Door Arnoud Wokke

Redacteur

General Mobile GM6: Google-software op mooie budgetsmartphone

04-03-2017 • 14:00

45 Linkedin

GM6

Als je aan veel tweakers vraagt waarom iemand een Google Pixel zou kopen, zouden ongetwijfeld ‘snelle updates rechtstreeks van Google’ en ‘Android zonder de skin van een fabrikant’ veel genoemde redenen zijn. Punt is dat de goedkoopste Pixel meer dan zevenhonderd euro kost en dat wil of kan niet iedereen op tafel leggen voor een smartphone. Om aan dat bezwaar tegemoet te komen bestaat er al een paar jaar een programma van Google: Android One. Het houdt in dat Google een lijstje van componenten samenstelt en dat fabrikanten daar een telefoon omheen bouwen. Het grote voordeel is dat Google de belofte doet de software bij te houden en dat gebeurt ook. De General Mobile Android One was vorig jaar de eerste niet-Google telefoon die een update naar Nougat kreeg.

De enige fabrikant die Android One-toestellen verkoopt in de Benelux, is het Turkse General Mobile. Dat presenteerde samen met Google op het Mobile World Congress in Barcelona de nieuwste aanwinst in de line-up: de GM6. Het is nog altijd een goedkope smartphone, maar hij heeft nu een metalen frame en een vingerafdrukscanner.

Samen met Google

Hoe zeer General Mobile en Google samenwerken, bleek tijdens de presentatie op de stand van de Turkse fabrikant. Het wemelde er van de Google-medewerkers, herkenbaar aan de bedrijfsnaam op hun badge en veelal ook aan hun prototypes van really blue Google Pixel-toestellen.

Een groot deel van de presentatie ging op aan het verwijderen van de tape van een overgeplakt plaatje op de stand, bij wijze van onthulling. De zwarte tape bleek steviger dan gedacht en zelfs zonder microfoon was het gevloek in het Turks hoorbaar. Tel daarbij op dat het gruwelijk misging met het geluid, dat om de haverklap overstuurd raakte, en dat het promotiefilmpje in een endless loop belandde, en het was duidelijk: dit was geen grote smartphonemaker met een gelikte presentatie. Dat geeft uiteraard niets; het gaat uiteindelijk om wat de fabrikant presenteerde.

De GM6 is duidelijk geen dure smartphone, maar hij toont hoe ver makers van de budgetmarkt zijn gekomen. Voor deze preview gaan we ervan uit dat de GM6 ongeveer hetzelfde zal kosten als de GM5, zo tegen de tweehonderd euro. Dat was ook waar medewerkers van de stand op hintten, al wilden ze geen concrete prijs noemen.

Toestel General Mobile GM6 General Mobile GM5
Scherm 5"-lcd, 1280x720 pixels 5"-lcd, 1280x720 pixels
Soc MediaTek MT6737T
4x ARM Cortex A53
Snapdragon 410
4x ARM Cortex A53
Ram 3GB 2GB
Opslag 32GB 16GB
Accu 3000mAh 2500mAh
Camera 13Mp, 8Mp front met flitser 13Mp, 5Mp front
Vingerafdrukscanner Ja Nee
Dualsim Ja Ja
OS Android 7.0 Android 7.0
Prijs Nog niet bekend € 186,-

Ontwerp

De GM6 voelt goed aan. In de handpalm ligt een metalen frame, terwijl de vingers rusten op de achterkant van een stroeve soort kunststof. Die kunststof is, zoals ook te zien is, een beetje geribbeld, waardoor je geen vingervegen achterlaat en waardoor die bovendien stroef is. Het is praktisch en mooi, al zijn er ook concurrenten in deze prijsklasse die over zijn op een volledig metalen ontwerp, dat steviger is en degelijker aanvoelt.

De voorkant zit, zoals bij zoveel telefoons, achter een plaat van gehard glas. Onder het scherm is de vingerafdrukscanner te vinden. Die hebben we niet kunnen proberen, omdat General Mobile de telefoon in een 'demomodus' had gezet, waarbij de instellingen-app en diverse andere apps, waaronder de Play Store, niet te bereiken waren. Ook het sideloaden van apps bleek onmogelijk.

