Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Nieuwsredacteur

General Mobile GM6 Review

Goedkope telefoon met updates van Google

Conclusie

Als je een telefoon zoekt die de komende tijd in elk geval snel alle beveiligingsupdates krijgt en het moet niet teveel geld kosten, is de General Mobile GM6 de meest zekere keuze. Fabrikanten als Nokia en Wileyfox beloven ook snelle updates, maar Google doet dat met Android One nu al enkele jaren met succes. De software is het grootste pluspunt van dit apparaat.

De vingerafdrukscanner is fijn en werkt goed, de telefoon heeft geen hoesje nodig en de achterkant laat geen vingervegen zien. De software is bij lichte taken vlot en vloeiend en hij bevat veel van de features die je van een smartphone anno 2017 verwacht. Hij is bovendien niet al te groot, wat veel mensen fijn zullen vinden.

Daar houdt het echter wel op met het goede nieuws. Want deze telefoon kent grote nadelen. Het scherm is veel te blauw afgesteld, moeilijk af te lezen in de buitenlucht en heeft last van jelly scrolling. De accuduur is ondergemiddeld en ook in deze prijsklasse kun je toestellen vinden met een betere camera.

Daarmee is dit toestel al met al geen aanrader voor veel mensen. Het is bij een budgettelefoon altijd een kwestie van compromissen sluiten. Maar de punten waar je bij deze telefoon op kwaliteit inlevert - scherm, accuduur en camera - zijn nou net aspecten die de meeste mensen uitermate belangrijk vinden bij een smartphone.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (110)

Wijzig sortering
Ik zou het nog niet vertrouwen met die software updates.
Ik heb een BQ Aquaris A4.5 gehad, ook een Android One toestel met een Mediatek processor. Deze werd geleverd met Android 6.0 en is nooit verder gekomen dan dat. Wel elke maand braaf beveiligingsupdates, maar terwijl de General Mobile GM5 wel naar 7.0 (en 7.1) werd ge-update (ivm Qualcomm soc) is dat bij de BQ nooit gebeurd. Dit waren toestellen uit dezelfde generatie (eind 2015).

Het zou me niets verbazen wanneer deze een update krijgt van 7.0 naar 7.1 (belofte op 'grote update') en daar blijft steken.

Ik heb getwijfeld over een Pixel, maar ben uiteindelijk een half jaar geleden overgestapt op Apple (na 7 jaar Android) door alle update issues met Android telefoons.
Ik zou het nog niet vertrouwen met die software updates.
Ik heb een BQ Aquaris A4.5 gehad, ook een Android One toestel met een Mediatek processor. Deze werd geleverd met Android 6.0 en is nooit verder gekomen dan dat.
Bij de komst van Android 7.0 hebben de meeste fabrikanten een updateschema afgegeven van Q1 of Q2 2017. Q4 2016 zou natuurlijk als fabrikant niet slim zijn: niemand koopt een nieuw toestel met Android 7, als zijn eigen toestel nog gewoon een update naar Android 7 krijgt.

Vervolgens zie je dat alle grote fabrikanten ook in Q1/Q2 van dit jaar ook daadwerkelijk zijn begonnen met het uitrollen van updates. De meeste toestellen kregen Android 7 pas rond maart, april of mei. Jouw BQ Aquaris A4.5 krijgt ook de update naar Android 7 als ik de website moet geloven.

Dat je daar niet op kunt wachten, heeft niets met het updatebeleid van Android te maken. Dat heeft met je eigen perceptie te maken. Het is denk ik niet reëel om bij een low-budget toestel van een minder bekende fabrikant te verwachten dat ze direct Android 7 beschikbaar stellen. Als andere fabrikanten met grotere budgetten het al niet lukt, waarom zou 'jouw' BQ dat wel lukken? Bovendien heb je ze ook niet echt de kans gegeven: je was in februari al over op iOS! Toen was Android 7 amper 3 maanden op de markt.

Dat je bij iOS dit soort problemen niet hebt is logisch. Het is dan ook een toestel wat 4x zoveel kost.
Niet helemaal waar. De General Mobile gm5 gm 4g Dual sim (die had ik op dat moment) kreeg in q4 2016 al de update naar 7.0. Even duur als de BQ. Die update van die BQ gaat niet komen en dat ligt aan Mediatek als ik de forums van BQ mag geloven.

Android One krijgt zijn updates direct van Google, die het blijkbaar niet voor elkaar krijgt producten van soc's te overtuigen werkende drivers voor verschillende versies van Android te maken.

Mijn iPhone SE was overigens maar 2,5x zo duur als de BQ, en zal een tijdje langer van updates worden voorzien.

[Reactie gewijzigd door bas-r op 2 augustus 2017 16:15]

De BQ is in 2015 op de markt gebracht. De GM5 in juni 2016, twee maanden voor de release van Android 7. Ik vind dat nogal een verschil.

Verder is het niet reëel om van Android (met haar duizenden verschillende configuraties) hetzelfde te verwachten als van een gesloten systeem als iOS met enkele tientallen configuraties.
De gm5 is dezelfde telefoon als de gm 4g, waar ik 'm mee door de war haal, ik had namelijk de gm 4g Dual sim. In augustus 2015 op de markt. Codenaam 'seed'.

Overigens verander je de discussie. Ik verwacht van een claim op de doos bij aankoop dat deze wordt waargemaakt. Daarop stond namelijk 'always the latest Android for 18 months'. En kreten als 'supported by Google'. Dan mag ik zeker teleurgesteld zijn wanneer dat niet het geval is. Ik weet dat Androids lang niet zo snel en vaak OS updates krijgen als iOS devices door de opzet van de software/hardware en wie waar verantwoordelijk voor is, maar als je een claim over updates maakt, maak deze dan waar.

