Door Arnoud Wokke

Redacteur

Ubuntu voor smartphones Review

Canonicals Linux-distro op een telefoon

Inleiding

Laten we eerlijk zijn, Ubuntu voor smartphones leek lange tijd de Duke Nukem Forever van de smartphonewereld. De eerste plannen om Ubuntu voor smartphones uit te brengen dateren van het voorjaar van 2007: vóór de release van de eerste iPhone en vóór de aankondiging van Android.

Die mobiele versie kwam er vervolgens niet, maar ontwikkelaars vonden het wel een sport om Ubuntu naar smartphones te porten. De Samsung Omnia met Windows Mobile bijvoorbeeld kreeg Ubuntu-firmware. De Xperia X1 van Sony Ericsson ook. En natuurlijk is er een werkende Ubuntu-uitgave voor de twee meest tweakbare smartphones tot nu toe: de Nokia N900 en de HTC HD2.

De op een bestaande smartphone gehackte uitgaven van Ubuntu zijn natuurlijk aardig, maar Canonical had zelf ook grootse plannen. In 2012 kwam er een tussenstap in de vorm van Ubuntu for Android, maar toen al liet Canonical doorschemeren dat dit niet meer dan een tussenoplossing was.

In 2013 was het dan zover; Mark Shuttleworth kondigde Ubuntu voor smartphones aan. In dat jaar volgde een opvallend project; Canonical wilde tientallen miljoenen euro's ophalen via Indiegogo om de eigen Ubuntu Edge-smartphone te maken. Het project bleek iets té ambitieus.

De ontwikkeling van Ubuntu voor smartphones ging verder en inmiddels was Canonical samenwerkingen aangegaan met bq in Europa en Meizu in China voor het maken van smartphones. De eerste modellen verschenen dus deze zomer. De Spaanse fabrikant bq bouwde zijn Android-smartphone Aquaris E4.5 om voor een Ubuntu-editie; Meizu deed hetzelfde met zijn MX4.

Het was dus een lange weg voordat Ubuntu uiteindelijk op smartphones verscheen. Inmiddels is het zover. Hoe vaak krijg je de kans om een nieuw besturingssysteem voor smartphones voor het eerst uit te proberen? Op de redactie van Tweakers zijn we enthousiast over nieuwe ontwikkelingen en geeks als we zijn, hebben de meesten van ons de MX4 met Ubuntu op zijn minst even vastgehad tijdens de reviewperiode. Het enthousiasme voor de mobiele versie van Ubuntu is er dus, maar hoe werkt het in de praktijk?

Dankzij tweaker ratmats konden we Ubuntu voor telefoons een paar weken uitproberen. Dank ratmats!

Opbouw en interface

Laten we beginnen met een stevig voorbehoud; Ubuntu voor smartphones is nog lang niet af. Een van de belangrijkste zaken, Convergence, waarmee je de telefoon als desktop kunt gebruiken door een monitor, toetsenbord en muis aan te sluiten, werkte nog niet op de door ons geteste softwareversie: OTA 6. We hebben het geprobeerd met het flashen van een versie voor ontwikkelaars, maar hoewel de ontwikkeling van de code al klaar moet zijn, bleek Convergence ook daar nog niet aan de praat te krijgen. We konden niet vaststellen of dat ligt aan de software, aan de gebruikte mhl-kabel of aan beide.

Bovendien heeft dit toestel niet het Ubuntu dat je wellicht gewend bent. Omdat de Meizu een processor op de ARM-architectuur heeft, zullen ook in de desktopmodus alleen toepassingen werken die voor ARM zijn gecompileerd en dat zijn ze lang niet allemaal.

Zelfs met de stabiele versie voelt het hele besturingssysteem aan als een testversie voor ontwikkelaars. Het zit vol met kleine en grote bugs, en met dingen die geen bugs zijn, maar desondanks raar staan. Zo vraagt de camera-app bij de eerste keer starten toegang tot de camera en de browser vraagt keurig om internettoegang. Het is goed dat permissies individueel geregeld kunnen worden, maar dat levert nu iets te veel meldingen op.

Canonical werkt er hard aan en er komen geregeld updates uit. De concurrentie inhalen is echter niet alleen een kwestie van een hoog tempo, maar evenzeer van een lange adem. Daar komt bij dat een besturingssysteem maar een deel is van een mobiel ecosysteem. Een mobiel ecosysteem heeft apps nodig en liefst ook hardware die werkt met of past op de toestellen. Daarover gesproken, omdat Canonical heeft besloten geen eigen hardware te maken, zijn er fabrikanten nodig die aansprekende telefoons maken.

Het bouwen van een ecosysteem is in de afgelopen jaren ongelofelijk lastig gebleken. Het is Apple gelukt met zijn iPhones en Google is succesvol met Android. Microsoft heeft weliswaar een ecosysteem gebouwd rond Windows Phone, maar dat is aantoonbaar veel kleiner dan die rondom iOS en Android. BlackBerry brengt binnenkort zijn eerste Android-toestel uit en gooit dus zelf niet eens alles meer op BlackBerry 10. Jolla's Sailfish komt niet echt van de grond en Mozilla's Firefox OS heeft wel wat kleine succesjes met vooral heel goedkope smartphones, maar ook dat is nog niet om over naar huis te schrijven.

Kortom, er zijn veel initiatieven geweest, maar weinig grote successen. Waarom Canonical wel denkt te kunnen slagen? Het heeft al een bekend desktopbesturingssysteem in de eigen stal en het zal veel willen inzitten op Convergence, het samensmelten van mobiel en desktop. Er zijn talloze redenen om te denken dat Canonical het niet redt, maar die golden uiteraard evenzeer in de begindagen van Android en iOS.

Scopes

Apples iOS heeft een grid van iconen, Windows Phone en Windows 10 mobile werken met tegels, en Android heeft het homescreen. Elk besturingssysteem werkt dus met een eigen startscherm en Canonical heeft eveneens zijn eigen primaire schermen: scopes. Scopes zijn schermen met een bepaald thema. Een scope geeft bijvoorbeeld een overzicht van alle apps, als ware het een soort hoofdmenu in een homescreen. Er zijn verder een scope voor muziek en een scope met dingen om je heen. Daarnaast zijn veel scopes al in de firmware gezet, waaronder van Reddit en YouTube.

