General Mobile voorziet GM9 Pro van oledscherm en dubbele camera

De Turkse fabrikant General Mobile heeft de GM 9 Pro aangekondigd. Het Android One-toestel krijgt een 6"-oledscherm met een 18:9-verhouding en draait op de Snapdragon 660-soc. De primaire camera maakt gebruik van de Sony IMX363-sensor met pixels van 1,4 micron.

De GM9 Pro is de eerste telefoon van General Mobile met een oledscherm. Het 6"-scherm heeft een resolutie van 2160x1080 pixels en lijkt afkomstig te zijn van Samsung, omdat de fabrikant spreekt over amoled.

Het toestel maakt gebruik van de Snapdragon 660-soc, die Qualcomm in mei 2017 aankondigde. Er zit 4GB ram in de smartphone en er is 64GB flashopslag aanwezig. De behuizing is gemaakt van glas, heeft een aluminium rand en een vingerafdrukscanner aan de achterkant. Het scherm is voorzien van een laag Gorilla Glass 5.

Ook is de GM9 Pro de eerste General Mobile-telefoon met een dubbele camera aan de achterkant. Naast de primaire twaalfmegapixelcamera zit nog een achtmegapixelsensor. De tweede camera wordt alleen gebruikt voor een scherptediepte-effect.

Voor de primaire camera gebruikt General Mobile de IMX363-sensor van Sony, van het 1/2,55"-formaat. Dat is een relatief grote sensor met pixels van 1,4 micron. Voor die sensor zit een lens met een diafragma van f/1.8. De frontcamera heeft een achtmegapixelresolutie en ook pixels van 1,4 micron groot. Het is niet bekend om welke chip het gaat.

De afmetingen van het toestel zjin 159x75,8x7,9mm en het gewicht is 175 gram. General Mobile stopt een 3800mAh-accu in de GM9 Pro. Het besturingssysteem is Android 8.1, maar omdat het een Android One-toestel is, komt er vermoedelijk vlot een upgrade naar Android 9 Pie. In zijn eigen webshop biedt General Mobile de telefoon aan voor 2899 Turkse lira, omgerekend is dat ongeveer 389 euro.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

12-09-2018 • 09:11

50 Linkedin

Submitter: Doane

Reacties (50)

Wijzig sortering
Ah bah. Een OLED-scherm. Hoe mooi ik het scherm op mijn S8 ook vindt, het scherm brandt wel in! Ik heb mijn S8 sinds de launch en mijn toetsenbord is inmiddels al ingebrand, erg zichtbaar op een wit of blauw achtergrond. Maargoed, deze GM9 Pro is goedkoop met goede mid-range specs dus dan mogen ze ook wel pronken met een 'OLED' paneel. Dan maar hopen dat je niet met een ingebrand toetsenbord zit na een jaar of twee...
Ik heb hier een Galaxy Tab uit 2011. 7 jaar in gebruik, nogsteeds het mooiste scherm ooit en nogsteeds niets ingebrand.....

Je moet echt hele rare dingen doen met je apparaat om iets ingebrand te krijgen. Ook mijn S8+ heeft niets ingebrand. Dus hoe jij het doet? Geen idee.....
Helderheid op automatisch houden, rotation control gebruiken om mijn telefoon op zijn kop te houden om inbranden meer te voorkomen...Ik druk altijd het toetsenbord weg. Misschien heb ik een slecht scherm? Ik weet het niet hoor. Heb hiervoor nog een S4 en daarna nog een S7 Edge gehad. Bij beiden had ik toen ook een licht ingebrand scherm, maar dan moet je er ook echt naar zoeken. Alleen bij mijn S8 is het gewoon zichtbaar bij een wit of blauw achtergrond. Echt super irritant.
Dat is dan wel bizar slecht ja, als het nu al is, en dan op een S8 die ook niet oud is... Jemig. Op mijn S7 is niets te zien, misschien is er specifiek iets mis met je S8 scherm?
Het is amper zichtbaar op een puur-wit achtergrond. Heel erg zichtbaar op een groen en/of blauw achtergrond. Baal wel want ook voor mij is dit de eerste keer dat ik last heb van een ingebrand toetsenbord op een OLED-scherm terwijl ik op vorige telefoons met OLED-schermen er nooit problemen gehad mee heb :( Mogelijk ben ik één van de weinigen met dit probleem. Kan ook aan mijn toestel liggen dat het geleverd is het een minder scherm :s

Foto bijgevoegd. Kwaliteit is matig, had alleen nog een iPhone 5S liggen. In het echt zie je het toetsenbord meer duidelijk. En ja, de kleur van mijn achtergrond loopt niet geleidelijk af terwijl dat wel zou moeten. Dus ook een defect denk ik.

https://imgur.com/a/Mjkvt0a
Nou het feit dat het uberhaupt zichtbaar is is al niet tof... Jij hebt de standaard kleuren (wit) aan staan zeker?

Ik heb een dark theme, vind ik ook fijner voor mijn ogen - dus als er iets zou inbranden zou het alles behalve het toetsenbord zijn, dat is donkergrijs/zwart ;-)

Samsung zou dat standaard moeten maken op hun telefoons...

En websites zouden het ook aan moeten bieden, zoals Arstechnica doet. (al is het maar omdat het gewoon fijner leest)

[Reactie gewijzigd door Superstoned op 16 september 2018 10:17]

Ik had ook duidelijke inbrandplekken op mijn Galaxy Nexus, maar dat is nu wel een oudje geworden. Overigens stoorde het me niet echt. Het was zichtbaar op witte pagina's, maar stoorde nooit bij het lezen.
Heb bij de S2, S3, S5, S7 en de S8 nooit een spoor van inbranden kunnen ontdekken. Vraag me af of ik mijn telefoons nu bijzonder behandel of dat anderen er vreemd mee omgaan.
Volgens mij heeft uw Galaxy Tab uit 2011 geen oled.
Dan had ik een andere tab in mijn hoofd, excuus.
Mijn S7, S5 en S3 hadden er ook last van toetsenbord en icoontjes stonden ingebrand. Ik gebruikte ook niet de automatische helderheid dus voornamelijk super helder...
Niets raars aan, ik heb zelfs inbranding op mijn lcd smartphone scherm.
Echt? Nooit gedacht, heb nergens last van na vijf jaar met de Note 3 en zou denken dat schermen beter worden met de tijd. Ik ben nu over op de S8, misschien always on display maar uitschakelen dan...
De klok verplaatst constant op always on, dus daar hebben ze wel over nagedacht
Ik had mijn oude nexus 6 wel ingebrand, maar die had ook een erg, erg matig oled scherm. Voor de rest nooit last van gehad, al hou ik er wel een beetje rekening mee. Als ik door duitsland rij en google maps zegt 400km deze snelweg aanhouden, dan doe ik het scherm uit, ivm inbrandingskans. Ik persoonlijk zou een goed oled scherm atijd boven een goede lcd prefereren.
Het inbranden van de OLED is minder en minder een probleem. Heb hier persoonlijk ook nog nooit last van gehad.
Het grootste probleem vind ik het "wit" na een jaar of twee. OLED schermen worden na verloop van tijd een beetje geel. omdat de performance van de verschillende kleuren op een verschillende snelheid verslechterd. (blauw gaat als eerste "dood")

Het zwart is mooi, maar de kleuren kloppen vaak niet.
Daar sluit ik mij aan. He bij zelf een Lumia 650, maar de knopjes op het scherm zijn ingebrand, wel altijd mijn helderheid op max gehad dus daar zou het aan kunnen liggen.
Ik heb de indruk dat er meer en meer telefoons met Oledscherm komen, dat vind ik goed nieuws. Nou alleen nog wat compactere modellen met Oled ... (en ik kijk naar jou, Sony)
Naja de nieuwe Xperia XZ3 heeft een OLED paneel, dus de kans dat de volgende Xperia (XZ4?) Compact een OLED scherm krijgt is goed aanwezig.
Ik denk jammer genoeg dat er geen nieuwe Sony komt als er niet genoeg xz 3 modellen verkocht worden. Hopelijk verkoopt de xz 3 nog een beetje goed. Anders is het klaar met sony in de smartphone markt.

(Dit is wel een beetje off topic. )

https://www.phonearena.co...ing-down-regions_id106135

[Reactie gewijzigd door Mister Hardware op 12 september 2018 10:05]

Dit is eigenlijk juist de strategie de Sony probeert na te leven. Ze proberen steeds minder soorten toestellen te maken in een jaar in de hoop dat het uiteindelijk winstgevender wordt. Dus ja er worden steeds minder Sony telefoons verkocht, maar ze proberen er wel meer winst uit te trekken. *

Alvast antwoord op de vraag: 'Waarom brengen ze dan nog steeds twee iteraties in hun flagship range per jaar uit a.k.a. XZ2 en XZ3?'. De echte reden hierop weet ik niet. Mijn aanname is dat er met flagships het meeste winst gemaakt kan worden (Hier zitten de grootste winstmarges op) en bij goedkopere toestellen is de winst minimaal.

Je ziet ook dat het aantal mid- en lowrange Sony telefoons fors is gedaald en dat het aantal flagships is toegenomen. Sony heeft nu vier flagships in een jaar uitgebracht, de XZ2, XZ2 Compact, XZ2 Premium en de XZ3.

Ik hoop zelf niet dat ze van de markt verdwijnen. Persoonlijk vind ik namelijk dat ze de markt echt wat te bieden hebben en de toestellen die ze maken zijn ook gewoon goed. (Helaas voor mij te duur)

* = Ergens vliegt hier een bron van rond op het internet, helaas kon ik die niet vinden.

[Reactie gewijzigd door Jvann op 12 september 2018 11:37]

{quote} In zijn eigen webshop biedt General Mobile de telefoon aan voor 2899 Turkse lira{/quote]
Gezien de grote dalingen van de lira zijn dat zeker dagprijzen.

Misschien ook handig te weten, is dit made in China of maken ze deze in Turkije
volledig in Turkije alleen de chips zijn vanuit China
En de schermen zijn Koreaans of chinees.