[Reactie gewijzigd door bas-r op 2 augustus 2017 16:23]

Die kwam destijds uit met Android 5.1.1. Die heeft dus én de upgrade naar Android 6 gekregen én de upgrade naar Android 7. Dat is bijzonder netjes en bijna zonder precedent.

Je had moeite met de update issues van Android zei je? 2 major upgrades en tig updates sinds de release van de GM uit 2015 vind ik super. Ik snap niet wat het probleem is.
Laatste reactie:
Bij de GM 4G werden de updates inderdaad goed uitgeleverd.

Mijn punt, wat ook in de eerste reactie staat, is dat Mediatek een slechte reputatie heeft op het gebied van updates, en de BQ A4.5, met Android One en een Mediatek soc, waarbij de claim is '18 maanden de laatste Android versie', bij lange na niet gehaald werd. Dit geeft mij geen goed gevoel over de GM6 met Mediatek soc, die nu al achter loopt (7.0 ipv 7.1.2).
Verder is het niet reëel om van Android (met haar duizenden verschillende configuraties) hetzelfde te verwachten als van een gesloten systeem als iOS met enkele tientallen configuraties.
Waarom niet? Microsoft doet het ook voor Windows terwijl die ook nog eens veel langer een bepaalde versie moeten ondersteunen. Pak een Vista computer en op het gros draait Windows 10 zonder gedoe. Als iets onder een Android One programma valt dan moet Google het gewoon afdwingen óf zelf regelen. Ik snap niet dat mensen zo graag iets recht proberen te praten wat al jaren wel goed gaat bij Windows- en Linux desktopcomputers.
Op basis van een artikel uit 2015 kom ik op een aantal van 24.000 verschillende Android configuraties wereldwijd. Dat zijn dus 24.000 unieke configuraties, ongetwijfeld afkomstig van honderden verschillende fabrikanten, die ook weer hun onderdelen betrekken bij tientallen toeleveranciers.

Het up-to-date houden van alles kost bakken met geld, in jong een segment waarbij de ontwikkelingen niet stil staan en telefoons maximaal 2-3 jaar meegaan. Dat is wel heel wat anders als een PC, die met gemak 10 jaar na dato nog steeds in huis staat en waarvan elk component zo standaard is dat je het van een HP PC naar een Lenovo PC kunt overhevelen. Natuurlijk is dat veel makkelijker te ondersteunen.

Er wordt vaak onterecht gewezen op het feit dat het bij Windows en Linux allemaal goed gaat. Wie zoekt op "Windows 10 Driver Issues" krijgt gewoon 10 miljoen zoekresultaten. Zo goed gaat het dus schijnbaar niet. Ik denk dat menig Tweaker hier de ervaringen wel kan ophoesten met niet werkende grafische kaarten, geluidskaarten of netwerkkaarten.
Op basis van een artikel uit 2015 kom ik op een aantal van 24.000 verschillende Android configuraties wereldwijd. Dat zijn dus 24.000 unieke configuraties, ongetwijfeld afkomstig van honderden verschillende fabrikanten,
Het zelfde gebeurt in de PC wereld. Erger nog, je kunt gewoon zélf je PC bouwen dus er zijn schier oneindig verschillende combinaties.
die ook weer hun onderdelen betrekken bij tientallen toeleveranciers.
En uiteindelijk zijn er dus maar een handjevol leveranciers voor zaken waar je drivers nodig hebt, nog steeds het zelfde als bij PC's.
Er wordt vaak onterecht gewezen op het feit dat het bij Windows en Linux allemaal goed gaat. Wie zoekt op "Windows 10 Driver Issues" krijgt gewoon 10 miljoen zoekresultaten.
Ik krijg tientallen miljoenen pagina's als ik zoek op "android sucks", dat moét dan ook waar zijn.
Onderzoeksmethode: BUSTED }:O
Zo goed gaat het dus schijnbaar niet. Ik denk dat menig Tweaker hier de ervaringen wel kan ophoesten met niet werkende grafische kaarten, geluidskaarten of netwerkkaarten.
Die je zélf in je eigen PC gezet hebt ja. Geen standaard voorgebakken hardware. Hardware tweaken bestaat niet eens bij telefoons en nóg heb ik wel eens moeten lopen kloten met het updaten van radio ROMs en dat soort ellende.
Waar het mij om gaat is deze stelling:
Ik snap niet dat mensen zo graag iets recht proberen te praten wat al jaren wel goed gaat bij Windows- en Linux desktopcomputers.
Je kunt niet met droge ogen beweren dat het al jaren goed gaat bij Windows en Linux desktopcomputers, als het hele internet vol zit met klachten hierover.
Irritante is, Android7.0 heeft een regression in de SSL implementatie voor apps zodat men niet kan verbinden met mijn server. Geen hoop dat 7.0 devices worden geupdate, yay!
Leuke review waarvoor dank, echter 200 Euro voor deze specs zijn niet bepaald gerechtvaardigd. De SOC zit ook in mijn backup phone : Een Blackview E7 die precies 53 Euro heeft gekost en een stuk steviger van bouw is dan deze GM6. Deze SOC is tamelijk traag, elke app die je start duurt best wel even, multitasking is ook al niet de sterkste kant. Maar goed de E7 heeft 16gb / 1gb misschien helpt de 32/3 combinatie van de GM6.

Natuurlijk is het de update policy die deze phone zijn bestaansrecht geeft. Het maakt helaas wel duidelijk hoe slecht het gesteld is met de android updates van zo goed als alle merken, als een phone van dit slechte kaliber een kans maakt puur door het feit dat hij up to date wordt gehouden.

Het wordt tijd dat alle phone fabrikanten zich aan een exacte software standaard houden, zodat iedereen zijn updates van een centrale plek kan betrekken en wat drivertjes voor phone specifieke zaken. Een windows model zeg maar , maar dan voor android.

Overigens het woord "Budget" is hier niet op zijn plaats, voor 60-90 Euro heb je uitstekende phones, en voor 150 zelfs echt goede.

[Reactie gewijzigd door HaseMike op 2 augustus 2017 07:20]

Een nuance op je reactie. Niet alleen soc en geheugen grootte zijn van belang voor het snelle opstarten van apps. Andere belangrijke factoren zijn geheugen snelheid en snelheid van het interne of externe opslag geheugen. Dit kan ook het trage opstarten verklaren van je blackview. (En natuurlijk zijn er ook nog tal van andere verklaringen te geven.)

Ik ben er wel mee eens dat de prijs stevig is voor de specificaties. Je moet originele van Google afkomstige updates echt super belangrijk vinden wil je dit er over voor hebben.
Gezien de laatste ontwikkelingen met broadpwn is maar eens aangetoond hoe belangrijk security updates zijn.
Aha ! interessant m.b.t die geheugen snelheid. Ik zal eens een test app zoeken en die proberen op de verzameling telefoons die ik hier heb liggen.
Overigens het woord "Budget" is hier niet op zijn plaats, voor 60-90 Euro heb je uitstekende phones, en voor 150 zelfs echt goede.
Het is maar net wat jouw criteria is he... voor 150 euro heb je geen nieuw high-end toestel. ;)
Dus ja, budget is hier zeker op zijn plaats. Gezien de gemiddelde smartphone ruim 3x zo duur is.
"De gemiddelde" smartphone kost echt geen 600 Euro, dat is zoals je zelf al zegt het topsegment. De middenklasse zit bij rond de 300 Euro, en als je zelf importeert rond de 150.

Maar goed dat is natuurlijk gedeeltelijk subjectief wat je "budget" vind of niet. Zelf denk ik bij 200 Euro aan een middenklasse telefoon, aagezien je voor 160 Euro b.v. al een 8/10 core, 64/4gb phone hebt van o.a. Maze, Bluboo, Cubot, Leagoo, en anderen uit Shenzhen.
Nee, een high-end toestel kost tegenwoordig allang geen 600 euro meer, was dat maar waar...
Een Galaxy S8 kostte nieuw bijv 800 euro en een iPhone is nog duurder. En 3x 150 = 450 euro ;)
Sorry ik kijk altijd naar de werkelijk prijzen niet de advies, en ook nog in Duitsland niet in NL... Dus mijn probleem. En inderdaad 450... :)
Budget is zeker op zijn plaats. In ieder geval in Nederland. Niet iedereen vertrouwd import.
Ik weet het prijsnivo in Nederland niet zo, hier in Duitsland heb je b.v. de Lenovo K6 voor 119 Euro.
Voorbeeld
Google bouwt met Android 8.0 aan Project Treble, een methode waarbij het onderliggende besturingssysteem losstaat van de OEM- en provider-specifieke onderdelen, waardoor Android kan worden geüpdate zonder tussenkomst van de OEM en provider. Dit zou het updateprobleem al een eind op moeten lossen, al moet ik het nog met eigen ogen zien.
Een windows model zeg maar , maar dan voor android.

Het probleem van dit idee is echter dat Android fabrikanten graag differentieren op meer dan enkel het plastic design. Immers harwdare is redelijk identiek aangezien er maar twee SoC fabrikanten zjin, en één OS leverancier. Op scherm en camera en zo concureren is bij topmodellen mogelijk, maar in mid-range niet echt.

En én de software aanpassen, én dan ook nog 2+ jaar support leveren is niet rendabel in het mid- en low-end segment.

Realiteit is dat mensen zullen moeten kiezen: of toch maar extra betalen voor een low/mid-end toestel met goede support, of niet betalen maar dan ook geen noemenswaardige updates.
Dit is exact mijn reactie op dergelijke phones. Ben de grootste fan van Chinaphones maar welk nut heeft bijvoorbeeld deze GM wanneer je voor 133 euro een Moto G5 kan halen in Duitsland (wij waren daar toevallig tijdens de promoperiode)? Een G5 is gewoon vlot genoeg voor dagelijks gebruik en als backup-phone bijna helemaal perfect.
Geef mijn dan maar n doogee mix .
met nederlandse garantie. voor 163 euro en met wat betere spec. dan dit toestel.
De Doogee mix ziet er alleen leuk uit vanwege de bezelless design, maar qua software, camera's, prestaties etc is het een ramp. Het ergste is dat het wel deglijke bezels heeft anders dan wat Doogee men wil laten geloven. Op de officiële foto's waarmee doogee adverteert zijn de bezels weg 'geshopt' iets wat echt niet door de beugel kan vergelijk maar het echte toestel met foto's van Doogee zelf. Tot slot de 5.5" HD oled scherm is natuurlijk niet van Samsung en alle overige onderdelen zijn ongetwijfeld van de goedkoopste B leveranciers.

