Behalve een Zenbook presenteerde Asus ook twee convertibles, die zoals gebruikelijk bij Asus, de typenaam 'Transformer' hebben gekregen. De Transformer 3 is de wat lichtere variant, met Core M-processor en een toetsenbordcover, die wat uiterlijk betreft het meeste wegheeft van de Galaxy TabPro S en de iPad Pro, terwijl de Transformer 3 Pro dankzij de ingebouwde kickstand meer wegheeft van de Microsoft Surface-tablet.
Asus was tot voor kort de enige grote fabrikant die nog geen Surface-achtige tablet had geïntroduceerd, nadat Acer, Lenovo, Dell, HP en zelfs Samsung het bedrijf voorgingen. Niet alleen werd het dus de hoogste tijd, maar doordat er al zo veel keuze in de markt was, moest Asus zich ook zien te onderscheiden. Wat ons betreft is dat ondanks veel overeenkomsten met de Surface goed gelukt.
Wat meteen opvalt, is dat de Transformer 3 Pro een uit de kluiten gewassen tablet is. Het scherm heeft een diagonaal van 12,6" en hoewel de schermranden vrij dun zijn, draagt vooral de dikte van de tablet bij aan het gevoel dat je met een fors apparaat te maken hebt. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de hardware die Asus monteert en die actieve koeling nodig heeft. Die hardware is vergelijkbaar met die in de Zenbook 3; in de duurste versie van de Transformer 3 Pro kom je een Core i7-6500U-processor, 16GB geheugen en een pcie-ssd van 1TB tegen.
Wat schermresolutie betreft overtreft de Transformer Pro de Zenbook zelfs; het ips-scherm telt 2880 bij 1920 beeldpunten. Dat levert net als bij de Microsoft Surface een beeldverhouding van 3:2 op, maar een nog scherper beeld dan bij de Surface Pro 3 en de meeste Surface-klonen, die het met 2160x1440 pixels moeten stellen en zelfs nog iets scherper dan het scherm van de Surface Pro 4, dat over 2736x1824 pixels beschikt. Het ips-scherm bleek daarnaast nog eens gelamineerd te zijn en heeft een groot kleurenbereik van 121 procent van de srgb-standaard. Of je daar in de praktijk wat aan hebt, zal een latere review moeten uitwijzen, want het is maar de vraag of dat kleurenbereik zich aan een bepaalde standaard houdt. Waarschijnlijk zul je met behulp van meegeleverde software kunnen schakelen tussen verschillende kleurprofielen en daarmee de extra verzadigde, maar incorrect weergegeven, kleurtjes in en uit kunnen schakelen.
De tablet is, zoals gezegd, niet bijzonder dun, al kun je dat gezien de hardware ook niet verwachten. Een voordeel is dat die dikte ook ruimte schept voor fullsize-aansluitingen. Aan de rechterkant van de tablet bevindt zich dan ook een volledige hdmi- en usb-aansluiting, terwijl er ook ruimte is voor een usb-c-aansluiting met thunderbolt-ondersteuning, die ook te gebruiken is om de laptop mee op te laden. Om de opslag uit te breiden is er aan de linkerkant een micro-sd-lezer aanwezig.
Tot slot wordt de Transformer 3 Pro geleverd met een toetsenbord, dat à la Microsoft Surface tegen de tablet aan te klappen is en dat is voorzien van toetsenbordverlichting. Onze eerste indruk is dat de toetsenbordcover van de Transformer niet onderdoet voor Microsofts TypeCover. De toetsen hebben vrij veel travel, gezien de dikte van het toetsenbord. De touchpad is relatief groot en heeft een prettig gladde afwerking.
Welke uitvoeringen van de Transformer 3 Pro bij ons beschikbaar komen en hoeveel Asus ervoor zal vragen, is nog niet helemaal duidelijk. De goedkoopste uitvoering, die met toetsenbord geleverd moet worden, gaat in elk geval 999 dollar kosten en zit daarmee op een prijsniveau dat vergelijkbaar is met dat van de concurrentie. Een stylus is ook beschikbaar, maar de Asus-medewerkers die we het vroegen, waren het er niet over eens of die ook standaard zal worden meegeleverd. Mocht dat niet zo zijn, dan zou de stylus een dollar of zestig moeten kosten.