Door Arnoud Wokke

Redacteur

Ubuntu voor smartphones Review

Canonicals Linux-distro op een telefoon

Conclusie

Er is weer een nieuw mobiel besturingssysteem en dat is fijn. Ubuntu voor smartphones is momenteel vooral een leuk begin. Er zitten zeker goede ideeën in de interface, zoals de balk om snel van app te kunnen wisselen aan de zijkant. Dat Canonical als basis de Android-kernel heeft genomen, betekent dat het niet zelf opnieuw het wiel probeert uit te vinden.

Eerlijk is eerlijk, het idee van Ubuntu op smartphones spreekt ons op dit moment meer aan dan de uitwerking in de praktijk. Als Convergence eenmaal goed werkt, en het systeem als smartphone en als desktop kan dienen, dan is het ineens een heel ander beestje. Aan de andere kant, Microsoft probeert hetzelfde te doen voor Windows met Continuum en omdat er veel meer Windows-gebruikers zijn, is de potentiële doelgroep daarvan groter.

Canonical gaat nog een grote uitdaging tegemoet met Ubuntu voor smartphones. De ontwikkeling alleen al is lastig genoeg. Er is nog bijzonder veel te polijsten en te verfijnen, en de prestaties zijn nog niet je-dat, maar ook het bouwen van een ecosysteem zal veel vergen. Op dit punt lijkt het erop dat compatibiliteit met Android-apps haast onvermijdelijk is om dat te doen. Wie wil meedoen op de smartphonemarkt, moet de apps bieden die iedereen wil hebben.

Canonical heeft in elk geval een begin gemaakt. Hoewel het allemaal nog heel onvolwassen is en het zelfs nog niet duidelijk is welke kant het precies opgaat, is het goed om te zien dat de op twee na grootste speler op de markt van desktopbesturingssystemen zich eindelijk ook gaat manifesteren op smartphones. Meer concurrentie kan zeker geen kwaad op de markt voor mobiele ecosystemen, die steeds meer afstevent op een duopolie, waarin Google en Apple de dienst uitmaken. Het is aan Canonical, samen met Microsoft, Mozilla en Jolla, om die markt open te breken.

Reacties (103)

Wijzig sortering
Deze review geeft niet helemaal het juiste beeld van Ubuntu Touch. Dus het besturingssysteem onder de Ubuntu Phone. Ze zijn trouwens ook bezig met een Ubuntu Tablet. Uiteraard ook met Ubuntu Touch.

Jammer genoeg is deze review gewoon net te vroeg. Oke ik snap ook wel dat de geleende MX4 terug moet naar de eigenaar. Alleen is deze review gebaseerd op verouderde software (OTA-6), terwijl er al een nieuwere versie is. Die heeft wel relatief weinig verbeteringen. Maar de grote klapper komt volgende week: OTA-8. Daar zitten hele grote verbeteringen in, zoals CONVERGENCE die dan werkt out-of-the-box.

Momenteel is convergence wel wat aanwezig, maar nog niet af. Dat is nu met een tweaktool wel in te schakelen. Heel erg werkbaar nog niet, maar wel leuk dat er dan nieuwe features te voorschijn komen die er standaard niet zijn. :Y)

Het klopt dat deze review stelt dat er wat Android zit ingebouwd in Ubuntu Touch. Dat is alleen de kernel. Op zich wel logisch, want anders hadden ze ook nog alle drivers moeten maken. Nu hebben ze redelijk snel de hardware ondersteuning. Daar is natuurlijk ook wel wat voor te zeggen.
Ook had Canonical er voor kunnen kiezen om Android ondersteuning toe te voegen aan Ubuntu Touch, maar dit is een bewuste keuze geweest. Waarom zou iemand een app voor Ubuntu Touch ontwikkelen als er ook een Android app is die ook werkt?

Momenteel werkt Ubuntu Touch nog op Ubuntu 15.04 en waarschijnlijk zal halverwege volgend jaar de omslag komen naar 16.04 LTS.

Op dit moment zijn er niet super veel apps onder Ubuntu Touch. Veel zijn zogenaamde webapps. Voor sites die graag apps hebben is dat gewoon voldoende. Wellicht iets trager, maar in de praktijk merk je dat niet.
Ook werkt internetbankieren trouwens wel, maar dan via de websites. Al heeft helaas niet elke bank een mobiele site (ASN, SNS,...), zoals bijvoorbeeld de Rabobank (werkt nu beter dan de Android app :+ ).

Zoals niet in deze review staat, maar ik ook in andere reacties hier lees kan ik beamen dat er momenteel een flinke bug zit die het batterijgebruik bijhoud op de MX4. Deze bug zou niet eenvoudig op te lossen zijn. Zelf gebruik ik een oude 850mA oplader (een tweede is onderweg) en daarmee heb ik geen problemen meer. Dus voor wie ook problemen heeft met de batterij is dat het overwegen waard. Al zegt dat niet dat het bij anderen ook hun probleem oplost...

Zelf vind ik de bediening van Ubuntu Touch een verademing. Zo'n verbetering t.o.v. Android. Je wil gelijk niet meer terug... Ik zal trouwens na wat testwerk met convergence eindelijk mijn uitgebreide MX4 review gaan schrijven. 8-)
Ze zijn trouwens ook bezig met een Ubuntu Tablet.
Zou me wel interesseren, heb je daar een bron voor?
Zie: http://www.ubuntu.com/tablet

Het lijkt vooral erop dat ze wachten totdat een fabrikant er eentje wil maken voor zo. Terwijl ze bij de smartphones juist de boot afhouden op dit moment.
Ja ok, idd nog geen aankondiging daarrond dan. Of een Nexus 7 gebruiken natuurlijk.

Die doet trouwens wel hdmi out dacht ik.
Deze review geeft niet helemaal het juiste beeld van Ubuntu Touch. Dus het besturingssysteem onder de Ubuntu Phone. Ze zijn trouwens ook bezig met een Ubuntu Tablet. Uiteraard ook met Ubuntu Touch.

Jammer genoeg is deze review gewoon net te vroeg. Oke ik snap ook wel dat de geleende MX4 terug moet naar de eigenaar. Alleen is deze review gebaseerd op verouderde software (OTA-6), terwijl er al een nieuwere versie is. Die heeft wel relatief weinig verbeteringen. Maar de grote klapper komt volgende week: OTA-8. Daar zitten hele grote verbeteringen in, zoals CONVERGENCE die dan werkt out-of-the-box.
Reviews zijn altijd momentopnames, je kan niet blijven wachten op nieuwe versies van het OS. Zelfs als bevat OTA-8 convergence out of the box, alle andere negatieve punten zullen vast niet op magische wijze verdwenen zijn.
Ik kan me anders oa de review van een Samsung tablet (meende de S2 of zo) welke een verouderde versie van android draaide. Aangezien er een 'update zou komen naar Android 6.0' werd dit niet als negatief punt aangegeven. Op dat moment stond de datum van de update zelfs nog niet vast, alleen dat die 'volgens Samsung nog zou komen'.

Als Canonical dan al een datum voor de update heeft gegeven met daarbij al welke 'nieuwe' features geactiveerd zullen zijn, dan moet je deze info toch ook meenemen in de review? Of beter imho, de review gewoon schrijven met de huidige software in mind, niet met toekomstige releases. IIG 1 beleid aanhouden en niet bij de ene zus en bij de andere zo.
Jammer genoeg is deze review gewoon net te vroeg. Oke ik snap ook wel dat de geleende MX4 terug moet naar de eigenaar.
Jammer dat je zo snel een oordeel velt, ik ben namelijk de uitlener. En van mij had ie best een paar weken langer op het kantoor van tweakers.net mogen blijven gezien hij daar in goede handen is. Sterker nog: Ik heb hem nog niet eens terug. Als ze op Tweakers HQ enkele dingen opnieuw willen testen over een paar weken, mogen ze hem gerust nog even houden.

(cc: Arnoud)
Mensen die over een telefoon beschikken waar Multirom op kan draaien kunnen zonder technische kennis binnen een paar minuten zelf Ubuntu Touch proberen; zonder risico voor bestaande OS installaties.

Het installeren van Whatsapp is ook mogelijk via third party libraries. Wel is het dan noodzakelijk om via de terminal R/W toegang te verkrijgen wat met zich mee brengt dat de automatische updates niet meer functioneren.

Edit: Een direkte link naar de Multirom Manager in de Playstore.

[Reactie gewijzigd door coretx op 12 november 2015 06:41]

Je hebt het over zonder technische kennis, en vervolgens volgen een paar zaken die je toedicht aan iemand met technische (linux) kennis...
Op een telefoon waar Multirom op staat is Ubuntu letterlijk in minuten geinstalleerd, met 0 kennis vereiste.
Verder "spelen" met Ubuntu vereist inderdaad wel kennis, en het eerste waar je tegen aan loopt zijn dus o.a beperkingen die je van de grijze oude proprietary wereld zou verwachten.
Zelf heb ik de Aquaris E4.5 liggen, puur voor development reasons voor mijn bedrijf. Toch moet ik zeggen, toestel prima, (low-tech maargoed), OS is echt nog bar slecht, er is geen fatsoenlijke app-store, en de apps die er wel zijn werken eigenlijk zeer slecht, tevens zijn er enkele key-features die ik mis zoals native-VPN en native-SIP client. Totdat er meer updates zijn en het meer uitgewerkt word zal development hiervan nog even stil liggen.
Je hebt wel Root nodig om Multirom te installeren, daarvoor heb je echt wel wat technische kennis nodig. ;(
*zucht* Moet nu dus mijn telefoon van Root zien ook om Ubuntu Phone erop te knallen :9 . In ieder geval bedankt ervoor ;) .
Het is niet aan te raden, maar voor vrijwel ieder model telefoon waar Multirom op draait bestaan "one click root" oplossingen.
Kies voor de Nexus 7 2013 de laatste rc versie (52), niet devel (347) want die boot niet.

[Reactie gewijzigd door Jaahp op 12 november 2015 12:34]

Ik ga heel enthousiast "MultiROM Manager" downloaden, kom ik erachter dat mijn telefoon (Huawei p7) niet wordt ondersteund. Jammer, ik hoop nog voor in de toekomst.
Het installeren van Whatsapp is ook mogelijk via third party libraries.
Is dat zo? Heb je daar een linkje van? Dat is namelijk het enige dat mij nog op Android houdt..
Hij had eerst wel een linkje, maar heeft hem weggehaald. Omdat WhatsApp volgens sommige de nummer ging blokkeren. WhatsApp vindt het niet zo fijn als mensen zelf een WhatsApp app maken en terecht natuurlijk.

Edit: Met terecht bedoel ik allerlei (extra) privacy schendingen. Dus dat de gestuurde berichten naar een aparte server worden gestuurd, voordat het naar de ontvanger gaat.

[Reactie gewijzigd door Simyager op 12 november 2015 09:34]

WhatsApp vindt het niet zo fijn als mensen zelf een WhatsApp app maken en terecht natuurlijk
Dat "terecht natuurlijk" ontgaat me een beetje. Als ik een dergelijk systeem had dan zou ik klappen in m'n handjes als de community mijn ecosysteem uitbreidt naar platformen waar het bedrijf zelf de recourses niet voor heeft.
Waarom terecht? Wat verliezen ze er mee? Volgens hun eigen belofte zijn ze altijd reclame vrij en whatsapp werkt niet zonder uploaden van je telefoonboek dus dat moet een 3rd party app ook doen.
wat verliezen ze ermee? niets, wat winnen ze ermee? Veel, want die apps werken maar voor de helft en er zijn problemen mee --> slechte naam. Om over de veiligheid maar te zwijgen (voorlopig)
Geen support voor Galaxy s6 :(
Zelfs met de stabiele versie voelt het hele besturingssysteem aan als een testversie voor ontwikkelaars
Ik heb de MX4 met Ubuntu aan het werk gezien op 23 juni 2015, en dat was niet traag. Boot in ca. 43 seconden en ik heb geen 60fps nodig voor een prettige interactie met een mobiel apparaat. Interactie met de hardware is namelijk prima. Probleem bij het wisselen van scopes (=UI) lijkt het ontbreken van cache of pre-fetches, of het op de achtergrond afsluiten van applicaties die de scope voeden. Daar valt idd wel wat te winnen.
Zo vraagt de camera-app bij de eerste keer starten toegang tot de camera en de browser vraagt keurig om internettoegang. Het is goed dat permissies individueel geregeld kunnen worden, maar dat levert nu iets te veel meldingen op.
Android doet dat ook, bij installatie en bij updaten. Ik zie het verschil niet zo en snap de kritiek niet.
Een mobiel ecosysteem heeft apps nodig en liefst ook hardware die werkt met of past op de toestellen.
Dát is nou juist het Hogere Doel: door zich uiteindelijk los te maken van de stock Android kernel, zal Ubuntu (Touch) straks op alle gangbare hardware moeten kunnen draaien en moet je kunnen kiezen uit een veelheid van applicaties. De bottleneck zijn dan de closed source drivers, maar dat ligt (nu) buiten de invloedsfeer van Canonical.
Toch stiekem Android?
Helemaal niet stiekum. Natuurlijk hoef Canonical niet alles opnieuw uit te vinden. Ze zijn vrij om open source onderdelen te gebruiken en dat leggen ze op de eigen website prima uit.
Ubuntu gebruikt dezelfde Linux Kernel als Android, met wat aanpassingen (e.g. Apparmor). De volgende zaken zijn geleend van Android: OpenGL ES2.0 HAL, Drivers, Media (stagefright) HAL, RILD, Android Camera HAL incl. service. Deze onderdelen zijn met elkaar verbonden door de compatibiliteitslaag libhybrs. De rest is van Canonical.
De lijst met standaardapps is lang niet compleet
Wie bepaalt wat compleet is? De userbase is anders dan die van WP en iOS en daarom zullen andere applicaties voorrang krijgen in de ontwikkeling. Persoonlijk vind ik bijvoorbeeld het ontbreken van een Facebook app geen gemis. De mobiele web interface is prima. Uiteraard zal de appstore gevuld gaan worden door Ubuntu ontwikelaars en fanboys- en girls - en ik hoop eigenlijk dat daar minder crap in komt te staan dan in de Play Store. No flame intended.
De browser is de Ubuntu Touch-browser
Dat zal snel veranderen zodra er een user base is. Cross-compiling is heel goed mogelijk en bestaande applicaties naar het ARM platform halen is echt heel makkelijk. Dit weekend nog gedaan voor een Cubox-i. ;)

De grote uitdaging is niet de onderliggende tech (dat zit namelijk wel goed), maar om dit nieuwe smaakje geaccepteerd te krijgen bij het grote publiek. En dat doe je met brute marketing, of door je product met een populair merk te koppelen.
Het ooit zo machtige Symbian en RIM verdwenen van het toneel toen Android kwam - met dank aan Samsung; dat had ook niets te maken met slechte tech, maar Samsung maakte het sexy. :)

Daarnaast zou Ubuntu zomaar eens potentieel het verschil maken door met een enkele code base zowel de mobiele markt, als de tablet- de notebook- en de desktop-markt te bedienen.
De belangrijkste reden voor mij om een Ubuntu telefoon te overwegen is het potentiële centrale update model. Zoals vrijwel alle grote Linux distro's heeft ook Ubuntu zijn centrale update repositories. Dat betekent dus op de desktop dat je voor updates niet (louter) afhankelijk bent van het merk van je computer voor de updates, maar deze hopelijk gewoon door Ubuntu zelf worden aangeboden.

