Inleiding
De geruchten wezen al in de richting van een grote iPhone-update die pas in 2017 het levenslicht zal zien, maar we waren alsnog een beetje teleurgesteld toen bleek dat het ontwerp van de iPhone 7 bijna hetzelfde is als dat van de vorige iPhone-versie. Het oledscherm is nog niet gearriveerd en de dubbele camera is alleen beschikbaar voor mensen met een voorliefde voor een grote smartphone. Dat toestel had toch al wat kleiner mogen zijn, want de bezels zijn flink breed.
Toch blijkt er aardig wat verbeterd te zijn aan de iPhone, als we alleen al naar de specificaties kijken, en we worden best warm van de manier waarop Apple de dubbele camera inzet. Daarnaast doken we vóór deze review al in iOS 10 en dat was smullen, want het is met recht een grote update met handige nieuwe functies.
We hadden dus gemengde gevoelens toen we aan deze review begonnen. Zoals altijd is het beeld echter pas compleet als we de smartphones genoeg hebben gemarteld, alle testfoto's zijn gemaakt en alle metingen zijn verricht. We doken er dus in met een frisse blik, waarbij we niet alleen de technische vernieuwingen beoordelen, maar ook simpelweg kijken hoe goed deze nieuwe smartphones zich in het dagelijks gebruik houden ten opzichte van de andersdenkende concurrentie.
Samengevat
De iPhone 7 is de opvolger van de iPhone 6s. De behuizing is vrijwel identiek en in eerste instantie lijkt hij daarom niet nieuw. Dat is jammer, want hoewel de behuizing goed is, hebben veel goedkopere concurrenten inmiddels een even degelijke behuizing. Wat snelheid, camerakwaliteit en accuduur betreft, is hij beter dan de vorige iPhone. Dat hij waterresistent is en stereoluidsprekers heeft, is nieuw en fijn. Het is jammer dat de iPhone 7 gezien zijn hoge prijs geen dubbele camera heeft, zoals de iPhone 7 Plus. De prijs ligt net iets hoger dan vorig jaar, wat ondanks het standaard grotere opslaggeheugen van 32GB naar ons idee wat te hoog is. Dit alles maakt de iPhone 7 tot een heel goede telefoon als je het geld ervoor overhebt, maar wat prijs-kwaliteitverhouding betreft, verliest hij het van veel concurrenten.
Eindoordeel
Samengevat
De iPhone 7 Plus is de opvolger van de iPhone 6s Plus. De behuizing is vrijwel identiek en in eerste instantie lijkt hij daarom niet nieuw. Dat is zonde, want voor een 5,5"-telefoon is hij vrij lomp. Wat snelheid, camerakwaliteit en -functionaliteit betreft, is hij beter dan de vorige iPhone. Dat hij waterresistent is en stereoluidsprekers heeft, is nieuw en fijn. Het grootste verschil is echter de dubbele camera, waarmee het mogelijk wordt om optisch te zoomen en om, met een latere update, een kleine scherptediepte te simuleren. De prijs ligt weer een stuk hoger dan vorig jaar, wat ondanks de nieuwe functies naar ons idee te hoog is. Dit alles maakt de iPhone 7 Plus tot een heel goede telefoon als je het geld ervoor overhebt, maar wat prijs-kwaliteitverhouding betreft, verliest hij het van de meeste concurrenten.
Eindoordeel
Minpunt later toegevoegd: geen hoofdtelefoonuitgang. Reden is dat veel mensen het toch nog steeds als een nadeel ervaren en we het dus alsnog een groot genoeg minpunt vinden om te vermelden op de scorekaart.
Behuizing
In eerste instantie zijn de iPhone 7 en iPhone 6s niet makkelijk uit elkaar te houden. Dat geldt in mindere mate voor de Plus-modellen, want de iPhone 7 Plus heeft een dubbele camera en de 6s Plus niet. Zoals we in de afgelopen jaren bij de reviews van de iPhone 6s en 6 al zeiden: de toestellen zijn ergonomisch goed vormgegeven en liggen dan ook fijn in de hand. Er zijn nu echter heel wat meer toestellen die net zo goed in de hand liggen dan toen.
De nieuwe iPhones zijn weer prachtig afgewerkt, waarbij zelfs de schroefjes en de lightning-poort de kleuren van het toestel hebben, en de knoppen niet te makkelijk en niet te moeilijk in te drukken zijn. Apple heeft nog steeds oog voor detail.
Telefoon |
iPhone 6 |
iPhone 6s |
iPhone 7 |
iPhone 6 Plus |
iPhone 6s Plus |
iPhone 7 Plus |
Gewicht |
129g |
143g |
138g |
172g |
192g |
188g |
Lengte |
138,1mm |
138,3mm |
138,3 |
158,1mm |
158,2mm |
158,2mm |
Breedte |
67mm |
67,1mm |
67,1mm |
77,8mm |
77,9mm |
77,9mm |
Hoogte/Diepte |
6,9mm |
7,1mm |
7,1mm |
7,1mm |
7,3mm |
7,3mm |
De nieuwe iPhones verschillen wat omvang en gewicht betreft nog minder van hun voorgangers dan de iPhone 6s van de iPhone 6 verschilde. De verschillen zijn bepaald niet groot en het extra gewicht ten opzichte van twee jaar geleden zit hem in de grotere trilmotoren van de iPhones van de afgelopen twee jaren. Wel heeft Apple ten opzichte van de 6s, ondanks de grotere trilmotor van dit jaar, wat van het gewicht weten af te snoepen.
Een van de redenen waarom we hoopten dat de iPhones dit jaar een ander ontwerp zouden krijgen, heeft met de Plus-versie te maken. Deze was al wat lomp voor een telefoon met een 5,5"-scherm, want de bezels zijn erg groot vergeleken met concurrerende toestellen met een dergelijk scherm. Dat is met de iPhone 7 Plus niet anders en daarbij zijn er na nog een jaar evolutie steeds meer smartphones met kleine bezels uitgekomen, waaronder de Samsung Galaxy Note 7. Kort gezegd had de iPhone 7 Plus een stuk beter in de broekzak gepast met kleinere bezels, zonder dat de grootte van het scherm daaronder zou lijden.
Over naar de noviteiten. Als je de achterkant van de telefoons bekijkt, vallen er twee dingen op. De eerste is een puur cosmetisch verschil, namelijk dat de antennelijnen, die op de iPhone 6s nog zo prominent aanwezig waren, nu met de randen meelopen. Op designvlak is dat wat ons betreft iets mooier, simpelweg omdat het de achterkant niet onderbreekt, maar het blijft een detail. Bij de roze en gouden versies vallen de antennelijnen nog steeds behoorlijk op, doordat ze wit zijn. Bij de zilveren en zwarte versies zie je de antennelijnen veel minder.
Het tweede wat meteen opvalt, is de grotere camera op de iPhone 7 en de twee camera's op de 7 Plus. De afwerking is ook daar iets mooier, want de behuizing loopt glooiend op naar de camera, waardoor hij wat minder lijkt uit te steken. Daarnaast zit de flitser alias zaklamp en waar eerst twee ledjes waren, zijn er nu vier. Die twee extra ledjes hebben dezelfde twee kleuren als de oude, dus het enige doel is meer licht. Dat is absoluut te merken als je de zaklamp aanzet. Gelukkig kun je de zaklamp minder fel laten branden als je dat wil.