Canonical spoort ontwikkelaars aan om eigen scopes te maken, waarvan al voorbeelden in de Ubuntuwinkel staan. Het idee is op papier misschien aardig, maar de uitwerking is minder goed. Ten eerste moeten de scopes informatie ophalen uit het geheugen of van internet op het moment dat je ze opent. Dat is onhandig, want elke keer is het wachten op het opbouwen van het scherm met info. Daarbij zitten de scopes allemaal naast elkaar. Wie dus van zijn eerste scope naar de laatste wil, is behoorlijk wat aan het vegen. Dat is onhandig en duurt simpelweg lang. Dat kun je omzeilen door het menu met het lipje onder in beeld naar boven te halen en vervolgens op een scope te tikken, waardoor het iets sneller gaat.

Scopes zien er weinig aantrekkelijk en af en toe rommelig uit. Bovendien zou je met widgets en apps hetzelfde kunnen bereiken. De Vandaag-scope heeft wel wat nut en de Apps-scope is pure noodzaak als hoofdmenu, maar de overige scopes gebruikten we niet of nauwelijks. Het belangrijkste kritiekpunt is misschien nog wel de lag. De interface in scopes werkt lang niet altijd met 60fps en daardoor voelt die stroperig aan. Soms bevriest een scope en dan is er niets wat je kunt doen. Dat zijn echter geen rampen en Canonical lost het in de toekomst hopelijk met updates op.

Besturing

Het valt op; elk nieuw besturingssysteem sinds grofweg een jaar of vier werkt met veegbewegingen in de besturing van de interface. Nokia's Swipe-interface in MeeGo Harmattan, BlackBerry 10, Jolla's Sailfish en Ubuntu gebruiken allemaal veegbewegingen om de interface te besturen.

Door vanaf links het scherm in te vegen open je een snelmenu van verticale iconen, om snel bij veelgebruikte apps te komen, zoals de camera, de telefoonkiezer en de browser, en bij het homescreen. Door vanaf boven naar beneden te vegen open je het notificatiemenu, net als bij Android, iOS en Windows Phone, en krijg je toegang tot verschillende instellingen. De beweging bij de onderste rand mag door app-ontwikkelaars ingevuld worden, dat doet elke app dus iets anders. Ten slotte is er de swipe van de rechterrand naar links; die opent het multitaskingmenu. Dat bestaat uit previews van de openstaande apps waar je doorheen kunt scrollen als met een carrousel. Door de preview naar boven het beeld uit te vegen sluit je een app af, net zoals het werkt in iOS, Windows Phone en ooit in Palms uitgave van webOS.

Veruit het fijnste van de besturingselementen is de balk met apps vanaf de linkerkant. Er staan puntjes onder apps die openstaan en onderaan staat een Ubuntu-icoon om terug te gaan naar het homescreen. Het werkt consistent en fijn, natuurlijk mede doordat er geen honderden apps zijn op de telefoon om in zo'n balk te worden gezet. Het is desondanks een vernuftige manier van besturing. Het switchen tussen apps via de veegbeweging vanaf de rechterkant werkt minder goed. Ten eerste werkt dit niet altijd en ziet de software het soms als een opdracht om naar links te scrollen of wisselt de interface naar de laatstgebruikte app. Kortom, als je gaat vegen, weet je nooit precies wat het resultaat zal zijn.

De notificatiebalk werkt grofweg zoals in andere mobiele besturingssystemen. Het witte envelopje staat altijd boven in beeld en als dat groen wordt, zijn er nieuwe meldingen. De meldingen zijn slechts een tabblad in het scherm bovenin. Daarnaast staan andere tabs die lijken op toggles, maar die echte tabbladen zijn, vaak met maar een of meer instellingen. De balk kan scrollen. Doordat er meer dan tien tabs zijn met elk een, twee of drie instellingen, werkt het weinig efficiënt en vereist het meer handelingen dan nodig zouden zijn.

Daar komt bij dat het toestel bij tijd en wijle tergend traag aanvoelt. Soms is het gewoon lang aan het laden, maar vaak vertragen de animaties simpelweg. Nog irritanter is dat het soms aanrakingen heel laat registreert en soms helemaal niet. De eerste paar seconden weet je niet welke van de twee het geval is. Dat gebeurt niet alleen bij zware applicaties, maar evengoed bijvoorbeeld in het instellingenmenu. Bovenal voelt Ubuntu voor smartphones, hoewel het al enige jaren in de pijplijn zit, simpelweg aan als niet af. Canonical heeft nog een lange weg te gaan voordat zelfs maar de basisbesturing in orde is en klaar is voor gebruik door het mainstream-publiek.

Toch stiekem Android?

Canonical heeft het allemaal verborgen en in de instellingenapp staat keurig dat de Meizu MX4 Ubuntu Edtion draait op Ubuntu 15.04, maar dat is niet helemaal waar. Onder die laag vonden we in de firmware verwijzingen naar Android 4.4.2. Ubuntu blijkt inderdaad gebruik te maken van die kernel, OpenGL ES-drivers, multimedia-library's zoals Stagefright, de Radio Layer Interface-deamon en cameraservice van Android-firmware. Dat gebeurt ook op de Meizu. Wie bang is dat Ubuntu gevoelig is voor de Stagefright-bug: dat is zo, maar er is geen manier om er misbruik van te maken.

Apk's zijn niet te installeren en er is geen runtime om de Java-code van Android-apps uit te voeren. Ubuntu gebruikt dus veel van Android, maar het grootste voordeel van Googles besturingssysteem, compatibiliteit met de meer dan een miljoen Android-apps, is er niet. Aan de andere kant, het is logisch dat Canonical hiervoor kiest, omdat Android zich bewezen heeft als basis voor een mobiel platform. Applicaties zijn te maken in QM, de Qt Markup Language, en dus gebaseerd op Trolltechs Qt-framework. Html5-code is eveneens bruikbaar in applicaties, hoewel het altijd begint met qml.

Applicaties en accuduur

De lijst met standaardapps is lang niet compleet. Wel zijn er apps aanwezig voor telefoon, sms en contactbeheer, een camera-app, browser, klok, muziek en galerij, een app voor taken en een rekenmachine. Canonical leunt op derden voor bijvoorbeeld kaarten via Here Maps en voor het weer via The Weather Channel. Uiteraard is er een downloadwinkel in de vorm van de Ubuntuwinkel. Daarnaast staan er veel apps van 'partners' op, bloatware dus: Amazon, Cinco Dias, Cut the rope, eBay, El País, Facebook, Pathwind, Tagger, Telegram en Twitter. Ook is er integratie met Instagram, Flickr, 7Digital, SoundCloud, Songkick en YouTube.

De verhouding tussen basisfunctionaliteit en bloatware is een beetje zoek. Standaard staat nieuws van het Spaanstalige El País in de Nieuws-scope en de app staat op het toestel. Voor Nederlanders die geen Spaans spreken en geen interesse hebben in Spaanstalig nieuws is dat volstrekt overbodig. Aan de andere kant, voor wie veel van de services gebruikt, is het een handige toevoeging.

Veel apps zijn weliswaar aanwezig, maar niet volledig. Facebook is simpelweg een link naar de mobiele site en hetzelfde geldt voor Twitter. Chatprogramma Telegram is er wel, maar ondersteunt bijvoorbeeld de populaire Stickers-functie niet. Zoals je kunt verwachten is de downloadwinkel van Ubuntu nog niet bijzonder goed gevuld. Wie wil kijken welke apps er wel of niet zijn, kan bijvoorbeeld terecht op deze site.

Bij het gebruik van Ubuntu voor smartphones zul je het bijvoorbeeld moeten stellen zonder WhatsApp, hoewel dat via een omweg volgens sommige gebruikers wel te installeren is. Mobiel bankieren is niet mogelijk en apps van kabelaars zijn er evenmin, net als apps voor Sonos of Nest. Kortom, veel van de zaken die veel mensen op een smartphone doen anno 2015, zijn niet mogelijk op Ubuntu.

De standaardapps zijn uiterlijk consistent. Ze gebruiken veelal lichte achtergronden en hebben een eveneens lichte titelbalk met rechtsbovenin instellingen, met als dat nodig is linksbovenin diverse manieren van weergave en met onderin een extra optie. Vaak ontvouwt zich geen balk met een optie als je vanaf de onderkant van het scherm omhoog veegt, maar een heel scherm om bijvoorbeeld een contact toe te voegen: een mooi effect.

Al is het nog pril, er is al een soort 'root-optie' voor Ubuntu voor smartphones. De app heet TweakGeek en maakt dingen mogelijk die standaard niet kunnen. Apps daarvoor staan in de OpenStore.

Browser

De browser is de Ubuntu Touch-browser. Dat is een omgebouwde Oxide-browser, gebaseerd op de Chromium render-engine. Dat de code oud is, is duidelijk; de browser zegt in zijn user agent-string dat hij draait op Ubuntu 14.04, terwijl de telefoon zelf op 15.04 zit.

De Ubuntu-browser doet zijn werk over het algemeen aardig. Rendering gaat prima, al was de hoop dat hij sneller zou zijn. Tabs zijn te beheren aan de onderkant van het scherm, terwijl andere bedieningselementen aan de bovenkant zitten. Een privémodus zit er wel in, maar sommige andere opties missen we. Zo is er geen manier om bookmarks op een scope te plaatsen, waardoor er geen snelle toegang is tot bookmarks, als vervanging voor apps. Zeker op een systeem als Ubuntu is dat een groot gemis. Verder valt op dat als de browser zijn werk hervat na geminimaliseerd te zijn, hij even tijd nodig heeft, zelfs als de pagina nog in het geheugen staat. Dan moet je een paar seconden wachten voordat de browser zijn werk hervat.

Flashen

Voor de review hebben we geprobeerd om een ontwikkelaarsversie van Ubuntu te flashen op het toestel. Dat is even puzzelen. De verbinding verloopt via Android Debug Bridge, maar zo makkelijk als dat gaat bij Android-toestellen, bleek het bij de Meizu niet te gaan. Geen Windows-machine wilde hem verbinden met adb, maar op een computer met Ubuntu bleek dit wel te kunnen.

Wie firmware wil flashen, kan kiezen uit verschillende 'channels'. De meest aan te raden versie is uiteraard 'stable', maar je kunt ook kiezen voor 'rc-proposed', voor voorgestelde release candidates. Wie niet geeft om bugs, kan een ontwikkelaarsversie kiezen in de vorm van 'devel', waarin de laatste wijzigingen zitten, maar die dus grote bugs kan bevatten.

Tijdens de review hebben we een devel-versie geflasht in de hoop dat die Convergence ondersteunt. Dat ging op zich prima, ware het niet dat het niet het gehoopte effect had. Convergence bleek nog altijd niet te functioneren en er zat een grote bug in; de adb-verbinding ging verloren. Via de bootloader bleek dat te herstellen, maar zulke zaken kosten bij telefoons op nieuwe platforms veelal de nodige tijd. Omdat er nog weinig documentatie is, is het niet op te lossen met alleen een eenvoudige Google-actie.

Accuduur

De accuduur van Ubuntu voor smartphones bleek lastig te meten. Het scherm blijft namelijk standaard nooit op de volledige helderheid staan. Dat is een lastig element dat bovendien hindert in het dagelijks gebruik, want wie een YouTube-filmpje kijkt of een boek wil lezen, zal daar ook last van hebben. Gelukkig is daar een appje voor: Active Screen. Een druk op de knop in die app en het scherm dimt niet meer. Hoewel dat uiteraard vereist dat er een app actief is op de achtergrond en daardoor de accuduur kan beïnvloeden, krijgen we zo de beste indicatie van accuduur die we kunnen geven.

Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m²)
Telefoon Accucapaciteit In minuten, hoger is beter
Samsung Galaxy S6 2550 mAh
*******
7u43m
Apple iPhone 6S 1715 mAh
*******
7u38m
Blackberry Passport 3450 mAh
******
6u36m
Meizu M1 Note 3140 mAh
*****
5u38m
Meizu MX4 Ubuntu 3100 mAh
*****
5u24m
Nokia Lumia 930 2420 mAh
*****
5u4m
Jolla 2100 mAh
***
3u43m

Met bijna 5,5 uur is het geen slechte accuduur en als we een lichte vergelijking mogen maken met de M1 Note, ook een Meizu, met een ongeveer even grote accu, dan is er nauwelijks verschil. Veel andere telefoons doen het wel beter, de Jolla veel minder.

Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Telefoon Accucapaciteit In minuten, hoger is beter
Samsung Galaxy S6 2550 mAh
*******
12u31m
Blackberry Passport 3450 mAh
******
10u42m
Apple iPhone 6S 1715 mAh
*****
9u10m
Meizu M1 Note 3140 mAh
*****
8u52m
Nokia Lumia 930 2420 mAh
****
7u59m
Meizu MX4 Ubuntu 3100 mAh
***
6u15m
Jolla 2100 mAh
**
4u5m

Vermoedelijk houdt de processor zichzelf nog behoorlijk bezig tijdens het kijken van video, want hij gaat maar een uur langer mee dan met browsen. Aangezien de backlight precies op hetzelfde niveau staat, moet het wel liggen aan de manier waarop de processor omgaat met het verwerken van de video.