[Reactie gewijzigd door choi99 op 3 augustus 2017 22:44]

heb je wel eens n doogee in je handen gehad?????
dan zou je dit niet neer zetten.
en zo ja geef dan n revieuw van dat toestel .
Is idd een prima mobieltje. Veel waar voor jouw geld.
Dat wat General Mobile liet zien, was de GM6. En in sommige opzichten is het wat veel tweakers graag zien in een Android-smartphone: scherpe prijs, stock Android en de belofte op snelle updates.
Is dat werkelijk zo? Ik denk dat veel Tweakers custom roms draaien of launchers.
Dat is juist de reden dat ik van Android af ben gestapt. Als gebruiker heb ik niet altijd de zin en tijd om een toestel te gaan rooten en een andere rom te flashen, ondanks dat ik het veelvuldig gedaan heb. Op een gegeven moment wil ik gewoon een telefoon die werkt en de meest recente Android versie heeft. Gezien veel fabrikanten niet of met heel veel moeite een half jaar later pas een nieuwe versie uit brengen ben ik maar overgestapt. Tot nu toe nog geen spijt van.
Dat was niet mijn punt. Tweakers em, tweaken graag.

Een telefoon die gewoon werkt? Een Android telefoontje van e50 werk prima. Ook met Android 2.4.
Ik begrijp je opmerking dus niet.
Omdat je prima werkende Android telefoons ook kunt tweaken stap je over naar een platform met minimale (tweak) mogenlijkheden, en dat zie je als een voordeel.
Ik zie het als een nadeel een downgrade.

[Reactie gewijzigd door Frubelaar op 2 augustus 2017 10:19]

Momenteel ben ik mijn Nexus 6P spuugzat aan het worden, onder andere omdat:
  • sommige apps soms om onverklaarbare redenen ongelofelijk traag starten (op Android 7, 7.1, 7.1.1, 8.0 DP3 en 8.0 DP4),
  • sommige onderdelen zijn bij tijd en wijlen zo traag dat alles stilstaat. Als ik deel vanuit een app kan ik door het nieuwe deelscherm pas delen als alles geladen is, wat soms wel 3 seconden duurt,
  • Veel simpele apps die ik opstart (Feedly, Sync for Reddit, etc.) worden om geen enkele reden uit de 3GB werkgeheugen getrapt, terwijl er over het algemeen 1-15GB vrij was sinds deze de laatste keer is opgestart.
  • ik regelmatig apps heb die vastlopen, waaronder Google's vooraf erop geïnstalleerde Camera-app,terwijl ik die juist vaak snel nodig heb i.v.m. foto's van de kinderen,
  • ik haal bij lange na niet de Screen on time die sommige mensen posten. Sommige apps gebruik ik een aantal minuten en hebben dan aan 't einde van de dag ineens 15% batterij verbruikt, onverklaarbaar. Gebruik ik die app een dag niet, dan is het wel een andere die dat probleem heeft.
    Limiteren van achtergrondgebruik in Android 8 heeft dit niet opgelost. Dat ik de ene dag met 30%
    over ga slapen en de andere dag al om 20.00 een lader nodig hebt maakt het leven echt onnodig gecompliceerder.
  • Het OS verbruikt veel te veel om onverklaarbare redenen. Ik kan niet inzien waar dit naartoe gaat, ik kan niet inzien welke apps wanneer mijn locatie inzien, ik kan geen wakelocks bekijken, ik kan niet zien wanneer welke apps info updaten (en dat zijn allemaal zaken die ik alleen wil zien om zelf de problemen op te lossen die ik niet eens zou moeten hebben.
  • raise to wake (een grote functie want google had hier zelf een chipje voor ontwikkeld in de 5X en 6P) werkt de helft van de tijd niet zoals het hoort.
En dat is niet gesproken over de onzin van Android 8.0, wat krijgen we:
  • Project treble, wat nog maar moet bewijzen of het gaat werken
  • nieuwe emoji, waar niemand enthousiast over is (ik zeg niet dat ze slecht zijn, maar ze goed noemen gaat ook weer wat te ver)
  • persistent notificaties voor schermen die een overlay tonen of op de achtergrond draaien, die niet uit te zetten zijn. Erger nog: mijn Mi Band 2 had een app die constant in de achtergrond praatte met het horloge. Deze notificatie dat het in de achtergrond draait kon ik niet verwijderen, maar een notificatie van Android Wear in de achtergrond heb ik nog nooit gezien. Google meet met 2 maten.
  • de kleuren van alle OS-delen is veranderd van donkergrijs naar witwit. Dit is ongelofelijk vervelend als je je telefoon 's nachts gebruikt, en night light is door google ook al uit de Nexussen gesloopt voor geen goede reden. Dat er geen thema-optie is is heel vervelend, maar had dan op z'n minst niet alles fel wit gemaakt.
  • Autofill, wat bij mij nog geen wachtwoord heeft ingevuld omdat het wachtwoorden niet lijkt te onthouden...
  • Notificatiekanalen, dit lijkt me de enige echte goede vooruitgang
Ik kan zo nog wel een tijdje doorgaat, en dan heb ik het nog niet eens over de onzin van Android Wear 2.0 op m'n Zenwatch 3 (die het nu NOOIT meer een hele dag uithoudt).
Herkenbare punten met mijn dan wel nexus 5X toestel, dag 1 werkt prima, kom de dag rond met veel gebruik van de telefoon. Dag twee telefoon weinig gebruikt en net zo snel leeg; wat mij opvalt is dat android os de accu verbruikt maar heb geen kern kunnen vinden waarom dat zo is. Voorheen kon ik mijn telefoon makkelijk 2 dagen niet opladen bij weinig gebruik en nu gaat hij gewoon niet langer mee dan 1dag en 1-5 uur. Heb jij dit ook?