Geen hoofdtelefoonuitgang
Laten we het nu dan eens hebben over de schokkendste verandering aan de behuizing van de iPhone. De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier; de nieuwe iPhones hebben geen 3,5mm-uitgang meer. Toch hoef je geen vaarwel te zeggen tegen je dure oordopjes, want Apple levert een 3,5mm-naar-lightningadapter mee. Het is wel iets wat je kunt kwijtraken, tenzij hij altijd aan je hoofdtelefoon vastzit. De bijgeleverde oordopjes hebben zelf al een lightning-poortconnector, voor de duidelijkheid.
Als je de geruchtenmolen van de afgelopen tijd niet gevolgd hebt, zul je je nu afvragen wat wij ons eerder al afvroegen: waarom in vredesnaam? Het is immers zo'n handige standaard. Je kunt je oordopjes in verschillende apparaten pluggen, maar die van Apple dus niet meer. Als andere fabrikanten dit ook gaan doen, zoals Motorola al gedaan heeft, en je hebt bijvoorbeeld een prijzige usb-c-koptelefoon, wordt overstappen van Android naar iOS of andersom een stuk minder aantrekkelijk. Bovendien moet je alsnog van adaptertje wisselen als je bijvoorbeeld een luidsprekertje op je iPhone wil aansluiten. Praktisch is het dus allerminst.
Het antwoord van Apple is simpel als altijd, maar ook duidelijk. De basis ervan is dat de Californische fabrikant gelooft in een draadloze toekomst. Daarom heeft Apple meteen de AirPods geïntroduceerd, die we overigens jammer genoeg nog niet konden testen. Als je daar echt in gelooft, stop ze dan maar meteen in de verpakking, zeggen wij. Gezien de prijzen en filosofie van de iPhone 7 zou dat wat ons betreft geen gek idee zijn.
Wat Apple ook aanvoert als reden voor het weglaten van de hoofdtelefoonaansluiting, is dat er nu meer ruimte is voor onder meer de accu en de Taptic Engine, ofwel trilmotor. Dat zijn op zich legitieme redenen, maar in de praktijk blijft het voor een groep gebruikers onhandig dat de 3,5mm-uitgang is verdwenen. Vooral de nieuwe Taptic Engine lijkt in de praktijk de ruimte van de 3,5mm-poort te hebben gekaapt; deze is namelijk een stuk groter dan die in de iPhone 6s (Plus). De trilmotor heeft veel meer kracht dan de voorgaande iteraties, wat erg fijn is bij 3D Touch en een voelbare bevestiging van andere acties die je op de iPhone uitvoert. Het is de fijnst aanvoelende trilmotor die we tot op heden getest hebben.
En dat is belangrijk, want Apple heeft niet alleen een poort geschrapt, maar ook de thuisknop. Je ziet hem nog wel, maar het is simpelweg een aanraakvlak geworden, dat tegelijkertijd je vingerafdruk scant. De trilmotor geeft een 'tik' als je een bepaalde kracht op de inmiddels softwarematige knop uitoefent. Je kunt zelf bepalen hoe hard die tik is. We werken nu al een tijdje met de knop en missen de oude fysieke knop niet. Naar onze mening is het geen enorme vooruitgang, behalve dan dat de kans dat je thuisknop na een tijd stukgaat, veel kleiner is geworden en dat is natuurlijk alleen maar fijn.
Waterresistentie
Er is voor Apple nog een voordeel van het weglaten van de 3,5mm-poort. Waar grote concurrent Samsung eerder dit jaar met de Galaxy S7 met IP68-certificering kwam, waarbij het waterdicht maken van de koptelefoonuitgang een uitdaging vormde, komt Apple nu met een IP67-certificering op de nieuwe iPhones en hoeft het daarbij geen extra grote opening waterdicht maken. De certificering houdt in dat de toestellen volledig stofdicht en 'dompeldicht' zijn. Dat laatste houdt in dat ze een halfuur op een diepte van één meter onder water overleven.
Aan de rubberen rand van de sim tray kun je zien dat Apple de iPhone 7 (Plus) waterresistent heeft gemaakt
Het lijkt er wel op dat die certificering wat aan de veilige kant is, want de eerste YouTube-video's van mensen die gaan zwemmen met de telefoon staan online en de geslachtofferde iPhones leven nog. Natuurlijk hebben we zelf ook een, ietwat subtielere, test gedaan met onze iPhone 7. Daarbij hebben we hem een halfuur in een diepe vaas gedaan. Toen we hem eruit haalden, deed de iPhone 7 het nog steeds naar behoren. Wel moet het capacitieve scherm redelijk droog zijn voordat je de telefoon weer kunt besturen. Onder water foto's maken zouden we niet aanraden, maar zou kunnen als je de volumetoetsen gebruikt voor het afdrukken.
Stereoluidsprekers
Eindelijk heeft Apple stereoluidsprekers. De eerste zit zoals altijd rechtsonderin en de tweede zit gelukkig niet achter de grille aan de andere kant van de lightning-poort, maar aan de bovenkant, samen met de luidspreker die je aan je oor houdt als je belt. Stereogeluid is fijn, want er zit meer 'diepte' in dan in monogeluid. Het is zonder twijfel een pluspunt van de iPhone 7 (Plus) als je veel video's kijkt.
Het geluid dat uit de luidsprekers komt, is detailrijk. We hebben de nieuwe iPhones naast de Samsung Galaxy S7 edge en de iPhone 6s beluisterd en het verschil is behoorlijk. De Galaxy S7 edge klinkt mooi, maar niet alle geluiden zijn goed te onderscheiden. De 6s is erg zacht aan het oor en lijkt wat meer detail te produceren.
De iPhone 7 en 7 Plus hebben, als we op onze eigen oren afgaan, een wat correctere weergave, maar bepaalde geluiden zijn vaak niet fijn om aan te horen op kleine luidsprekertjes als die van smartphones. Die geluiden lijken bij de iPhone 6s en Galaxy S7 edge wat meer naar beneden gedraaid te worden, zodat het geheel wat prettiger klinkt. Bij de nieuwe iPhones hebben we vaak de neiging om het volume een stukje naar beneden te draaien vanwege de wat schelle tonen. Uiteraard hebben we de smartphones op ongeveer hetzelfde volume getest, maar de iPhone 7 en 7 Plus kunnen een stuk harder dan de telefoons waar we ze naast legden.
Beeldkwaliteit
Er is weinig nieuw aan het scherm van de nieuwe iPhones. Het is nog altijd een ips-lcd en geen oledscherm, wat jammer is, omdat laatstgenoemde schermen een in beginsel oneindige contrastratio hebben. Wel zou Apple van plan zijn om volgend jaar deze schermtechnologie te implementeren.
De iPhone 7 heeft een 4,7"-scherm met een resolutie van 1334x750 pixels en een pixeldichtheid van 326ppi. De 7 Plus heeft een 5,5"-scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels, wat resulteert in een pixeldichtheid van 401ppi. In beide gevallen is dat scherp genoeg, maar veel concurrenten hebben een hogere pixeldichtheid. Als je naar het scherm kijkt vanaf de minimale afstand waarop je nog kunt focussen, kun je bij de iPhone 7 enigszins waarnemen dat het scherm scherper zou kunnen. In de praktijk hebben we echter liever dit scherm dan een hogere resolutie waardoor het scherm de accu sneller leegtrekt.