Hoewel je op basis van de tests zou verwachten dat de accuduur niet zo best is, heeft Canonical het gebruik als het toestel idle is goed onder controle. Het vraagt dan nauwelijks iets van de accu en dat is prettig. Daardoor kan het bij licht gebruik makkelijk een dag mee en bij sommige mensen kan het zelfs de tweede dag nog halen.

Het toestel: Meizu MX4

Het toestel waarop we Ubuntu voor smartphones hebben kunnen proberen, is het meest high-end van de tot nu toe verkrijgbare modellen met dit besturingssysteem: de Meizu MX4 Ubuntu Edition. Dit is een variant op de vorig jaar verschenen MX4, met in plaats van Android dus Ubuntu 15.04. De telefoon heeft een 5,36"-scherm en is met 14,4x7,5cm voor zijn schermgrootte niet eens heel groot. Hij heeft een metalen rand met over de zijkant vijf antennestreepjes en een verwijderbare plastic achterkant, die een beetje aanvoelt als iets wat Samsung ooit voor zijn Galaxy S III omschreef als 'hyperglaze': een glanzend dun plastic.

De afwerking voelt daarom goedkoop aan. Bovendien is de achterkant gevoelig voor viezigheid en vingerafdrukken, waardoor het een raadsel is waarom Meizu voor deze afwerking heeft gekozen. Om de simkaart erin te steken, moet de achterkant eraf. De accu is vermoedelijk verwisselbaar, maar Meizu maakt met een sticker duidelijk dat het niet de bedoeling is dat gebruikers de accu echt gaan verwisselen. Er is geen ruimte voor een sd-kaart.

Het scherm is een ips-lcd van 5,36" met de ongebruikelijke resolutie van 1920x1152 pixels. Het is de 15:9-variant van full-hd, maar behalve de MX4 hebben we nog nooit een toestel met deze resolutie in ons testlab gehad. Het scherm heeft last van backlight-bleeding en is op een zonnige dag niet helemaal goed af te lezen.

Helderheid
Telefoon Schermtype Candela per vierkante meter (nits), hoger is beter
Blackberry Passport IPS lcd
*******
732
Samsung Galaxy S6 Super Amoled
******
649
Apple iPhone 6S IPS lcd
*****
565
Meizu MX4 Ubuntu IPS lcd
****
440
Nokia Lumia 930 Amoled
****
434
Jolla TN lcd
**
218

De helderheid is met 440cd/m² zeker niet dramatisch, maar ook niet hoog. Er zijn veel toestellen die feller kunnen en over het algemeen zijn die beter af te lezen op zonnige dagen. Wat ook opvalt, is dat het scherm automatisch snel dimt tot waarden waarbij het scherm in vrijwel alle omstandigheden lastig af te lezen is.

Contrast
Telefoon Schermtype In verhouding , hoger is beter
Apple iPhone 6S IPS lcd
*******
1796:1
Meizu MX4 Ubuntu IPS lcd
*****
1177:1
Blackberry Passport IPS lcd
***
837:1
Jolla TN lcd
**
425:1

Het contrast van het scherm is dik in orde. Met 1177:1 behoort het absoluut tot de betere, hoewel de MX4 wat dat betreft de veel duurdere iPhone 6s voor zich moet laten. Wie het toestel vergelijkt met de Jolla, het enige met Sailfish OS, ziet eveneens een groot verschil, maar dan in het voordeel van de MX4.

Kleurtemperatuur
Telefoon Schermtype In kelvin, 6500 is ideaal
Samsung Galaxy S6 Super Amoled
***
6481
Apple iPhone 6S IPS lcd
****
7048
Nokia Lumia 930 Amoled
****
7102
Blackberry Passport IPS lcd
****
7268
Meizu MX4 Ubuntu IPS lcd
****
7422
Jolla TN lcd
*******
12993

Het scherm heeft niet zo'n dramatische, maar een zeker zichtbare blauwige tint. Dat is vrij normaal en de waarde van 7422 kelvin is niet extreem. Bij verzadigde kleuren gaat het vooral mis bij wit en cyaan, maar ook die zijn nog acceptabel.

De camera aan de achterkant heeft een maximale resolutie van 20,7 megapixel en is een Sony IMX220. Daarvan zijn verschillende varianten in omloop. Het is niet de sensor uit de Xperia Z3, maar die uit de Xperia Z2. Hij wordt bijgestaan door een flitser met twee ledjes, met twee verschillende tinten. De frontcamera heeft een maximale resolutie van 2 megapixel.

De camera aan de achterkant kwijt zich redelijk van zijn taak. Hij zal echter geen prijzen winnen en laat veel steken vallen. De ruis verstoort in veel gevallen de detailweergave die je zou verwachten bij deze resolutie, terwijl foto's af en toe koel ogen.

Conclusie

Er is weer een nieuw mobiel besturingssysteem en dat is fijn. Ubuntu voor smartphones is momenteel vooral een leuk begin. Er zitten zeker goede ideeën in de interface, zoals de balk om snel van app te kunnen wisselen aan de zijkant. Dat Canonical als basis de Android-kernel heeft genomen, betekent dat het niet zelf opnieuw het wiel probeert uit te vinden.

Eerlijk is eerlijk, het idee van Ubuntu op smartphones spreekt ons op dit moment meer aan dan de uitwerking in de praktijk. Als Convergence eenmaal goed werkt, en het systeem als smartphone en als desktop kan dienen, dan is het ineens een heel ander beestje. Aan de andere kant, Microsoft probeert hetzelfde te doen voor Windows met Continuum en omdat er veel meer Windows-gebruikers zijn, is de potentiële doelgroep daarvan groter.

Canonical gaat nog een grote uitdaging tegemoet met Ubuntu voor smartphones. De ontwikkeling alleen al is lastig genoeg. Er is nog bijzonder veel te polijsten en te verfijnen, en de prestaties zijn nog niet je-dat, maar ook het bouwen van een ecosysteem zal veel vergen. Op dit punt lijkt het erop dat compatibiliteit met Android-apps haast onvermijdelijk is om dat te doen. Wie wil meedoen op de smartphonemarkt, moet de apps bieden die iedereen wil hebben.

Canonical heeft in elk geval een begin gemaakt. Hoewel het allemaal nog heel onvolwassen is en het zelfs nog niet duidelijk is welke kant het precies opgaat, is het goed om te zien dat de op twee na grootste speler op de markt van desktopbesturingssystemen zich eindelijk ook gaat manifesteren op smartphones. Meer concurrentie kan zeker geen kwaad op de markt voor mobiele ecosystemen, die steeds meer afstevent op een duopolie, waarin Google en Apple de dienst uitmaken. Het is aan Canonical, samen met Microsoft, Mozilla en Jolla, om die markt open te breken.

Reacties (103)

Wijzig sortering
Deze review geeft niet helemaal het juiste beeld van Ubuntu Touch. Dus het besturingssysteem onder de Ubuntu Phone. Ze zijn trouwens ook bezig met een Ubuntu Tablet. Uiteraard ook met Ubuntu Touch.

Jammer genoeg is deze review gewoon net te vroeg. Oke ik snap ook wel dat de geleende MX4 terug moet naar de eigenaar. Alleen is deze review gebaseerd op verouderde software (OTA-6), terwijl er al een nieuwere versie is. Die heeft wel relatief weinig verbeteringen. Maar de grote klapper komt volgende week: OTA-8. Daar zitten hele grote verbeteringen in, zoals CONVERGENCE die dan werkt out-of-the-box.

Momenteel is convergence wel wat aanwezig, maar nog niet af. Dat is nu met een tweaktool wel in te schakelen. Heel erg werkbaar nog niet, maar wel leuk dat er dan nieuwe features te voorschijn komen die er standaard niet zijn. :Y)

Het klopt dat deze review stelt dat er wat Android zit ingebouwd in Ubuntu Touch. Dat is alleen de kernel. Op zich wel logisch, want anders hadden ze ook nog alle drivers moeten maken. Nu hebben ze redelijk snel de hardware ondersteuning. Daar is natuurlijk ook wel wat voor te zeggen.
Ook had Canonical er voor kunnen kiezen om Android ondersteuning toe te voegen aan Ubuntu Touch, maar dit is een bewuste keuze geweest. Waarom zou iemand een app voor Ubuntu Touch ontwikkelen als er ook een Android app is die ook werkt?

Momenteel werkt Ubuntu Touch nog op Ubuntu 15.04 en waarschijnlijk zal halverwege volgend jaar de omslag komen naar 16.04 LTS.

Op dit moment zijn er niet super veel apps onder Ubuntu Touch. Veel zijn zogenaamde webapps. Voor sites die graag apps hebben is dat gewoon voldoende. Wellicht iets trager, maar in de praktijk merk je dat niet.
Ook werkt internetbankieren trouwens wel, maar dan via de websites. Al heeft helaas niet elke bank een mobiele site (ASN, SNS,...), zoals bijvoorbeeld de Rabobank (werkt nu beter dan de Android app :+ ).

Zoals niet in deze review staat, maar ik ook in andere reacties hier lees kan ik beamen dat er momenteel een flinke bug zit die het batterijgebruik bijhoud op de MX4. Deze bug zou niet eenvoudig op te lossen zijn. Zelf gebruik ik een oude 850mA oplader (een tweede is onderweg) en daarmee heb ik geen problemen meer. Dus voor wie ook problemen heeft met de batterij is dat het overwegen waard. Al zegt dat niet dat het bij anderen ook hun probleem oplost...

Zelf vind ik de bediening van Ubuntu Touch een verademing. Zo'n verbetering t.o.v. Android. Je wil gelijk niet meer terug... Ik zal trouwens na wat testwerk met convergence eindelijk mijn uitgebreide MX4 review gaan schrijven. 8-)
Ze zijn trouwens ook bezig met een Ubuntu Tablet.
Zou me wel interesseren, heb je daar een bron voor?
Zie: http://www.ubuntu.com/tablet

Het lijkt vooral erop dat ze wachten totdat een fabrikant er eentje wil maken voor zo. Terwijl ze bij de smartphones juist de boot afhouden op dit moment.
Ja ok, idd nog geen aankondiging daarrond dan. Of een Nexus 7 gebruiken natuurlijk.

Die doet trouwens wel hdmi out dacht ik.
Deze review geeft niet helemaal het juiste beeld van Ubuntu Touch. Dus het besturingssysteem onder de Ubuntu Phone. Ze zijn trouwens ook bezig met een Ubuntu Tablet. Uiteraard ook met Ubuntu Touch.

Jammer genoeg is deze review gewoon net te vroeg. Oke ik snap ook wel dat de geleende MX4 terug moet naar de eigenaar. Alleen is deze review gebaseerd op verouderde software (OTA-6), terwijl er al een nieuwere versie is. Die heeft wel relatief weinig verbeteringen. Maar de grote klapper komt volgende week: OTA-8. Daar zitten hele grote verbeteringen in, zoals CONVERGENCE die dan werkt out-of-the-box.
Reviews zijn altijd momentopnames, je kan niet blijven wachten op nieuwe versies van het OS. Zelfs als bevat OTA-8 convergence out of the box, alle andere negatieve punten zullen vast niet op magische wijze verdwenen zijn.
Ik kan me anders oa de review van een Samsung tablet (meende de S2 of zo) welke een verouderde versie van android draaide. Aangezien er een 'update zou komen naar Android 6.0' werd dit niet als negatief punt aangegeven. Op dat moment stond de datum van de update zelfs nog niet vast, alleen dat die 'volgens Samsung nog zou komen'.

Als Canonical dan al een datum voor de update heeft gegeven met daarbij al welke 'nieuwe' features geactiveerd zullen zijn, dan moet je deze info toch ook meenemen in de review? Of beter imho, de review gewoon schrijven met de huidige software in mind, niet met toekomstige releases. IIG 1 beleid aanhouden en niet bij de ene zus en bij de andere zo.
Jammer genoeg is deze review gewoon net te vroeg. Oke ik snap ook wel dat de geleende MX4 terug moet naar de eigenaar.
Jammer dat je zo snel een oordeel velt, ik ben namelijk de uitlener. En van mij had ie best een paar weken langer op het kantoor van tweakers.net mogen blijven gezien hij daar in goede handen is. Sterker nog: Ik heb hem nog niet eens terug. Als ze op Tweakers HQ enkele dingen opnieuw willen testen over een paar weken, mogen ze hem gerust nog even houden.

(cc: Arnoud)
Mensen die over een telefoon beschikken waar Multirom op kan draaien kunnen zonder technische kennis binnen een paar minuten zelf Ubuntu Touch proberen; zonder risico voor bestaande OS installaties.

Het installeren van Whatsapp is ook mogelijk via third party libraries. Wel is het dan noodzakelijk om via de terminal R/W toegang te verkrijgen wat met zich mee brengt dat de automatische updates niet meer functioneren.

Edit: Een direkte link naar de Multirom Manager in de Playstore.

[Reactie gewijzigd door coretx op 12 november 2015 06:41]

Je hebt het over zonder technische kennis, en vervolgens volgen een paar zaken die je toedicht aan iemand met technische (linux) kennis...
Op een telefoon waar Multirom op staat is Ubuntu letterlijk in minuten geinstalleerd, met 0 kennis vereiste.
Verder "spelen" met Ubuntu vereist inderdaad wel kennis, en het eerste waar je tegen aan loopt zijn dus o.a beperkingen die je van de grijze oude proprietary wereld zou verwachten.
Zelf heb ik de Aquaris E4.5 liggen, puur voor development reasons voor mijn bedrijf. Toch moet ik zeggen, toestel prima, (low-tech maargoed), OS is echt nog bar slecht, er is geen fatsoenlijke app-store, en de apps die er wel zijn werken eigenlijk zeer slecht, tevens zijn er enkele key-features die ik mis zoals native-VPN en native-SIP client. Totdat er meer updates zijn en het meer uitgewerkt word zal development hiervan nog even stil liggen.
Je hebt wel Root nodig om Multirom te installeren, daarvoor heb je echt wel wat technische kennis nodig. ;(
*zucht* Moet nu dus mijn telefoon van Root zien ook om Ubuntu Phone erop te knallen :9 . In ieder geval bedankt ervoor ;) .
Het is niet aan te raden, maar voor vrijwel ieder model telefoon waar Multirom op draait bestaan "one click root" oplossingen.
Kies voor de Nexus 7 2013 de laatste rc versie (52), niet devel (347) want die boot niet.

[Reactie gewijzigd door Jaahp op 12 november 2015 12:34]

Ik ga heel enthousiast "MultiROM Manager" downloaden, kom ik erachter dat mijn telefoon (Huawei p7) niet wordt ondersteund. Jammer, ik hoop nog voor in de toekomst.
Het installeren van Whatsapp is ook mogelijk via third party libraries.
Is dat zo? Heb je daar een linkje van? Dat is namelijk het enige dat mij nog op Android houdt..
Hij had eerst wel een linkje, maar heeft hem weggehaald. Omdat WhatsApp volgens sommige de nummer ging blokkeren. WhatsApp vindt het niet zo fijn als mensen zelf een WhatsApp app maken en terecht natuurlijk.

Edit: Met terecht bedoel ik allerlei (extra) privacy schendingen. Dus dat de gestuurde berichten naar een aparte server worden gestuurd, voordat het naar de ontvanger gaat.

[Reactie gewijzigd door Simyager op 12 november 2015 09:34]

WhatsApp vindt het niet zo fijn als mensen zelf een WhatsApp app maken en terecht natuurlijk
Dat "terecht natuurlijk" ontgaat me een beetje. Als ik een dergelijk systeem had dan zou ik klappen in m'n handjes als de community mijn ecosysteem uitbreidt naar platformen waar het bedrijf zelf de recourses niet voor heeft.
Waarom terecht? Wat verliezen ze er mee? Volgens hun eigen belofte zijn ze altijd reclame vrij en whatsapp werkt niet zonder uploaden van je telefoonboek dus dat moet een 3rd party app ook doen.
wat verliezen ze ermee? niets, wat winnen ze ermee? Veel, want die apps werken maar voor de helft en er zijn problemen mee --> slechte naam. Om over de veiligheid maar te zwijgen (voorlopig)
Geen support voor Galaxy s6 :(
Zelfs met de stabiele versie voelt het hele besturingssysteem aan als een testversie voor ontwikkelaars
Ik heb de MX4 met Ubuntu aan het werk gezien op 23 juni 2015, en dat was niet traag. Boot in ca. 43 seconden en ik heb geen 60fps nodig voor een prettige interactie met een mobiel apparaat. Interactie met de hardware is namelijk prima. Probleem bij het wisselen van scopes (=UI) lijkt het ontbreken van cache of pre-fetches, of het op de achtergrond afsluiten van applicaties die de scope voeden. Daar valt idd wel wat te winnen.
Zo vraagt de camera-app bij de eerste keer starten toegang tot de camera en de browser vraagt keurig om internettoegang. Het is goed dat permissies individueel geregeld kunnen worden, maar dat levert nu iets te veel meldingen op.
Android doet dat ook, bij installatie en bij updaten. Ik zie het verschil niet zo en snap de kritiek niet.
Een mobiel ecosysteem heeft apps nodig en liefst ook hardware die werkt met of past op de toestellen.
Dát is nou juist het Hogere Doel: door zich uiteindelijk los te maken van de stock Android kernel, zal Ubuntu (Touch) straks op alle gangbare hardware moeten kunnen draaien en moet je kunnen kiezen uit een veelheid van applicaties. De bottleneck zijn dan de closed source drivers, maar dat ligt (nu) buiten de invloedsfeer van Canonical.
Toch stiekem Android?
Helemaal niet stiekum. Natuurlijk hoef Canonical niet alles opnieuw uit te vinden. Ze zijn vrij om open source onderdelen te gebruiken en dat leggen ze op de eigen website prima uit.
Ubuntu gebruikt dezelfde Linux Kernel als Android, met wat aanpassingen (e.g. Apparmor). De volgende zaken zijn geleend van Android: OpenGL ES2.0 HAL, Drivers, Media (stagefright) HAL, RILD, Android Camera HAL incl. service. Deze onderdelen zijn met elkaar verbonden door de compatibiliteitslaag libhybrs. De rest is van Canonical.
De lijst met standaardapps is lang niet compleet
Wie bepaalt wat compleet is? De userbase is anders dan die van WP en iOS en daarom zullen andere applicaties voorrang krijgen in de ontwikkeling. Persoonlijk vind ik bijvoorbeeld het ontbreken van een Facebook app geen gemis. De mobiele web interface is prima. Uiteraard zal de appstore gevuld gaan worden door Ubuntu ontwikelaars en fanboys- en girls - en ik hoop eigenlijk dat daar minder crap in komt te staan dan in de Play Store. No flame intended.
De browser is de Ubuntu Touch-browser
Dat zal snel veranderen zodra er een user base is. Cross-compiling is heel goed mogelijk en bestaande applicaties naar het ARM platform halen is echt heel makkelijk. Dit weekend nog gedaan voor een Cubox-i. ;)

De grote uitdaging is niet de onderliggende tech (dat zit namelijk wel goed), maar om dit nieuwe smaakje geaccepteerd te krijgen bij het grote publiek. En dat doe je met brute marketing, of door je product met een populair merk te koppelen.
Het ooit zo machtige Symbian en RIM verdwenen van het toneel toen Android kwam - met dank aan Samsung; dat had ook niets te maken met slechte tech, maar Samsung maakte het sexy. :)

Daarnaast zou Ubuntu zomaar eens potentieel het verschil maken door met een enkele code base zowel de mobiele markt, als de tablet- de notebook- en de desktop-markt te bedienen.
De belangrijkste reden voor mij om een Ubuntu telefoon te overwegen is het potentiële centrale update model. Zoals vrijwel alle grote Linux distro's heeft ook Ubuntu zijn centrale update repositories. Dat betekent dus op de desktop dat je voor updates niet (louter) afhankelijk bent van het merk van je computer voor de updates, maar deze hopelijk gewoon door Ubuntu zelf worden aangeboden.

Ondanks dat ik me er nog onvoldoende in heb verdiept weet ik wel dat er geen Android telefoon meer komt door de update perikelen en ook geen iOS gezien de prijs van de telefoons. Het zal dus kiezen worden tussen een Windows Phone, Ubuntu of Firefox waarbij ik Firefox het liefst zou ondersteunen (afhankelijk van de praktische bruikbaarheid). Allemaal omdat ze zover ik weet gewoon centraal hun updates regelen.

Eisen aan een telefoon heb ik weinig en ook weinig geld voor over (max. € 200). Bellen, sms'en, mailen, en een paar apps zoals 9292, navigatie e.d.
Het zal dus kiezen worden tussen een Windows Phone, Ubuntu of Firefox
Denk misschien ook eens aan SailfishOS (van Jolla). Het is ook een Linux distro, en vind hem zelf erg fijn. Het voordeel is dat het ook gewoon Android apps draait. Het maakt ook gewoon gebruik van een package manager en repositories.
koop dan maar een lumia 640. Dan heb je een gsm dat altijd up to date is, en wp is toch wel een pak beter ontwikkeld dan sailfish enz..
Het voordeel van Android is dat doordat het opensource is er ook versies gemaakt kunnen worden die wel langer ondersteund worden.

Ik gebruik zelf momenteel Copperhead OS, een fork van Cyanogenmod. Is wel nog in alpha en alleen voor de Nexus 5 en op de S4. Maar je krijgt wel ota beveiligings updates. En het systeem is hardened met Pax.

Ik ben er zelf erg tevreden mee. :)
Denk dat Windowsphone wat voor je is! Heb zelf Lumia 735, maar er zijn ook meerdere leuke goedkopere toestellen die ook veel bieden en updates. Zou wel aanraden om het bij Nokia/Microsoft toestellen te houden. Windows 10 voor mobiel is ook bijna klaar!
Nexus telefoons dus ook niet? Mijn nexus 5 2013 draait al weken op Android 6 bijvoorbeeld. En ik kreeg gisteren nog nieuwe beveiligings updates binnen van november.
Ik wil dus niet van Nexus en die budgetten afhankelijk zijn.

[Reactie gewijzigd door CurlyMo op 12 november 2015 10:12]

Ik snap even de opmerking over het beperkte aanbod aan ARM apps niet? Is t juist niet zo dat ongeveer heel ubuntu geport kan worden (en is) naar andere architecturen omdat t opensource is?
Ubuntu zelf wel, maar de apps (3rd party, en dat zijn er een hoop, zo'n 90% van de apps in de Software Center) moeten nog omgebouwd/hercompileerd worden.
Ok, dat snap ik. Maar dat is een kleiner probleem dan t hier werd gepresenteerd. Ubuntu draait ook op RaspberryPi, en is daar geheel ARM.
Zelfde issue. Niet alle apps in de X86 app store / repo's zijn beschikbaar voor Ubuntu op de pi ;)
De pi heeft de zelfde bediening als de normale Ubuntu (muis en toetsenbord) dus dan is het inderdaad alleen een kwestie van hercompileren voor ARMv6/7. Een touch versie van een applicatie maken is echter heel wat meer werk!
Dat gebeurd ook wel, een groot deel van de software werkt ook gewoon op arm.

Het belangrijkste is dat er ook een touch interface geschreven moet worden. Anders werkt het gewoon niet goed.
Het zou leuk zijn wanneer ik deze telefoon via usb in mijn linuxmint pc prik, de taken verdeeld worden over beide hardware eenheden en mijn desktop dus sneller wordt zodra ik de telefoon via usb oplaad.

Take ma money, zo, weer een scheet kwijt! :+
De USB wordt dus de bottleneck voor de berekeningen, afgezien van het feit dat je asynchrone en totaal verschillende architecturen CPU's hebt en je niet alles kunt parallelliseren. Met huidige technieken denk ik niet dat het een grote succes zal worden. Maar wel een goede Brainfart btw :+ . Misschien dat er in de toekomst wel zoiets komt, dat sommige taken door een aparte CPU veel sneller en efficienter kan worden berekend en de connectie veel sneller wordt, waarom niet?
Misschien kunnen ze de meest "nicest files" door de snapdragon kunnen laten berekenen. Mooie verkoopbabbel! }:O
Waarom zou het niet kunnen? Ook USB zou geen belemmering mogen zijn, zeker als er meer toestellen met USB 3.0 op de markt komen. Met die standaard zou het in theorie mogelijk zijn alles via een kabel te laten verlopen, maar dat is op dit moment nog toekomst muziek (of toch niet? :D).

Verder zou je het ook kunnen omdraaien. Een telefoon die even of krachtige is dan je huidige desktop/laptop/tab/.. als je de filmpjes had bekeken, dan wist je dat ze hier bij Ubuntu mee bezig waren en dat dit ook de bedoeling zou zijn van hun telefoons (koppelen in een dock). :)

Om weer terug te komen op de vraag of je de telefoon voor extra power zou kunnen inzetten: ARM != x86.

Je zou beter taken of renderen (van games bijv.) ook overlaten aan een andere machine, we gaan dus mogelijk weer terug naar 'vroeger'. ;)

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 12 november 2015 12:05]

Uit de conclusie: Het is aan Canonical, samen met Microsoft, Mozilla en Jolla, om die markt open te breken.