[Reactie gewijzigd door poststamp op 12 september 2018 13:37]

Ziet er mooi uit. En voor deze prijs is het een zeer goed toestel lijkt mij. En zelfs android one.
een goede concurrent voor de nokia 7 plus... mooie smartphone.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 12 september 2018 09:47]

Goed scherm, geen notch, Android One, leuke SoC en 2 camera's in de juiste horizontale plaatsing.
Mooi midrange toestel!
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar aardig wat mensen vertrouwen een telefoon uit China of een andere bepaalde regio niet helemaal. Dit heb ik nou met een toestel dat uit Turkije komt. Een land dat graag volledige controle op de 'communicatie' heeft.

Mede hierdoor zou ik echt never nooit een toestel van General Mobile kopen.
Alle telefoons komen uit China, veel keus heb je niet.
Oke, maar de software update OTA's worden door GM gedaan. Je snapt mijn punt neem ik aan wel. :/
Verdiep je meer in Android One in plaats overdreven te gaan denken :).


Edit:

Dus mijn bericht is offtopic/ongewenst haha.

Android One wordt regelrecht geleverd door Google richting telefoons van fabrikanten gebaseerd op de hardware van de fabrikant.

Dus spionage software van Erdogan en co is niet aan de orde dus berg het filmscenario uit Hollywood maar gewoon weer even op.

[Reactie gewijzigd door beezjeh op 12 september 2018 12:38]

Nope. Als GM Erdogan mee laat gluren, gaat Google daar echt wel wat van vinden.
Achterdeurtjes kunnen er ook op hardware niveau zitten als men dat zou willen.
Tsja, alles kan. Op die manier moet ik zelf telefoons maken. Is me net wat te gortig :)
Achterdeurtjes in hardware is niet zo abnormaal als je denkt. Het kan bewust zijn of gewoon bug op hardware niveau.
Lees snowden en lees dat er in bepaalde made in usa hardware toch echt achterdeurtjes zaten. Of als ik me niet vergis een zogenaamd random generator die toch niet helemaal random was.

[Reactie gewijzigd door bbob op 12 september 2018 10:47]

De chips zijn van Qualcomm, software van Google. Allebei USA dus. Waar heb jij het nog over?

Alsof de USA jou wel en wee niet volgen en afluisteren? Selectief slavisme noem ik dat. Mijn "dictator" is beter dan jou dictator zeg jij.

Kraam aub geen onzin uit a.d.h. van je dagelijkse politieke vooroordelen. Dit is een tech site dus hou je kritiek technisch, niet politiek.
Geef antwoord op mijn reactie dan?
Het toestel doet me qua design denken aan de iPhone 7. Android One is natuurlijk perfect dat het erop zit. Altijd de updates krijgen is ideaal.

Wel vraag ik me af of er bijvoorbeeld draadloos opladen op zit, omdat de telefoon gemaakt is van glas?
Wordt er gebruik gemaakt van USB-C of Micro-USB? En wordt snel-laden ondersteund?

Mocht dat erop zitten, is de prijs nog steeds aan de hoge kant, maar beter te rechtvaardigen. Mocht snel-laden er niet op zitten en Micro-USB connectie wel, dan vind ik de prijs sowieso te hoog.
Als OnePlus ermee wegkomt dat de 6 niet draadloos is, hoe kun je het dan van een merk als GM verwachten? Sterker nog, volgens mij er slechts 1 merk met een telefoon op de markt gekomen die draadloos kon opladen en onder de €400,- zat. Dat was de Nokia 735.

Daarnaast ben ik het ermee eens dat er anno 2018 toch minimaal USB-c op noet zitten, de productpagina is hierin niet compleet (de Mi A2 Lite is daarin hopelijk een vreemde uitzondering met een Micro USB aansluiting).

Verder vind ik de prijsstelling wel hoog, maar de mid-range markt is een lastige markt waarin fabrikanten niet goed weten welke prijs gerechtvaardigd is. Vanuit China zijn een hoop High-end concurrenten en tevens hebben ze op de EU markt te maken met smartphones met minder specs en tevens een veel lagere prijs.

Daarnaast, er zit wel een 3,5mm jack en stereospeakers op, dat blijkt voor velen zeer belangrijk te zijn :D
Het is ook niet de EU prijs, maar de Turkse prijs. Telefoons zijn in Turkije vaak 2x zo duur als hier. Het is dus nog afwachten wat de prijs hier wordt.
Als OnePlus ermee wegkomt dat de 6 niet draadloos is, hoe kun je het dan van een merk als GM verwachten? Sterker nog, volgens mij er slechts 1 merk met een telefoon op de markt gekomen die draadloos kon opladen en onder de €400,- zat. Dat was de Nokia 735.
Nexus 5! :)
Prijs is wellicht wat aan de hoge kant, echter dit is wel de prijs in Lira's én in de webshop van de fabrikant. Goede kans dat als hij hier uitkomt hij goedkoper is/wordt.
Telefoons in Turkije heel duur (door een of andere belastingen op telefoon). Ik denk dat deze smartphone stuk goedkoper gaat zijn als die in EU uitkomt.
Prima toestel.

Weer eens wat anders dan een 'Chinees'.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee