Door Sim Kranenburg

Samsungs televisie van de toekomst

Modulair, transparant en bewegend

08-01-2016 • 07:30

98

Multipage-opmaak

Inleiding

Op de CES in Las Vegas tonen de fabrikanten van consumentenelektronica elk jaar nieuwe modellen. Zo stelde Samsung de nieuwe 2016-suhd-modellen aan de wereld voor en konden we een werkende uhd-blu-rayspeler bewonderen, die in de Verenigde Staten in de voorverkoop is gegaan en vanaf maart geleverd zal worden. Ook werd ons verteld dat er voor het einde van het jaar meer dan honderd titels op het nieuwe formaat beschikbaar zullen zijn, waarvan een groot deel gebruik zal maken van hdr. Daardoor wordt het dit jaar voor filmliefhebbers eindelijk echt de moeite waard om te investeren in een mooie, nieuwe uhdtv.

Allemaal zaken om naar uit te zien natuurlijk, maar wellicht nog veel interessanter om te zien zijn visies van fabrikanten voor de wat langere termijn, in de vorm van vele prototypen die op de beurs getoond worden. Zo hebben we in de afgelopen jaren op beurzen prototypen kunnen zien van oledtelevisies en schermen die gebruikmaken van quantum dots, waarna we die nieuwe technieken later terugzagen in productiemodellen die inmiddels overal te koop zijn. In dit artikel bekijken we aan aantal van dit soort prototypen van Samsung, die we op deze beurs hebben bekeken.

Doorzichtig oledscherm

Samsung produceert jaarlijks vele miljoenen kleine oledschermen voor gebruik in telefoons en tablets, maar grote schermen, zoals die gebruikt worden in televisies, blijken erg lastig te produceren tegen een redelijke prijs. Hierdoor besloot de Koreaanse elektronicareus twee jaar geleden om de productie van grote oledpanelen voorlopig op te schorten. Aartsrivaal LG timmert daarentegen in de tussentijd stevig aan de weg en investeert astronomische bedragen in nieuwe productiecapaciteit.

Het is goed om te zien dat LG zoveel vertrouwen in oled heeft, maar het is voor de consument geen wenselijke situatie dat er slechts één producent van grote oledpanelen is. Wat concurrentie op dit gebied zou natuurlijk gunstig zijn voor de prijsontwikkeling. We waren dan ook blij verrast toen we gloednieuwe oledschermen op de Samsung-stand aantroffen.

Doorzichtig oled-scherm

Het gaat hier om een variant op het scherm dat ook in Samsungs enige oled-tv zat, want net als dat model heeft dit beeldscherm een resolutie van 1920x1080 pixels en een diagonaal van 55". Het is echter niet gebogen en heeft bovendien de bijzondere eigenschap dat het licht doorlaat, waardoor je er doorheen kunt kijken. Doordat de oleds zelf geen licht doorlaten, wordt ongeveer 55 procent tegengehouden. Dat lijkt veel, maar door de manier waarop het menselijk oog werkt, ziet een halvering van de helderheid er niet eens zo heel donker uit. De schermen zijn niet geschikt om bij al te veel omgevingslicht te worden gebruikt, want de maximale helderheid bedraagt slechts 150cd/m².

Doorzichtig oled-scherm

De schermen die we op de stand zagen, waren zoals gezegd prototypes, maar Samsung is vastbesloten om de doorzichtige schermen dit jaar in productie te nemen en wij denken dat daarvoor dezelfde productiefaciliteit gebruikt zal worden die eerder werd ingezet voor de productie van televisies. Het scherm is niet bedoeld voor consumenten, maar voor de business-to-businessmarkt en zal waarschijnlijk zeer prijzig zijn, maar over de datum van introductie en de uiteindelijke prijs werden geen uitspraken gedaan.

Modulaire schermen

In een donkere hoek van de stand werd een zeer opvallend scherm getoond. Het had een enorm hoge helderheid en de beelden die erop vertoond werden, hadden enorm verzadigde kleuren, waardoor het scherm van grote afstand de aandacht trok. Het bestond niet uit één geheel, maar uit acht afzonderlijke vierkante modules, die nauwkeurig op elkaar aansloten. Nadat de muur waarin het scherm was gemonteerd in delen wegschoof, werden de acht modules verplaatst, waardoor er verscheidene schermen ontstonden.

Modulair schermModulair schermModulair scherm

Dit leverde een mooi schouwspel op, maar verder had deze installatie geen praktisch nut en diende het slechts ter vermaak. Ertegenover demonstreerde Samsung een interessante toepassing van deze techniek. Dit scherm bestond niet uit uit acht vierkante delen, maar uit twee rechthoekige. Door de twee delen uit elkaar te schuiven, een kwartslag te draaien en vervolgens weer in elkaar te schuiven kon dit scherm twee verschillende beeldverhoudingen aannemen. Op deze manier is het dus mogelijk om zowel normale 16:9-televisiebeelden, als 21:9-filmbeelden weer te geven waarbij geen zwarte balken in beeld zijn en het hele oppervlak van het scherm wordt gebruikt.

Scherm met twee verschillende aspect ratio'sScherm met twee verschillende aspect ratio'sScherm met twee verschillende aspect ratio'sScherm met twee verschillende aspect ratio's

De mechanismen die worden gebruikt om de delen van het scherm te bewegen zijn complex en daardoor erg duur om te maken. Samsung is dan ook niet van plan om deze schermen in productie te nemen, maar toch kunnen modulair opgebouwde schermen in de toekomst relevant worden voor consumenten, omdat het erg handig kan zijn als je grote televisieschermen voor vervoer uit elkaar kunt halen.

Modulair 170"-scherm

Het grootste scherm dat Samsung demonstreerde had een diagonaal van maar liefst 170 inch, oftewel 4,32 meter. Een dergelijke schermmaat past in geen enkele auto en is onmogelijk een trap op te krijgen, maar doordat het is opgebouwd uit losse modules, die naadloos op elkaar aansluiten, vormt het vervoer geen enkel probleem. Bovendien is het op deze wijze mogelijk om zelf schermen samen te stellen in elke gewenste afmeting, waarbij de beeldverhouding ook nog eens zelf aan te passen is. Als dit soort modules los verkocht zouden worden, zou je met een bescheiden formaat tv kunnen beginnen en later extra modules kunnen aanschaffen voor een groter beeld.

Tot slot

Er werden op de Samsung-stand geen uitspraken gedaan over de gebruikte schermtechniek en het was ook niet toegestaan om de schermen van dichtbij te bekijken. Samsung noemde het grote scherm 'de grootste suhdtv ter wereld', maar het was wel duidelijk dat hiervoor een totaal andere techniek werd gebruikt dan bij de normale suhd-modellen van het merk. De helderheid lag namelijk vele malen hoger en de kleuren waren veel intenser. Bovendien valt de voor suhd-modellen gebruikelijke lcd-techniek af, omdat er rond die schermen altijd een klein randje moet zitten, zodat de vloeibare kristallen niet uit het scherm kunnen lopen. De randen zouden duidelijk zichtbaar zijn, zoals we dat ook van een video wall kennen, maar dat was bij de demonstratie niet het geval.

Wij vermoeden dat de modules gebruikmaken van vele kleine rgb-leds, die allemaal netjes zijn gekalibreerd, zodat er geen variaties in helderheid tussen de afzonderlijke pixels zijn. Dergelijke modules worden ook gebruikt om grote schermen voor buitengebruik samen te stellen, alleen maken deze over het algemeen gebruik van veel grotere leds, waardoor ze een veel duidelijker zichtbare pixelstructuur hebben. Dit soort modules zal in de komende tijd nog veel te duur zijn om voor de gewone consument interessant te zijn, maar Samsung biedt zo wel een mooi uitzicht op een mogelijke toekomstige televisie.

Reacties (98)

98
98
56
0
0
36
Wijzig sortering
Een doorzichtig (en dus half onzichtbaar scherm) tegen een witte muur hangen in het huis!
Is dit de toekomst waarbij een tv helemaal weg vervaagd in het interieur?
Een doorzichtige tv of beeldscherm is enorm onhandig. Voor gewoon tv kijken zou het scherm echt ondoorzichtig moeten kunnen worden wil je het goed zien.
Zwart zal nooit zwart worden idd. Maar het scherm is heel geschikt zoals toegepast op de beurs: presentatie.
Ik kan mij ook iets voorstellen bij (interactieve) bewegwijzering in een hal oid. Bijkomend voordeel is de veiligheid: je creëert geen dode hoeken in de ruimte (winkel?): het personeel kan door het scherm heen kijken.
Met een LCD achter de glasplaat die geheel zwart wordt als je de TV aanzet kun je dit probleem oplossen.
Dus nog duurder dus nog minder kans dat dit scherm ooit als TV te koop zal zijn, zoals de meeste spullen op deze beurs.

