Tweakers

Prijs
€ 1.414,03
Specificaties Kit met 1 lens • 25MP sensor • WiFi - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering

Sony A6300 + 16-50mm f/3.5-5.6 Zwart Review

Brmsko 8 september 2018, 723 views Product gekocht

Sony A6300 + 16-50mm f/3.5-5.6 Zwart

De Sony A6300 is een compacte, krachtige camera met veel mogelijkheden. Het is een ouder model dat 2 jaar na zijn introductie nog prima kan concurreren met zijn huidige concurrenten. Nu is hij echter goedkoper, dus aantrekkelijker voor de enthousiaste hobbyist.

Pluspunten

• Compact
  • Scherpstel snelheid
  • Stof en vocht bestendig

Minpunten

• Batterijduur

3 Jaar lang heb ik gebruik gemaakt van de Canon sx60 hs, een bridge camera met flinke zoom. Kort geleden heb ik deze verkocht en wilde na mijn sx60 weer een stapje professioneler gaan. Omdat ik geen zin heb om een grote camera mee te nemen op vakantie kwam ik al snel op systeemcamera’s uit. Daarnaast kom ik tijdens vakanties in afwisselende omgevingen waardoor ik per se een stof en waterdichte behuizing wilde. Ik wilde een zoeker en geen instap camera, maar ook weer geen camera waar ik meer dan 1000 euro voor moest betalen. Als hobbyist vind ik het dat voor mijzelf niet waard. De Sony a6300 is op het moment voor 800 euro inclusief start lens te koop en dat vond ik een mooie prijs. Ook was de 4K filmen een groot pluspunt. Het is een camera uit 2016, maar nu nog (september 2018) concurreert hij met nieuwe camera’s van andere merken.

De A6300 heb ik nu ongeveer 2 weken in gebruik en ik ben erg tevreden. Het toestel voelt erg degelijk aan. De knoppen zijn groot genoeg en en de grip is goed. Zelf was ik bang dat ik met mijn grote handen last zou krijgen van het kleine formaat/niet ergonomische vorm, maar dat is voor mijn gebruik geen probleem. Wanneer je als pro continu foto’s maakt zou ik kijken naar een grotere variant.

Er zijn erg veel toetsen handmatig in te stellen, hier ben ik nog niet aan begonnen. Het voordeel van de aanschaf van de a6300 nu (2 jaar na introductie) is dat er op youtube erg veel tutorials staan waarin zeer veel instellingen van de a6300 doorlopen worden.

Het scherpstellen gaat erg snel en kan op erg veel manieren, hier moet je zelf je draai in vinden. Zelf vind ik het prettig om de camera via het midden ergens op scherp te stellen en vervolgens het midden te verplaatsen. Hetgeen waar ik op scherp had gesteld blijft vervolgens scherp. Hierdoor kan ik erg snel een foto maken waarop iets aan de rechterzijde (of links) scherp is en de rest van de foto wazig.
Ook stikt het apparaat van de scherpstel punten, dit is een van de grote verbeteringen t.o.v. zijn voorganger (A6000). Door deze vele scherpstelpunten is de kans groter dat er scherp kan worden gesteld op jouw gewenste object.

De camera ga ik grotendeels gebruiken voor het maken van foto’s, maar hij kan filmen in 4K. Deze 4K wordt opgenomen in 6K en vervolgens gecomprimeerd naar 4K. De kwaliteit is hoog. Veel concurrenten doen het nog met enkel Full HD, maar de content die ik schiet moet over 50 jaar ook nog representatief zijn. Vandaar dat 4K ideaal is in deze body.

De zoeker kijkt prettig en kan veel informatie weergeven. Op veel sites wordt het OLED scherm van deze zoeker geprezen, maar zelf heb ik geen vergelijkingsmateriaal. Hij werkt gewoon goed en geeft kleuren goed weer. Wanneer je door de zoeker kijkt gaat het grote scherm snel uit zodat energie bespaard blijft. Er wordt ook standaard extra opzetstukje geleverd voor de zoeker. Deze is erg prettig en omsluit je oog waardoor je enkel door de zoeker ziet. Dit werkt comfortabel. Zonder dit opzet stukje werkt hij ook prima, het is niet per se nodig.

Bij mijn oude canon sx60 had ik ook de mogelijkheid om in RAW te schieten. Dit kon ook tegelijkertijd met JPEG. Dat vind ik prettig. Het nadeel van de Canon vond ik dat de camera tijdens het doorlopen van de foto’s dan zowel de jpeg als de raw foto liet zien, dit koste de camera veel rekenkracht/tijd. De a6300 kan ook tegelijkertijd jpeg en raw schieten, maar het voordeel is dat hij tijdens het terug kijken enkel de jpeg toont. Dit werkt sneller.

De scrol wieltjes werken erg prettig en voelen degelijk aan. In o.a. de A en de S stand kunnen de aperture en de shutterspeed hiermee snel ingesteld worden. Ook is het mogelijk om snel handmatig op een onderwerp scherp te stellen, maar volgens mij is de A6300 beter in scherpstellen dan de gemiddelde fotograaf (beter dan mijzelf in ieder geval).

De camera kan erg veel foto’s achter elkaar maken. Dit is ideaal wanneer je weinig kans hebt op de juiste foto’s zoals een object dat snel voorbij komt. 11 Fps is het maximale. De camera laat standaard het ‘ klik’ geluid van een spiegel horen, maar dit kan je uitzetten. Hierdoor kun je zonder je omgeving te storen foto’s maken. Dit kan ideaal zijn in de natuur met dieren of op trouwfeesten.

Het snel versturen van foto’s via wifi naar mijn telefoon gaat snel, vele malen beter dan bij mijn vorige Canon. Sony is hierin een paar stappen verder. Deze optie gebruik is steeds vaker om snel foto’s te delen met familie en vrienden, nog voor ik een PC heb gezien om de SD kaart uit te lezen.

Sony heeft gratis software voor het bewerken van RAW foto’s (gemaakt met Sony camera’s). Dit heeft bij mij ook meegewogen in de overweging om voor Sony te kiezen. Hierdoor kan ik ‘ gratis’ gebruik maken van professionele software. De software is simpel en werkt goed. Zelf heb ik geen professionele ervaring met lightroom en kan het niet vergelijken. Wellicht dat het beter is, maar het idee dat ik een gratis optie heb is fijn. Voor mij werkt het als hobbyist goed.

Wanneer je op zoek bent naar een gebruiksvriendelijke interface is dit geen geschikte camera. Waarschijnlijk is Canon dan een betere keus omdat je bij Canon vaak korte uitleg krijgt bij functies. Bij Sony is dat niet het geval. Soms kun je opties gewoon niet gebruiken omdat je in een bepaalde modus zit, maar dat geeft de camera niet duidelijk aan. De camera geeft de functie gewoon niet. Hier moet je met ervaring mee leren omgaan.

De standaard lens welke vaak meegeleverd wordt is de 16-50mm lens, deze kocht ik er bij. Het is een prima compacte lens en zoomt erg soepel. Voor de lens had ik meteen een lens filter gekocht, niet zozeer voor uv straling maar als bescherming van de lens. Een filter kost niet meer dan 20 euro. De lens is goed te gebruiken in de stad of voor landschap foto’s. Wanneer je meer wil zoomen, of meer richting portretten wil, kun je beter kijken naar een andere lens.

Omdat de camera 24 megapixel foto's kan maken is een 16-32GB kaartje zo vol. Hou er dus rekening mee dat de foto's die je maakt ook groter zijn (9MB per JPEG, te groot om bij te voegen bij deze review). Een kaartje van 128 GB is in dat geval geen overbodige luxe.

Waar mijn vorige canon nog veel moeite had bij weinig licht situaties merk ik dat die totaal niet lastig zijn voor deze a6300. De camera kan er prima mee om gaan en de foto’s blijven mooi. Ik verwacht niet dat ik de flitser veel ga gebruiken, extra belichting door flitsers vind ik vaak niet mooi. De flitser zit mooi weggewerkt in de body en is snel paraat. Wel lijkt de constructie van de flitser mij wat fragiel, maar hier heb ik geen negatieve dingen over gelezen in andere reviews.

Het enige dat ik mis is touch screen voor het scherpstellen, dacht ik. Nu in gebruik blijkt dat de camera prima scherpstel mogelijkheden heeft en dat ik het touchscreen helemaal niet nodig heb. Het schermpje zelf in in meerdere hoeken te buigen wat het makkelijk kan maken wanneer je in moeilijke hoeken een foto wil maken. Zelf gebruik ik zit bijna niet, het liefst gebruik ik de zoeker. Ook lijkt de constructie niet zo sterk, maar daar lees je niets verkeerd over op internet.

Een nadeel is de batterij. Op de eerste plaats omdat het een kleine batterij is en hij niet lang mee gaat. Op meerdere sites staat dat men er 400 foto’s per accu mee kan schieten, dit klopt bij mij ongeveer wel. 4K opnemen zal nog meer stroom vreten. Daarnaast wordt er geen externe oplader geleverd en is de batterij ‘ out of the box’ enkel op te laden in de body via usb. Een externe oplader is 50 euro en een extra batterij kost net zo veel. Wel is het makkelijk om het apparaat snel op te laden via een powerbank. Dit kan dus weer een voordeel zijn.

Ook had ik graag gezien dat ik middels mijn rechter wijsvinger (waarmee ik de foto maak) nog kon inzoomen d.m.v. een zoom knopje bij de ontspanknop. Deze zoom knop is er niet en je kan enkel inzoomen door de lens te draaien. Je hebt dus vaak 2 handen nodig op de camera te bedienen. Hier moet ik nog aan wennen.

De lensdop heeft geen voorziening waardoor je hem met een toutje vast kan maken aan de boddy. Dit vind ik een nadeel omdat ik nu altijd een los dopje ‘ ergens’ moet bewaren. Deze ga ik vroeg of laat kwijt raken. De mee geleverde nekband is erg sterk en goed te bevestigen.

Als tas heb ik een Sony LCS-EMJB Soft Carrying Case gekocht. Dit is een degelijke en compacte tas waar de camera met 16-50mm goed in past. De tas is zelfs te vergroten met rits waardoor er een langere lens in kan. De maximaal mogelijke lengte van lens op de body is in deze tas ongeveer 90mm. Hou er wel rekening mee dat de lens in die situatie niet veel bescherming heeft, enkel een dunne laag neopreen. Helaas past het extra opzet stukje voor de zoeker hier niet in. Wanneer ik op stap wil met meerdere lenzen moet ik wel een extra tas mee nemen.

Met deze camera en (op het moment) beschikbare lenzen geef ik wel in op zoombereik t.o.v. mijn vorige bridge camera, maar met de meerdere megapixel en grotere sensor hoop ik dit te kunnen gaan compenseren i.c.m. croppen. De groothoek foto’s tonen al direct aan dat het apparaat vele malen betere foto’s maakt dan mijn vorige bridge camera. De beschikbare lenzen zijn prijzig, maar het aanbod blijft groeien. Daarnaast kun je ook een adapter kopen waardoor je Canon lenzen kan gebruiken. Daarmee kom je meteen in aanraking met vele malen meer lenzen.

De Sony A6300 heb ik voor 799 euro inclusief kitlens bij Kamera-expres gekocht (augustus 2018).

Heb jij ook een Sony A6300 + 16-50mm f/3.5-5.6 Zwart?

Leuke review. Ik zit zelf ook naar deze camera te kijken om een oude Nex3 te vervangen, vooral ivm scherpstellen. Upgrade naar een model waar dat met touch kan heeft de voorkeur, maar de meerprijs daarvoor is behoorlijk. Goed om te lezen dat dat met deze toch snel en eenvoudig kan.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren