DJI Spark - Wit, Zwart Review

27 juni 2019, laatste update op 27 juni 2019, 2.206 views Rapporteer

Mijn tips voor de nieuwe vliegers;
1. koop de drone nieuw(accessoires 2e hands).
2. de drone verzekeren via DJI.
3. Zorg dat je een goede WA verzekering hebt.
4. De drone is super makkelijk te vliegen, maar erg moeilijk GOED te vliegen.
5. Zet de drone in FCC modus.

Pluspunten

• Makkelijk te vliegen
  • Beelden zijn scherp, zien er goud uit en zijn makkelijk te maken
  • Niet alleen voor de beginner, hoop beeld instellingen die je nog kan gebruiken voor optimaliseren van het beeld
  • Niet alleen vliegen, ook video bewerken

Minpunten

• Updaten kan nogal ingewikkeld zijn
  • Ingewikkeld om alle features goed te benutten
  • Batterij ergens tussen 12-16 minuten, afhankelijk van het weer en het gewicht van je accessoires.
  • het wordt een verzamelhobby
  • 1 batterij is echt te weinig(voorkeur 4 of 5)

Kort samengevat mijn ervaring met de drone.
1. koop de drone nieuw(accessoires 2e hands).
2. de drone verzekeren via DJI, zeker als je nieuw bent met drones(moet binnen 48 uur na activatie drone)
3. Zorg dat je een goede WA verzekering hebt(kost je 3 euro per maand en het dekt meer dan alleen drone schade)
4. De drone is super makkelijk te vliegen, maar erg moeilijk GOED te vliegen.
5. Zet de drone in de "amerikaanse" modus ik geloof FCC, waarmee je tot 2km kan vliegen. (met range extender en geen interference op het kanaal 5km.

Ik heb de keuze gemaakt om de DJI spark te kopen op basis van de opmerking: de Drone die je bij je hebt is de beste drone. Een grotere drone biedt meer functie's en betere vliegspecificaties. Maar als hij door het formaat en onhandigheid niet meegenomen wordt, heb je er alsnog weinig aan.

Ik ben zelf ondertussen trotse eigenaar van een 2e exemplaar. Met het kopen van een nieuwe gadget nog al van het 2e hands proberen, en als het bevalt nieuw kopen. Dat heeft mij dit maal veel geld gekost. Mijn eerste drone heb ik door overschatting van mijn eigen kwaliteiten tegen een takje gevlogen, hierdoor is hij in het water gevallen.(geen prop guards) Omdat dit een 2e handse drone was, had ik er geen verzekering opzitten.

Met de aanschaf van een nieuwe drone, meteen bij DJI voor 70 euro een verzekering gekocht waarbij ik de drone 2 keer kapot kan inleveren, en met een kleine bijdrage een nieuwe krijg. en meer malen kan laten repareren. Wat ik tot zo ver geleerd heb, is dat je het verstandig is een WA verzekering te hebben(zij het van je ouders of inboedel) mocht je ergens schade aanrichten, wat je zo maar kan overkomen, is het wel verstandig hiervoor ingedekt te zijn.

Mijn eerste dag met de drone was erg leuk, mijn eerste gedachten was, ooh dit is wel heel erg makkelijk. Hier ben ik snel op uitgekeken. Maar tot op heden nog niet het geval. Het is makkelijk om de drone te vliegen, hij stabiliseert vanzelf, de gimbal maakt vloeiende bewegingen. de drone waarschuwt bij lage batterij status, vliegt automatisch naar homepoint toe. Je kan het zo gek niet bedenken en er zit een beveiliging in. Het moeilijkste was, het in de gaten houden van de oriëntatie van de drone, en dus links en rechts van elkaar gescheiden kunnen houden. (als de drone 180 graden draait, is links, rechts, en rechts, links.)

Daarnaast merk ik dat de "automatische" camera settings goed werken, maar als je iets betere beelden wilt maken. je al snel moet gaan zoeken naar de juiste instellingen voor de camera settings(shutter speed/ ISO waardes en evt filters). Door met ND/PL en ND filters te gaan werken kan je de shutterspeed laag houden om zo een vloeiend beeld te krijgen. <-- zeker interessant om je eens in te verdiepen.

Ditzelfde geldt voor het hebben van een leuk stukje videobewerkingssoftware. Het gaat er sowieso komen, en is erg leuk om de vloeiende beelden nog stabieler te maken. Ook dit is, simpel om te beginnen en moeilijk om te beheersen.

Mijn ervaring met de drone is dat hij vrij "kaal" geleverd wordt. Ik zou je dan ook willen aanraden om een aantal accessoires bij te kopen,
Extra props en baterijen zijn nooit verkeerd.

Een range extender als je langere afstanden wilt vliegen.
lens filters voor het maken van de juiste shots. en het handmatig gaan instellen van de camera settings.
een landing/takeoff pad voor eventueel opvliegend zand of gras.
landingsvoeten voor opstijgen in hoog gras,
prop guards voor het vliegen tussen bomen en
Een gimbal protector voor het opbergen van de drone.
een OTG kabeltje tussen de remote en jouw tablet/telefoon en eventueel
een telefoon/tablet houder.

Hiermee heb je een overcompleet setje en ben je eigenlijk voorzien in elke vlieg situatie, met uitzondering voor in de nacht.

Ondanks dat de 12-16 minuten vliegtijd op 1 batterij niet heel veel lijkt, is het genoeg voor het filmen van een leuk shot of 2. Nu ben ik in bezit van 4 baterijen en is de 5e onderweg. Hierdoor kan ik de batterijen snel verwisselen en kan ik een uurtje of 1,5 vliegen voordat ik ze moet opladen. <-- dit verhoogt mijn plezier met de drone, aangezien ik eigenlijk altijd net genoeg heb aan de inhoudt van de batterijen. en nu dus gewoon volledig leuke shots heb.

Heb jij ook een DJI Spark - Wit, Zwart?

En hoe zet je deze in de grotere ranged FCC modus dan? Ik neem aan dat je hiervoor geen gehackte app oid gebruikt. Het gebruik van de FCC in een CE land zal ook niet al te best zijn voor je verzekering, mocht er iets gebeuren.
Met android is dit vele male makkelijker dan met apple.

Voor android zet je de telefoon in developers mode(dit doe je door 10x op build nummer te klikken)
Dan vervolgens installeer je de GPS spoofer app Floater.
Dan ga je naar de instellingen en zoek je in de ontwikkelaarsopties de fake GPS locatie optie. Hier selecteer je de zojuist geinstalleerde floater app."Select mock location app. ..."

Zet je " fake" gps op een plek in Amerika, en start de drone. Verbindt de drone met je telefoon(zonder remote) en je krijgt een pop up of je de wifi instellingen wilt switchen. Klik hier op ja.
Je kan bevestigen dat je op FCC zit door bij de wifi opties te kijken van de dji4go app, als je 11 kanalen ziet staat hij op fcc, Als je kanaal 12 en 13 ziet zit je nog in CE.

Zet vervolgens je drone uit, sluit de app af, haal de fake gps weg, deinstalleer de floater app(of laat hem lekker staan).

Start de drone op, verbind(met of zonder remote)vervolgens krijg je wederom de melding dat je wifi settings kunt switchen. Klik hier op cancel. want dan gaat hij weer terug naar CE. controleer je huidige wifi status door naar de kanalen te kijken.
Let Op: met een update van de drone, schiet hij automatisch weer terug naar CE.

Ik vraag mij af of dit in de spelregels staat. IIG niet in de regel en wetgeving en je wa verzekering zegt niet veel meer dan dat wat al als wetgeving staat geschreven.

Met de spark vlieg je met 500 meter afstand ook al buiten je zichtsveld, op die afstand zie je hem echt niet meer. Dit is al tegen de wet, je moet je drone ten alle tijden kunnen zien. (staat vervolgens niks over een verrekijker).

Ik vlieg vaak niet verder dan 200 meter ver, maar de verbinding met FCC is stabieler.

Als je hem eenmaal in FCC modus zet, moet je elke keer dat je de app/drone weer start de knop cancel indrukken bij het verzoek switch wifi settings.

[Reactie gewijzigd door Beat The Best op 22 juli 2024 18:40]