Bovendien weet de TV natuurlijk niet wat achtergrond is en wat niet dus heel het scherm wordt dan ondoorzichtig als de LCD aan staat. Kortom de TV is dan alleen transparant als hij uit staat.. Daarmee is het interessantste / duurste kunstje van het scherm ongedaan gemaakt :X

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 26 juli 2024 06:56]

Ik denk dat een LCD paneel achter het normale OLED scherm niet heel duur gaat zijn. Je hoeft namelijk geen pixelaansturing te doen.

Ik reageerde vooral op de zin "Zwart zal nooit zwart worden".
Dit is door bovenstaande oplossing dus prima mogelijk.

Het leuke van een oplossing van een transparant scherm (met LCD paneel erachter) is dat je een mooie foto achter de TV kan plaatsen (TV is heel dun, dus kan erachter zoals in een fotolijst). Indien de TV uit staat zie je alleen een mooie foto, poster, kunst, etc. Zodra je de TV aanzet zie je alleen je TV.

Zou heel interessant worden voor huishoudens die geen zwarte plaat aan de muur hebben willen hangen, maar wel van een groot beeld willen genieten.
Er worden geen bedragen genoemd, alleen 'erg duur' oid. Als zo'n TV daardoor minstens twee á drie keer zo duur wordt, zie is het niet zo interessant voor huishoudens. Dan zullen die voor veel geld een oplossing kiezen waarbij de hele TV in of achter een kast wegzakt of zo. Zie je er nog minder van en zit je niet aan een verplicht schilderij vast, want dat soort opsmuk is juist bij deze groep niet populair.
Nog beter is E-ink of variant. de bedoeling is gewoon 1 zwart vlak creeren.
Inderdaad, dat zou veel mooier zijn.

Ware het niet dat een LCD paneel zwart of transparant is
en een e-inkt display wit of zwart is
is dat niet omdat e-ink bedoeld is om als boek te gebruiken dat men een wit pigment gebruikt ?
kan men geen transparant pigment nemen ?


tuurlijk niet dan zie je altijd zwart natuurlijk :(
stom idee.

[Reactie gewijzigd door bigbadbull op 26 juli 2024 06:56]

Alhoewel, Voor een raam zal het wel niet werken, maar als men een color E-ink er achter zou steken, kan met een mooi behang of foto aan de muur hangen;
en regelmatig eens veranderen :)
wil je film kijken kan hij alsnog op zwart.
Zoals aangegeven, word het ook niet iets voor consumenten. Reclame in je etalage, dergelijke toepassingen dient het voor.
Ook niet, want daarvoor is het volgens dit artikel niet helder genoeg.
Het scherm ondoorzichtig maken zou geen probleem mogen zijn. Daar zijn tegenwoordig al oplossingen voor op de markt. Zoals PDLC film die je op je autoramen kunt laten installeren of op eender welk glasoppervlak.
Mee eens, echter als een workstation zie ik er wel nut in.
Ik zou hem persoonlijk eerder voor het raam hangen ;)

die gebruik je waarschijnlijk toch niet als je tv wilt kijken, en misschien dat er ooit wel een 2e laag achter komt die bijv. zwart wordt zodat je geen last hebt van zonlicht.
Ik zie heel veel toepassingen. Ik had al 4 jaar terug ook voorspeld. Zoals alle ramen in huis doorzichtige oled schermen inbouwen , als resultaat weer effe nabootsen en uitzicht veranderen. Ook in een auto is het handig dan kan navigatie en andere multimedia op voorruit geprojecteerd worden dus er zijn genoeg toepassingen.
Ja daar gaan we heen, zeg een poster/wereldkaart van 2 bij 1 meter aan de muur, irriteer je je daaraan? Nee natuurlijk anders hing je hem niet op. Een tv die je ophangt als een poster, yep dat gaat het worden, ik voel het.
Die meerdere schermen aan elkaar. Ben daar nog steeds geen fan van. Die naad zie je altijd.
Die schermen zijn niet bedoeld om met je neus bovenop te staan. Ik denk dat het op afstand wel eens mee zou kunnen vallen :)
Bij 1 die voorbij kwam niet. En zelfde met 3 computerschermen. Ziet er niet uit.
Anoniem: 399807 @BoAC9 januari 2016 18:29
Maar als we een Dode Pixel hebben, dan is het zowat het einde van de wereld! Grappig hoe relatief het einde van de wereld vaak is.
Als de naad maar smal genoeg is ga je die echt niet zien.
Op de laatste foto zie ik namelijk geen naad, nu zal de foto niet beste resolutie hebben. Maar toch, laten verdwijnen van een naad lijkt mij niet direct onmogelijk. Mee eens dat momenteel dat nog niet gaat werken. Dus dat je nu nog geen fan bent kan ik goed volgen :-)

Maar voor de toekomst een hele mooie optie. Zoals aangegeven in het artikel, begin klein en je tv kan met je budget mee groeien? Stukje kapot, hoef je niet direct je bank-rekening leeg trekken voor een reparatie of vervanging.

Enige nadeel, hoelang gaat een fabrikant een versie ondersteunen? Dat zal dan zeker naar 10 jaar of zo moeten gaan. Dat zou wel eens een probleem kunnen gaan worden. Of bij aanschaf direct wat reserve delen kopen.

En ander voordeel, de productie van een mega scherm kost veel meer, immers meer kans dat er iets niet goed zit in een mega-scherm. Door kleine schermen te gebruiken is de impact van een probleem in de productie veel minder erg. Dus kosten voor een mega-tv kunnen sneller omlaag.
Het gaat om het principe modulair en ik denk dat die flexibiliteit iets toevoegt, mooi bedacht! Het zijn prototypes. Om nu gelijk te beginnen over een naad, vind ik nogal voorbarig...
Want jij bent naar de CES geweest en hebt deze prototypes gezien?
Het gaat erom dat ze iets nieuws hebben ontwikkeld. Een scherm waarbij de naden juist NIET te zien zijn, wanneer je ze tegen elkaar zet.
Anoniem: 310408 @zlpsycho8 januari 2016 12:58
Die meerdere schermen aan elkaar. Ben daar nog steeds geen fan van. Die naad zie je altijd.
Wel, IK zag hem in dit geval niet. Nu weet ik niet of jij ook op de CES rondliep en hem wel hebt gezien, dan lag het vast aan mijn ogen. Overigens zag de reporter van tweakers hem ook niet.
Ik kan me voorstellen dat je twee van die tv's in huis hebt. Een in de huiskamer en een in de slaapkamer. En meet voetbal of een filmavond klik je ze tijdelijk aan elkaar. Of samen met vier buren een 4x zo grote tv maken voor voetbal :9~
he jammer.
Ik hoopte na het lezen van de titel op een ander soort modulaire televisie.
Één waarbij het "smart" gedeelte lost te upgraden was.
Jammer? Als je het smart gedeelte van je tv zo nodig wil upgraden dan koop je een van de duizend en een verschillende htcp oplossingen. Probleem opgelost.

Wat hier word getoond is juist mooi want het gaat echt om nieuwe technieken.

Vind zelf vooral die doorzichtige tv mooi, dat ziet er ook uit als iets wat redelijk dicht tegen de consumentenmarkt aanzit. Die tv die van vorm kan veranderen is ook interessant maar ik kan me idd goed voorstellen dat die techniek alles behalve goedkoop is.
je slaat de spijker op zijn kop.
ik zou namelijk ook het liefst een uhd beeldscherm zonder "smart" zien, om exact de reden die jij aangeeft. Wanneer een televisie modulair is zou ik dat gedeelte dus achterwege kunnen laten :)
Met een beetje geluk zou het ook nog schelen in de opstarttijd van de televisie.
Niet alleen het smart-gedeelte achterwege laten, ook de speakers, tuners en alle ingangen op één HDMI-ingang na. Rest staat een receiver voor.
Wat jij zoekt is een monitor?
ja, in feite wel ja.
maar dan GROOT, minimaal 55inch zeg maar.
Zoiets was er jaren geleden al, met de KRP5/600m serie van pioneer. Gewoon een losse monitor, waar je zelf nog een break out box en/of speakers bij kon kopen. Perfecte oplossing, helaas is Pioneer ermee gestopt.

Consumenten hebben toch andere wensen dan de gemiddelde tweakers. Dat je tv smart is bekt zo lekker tegen je buurman, of dat je telefoon camera 45 mexa pixel heeft, dat er betere oplossingen zijn, swa. En fabrikanten gaan voor winst en de wensen voor de consument. Pure kwaliteit is niet altijd voldoende om te overleven, kijk maar naar de eerder naar gerefereerde Kuro serie van Pioneer. Destijds zo'n beetje het beste wat je kon kopen, maar te weinig vraag naar.... Helaas. Gelukkig geniet ik er nog iedere dag van.
Juist ja, maar dan groot, met goede kijkhoeken, hoog contrast en goede kleurweergave. Dit bestaat helaas niet (meer)...
Precies, Ik zou ook graag gewoon een los mooi scherm kopen zonder poespas. Ding moet alleen beeld kunnen weergeven. Dan kan je pas echt dunne schermen maken die 'naadloos' aan de muur hangen.
Ik gebruik het ontvangst en geluid deel van mijn TV nu ook niet omdat dat via een satellietontvanger en receiver gaat.
Inderdaad, precies dat.
en misschien nog 1 analoge ingang.
Maar dan betaal je vaak bij aanvang wel €500-1000 euro extra voor het 'smart' gedeelte en alle poespas. Een simpele TV met alleen een kabel en 2 of 3 HDMI-aansluitingen en hele simpele speakers levert veel meer op.

Enkel een scherm met een hdmi-ingang is wat karig, niet iedereen heeft dedicated apparatuur voor alles. Ik wil bijvoorbeeld liever geen aparte set top box, levert alleen maar nog meer apparatuur op wat weggewerkt moet worden. Maar het 'smart' gedeelte raakt gigantisch snel over datum terwijl de TV-kwaliteit qua techniek nog jaren mee kan.

Maar dan is de omloopsnelheid van de TV weer niet hoog en verkopen LG/Samsung natuurlijk weer minder aan vervangingsvraag.
Eerder om het 'smart' gedeelte te kunnen verwijderen - deze gebruik ik toch niet.
Inderdaad, en zoals hierboven aangegeven zoude wat mij betreft zelfs de speakers en tuner achterwege gelaten kunnen worden.
Die bestaan al. Het heet htpc ;-)
haha, inderdaad.
die is hier ook al present.
het gaat mij meer om het beeldscherm in dit geval.
Modulaire TV's. Dat is nog eens een goed idee. Als die panelen op een gegeven moment ook zo dun worden en licht dat je ze aan de muur kunt plakken, misschien is een "TV wall" ook nog een keer een optie. En als er iets kapot gaat, hoef je alleen het defecte stukkie paneel te vervangen ipv de hele TV! Zou fantastisch zijn.

Jammer genoeg is dat voor nu nog toekomst muziek, maar een begin moet er zijn!
Denk eigenlijk dat het alleen maar problemen zal veroorzaken. De kleuren van elk paneel zijn nauwelijks hetzelfde te krijgen, tenzij je het professioneel laat kalibreren. Daarnaast degenereren zowel de kleuren en helderheid door ouderdom. Een nieuw paneel bijplaatsen zal altijd opvallen.

Moet je eens zien hoe snel je backlightbleeding al ziet op een tv. Verschillende blokken gaat helemaal opvallen.
Ik kan me voorstellen, dat de fabrikanten hier ook van op de hoogte zijn. Zullen ze ongetwijfeld wat op vinden...
Heeft LED dan ook een backlight op haar doorzichtige schermen 8)7
Het lijkt mij inderdaad ideaal om modulaire TV's te hebben!
Dat is in de AV wereld allang van sprake. Zon hele LED wall is modulair. En gekalibreerd. Werkt als een trein. Alle delen klikken in elkaar en worden vast gezet. Kan zo groot als je bandbreedte toe laat
Anoniem: 551631 @Gelomidor9 januari 2016 12:09
Dat maakt het niet ineens ook bruikbaar voor een consumenten, (toevallig mijn werk)
Al die verschillende modules moeten met regelmaat getweaked/gekalibreerd worden.
Daarbij hoe kleiner de pixelafstand word hoe moeilijker het word om het geheel naadloos te krijgen.

Maar grootste probleem is zoals eerder aangehaald degradatie van je product(en)
Stel je vervang een module omdat deze kapot is dan kloppen de kleuren niet want andere batch vanuit de fabriek en niet te vergeten de leds of filters/crystallen zijn nog nieuw.
Dus zelfs nadat je het geheel perfect gekalibreerd heb. zit je na een maand alweer met kleurverschillen omdat de nieuwe module sneller degradeert dan de al oudere modules.
ook zijn de dim curves anders omdat ook dit niet lineair is, dus heb je het geheel mooi gekalibreert op vol wit. zet je een 10% wit beeld erop zal je de module toch ineens weer zien zitten.

Dus kortom idee is mooi. maar ik zie het eerder gebeuren dat mensen een volledige muur bekleden met seethrough oled en een goede mediaserver die alles schaalt waar en hoe groot je het wilt hebben als dat mensen modulaire systemen gaan ophangen.

Mocht dat wel gebeuren door de marketing machine zal die hype na 2 jaar ook weer over zijn door de eerder genoemde problemen
Aah doorzichtige schermen dat word men eigen hud bouwen in de auto :9~
Dan moet de techniek ook nog op gekromd glas toegepast gaan kunnen worden, zal de helderheid hoger moeten en moet het vooral ook meer licht kunnen doorlaten als het uit staat aangezien het nu slechts 50% doorlaat.
Daar zijn sommige fabrikanten al mee bezig inmiddels. De BMW i8 heeft dit op heel kleine schaal een beetje. Best vet!
Erg mooie techniek, ook dat de TV van 16:9 naar 21:9 gaat.

Nu nog is Tweakes met hun video's dat je kan kiezen of je een video in 16:9 of 21:9 kan zien, dat je een optie heb, want dat mis ik HEEL erg, en zo zijn er steeds meer, aangezien steeds meer mensen voor een 21:9 scherm gaan, al is het 2560x1080 of 3440x1440.


Want gamen op 21:9 is eenmaal mooier dan op 16:9 of 16:10, en ja ik weet waar ik het over heb, heb jaren een 4:3 CRT monitor gehad en toen later een 4:3 LCD monitor.

En toen ik eenmaal een 16:9 monitor had zag het er al 10x beter uit, en zo is het ook met 21:9.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 26 juli 2024 06:56]

eigenlijk gek dat dat Philips dan de 21:9 weg heeft gedaan omdat niemand dat wilde.
Helemaal niet zo gek hoor, er is heel weinig content voor beschikbaar naast films, dus heb je nog vaker zwarte randen maar dan aan de zijkant. Voor productiviteit is het vaak ook beter om een vierkanter scherm te hebben. Tuurlijk zijn er toepassingen waarbij het voordelig is, maar dat er te weinig animo is vind ik niet zo gek. Kunnen switchen met een modulair scherm is daarom zo gek nog niet
Mee eens, ik heb recent een 21:9 monitor gekocht en wat betreft films en series is het vaak zwarte balken. YouTube met zwarte balken en series op Netflix veelal ook. Maar goed, dat hoor je van te voren te weten en het is niet verschrikkelijk erg. Met foto- en videobewerking, Office en gamen is het wel erg fijn!
Je moet ook 2.35:1 of 2.39:1 films binnen halen kijken dan ziet het er erg goed uit op een 21:9 scherm, maar de meeste films zijn ook die formaat.

Alleen films die andere aangepast hebben naar 161.6667:1 (5:3) of 1.6180:1 (16.18:10) zijn 16:9.

Bijna al mijn films zijn ook 2.35:1 of 2.39:1, zo als ze ook horen te wezen, erg vreemd dat jij bijna alleen 161.6667:1 (5:3) of 1.6180:1 (16.18:10) 16:9 films heb, en ja voor series is 16:9 normaal, maar niet voor films.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 26 juli 2024 06:56]

Ik ben me ervan bewust dat dat moet. Er is niks vreemd aan, ik heb het scherm niet specifiek voor series en films gekocht. Zo nu en dan eens op Netflix, waar ze alles in 16:9 leveren. Heb ik er last van? Niet echt.

Dat het er vet uit kan zien, heb ik mogen ervaren. Op YouTube (wel die compressie..) heb je een aantal 21:9 trailers staan, bijvoorbeeld een van Star Wars. Ziet er heel vet uit.
Ja, maar ik vind het wel storent die balken, want ze zijn erg dik aan iedere kant, en veel storen der dan een balkje onder en boven, en erg jammer dat er bijna geen 21:9 video's zijn op YouTube.
Klopt, het is heel jammer.. Je hebt op Chrome een extensie die de boel wat inzoomt (zowel op YouTube als op Netflix). Maar goed, dan mis je wel een deel van de content. Ikzelf maak er wel redellijk vaak gebruik van, omdat het wat fijner kijkt en ik niet heel veel mis qua content naar mijn mening.
OK, maar films en zo kijk ik eigenlijk bijna nooit op mijn monitor, daar heb ik een TV voor, alleen erg jammer dat er geen 21:9 TV's meer zijn.
Haha, ieder zo zijn ding. Ik kijk zo nu en dan wat, ik heb zelf LG 29UM57-P (29") dus films kijken is best wel een aangename ervaring dan. Heb zelf geen TV meer, geen ruimte voor op mijn slaapkamer. :)

En wat betreft 21:9 TV's.. Dat is inderdaad wel jammer als dat zo is, heb er zelf nooit echt bij stil gestaan maar nu je het zegt, zonde. Te weinig interesse blijkbaar?
Nou te wijnig reclame gemaakt wat de plus punten zijn van een 21:9 TV is, en alleen Philips maakte 21:9 TV's.

En ja dan woord er niet veel verkocht.
Zonde! Want als je er echt gebruik van maakt (wat ik nog niet helemaal doe dus) dan is het een heel fijne beeldverhouding. Vooral die extra pixels in de breedte is gewoon een luxe. :P
Ja helemaal mee eens, dat is juist ook de grote rede dat ik een 21:9 gekocht heb.
Als dit gemeengoed wordt lijkt het vrij eenvoudig om voor een WK of ander evenement een groot scherm te creëren doordat iedereen zijn eigen schermdeel meeneemt. Is een oude gare beamer regelen verleden tijd...
en jij gelooft dat niet iedere fabrikant zijn eigen koppelsysteem gaat invoeren? En niet om de twee jaar een "upgrade" uitvoert, waardoor jouw nieuwe scherm niet compatible is met het drie jaar oude scherm van je vrienden? De transportvoordelen als je 170 inch gaat: zeker. De rest? Nooit.
Haha, goed idee :Y)
Wat ik vooral interesant vind van de modulaire tv, is dat we dus nu al TVs kunnen maken zonder randen! We kunnen dan eindelijk afzijn van die lelijke randjes om de TVs
Die randen hebben naast het bij elkaar houden van de onderdelen sinds jaar en dag ook een andere functie: het is een kader om de content te scheiden van de omgeving. Je gaat meer op in een film als het beeld niet rechtstreeks tussen de prullaria op het tv-meubel wordt geplaatst :) . Hoe minder huiskamer, hoe beter de film. Daarom kijkt een donkere bioscoopzaal zo lekker en hebben veel schilderijen lijsten.
Zojuist heb ik een soortgelijke video ook bij Linus gezien op Vessel. Die twee panelen die kunnen roteren om een 21:9 verhouding te krijgen vind ik wel heel vet. Misschien dat dit ooit nog wel komt. Die andere kleine paneeltjes is ook wel met voor in bijvoorbeeld een wachtruimte bij een bedrijf, zakelijke dingen.

Helaas vermoed ik ook dat het héél gaat worden.
Dat vond ik nu net de grootste BS in deze video.
Om te beginnen krijg je helemaal geen 21:9. 16:9 betekent twee panelen van 8:9, dus als je die omdraait krijg je 18:8 wat overeenkomt met 20.25:9. Bovendien is een hele mechanische constructie, enkel maar om te vermijden dat je een hoop pixels moet zwart laten, toch echt wel enorm vergezocht..
Ik had die doorzichtige beeldschermen nog niet gezien. Stoer! Nu begint het echt futuristisch te worden :)
Vroeg mij van de week dat al eerder af, kon niet snel een artikel over vinden, voor het bouwen van TV's, gebruik maken van RGB LED's. Nu lees ik dat de LED's kennelijk allemaal gekalibreerd zijn, is dat het probleem met LED dat ze niet met een bepaalde consistentie kan worden gefabriceerd? Want mij lijkt namelijk LED superieur aan OLED voor het bouwen van TV's. Alleen vermoed dat en TV's met LED onbetaalbaar wordt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.