Dan nog vind ik android O wel een leuke verbetering maar het lijkt niet helemaal meer op android waar ik android zo fijn om vond, nu komt er inderdaad een gehele nieuwe versie voor de meest minimalistische upgrade, natuurlijk veranderd er hier en daar wat onder de motorkap maar ze konden het best android 7.3 noemen. Vind het sowieso jammer dat google nu elke jaar met een nieuwe versie komt want zo groot zijn de verschillen niet
Een versienummer is ook maar een nummertje. Ik denk dat het sneller een nieuwe volle upgrade er voor zorgt dat OEM's sneller updaten omdat het verschil groter lijkt, en elk jaar een nieuw nummer houdt het wel helder. 4.3 naar 4.4 was ook best wel een grote stap, maar kreeg geen nieuw nummer omdat de UI hetzelfde was... En door te zeggen dat er elk jaar een nieuwe versie is kunnen OEM's ook gaan aankondigen dat ze 2 jaar updates garanderen. Voorheen was het altijd maar koffiedik kijken als je 2 jaar zei als OEM. Als Google deze jaarlijkse update nou ook duidelijk zou communiceren, maar daar schort het bij Google de laatste ook wel flink aan. Changelogs krijgen een steeds prominentere rol in de Play Store, maar Google is zo wat de ergste als het gaat om enkel "bugfixes en prestatieverbeteringen" te vermelden. En dan gaat het nog niet eens over het omgooien van workflows in apps om geen enkele duidelijke reden...

Ik denk dat ik bij de aankondiging van de nieuwe iPhone na 4 jaar Android weer eens terugstap naar Apple.
Ik geef je gelijk dat Google aardig weg kwijt is maar er zijn meer keuzes in het android eco systeem.
En apple heeft ook geen schadeloze reputatie.
Maar bij Apple heb ik het gevoel dat hun focus vaak op de juiste plek ligt. Ik kan me kapot ergeren aan het feit dat meer dan 2 jaar na de introductie van Material Design de web interface van Google Calendar nog steeds niet geüpdate is. Of het feit veel Google-apps zich niet aan de richtlijnen houden. Op het moment dat je als hoofdontwikkelaar al niet gefocust kunt werken, hoe verwacht je dan dat app-ontwikkelaars een gefocuste visie kunnen aanhouden? Of Android 8 en Android Wear 2 die eigenlijk meer problemen brengen dan oplossingen (Android wear wat nu veel te veel op zichzelf staand is, terwijl het in mijn ogen een verlengstuk van je telefoon is. Waarom zou ik gestoord willen worden op mijn telefoon als ik net mijn horloge op Do Not disturb heb gezet, of visa versa? Waarom kan ik nergens aangeven dat apps maar moeten updaten terwijl hij aan de lader ligt, zoals elk ander android apparaat?). Google maakt het leven echt onnodig gecompliceerd. De meeste mensen willen geen manager zijn van hun elektronische apparaten, maar willen dat die apparaten juist meer problemen oplossen dan ze creëren.
Ik wil persoonlijk wel graag de manager zijn van mijn telefoon. Hij is tenslotte van mij. Bij apple heb ik het gevoel dat ik de gebruiker ben en apple meer de manager. En ik kan mijn android aanpassen naar hoe ik het wil, en zit niet (zwaar) vast aan het eco systeem van apple
Ik vind het niet erg om de manager te KUNNEN zijn, maar continu zaken in de gaten moeten houden is niet nodig. Het is een SMARTphone om een reden. Batterijniveau in de gaten houden en bluetooth, wifi en locatie aan en uit moeten zetten omdat ik anders de dag niet door kom is niet smart.
Nee maar er zijn zat android telefoons die geen problemen hebben. De Nexus 5x en 6p zijn bekend om die problemen. Maar de S7 of Moto Z Play (en vele andere) niet. Er zitten altijd zwarte schapen tussen zogezegd.

[Reactie gewijzigd door GtrCraft op 3 augustus 2017 11:52]

Zoals ik zei, heb ik als gebruiker onderhand geen tijd en zin meer om constant m'n telefoon van een andere rom te voorzien. Waar ik eerder m'n telefoon dus wilde tweaken, wil ik dat nu niet meer. Ik wil een telefoon die goed werkt en gewoon de updates snel krijgt van de fabrikant. Gezien dat bij Android niet het geval is ben ik over op iOS. Waar je updates wel direct krijgt. Het niet langer kunnen Tweaken neem ik daarbij voor lief, gezien het ook niet nodig is.
Goh, ik weet niet of je het zo kan zeggen dat dat niet zo is bij Android. Dat verschilt nogal per fabrikant of ze wel of niet rap Android uitbrengen. Ik weet bijvoorbeeld dat sinds de overname door Lenovo mijn huidige Moto G 3rd gen mijn laatste Moto gaat zijn omdat hun update policy zo achteruit is gegaan. Daarentegen heb ik van WileyFox bijvoorbeeld zeer goede dingen gehoord qua Android update beleid. Dan hoef ik geen honderden euros neer te leggen tenminste.
Vertel me welke telefoon bij Android altijd meteen de updates kreeg? Dit is zelfs bij de Nexussen niet gelukt en duurde vaak ook nog een aantal weken voor de Android-update final was. De Pixel-telefoons misschien, maar die zijn niet officieel in Nederland te krijgen, en via verkopers voor meer dan 800 euro te koop is (een jaar na release).
Daarnaast zijn er met OOK die Pixel-telefoons genoeg problemen: onduidelijkheid over batterijverbruik, storende speakers, bootloops, uitvallen bij 40%, bluetooth connectieproblemen.
Nexus 5, dit was de beste Nexus die gewoon alle updates zsm kreeg en geen problemen had. Sindsdien heeft Google nog wat te leren en heeft zelfs Samsung het beter voor mekaar met security updates.
Ik vond de Nexus 5 persoonlijk net wat te groot... Te hoog scherm om lekker te bedienen, denk ik. Ik vond de Nexus 4 echt geweldig. Mooi formaat, mooi ontwerp, echt heerlijk in de hand liggend. De Nexus 5 herinner ik me toch als een plastic ding, met een camera die nét niet goed was (zeker in vergelijking met iPhones van dat moment).
Klopt maar ik reageerde op de vraag "Vertel me welke telefoon bij Android altijd meteen de updates kreeg?".
Ik kan me toch herinneren dat hier meer haken en ogen aan zaten destijds dan je hier doet lijken. Nieuwe Android-images die geüpload waren, maar nog geen images voor Nexus 5-telefoons. Heeft best eens weken geduurd, voor de Nexus 9 was het vaak nog erger. En dan nog niet te spreken over de tijd die er tussen zit tussen het uploaden van de image en het daadwerkelijk de melding krijgen voor een update. Daar heeft toch ook een uitrolfase en een provider-goedkeuringsfase tussen gezeten. Hier zijn Nexussen echt niet altijd heilig in geweest. Nu zeg ik niet dat dat fout is per sé, maar hoe kan het dat een iPhone-update wel binnen een dag bij iedereen er op kan staan zonder herhaaldelijk op de 'zoek naar update'-knop te moeten drukken, opnieuw opstarten, zelf downloaden en updaten via command line, etc.

[Reactie gewijzigd door HellFury op 3 augustus 2017 11:26]

Apple kiest om iedereen tegelijk een update te geven, inclusief eventuele problemen (zoals de itunes pop up na een herstart bij ios 10). Google kiest om 1%, dan 2% en dan steeds meer toestellen te updaten om eventuele bugs die voorbij komen op te lossen. En ik heb nooit meer dan 1 week moeten wachten op een nieuwe update/image voor mijn nexus 5.
Die eventuele problemen waar je het over hebt zijn echt maar een aantal probleemgevallen op honderden miljoenen apparaten. 't Zou me pas verbazen als dat helemaal vlekkeloos gaat. Daarnaast zijn met Google's gefaseerde uitrol ook nog genoeg dingen mis gegaan, dus het is geen heilig redmiddel.

Over Nexus-apparaten die meteen geupdate worden: http://www.androidpolice....ng-android-7-1-1-nexus-6/ Nexus 6 die nu pas een werkende versie van 7.1.1 krijgen, terwijl deze in december is gepublished.
Dit. Ik meld het ook altijd bij de jubelreviews waar steevast gemeld wordt dat het toestel snel van updates wordt voorzien OMDAT het stock Android draait. Het is simpelweg niet waar.
Daarnaast kon Google bij de Pixel het goede voorbeeld geven, maar dat hebben ze uiteraard niet gedaan: ook de Pixel krijgt slechts twee jaar versie-updates. Totaal onacceptabel voor een telefoon van 800 euro of meer.

Zelfs Google ondersteunt de eigen telefoon slecht. Waarom moeten andere fabrikanten dit dan wel doen?

[Reactie gewijzigd door marhalm op 3 augustus 2017 11:41]

Goed punt. Google had inderdaad OEM's kunnen aangeven dat dat een acceptabel verwachtingspatroon is. Maar aan de andere kant: als ze dat hadden gedaan hadden OEM's misschien wel geklaagd dat Google zijn positie van ontwikkelen en verkoper misbruikt (risico is dat Samsung dan eerder over zal stappen naar haar eigen Tizen), dus Google zal zich ook gedeeltelijk moeten conformeren aan de markt.
Ik neem aan dat je naar IOS bent gegaan?

Ik heb hetzelfde als jij, enkele jaren geleden vond ik rooten & klooien met ROM's leuk. Nu kost het me gewoon teveel kostbare tijd.
Ik vind iPhones alleen verschrikkelijk om mee te werken, plus de belachelijke aanschaf kosten van zo'n ding.
Dan is android eigenlijk je enige optie.

Echter gaat met Android O de hele kern op de schop & is het hele update debakel straks (als het goed is) een stuk minder. Dit puur omdat het voor bedrijven makkelijker wordt om updates te maken, mochten ze zelf een aparte software laag gebruiken.

[Reactie gewijzigd door LocK_Out op 2 augustus 2017 09:27]

Ik ben inderdaad naar iOS gegaan. Nou zat ik altijd al in het topsegment bij Android (HTC Sensation, One M8, Xperia Z5C etc.). Een hele klap geld met iOS, maar het scheelt zoveel ergernis en irritaties. Ik bezit nu een half jaar een iPhone en ben voorlopig niet van plan om terug te gaan naar Android. Wat vind je zelf zo verschrikkelijk om mee te werken bij iOS?

Daarnaast vind ik de trend in de ontzettend grote schermformaten niets voor mij. Doe mij maar een 4,7" of kleiner scherm, zoals nu bij de iPhone's gangbaar is.

[Reactie gewijzigd door Herax10NL op 2 augustus 2017 09:45]

Daarnaast vind ik de trend in de ontzettend grote schermformaten niets voor mij. Doe mij maar een 4,7" of kleiner scherm, zoals nu bij de iPhone's gangbaar is.

Eens! Het scherm formaat is inderdaad super, maar gaat met de nieuwere modellen ook weer omhoog.

Ik kan op de èèn of andere manier nooit opties vinden & zit altijd te klooien met de interface van applicaties. Het zal de gewenning met Android zijn denk ik.
Tenzij je een iPhone 5 SE neemt. Een wereld ding en de 128 gig versie zit rond de 400 Euro.

Jammer dat alleen het scherm zo klein is.
Dat is juist de reden dat ik van Android af ben gestapt. Als gebruiker heb ik niet altijd de zin en tijd om een toestel te gaan rooten en een andere rom te flashen, ondanks dat ik het veelvuldig gedaan heb.
Ik kan me eigenlijk niet herinneren waarom ik een telefoon het moeten rooten. Volgens mij ooit een keer om een wifi-wachtwoord te hacken, maar dat is het dan ook wel. Met stock Android kun je heel veel dingen, ook zonder root. Dus volgens mij valt dit wel mee.
Op een gegeven moment wil ik gewoon een telefoon die werkt en de meest recente Android versie heeft. Gezien veel fabrikanten niet of met heel veel moeite een half jaar later pas een nieuwe versie uit brengen ben ik maar overgestapt. Tot nu toe nog geen spijt van.
Dit was inderdaad een heikel punt bij Android. Met Android 7 en helemaal met Android 8, zie je dat dit steeds minder een argument is. Toestellen worden makkelijker te updaten voor fabrikanten. Upgrades daarentegen zullen - zeker vanwege de soms forse systeemwijzigingen - ook in de toekomst niet 1,2,3 uit te rollen zijn. Maar dat is ook niet erg voor de meeste gebruikers, zolang ze ze veiligheidspatches maar krijgen.
De comments suggereren altijd onvrede met "Geen updates (geen nieuwste versie android)". Dus dat zal meevallen.

Roms e.d. zullen vaak goed werken en beschikbaar zijn, maar ik verwacht juist dat veel tweakers niets met Roms doen. Mogelijk enkele die juist heel graag met Mobile bezig zijn, maar dat zullen niet de meeste zijn.

Ik draai lekker de versie die lenovo aan mij G5 geeft
Ik vraag mij af wat de mening v/e doorsnee gebruiker is over geen/weinig updates.
Ik gok dat het gros zelfs niet weet wat een update is. Dus die onvrede zal wel meevallen.

Als je niets met roms en/of andere aanpassingen doet ben je niet echt een Tweaker op telefoon gebied.
Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee.
Voor de meeste mensen die is een af en toe een nieuwe wallpaper v/d hond de enige aanpassing die ze doen.
Dit is dus niet waar, ik weet keurig hoe ik een telefoon moet rooten en een custom rom er op moet zetten. Maar ik wil dit bij mij dagelijkse telefoon, niet hoeven doen.

Een custom rom draaien, zie ik het zelfde als overclocken. Net een beetje extra er uit halen, maar daarmee wel kans hebben op instabiliteit en garantie problemen.

De ene tweaker doet het, de ander niet. Passie hebben voor een mooi product, dat is een tweaker zijn. Exact weten hoe het van binnen en buiten werkt en op een verjaardag dit ook aan iedereen uit kunnen leggen (en natuurlijk al hun kleine problemen oplossen).

Dus ja, het liefst heb ik een telefoon, die snel is, keurig zijn updates krijgt en weinig onderhoud behoeft.
> Voor de meeste mensen die is een af en toe een nieuwe wallpaper v/d hond de enige aanpassing die ze doen

Ik heb nog de standaard wallpaper. Wat nu? Ik heb wel katten.
Als er stock android is, betekend het dat alle zowel de drivers als de software beschikbaar is voor de mod. community
Tussen een custom rom en een custom launcher zit nogal een verschil.

Ik denk dat het aantal Tweakers dat custom roms draait daalt. Vroegâh was er een noodzaak om een custom rom te draaien. Dat was al in de tijd van Windows Mobile 6.0 en dat is met Android niet veel anders geweest. De nieuwere Android releases hebben die noodzaak veel minder.
Dat zal tegenvallen gok ik, custom roms hebben voordelen maar ook nadelen. Custom roms worden interessant als er geen updates meer komen of de garantie afloopt.
Is teardown nieuw voor Tweakers? Ik heb het niet eerder gezien bij een phone review. Interessant hoor.
Ik had het ook nog niet gezien maar vindt het een zeer aangename vernieuwing. Hopelijk binnenkort ook te zien bij de duurdere telefoons die ook echt de prijs van een reparatie rechtvaardigen.
Nieuw? Terug van weg geweest bedoel je. Zoals bv hier: https://tweakers.net/revi...e-keypad-en-hardware.html Na 7 jaar is Arnoud het nog niet verleerd :).
Mja, ik moet zeggen dat de Wileyfox Swift 2+ dan toch beter lijkt:
Vergelijk WF S2+ & GM GM6
- goedkoper (179€ in pricewatch)
- betere processor (of althans geen Mediatek, maar Snapdragon 430)
- scherm is goed
- updates komen wel degelijk, ik zit op Nougat 7.1.2 met veiligheidspatches van 1 juni 2017
- heeft wel NFC

[Reactie gewijzigd door Dryhte op 2 augustus 2017 08:44]

Die telefoon is nog geen jaar op de markt. Pas eind volgende zomer ga je echt iets kunnen zeggen over het blijven updaten ervan. Dat is het lastige, haast geen enkele telefoon krijgt update garantie, je moet achteraf 'geluk' blijken te hebben. Een initiatief als Google One maakt de kans op werkbare updates wel veel groter qua performance en compatibiliteit.
Knap staaltje oordelen. U bezit geen Wileyfox geloof ik.

Gezien hun support van de Swift (en al helemaal ten tijde van het wegvallen van Cyanogen), maak ik mij hier alles behalve zorgen over.

Mocht het ooit toch zo zijn, dan heb je in ieder geval geen honderden euro's voor je phone neergetikt.
Ik oordeel weinig, integendeel. Ik roep juist op om niet te snel te oordelen. Het is heel positief dat Wileyfox de toestellen die nu op de markt zijn blijft updaten. Er is echter altijd een risico zonder garantie. Sommige merken doen het gemiddeld genomen bijvoorbeeld best goed, maar laten een bepaald toestel versloffen. Kijk bijvoorbeeld naar de Oneplus 2. Ik geef enkel aan dat het als consument een risico is, waarbij Google haast altijd vaker en langer updates uitbrengt voor Android dan dat de telefoonfabrikanten die updates blijven doorgeven aan de toestellen. In dat opzicht is Google One positief, het zet wat druk op de markt om het beter te doen.
ze hebben wel updates beloofd hoor, en voor de oudere telefoons houden ze alvast woord.
Google en/of GM probeert hiermee gewoon te cashen. Voor rond de €100 heb je al veel betere telefoons (xiaomi redmi reeks). Wat zal dit beestje inkoop kosten, een euro of 50-60? Maak dan gewoon een budget-knaller en mensen stappen over. Nu ik deze review heb gelezen blijf ik ver van GM-toestellen vandaan.
Zo denk ik er ook over. Ik zou graag een mobiele telefoon willen met updates van Google, maar dan wel een beetje een fatsoenlijk model. Dus fatsoenlijke accu, fatsoenlijke behuizing, fatsoenlijk scherm. Het hoeft niet top of the bill te zijn, maar gewoon "goed genoeg" (ja, dat is erg subjectief, I know). Ik denk dat jullie wel begrijpen wat ik bedoel.

Ik juich deze ontwikkeling in ieder geval toe, maar vind het jammer dat de uitvoering zo matig is. Updates via Google: ge-wel-dig! Rest van de telefoon: Ik zoek wel wat anders.
Low-end is ook een markt.
Misschien is het ook een beetje marktonderzoek. Is het het echt zo dat updates zo belangrijk zijn voor gebruikers dat het een belangrijke factor is voor de keuze van het toestel.

Ik zou het toestel zelf nooit kopen (voor die prijs) maar de interne opslag is toch best netjes.
SD slot is ook prima. Een telefoon zonder SD slot zou ik echt nooit kopen.
Pixel = top of the bill, ik bedoel dus iets als een Moto G5 of Z Play of Lenovo P2. Die prijsrange en specs, maar dan met support direct van Google.
Deze kan ik hier in NL kopen. Die Xiaomi moet ik bestellen uit het buitenland. Dat is wel een verschil.
Ben het wel met je eens hoor, maar voor veel mensen is de Europese/NL garantie heel belangerijk.
Google en/of GM probeert hiermee gewoon te cashen. Voor rond de €100 heb je al veel betere telefoons (xiaomi redmi reeks).

Niet in een normale EU winkel met garantie en BTW. Enkel grijze import.
Ook niet met gegarandeerde Google updates.
Hoe moet ik de garantie op softwareupdates zien? Is dat vanaf de releasedatum of vanaf moment van aankoop? Dat kan een wezenlijk verschil zijn. Of je deze nu koopt of over anderhalf jaar.
[quotes]
All partners have committed to giving software updates for at least 18 months after the phone's launch. All Android One phones will get at least one major software update and several smaller security updates.
[/quotes]
Het zou natuurlijk ook wel heel raar zijn om een smartphone van drie jaar oud bij één of andere dumpwinkel te kopen én te verwachten dat je dan nog even updates toegestuurd krijgt. Je krijgt ook wel updates natuurlijk, maar op een gegeven moment houdt het op.
Ik heb liever dat ze dan zeggen dat er nog updates komen tot bv oktober 2019 en veiligheidsupdates tot maart 2020 om wat te noemen. Een soort houdbaarheidsdatum zeg maar.

Nu is 18 maanden na de release datum wel erg kort. Dat is vaak korter dan de levensduur van de telefoon. Als je die na 9 maanden na release koopt, dan heb je nog maar 9 maanden updates.

Zelf ben ik wel een voorstander van een verplichte houdbaarheidsdatum op telefoons. Indirect verplicht dat dan fabrikanten om hun telefoons langer te ondersteunen dan nu het geval is. Als je nu een telefoon koopt dan koop je er niet eentje met houdbaarheidsdatum mei 2018.
Pluspunten
+ Android One-telefoon met tijdige updates
+ Bij lichte taken vlotte software
+ Praktisch ontwerp
Minpunten
- Matig scherm
- Matige accuduur
- Matige camera
- Behuizing is buigbaar
Bij de pluspunten zie ik een enkel pluspunt (updates) dat ik daadwerkelijk als pluspunt beschouw en bij de minpunten zie ik een aantal redelijk zwaar wegende minpunten voor vrijwel elke gebruiker.

Sowieso heeft dit toestel bepaalde minpunten die alleen minst veeleisende gebruiker over het hoofd zal zien. Diezelfde gebruiker zal zich waarschijnlijk ook niet druk maken om die updates, maar wel om de prijs van een toestel. En die is dus veel te hoog. Voor die prijs heb je betere toestellen en niet alleen uit China.
Interessante review, maar de score lijkt mij veel te hoog. Het is een slechte telefoon, voor 200 euro met als enige pluspunt dat er lang en snel updaten gegeven worden. Dit lijkt me een hoge score

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True