference is really not too much, especially considering that the drone got more efficient and can stay on the air longer than P3P.
- Inspire 2 ~79.8 dB – Not much of a surprise here… The biggest drone is also the loudest one.

Bron, hier is tevens een video aanwezig, genaamd Drone Sound Test, en meer.
Over deze DJI-Spark uit het artikel is momenteel nog niets over het aantal dB wat deze produceert te vinden, althans ik kan het niet vinden.

Ben ik trouwens de enige, waarbij het geluid van de video bij dit artikel achterloopt op het beeld ?...

Edit: Typo's

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 4 juni 2017 18:59]

Als ze nu eens de dB schaal liniair maken want het is voor mij absoluut niet mogelijk om in te schatten wat nu echt harder is.

3 dB blijft een verdubbeling. Waarbij 0.5 dB dus nog altijd redelijk wat is.Als je wil dat het niet hinderlijk is dan moet je onder de 70 dB blijven.

Ik denk dat deze er mogelijk wel komen. Want een van de redenen dat je in veel natuurgebieden ook niet meer mag vliegen is het schrikken van dieren. Dat kan opgelost worden door bepaald frequenties te voorkomen alsmede het aantal dB ver te reduceren.
Om je enigszins een idee te geven, bij deze: Klik
;)
jeetje jij bent van de oude stempel...300gram weegt dit dron babytje niet zo zeuren..door dit soort gezeur ben ik niet meer lid van een vliegclub
Ik vind de huidige regelgeving veel te streng (en ik heb niet eens een drone). Ik mag dus niet eens een stukje door Amsterdam lopen en mezelf daarbij filmen? Okee, ik snap dat het gevaarlijk kan zijn als iemand een drone van 4 kilo op z'n kop krijgt, maar voor deze kleintjes zou dat toch geen probleem moeten zijn. Geluid is inderdaad ook niet fijn, maar ik heb veel meer last van brommers en daar wordt ook niks aan gedaan.

Ik heb het idee dat men een beetje huiverig is voor nieuwe dingen en daarom maar allerlei flauwekul wetgeving gaat bedenken. Die vervolgens weer gehandhaafd moet worden door agenten die er geen bal van snappen. Paar jaar geleden (toen wifi nog bijzonder was) kon het maarzo gebeuren dat je werd opgepakt als je even in je (stilstaande) auto op je laptop bezig was omdat ze dan dachten dat je op andermans wifi zat...
Er is een studie gedaan naar het letsel dat een vallende drone kan toedoen.

“ASSURE concluded that a DJI Phantom 3 drone falling on a person’s head has a 0.03% chance or less of causing a head injury, compared to a 99% risk of head injury from blocks of steel or wood with the same weight,”

http://dronelife.com/2017/05/01/faa-research-flight-people/
Geinig dat je dit hier neer zet, aangezien dit mij gelijk liet denken van, goh... wellicht een idee om ze in de toekomst van een kleine parachute te voorzien, die er uit schiet wanneer het mis gaat :>
Eens, maar realiseer je wel dat de kosten tussen dronevlieger en droneknaller worden gedeeld;
schuldverdeling i.v.m. schade aan drone. Inbreuk op privacy door vliegen met de drone en inbreuk op eigendomsrecht door de drone uit de lucht te schieten. Ieder moet de helft van de schade dragen.
https://uitspraken.rechts...d=ECLI:NL:RBGEL:2017:2663
En jij gaat dubbel boeten voor verboden wapen bezit!!
Vind persoonlijk dat we alle verdachte personen in de gevangenis moeten steken
Zal moeilijk worden om uit te maken wie er verdacht uitziet...
Wat kortzichtig zeg...

Klagen dat sommige drone fanaten geen zak geven om de mensen in hun omgeving maar vervolgens wel dreigen om andermans eigendom te slopen terwijl je daar helemaal niet het recht niet toe hebt....

En uit de lucht schieten? Gaat je echt niet lukken bij een gemiddelde 4S FPV quad. Daar ben jij niet snel genoeg voor. ;)

[Reactie gewijzigd door ChojinZ op 3 juni 2017 22:25]

Als er ooit een drone over onze landerijen vliegt, knal ik die meteen uit de lucht. Aangezien ik dit zie als op privé domein komen zonder toestemming.
Haha, we leven niet in Texas hoor ;) Of knal jij ook je buurjongetje neer als ie op jouw terrein komt?
GPS, staat niet in de spec's. Had graag hier wat meer over geweten...
Alle drones die auto follow, return home, waypoints kunnen vliegen en zo perfect positie behouden hebben GPS aan boord. Soms zelfs meerdere/multiband.

Daarbij zijn alle nieuwe DJIs uitgerust met hun fijne software die voor jou bepaalt of je mag vliegen of niet. Ook dat gebeurt obv GPS coördinaten.
De software bepaald niet of je mag vliegen, de geldende wetten doen dit.
Dat er fijne mensen zijn die vliegen in NoFly zones vind ik veel kwalijker.
Het nadeel is dat indien je binnen een gebouw wilt vliegen in een No-fly zone gebied (en hij heeft nog gps signaal) dat dat dus ook niet kan. Aan de ene kant snap ik het, aan de andere kant zou er een soort override optie moeten zijn.
Je kunt gps gewoon uitzetten voor binnen vliegen. Is vaak veiliger omdat ie binnen spiegelsignalen kan krijgen waardoor hij ineens raar gaat doen.
Tja als we nu eens normale wetten hadden, kon ik daar best in mee.
Hoe ver ze los staan van de realiteit blijkt wel uit zaken als het altijd moeten kunnen zien van je drone maar wel tot 120 meter hoogte kunnen vliegen. Serieus goede ogen nodig om het ding op 70 meter hoogte te kunnen spotten.
Verder is er natuurlijk een grote verschil met iemand die met een fpv race quad bezig is (voorrang verlenen aan het overige luchtverkeer haha) op een veldje of iemand die met een mod vliegtuig een lange afstands vlucht doet. Als mijn Babyhawk overig luchtverkeer tegen zou komen hebben die toch echt grotere problemen dan mijn mini quadke. 737s op 15 meter hoogte in een woonwijk worden een stuk minder geapprecieerd nog dan een dronetje.
Natuurlijk, ik zeg ook zeker niet dat ik het met de wetten eens ben ;)

Kan mij alleen goed voorstellen dat DJI niet in relatie wilt worden gebracht met de mensen die boven schiphol gaan vliegen.
Thanx, had ik inmiddels zelf ook gevonden. Jammer dat dit item ontbreekt op het lijstje hierboven in de specs.
Voor zover ik weet niet alleen GPS aan boord, maar ook glonass. Weet niet of dat tegenwoordig in drones even standaard is als in mobieltjes, maar deze heeft het iig.
vermoed dat het exact dezelfde chips zijn in beide dus dat zal bij nieuwere drones ook wel :9
Niet alle drones hebben Russiche Glonass meeste of allen hebben GPS voor backup wordt de Glonass meer gebruikt.
Met de Spark richt DJI zich primair op mensen die met hun smartphone filmen en fotograferen en weinig technische kennis hebben of zich niet echt in de techniek willen verdiepen.
Is dat niet de grootste doelgroep ?

Overigens vind ik hem wel te duur.
Het zijn en blijven nog wel even kostbare speeltjes. 1 batterij heb je ook niet genoeg aan dus kun je gerust nog eens 200$ aan batterijen erbij tellen.

Maar goed, als 1000 euries teveel is voor je speelgoed, behoor je niet tot de dji doelgroep. China biedt veel alternatieven in elke prijsklasse, kwaliteit en functionaliteit evenredig uiteraard.

Persoonlijk vlieg ik liever zelfbouw oa. gezien dji steeds meer fratsen uithaalt met hun software die mij niet aanstaan en ik het gewoon een leuke hobby vind.
"China biedt veel alternatieven in elke prijsklasse, kwaliteit en functionaliteit evenredig uiteraard."

Nou ben ik een leek hoor, maar ik heb even snel zitten kijken en kan niks gelijkend vinden.

Welke 'Chinees' zou jij functioneel direct tegenover de Spark plaatsen?
100% identiek niets maar daar betaal je dan ook voor bij DJI. Het punt was niet hetzelfde te vinden maar iets voor een betere prijs dat beter past bij je wensen lijstje. Als je exact dit wil, dan moet je je portemonnee trekken en er één kopen :)
Verder ligt het er aan wat je wil in een quad. Ik hoef niet zonodig te zwaaien naar die van mij.
Vouwbaar en of kleine vorm factor zijn allemaal te krijgen. Als de camera het punt is, zijn er met veel betere camera's en gimbals dan deze Spark en voor minder geld.
Maar wederom, als je dit pakket zoekt: klein maar niet vouwbaar, simpele besturing, DJI software, eenvoudige camera dan moet je deze gewoon kopen.

Beetje zoals met mobieltjes en laptops. Als je een Apple wil, moet je er een kopen. Kun je telefoons en laptops vinden die meer doen voor minder, ja gemakkelijk maar dan heb je geen iCloud, iOS, macOS en een mooi appel logo'tje etc.

[Reactie gewijzigd door brammieman op 3 juni 2017 07:54]

Het probleem met Chinese spullen is enerzijds dat je eerst goed moet zoeken en dan nog bepaalde dingen niet ziet een anderzijds dat de kwaliteit soms enorm wisselvallig kan zijn.
Als grotere concurrent van deze spark wordt vaak de yuunec breeze genoemd. Stukje goedkoper, maar laat ook flink wat steken vallen. Geen mechanische stabilisatie en vooral de soms extreem trage opzet van de verbinding (plus het behouden ervan).
Dat is, tenminste zover de previews kloppen, geen probleem bij de spark. Ja, je betaalt ook voor het merk, maar ook voor minder gedoe en meer stabiliteit.
DJI is ook Chinees :*)
Wel er zit wel degelijk techniek in hoor! in de Spark maar ze hebben het beperkt gehouden om de Mavic niet te overtreffen is een marketing gedoe.
Waarom is snelheid bij zonder controller nvt bij de mavic? @Yero

[Reactie gewijzigd door DamirB op 3 juni 2017 13:52]

Ik heb het aangepast. Er stond aanvankelijk 'nvt' omdat de Mavic met controller geleverd wordt en er eigenlijk maar weinig redenen zijn deze niet te gebruiken. Dat bedient echt vele malen prettiger (en betrouwbaarder!) dan via wifi. Wellicht dat iemand er voor kan kiezen om op een trip alleen de Mavic zelf mee te nemen en de controller thuis te laten, maar aangezien deze controller vrij compact is kan ik me persoonlijk daar weinig bij voorstellen.
Ik gebruik hem eigenlijk allee maar met de controller maar laatst was de controller leeg maar was er een schitterende zonsondergang toen met m'n telefoon de lucht in gestuurd
Goed punt. Als snelle noodoplossing is wifi+smartphone in zo'n geval inderdaad wel handig! :)
Mooie review
Maar die batterij duur is toch wel niet lang.
Ik wil een kleine drone, die handig te besturen is, 4K kan filmen en waarmee je 1-2u kunt vliegen.

[Reactie gewijzigd door Qinshi op 3 juni 2017 09:11]

Die 1 tot 2 uur kun je met de huidige batterij techniek vergeten. Het is simpelweg niet mogelijk om zoveel energie in zo weinig gewicht op te slaan.

En die andere technieken zijn er (nog lang) niet, dus ik vrees dat je nog lang op je ideale drone moet wachten.
Ik denk dat je niet eens 1 uur geconcentreerd kan blijven vliegen.
Zeker bij complexe vluchten ben ik blij dat mijn Phantom 3 pro na een kwartiertje weer naar beneden kan.
Dobby 4K GPS/Glonass 4 acuus pls min 1 uur vl tijd 199Gram!
De tabel boven klopt niet:

Bereik 4 km voor zowel de Mavic als de Spark? Eerder stond er 2 voor de Spark.

Verder:

Adviesprijs 499. In de regel direct daaronder staat adviesprijs 599. :)
Fixed. $499 is helaas niet hetzelfde als ¤499 :P
Jammer genoeg niet. :p

Tip: hij is bij Banggood te bestellen voor 436 euro (BNF model) en voor 618 als RTF model. Als je Direct Priority Mail kiest voor 3 euro zoveel, dan schijn je geen last te krijgen van BTW, inklaring en Douane heffing. Geen idee verder hoe ze dat denken voor elkaar te krijgen. :)
Overeen stemming gekomen tussen China en Europa handels verdrag
Dat is goed om te weten. Maar dan neem ik aan dat het niet alleen voor Banggood en/of Drones geldt?
In de pricewatch zie ik dat de phantom 3 voor minder te koop is met een afstandbediening. Anders dan het formaat van de spark, waarom zou je voor spark willen kiezen ipv de phantom 3?
Je moet het voordeel van het kleine formaat niet onderschatten. Het is net als een compact camera ten opzichte van een spiegel reflex, de beste camera (of drone) is die je bij je hebt. Een Phantom is echt een tas opzich, zeker met accessoires zoals de controller. De Mavic en de Spark kan je zo bij de rest van je spullen in je (dag)rugzak stoppen.
Wat een supervette drone! Leuk hebbedingetje, maar daar is 'ie dan toch weer net iets te duur voor :P
Zeker omdat je er (althans ik) toch wel die controller bij zou willen. Zoals terecht opgemerkt: dan komt hij qua totaalprijs opeens flink dicht in de buurt bij andere drones.

Het is jammer dat er geen controller standaard bij zit, en sowieso is de controller behoorlijk duur.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*