Er zijn natuurlijk meer factoren die de kwaliteit van een beeldscherm bepalen dan alleen de pixeldichtheid en de schermtechnologie. We hebben onze schermmetingen weer gedaan en de resultaten zijn over het algemeen prima.
- Helderheid
- Contrast
- Afwijking Grijs
- Afwijking kleur
Om het scherm van de iPhone in perspectief te plaatsen hebben we ook nog even wat resultaten van schermtests van concurrerende toestellen naast die van de iPhones gezet. Wat maximale helderheid betreft valt vooral op dat de iPhone 7 Plus iets achteruit is gegaan. Het ene paneel is het andere niet, dus het kan zijn dat dit binnen de afwijkingsmarge is, maar in ons geval is de iPhone 7 Plus iets minder goed afleesbaar in direct zonlicht dan de 6s Plus. In de praktijk hebben we daar overigens geen last van gehad.
De contrastverhoudingen van het scherm zijn zelfs hoger dan wat Apple belooft. De 7 Plus heeft volgens de fabrikant een contrast van 1.300:1 en de iPhone 7 een van 1.400:1. Zoals je ziet zijn de resultaten prima, hoewel de iPhone 7 wel een stukje achteruit is gegaan ten opzichte van de iPhone 6s. Smartphones met oledschermen zijn hier weggelaten, omdat die een oneindige contrastratio hebben. Dat is dan ook de reden waarom we graag een oledscherm in de iPhone zouden zien. Hoe hoog de contrastwaarde van sommige lcd-panelen ook is, je blijft vooral in het donker een grijze gloed zien, waar zwart de kleur is die weergegeven wordt. Dat komt simpelweg doordat de pixels aanstaan bij een lcd, waar deze uitstaan bij zwartweergave op een oledpaneel.
/i/2001240427.jpeg?f=imagenormal)
Aan de precisie van de primaire en secundaire kleuren zien we vooral af hoe nauwkeurig zeer verzadigde kleuren worden weergegeven. De secundaire kleuren tonen daarbij een hele licht afwijking, maar niet iets dat met het blote oog te zien is.
Of smartphones een correcte kleurtemperatuur hebben, zie je aan de grijstintenmeting. Die laat ook geen grote afwijkingen zien. De grijstinten worden echter wel wat te licht weergegeven op het scherm van de iPhone 7. Dit is waarschijnlijk een bewuste keuze van de fabrikant om de accu te sparen. De aanpassing van de gamma levert namelijk bij een gelijke helderheid van de backlight een helderder scherm op.
Toch is het een beetje 'een kniesoor die erop let'. Al met al is er weinig mis met het iPhone 7-scherm en voor een lcd-paneel is hij dik in orde.
Camera
Het grootste verschil tussen de iPhone 7 en 7 Plus zit, behalve in de omvang van het toestel, niet in de grootte van het werkgeheugen, maar in de camera. Vorig jaar had de iPhone 6s Plus optische beeldstabilisatie en de iPhone 6s niet, waarbij we Apple er enigszins van verdachten dat ze dat vooral gedaan hadden om meer mensen naar een Plus te duwen en niet omdat het lastig of duur was om het in de iPhone 7 te bouwen. Dit jaar heeft alleen de iPhone 7 Plus een dubbele camera, wat eigenlijk nog zuurder is voor hen die niet van enorme smartphones houden. De tweede camera is namelijk misschien wel de interessantste toevoeging ten opzichte van vorig jaar en daardoor voelt de iPhone 7 nu enigszins aan als een iPhone 7 Min.
/i/2001240411.jpeg?f=imagenormal)
Laten we beginnen met de camera die de iPhone 7 en 7 Plus wel gemeen hebben. Het is een twaalfmegapixelcamera met een voor smartphones standaard 24mm-groothoeklens met optische beeldstabilisatie. Hij heeft een diafragma van f/1.8, wat een flinke vooruitgang is ten opzichte van de f/2.2 van de iPhone 6s (Plus) en dat is een flinke vooruitgang, wat moet resulteren in meer lichtopbrengst. De sensorgrootte is wel gelijk gebleven met 1/3,06", wat iets kleiner is dan bijvoorbeeld de sensorgrootte van de Galaxy S7 (edge) van 1/2,3". Die sensor is verdeeld is in hetzelfde aantal megapixels, waardoor de iPhone 7 in theorie iets minder licht per pixel opvangt. De Galaxy S7 (edge) heeft daarnaast een diafragma van f/1.7, waardoor de lens iets lichtsterker moet zijn.
Allereerst hebben de de snelheid van de camera getest. Bij de afdruksnelheid hebben we weinig verschil opgemerkt en de iPhone 6s is evensnel in de burst-modus, waarbij je de sluiterknop indrukt houdt. Wel hebben we verschil waargenomen in de focussnelheid. De iPhone 7 (Plus) zoekt op veel momenten minder naar focus dan de iPhone 6s en is daardoor sneller en betrouwbaarder met focussen.
Om te kijken hoe goed de beeldkwaliteit van de nieuwe iPhone 7-camera is, hebben we een serie foto's gemaakt met de iPhone 6s, de Galaxy S7 edge en de iPhone 7 Plus, wat die laatste betreft dus zonder gebruik te maken van de tweede camera. We kozen voor de S7 omdat dit tot nu toe de beste smartphonecamera is gebleken. De iPhone 7 hebben we achterwege gelaten, omdat de voor deze foto's gebruikte groothoeklenscamera zoals gezegd identiek is aan de Plus-versie. We hebben verschillende omstandigheden opgezocht en beginnen met de makkelijkste.
vlnr. iPhone 6s, iPhone 7 (Plus), Galaxy S7.
Op het eerste gezicht boeken alle camera's prima resultaten, zoals te verwachten is in deze goede lichtomstandigheden. Toch hebben smartphonecamera's ook bij veel licht soms wat moeite met de lucht. Als we daarop inzoomen, zien we veel detailverlies bij de iPhone 6s. De S7 en 7 Plus vangen allebei ongeveer evenveel detail. Als je inzoomt op de muur zie je wel meer ruis bij de iPhone 7 Plus, waar de S7 strakke lijnen toont. Er gaat echter bij de foto van de S7 wel wat detail verloren door de verscherping die wordt toegepast. De iPhone 7-foto is verder wat geler dan de andere twee, maar naar ons idee zat de werkelijkheid tussen de weergave van de S7 en die van de 7 Plus in. Wel is de S7-foto naar onze mening net iets mooier.
Bij deze foto met laagstaande zon zien we voor het eerst de vooruitgang in lichtopbrengst van de iPhone 7 Plus ten opzichte van de 6s. Met een kortere sluitertijd en een lagere isowaarde produceert de iPhone 7 Plus duidelijk de betere foto met een groter dynamisch bereik, meer detail en geen verlies van informatie door een overbelichte lucht. Toch doet de S7 het weer wat beter dan de iPhone 7 Plus. De kleuren zijn een stuk helderder, maar realistisch. De lichtopbrengst is beter en daarnaast is de S7-foto detailrijker.
In deze lastige lichtomstandigheden, waarbij er deels geel licht en deels rood licht aanwezig is, falen veel smartphones. Dat zagen we al eerder bij onze round-up van Budget-Androids, die alle kleuren van de regenboog lieten zien in deze situatie. De iPhone7 Plus laat weer zien dat hij behoorlijk lichtsterker is dan de iPhone 6s, maar moet ook hier zijn meerdere erkennen in de Galaxy S7. De muur is in werkelijkheid, ondanks het rode lampenkapje, zeker niet zo rood als de 7 Plus hier veinst. Wat detail betreft wint de iPhone hier wel. Als je inzoomt op de gitaar, zie je bij de foto van de S7 meer ruis.
Wat in deze fotoserie meteen opvalt, is dat de 7 Plus kiest voor een lagere isowaarde. Daardoor is er wat minder ruis, maar moet hij alsnog een langere sluitertijd kiezen dan de iPhone 6s en de S7. De S7 laat wat ons betreft toch weer het mooiste resultaat zien, vooral doordat het contrast van de foto hoger is. Wel kiest de Samsung weer voor meer verscherping, waardoor de muur wat onrealistisch oogt. Het is daardoor subjectief welke foto mooier is.
Bij alle bovenstaande fotoseries zijn de lichtomstandigheden erg lastig voor camera's, simpelweg door gebrek aan licht. Bij alle series wordt weer duidelijk dat de iPhone 7 (Plus) flink aan lichtsterkte heeft gewonnen ten opzichte van de 6s. Hij kiest een lagere isowaarde voor minder ruis en een kortere sluitertijd, waarbij de resultaten alsnog duidelijk beter zijn dan die van de 6s.
Geen van de foto's is echt mooi, maar knap is wel dat bij de Galaxy S7 edge in de eerste serie foto's nog de kleuren van de Nederlandse vlag te onderscheiden zijn, waar dat bij de andere foto's niet lukt. De iPhone 7 Plus heeft wel de witbalans wat beter geschat, want de kleur van de lucht en het water zijn dichter bij de realiteit en ook bij de serie met de bloem heeft de iPhone de kleuren beter neergezet. Het lijkt er dus op dat de 7 Plus, in tegenstelling tot in de andere lichtomstandigheden, de kleuren wat realistischer weergeeft en dus iets beter presteert als het licht echt slecht wordt.
Dat beeld wordt bevestigd als we naar de laatste serie kijken. De iPhone 6s is nergens meer, maar ook de foto van de S7 is niet goed; de zwarte vlakken zijn verkeerd geschat, waardoor het contrast erg laag is en de lijnen in de tekening vervagen. De 7 Plus laat de lijnen goed zien en toont de zwarte vlakken zoals ze horen te zijn. De foto met flits is overigens eveneens met de iPhone 7 Plus gemaakt, om te laten zien hoe de werkelijkheid is. Daarbij heeft de camera de kleuren bijzonder goed geschat.
Door deze toch wat onverwachte wending bij het analyseren van de resultaten kunnen we dus stellen dat we een nieuwe smartphonekoning van de slechte lichtomstandigheden hebben. Dit ondanks de op papier mindere lichtsterkte van de 7 Plus. De isp van de iPhone 7 (Plus) doet dus goed zijn werk.
De frontcamera van de iPhone 7 (Plus) heeft weer meer megapixels, wat een goed idee is. De iPhone 6-generatie had namelijk slechts een 1,2-megapixelfrontcamera, de 6s had een frontcamera van 5 megapixel en de iPhone 7 heeft een frontcamera met een 7-megapixelsensor. Dat levert foto's op die je niet alleen in lage resolutie op facebook kunt plaatsen, maar die full screen nog steeds redelijk te pruimen zijn, zelfs met weinig licht en een Retina-flits in je gezicht. Daarbij heeft de frontcamera de huidskleur behoorlijk geschat. Het diafragma is met f/2,2 overigens hetzelfde gebleven.
Optische beeldstabilisatie
We vonden het vorig jaar erg jammer dat er geen optische beeldstabilisatie in de iPhone 6s-camera zat, waar de meeste high-end smartphones dat wel hadden. Het verschil wordt in onderstaand filmpje nog maar eens duidelijk. Dit jaar hebben beide iPhone 7-varianten wel ois en we hebben de iPhone 6s samen met de iPhone 7 op ons videoframe gebonden om de verschillen te laten zien. Als we na twaalf seconden gaan rennen, zie je meteen het effect. Het beeld van de iPhone 7 gaat minder schokkerig heen en weer. Op 25 seconden in de video zie je het effect van de stabilisatie nog beter. Het beeld van de iPhone 6s gaat vrij wild op en neer, waar de iPhone 7 het beeld sereen houdt.
Verder is het natuurlijk fijn voor de fotografie dat de iPhone 7-camera ois heeft. Door het opvangen van kleine trillingen, kan de camera namelijk langere sluitertijden kiezen en dus meer licht verzamelen zonder dat er bewegingsonscherpte ontstaat.
Secundaire camera iPhone 7 Plus
De iPhone 7 Plus heeft nog een camera, met wat door Apple een 'telephotolens' wordt genoemd. Met 56mm is het meer een standaardlens, waar de normale lenzen van smartphones zoals gezegd groothoeklenzen zijn. De 'camera telephotolens' heeft ten opzichte van de andere camera wel een functie die vergelijkbaar is met de functie van een telelens, namelijk dingen dichterbij halen. Je kunt dus betogen dat de iPhone optische zoom heeft, een heilige graal voor smartphonefotografie. Het is namelijk erg lastig om echte optische zoom in een smartphone te bouwen zonder dat de telefoon daar enorm van aankomt, zowel wat gewicht als wat dikte betreft. Met de tweede camera kun je echter optisch zoomen doordat de lens objecten twee keer zo dichtbij haalt. Digitaal zoomen is daarvoor minder prettig, omdat je simpelweg inzoomt op de pixels, wat resulteert in een hoop detailverlies.
Bij de bovenstaande foto's zie je dat gebeuren. De eerste foto is gemaakt zonder te zoomen en dus met de groothoekcamera. De foto ernaast is een crop van die foto en dus digitaal ingezoomd. De meest rechtse foto is gemaakt met de 'telephotolens', die alles simpelweg door zijn andersoortige lens dichterbij haalt en daarmee twee keer zoom bereikt. Als je bijvoorbeeld inzoomt op het T-shirt van de tweaker in het midden, zie je het verschil in kwaliteit heel goed tussen de crop en de secundaire camera. Dat, dames en heren, is het grote voordeel van de tweede lens op de iPhone 7 Plus.
/i/2001240415.jpeg?f=imagenormal)
Het is in de praktijk een fijne functie, want er zijn veel situaties waarbij het van pas komt, zoals langs de lijn van een sportwedstrijd of op een feestje als je iemand van een afstand op de korrel wil nemen. Eigenlijk kan het bijna overal van toepassing zijn, want een moment is soms al voorbij voordat je dichtbij genoeg bent.
Gefopt
Dat klinkt fantastisch en dat is het vaak ook. Toch is er een kleine 'maar'; de tweede camera heeft namelijk een aantal eigenschappen die minder zijn dan de primaire camera. Zo heeft hij geen optische beeldstabilisatie, is de sensor met 1/3,6 inch een stukje kleiner en heeft hij een diafragma van slechts f/2.8, met aanzienlijk minder lichtsterkte als gevolg.
Toen we wilden laten zien wat het verschil is als je een foto met dezelfde kadrering maakt met beide lenzen, met andere woorden verder weg gaan staan als je inzoomt, verbaasden we ons over bovenstaande resultaten. We hadden minder verwacht van de ingezoomde foto, gezien de matige lichtomstandigheden. Toen we naar de exifdata keken, bleek dat de ingezoomde foto in werkelijkheid was genomen met de primaire camera, hoewel daar ten onrechte wordt genoemd dat het om de 56mm-lens gaat, tenzij de resultaten van beide camera's gecombineerd worden. Voor dat laatste hebben we echter geen aanwijzingen gevonden.
Over het algemeen schakelt de camera als je twee of meer keer inzoomt weer terug naar de primaire camera wanneer de lichtomstandigheden verslechteren en de sluitertijd dus langer wordt. In de praktijk gebeurt dat al redelijk snel. In de kantooromgeving bij Tweakers schakelde de camera al. De tweede camera en daarmee optische zoom komt dus alleen bij ideale lichtomstandigheden in actie. Aangezien de groothoekcamera een object op kortere afstand nog scherp krijgen, schakelt de iPhone 7 Plus bij twee keer of meer zoomen ook terug naar de primaire camera.
Digitaal zoomen kan natuurlijk ook nog steeds en wel tot tien keer. We waren positief verrast hoeveel detail er nog in de foto zat bij maximaal inzoomen op het reuzenrad hierboven.
Weinig scherptediepte in Portret-stand
Een interessante modus die momenteel nog wordt ontwikkeld door Apple, omdat hij nog niet klaar was ten tijde van de introductie van de iPhone 7, is enigszins vergelijkbaar met wat we bij de Huawei P9 zien en wat HTC deed met de One M8 in 2014. Daarbij wordt de stereoscopie van de camera's gebruikt om de achtergrond wazig te maken en zo een kleinere scherptediepte te simuleren.
Apple heeft het de naam Portret gegeven en hij is te vinden tussen de Foto- en Vierkant-modus in de interface. Gebruik je die stand, dan wordt automatisch overgeschakeld naar de de tweede camera, met het langere brandpunt. De software laat zien of het een object op ongeveer de juiste afstand heeft gezien. Als dat niet zo is, staat er in beeld 'Kom dichterbij' of 'Ga verder weg'.
Omdat Apple slechts elf uur voordat deze review een testversie van iOS 10.1 online zette, hebben we deze functie nog niet uitgebreid kunnen testen. Wel hebben we er kort mee kunnen spelen.
Om te beginnen valt op dat het effect live in beeld te zien is, en je dus niet hoeft te wachten tot de foto is gemaakt om te kijken hoe de foto eruit komt te zien. Dat werkt fijn. De modus lijkt zijn beste werk te doen als het object iets verder weg is dan de minimaal vereiste afstand.
Aan de testfoto's kunnen we afleiden dat het blur-algoritme niet enkel werkt met diepte-informatie, maar ook kijkt naar contrastrijke overgangen. Zo is te zien dat hij bij de randen van de kraan de mist in gaat en ook bij het Star Wars-logo gaat het mis. Voor de rest is het effect lang niet slecht; op de laatste foto zie je bijvoorbeeld goed dat de mate van blur duidelijk afhangt van de afstand tot de camera.
Het is een leuke functie die in theorie mooie plaatjes mogelijk maakt, maar Apple heeft nog werk te verzetten voordat het goed genoeg functioneert om in veel situaties te gebruiken. Overigens heeft Apple de Portret-modus het bètalabel gegeven, dus er zijn geen harde conclusies aan de eerste foto's te verbinden.
Hardware en prestaties
Eindelijk hebben de goedkoopste versies van de iPhone 7 en 7 Plus 32GB opslaggeheugen. Daarin liep Apple wat achter bij de concurrentie. Wel wat jammer is dat de initiële adviesprijs in Nederland ook gestegen is ten opzichte van die van de iPhone 6s (Plus). De prijs voor een iPhone 7 komt 20 euro hoger uit en bedraagt nu 769 euro, en de Plus-versie is nu 50 euro duurder en komt daarmee uit op 909 euro. De versies met 128 en 256GB geheugen zijn nog een stukje duurder.
Voor al dat geld krijg je wel een smartphone met een behoorlijk geavanceerde soc. De nieuwe 64bit-A10 Fusion-chip bevat de eerste mobiele quadcore-cpu van Apple. De vorige socs in iPhones hadden maar twee kernen. De A10 Fusion is gemaakt op het 16nm-finfetprocedé van TSMC en wordt in het geval van de iPhone 7 bijgestaan door 2GB lpddr4-geheugen. De iPhone 7 Plus heeft 3GB van datzelfde geheugen, vermoedelijk om te kunnen dealen met de extra camerafuncties. Het is voor het eerst dat Apple een Plus-versie uitrust met meer werkgeheugen.
De vier kernen van de A10 zijn opgesplitst in twee paren. Twee ervan noemt Apple high-performance cores en de andere twee high-efficiency cores. Bij zware taken, zoals spellen spelen en videobewerking, komen de twee hoger geklokte high-performance cores, die draaien op maximaal 2,23GHz, in actie. Als je echter simpelweg wat e-mail checkt of een bericht verstuurt, nemen de high-efficiency cores het over. Deze gebruiken slechts een vijfde van de hoeveelheid energie. Apple heeft in de iPhones een nieuwe controller ingebouwd, die de taken verdeelt.
Dit principe kennen we al een tijdje van het big.Little-concept van ARM, dat onder meer gebruikt wordt in de quadcore-Snapdragon 820 van Qualcomm. Toch is het zeker een vooruitgang dat Apple het nu in zijn socs gebruikt. Volgens de fabrikant is de iPhone 7 hierdoor in combinatie met de grotere accu twee uur langer te gebruiken dan de iPhone 6s. De iPhone 7 Plus zou het een uur langer uithouden dan zijn voorganger. Of dat echt zo is, lees je verderop in dit artikel.
Chipworks en TechInsights hebben de A10-soc verregaand ontleed. Uit de kennis die zij inmiddels hebben opgedaan, blijkt dat de A10 Fusion diverse communicatie-onderdelen van Intel bevat, zoals eerdere geruchten meldden. Daaronder bevond zich in hun exemplaar de XMM7360-modem. Wel zitten er in andere iPhone 7-toestellen alsnog Qualcomm X12-modems. Het maakt vermoedelijk niet veel uit voor de 4g-snelheden; de maximale 4g-snelheid is 450Mbit per seconde, waar dat bij de iPhone 6s 300Mbit per seconde was. Handig om te weten is verder dat de iPhone 7 die in Nederland verkocht wordt, door deze Intel-modem geen ondersteuning voor het cdma-netwerk heeft en dat is wel iets om rekening mee te houden als je naar de Verenigde Staten reist. Providers als Verizon en Sprint gebruiken dit netwerk namelijk.
Het interessante aan de bijdrage van Intel is dat het bedrijf ambities heeft om in de toekomst de socs voor Apple te produceren, dus je zou dit eventueel kunnen zien als een eerste stapje in de samenwerking tussen Apple en Intel. Op dit moment produceert TSMC de socs echter nog. Waar Samsung vorig jaar nog een deel voor zijn rekening nam, valt dit voor zover nu bekend dit jaar buiten de boot.
Prestaties en benchmarks
Allemaal leuk en aardig, zo'n nieuwe soc, maar wat merk je er in de praktijk van? We hebben in de afgelopen maanden regelmatig gewerkt met een iPhone 6 met daarop eerst iOS 9 en daarna iOS 10. Ook haalden we de iPhone 6s uit de kast en tussen die twee is het snelheidsverschil merkbaar. De iPhone 7 doet daar een evenredig schepje bovenop.
Met de iPhone 6 is het nog prima werken met iOS 10 en dat zeggen we terwijl we vrij kritisch zijn op vertraging. Wel zijn er af en toe wat haperingen en heel soms moet je echt even wachten. Met de iPhone 7 hebben we dat niet meegemaakt en alles gaat nog een stuk sneller en vloeiender, van browsen tot het oproepen van schermen, het openen van apps en multitasken. Ook kunnen we geen game vinden die de nieuwe iPhone van zijn stuk brengt, maar dat was al lastig bij de vorige twee generaties.
In de praktijk merkten we geen verschil in snelheid tussen de iPhone 7 en de 7 Plus. Bij het heropenen van tabbladen in Safari leek er evenmin verschil te zijn en moesten beide telefoons bij dezelfde tab herladen. In potentie kan de 7 Plus meer apps in het werkgeheugen houden, maar ook dat hebben we niet gemerkt.
Om verder te onderzoeken hoe de prestaties van de iPhone 7 zijn, draaiden we zoals gebruikelijk een aantal benchmarks.
- GeekBench 4 single core
- GeekBench 4 multicore
De GeekBench 4-test toont aan dat de prestaties met één kern van de A10 aan het werk bijna 40 procent beter zijn dan die van de A9-soc uit de iPhone 6s (Plus). Dat is een behoorlijke prestatiewinst en er is geen enkele concurrerende smartphone met een soc die hieraan kan tippen. Sterker nog, de soc van vorig jaar is nog altijd de snelste als het gaat om singlecore-prestaties. Met alle kernen aan het werk moet de A10 de Exynos 8890 van de Samsung Galaxy S7 (edge) naast zich dulden, maar dat is niet heel vreemd gezien het dubbele aantal snelle cores. In de praktijk worden deze doorgaans niet allemaal tegelijk ingezet, waarmee de iPhone over het algeheel sneller is dan de concurrentie.
- Ice Storm
- Sling Shot
- T-Rex
- Manhattan
We zijn onze gpu-tests begonnen met 3DMark. Deze benchmarks zetten zowel de cpu als de gpu aan het werk en proberen zo een gamescenario na te bootsen. Dat gebeurt op een vaste resolutie, zodat de schermen buiten beschouwing worden gelaten. De iPhones gaan in deze test duidelijk aan de leiding en slaan een groot gat met hun voorgangers. Het snelheidsverschil met de concurrentie ligt hier tussen de 10 en 25 procent. Kijken we naar de off-screentests van GFXBench die we gedraaid hebben, dan zien we zelfs een prestatietoename van rond de 35 procent ten opzichte van de A9 uit de iPhone 6s-smartphones. De iPhones blijven met deze resultaten heer en meester op het gamevlak.
Accuduur
Hoewel de ruimte die is bespaard met het weglaten van de 3,5mm-uitgang vooral gespendeerd lijkt aan de grotere trilmotor van de iPhone 7-serie, heeft Apple meer accucapaciteit in de nieuwe smartphones weten te proppen. De accucapaciteit van de iPhone 6s ging naar beneden ten opzichte van de iPhone 6, maar de accuduur werd alsnog verlengd. Nu de accucapaciteit van de iPhone 7 (Plus) weer verhoogd is ten opzichte van de toestellen van vorig jaar, belooft dat veel goeds. De 4,7"-iPhone is van 1.715 naar 1.960mAh accucapaciteit gegaan en de Plus-variant van 2.750 naar 2.910mAh. In combinatie met de energiezuinige high-efficiency cores van de A10 Fusion-soc, betekent dit in theorie een mooie verbetering van de accuduur. Apple zelf zegt dat de iPhone 7 Plus een uur langer meegaat bij gebruik en de iPhone 7 zelfs twee uur.
We hebben zoals gewoonlijk onze accutests losgelaten op de nieuwe iPhones. Bij de videotest spelen we een 1080p-video af met de beeldschermhelderheid op 250 candela per vierkante meter totdat de telefoon uitvalt. Daarbij trekt het scherm de meeste accusap uit het toestel en dat is een grote factor in hoe lang een telefoon het uithoudt bij gebruik.
De iPhone 7 gaat hier anderhalf uur langer mee dan de iPhone 6s, dus die vooruitgang is aanzienlijk. De iPhone 7 Plus blijft echter steken op precies hetzelfde niveau als de iPhone 6s Plus en dat is verrassend gezien de grotere accu. Aangezien alle factoren die we kunnen overzien, gelijk zijn gebleven ten opzichte van de iPhone 6s Plus, maar de accucapaciteit is verhoogd, hebben we hier niet direct een verklaring voor, maar enigszins teleurstellend is het wel.
Toch hebben de iPhones voor toestellen met een lcd een prima score gehaald. De enige toestellen die de iPhone voorbijstreven, zijn smartphones met een oledscherm en die zijn een stuk zuiniger bij het weergeven van video, waarin veel donkere kleuren zitten. Natuurlijk zijn er toestellen met een lcd die het langer volhouden, maar die zijn dan ook dikker en hebben veel meer accucapaciteit dan de iPhones.
In de browsetest worden voortdurend pagina's geladen en wordt er over die pagina's gescrold totdat de accu van de smartphone leeg is. Daarbij wordt de processor meer belast dan bij het weergeven van video, waardoor de energie-efficiëntie van de soc een grotere rol speelt. De iPhone 7 Plus boekt hier wel het beoogde resultaat en gaat een uur langer mee. De iPhone 7 gaat net als in de vorige test anderhalf uur langer mee.
Samenvattend kunnen we zonder meer stellen dat de accuduur van de iPhone 7 en 7 Plus er wat op vooruit is gegaan. Sommige smartphones, vooral die met oledscherm, zoals de Samsung Galaxy S7 edge, zullen in de praktijk iets langer meegaan. Toch zit het met de accuduur van de iPhone 7-toestellen wel snor.
Laden
Bij de laadtest is te zien dat beide iPhones iets langer nodig hebben om geheel op te laden dan hun voorgangers. Dat komt simpelweg door de grotere accucapaciteit van zowel de iPhone 7 als de 7 Plus. De iPhones zijn geen sterren in snel opladen en Apple levert dan ook geen snellader mee. Dat is vooral in het geval van de iPhone 7 Plus jammer, want daarbij duurt het langer voordat je hetzelfde aantal gebruiksminuten terug hebt als bij de iPhone 7. Dat zien we ook in onderstaande grafiek, die toont hoeveel procent van de accu van een smartphone vol is na dertig minuten. Even snel laden en weer een tijdje voort kunnen is er bij de iPhones niet bij, tenzij je een 12watt iPad-lader gebruikt. Eigenlijk is het dus jammer dat Apple dus geen krachtigere laders bij de iPhone 7 (Plus) levert, hoewel we niet zeker weten of dit op de lange termijn de levensduur van de accu verkort.
IOS 10
Eerder keerden we iOS 10 al binnenstebuiten in de uitgebreide review van het nieuwe besturingssysteem, maar we zetten hier de hoofdpunten nog even op een rijtje. Buiten kijf staat dat het nieuwe iOS een flinke update is. Veel Apple-apps zijn gewijzigd, hier en daar opent Apple het besturingssysteem steeds meer en het toegangsscherm is totaal op de schop gegaan.
Toegangsscherm en nieuwe meldingen
Laten we beginnen bij het toegangs- of vergrendelscherm. Als je de iPhone 7 oppakt of uit je zak haalt, springt het scherm aan, zodat je meteen je meldingen kunt zien zonder een knop in te hoeven drukken. Dat voorkomt dat je langs de meldingen schiet en de telefoon ontgrendelt voordat je een melding gezien hebt.
Verder is de manier van ontgrendelen veranderd. Negen jaar lang moest je naar rechts swipen om je pincode in te tikken, maar nu druk je simpelweg de thuisknop in en laat je je vingerafdruk scannen. Dat laatste kon natuurlijk al met andere iPhones met vingerafdrukscanner, maar nu is de thuisknop de enige manier.
In plaats van het pincodescherm zitten er nu widgets links van het meldingenscherm. Dat is niet alleen zo in het vergrendelscherm, maar ook als je vanaf het startscherm met apps van boven naar beneden veegt en als je naar rechts veegt vanaf het thuisscherm. De widgets zelf zijn eveneens aangepakt; je hebt er nu meer controle over. Zo kun je per widget bepalen of je een normale of een uitgebreide versie wil zien.
Ook de meldingen zijn anders. Je kunt nu vanuit een melding direct bepalen of je een herinnering als voltooid wil markeren. Dat doe je door een 3D Touch te doen op een melding. Je krijgt dan meteen meer informatie te zien van die melding, zoals plaatjes, video of een deel van je agenda.
Vernieuwde apps
Apple heeft de eigen apps eveneens aangepakt. Muziek en Gezondheid hebben een vernieuwde interface, bij Notities kun je nu samen aan een document werken, de Klok-app heeft een nieuwe Bedtijd-functie, waarmee je je slaapritme kunt bijhouden, Mail heeft een handige filterknop om bijvoorbeeld gelezen berichten niet meer weer te geven en met de nieuwe app Woning kun je slimme thuisapparaten besturen.
Grotere wijzigingen vinden we terug in Kaarten, Berichten en Foto's. In Foto's is het tabblad Aandenkens nieuw. Dat zijn verzamelingen foto's en video's op basis van locatie en tijd, waardoor een vakantie of avondje uit automatisch een Aandenken wordt. Je kunt er een automatisch gegenereerd filmpje van laten maken, dat je zelf nog wat kunt aanpassen, net als bij de vergelijkbare functie in Google Photos. Wij zelf zijn een groot fan van deze functie. Ook zijn er nu mapjes voor personen, op basis van gezichtsherkenning, en is er een map waarin je jezelf op een wereldkaart ziet op basis van locatie.
De Kaarten-app heeft een volledig vernieuwde vormgeving en geeft per locatie de temperatuur en het weertype aan als je genoeg inzoomt. Een locatie ingeven doe je nu onderin en als je de zoekbalk naar boven trekt, krijg je direct locatiesuggesties op basis van onder meer je agenda. Bij het navigeren kun je restaurants, tankstations en koffietentjes langs de weg vinden en je kunt direct een Uber bestellen.
De Berichten-app is flink uitgebreid. Je kunt met Digital Touch live tekeningen maken, en hartjes en kusjes versturen. Daarnaast kun je berichten een effect meegeven. Als je de verzendknop ingedrukt houdt, kun je kiezen om een bericht met onzichtbare inkt, luid, zachtjes of met een klap te versturen. Je kunt schermvullende effecten bijvoegen, zoals vuurwerk, confetti of lasers. Achteraf kun je nog een toevoeging doen aan een bericht door erop te tikken en er een hartje, lach, of bijvoorbeeld uitroeptekens bij te plaatsen.
Daarnaast zijn Berichten en Siri nu opengesteld voor ontwikkelaars. Berichten heeft een eigen App Store, waarin je veel stickerpacks, productiviteitstools en spellen terugvindt. Appmakers kunnen nu de functies van Siri aanwenden, waardoor Siri een WhatsApp kan versturen, een betaling kan doen of een Uber kan laten komen.
Onderhuids en toetsenbord
Een bijzonder fijne, hoewel wat late, toevoeging is de ondersteuning voor rawfotografie. Dat kan nog steeds niet via Apples eigen camera-app, maar apps van derde partijen kunnen het nu wel inbouwen. ProCam 4 heeft al ondersteuning voor raw en met de Adobe Lightroom-app kun je raw bewerken.
Ook het toetsenbord heeft weer wat extra's. Er zijn weer nieuwe emoji's bijgekomen, zoals Bacon en de Pinokkio-smiley, en je krijgt op basis van woorden die je tikt suggesties voor emoji's. Een fijne toevoeging is verder dat je in twee talen kunt tikken zonder te hoeven schakelen via de taaltoets op het toetsenbord. Verder zijn de typegeluiden anders en de andere geluidseffecten van iOS zijn verfrist.
IOS voelt bovendien vloeiender aan. Dat komt door nieuwe animaties en optimalisaties. Zo verdwijnt een app per direct naar de achtergrond als je hem start en meteen wegklikt. Ook naar het multitaskscherm gaan geeft geen vertraging meer. IOS 10 draait stabiel op de iPhone 7 (Plus) en zelfs in de bètafase hadden we weinig problemen. Hoewel de iPhone 7 wat vernieuwing betreft wat tegenvalt door een gebrek aan een vernieuwd uiterlijk of bijvoorbeeld een oledscherm, is iOS 10 een grote stap en wat ons betreft absoluut een verbetering.
Fotogalerij en specificaties
Merk en productserie |
Apple iPhone |
Apple iPhone |
Type |
7 |
7 Plus |
Besturingssysteem |
Mobiel besturingssysteem |
iOS 10 |
iOS 10 |
Beeldscherm |
Schermdiagonaal |
4,7" |
5,5" |
Resolutie |
1334x750 |
1920x1080 |
Relatieve schermgrootte |
65,6% |
67,7% |
Schermtype |
Lcd |
Lcd |
Technische kenmerken |
Cpu/soc |
Apple A10 |
Apple A10 |
Aantal cores |
Quadcore |
Quadcore |
Processorsnelheid |
2,4GHz |
2,4GHz |
Geheugengrootte |
2GB |
3GB |
Opslagcapaciteit |
32GB |
32GB |
Aantal sims |
Single |
Single |
Simkaartslot 1 |
Nanosim |
Nanosim |
Camera |
Cameraresolutie |
12Mp |
12Mp |
Cameraresolutie (voor) |
7Mp |
7Mp |
Camera-autofocus |
Ja |
Ja |
Optische zoom |
|
2x |
Diafragma |
1,8 |
1,8 |
Gsm-flitsertype |
Dubbele led |
Dubbele led |
Ondersteunde videoresoluties |
3840x2160 (ultra-hd) |
3840x2160 (ultra-hd) |
Stabilisatie |
Optische stabilisatie |
Optische stabilisatie |
Verbindingen |
Mobiele netwerken |
2g - edge, 2g - gprs, 3g - hsdpa, 3g - hspa, 3g - hspa+, 3g - hsupa, 3g - umts, 4g - lte, 4g - lte-a |
2G - edge, 2g - gprs, 3g - hsdpa, 3g - hspa, 3g - hspa+, 3g - hsupa, 3g - umts, 4g - lte, 4g - lte-a |
Wifi aanwezig |
Ja |
Ja |
Verbinding (wlan) |
802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
5GHz-ondersteuning |
Ja |
Ja |
Bluetooth-versie |
Bluetooth 4.2 |
Bluetooth 4.2 |
Overige draadloze verbindingen |
Near field communication (nfc) |
Near field communication (nfc) |
Functionaliteit |
Berichten |
E-mail, mms, sms |
E-mail, mms, sms |
Afspeelmogelijkheden |
Audio, video |
Audio, video |
Gps |
Ja |
Ja |
Gsm-functies |
Bewegingssensor, handsfree, kompas, tril, vingerafdrukscanner |
Bewegingssensor, handsfree, kompas, tril, vingerafdrukscanner |
Accu en lader |
Gesprekstijd |
14u |
21u |
Stand-by-tijd |
240u |
384u |
Accucapaciteit (mAh) |
1.960mAh |
2.910mAh |
Accutype |
Li-ion |
Li-ion |
Accu verwisselbaar |
Nee |
Nee |
Draadloos laden |
Nee |
Nee |
Leveringsomvang |
Meegeleverde gsm-accessoires |
Headset bedraad, oplader |
Headset draadloos, oplader |
Uiterlijke kenmerken |
Invloeden van buitenaf |
Spatwaterdicht |
Spatwaterdicht |
Afmetingen, gewicht en kleur |
Hoogte / diepte |
7,1mm |
7,3mm |
Breedte |
67,1mm |
77,9mm |
Lengte |
138,3mm |
158,2mm |
Gewicht (gram) |
138g |
188g |
Kleuren |
Zwart |
Zwart |
Overige specificaties |
Bijzonderheden |
Stofdicht, geen headphonejack, adapter meegeleverd om 3,5mm-apparaten te kunnen aansluiten
|
Stofdicht, dubbele camera, geen headphonejack, adapter meegeleverd om 3,5mm-apparaten te kunnen aansluiten |
Alternatieven
Het meest logische alternatief voor de iPhone 7 is zijn voorganger. Hij heeft grofweg hetzelfde ontwerp, hetzelfde scherm, dezelfde 3D Touch-functionaliteit en natuurlijk hetzelfde iOS 10. Wel moet hij het doen met de A9-soc in plaats van de nieuwere A10 Fusion, een camera met minder lichtsterke lens en heeft hij nog een fysieke Home-knop. En o ja, je kunt hem niet in het zwart krijgen. Apple heeft het basismodel van 16GB vervangen door deze 32GB-variant.
4 van 5 sterren
(33 reviews)
Ook de iPhone 6s Plus is in de handel in een 32GB-variant. Ten opzichte van de 7 Plus mist hij natuurlijk de dubbele camera en zo nog wat andere elementen, maar wie een goede iOS-smartphone wil, kan met de Plus nog altijd uitstekend uit de voeten. Toch kunnen we ons voorstellen dat veel mensen, gezien het relatief geringe prijsverschil van rond 20 procent, voor de nieuwere iPhone 7 Plus.
4.5 van 5 sterren
(12 reviews)
Zoek je een smartphone met een 5,5"-scherm en vind je de nieuwe iPhone 7 Plus toch wat duur? Overstappen naar Android is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Er is weinig opgewassen tegen de OnePlus 3 op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding en hij heeft nog een oled-scherm ook.
5 van 5 sterren
(38 reviews)
Review
Als alternatief voor de iPhone 7 is de Galaxy S7 erg sterk. Deze Android-smartphone heeft een camera van vergelijkbare kwaliteit en een mooi oled-scherm. Snel is hij ook en ook nog mooi gebouwd voor een aanzienlijk lagere prijs. Wel moet je een beetje houden van de software van Samsung, maar qua snelheid is er weinig mis.
4 van 5 sterren
(24 reviews)
Review
Natuurlijk is er ook nog de S7 edge, die op bijna alle vlakken hetzelfde is als de S7, maar gebogen schermranden heeft. Dat is mooi, alleen niet altijd handig. Toch is dit een hele sterke concurrent van de iPhone 7 Plus. Het scherm is even groot, maar de telefoon een stuk kleiner.
4 van 5 sterren
(22 reviews)
Review
De G5 is op het moment van schrijven op een interessant prijsniveau gekomen, waarmee het toestel een stukje interessanter wordt dan hij was. De G5 heeft snelle een Snapdragon 820-soc en hij heeft een extra groothoekcamera. De implementatie is dus wat anders dan bij de iPhone 7 Plus, maar dit is wel een kleine telefoon met een handige implementatie van twee camera's. Ook kun je modules op de G5 klikken, maar de behuizing is wel wat gammel voor een toptoestel.
4 van 5 sterren
(7 reviews)
Voor een telefoon met dubbele camera hoef je, zoals je ook aan de LG G5 kon zien, geen 900 euro uit te geven. De Huawei P9 heeft camera's met het illustere Leica-merk op de achterkant. De ene is een zwart-wit camera, de andere heeft een heel gewone kleurensensor. Verder is de Huawei P9 een Android-smartphone zoals veel andere, met een metalen ontwerp, vingerafdrukscanner aan de achterkant. Net als Apple maakt Huawei zijn eigen socs en hoewel de Kirin 950 grafisch niet tot de top van de markt behoort, is hij dat op processorkracht in de Android-wereld wel.
Conclusie
We hebben er veel plezier in gehad om te ontrafelen wat de grootste vernieuwingen en verbeteringen zijn ten opzichte van de vorige generatie iPhones. Hoewel het uiterlijk nog steeds onveranderd is, zijn die er zeker. Zo is de waterresistentie een geruststelling, is de krachtige trilmotor een goed idee en zijn de stereoluidsprekers een vooruitgang, ondanks de soms wat schelle tonen.
Verder heeft Apple zichzelf weer overtroffen met de snelheid van de A10 Fusion-chip, waarmee de toestellen de snelste zijn van alle smartphones die we gezien hebben. Ook de camera heeft een behoorlijke sprong voorwaarts gemaakt, vooral bij slechte lichtomstandigheden. Bij de iPhone 7 Plus is de dubbele camera, die optische zoom en in de toekomst ook het simuleren van kleine scherptediepte mogelijk maakt, goed geïmplementeerd, handig en leuk om mee te spelen. De accuduur van de iPhone 7 is daarbij een stuk beter dan die van de iPhone 6s en ook de iPhone 7 Plus is erop vooruit gegaan. Verder biedt iOS 10 veel verbetering, hoewel dat natuurlijk niet exclusief voor de iPhone 7 en 7 Plus geldt.
Er is iets voor te zeggen dat Apple de hoofdtelefoonuitgang heeft weggelaten, maar voor veel gebruikers zal het toch wat onhandig zijn. Vandaar dat we het als minpunt benoemen. Apple doet er wel goed aan om een adapter mee te leveren en natuurlijk de hoofdtelefoon met lightning-aansluiting, om het ongemak te beperken.
Gezien de hoge prijzen van de iPhone 7 en 7 Plus was het naar ons idee terecht geweest als Apple de Plus-variant wat lager geprijsd had en de iPhone 7 ook de dubbele camera had meegegeven. Als je zoveel geld uitgeeft aan een smartphone, kunnen we ons voorstellen dat je ook alle noviteiten van Apple wil en de iPhone 7 is eigenlijk niet zo heel vernieuwend door het gebrek daaraan. De iPhone 7 Plus is wat dat betreft vernieuwender, maar groot voor een telefoon met een 5,5"-scherm. Toch laat dat, zoals eigenlijk elk jaar, onverlet dat de nieuwe iPhones heel degelijke, razendsnelle en over het algemeen genomen heel goede smartphones zijn, waar we maar al te graag mee werken.
Eindoordeel
Eindoordeel