Hardware

De soc is een MediaTek MT6737T, een opgevoerde versie van de MT6737, met hogere kloksnelheden. De soc heeft vier 1,5GHz-Cortex A53-kernen en een Mali T720MP2-gpu. Dat is weinig indrukwekkend en niet echt een stap vooruit ten opzichte van de Snapdragon 410 in de vorige versie.

Met 3GB aan lpddr3-geheugen is hij in dat opzicht wel ruim bemeten en de opslag is met 32GB ook voldoende, zeker in deze prijsklasse. Daarnaast is de opslag uitbreidbaar. Daarbij heeft de dualsim-versie drie slots: twee voor simkaarten en een aparte voor de sd-kaart. Dat zien we graag, want dan hoef je niet te kiezen tussen een tweede simkaart en meer opslag.

Volgens de specs ontbreekt 4g op 900MHz, iets waar klanten van T-Mobile nadeel van ondervinden, al heeft het weinig gevolgen voor het concrete bereik. Omdat de soc nauwelijks carrier aggregation ondersteunt, zal de snelheid niet veel lager liggen, maar klanten van die provider zouden bijvoorbeeld binnenshuis minder bereik kunnen hebben met deze telefoon als die specsheet ook voor de Nederlandse markt geldt.

General Mobile legt vooral nadruk op de camera aan de voorkant. Daar zit een flitser naast die, zo bleek tijdens de korte hands-on, behoorlijk wat licht kan geven. De frontcamera heeft een maximale resolutie van acht megapixel en leek geen autofocus te hebben.

Autofocus zit wel in de dertienmegapixelcamera aan de achterkant en daar is een dualled-flitser bij te vinden. De paar foto's die we ermee geschoten hebben, leken bij geen van beide camera's indrukwekkend, maar de verwachtingen bij telefoons in deze prijsklasse zijn laag.

De lens is met een diafragma van f/2.8 tegenover de concurrentie ook niet echt lichtsterk. Wel opvallend: de camera kan foto's in raw schieten en de software voor de camera is niet afkomstig van Google, maar van MediaTek.

Scherm

Het scherm is een 5"-lcd met een resolutie van 1280x720 pixels. Het gaat om een display die op de beursvloer in elk geval voldoende helderheid leek te hebben om bij veel licht te worden afgelezen, al hebben duurdere telefoons over het algemeen schermen die veel feller kunnen.

Met 294 pixels per inch is de scherpte niet overweldigend, maar ook weer niet storend. De eerste paar minuten zul je, als je beter gewend bent, de pixels kunnen tellen, maar na enig gebruik valt het niet meer op. Wie veel video kijkt, is wellicht wel beter af met een scherm met een hogere resolutie.

Software

De software is waar het allemaal om draait bij Android One. We konden niet checken welke versie het draait, maar de specsheet vermeldde Android 7.0 Nougat en dat verbaasde ons enorm. Het is immers Google dat de software verzorgt en het klinkt onwaarschijnlijk dat de zoekgigant zelf een telefoon zou uitbrengen met een versie van Android die niet de nieuwste is. Voor de rest is het precies wat je verwacht: stock Android zonder enige franje. Het bevat, in tegenstelling tot de Nokia-smartphones, geen Pixel-interface, maar de interface zoals die op Nexus-telefoons staat.

Ondanks de beperkte soc kregen we Android op de GM6 niet aan het haperen. Natuurlijk kan dat liggen aan de 'demomodus', maar veel apps bleven in het geheugen staan en switchen ging snel, al had het starten van apps wel iets rapper gekund.

Tot slot

General Mobile maakt al enige tijd Android One-toestellen die ook in de Benelux verkrijgbaar zijn en de GM6 is een aantrekkelijke toevoeging. Velen zullen de vingerafdrukscanner een nuttige uitbreiding vinden en gezien het succes van telefoons met een focus op de frontcamera zal de flitser aan de voorkant ook een groot publiek kunnen bekoren.

De software en updategarantie van Google zijn misschien voor veel tweakers de aantrekkelijkste belofte. De Motorola Moto G was mede daardoor een populaire smartphonelijn, tot Lenovo ging rommelen aan het updatebeleid.

