Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Nieuwsredacteur

Een eerste blik op Android N

Twee vensters op de toekomst

Inleiding: uit het niets

In de beginjaren volgden Android-updates elkaar in hoog tempo op. In een jaar bracht Google versie 1.5, 1.6, 2.0 en 2.1 uit, elk met significante wijzigingen onder de motorkap en in de interface. In de afgelopen twee jaar was Google zo regelmatig als een klok met nieuwe versies van Android: een eerste aankondiging op Google I/O in het voorjaar, testversies tijdens de zomer en een release in het najaar.

Google I/O vindt echter pas plaats in mei, maar woensdagavond besloot Google uit het niets de eerste ontwikkelaarsversie van Android N online te zetten. Daar was geen groots evenement bij: ineens, om zeven uur Nederlandse tijd, zette het bedrijf de site voor Android N online met alle builds voor Nexus-hardware en de Pixel C.

De zoekgigant maakt niet duidelijk waarom dat zo is en wat zijn planning nu is. Komt de definitieve release nu eerder in het jaar? Komt nieuwe Nexus-hardware dan ook weer eerder? Bovendien kan het best frustrerend aanvoelen voor veel gebruikers; nog maar een paar procent van de gebruikers heeft Android Marshmallow - en de meer dan 95 procent die nog wacht op een update, ziet nu Google alweer een nieuwe versie presenteren.

Tweakers flashte Android N natuurlijk meteen op een aantal apparaten om de nieuwe Android-versie uit te proberen en te kijken wat er veranderd is, zowel in de interface als onder de motorkap.

Interface: splitscreen en notificaties

Wie voor het eerst het homescreen ziet van Android N, zal geen wijziging zien. Desondanks heeft Google een paar ingrijpende wijzigingen aangebracht in het OS. De belangrijkste aanpassing in de interface is de standaardondersteuning voor een splitscreenmodus, iets wat Google Multi-window Support noemt.

Gebruikers kunnen het scherm verdelen in twee vlakken met een streep ertussen. Standaard is het scherm verdeeld in twee helften, maar gebruikers kunnen zelf aan de streep trekken om het ene scherm groter te maken dan het andere.

Multi-window activeren gebeurt via het multitaskmenu, waarmee het mogelijk is om vensters lang in te drukken. De app is daarna vrij over het scherm te verslepen. De app naar onderen trekken doet niets, maar wie hem naar boven versleept, ziet een wit vlak ontstaan. Door de app los te laten, is die als vanzelf de bovenste app geworden in Multi-window.

De multitaskknop onder in het beeld verandert van een vierkant in twee rechthoeken, als twee lades in een kastje. Bovendien zit onder de notificatiebalk een zwarte strip om aan te geven dat Multi-window actief is. Elke app die je opent, net als het multitaskmenu, is automatisch de onderste app. De bovenste app blijft hetzelfde, de onderste app kan wel wisselen.

Het werkt standaard met alle apps, maar apps moeten wel schalen en daarvoor moeten ontwikkelaars ondersteuning in hun app zetten. Zelfs Googles eigen apps, zoals de Play Store, hebben dat op dit moment nog niet. Naarmate de release van Android N dichterbij komt, gaan vermoedelijk meer apps dit ondersteunen.

Het scherm kan verdeeld worden in twee helften, maar bij het verslepen van de zwarte balk kan die ook op een derde of twee derde komen te staan. Het sluiten van splitscreen gebeurt door de balk helemaal naar de ene of de andere kant te slepen, waardoor het tweede venster verdwijnt.

De functie is geen onbekende: Samsungs Android-apparaten hebben dat al enige jaren, eveneens onder de naam Multi-window en Apple heeft het afgelopen jaar in iOS gezet voor gebruik op recente iPads. De functie lijkt vooral bedoeld voor tablets en op de Nexus 9 zien we er ook meer nut voor. De implementatie zorgt er bovendien voor dat het een niet makkelijk te vinden functie is en we denken dat weinig mensen dit dagelijks gaan gebruiken. Wie tegelijkertijd iets online wil opzoeken en in een groepsgesprek zit in WhatsApp, kan hier wel veel aan hebben.

Naast Multi-window heeft Android TV ondersteuning gekregen voor picture-in-picture-applicaties, zoals videospelers die in een klein venster kunnen afspelen. Dat lijkt echter geen functie voor Android op smartphones en tablets.

De vensters in het multitaskingmenu zelf zijn ook veranderd. Ze zijn groter dan in Marshmallow. Bovendien is het nu mogelijk om snel tussen apps te wisselen door twee keer op de multitaskknop te drukken. Dat is een verrekt handige feature als je dingen moet knippen en plakken, en dus de hele tijd wisselt tussen twee apps.

Notifcaties

Google heeft de weergave van notificaties stevig aangepakt. Net als in Android Wear zijn er nu gegroepeerde notificaties per app. Bovendien hebben de kaarten plaatsgemaakt voor balken die op smartphones over de hele lengte van het scherm gaan.

Notificaties tonen op de bovenste regel een icoon, de naam van de app die de notificatie pusht en de tijd. Daaronder staat de notificatie zelf en daaronder is een voortgangsbalk of eventuele afbeelding zichtbaar. Op de onderste regel zijn dingen te vinden als knoppen, in Gmail bijvoorbeeld voor Archiveren of Verwijderen.

Ook heeft Google de mogelijkheid toegevoegd om vanuit de notificatie te antwoorden op bijvoorbeeld sms'jes of chatberichtjes, mits de app dat ondersteunt. Voor het antwoord vouwt de notificatie zich uit, waarna het toetsenbord zich opent en je gelijk kunt gaan typen. Dat maakt gebruik van al bestaande api's voor Android Wear mogelijk en omdat bekende chat-apps die al ondersteunen, werkt het dus direct met de apps die je vermoedelijk het meeste zult gebruiken voor deze functie.

De notificaties zien er anders uit en de mogelijkheid om direct te antwoorden is een prima optie, maar of het mooier is, is een kwestie van smaak. De notificatie bevat standaard in elk geval veel tekstuele info en geen groot plaatje, en wie dus snel scant op iconen, zal het bij de nieuwe interface moeilijker vinden om direct te zien welke apps notificaties hebben gestuurd.

Instellingen

De Instellingen-app geeft nu per item weer wat de status is. Onder wifi staat met welk netwerk de telefoon is verbonden, Datagebruik geeft weer hoeveel data er is gebruikt, Opslag vertelt meteen hoeveel ruimte er nog is, enzovoort. Dat deed Microsoft eerder in Windows Phone - hoewel het uit Windows 10 mobile is verdwenen - en het is een handige toevoeging die meer info geeft zonder ergens op te hoeven klikken.

Bovenaan staat een nieuwe functie 'Suggesties' die kennelijk tips geeft voor te gebruiken instellingen. Er stond bij ons alleen Achtergrond Instellen, maar waarom was niet duidelijk. Eenmaal in een submenu is een hamburgermenu zichtbaar, waarmee je snel naar een ander submenu kunt springen. Dat voelt sneller aan, maar dat is natuurlijk nonsens; met een tik op de Terug-knop kom je in datzelfde overzicht terecht. In een groene balk bovenin het Instellingen-menu is nu zichtbaar dat een bepaalde modus actief is, zoals Niet Storen of Data Saver.

Met een lange druk op de Instellingen-knop in het togglesscherm boven de notificatiebalk komen we een functie tegen die ook in de Android M-preview zat: System UI Tuner. Daarin is een Nachtmodus te vinden. Die kan diverse zaken wijzigen: de tint aanpassen om het scherm roder te maken, de helderheid verlagen en een donker thema instellen. Die dingen zijn apart in te stellen en dat zullen veel tweakers kunnen waarderen.

Google waarschuwt wel expliciet dat deze functies kunnen verdwijnen in toekomstige releases, maar toch is het bemoedigend om te zien dat de nachtmodus erin zit. Apple heeft die in het afgelopen najaar in iOS gezet en op Android hebben gebruikers nu apps nodig om hetzelfde te doen. Ook is daar een kalibratietool voor het scherm te vinden.

Toggles

Andere wijzigingen zitten in toggles, de knoppen met snelkoppelingen voor onder meer mobiele data, wifi, bluetooth en het scherm dat bij de notificatiebalk in de interface zit. Er is een balk bijgekomen met 'snelle toggles' die standaard boven de notificaties staan. Je hebt geen tweede veeg naar beneden nodig om die te zien, zoals in versies voor N wel het geval is.

Het venster met de grotere toggles zoals die al sinds enige jaren in Android zit, is uitgebreid met mogelijkheden om ze zelf aan te passen. Bovendien zijn er nu pagina's voor wie niet genoeg toggles in het scherm kwijt kan. Tot slot maakt Google een api openbaar, waarmee ontwikkelaars toggles kunnen maken voor eigen apps. Welke toepassingen daarvoor zijn, moet blijken als ontwikkelaars er echt mee aan de slag gaan.

Achter de schermen: accu sparen

De belangrijkste wijziging in Android N is dat Doze, de functie om de accuduur te verlengen in standby, nu ook werkt voor smartphones in normale situaties. Doze in Android Marshmallow vereist dat gebruikers het toestel stil laten liggen, bijvoorbeeld gedurende de nacht. Dat is leuk, maar de meeste mensen lopen rond met hun smartphone in hun zak en zij zitten niet de hele tijd stil.

Doze begint enige tijd nadat het scherm uit staat met werken. Hoeveel tijd dat is, blijft onduidelijk. Als Doze begint met werken, kan niet elke app zomaar de internetverbinding activeren en beperkt Android wakelocks die de accuduur verkorten. Eens in de zoveel tijd maakt de telefoon verbinding met internet en laat alle apps verbinding maken voor het binnenhalen van nieuwe info.

Het is voor een preview uiteraard onmogelijk te testen, maar het systeem klinkt veelbelovend. Het zal niet ineens zorgen voor een accuduur van een week, maar we hopen dat Android-telefoons dankzij N een betrouwbaardere accuduur krijgen en dat een plotseling lege telefoon verleden tijd kan worden door dit systeem.

Bovendien neemt Google stappen om niet alle apps wakker te laten worden als een gebruiker binnen bereik van wifi komt. Google Foto's, Dropbox en veel andere apps die vaak synchroniseren, houden bij wanneer de telefoon verbinding maakt met wifi om het syncen te starten.

Google waarschuwt ontwikkelaars dat die functie niet langer zal functioneren als hun app de api van N ondersteunt. Hetzelfde geldt voor apps die wakker worden als gebruikers een foto of video maken. In plaats daarvan kunnen apps de daarvoor ingebouwde 'job scheduler' gebruiken om een seintje te krijgen als ze mogen synchroniseren. Dat moet ervoor zorgen dat niet alle apps ineens wakker worden en dingen gaan doen op achtergrond, waardoor de processor en accu ineens worden belast.

Data Saver

Data Saver is een optie om het gebruik van data van apps te verminderen. Als de optie aanstaat, dan beperkt Android niet alleen het verbruik van apps in de achtergrond, maar het zegt ook tegen apps dat ze op de voorgrond minder moeten verbruiken door bij video's bijvoorbeeld de bitrate te verlagen.

Niet alleen is het in te stellen op mobiele netwerken, maar ook op wifi-netwerken die de gebruiker zelf aanduidt als 'betaalde wifi-netwerken'. Dan werkt Data Saver ook daarop alsof het een mobiel netwerk betreft.

Sneller apps installeren

Bovendien moeten apps sneller geïnstalleerd zijn door de switch naar een jit-compiler voor de ART-runtime. Tot nu toe gebruikte Google bij ART een aot-compiler en Android compileerde dus de hele app bij installatie, wat vooral bij goedkopere telefoons een tijdrovende en cpu-intensieve taak is. Nu kunnen apps bij de eerste keer opstarten door het compileren iets trager ogen, maar het verschil zal niet groot zijn.

Een bijkomend voordeel is dat opstarten na een update sneller gaat, omdat het 'optimizing apps'-scherm dat lang in beeld staat bij Lollipop en Marshmallow nu verdwijnt door de switch naar een jit-compiler. De keuze voor een jit-compiler bleek inderdaad meteen merkbaar. Het installeren en updaten van apps gaat merkbaar sneller onder Android N.

Android gebruikt niet alleen de jit-compiler, maar combineert de aot- en jit-compilers. Als het toestel ligt te laden en verder niets te doen heeft, gaat de aot-compiler aan de slag om apps in gereedheid te brengen.

Direct boot

De modus Direct Boot is voor als het toestel wel is opgestart, maar gebruikers het toestel nog niet ontgrendeld hebben. Omdat apparaten sinds Marshmallow standaard full-disk encryptie gebruiken, is veel informatie dan nog niet beschikbaar. Dat is lastig als een toestel bijvoorbeeld 's nachts onverwachts herstart, omdat dan apps geen notificaties kunnen ophalen.

Ontwikkelaars die willen dat hun apps ook in Direct Boot actief kunnen zijn, moeten daar hun code op aanpassen. Alle andere apps staan standaard uit, behalve apps voor alarmen, sms'jes en toegankelijkheids-functies.

Daarnaast zijn er nog een aantal kleinere functies, zoals de ondersteuning voor twee talen tegelijk, de mogelijkheid om native telefoonnummers te blokkeren via een zwarte lijst en always-on vpn-verbindingen die tegelijk met het besturingssysteem opstarten.

Tot slot

Hoewel Android N op de Nexus-apparaten over het algemeen snel en soepel liep, raadt Google met klem af om de preview te installeren op een toestel dat je dagelijks gebruikt. Dat advies kunnen wij onderschrijven: Android N is op sommige momenten om onduidelijke reden ineens instabiel. Dan crasht de Instellingen-app of weigert een schuifje heen en weer te gaan.

Desondanks is duidelijk dat Google al redelijk gevorderd is met deze build van Android N. Met de nieuwe notificaties, multi-window en nachtmodus is er meer dan voldoende nieuws te vinden in de interface, maar onder de motorkap is er met de jit-compiler, Doze On The Go en Data Saver ook voldoende om naar uit te zien.

Wel schuurt het dat Googles Android-updates Nexus-feestjes zijn. Er is geen mogelijkheid om deze preview te draaien op andere toestellen en zelfs mensen met een gloednieuwe high-end smartphone moeten vermoedelijk nog een half jaar of meer dan een jaar wachten tot zij Android N krijgen. Bovendien is het de vraag welke wijzigingen fabrikanten als Samsung, Sony, Huawei en HTC doorvoeren in de eigen software. De ervaring leert dat de meeste features alleen in Nexus-toestellen en andere stock Android-toestellen opduiken, hoewel we vooral de functies onder de motorkap verwachten bij vrijwel alle Android-telefoons..

Daarmee geeft deze preview-versie van Android N voor Nexus-toestellen een blik in de nabije toekomst, maar voor andere toestellen een vage blik in de verre toekomst. Dat laat onverlet dat Google een hoop nuttige functies in Android N heeft gestopt waar veel gebruikers blij van zullen worden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (218)

Wijzig sortering
Chapeau voor deze snelle en uitgebreide preview echter ben je nog wel een feature vergeten te benoemen, namelijk het wijzigen van de weergavegrootte (DPI) zonder dat je hoeft te rooten. Mijns inziens een erg prettige en welkome toevoeging. Verder een prima preview :Y) .

Nog een kleine aanvulling: Android N moet volgens Google's timeline in Q3 uitkomen, zie http://developer.android.com/preview/overview.html#timeline. Hoe snel andere fabrikanten met een update komen blijft koffiedik kijken maar hopelijk gaat het door de vroege release van deze previews sneller dan met voorgaande versies.

[Reactie gewijzigd door Jorick op 11 maart 2016 09:22]

Er is nog 1 missing tenzij ik het artikel te snel gelezen heb.
Namelijk snel wisselen tussen je laatste 2 gebruikte apps door snel op de multi task button te klikken.

https://www.youtube.com/watch?v=8bMbcNUM68U
MKBHD toont het hier in het filmpje en het is zijn favoriete nieuwe toevoeging.
Er zijn nog andere redesigns aan het multitasken die hij vermeld.

Ik moet zeggen dat dit ook hoog op mijn lijstje staat als nice extra zaken. Ik wissel vaak snel tussen apps als ik een berichtje op whatsapp krijg en dan terug voort naar hetgeen ik deed en dan terug even naar whatsapp dus dit snel switchen door 2x op multitask te tappen is wel nice.

Ik was best overtuigd van de samsung galaxy s7 als volgende telefoon maar met deze info twijfel ik terug met de nexus 6P xD
Ik weet niet of dit een functie is van Cyanogenmod (denk het wel) maar ik kan dit ook door lang op de recente apps button te drukken. Hij switcht vliegensvlug tussen de laatst geopende apps, ideaal en goed dat Android het nu standaard gaat implementeren.

Ik draai CM 12.1 op mijn OnePlus One.

[Reactie gewijzigd door JunkO op 11 maart 2016 12:23]

Hiermee moet je wel opletten want deze kan je in cyanogen helemaal customizen. Het kan dus zijn (en zeer waarschijnlijk) dat iemand anders het anders ingesteld heeft.
Ik heb het ook zo ingesteld wel.
Maar dit is inderdaad hetgeen er komt in android N.

Ik vind de aanpasbaarheid van cyanogen echt geniaal :-)
Kan me wel inbeelden dat dit wat te ver gaat voor een android OS dat het algemene publiek moet aanspreken.
Die had ik nog niet gezien en best een handige feature! Ik zag wel dat de app-wisselaar iets gewijzigd was en dat de vorige app nu praktisch volledig weergegeven wordt maar begreep niet helemaal waarom dat was. Blijkbaar heeft dat dus te maken met het snel terug kunnen schakelen naar de vorige app.
Je bent wat mij betreft gek als je geen device neemt waarmee je een zekerheid hebt dat je deze een paar jaar kunt gebruiken. Bij Google zit je met 2 jaar support. Bij Samsung is het koffiedik kijken. Nvidia ben ik erg over te spreken, Motorola niet. Tenzij je dus wilt rooten..
Voor de meeste mensen is ondersteuning niet echt interessant. Zolang hun smartphone met apps het maar blijft doen, zal het heel veel gebruikers een biet wezen of ze versie 1, versie 3 of versie 200 draaien... :)
Tot het fout gaat :) de meeste mensen zijn helaas geen expert wat dat betreft. Maar er lijkt wel meer aandacht te zijn voor (het gebrek aan) security (en reliability) patches mbt Android.
En juist dat laatste is een achilles hiel voor snelle adaptatie. Steeds meer bedrijven laten praktisch niet updatebare hardware links liggen, en dat ligt niet aan google, maar aan de onwil van phone makers om hun update beleid te stroomlijnen.
Chapeau voor deze snelle en uitgebreide preview echter ben je nog wel een feature vergeten te benoemen, namelijk het wijzigen van de weergavegrootte (DPI) zonder dat je hoeft te rooten.
Voor zover ik weet was rooten sowieso al niet noodzakelijk om de DPI weergavegrootte te wijzigen in Android. Het was enkel nog geen optie in de settings -- je moest het met behulp van een commando instellen :)
Zijn er echt veel toepassingen waarin je split screen zou willen op je mobiel? vanaf welk formaat smartphone wordt dit echt interessant? Misschien is het nog weggelegd voor de powerusers onder ons want ik zie er als 'normale' gebruiker nog weinig toepassing in.

(gelet op de foto's op pagina 2, of zijn dit hele slechte voorbeelden?)

[Reactie gewijzigd door Sneek op 11 maart 2016 06:35]

Wat ik je kan vertellen over het gebruik van splitscreen op mijn Note II is dat ik het maar heel zelden gebruik, maar dat zolang je weet dat de functie er is, je er een ijzersterk hulpmiddel aan hebt. Een paar voorbeelden waarin ik het handig heb gevonden:

- Toen ik in Brussel was (onbekende omgeving voor mij) stuurde een docent een e-mail met drie locaties die we die dag zouden bezoeken. Via splitscreen kon ik die locaties in de email blijven zien terwijl ik ze in Google Maps opzocht en opsloeg. Gewoonlijk zou dat een hoop gedoe met wisselen geweest zijn.

- Op de website van mijn school staan de gegevens die ik nodig heb om verbinding te maken met de Exchange-server voor schoolmail (domein, inkomende server, etc.). Met splitscreen kon ik die gegevens overtypen in mijn e-mailinstellingen.

- Ik had een notitie gemaakt (ja, met dat handige pennetje dat bij de Note zit) van een aantal namen plus e-mailadressen. Dat gaat tijdens een vergadering immers sneller dan het meteen aanmaken van nieuwe contacten. Later kreeg ik van een mevrouw een sms'je dat ze me verouderde telefoonnummers had doorgegeven. Via splitscreen kon ik in de notitie gummen en bijschrijven terwijl ik de nummers in het sms'je kon lezen.

De eerlijkheid gebiedt dus te zeggen dat zulke toepassingen zich maar eens per maand of minder voordoen, maar dat ik op dergelijke momenten dolblij ben met de functie.
Galaxy Tab S met 10,5 inch scherm rechtop in de auto, splitscreen met Youtube (voor de audio;)) en Google Maps. Werkt geweldig.

Het grote nadeel van de Samsung functie is dat apps zélf moeten zijn aangepast om te kunnen werken met Splitscreen. App makers die daar de moeite niet voor hebben genomen werken dus niet in Splitscreen. Bijv. met de TomTom app werkt het niet... Daarom is het fijn als het stock android zou worden. Al moet er dus wel scaling mogelijk zijn. Ik hoop dat de meeste apps dat hebben.

Toggles nu blijkbaar ook meer aandacht. Ze zullen wel gezien hebben dan legio mensen Toggle widgets installeren.

Nu maar hopen dat oudere toestellen nog een update krijgen..
In dit artikel wordt ook vermeld dat bij Android N ook de applicatie er geschikt voor moet zijn. Anders werkt het niet. Dus ook al is het stock , betekend het niet dat iedere app splitscreen te draaien is.
Maar wel meer, want ontwikkelaars bouwen eerder stock sdk features in dan dat ze ook nog even de Samsung SDK erbij pakken!
Ik volg een aantal nieuwschannels op youtube en vooral nu rondom de amerikaanse verkiezingen (die ik vrij interessant vind om te volgen) is het handig dat ik terwijl ik tijdens me ontbijt deze videos bekijk, ook kan emailen of whatsappen. Nu stopt de video iedere keer dat ik wil antwoorden maar zo'n splitscreen of die notificationbar antwoordfunctie is zeker leuk.

Daarnaast is het hebben van opties nooit weg. Kijk naar windows vs OSX.
Het is ideaal om muziek op te zetten op YouTube, en vervolgens op een andere app bijna fullscreen verder te kunnen werken ;)
Wat ik trouwens 1 van de grote minpunten vind van Youtube op Android. Je kunt YouTube niet op de achtergrond laten draaien.

Ik luister vaak muziek via YouTube ( Mixen van een uur bijvoorbeeld ) en dan moet ik YouTube op de voorgrond houden in de auto; terwijl ik eigenlijk een app als Flitsmeister wil zien.

Splitscreen functionaliteit is hier zeer toepasbaar!
Zeker omdat de verschillende screens ook groter en kleiner te maken zijn, zoals ook in deze review beschreven staat. Voor mijn voorbeeld zou ik YouTube dan kleiner maken dan Flitsmeister bijvoorbeeld. :)

[Reactie gewijzigd door Ask! op 11 maart 2016 07:38]

Niet iedereen weet wat rooten is en hoe je moet rooten. Ik zou dit graag als native feature zien, maar ik begrijp ook wel waarom ze dit niet hebben gedaan.

Waarschijnlijk hebben ze dit expres gedaan om zo dataverbruik te verminderen; iemand kan immers per ongeluk YouTube op de achtergrond hebben draaien met geluid uit en onverwachts buiten de databundel vallen.

Er zal dan dus een andere soort 'notificatie' moeten komen met 'Pas op, YouTube draait op de achtergrond'.
Volgens mij als je een google music abbo neemt (vergelijkbaar met spotify) laat youtube het wel toe om af te spelen met telefoonscherm uit
Nee dat kan niet, dat is als je Youtube Red neemt wat alleen in de US beschikbaar is (op normale wijze).
Daarin moet ik je corrigeren.

Ik heb een Google Music Abbo, woonachtig id UK, account uit de UK, en ik kan youtube gewoon op de achtergrond laten spelen op mijn Nexus 5X via de officiele app zonder tweaks etc.
Echt? En dat is geen youtube red (waar music ook in zit)? Net nog even geprobeerd, maar lukt me nog steeds niet.

Wel fijn voor je dat het daar wel werkt natuurlijk! Hier (op mijn telefoon) in ieder geval niet .

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 11 maart 2016 10:36]

Ik heb gewoon een Google Play Music abbo afgesloten, dus geen specifiek Youtube Red abbo.

Wanneer ik echter in België ben, werkt dit minimaliseren niet. Dus het kan zijn dat dit een beperkte regiotest is.
Bij Play Music krijg je standaard ook YouTube Red en volgens mij werkt het in de UK wel. In Nederland niet. Je kunt het zo controleren: https://www.youtube.com/red
Overigens laat een Youtube Red abbonement dit wel toe: https://support.google.com/youtube/answer/6308116?hl=en

Helaas nog niet uit in NL.

Ik denk overigens niet dat het aan databruik ligt, maar aan de advertenties die Google aan de gebruiker wilt tonen. Indien Youtube dan op de achtergrond draait zal de gebruiker niks te zien krijgen. ;)

[Reactie gewijzigd door Baris op 11 maart 2016 08:17]

Ook lijkt me dat platenmaatschappijen het niet prettig vinden dat youtube wordt gebruikt als een soort gratis spotify. Van daar dat tussen het automatisch afspelen van filmpjes 10 seconden zit. Dit maakt het voor muziek hinderlijk. Op iOS heeft Google dit ook doelbewust geblokkeerd. Vroeger kon je door op de play knop te drukken in het quick actions menu de muziek op de achtergrond door laten gaan, maar dat werkt tegenwoordig niet meer.
Heeft meer met ads te maken, die je dus niet ziet als de app op de achtergrond draait.
ik gebruik altijd de app
audiopocket
Dat begrijp ik niet... als ik dat doe zit ik binnen een kwartier door mijn databundel van 2gig heen.
Precies wat ik ook ging linken :+
Blijft toch een geniale laag over Android, dat xposed framework.
Ik heb geen Android, maar dit vind ik toch wel heel bijzonder. Wat is de reden dat niet standaard kan? Zelfs BlackBerry 10 kan dat standaard wel... :p
Het is geen kwestie van kunnen, maar van willen. YouTube wil het niet, met de door RocketLeague genoemde reden. BlackBerry 10 heeft geen YouTube-app waar Google dit soort controle over heeft.
En hoe werkt het dan op Android als je YouTube via de mobiele browser bezoekt? Stopt ie dan ook als je de browser verlaat? Ik snap bijvoorbeeld de meerwaarde van een YouTube app op m'n telefoon niet... Misschien kunnen jullie mij daarvan overtuigen?
Dat komt omdat je dan reclames niet kan zien en je youtube dan als een soort gratis spotify gebruikt. Heel simpel dus :-)
Geen idee, het zit misschien niet standard in Android maar het is al jaren beschikbaar. Ik heb de mogelijkheid al een aantal jaar maar ik gebruik het nooit, ook niet op mijn Note 4 met 5.7" scherm.
Om nog maar te zwijgen over de batterij die leeggezogen wordt omdat je het scherm moet laten aanstaan...
Met een YouTube Red abonnement kan dit wel, een kwestie van wachten totdat het naar Nederland komt :D
Youtube kan wel op de achtergrond draaien in Android, maar daar heb je een betalend Youtube abonnement voor nodig.
Youtube kan wel op de achtergrond draaien in Android, maar daar heb je een betalend Youtube abonnement voor nodig.
Doe mij ook maar een betalend youtube abonnement :+
Ik bedoelde Youtube Red, kon even niet op de naam komen ;)
Misschien is LG G5 of v10 wat voor je? Die kan door allways on YouTube op 2e scherm zetten zonder te rooten. Waarschijnlijk kan je dit ook met Samsung maar weet ik niet zeker. Maar heb wel van mensen gehoord dat met LG dat wel kan en kan je telefoon gewoon in je zak stoppen.
Exact wat ik bedoel! Samsung snapt dit al jaren, en ook bij bijvoorbeeld notities maken kan splitscreen handig zijn.
Ik heb hem op me telefoon draaien dat werkt spijtig genoeg niet, zodra er in een andere App word gedrukt stopt de video.
Dit is ook het geval net Netflix dus op dit moment kan her niet veel en als een natie Google App het al niet kan is de kans klein dag de rest het zal kunnen.

[Reactie gewijzigd door andriodlover31 op 11 maart 2016 08:35]

Google anders even op OGyoutube. Een alternatieve youtube versie met background playback, popup videovenster en meer!
Precies er zijn diverse third party apps die dit wel ondersteunen. Google wil afspelen op achtergrond als een betaalde functie aanbieden (Red abonnement). Dit is ook het geval op iOS waar je met de reguliere Google YouTube app niet videos op de achtergrond kunt afspelen (alleen geluid, Picture in Picture, Slide over//Split View) dit kan wel met o.a. ProTube.
Ik zie vooral voordelen bij een combinatie met whatsapp. Heerlijk om een liedje/filmpje aan te zetten en gewoon door kunnen chatten. Zelfde geldt voor whatsapp + browser. Het overnemen van informatie is ook veel gemakkelijker. Overigens is het stokoud, want de galaxy s3 had het al, maar dit is zeker een goede ontwikkeling binnen (stock) android.
Dat is het oplossen van een tekortkoming mijn inziens. Waarom kan dat liedje niet op de achtergrond blijven afspelen terwijl je in een andere app zit ? Dit oplossen met split screen kost screen estate.
Dat is het oplossen van een tekortkoming mijn inziens. Waarom kan dat liedje niet op de achtergrond blijven afspelen terwijl je in een andere app zit ?
Dat hangt puur van de app af, volgens mij? Ik gebruik Google Play Music, kan perfect doorluisteren terwijl ik andere zaken doe.
Hier leeft exact dezelfde vraag. Waarom zou je dat willen? Je kan toch maar een interface tegelijk bedienen; chatten of een ander muziek nr zoeken; als je gewoon wilt luisteren heb je lijkt mij liever het hele scherm tot je beschikking om te appen, als je muziek wilt zoeken idem dito.
Ik zi diet niet voor smartphones. Lijkt mij meer een kwestie bij Google van geen onderscheid maken tussen tablet en smartphone; waardoor de Android tablet markt zo goed als dood is gebloed.
Quick reply is wat mij betreft een stuk handiger. Vanuit de notificatie antwoorden zonder je andere app af te sluiten.
Dat werkt echter niet/minder goed als het bericht lang is of een foto oid bevat.
Het enige waar ik wel splitscreen voor zou willen hebben (op mijn Lumia) is voor de Rabobank app. Hoe vaak ik tegen het probleem aan loop dat ik een bankrekeningnummer in een mailtje of WhatsAppje of zo krijg en dat ik deze niet kan knippen en plakken in de Rabobank app, en switchen tussen de apps zorgt er voor dat de Rabobank app steeds opnieuw wil inloggen (om veiligheidsredenen). Nu komt nog steeds pen en papier om de hoek kijken of een IBAN proberen te onthouden :(
Dit is zo irritant inderdaad. Volkomen begrijpelijk, maar zo irritant.

Ik neem trouwens aan dat de Rabobank geen split screen gaat toestaan vanwege het gevaar dat de andere app vervolgens een screenshot neemt en je bankgegevens steelt.
Inderdaad! Ik loop daar vaak tegenaan helaas.
bij WP10 gaat dit door gewoon de backknop even in te houden en dan bij de andere app waar het over gaat kun je het in lezen

ik doe dit regelmatig en mijn kbc app zijn sessie wordt neit afgeslotten
Klopt, dat is ook een mogelijkheid. Maar het blijft irritant.
De Rabobank app is anders dan andere apps.
Je moet namelijk inloggen met een vijf-cijferige code en elke keer als je de app verlaat en er weer terug naar toe schakelt moet je opnieuw de code invoeren en ben je weer terug op het hoofdmenu.

Op zich vind ik dat een heel erg fijn idee, want ik moet er niet aan denken dat iemand mijn telefoon afpakt op straat en via de historische apps direct terug mijn bankgegevens in kan.

Het zorgt wel voor een extra hindernis is gebruik.

(schakelen via de back-knop en alleen uitzoomen over de rechter-knop -hoe heet dat ding? - werkt niet bij de Rabobank.)
de linkse knop (de back knop)

bij mij moet ik ook niet een andere app "openen"

vergelijk het met windows+tab in dat scherm kun je swipen maar als je dan de andere app opent en je gaat terug dan krijg je inderdaad de code te zien (bij mij ook)
De Android versie van de app ondersteunt gewoon kopiëren en plakken. Desalniettemin vind ik het ook super vervelend dat ik telkens opnieuw in moet loggen bij die app. Splitscreen gaat echter zeer waarschijnlijk niet supported worden om dezelfde veiligheidsredenen.
In de Rabobank app op iOS gaat dit wel (los van het feit dat het een draak van een 'app' is).
Het lijkt me zeker een oplossing voor bvb youtube of Netflix. In het klein filmpje open en ondertussen wat surfen / chatten.
Is toch niet handig om daar splitscreen voor te gebruiken? Dan heb je in de breedte een heel klein filmpje, maar die neemt in de hoogte wel 3-5 keer zijn eigen hoogte extra in om zwart te tonen. Allemaal nutteloos screen estate.
Beter lossen ze dat op met picture-in-picture, zoals Apple op de iPad doet.
Zoals Samsung al jaren doet bedoel je natuurlijk.
Zou best kunnen. Echter is de interface voor splitscreen bij Apple niet hetzelfse als wat Samsung deed.
Laat maar, klopte niet wat ik geschreven had.

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 11 maart 2016 07:58]

Dat doe ik ook altijd met mijn S6
Ik vond het op me s3 fantastisch dat ik YouTube kon laten spelen voor muziek en door kan whatsappen. Dat zou een gebruikscase kunnen zijn alhoewel ik dat zelf nu niet meer nodig heb
Wees eerlijk. Dat is een paarden middel; screen estate opofferen voor een video l, terwijl je alleen audio wilt horen.
Je offert maar liefst 5% van je scherm op :) Je snapt dat je zelf kan regelen hoeveel screen estate je geeft?

En ja het is een beetje een ruk oplossing, maar soms is dat toch de enige oplossing die je als gebruiker acceptabel vind. (er zijn wel meer oplossingen, root en/of andere youtube player)
Veel pls met een video op 5%;)
Het gaat toch niet om de video maar om het geluid :) Als je de video wilt kijken en geen screen estate op wilt geven hoef je de split screen functie helemaal niet te gebruiken natuurlijk..
Ik snap het even niet meer. Waarom zou je een video laten afspelen enkel om muziek te luisteren?
doe jij het nu maar op je niet samsung telefoon. Dan is 5% toch ineens geen probleem. zoals ik zeg ik gebruik het niet meer en ik weet dat het een omweg is maar het bied iig wel een optie waar je nu met je 4x zo snelle telfoon die optie niet hebt.
Ik kom veel mogelijkheden tegen die ook in Sailfish OS 2 aanwezig zijn. Dit waren voor mij dan ook (naast de heerlijke interface) de reden om in te tekenen op de tablet, die het split screen ging ondersteunen.

Als ik het zo zie heeft Google goed gekeken naar de Finnen en is met hun Mer-filosofie flink aan het timmeren geslagen in zijn eigen besturingssysteem. Niets mis mee, ziet er uit als zeer goede features!
Tja ik zie ook inspiratie bij Windows vandaan komen. Split Screen zat al in Windows 8.
Splitscreen zat ook al in Windows 7, namelijk door Windows-toets + pijl links/rechts. Vervolgens Windows-toets + pijl omhoog voor fullscreen.
Docken is iets anders dan splitscreen...
Docken is geavanceerder. Splitscreen is een irritante beperking. Wil je echt multitasken, koop dan gewoon een win 10 tablet zoals de surface. Kan je zoveel schermpjes over/naast elkaar zetten wat je wil. Op mobiel is dit natuurlijk totale onzin.
Meerdere apps op een scherm kon Windows 1.0 in 1985 ook al. Apple had dat in 1984 op de Macintosh. De voortuitgang is dus een herhaling van 30 jaar geleden.
Ja maar ik denk dat het nu voor het eerst in een mobiel os is en dat @billy_no1 bedoelt dat het op surface rt (tablet) die geen full-os heeft al aanwezig was.
Ja en de Samsung Galaxy S3 dan? begin 2012. Windows 8 was op zijn vroegst eind 2012.
Altijd die discussies met wie er eerder was. Die ga je toch verliezen. Android vanilla kijkt vaker naar de OEM's voor features die mooi zijn om te implementeren.

Denk aan HTC, Samsung Sony e.d. daar kijken ze naar.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 11 maart 2016 07:30]

Volgens mij was de S3 niet de eerste, maar de Note 2, de update kwam later naar de S3 toe...

Maar goed je punt is helder en correct, er zijn al meerdere fabrikanten/OSen die dit ondertussen hebben dus hoe bepaal je (en wat boeit het?) welke Android dan na aapt?
Je hebt gelijk. Ik dacht dat Samsung een vensteroplossing heeft, in ieder geval is dat zo bij de Note 10.1. Kennelijk zijn ze eerst begonnen met een split screen.
Niet alleen Split Screen. Ook de data saver instellingen lijken verdacht veel op die in Windows 10 Mobile. Ik vind het echt bizar dat Google (en Apple eveneens) gewoon vast blijven houden aan hun "kopiegedrag" en vrijwel niets zelf meer bedenken.
Het begon al bij de gedateerde Icon grid interface, die tot op de dag van vandaag nog steeds hetzelfde is en toestellen een bijzonder saai en statische indruk geeft. Bovendien vind ik persoonlijk de interface van Android (ook deze N) afgrijselijk lelijk en ontzettend bloated. Sommige fabrikanten besteden veel aandacht aan het design van hun toestellen, maar als ik dan het homescherm zie, dan wordt dat design volledig ondergesneeuwd door de lelijke icon grids en menu's etc.
Verzin een betere interface zou ik zo zeggen.

Vroeger hadden we (onder andere) Windows op PDA's draaien. Dit was uiteraard een mobiele versie maar met een start menu. Hoe vaak ik daar wel niet op heb lopen schelden. Gepriegel met een pennetje en veel te korte regel afstanden tussen menu items.

Op de PC heeft Microsoft geprobeerd om de interface te verbeteren met Windows 8. Dit heeft een shitstorm aan kritiek gekregen. Tot het moment dat we holografische interfaces krijgen of iets dergelijks zie ik de interface niet ingrijpend veranderen. Maar goed, dit is maar mijn mening.
Dat saaie, statische grid is desondanks wel de optimale balans tussen functionaliteit en overzichtelijkheid. Ik kan in elk geval geen beter alternatief bedenken. De live tiles van Windows zijn het in elk geval zéker niet. :)
Waar zou de naam windows vandaan komen denk je?

Anyway op de desktop waren ze niet de eerste en op telefoons/tablets ook niet ;)
Geen verbeteringen op security vlak ? of qua patchability ?
Waarom inderdaad niet gewoon Android zelf middels JIT in de Play Store patchen :).
Toevallig net voor je gepost (nairu777 in 'reviews: Een eerste blik op Android N - Twee vensters op de toekomst'):
http://www.androidauthori...fix-fragmentation-679224/

Is alleen niet officieel, maar Google heeft lang niet alle wijzigingen gecommuniceerd, want het is nog een soort van (pre) alpha...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 11 maart 2016 14:04]

Zoals gebruikelijk de laatste tijd met nieuwe Android versies; niets nieuws onder de zon.
Al die zogenaamde nieuwe functies heb ik dus al jaren op custom roms.
Wel goed van Google dat ze blijkbaar kijken naar wat gebruikers willen door naar custom roms en fabrikanten versies te kijken maar om daar nu weer een hele nieuwe versie N van te maken...
Buiten de nieuwe compiler zijn het alleen maar kleine wijzigingen, en dat al sinds lollipop.
Lollipop => marshmallow => N had wat mij betreft 5.0.x => 5.1.x => 5.2.x kunnen zijn, een beetje rombouwer op xda implementeert zulke dingen in enkele weken in z'n rom en dat vaak in zijn eentje.
Nou krijg je weer een heleboel zeurdozen die klagen dat hun fabrikant hun telefoon niet update, maar met zulke marginale veranderingen kan ik me best voorstellen dat die fabrikanten niet staan te trappelen om zoveel moeite te doen om het voor al hun apparaten te bouwen, aan te passen, testen, aan providers voorstellen, opnieuw aan te passen en testen als een provider dat verlangt etc.

Persoonlijk vind ik Sony's small apps overigens een betere implementatie dan Splitscreen, met meer vrijheid.
Allemaal leuk en aardig dat die rombouwers dat namaken, maar je moet het überhaupt wel allemaal nog verzinnen voordat je het gaat implementeren. En om het goed te laten matchen met de huidige user interface en experience, zal dat vast ook de nodige tijd kosten.

[Reactie gewijzigd door Luca op 11 maart 2016 09:21]

Nou, als het al bestaat dan lijkt het niet dat ze het moeten verzinnen toch?
:z
Maar ze moeten het wel bruikbaar maken voor alle apps, en geen houtje touwtje oplossing maken die voor een ROM flasher goed genoeg is, maar voor het grote publiek niet.


Heb je wel eens op XDA gekeken wat mensen daar onder "stabiel" verstaan?

Geen bluetooth, Wifi die uitvalt en brakke camera: Yo, stabiel hoor!

Bij normale consumenten liggen heel andere eisen.
Jij hebt klaarblijkelijk een slechte ervaring, en besluit daarom om de hele boel daar maar over één kam te scheren.
Voor jou is het inderdaad aan te raden om nog een jaartje te wachten en dan te hopen dat de fabrikant van jouw telefoon je verblijdt met een, bugloze, versie van Android N.
Voor mensen die een paar uur uit willen trekken om zich een beetje in te lezen over de mogelijkheden voor hun telefoon daarentegen, zijn er voor de meeste "gangbare" Android apparaten 100% stabiele mogelijkheden, zonder houtjes en zonder touwtjes, om een paar jaar voor te lopen op de massa qua functies, uiterlijk, veiligheid en gebruiksgemak.
Dat is zeker niet alleen mijn ervaring.

Om een beetje fatsoenlijk een andere ROM te flashen moet je al niet te exotische hardware hebben.

- Iets anders dan een Qualcomm en je loopt tegen beperkingen aan.
- Je camera zal nooit zo goed zijn als bij de stock firmware. Zie ook het Sony DRM debacle.
- Apps als ING, Rabo etc zul je om de tuin moeten leiden met extra modules, omdat ze root detecteren.

Bij sommige toestellen kun je lezen tot je een ons weegt, maar zolang SONY haar camerasoftware niet vrijgeeft, zal je met een custom ROM veel meer ruis en onscherpte zien.
Wat Sony betreft heb je volledig ongelijk.
Je moet gewoon je bootloader niet unlocken, dan is er niks aan de hand wat camera betreft.
Je kunt gewoon rooten en een custom rom flashen zonder je bootloader te unlocken.
En dan kan je ook, als je een custom kernel zou willen flashen, een back-up maken van je drm voordat je je bootloader unlocked zodat je niet je drm kwijtraakt.
Ik heb op mijn z2 een custom rom met de camera software van de z5 inclusief alles, zonder dat ik mijn bootloaders ooit aangeraakt heb.
Overigens kan je sinds een jaar of twee ook met een unlocked bootloader de normale kwaliteit hebben maar dat is wat meer werk.
Het probleem is dat er mensen zijn die gelijk klakkeloos hun bootloader unlocken zonder te weten waarom ze dat doen en dan achteraf ineens erachter komen dat ze daarmee hun drm, met de daarbij behorende extra's, kwijt zijn geraakt.
Als die mensen een beetje verder hadden gelezen dan het eerste de beste artikel/forumpost dan was dat ze niet overkomen.
Het zogenaamde Sony drm debacle is dus vooral een domme gebruiker debacle.
Wat betreft de apps die je noemt, daar heb ik geen ervaring mee, maar in de super su app zit gewoon een knop waarmee je root tijdelijk uit kan schakelen en in CM vindt je die knop in de developers options.
Wat betreft exotische hardware, dat is een keuze die je maakt bij aankoop van je toestel, en waarschijnlijk worden die ook niet van een officiële major update van android voorzien.

[Reactie gewijzigd door Knutselmaaster op 11 maart 2016 14:57]

Nee dan niet nee, maar dan blijft het alsnog een kwestie van goed implementeren. Android updates hebben heel veel aanpassingen onder de motorkap. Denk aan de compiler switch. Ja, interfaces e.d. worden ook verder uitgewerkt en krijgen toevoegingen.

Sowieso is het niet eerlijk om ieder jaar bizar grote verandering te mogen verwachten. Alles moet namelijk wel stabiel blijven en heel veel ROM bouwers implementeren dingen die vaak nog niet helemaal lekker werken en doen daar vervolgens een tijd over om het daadwerkelijk goed te laten werken. Ik denk onder het mom van "Meer is beter".
Idd de compiler is nieuw, of eigenlijk een verbeterde versie van ART wat al in Android 4.x zat.

Ik verwacht geen grote veranderingen elk jaar, maar bedoel vooral te zeggen dat die massale verontwaardiging over het update beleid bij Android zwaar overtrokken wordt.
Een versie achter lopen is echt niet zo erg, gezien het minimale verschil tussen de versies.
Door het aankondigen van "een geheel nieuwe Android" creëert Google eigenlijk zelf "het probleem" dat mensen klagen dat ze achterlopen en dat hun fabrikant een slecht updatebeleid heeft.
Ik vind dat je dat "gezeur" over late updates van andere fabrikanten eigenlijk los moet zien van (Stock) Google Android. Dat Android toevallig gebruikt en aangepast kan worden door andere fabrikanten maakt dit eigenlijk aparte OS-en die gebaseerd zijn op dezelfde basis. Ze hadden ook een totaal eigen OS kunnen ontwikkelen. Als Google dus Stock Android uitbreid staat dit los van wat Sony, Samsung of HTC doen (helaas voor de app bouwers (waaronder ik)).
De late updates van de fabrikanten zijn toe te wijzen aan de fabrikanten en niet aan Stock Android. Ze zouden immers ook gewoon de standaard Google Android op hun telefoons kunnen zetten of meer investeren in updates, maar dat willen ze niet. Ze willen uiteraard liever steeds nieuwe toestellen verkopen. Al ligt het wel wat genuanceerder met het ondersteunen van verschillende hardware componenten. Het is in ieder geval geen eerlijke vergelijking om het met iOS te gaan vergelijken want daar heb je alleen maar een soort "Nexus" alleen dan die van Apple genaamd de iPhone. Het is jammer en (voor mij onbegrijpelijk) dat Nexus toestellen niet wat populairder zijn.

[Reactie gewijzigd door RoelRoel op 11 maart 2016 10:38]

Het is jammer en (voor mij onbegrijpelijk) dat Nexus toestellen niet wat populairder zijn.
De uitleg is simpel, 9/10 mensen boeit die laatste versie niet. Zo lastig is dat toch niet om te begrijpen?

Verder heb je helemaal gelijk, mensen kunnen het maar niet los zien, dat is het nadeel van zn enorm platform waar veel verschillende versies van zin (AOSP/Google Android/Samsung Android)...
Ik ben natuurlijk ook bevooroordeeld en ik vind Google apps nu eenmaal prettig werken, maar als ik een telefoon van een andere fabrikant zie denk ik meestal altijd: "bah, wat een rommeltje" als ik alle zooi zie die ze erop hebben gezet en hoe ze vanalles aangepast hebben. Verder lijkt het me logisch dat mensen de telefoon en de software zouden willen hebben van de maker van het platform. Maar ja dat is misschien meer iets voor techneuten idd. Onbegrijpelijk is misschien wat te sterk uitgedrukt.

[Reactie gewijzigd door RoelRoel op 11 maart 2016 15:26]

Teleurstellend, ik had graag gezien.
"Android N koppelt de grafische schil (UI) los van het onderliggende systeem waardoor Google zelf de verantwoording voor updates op zich kan nemen."

Totdat die verantwoording eens wordt doorgevoerd blijft Android een puinhoop in mijn ogen. Waarom is er geen basis Android waar met een beetje XML en een scriptingstaaltje (laat het desnoods nog eens compileren om de batterij te besparen) de fabrikanten hun eigen ding kunnen doen. Waarom moet beveiligingsupdates door zoveel lagen en loop het leeuwendeel van de Android gebruikers met een onveilig toestel rond?
Zelfs de basistelefoons zijn tegenwoordig toch echt wel krachtig genoeg voor een beetje extra overhead. En als ze echt zo zwak zijn dan komen ze sowieso al uit met een oudere Android versie - er worden nog steeds Android 4.x modellen verkocht vandaag de dag. Android is een beetje het nieuwe Internet Explorer, de meerderheid loopt met een oude onveilige versie rond.
Dat is het het beste Android nieuws sinds de aankondiging imo. Hoog tijd ook, heb ik wellicht toch te vroeg mijn Nexus 4 vervangen door een Windows Phone want via de niet zo officiële manier was daar vast ook wel Android N op uitgekomen.

Hoog tijd dat dit gebeurd en dan kan Android eindelijk als een serieus besturingssysteem worden gezien. Bedankt voor je reactie, herstelt toch een beetje vertrouwen in Google voor mij.
Waarom zou je je nexus 4 vervangen? Enige wat ik kan bedenken is dat de Camera niet op en top is. Maar de rest. Hij is met Android 5.0 nog altijd super vloeiend. Ik heb nog niet het gevoel dat ik mijn telefoon moet vervangen. Maar als de camera echt een punt is. Dan zou ik het ook doen.
De camera is inderdaad erg gedateerd, vreemd genoeg was het de vervanging van mijn Nokia N900 die in veel gevallen betere plaatjes schoot. Ik heb hem vooral weggedaan omdat Google's wazige updatebeleid me niet beviel, de telefoon kreeg nog wel updates maar nergens wordt aangegeven tot wanneer. Dat die uberhaupt nog geüpdate werd zonder Android 6 te krijgen was wel een gelukje maar erg duidelijk naar buiten gecommuniceerd is dat niet.

Vervolgens rept Google er met geen woord over wanneer de updates stopgezet zullen worden dus dan heb ik liever een toestel waarbij ik weet dat ik wel beveiligingsupdate krijgt. Anders is er een dikke kans dat de updates zijn stopgezet en ik daar pas 4-5 maanden later achterkomt.

Ik heb nu een Xiaomi Mi4 met Windows Phone, draait dusver als een zonnetje, kost gelukkig niet de hoofdprijs en maakt een stuk betere fotos. En wonder boven wonder mag daar wel de LED 'flitser' aanblijven als je een video maakt.
Er bestaat ook zoiets als subversies. Ik geef je helemaal gelijk qua camera. Echt bagger. Maar van Android 5.0 dat je niet naar 6.0 betekend niet dat je geen veiligheids updates krijgt. Je hebt ook nog zoiets 5.1.X waarbij de X ook omhoog gaat voor patches. De Android 4.0 naar 5.0 naar 6.0 zijn feature sprongen. Grote updates wat niks met veiligheid te maken heeft.
Dat is pas sinds Android 5 waar zover ik weet, daarvoor was de beveiliging ook gebonden aan het versienummer. Ofwel iedereen met Android 4 loopt met gigantische veiligheidslekken rond.

Zover mij bekend is de Nexus 4 ook zo goed als het enige of wellicht zelf het enige toestel dat nog wel veiligheidsupdates krijgt op Android 5. Dat is dus ook mijn hoofdklacht, bij de niet Nexus toestellen krijg je gewoonweg geen veiligheidsupdate, te belachelijk voor worden gezien de hoeveelheid persoonlijke informatie er op de gemiddelde telefoon staat.
Helemaal mee eens. Dit moet aangepakt worden door google door o.a. het OS in meer stukjes te hakken die los van elkaar geüpdatet kunnen worden. Microsoft heeft het iets makkelijker. Ze forceren OEM's met gestandaardiseerde hardware. En niet op open standaarden maar keihard op een merk: Qualcomm. Denk niet dat dat ook de bedoeling is om alle andere chip leveranciers buiten te sluiten. Als W10M groot zou worden zou Microsoft daar flink voor kunnen worden aangeklaagd. Android heeft 80% marktaandeel en kunnen dat dus niet.
Voor wie denkt: Waarom kan ik met mijn Nexus 5 niet Android N uitproberen (Zoals ik): Google is ermee bezig. :*)
http://www.androidheadlin...oid-n-on-the-nexus-5.html
Voordat je teveel hoop krijgt, die regel betekend geheel niets. Geen enkele garantie dat N preview, of überhaupt de final, naar de N5 gaat komen.
http://www.androidpolice....xus-5-will-get-android-n/
Ik ben niet van plan om mijn Nexus 5 (de beste telefoon die ik ooit heb gehad) in te leveren voor een nieuwe. Jammer dat de Nexus 5 nu (na 3 jaar al!) wordt uitgefaseerd. De hardware is meer dan capabel genoeg om de software te draaien.
Er is nog steeds een grote CyanogenMod community voor de Nexus 5 (en andere ROMS), dus ik maak daarover niet zoveel zorgen. Natuurlijk zou het wel chill zijn als het nog wel kan als officiële update, betwijfel het.
Misschien betekend dat ook een nieuwe nexus tablet, mooie 8 incher met 4:3 ratio bijvoorbeeld :)
Ik denk dat splitscreen met 16:9 juist beter tot zijn recht komt.
Ja klopt, maar ik vind zelf een 4:3 tablet fijner
Ik dacht ergens gelezen te hebben dat ook de app drawer zou gaan verdwijnen en dat alle icoontjes gewoon over de homescreens verspreid gaan worden. Maar nog niet in Android N dan?
Dat wordt een optie.

Je kunt aangeven of je de "classic" (appdrawer) of de "nieuwe" optie wil, ala iOS.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True