Vergeten jullie niet blackberry 10 in dat lijstje? Ja, blackberry levert tegenwoordig ook een Android toestel in de vorm van de priv, maar blackberry 10 is nog altijd in ontwikkeling en wordt op het overgrote deel van hun modellen geleverd. En het feit dat het niet groot Is dat Is geen reden aangezien mozilla en jolla ook in het rijtje staan.
Hij stond er lang tussen, maar BlackBerry wedt op zijn minst op 2 paarden. Daarmee heeft BB10 zelfs niet meer de volledige aandacht van zijn eigen maker. Bb10 zal voorlopig blijven, maar voor bredere aantrekkingskracht zit BlackBerry met de Priv en straks de Vienna stevig in kamp Android. Het is zelfs niet duidelijk of er ooit nog een BB10-telefoon komt.
Duidelijk. :) opzich Is er niks mis mee om een partij weg te laten, maar ik vroeg mij dus af wat de reden hiervoor was, dat Is nu duidelijk. :)
zelf ook in het bezit van de mx4 ubuntu en dat mhl niet werkt komt omdat het toestel er geen hardware ondersteuning voor heeft.

volgens meizu heeft het toestel geen hdmi via de usb uitgang dus zal deze funcite op de MX4 niet gaan werken.

voor de rest laat de accu duur nog wat te wensen over toestel haalt het vaak geen eens 1 dag terwijl het toestel 3/4 van mijn tijd op standbij staat

dit zou deels verholpen moeten worden met de komen ota 8 update.

[Reactie gewijzigd door sojab0on op 12 november 2015 12:28]

Weet niet of het klopt met die batterijduur. Lijken wat hickups te zitten in de baterij indicator. Heb meegemaakt dat ik m'n MX4 telefoon op de sportschool even uit zette om dat ik op een paar procent stond. Na het sporten weer aan: opeens zat de batterij volgens de indicator weer meer dan half vol.
Is helaas een bekende probleem bij Ubuntu Phone. Ik dacht dat ze dat zouden verhelpen met de update. Of het was iets wat Meizu fout had geimplementeerd en Canonical kan dat niet softwarematig oplossen. Staat ergens bij launchpad, kan het alleen niet meer terugvinden...
We hebben ook een GoT voor Ubuntu Phone, als je interesse hebt :P .
nee heb hem vaak alleen met wifi aan.

En dan nog haalt hij maar amper 12 uur standby tijd heb meizu er al over gemaild, maar ben niet van plan me telefoon op te sturen en hem weer 2 weken kwijt te zijn
Hmm, 12 uur is echt weinig. Bij mij gaar ie om 6:00 van de lader en rond 23:00 weer terug en nog niet uitgevallen in dat window tenzij ik openvpn aan laat staan. Is ie na die 12 uur echt leeg (dat ie uit valt), of alleen dat ie 1% aangeeft en je hem in de lader hangt?
dan is hij gewoon uit als in te leeg om te nog aan te gaan
Ondanks het zelfverklaard enthousiasme al bij al toch een vrij skeptische review. Je bekijkt soms de zaken nogal van het "glas half leeg" idee. Ik heb zelf erg veel twijfels of Canonical deze markt nu nog kan betreden, maar ik vind dat er toch wat meer zorg in deze review had gekunnen. Niet om wat krom is recht te praten, maar gewoon om mensen correct te informeren. Een nieuw platform roept vele vragen op, en als mensen onterecht het idee krijgen dat het om een stel amateurs gaat, helpt dat de concurrentie niet vooruit op de markt.

Enkele snippets:

"hoewel de ontwikkeling van de code al klaar moet zijn, bleek Convergence ook daar nog niet aan de praat te krijgen. We konden niet vaststellen of dat ligt aan de software, aan de gebruikte mhl-kabel of aan beide."

Erg zwak. Dan heb je duidelijk niet veel moeite gedaan. 15 minuten Googlen had dit verholpen, en de lezers van de review correct geïnformeerd. Dit is een hardwarematige beperking van Meizu.

"Omdat de Meizu een processor op de ARM-architectuur heeft, zullen ook in de desktopmodus alleen toepassingen werken die voor ARM zijn gecompileerd en dat zijn ze lang niet allemaal."

Ja, zo gaat het altijd als een nieuwe CPU architectuur ontstaat. Je zou ook kunnen stellen dat Ubuntu dankzij zijn open source origine ondanks de gebruikte ARM architectuur in de MX4 toch al een flinke hoeveelheid applicaties heeft, die vooral in desktopmodus toegevoegde waarde kunnen bieden. En misschien wat voorbeelden toevoegen van toepassingen die mensen vaak gebruiken.

"Zelfs met de stabiele versie voelt het hele besturingssysteem aan als een testversie voor ontwikkelaars. "

Zo klinkt het weer erg wel willen maar niet kunnen, maar dit is gewoon de huidige stand van zaken. Dat weet je toch? http://tweakers.net/nieuw...r-voor-grote-publiek.html

"Toch stiekem Android?"
"Canonical heeft het allemaal verborgen"

Arnoud... Kom op... Dat is van bij het begin duidelijk gecommuniceerd, ook om mensen warm te maken ports te gaan bouwen, en daar is helemaal niets stiekem aan. Dit is met name hét grote argument voor open bron. Waarom licht je niet toe dat open bron maakt dat mensen zomaar een innovatief idee kunnen lanceren zonder dat ze alle drivers moeten herschrijven? KDE heeft al een demo gemaakt van een toestel gebaseerd op de Ubuntu stack, prachtig toch? Dat heeft niets met Android applicaties te maken.
simpel antwoord is inderdaad niet gegeven in de review complex evenmin.

Ubuntu phone/touch is al is eerder aan gekaart door canioncal zelf is nog niet geschik voor daily public use.

Dit komt omdat het systeem nog niet optimaal functioneert, er missen basis apps,services : Whatsapp en dropbox om er maar 2 te noemen.

Support voor playlists van uit itunes en windows mediaplayer heeft het os ook nog niet.

updates van het os gebeuren bijna eens in de 2 maanden.

EN om je android puntje maar even te helpen het is al vanaf het eerste begin duidelijk dat ubuntu phone/touch devices zich presenteren als android bij heel veel sites/apps

het staat overgins gewoon in code van het os ergens moet de bron even zoeken maar die volgt als ik hem heb.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee