De zes camera's hebben allemaal zo hun punten waarop ze uitblinken, maar ook waar ze tekortschieten. Veel punten zijn verklaarbaar door de spiegelconstructie dan wel door het weglaten van de spiegel, maar soms komt het ook simpelweg neer op een keuze van de fabrikant.
De Sony A6300 is met de kitlens met afstand het compactst van alle camera's in deze round-up en laat zich daardoor het makkelijkst meenemen. De Fujifilm X-T20 is nog wat lichter en over diens lichtsterke en compacte kitlens zijn we het meest te spreken. Canon en Nikon winnen het wat de grip en de accuduur betreft.
Wat een prettige bediening is, is persoonlijk, maar al met al vinden wij de Fujifilm het prettigst in gebruik. Dat is te danken aan de eigenzinnige knoppen en draaiwielen, maar ook aan het logisch ingedeelde menusysteem. Wat dat laatste betreft zijn we ook te spreken over de Canon. Bij Nikon missen we toch een beetje een snelmenu. De menu's van Olympus, Panasonic en Sony vinden we wat minder logisch ingedeeld, maar ze bevatten wel behoorlijk veel instelmogelijkheden. We waarderen het ook dat Canon, Fujifilm, Olympus en Panasonic hun schermen aanraakgevoelig hebben gemaakt.
Los van de voorkeur voor een ovf of evf, vinden we de zoeker van de Olympus het prettigst, gevolgd door die van de Panasonic en beide dslr's. De Canon en de Nikon stellen zeer vlot scherp en blinken ook uit met tracking, maar alleen als de spiegel in gebruik is en dus niet in live view of video. De Nikon is dan ronduit traag, de Canon werkbaar. De Sony en de Fujifilm presteren allround het best op dit vlak.
Panasonic heeft de beste papieren voor video; de G80 biedt praktische alle gewenste eigenschappen plus uitstekende stabilisatie. De stabilisatie van Olympus valt ook in positieve zin op, maar de beeldkwaliteit wat minder en het is jammer dat de Olympus geen 4k ondersteunt. Sony en Fujifilm doen het ook goed op het videovlak, hoewel de beelden van de Fujifilm wel wat verzadigd en contrastrijk zijn. Wie een evf niet mist, kan ook prima bij Canon terecht. De D7200 van Nikon loopt duidelijk achter met video, zowel wat features en mogelijkheden als wat beeldkwaliteit betreft.
Het mag geen verrassing zijn dat het lensaanbod van Canon en Nikon het meest compleet is. Dat heeft als voordeel dat er meer te kiezen valt en dat je ook makkelijker op de tweedehandsmarkt terecht kunt, zowel voor koop als verkoop. Bij Panasonic en Olympus valt er ook meer dan voldoende te kiezen, mede doordat beide merken al sinds 2008 bezig zijn met hun mft-systeem en bovendien onderling compatibel zijn. Sony en met name Fujifilm blinken uit met mooie lenzen in hun portfolio, maar er is een belangrijke kanttekening; het gaat in veel gevallen om primes en de prijzen zijn gepeperd. Vooral het aanbod van betaalbare lichtsterke zoomlenzen is beperkt. Bij Fujifilm wordt dit deels gecompenseerd door de lichtsterke f/2.8-4 kitlens, maar bij Sony is het aanbod simpelweg erg mager én kostbaar. Als potentiële koper is het slim om je vooraf te verdiepen in de beschikbare lenzen en de bijbehorende prijzen. Voor de beginnende fotograaf is er in alle gevallen voldoende aanbod, maar vooral een gevorderde fotograaf is veeleisender.
Gezien de enorme hoeveelheid variabelen bij deze camera's, en de verschillende wensen en eisen per fotograaf, is het niet eenvoudig een winnaar aan te wijzen. Sterker nog, we kunnen eigenlijk alleen zeggen wat voor ons de beste camera was om mee te werken en de redenen achter die keuze. Sommigen van jullie zullen de nadruk leggen op andere aspecten en wellicht beter uit zijn met een ander model. Hopelijk biedt de informatie uit deze review houvast voor die keuze.
Als we uiteindelijk alle specifieke voor- en afkeuren zoveel mogelijk neutraliseren en de plus- en minpunten op alle vlakken wegen, dan is de Fujifilm X-T20 wat ons betreft de beste allrounder. De camera is compact, produceert goede foto's onder alle omstandigheden en de f/2.8-4 kitlens is uitstekend. Ook de autofocus is zeer vlot en accuraat en zelfs op het videovlak behoort hij tot de betere van de zes. Tot slot vinden we persoonlijk de bediening erg prettig en intuïtief, al wijkt het wat af van wat gangbaar is. Ook de menu's zijn logisch ingedeeld en dat is eerder uitzondering dan regel bij camera's. Alleen de grip vinden we wat minder prettig, maar al met al vinden we Fujifilm X-T20 allround gezien dus de beste van de zes vergeleken camera's.
Scorekaarten zijn geen exacte wetenschap. De verschillende subonderdelen in de tabel zijn in relatie tot elkaar beoordeeld en zijn niet allemaal even zwaar meegewogen voor het eindoordeel.