Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

DJI Spark - Wit, Zwart Review

+3
carbonspeed 4 juli 2017, laatste update op 25 juli 2017, 2.334 views

DJI Spark - Wit, Zwart (Product gekocht)

Elke Tweaker wil er één, een drone. Het is de ultieme gadget, maar welke moet je kopen? Je wil geen rotzooi, maar ook geen duizenden euro's uitgeven. Is de DJI Spark de natte droom van elke Tweaker? Ik denk het wel, want dit vliegende huisdier heeft mijn hart veroverd.

Pluspunten

  • Gemakkelijk landen / opstijgen.
  • Algemene besturing.
  • Past in elke rugtas.
  • Bestand tegen de Hollandse wind.
  • Camera beelden zijn stabiel en schitterend.
  • Meegeleverde opbergdoos.
  • Bewegingssensor + handgebaren.

Minpunten

  • Geen 4k.
  • Max 16 min. vliegen op één batterij.

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Gebruiksgemak Score: 5
Beeldweergave Score: 5
Opnamekwaliteit Score: 5
Features Score: 5
Design & bouwkwaliteit Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 5
Iedereen is opzoek naar een drone tegenwoordig, maar welke moet je kopen? Een drone is niet een goedkoop product dat je even kan uitproberen, en persoonlijk ken ik niemand met een drone. Ook ben ik niet een persoon die zomaar ergens duizend euro voor neerlegt, als ik daar geen kwalitatief hoogstaand product voor terugkrijg.

Introductie

Vliegen met een drone is tot op heden niet echt voor het grote publiek. Dit hoopt DJI met de Spark te veranderen. De doelgroep van dit product is dan ook: de nieuwe drone vlieger zonder ervaring, met een klein budget. Makkelijk vliegen, makkelijk opnemen, geen gedoe vliegen maar.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1Dsj7vCnOm0lADE.png

De DJI Spark komt in meerdere kleuren voor ongeveer 600 euro. Daarnaast is er de Fly More Combo, die je zeker wilt kopen indien deze beschikbaar is. Op het moment van schrijven 3 juli 2017 was dat echter niet het geval. Waarom wil je de Combo? Omdat je dan een controller, batterijen, opladers en andere accessoires krijgt, die het geld zeker waard zijn. Echter heb ik de drone nu nodig want ik ga nu op vakantie dus kon ik niet wachten. Maak je niet druk zonder de combo is de drone prima te gebruiken, je kan alleen minder ver vliegen (zie Vliegen voor meer info).

Unboxing

Zie hieronder mijn unboxing van de DJI Spark, ik laat hem zelfs nog vallen, de sukkel die ik ben.

Installeren

Goed, ik geef deze drone 5 sterren maar mijn eerste uren met de drone waren een drama. Geen verbinding, firmware die niet update, No fly zone update die ik niet werkend kreeg, moeilijk, moeilijk en nog eens moeilijk. Uiteindelijk heb ik mijn OnePlus 3 maar de schuld gegeven. Het verbinden met de interne WiFi van de Spark werkte niet echt lekker. Het resetten van de WiFi verbinding (10 seconden knop indrukken) heeft het probleem uiteindelijk verholpen. Dit doe ik nog steeds als ik mijn OnePlus 3 wil verbinden, heel raar maar het werkt nu wel. De iPhone van mijn vriendin had geen problemen, dus dit wil ik de drone niet verwijten, maar toch. OnePlus 3 heeft wel vaker verbindingsproblemen.

EDIT 25-7-2017: met behulp van de controller is het verbinden geen enkel probleem meer. Ik verbind nu mijn telefoon met de controller via wifi (je kan hier nog een kabel voor kopen) en de controller verbindt vervolgens weer met de drone ook via Wifi. Koop je de controller apart check dan even op YouTube hoe het pairen werkt, bespaart je weer 15 minuten vogelen.

Vliegen

Over het vliegen kan ik zeer kort zijn, het is "easy". De besturing is gemakkelijk al zou ik eerst wel even een instructie filmpje kijken. De Drone heeft namelijk allemaal features, die best behoorlijk werken (gestures), waar je niet vanaf weet zonder de handleiding of een instructie op youtube te bekijken. Daarnaast is er nog tap to fly daarmee kan je op je app klikken en aangeven waar je wilt dat de drone naartoe gaat.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1DsF721BtT9czSp.jpeg
Fly More Combo
In de introductie gaf ik aan dat je de Fly Combo moet kopen, met controller. Deze geeft je de mogelijkheid 2km ver te vliegen en 120m hoog. Normaliter maakt de Drone namelijk gebruik van de smartphone als besturing en dat werkt ook prima, maar met veel wind gaat de drone een stuk minder ver.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1DsIIe2CxA1wwKC.jpeg
Naast deze gave controller, die werkt als een soort WiFi versterker krijg je ook nog wat extra´s bij de Fly More combo, waaronder extra batterijen. Besluit je toch om de combo niet te kopen, zal ik je aanbevelen in ieder geval een extra batterij te kopen. Dit geeft je de mogelijkheid om dat ene geweldige shot nog een keer over te doen, maar dan perfect. Veelal is mijn eerste run een soort van verkenning, de tweede run op de tweede batterij is vaak het shot waar ik naar opzoek ben.
Vliegen met de telefoon / opstijgen landen
Opstijgen en landen is simpel, klik op de buttons aangegeven in de screenshot hieronder en het toestel land of stijgt op. TIP: kies voor een vlakke ondergrond, een harde ondergrond is geen probleem. Ik was bang dat het toestel zou neerstorten of hard zou neerkomen. Dit gebeurt niet, het toestel land altijd netjes. Opstijgen op het gras is niet nodig. Opstijgen en landen in je hand kan ook btw :).

Ik durfde de drone slechts tot 35 meter te laten stijgen, wat misschien hoger is dan u denkt met veel wind. De drone die al klein is, is dan echt minuscuul. Toen kreeg ik de melding, loosing signal. Wat natuurlijk ook weer aan mijn smartphone zou kunnen liggen.

Mocht de drone het signaal kwijt raken, dan vliegt hij automatisch weer terug naar het vertrekpunt. Dit gebeurd ook als de batterij bijna op is. Na wat testwerk ben ik tot de conclusie gekomen dat deze failsafe goed werkt. Eén keer raakte ik het signaal kwijt waarna de drone terugkwam toen hij op minder dan 30% zat, dit was wel even zweten. Daarnaast heb ik ook getest wat de drone doet als je hem ver weg laat vliegen en vervolgens op return to home klikt. Dit klinkt eenvoudig maar de drone moet eerst zijn weg terugvinden en daarnaast ook nog veilig landen. Het lijkt erop dat de drone dit doet, door eerst naar 30m hoogte te vliegen en daarna te landen op basis van een gps locatie. Hierdoor kan het soms lijken alsof je drone ervandoor gaat, dit is gelukkig niet het geval.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1DsjYs3A3iCFj2O.png
Gestures
Op internet wordt er veel gebakkeleid over de gestures van de Spark. Volgens de één werken ze totaal niet en volgens de ander zonder problemen. Hoe zit het nu echt.
Hoe werkt het?
Gestures werken op basis van een sensor aan de voorkant van de drone. Deze sensoren tracken de commando's van een geselecteerd persoon. Het is dus niet zodanig dat een willekeurig persoon de Spark een commando kan geven en de boom invliegt. Je kan een persoon selecteren met behulp van de app/controller of door een Palm Launch te gebruiken. Bij een Palm Lanch wordt de persoon die voor de drone staat automatisch geselecteerd, daarna stijgt de drone op.
Werk het?
Gestures werken naar mijn mening redelijk goed, mits je niet labiel bent. Op YouTube heb ik mensen het zien proberen, lachwekkend. Als je goed weet hoe het werkt dan lukt het 7 van de 10 gevallen. Sommige gestures werken beter dan andere. Palm Lanch / Palm landing werken eigenlijk altijd zonder problemen. Het is werkelijk waar geweldig om de drone in je hand te zien landen als een soort vliegende robot hond, freaky. Ook Self Tracking (dit is een fenomeen waarbij de drone je automatisch volgt) werkt prima, maar dit is ook te realiseren zonder Palm Control.
Waarom gestures niet werken!
In gestures mode kan je niet filmen, dus zou ik niet weten waarom je deze mode zou willen gebruiken. Bovendien zit Self Tracking ook in de app. Alleen om het toestel te landen of te launchen zou je gesture mode even kunnen aanzetten.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1Dt6OID1cOVvFRH.jpeg
Vliegduur
Het voordeel van deze drone is dat je hem overal mee naartoe kan nemen, omdat hij letterlijk in (een grote) jaszak past. Het nadeel is dat de batterij dus ook niet erg groot is. In de drone zit een beveiligingsmechanisme geprogrammeerd dat ervoor zorgt dat de drone terugkeert naar het vertrekpunt als de batterij bijna op is. Zeker als je ver weg vliegt bijv. de twee km die men beloofd is dat wel nodig. Erg veel vlieguren krijg je dus niet met deze drone, een extra batterij is aan te raden. Wil je Nederland gaan verkennen vanuit je slaapkamer met een drone kies dan een ander product. Deze drone is naar mijn idee meer geschikt voor besturing binnen gezichtsbereik, ongeveer een voetbalveld zeg maar.

EDIT: met behulp van de controller kan je de drone wel degelijk gebruiken om de boel te verkennen. Echter heb je hier maximaal 16. minuten voor.

Beeldkwaliteit

Ik vind de beelden van de drone geweldig, zeker voor deze prijs. Ik heb ook een GoPro en eigenlijk is geen enkele opname stabiel met dit apparaat. Terwijl ik toch een behoorlijk bedrag heb neergelegd voor dit toestel. Dat is bij de Spark niet het geval, de beelden zijn mooi en stabiel, ook met veel wind. Ik heb vernomen dat dit komt doordat er twee gimbals op het toestel zitten die het beeld stabiel houden. Dit werkt prima. Hieronder een filmpje waar u zelf kan oordelen over de beeldkwaliteit.

Conclusie

Ik ben super blij met dit product. De beelden zijn mooi en stabiel, ook met veel wind. De besturing is gemakkelijk en gaat zelfs kleine kinderen lukken. Over het algemeen krijg ik de indruk dat DJI erg goed heeft nagedacht over het ontwerp van dit product, de software, de techniek en de gebruikte materialen. Daarnaast kan je de drone gemakkelijk overal mee naartoe nemen, ideaal voor op vakantie.

Gebruikt in combinatie met:EDIT 25-7-2017 Ik heb de drone nu wat langer en vlieg dagelijks met de Drone. In de review heb ik aangegeven dat ik geen flymore combo heb gekocht, omdat ik zeker wilde zijn dat de drone voor mijn vakantie op de mat zou liggen. Hier heb ik nu spijt van. Allerlei accessoires die je standaard bij de FlyMore Combo krijgt heb ik los moeten kopen zoals de controller, een extra batterij en propeller guards van de chinees. Dit zit allemaal al standaard bij de flymore combo :(. Vliegen doe ik enkel nog met de controller. Daarnaast zijn de propeller guards van de chinees niet echt bruikbaar/overbodig. Dan is er nog wat gedoe over de tas. Of je nu de combo koopt of niet je krijgt een plastic/hardcase omhulsing. Die niet heel bijzonder is, maar prima werkt (zie video). Hier passen twee extra batterijen, twee (reserve) propeller setjes en de drone zelf in. De controller dus niet :P. Daarvoor krijg je dus een zachte tas bij de combo pack, waar deze hardcase omhulsing dus niet in kan LOL. Vandaar een aantal verontwaardigde reacties, hopelijk geeft dit wat opheldering.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een DJI Spark - Wit, Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (15)

Wijzig sortering
Leuk geschreven. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of het beeld stabiel blijft tijdens een verdere vlucht. Heb je dit inmiddels al getest? Met een inspire is dit echt geniaal. Kan de spark hierin meekomen?

Misschien is het leuk als je een eigen filmpje schiet en upload.

[Reactie gewijzigd door WillemJanJansen op 6 juli 2017 15:03]

Ik heb geen controller dus veel verder dan 100m gaat de Spark helaas niet. Dit heb ik dus ook niet getest, echter heb ik nog geen stabiliteitsproblemen ondervonden. Daarnaast is de Spark de enige drone waar ik ervaring mee heb, dus echt vergelijkingsmateriaal, met bijvoorbeeld de inspire, heb ik niet.
Ik heb dit inmiddels getest, ook met veel wind werkt hij prima. Mocht het de kleine de drone toch teveel worden, dan krijg je een waarschuwing. Filmpjes zijn op mijn eigen kanaal te vinden;) (jochum3)
Heb even naar wat filmpjes van je gekeken. Hij blijft inderdaad erg stabiel. Zeker als je naar de bomen kijkt die toch behoorlijk heen en weer waaien. Wat ik eigenlijk meer bedoelde is hoe het beeldsignaal tussen drone en controller is wanneer je wat verder vliegt. Ik zie dat je inmiddels een controller hebt en lees in een andere reactie van je dat dat bereik niet helemaal top is. Beeld ziet er goed uit mits je niet te snel draait. :*)

[Reactie gewijzigd door WillemJanJansen op 8 augustus 2017 16:33]

Ja klopt, zeker in het begin is het even oefenen hoe snel je de drone kan draaien. Ik ben zeker geen ervaren piloot 😁. Het beeld signaal tussen de drone en de controller is over het algemeen goed, moeten​ er natuurlijk geen grote betonnen obstakels tussen zitten. De drone geeft het overigens wel aan als de verbinding bijna weg is. Maar het komt zeker voor, soms snel soms ook helemaal niet.
Leuke review.
Gefeliciteerd!

De gesture mode is juist super mooi om selfie's mee te maken.
Dat maakt de Spark ook zo Uniek. Dji accentueert dat juist telkens.

Levensduur van de batterij is de helft, in vergelijking met de grotere broers. 16 min is prima de gemiddelde mini drone vliegt 10 a 12 min zelfs.
Jammer, dat er geen 4k is idd, denk dat ze dat zeker bij de DJI spark 2 gaan introduceren ;)

Vind de meegeleverde tas eigenlijk meer een minpunt, ook vind ik het jammer dat DJI, niet drie batterij bij de combo levert ipv twee, in de hub is er namelijk plek voor drie.

Fijne Vakantie alvast.
Hi,

Bedankt voor je leuke reactie :)

Je opmerkingen zijn een prima aanvulling op de review. Al hoewel je in de normale mode ook selfies kunt maken en je daar de gesture mode niet echt voor nodig hebt. Maar het kan wel en is een leuke feature.

Wat betreft de tas begrijp ik je opmerking niet helemaal. Wellicht komt dat omdat jij de combo pack hebt gekocht en niet de standaard versie, zoals ik. Ik gebruik de doos namelijk altijd als ik de drone meeneem.
Hi,

De meegeleverde tas, is niet stevig/stabiel, je moet de drone uit de doos halen,
en los in de tas stoppen.
Ga denk ik zelf, een hardcase aanschaffen, ter bescherming.

Wat trouwens ook handig is, om te bestellen is, landing gear voor de DJI Spark
(¤2/3 bij de chinees).
Leuk geschreven review. Complimenten.

Als instap in de drone wereld lijkt mij deze drone ideaal. Helemaal als je nog niet weet of je er ook veel gebruik van gaat maken. Ik zie geen reden om naast de Mavic nog een Spark aan te schaffen, maar het biedt zeker wel opties voor kennissen die niet 1300 euro uit willen geven aan een Mavic. De beeldkwaliteit in het filmpje is ook meer dan prima voor beginners.
Hier sluit ik me helemaal bij aan :), als je een Mavic hebt, dan heeft de DJI Spark totaal geen toegevoegde waarde. Voor de beginner / budget dronevlieger is dit een uitstekende keuze.

[Reactie gewijzigd door carbonspeed op 25 juli 2017 13:12]

Ik twijfel over het bereik.. Ik zou bv over een bos heen willen vliegen,
ik gok dat het bereik echt heel beperkt is in de praktijk

Hoe ervaar je dat?
Obstakels belemmeren wel degelijk het bereik, ik denk dat de Mavic dan een betere keuze is. Begrijp me niet verkeerd de 2km is te halen met de kleine Spark, maar zowel de batterij als obstakels en de wind kunnen dit behoorlijk beperken. Wil je kilometers over een bos cruizen, dan nee dit kan niet. Wil je een shot maken boven een bos, ja dit kan prima. Dit is allemaal met behulp van de controller uiteraard, zonder controller kan je slechts over een aantal bomen vliegen.

Over het algemeen vind ik het bereik van de Spark (met controller) heel degelijk, echter zijn sommige andere drones hier veel beter in. Het unieke van de spark is zijn formaat & prijs, is het bereik een erg belangrijk criterium voor je dan raad ik de Spark af.

[Reactie gewijzigd door carbonspeed op 27 juli 2017 13:07]

Met de al maar strenger wordende regels voor drones is 2km bereik toch gewoon verboden?
Volgens mij mag het wel op bepaalde locaties. Niet in de Randstad in ieder geval. En er zit ook een limiet aan hoe hoog je mag. Snel een shot maken en wegwezen is mijn motto. Ik doe het niet voor het vliegen, meer voor de beelden.
De regels zijn echt streng. Officieel mag je ook niet over mensen of gebouwen heen. Kortom: je mag alleen in onbewoonde gebieden wat doen. Een kennis van ons heeft een op afstand bestuurbaar vliegtuig met camera. Die ging kilometers ver de polder rond (en hele stukken langs de Lek). Maar dat is een andere tak van sport (en veel duurder). Maar volgens mij moet hij ook vergunningen hebben (weet ik niet zeker).


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone X Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*