Het is misschien geen Pixel, maar wie niet te hoge eisen stelt aan de camera en andere componenten van de smartphone, en wie wel een up-to-date Android-telefoon wil, zal met de GM6 vermoedelijk prima uit de voeten kunnen.

Reacties (45)

Wijzig sortering
Android One op een Mediatek SOC, ik vraag me af of dat goed komt qua updates maar wel een degelijk toestel als hij evenveel zal kosten als de GM5.

[Reactie gewijzigd door GoldenBE op 4 maart 2017 14:28]

Goeie vraag. Ik heb zowel de gm5 als de Bq aquaris A4.5 gehad. Beiden Android One toestellen die met Android 6.0 werden geleverd, zo'n 15 maanden geleden.
De Bq met mediatek soc zit nog steeds op 6.0, terwijl de gm5 gewoon op 7.1 draait door de snapdragon.

Ik ben uiteindelijk van de gm5 afgestapt door de matige batterijduur en slechte camera.

Als dat bij deze versie flink verbeterd is, is dit wel een kandidaat!

[Reactie gewijzigd door bas-r op 5 maart 2017 16:37]

Google zorgt voor de updates , niet de fabrikant. Dat is goed nieuws. Veel smartphones uit azie bezitten de zelfde sock dus dat is goed nieuws
Alleen geef je geen antwoord op zijn vraag/opmerking. Ongeacht de goede wil van Google, ze zijn nog steeds afhankelijk van drivers van mediatek. En die bakken er maar weinig van.
Ze hebben toch de drivers om deze software erop te zetten? De nieuwe software moet dan maar compatible zijn met deze drivers.
Dus Windows moet zich maar aan de nieuwe nvidia kaarten aanpassen als nvidia er geen drivers voor wilt schrijven. Dat is namelijk wat je zegt.

Zo werkt het natuurlijk niet...
Nou wat heeft windows 10 ? Juist ja ingebakken drivers voor heel veel hardware. De meeste Linux distro' ook trouwens.
natuurlijk, echter is de performance van die ingebakken drivers niet hetzelfde als native drivers van de fabrikant, vooral bij grafische chips (wat dus ook in de mediatek soc zit) kan dit grote performance impact hebben
Basis drivers ja. En die werken prima. Maar voor een heleboel hardware heb je extra drivers nodig voor om alle functionaliteiten te kunne we gebruiken. Plus, Windows 10 haalt een hoop vendor drivers zelf binnen. Dus nee, Windows heeft niet een heleboel drivers ingebakken.

Als jij denkt dat Windows 10 standaard werkbaar is zonder vendor drivers (zeker voor de gpu) moet jij nog eens naar Windows update kijken en zien wat hij precies binnen haalt.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 5 maart 2017 15:25]

wifi kaarten sd kaarten usb drives hardrives usb intel cpus en videokaarten geluids kaarten .. hmm ik denk dat 99% van alle hardware gewoon werkt dus die 1% waar jij het over hebt werk niet .... nou nou
En die zijn volgens jou allemaal door MS gemaakt. Dat is naive... Maar jij hebt duidelijk niet in Windows update gezocht, want een heel groot deel wat binnen komt is van andere vendors dan MS.
Ideetje: een Tweakers 'pure' Android vergelijk / test van:
- GM6
- Moto G5 (plus)
- Nokia 6
- Wileyfox Swift 2
- Oneplus 3T
- Pixel
-?

Admin-edit:Suggesties voor de redactie graag in Geachte Redactie

[Reactie gewijzigd door Dirk op 5 maart 2017 00:34]

Goed idee! Maar dan wel in dezelfde budget prijscategorie en makkelijk verkrijgbaar in NL, dus de bovenste vier :)

Edit: verkrijgbaar in een Nederlandse (web-)winkel bedoel ik natuurlijk.
Mijn garantieervaringen met Oneplus (ik had de X eind 2015) zijn niet positief. Misschien gedateerd, maar er meer dan een maand over doen om op afstand een probleem (proberen) op te lossen vind ik niet acceptabel.