Ondanks dat ik me er nog onvoldoende in heb verdiept weet ik wel dat er geen Android telefoon meer komt door de update perikelen en ook geen iOS gezien de prijs van de telefoons. Het zal dus kiezen worden tussen een Windows Phone, Ubuntu of Firefox waarbij ik Firefox het liefst zou ondersteunen (afhankelijk van de praktische bruikbaarheid). Allemaal omdat ze zover ik weet gewoon centraal hun updates regelen.

Eisen aan een telefoon heb ik weinig en ook weinig geld voor over (max. € 200). Bellen, sms'en, mailen, en een paar apps zoals 9292, navigatie e.d.
Het zal dus kiezen worden tussen een Windows Phone, Ubuntu of Firefox
Denk misschien ook eens aan SailfishOS (van Jolla). Het is ook een Linux distro, en vind hem zelf erg fijn. Het voordeel is dat het ook gewoon Android apps draait. Het maakt ook gewoon gebruik van een package manager en repositories.
koop dan maar een lumia 640. Dan heb je een gsm dat altijd up to date is, en wp is toch wel een pak beter ontwikkeld dan sailfish enz..
Het voordeel van Android is dat doordat het opensource is er ook versies gemaakt kunnen worden die wel langer ondersteund worden.

Ik gebruik zelf momenteel Copperhead OS, een fork van Cyanogenmod. Is wel nog in alpha en alleen voor de Nexus 5 en op de S4. Maar je krijgt wel ota beveiligings updates. En het systeem is hardened met Pax.

Ik ben er zelf erg tevreden mee. :)
Denk dat Windowsphone wat voor je is! Heb zelf Lumia 735, maar er zijn ook meerdere leuke goedkopere toestellen die ook veel bieden en updates. Zou wel aanraden om het bij Nokia/Microsoft toestellen te houden. Windows 10 voor mobiel is ook bijna klaar!
Nexus telefoons dus ook niet? Mijn nexus 5 2013 draait al weken op Android 6 bijvoorbeeld. En ik kreeg gisteren nog nieuwe beveiligings updates binnen van november.
Ik wil dus niet van Nexus en die budgetten afhankelijk zijn.

[Reactie gewijzigd door CurlyMo op 12 november 2015 10:12]

Ik snap even de opmerking over het beperkte aanbod aan ARM apps niet? Is t juist niet zo dat ongeveer heel ubuntu geport kan worden (en is) naar andere architecturen omdat t opensource is?
Ubuntu zelf wel, maar de apps (3rd party, en dat zijn er een hoop, zo'n 90% van de apps in de Software Center) moeten nog omgebouwd/hercompileerd worden.
Ok, dat snap ik. Maar dat is een kleiner probleem dan t hier werd gepresenteerd. Ubuntu draait ook op RaspberryPi, en is daar geheel ARM.
Zelfde issue. Niet alle apps in de X86 app store / repo's zijn beschikbaar voor Ubuntu op de pi ;)
De pi heeft de zelfde bediening als de normale Ubuntu (muis en toetsenbord) dus dan is het inderdaad alleen een kwestie van hercompileren voor ARMv6/7. Een touch versie van een applicatie maken is echter heel wat meer werk!
Dat gebeurd ook wel, een groot deel van de software werkt ook gewoon op arm.

Het belangrijkste is dat er ook een touch interface geschreven moet worden. Anders werkt het gewoon niet goed.
Het zou leuk zijn wanneer ik deze telefoon via usb in mijn linuxmint pc prik, de taken verdeeld worden over beide hardware eenheden en mijn desktop dus sneller wordt zodra ik de telefoon via usb oplaad.

Take ma money, zo, weer een scheet kwijt! :+
De USB wordt dus de bottleneck voor de berekeningen, afgezien van het feit dat je asynchrone en totaal verschillende architecturen CPU's hebt en je niet alles kunt parallelliseren. Met huidige technieken denk ik niet dat het een grote succes zal worden. Maar wel een goede Brainfart btw :+ . Misschien dat er in de toekomst wel zoiets komt, dat sommige taken door een aparte CPU veel sneller en efficienter kan worden berekend en de connectie veel sneller wordt, waarom niet?
Misschien kunnen ze de meest "nicest files" door de snapdragon kunnen laten berekenen. Mooie verkoopbabbel! }:O
Waarom zou het niet kunnen? Ook USB zou geen belemmering mogen zijn, zeker als er meer toestellen met USB 3.0 op de markt komen. Met die standaard zou het in theorie mogelijk zijn alles via een kabel te laten verlopen, maar dat is op dit moment nog toekomst muziek (of toch niet? :D).

Verder zou je het ook kunnen omdraaien. Een telefoon die even of krachtige is dan je huidige desktop/laptop/tab/.. als je de filmpjes had bekeken, dan wist je dat ze hier bij Ubuntu mee bezig waren en dat dit ook de bedoeling zou zijn van hun telefoons (koppelen in een dock). :)

Om weer terug te komen op de vraag of je de telefoon voor extra power zou kunnen inzetten: ARM != x86.

Je zou beter taken of renderen (van games bijv.) ook overlaten aan een andere machine, we gaan dus mogelijk weer terug naar 'vroeger'. ;)

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 12 november 2015 12:05]

Uit de conclusie: Het is aan Canonical, samen met Microsoft, Mozilla en Jolla, om die markt open te breken.

Vergeten jullie niet blackberry 10 in dat lijstje? Ja, blackberry levert tegenwoordig ook een Android toestel in de vorm van de priv, maar blackberry 10 is nog altijd in ontwikkeling en wordt op het overgrote deel van hun modellen geleverd. En het feit dat het niet groot Is dat Is geen reden aangezien mozilla en jolla ook in het rijtje staan.
Hij stond er lang tussen, maar BlackBerry wedt op zijn minst op 2 paarden. Daarmee heeft BB10 zelfs niet meer de volledige aandacht van zijn eigen maker. Bb10 zal voorlopig blijven, maar voor bredere aantrekkingskracht zit BlackBerry met de Priv en straks de Vienna stevig in kamp Android. Het is zelfs niet duidelijk of er ooit nog een BB10-telefoon komt.
Duidelijk. :) opzich Is er niks mis mee om een partij weg te laten, maar ik vroeg mij dus af wat de reden hiervoor was, dat Is nu duidelijk. :)
zelf ook in het bezit van de mx4 ubuntu en dat mhl niet werkt komt omdat het toestel er geen hardware ondersteuning voor heeft.

volgens meizu heeft het toestel geen hdmi via de usb uitgang dus zal deze funcite op de MX4 niet gaan werken.

voor de rest laat de accu duur nog wat te wensen over toestel haalt het vaak geen eens 1 dag terwijl het toestel 3/4 van mijn tijd op standbij staat

dit zou deels verholpen moeten worden met de komen ota 8 update.

[Reactie gewijzigd door sojab0on op 12 november 2015 12:28]

Weet niet of het klopt met die batterijduur. Lijken wat hickups te zitten in de baterij indicator. Heb meegemaakt dat ik m'n MX4 telefoon op de sportschool even uit zette om dat ik op een paar procent stond. Na het sporten weer aan: opeens zat de batterij volgens de indicator weer meer dan half vol.
Is helaas een bekende probleem bij Ubuntu Phone. Ik dacht dat ze dat zouden verhelpen met de update. Of het was iets wat Meizu fout had geimplementeerd en Canonical kan dat niet softwarematig oplossen. Staat ergens bij launchpad, kan het alleen niet meer terugvinden...
We hebben ook een GoT voor Ubuntu Phone, als je interesse hebt :P .
nee heb hem vaak alleen met wifi aan.

En dan nog haalt hij maar amper 12 uur standby tijd heb meizu er al over gemaild, maar ben niet van plan me telefoon op te sturen en hem weer 2 weken kwijt te zijn
Hmm, 12 uur is echt weinig. Bij mij gaar ie om 6:00 van de lader en rond 23:00 weer terug en nog niet uitgevallen in dat window tenzij ik openvpn aan laat staan. Is ie na die 12 uur echt leeg (dat ie uit valt), of alleen dat ie 1% aangeeft en je hem in de lader hangt?
dan is hij gewoon uit als in te leeg om te nog aan te gaan
Ondanks het zelfverklaard enthousiasme al bij al toch een vrij skeptische review. Je bekijkt soms de zaken nogal van het "glas half leeg" idee. Ik heb zelf erg veel twijfels of Canonical deze markt nu nog kan betreden, maar ik vind dat er toch wat meer zorg in deze review had gekunnen. Niet om wat krom is recht te praten, maar gewoon om mensen correct te informeren. Een nieuw platform roept vele vragen op, en als mensen onterecht het idee krijgen dat het om een stel amateurs gaat, helpt dat de concurrentie niet vooruit op de markt.

Enkele snippets:

"hoewel de ontwikkeling van de code al klaar moet zijn, bleek Convergence ook daar nog niet aan de praat te krijgen. We konden niet vaststellen of dat ligt aan de software, aan de gebruikte mhl-kabel of aan beide."

Erg zwak. Dan heb je duidelijk niet veel moeite gedaan. 15 minuten Googlen had dit verholpen, en de lezers van de review correct geïnformeerd. Dit is een hardwarematige beperking van Meizu.

"Omdat de Meizu een processor op de ARM-architectuur heeft, zullen ook in de desktopmodus alleen toepassingen werken die voor ARM zijn gecompileerd en dat zijn ze lang niet allemaal."

Ja, zo gaat het altijd als een nieuwe CPU architectuur ontstaat. Je zou ook kunnen stellen dat Ubuntu dankzij zijn open source origine ondanks de gebruikte ARM architectuur in de MX4 toch al een flinke hoeveelheid applicaties heeft, die vooral in desktopmodus toegevoegde waarde kunnen bieden. En misschien wat voorbeelden toevoegen van toepassingen die mensen vaak gebruiken.

"Zelfs met de stabiele versie voelt het hele besturingssysteem aan als een testversie voor ontwikkelaars. "

Zo klinkt het weer erg wel willen maar niet kunnen, maar dit is gewoon de huidige stand van zaken. Dat weet je toch? http://tweakers.net/nieuw...r-voor-grote-publiek.html

"Toch stiekem Android?"
"Canonical heeft het allemaal verborgen"

Arnoud... Kom op... Dat is van bij het begin duidelijk gecommuniceerd, ook om mensen warm te maken ports te gaan bouwen, en daar is helemaal niets stiekem aan. Dit is met name hét grote argument voor open bron. Waarom licht je niet toe dat open bron maakt dat mensen zomaar een innovatief idee kunnen lanceren zonder dat ze alle drivers moeten herschrijven? KDE heeft al een demo gemaakt van een toestel gebaseerd op de Ubuntu stack, prachtig toch? Dat heeft niets met Android applicaties te maken.
simpel antwoord is inderdaad niet gegeven in de review complex evenmin.

Ubuntu phone/touch is al is eerder aan gekaart door canioncal zelf is nog niet geschik voor daily public use.

Dit komt omdat het systeem nog niet optimaal functioneert, er missen basis apps,services : Whatsapp en dropbox om er maar 2 te noemen.

Support voor playlists van uit itunes en windows mediaplayer heeft het os ook nog niet.

updates van het os gebeuren bijna eens in de 2 maanden.

EN om je android puntje maar even te helpen het is al vanaf het eerste begin duidelijk dat ubuntu phone/touch devices zich presenteren als android bij heel veel sites/apps

het staat overgins gewoon in code van het os ergens moet de bron even zoeken maar die volgt als ik hem heb.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee