Het is natuurlijk leuk om een telefoon uit te proberen op de manier waarop dat is bedoeld, maar al snel begonnen onze handen toch wat te kriebelen. Hardware bekijk je als rechtgeaarde tweaker van buiten én van binnen, dus lag de LG-telefoon na een halfuur schroeven in losse onderdelen op tafel.
:fill(white)/i/1251378082.jpeg?f=thumb)
Elke nieuwe telefoon is in principe leuk genoeg om uit elkaar te halen, maar in het geval van de Crystal waren er twee andere redenen om dat te doen. Ten eerste was op die manier goed te zien welke techniek er schuilgaat achter het transparante keypad. Ten tweede heeft LG nooit bekendgemaakt welke chipset de GD900 aandrijft, alleen dat er dedicated processor is om de 3d-graphics van de S-Class-interface van rekenkracht te voorzien.
Keypad
Het keypad blijkt eigenlijk dezelfde techniek te bevatten als een touchscreen, met een wezenlijk verschil: het keypad kan geen informatie weergeven. Daarmee komt het nog het dichtst bij de techniek die in een touchpad op een laptop zit, maar dan in doorzichtige vorm. De verwerking van input werkt precies hetzelfde als bij elk ander touchscreen: met een digitizer. De grid, die vaak te zien is bij dergelijke schermen, bleek bij de Crystal echter onzichtbaar.
De input op het keypad wordt verwerkt via een connector, die via een metalen rand aan de zijkant, waaraan ook de slider vastzit, aan de rest van het toestel wordt doorgegeven.
:fill(white)/i/1251378564.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1251378899.jpeg?f=thumb)
De verlichting van de toetsen gebeurt via de zijkant. In de zijkanten en de onderkant bevindt zicht een 'ononderbroken' lichtbron: het licht komt niet uit een of twee punten, maar wordt zeer egaal verdeeld. Hoe LG dat precies voor elkaar heeft gekregen, viel niet te achterhalen zonder het toestel permanente schade toe te brengen. Wel zijn aan de bovenkant van het keypad twee leds te zien.
De cijfers van het toetsenbord lichten op zodra ze aangelicht worden door het led-licht dat over het keypad wordt verspreid. Op die manier lijkt het alsof de toetsen van achtergrondverlichting zijn voorzien, terwijl de verlichting feitelijk niet achter, maar boven, onder en naast de toetsen zit.
Chipset
De Crystal heeft een aparte processor aan boord voor het aansturen van de de graphics. Dat gebeurt met een AMD Imageon, al staat niet op de chip vermeld welk type het is. LG gebruikt al langer AMD-processors, Zo zat in de eerste Prada-telefoon uit 2007 ook een AMD Imageon.
Een Infineon PMB8878, oftewel een X-Gold 608, vormt het hart van de Crystal. Deze cpu, die een maximale kloksnelheid heeft van 312MHz, regelt ook het netwerkverkeer. Zoals in de specificaties vermeld staat, kan de cpu hsdpa aan tot een maximum van 7,2Mbps. De processor heeft een ARM926EJ-S-core, gebaseerd op de ARM9-architectuur. Dezelfde processor wordt door onder meer Sony Ericsson voor zijn featurephones gebruikt.
:fill(white)/i/1251382927.jpeg?f=thumb)
Slider
De slider van de Crystal beweegt via een draaimechanisme dat midden in het toestel zit. Het draaiwieltje moet ervoor zorgen dat de slider soepel en op de juiste manier omhoog en omlaag kan schuiven.
Vernuftig is de wijze waarop LG de wifi-antenne heeft weggewerkt: die zit aan de zijkant van de slider, in een van de twee onderdelen die via een schuifmechanisme de slider op zijn plek houden.