[Reactie gewijzigd door bas-r op 5 maart 2017 16:41]

De OnePlus3 is prima verkrijgbaar in Nederland, het bewijs tik ik dit bericht mee.... 8-)
Prima bereikbaar voor tweakers voor andere categorie niet. En zeker met garantie niet..
Kan niet wachten op de Nokia 6! Word m'n volgende mobiel :P
Hoezo jullie konden niet checken op welke androidversie hij draait? Als je hem vasthebt en bijvoorbeeld het nieuwe notificatie-gedeelte ziet, weet je toch dat 'ie draait op Android Nougat? :)

Enig idee voor een Android app?
Ik kon niet zien of het 7.0 of 7.1 is.

Edit: iets uitgebreider kan geen kwaad: zoals ik in de tekst schreef, draaide hij op een demomodus (te zien in de notificatie van twee van de screenshots) dat beveiligd was met een code. Die code was in elk geval niet 0000, 1234, 0112 of 1337 - die codes heb ik geprobeerd ;)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 4 maart 2017 19:38]

Ok, thanks voor je antwoord!

Ps: wat me opvalt aan Tweakers is dat de comments veel positiever zijn dan bv bij Androidworld, daar zijn veel mensen echt vijandig :p
Hoe lang belooft Google de updates?
Voor de nexus serie is dat 2 jaar nieuwe android versies en 3 jaar security updates minimaal.
Voor de Android One serie zal dat niet heel anders zijn verwacht ik, al staat op de Android One pagina niets specifiek aangegeven.
Mijn vader gebruikt een General mobile als 2e telefoon en moet zeggen wordt wel jaloers wanneer ik sowieso wel eenmaal per maand zijn telefoon pak en er altijd wel een software update melding is 😀
Is er ook een plus- model. De vorige gm had iets met 1080p en betere soc, als ik het me goed herriner.
Die voorkant is echt net een OnePlus 3
Ik zie alleen gelijkenis met de vingerafdrukscanner...
Precies wat ik dacht.
Tel daarbij op dat het gruwelijk misging met het geluid, dat om de haverklap overstuurd raakte, en dat het promotiefilmpje in een endless loop belandde, en het was duidelijk: dit was geen grote smartphonemaker met een gelikte presentatie.

We kennen allemaal toch de mislukte presentatie van Bill Gates met de Blue screen of death bij Windows 98?

Dat is bij een miljarden bedrijf als Microsoft gebeurd dus dat het bij grote bedrijven niet gebeurt is een misvatting.

[Reactie gewijzigd door Dark_man op 4 maart 2017 22:13]

Windows 98 is twintig jaar geleden, ik weet nog wel een recentere keynote van MS waar het fout ging - want ik was erbij.

Ik heb heel veel persconferenties, keynotes en presentaties meegemaakt inmiddels, en ik heb dus veel vergelijkingsmateriaal. Dat ging van heel gelikte tot heel knullige. Dit was, om heel veel redenen, echt een van de knulligste.

Maar, zoals ik al schreef, dat maakt niets uit uiteindelijk. Het gaat om wat er gepresenteerd wordt, niet hoe dat gebeurt. Ik vond het wel charmant en amusant - en volgens mij dachten veel van de aanwezigen er zo over.
Ja ok maar in de laatste zin impliceer je dat het bij een grote smarthonebouwer dus niet gebeurt.

Ik organiseer zelf ook evenementen en er gaat weleens iets mis maar dat komt dan voornamelijk door geldgebrek omdat we geen reserve apparatuur voorhanden hebben.

Dus dat het bij miljarden bedrijven gebeurt vind ik eigenlijk veel erger dan bij dit soort kleine bedrijven.

[Reactie gewijzigd door Dark_man op 4 maart 2017 23:50]

Haha, er zit een groot verschil tussen dat iets mis gaat of dat er vrijwel niets gaat zoals de bedoeling is ;)
Als dit toestel ongeveer €200 gaat kosten is de Nokia 6 voor €229 toch wel een aantrekkelijker alternatief. Beter scherm, betere camera, betere processor en ook de belofte van snelle updates en stock Android.
Tja, dat is een belofte, en we zullen nog moeten zien of HMD Global zich daaraan houdt. Bij deze GM6 is het vrijwel gegarandeerd.
Ziet er leuk uit jammer dat er geen full hd scherm inzit dat is echt wel het minste dat ik verwacht tegenwoordig. Als ik mijn S7 verzet van WQHD naar FHD is het verschil klein maar ga ik van FHD naar HD is het echt heel duidelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee