Inleiding
Samengevat
De Panasonic Lumix FZ300 is een veelzijdige camera, waarmee je als amateurfotograaf in veel situaties prima uit de voeten kunt. Het zoombereik van 25 tot 600mm is royaal, al zijn er camera's die nog een stuk verdergaan. Die beschikken echter niet over een vergelijkbare lens, met een lichtsterkte van f/2.8 over het hele bereik. De camera is van alle gemakken voorzien: een kantelbaar, uitklapbaar en aanraakgevoelig scherm, een prima elektronische zoeker, alle mogelijke bedieningsopties en uitgebreide videomogelijkheden met 4k. Aan de andere kant blijft het een camera met een relatief kleine sensor en dat is, als je beter gewend bent, ook te zien.
Eindoordeel
De Panasonic Lumix FZ300 is de opvolger van de populaire FZ200 uit 2012. De reden waarom laatstgenoemde camera zo populair was, kan gezocht worden in de combinatie van een groot zoombereik van 25 tot 600mm (35mm equivalent) met een lichtsterkte van f/2.8 over het hele bereik. De FZ300 heeft deze goede ingrediënten overgenomen, maar voegt daar een aantal nieuwe snufjes aan toe. Zo is de elektronische zoeker verbeterd, kan de camera nu ook in 4k filmen en zijn de binnen- en buitenkant gemoderniseerd. De lens en bsi-cmos-sensor zijn onveranderd.
/i/2000780434.jpeg?f=imagenormal)
Het cameratype waartoe de FZ300 behoort, wordt vaak aangeduid als bridgecamera. In feite valt hij daarmee onder de noemer compactcamera, maar omdat dit type camera eigenlijk alles behalve compact is, is daarvoor een aparte categorie bedacht. Er wordt ook wel gesproken over hybride camera's. Ze zien er namelijk uit als een spiegelreflex, met een vergelijkbare omvang, terwijl de sensor een kleine 1/2,3-inch-maat betreft, wat standaard is voor veel compactcamera's.
Bridgecamera's als de FZ300 zijn vooral interessant voor amateurfotografen die een betaalbare allround camera zoeken en geen lenzen willen wisselen, en daardoor dus niet uitkomen bij een dslr of systeemcamera. Dergelijke camera's bieden alle mogelijke instellingen, goede videokwaliteit en een mooi zoombereik.
De lens staat centraal bij bridgecamera's als de FZ300. Dit type camera's biedt een royaal zoombereik, en dankzij de grotere omvang kan de lens wat lichtsterker en kwalitatief beter zijn dan die van travelzooms, de compacte tegenhanger van bridgecamera's. Met 24x optische zoom is het zoombereik van de FZ300 niet eens verschrikkelijk groot. Veel travelzooms gaan tot 30x en concurrerende bridgecamera's hebben de grens van 60x zoom al overschreden. De camera met het grootste zoombereik tot nu toe is de Nikon Coolpix P900, met 83x optische zoom. Meer zoom is natuurlijk niet per definitie beter; aan een lichtsterke lens heb je in sommige situaties meer.
En dat is nu juist wat de FZ300 onderscheidt van andere bridgecamera's. Leidt dat ook tot zichtbaar betere foto's?
Vernieuwingen
De FZ300 bouwt duidelijk voort op de FZ200, maar Panasonic heeft wel zijn best gedaan om nieuwe features toe te voegen, zoals een sterk verbeterde evf, een touchscreen, wifi, een kantelbare lcd met een hogere resolutie en 4k-video.
/i/2000780433.jpeg?f=imagenormal)
Sensor en lens
De sensor en de lens zijn gelijk aan die van de FZ200. Hoewel de bsi-sensor van 12 megapixel al enige tijd meegaat, staat hij bekend om z'n kwaliteit in verhouding tot zijn kleine 1/2,3-inch-omvang. Dat was de reden waarom Panasonic de TZ70 uitrustte met deze sensor in plaats van de 18-megapixelversie van de TZ60. Dankzij een snellere beeldprocessor met slimmere algoritmen zou de beeldkwaliteit ook iets beter uitvallen. Dat zou vooral te merken zijn aan betere ruisonderdrukking en een 6400 iso-stand, die nu native is in plaats van gepusht.
De lens heeft nog steeds hetzelfde bereik, dezelfde lichtsterkte en naar verluidt onveranderde optische prestaties. Alleen een nieuwe vijfassige stabilisator in de lens zou tot meer scherpe treffers moeten leiden. Die vijfassige hybride stabilisatie werkt overigens tot maximaal 1080p en niet voor 4k. De stabilisatie compenseert nu ook de roll-beweging, wat het uit de hand filmen ten goede komt. Ons viel overigens op dat dit weliswaar goed werkt, maar niet perfect. Voor het vastleggen van een familietafereel is de stabilisatie afdoende en het beeld redelijk om naar te kijken, maar voor serieuze videoproducties is het beeld te onrustig.
Een zoomring ontbreekt. In plaats daarvan zoom je in en uit met een schuif links van de lens of met het hendeltje rondom de ontspanknop.
Equivalenten
Met 25mm-groothoek en 600mm-tele biedt de FZ300 een mooi bereik, waarmee je in vrijwel alle situaties uit de voeten kunt. Zonder de beeldhoek om te rekenen gaat het hier om een 4,5- tot 108mm- lens, wat door het kleine sensorformaat overeenkomt met 25-600mm in fullframe-equivalent. Als we de lensopening van f/2.8 omrekenen met de 5,55x-cropfactor, komt de scherptediepte uit op circa f/15.4. Als je dat doorrekent geeft dat ook een indicatie van de ruisprestaties vergeleken met een fullframesensor. Desondanks is de vaste lichtsterkte van f/2.8 een stuk beter dan die van de meeste andere bridgecamera's en dat stelt je ook daadwerkelijk in staat om kortere sluitertijden en lagere iso-waarden te gebruiken. Zeker gezien de 24x optische zoom is dat een knappe prestatie.
Autofocus, macro en burst
Een andere belangrijke verbetering ten opzichte van de FZ200 is de DFD-autofocus. Dit werd voor het eerst in het GH4-topmodel geïntroduceerd, maar zit ondertussen in vrijwel alle nieuwe Panasonic-camera's. Dit 'Lightspeed AF'-gedoopte systeem belooft volgens Panasonic een verdubbeling van de prestaties, vooral als het gaat om het volgen van een onderwerp via autofocus-tracking. Uit eerdere reviews bleek dit systeem inderdaad een significante verbetering te laten zien en dat is voor de FZ300 niet anders. Dat komt zeker ook van pas als er wat verder wordt ingezoomd.
Net als bij veel andere compactcamera's is de macrostand vrij indrukwekkend. Je kunt nagenoeg met de lens tegen het onderwerp aanzitten en de camera kan dan nog steeds scherpstellen. Dit werkt echter alleen goed op de uiterste groothoekstand en niet wanneer je gaat inzoomen. De schaduw van de camera kan wel hinderlijk worden als je zo dicht bij je onderwerp zit en de vergrotingsfactor blijft daardoor beperkt. Via een knop aan de linkerkant van de lens kun je de macrostand activeren.
De burstmodus is cijfermatig gezien ongewijzigd. Net als met de FZ200 kun je foto's maken met een snelheid van 12fps tot maximaal 12 beelden, goed voor één seconde actie dus. De FZ300 kan dit nu met continue autofocus, terwijl de FZ200 dan terugviel naar 2 tot 5,5fps. In de 4k-fotomodus kun je met 30fps schieten met een resolutie van 8 megapixel.
4k-video
Bridgecamera's worden veel gebruikt om te filmen. Dankzij het grote zoombereik lenen ze zich daar goed voor en door de grotere omvang laten ze zich prettig vasthouden. De FZ200 werd veel gebruikt voor dit doel en gebruikers waren zeer te spreken over de slow-motionmogelijkheden met 100fps voor pal in 720p en 200fps in 480p, in ntsc oplopend tot 120 en 240fps. De FZ300 bevat geen verbeterde slow motion, maar kan nu wel in 4k filmen. Dat kan zowel in 30p als in 24p, met een bitrate van 100Mbit/s, continue autofocus en volledige handmatige controle. Daarbovenop komen nog professionele features uit de filmwereld, zoals Cine-D- en Cine-V-profielen, en zebrastrepen. Daarnaast kun je filmen in 1080p met 60fps.
Verder kun je de 4k-fotomodus gebruiken die we eerder op de G7 aantroffen. Hiermee kun je afzonderlijke frames uit een korte 4k-video knippen en opslaan als foto. Dat levert een foto op met een resolutie van 8 megapixel, wat nog steeds ruim voldoende is om hem op groot formaat af te drukken. Er zijn drie modi, waaronder een preburstmodus, waarbij de camera al begint met foto's maken voordat de actie is begonnen. De 4k-fotomodus leent zich dus vooral voor het maken van actiefoto's. Lees er meer over in onze Panasonic Lumix G7 review.
Een drietal scenes in 4k, uit de hand gefilmd
We hebben de videobeelden van de FZ300 op de redactie teruggekeken op een 4k-tv. Daarbij viel op dat de camera merkbaar scherpere beelden produceert dan full hd, zeker als je niet al te ver van de tv afstaat. Tegelijk bemerkten we dat de beelden van de relatief kleine 1/2,3"-sensor een beduidend lager dynamisch bereik hebben dan die van andere 4k-camera's, zoals de Panasonic G7. Net als bij de foto's zien we regelmatig uitgebeten delen voorbijkomen, die 100 procent wit zijn. Ook varieert de scherpte een beetje. In het midden is het scherper dan in de hoeken, en de groothoekstand oogt wat scherper en gedetailleerder dan de telestand. Filmen in 4k heeft zeker zin, maar verwacht dus niet dezelfde kwaliteit als bij een camera met een grotere sensor.
En verder
De FZ300 heeft zowel een mechanische als een elektronische sluiter. De mechanische sluiter is hoorbaar en heeft een limiet van 1/4000e seconde, terwijl de elektronische sluiter geheel stil is en een minimale sluitertijd van 1/16.000e mogelijk maakt. In die laatste modus kun je te werk gaan zonder dat mensen in de buurt doorhebben dat je foto's maakt. Sommige opties zijn dan overigens niet beschikbaar, zoals de flitser en de burstmodus.
Verder is de FZ300 nu uitgerust met wifi, net zoals de meeste andere moderne Panasonic-camera's. Je kunt je camera daarmee bedienen via een smartphone of tablet, evenals vlot foto's overzetten naar die apparaten. Vreemdgenoeg ontbreekt nfc. In plaats daarvan koppel je een smartphone via een QR-code.
Body en bediening
Hoewel de body van de FZ300 duidelijk is afgeleid van de FZ200, is het ontwerp op bepaalde vlakken wat gewijzigd. Van de voorkant bezien zien beide modellen er bijna hetzelfde uit. Kijk je van bovenaf, dan is duidelijk te zien dat de FZ300 zowel in de lengte als in de breedte wat gegroeid is. Bovendien is hij 100g zwaarder. Dat heeft geleid tot de herplaatsing van bepaalde knoppen, zoals de videoknop die nu rechts van de ontspanknop zit in plaats van links. Het ontwerp is wat strakker, ten koste van de ronde vormen, vergelijkbaar met de transitie van de G6 naar de G7. De grip is wat dieper, waardoor de camera net iets beter in de hand ligt.
Nieuw aan de achterzijde is een schakelknop voor de autofocus, waarbij de middelste knop gebruikt kan worden om de lichtmeting of de autofocus vast te zetten. Verder kun je daarmee snel schakelen tussen enkelbeeldautofocus, continue autofocus en handmatige scherpstelling.
/i/2000780430.jpeg?f=imagenormal)
Slecht weer
Ook nieuw is de claim van Panasonic dat de FZ300 bestand is tegen uiteenlopende weersomstandigheden, oftewel weathersealed. Dat betekent dat je niet meteen hoeft te gaan schuilen als het gaat regenen, maar nog even door kunt fotograferen als dat belangrijk is. Dat is een groot voordeel ten opzichte van andere camera's, waaronder de duurdere FZ1000. Voor een compactcamera is dat vrij uniek, zeker in dit prijssegment. Uiteraard is de camera niet waterdicht en moet je alsnog oppassen, maar rubberen afdichtingen helpen zeker. Dat is onder andere te zien aan het accucompartiment, waarvan het klepje voorzien is van een waterafstotende schuimlaag. Ook het klepje met aansluitingen is goed afgeschermd en hetzelfde geldt voor de microfooningang aan de zijkant van de body. Zoals je aan de bovenstaande foto kunt zien hebben we de camera ook in de regen getest en vooralsnog zonder problemen.
/i/2000780432.jpeg?f=imagenormal)
Knoppenspel
Bij de bediening van de camera kun je als je wil twee handen gebruiken. Het meeste kun je af met je rechterhand - zoals zoomen, scherpstellen en het aanpassen van instellingen - maar aan de linkerkant van de lens zitten ook bedieningselementen. Daar zit een grote schuifknop voor het in- en uitzoomen, met daarvoor een tweede draaiwieltje, dat onder andere gebruikt kan worden voor handmatige autofocus. Dat tweede wieltje draait heel precies, waardoor handmatig scherpstellen zeer eenvoudig is. In de mf-stand wordt focus peaking dan automatisch actief. Focus peaking geeft op basis van contrasten aan waar het scherpstelpunt ligt. Verder zie je een vergroting in beeld, waardoor je nog nauwkeuriger kunt zien wat in focus is. Dat vergrotingsvlak is bovendien eenvoudig te verplaatsen en verder te vergroten.

De functie van het scherpstelwieltje is op vernuftige wijze aan te passen door een van de functieknoppen in te drukken. Druk je bijvoorbeeld op de Fn2 knop, dan pas je met het kleine wieltje de witbalans aan en met het grote draaiwiel de isowaarde. En druk je eenmaal op de Fn3-knop, dan kun je snel een bepaalde optie selecteren - zoals belichtingscompensatie, isowaarde, witbalans, kleurprofiel en lichtmeting - en deze met het rechterwieltje aanpassen. Handig, want zo kun je snel instellingen wijzigen zonder je oog van de zoeker te halen.
Zoeker
De kwaliteit van de zoeker is flink opgeschroefd in vergelijking met zijn voorganger. De evf van de FZ200 was beduidend kleiner en had een veel lagere resolutie. De FZ300 heeft een oled-evf met 2,36 miljoen dots, wat neerkomt op 1280x768 pixels en een vergroting van 0,70x. De zoeker van de FZ200 telde 1,3 miljoen pixels met een 0,46x-vergroting. Nog belangrijker is dat de oude evf last had van het rainbow-effect, doordat er een kleine vertraging merkbaar is bij het vertonen van rood, blauw en groen. De nieuwe zoeker doet niet onder voor de zoekers van de betere systeemcamera's. Zeker gezien de prijs van de FZ300 is dat netjes. De zoeker is in de hoeken wel wat minder scherp, maar werkt verder prettig. Ook nieuw is een oogsensor op de zoeker, die detecteert of je er doorheen kijkt en afhankelijk daarvan wisselt tussen de evf en het scherm.
Accu
De 1200mAh-accu gaat circa 380 foto's mee, wat redelijk gemiddeld is in dit camerasegment. Net als bij de FZ200 zit het sd-kaartslot bij de accu. Als de camera op een statief staat, is het dus niet makkelijk om de accu of het sd-kaartje te wisselen.
Menu
Evenals bij andere Panasonic-camera's is het menu vrij logisch opgebouwd uit een vijftal onderdelen: fotografie (opname), video (bewegend beeld), voorkeuze, set-up en afspelen. Panasonic heeft de verschillende opties daar tamelijk overzichtelijk in ondergebracht, maar omdat ieder onderdeel bestaat uit een veelvoud aan pagina's waar je doorheen moet scrollen, ben je soms toch flink aan het zoeken. Nederlandse vertalingen hebben in een aantal gevallen geleid tot een mysterieuze benaming, zoals 'int. dynamiek', 'l. resolutie' en 'iHandh. nachtop', maar gelukkig is er boven in het menu een regeltje gewijd aan wat de desbetreffende functies precies doen.
FZ300 vs TZ70: bridge versus travelzoom
Een paar jaar geleden was 24x optische zoom nog iets om over naar huis te schrijven, tegenwoordig is het niets bijzonders meer. Nikon zoomt maar liefst 83x keer in met de P900 en 60x zoom is al vrij gebruikelijk geworden voor bridgecamera's. Tegelijk zijn er veel travelzooms met 30x optische zoom. Als veel zoom erg belangrijk is, zijn dus er legio alternatieven. Het voordeel van een camera als de TZ70 is natuurlijk dat hij veel compacter is en in een broekzak past.
Met ten minste één belangrijk aspect onderscheidt de FZ300 zich positief: de constante lichtsterkte van f/2.8 over het hele bereik. De optiek is beduidend groter, dus je zou ook een hogere kwaliteit verwachten dan bij een travelzoom, zelfs als die verder kan inzoomen. Omdat we ons kunnen voorstellen dat meer mensen daar benieuwd naar zijn, hebben we de FZ300 tegenover de TZ70 gezet voor een korte vergelijking op dit vlak.
/i/2000780264.jpeg?f=imagenormal)
Overeenkomsten en verschillen
Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar op een aantal punten komen de TZ70 en FZ300 overeen. Zo gebruiken ze dezelfde bsi-cmos-sensor van 12,1 megapixel. Dat de TZ70 ten opzichte van zijn voorganger is teruggegaan in resolutie, leek in onze eerdere review een postieve invloed te hebben op de beeldkwaliteit, vooral bij slecht licht. Op dat vlak verwachten we dus niet niet veel verschillen tussen de FZ300 en de TZ70. Los van een eventueel hogere beeldkwaliteit van de optiek, betekent het verschil in lichtsterkte dat de TZ70 in vrijwel alle situaties een hogere iso-waarde zal kiezen. Vooral in situaties met minder licht moet de FZ300 het op dat vlak dus altijd winnen.
De twee camera's zijn op verschillende doelgroepen gericht, ook al blinken ze beide uit met hun zoombereik. Hoewel beide camera's beschikken over een pasm-wieltje en in raw kunnen fotograferen, is de FZ300 bedoeld voor de allround fotograaf die zoveel mogelijk opties in één camera zoekt, zonder daarvoor lenzen te hoeven wisselen, inclusief 4k-video en een kantelbaar scherm. De TZ70 is vooral door zijn omvang wat praktischer om mee te nemen, maar de lens is niet bepaald lichtsterk. De evf van de TZ70 is evenmin om over naar huis te spreken, hoewel het de enige camera in zijn klasse is die hierover beschikt, terwijl het met die van de FZ300 uitermate prettig werken is. Daarbovenop is de FZ300 bestand tegen regen en stof.
Beeldkwaliteit
Als we de foto's van deze twee camera's vergelijken, zijn de verschillen op het eerste gezicht niet eens zo groot. Beide camera's gebruiken in de basis dezelfde sensor en bieden een vergelijkbaar zoombereik. Bij goed licht zien we dan ook min of meer vergelijkbare beelden, matig tot redelijke scherpte op de uiterste telestand en een beperkt dynamisch bereik, wat te zien is aan uitgebeten delen. De beeldkwaliteit van de FZ300 is op de uiterste telestand wel wat beter dan die van de TZ70, met wat meer scherpte en details. De TZ70 kan wat verder inzoomen en daarmee het gebrek aan details een klein beetje compenseren, maar dat maakt het verschil niet helemaal goed.
/i/2000780551.png?f=imagenormal)
Links de TZ70, rechts de FZ300
De FZ300 toont wat meer scherpte en detail, zowel in de groothoek- als in de telestand. Dit verschil neemt toe naarmate er verder wordt ingezoomd. Dit is toe te schrijven aan de iets betere optiek van de FZ300.
Het kwaliteitsverschil neemt ook toe als de lichtomstandigheden minder worden. We maakten in die omstandigheden beduidend meer treffers met de FZ300. Dat heeft ermee te maken dat het stabilisatiesysteem van de FZ300 wat beter is en dat hij dankzij de lichtsterke lens minder snel op hogere iso-standen uitkomt. Hoewel beide camera's bij slecht licht matig presteren, doet de FZ300 het wel aanzienlijk beter. Bij de TZ70 zien we meer bewegingsonscherpte en minder details.
Tijdens de schemering viel er met de FZ300 nog best uit de hand te werken. De TZ70 moest in dezelfde omstandigheden een hogere lichtgevoeligheid kiezen en kreeg het beeld ook dan niet stabiel. Overigens is de kwaliteit onder die omstandigheden vanwege de kleine sensor toch al niet om over naar huis te schrijven, zeker niet in vergelijking met een camera met een grotere sensor.
Links de TZ70 die niet met de situatie uit de voeten kan, terwijl de FZ300 (rechts) dat wel kan
Beeldkwaliteit
Met zijn lichtsterke lens en verbeterde stabilisatiesysteem gooit de FZ300 hoge ogen, maar zien we dat terug in de beeldkwaliteit? Ja en nee, in zijn klasse is de FZ300 een van de beste camera's en misschien wel de beste camera van dit moment. De optiek is ook beter dan bij andere compactcamera's en dankzij de lensopening van f/2.8 over het hele bereik kun je met kortere sluitertijden en lagere iso-waarden fotograferen, wat een grote plus is.
De achilleshiel van deze camera is de kleine sensor. We zijn de laatste jaren nogal verwend met camera's met grotere sensors, zoals de Panasonic FZ1000 en de Sony RX10 (II). Die sensors zijn een factor vijf groter en dat is uiteraard te zien aan de beeldkwaliteit. Als we kritisch naar de foto's van de FZ300 kijken, zien we redelijk wat beeld- en lensfouten. Zo is de lens op de groothoekstand duidelijk scherper dan ingezoomd. Vooral op 600mm zijn de hoeken van de camera behoorlijk soft. Op geringe afstand zijn de resultaten in de telestand best aardig, maar op grotere afstand wordt het lastig om veel detail vast te houden, iets wat overigens ook met atmosferische omstandigheden te maken heeft.
Over het algemeen produceert de FZ300 prima resultaten, maar als de lichtomstandigheden lastig worden, valt hij toch af en toe door de mand. Zo zien we in verschillende foto's wat chromatische aberratie, vooral bij boomtakken in de hoeken. Wanneer je het diafragma wat verder dichtknijpt wordt de camera wat gevoeliger voor flares en tegelijkertijd worden de stereffecten dan ook wat overdadig. Verder is er sprake van veel uitgebeten luchten, die zich ook in raw niet meer laten herstellen. Het dynamisch bereik schiet dus wat tekort, maar dat is iets waarvan praktisch alle camera's met een kleine 1/2,3"-sensor last hebben. Het is dus belangrijk om op te merken dat de beeldkwaliteit voor een bridgecamera in deze klasse prima is en dat lang niet iedereen de door ons geconstateerde beeldfouten als storend zal ervaren.
De eerste foto, met een watervalletje, is uit de hand gemaakt. Hoewel de foto geslaagd is, zijn er lelijke uitgebeten hooglichten te zien. De foto van de mus is op een afstand van een meter gemaakt en dan zijn de resultaten best gedetailleerd. In de foto van de ruïne is in de rechterbovenhoek wat chromatische aberratie te zien.
Hoge lichtgevoeligheden
Als we naar de ruisprestaties op hogere lichtgevoeligheden kijken, doet de FZ300 het niet slecht voor een camera met een 1/2,3-inch-sensor. Desondanks is direct zichtbaar dat het hier om een relatief kleine sensor gaat. Al op 400 iso is er ruis zichtbaar en dat neemt met iedere stop significant toe. Tot en met 800 iso doet de ruis nauwelijks afbreuk aan de kwaliteit, maar vanaf 1600 iso neemt de degradatie van de kwaliteit flink toe, al achten we die stand nog wel bruikbaar voor de meeste foto's. Op 3200 en 6400 iso worden details zeer grofkorrelig en ziet het er niet meer fijn uit. Persoonlijk zouden we deze twee standen zoveel mogelijk vermijden. De ruisreductie die Panasonic in jpeg's toepast is redelijk agressief, waardoor foto's er een beetje als een aquarel-schilderij gaan uitzien.
/i/2000780583.png?f=imagelarge)
De FZ300 op 200, 1600, 3200 en 6400 iso in jpeg
/i/2000780584.png?f=imagelarge)
De FZ300 op 800 en 6400 iso met de jpeg- en rechts de raw-versie
Aan de raws kunnen we zien dat de FZ300 flink wat kleur verliest op de hogere gevoeligheden, maar dat in de jpeg's redelijk kan compenseren. Desondanks bevatten de rawbeelden beduidend meer detail en oogt de ruisreductie van de jpeg's vrij aggressief. Wie goed is in Photoshop, Lightroom of een ander pakket, kan zeker betere resultaten uit de raws persen. In raw fotograferen heeft dus zeker zin op de FZ300, al blijft het dynamisch bereik beperkt.
We hadden de FZ300 meegenomen naar een gesprek tussen Sacha de Boer en Anton Corbijn. De onderstaande beelden tonen links de jpeg-versie en rechts een bewerkt rawbestand. Op de volgende pagina vind je nog meer voorbeelden.
Praktijkfoto's
Op de voorgaande pagina's hebben we al verschillende foto's van de FZ300 getoond. Op deze pagina vind je nog extra beeldmateriaal. De eerste reeks toont de oorspronkelijke jpeg-bestanden met de bewerkte raws daarnaast. De overige beelden zijn allemaal onbewerkte jpeg's, rechtstreeks uit de camera.
Links jpeg (onbewerkt), rechts raw (bewerkt)
Overige foto's (onbewerkt)
Specificaties en fotogalerij
|
Panasonic Lumix FZ200 |
Panasonic Lumix FZ300 |
Cameraresolutie |
12,1Mp |
12,1Mp |
Optische zoom |
24x |
24x |
Zoom (wide) |
25mm |
25mm |
Zoom (tele) |
600mm |
600mm |
Diafragma (wide) |
2,8 |
2,8 |
Diafragma (tele) |
2,8 (max f/8) |
2,8 (max f/8) |
Sensor |
1/2,3-inch bsi cmos |
1/2,3-inch bsi cmos |
Elektronische zoeker |
1,3 miljoen dots, 0,46x vergroting |
2,36 miljoen dots, 0,70x vergroting, oled |
Videoresolutie |
1920x1080 |
3840x2160 (Ultra-HD) |
Videoframerate |
24, 30fps (100/200fps slo-mo) |
24, 30fps (100/200fps slo-mo) |
Videocodec |
h264 |
h264 |
Afbeeldingformaten |
jpeg, raw |
jpeg, raw |
Langste sluitertijd |
60s |
60s |
Kortste sluitertijd |
1/4000e sec |
1/4000e sec. (1/16.000e elektronisch) |
Verbinding (Extern) |
Microfoon, Mini-HDMI, USB 2.0 |
Microfoon (3,5mm), Mini-HDMI, USB 2.0 |
Verbinding (wlan) |
- |
802.11b, 802.11g, 802.11n |
Lengte |
86mm |
92mm |
Breedte |
125mm |
132mm |
Hoogte / Diepte |
110mm |
117mm |
Gewicht (gram) |
537g |
640g |
Bijzonderheden |
- |
weathersealing |
Alternatieven
Er zijn redelijk wat alternatieven voor de Panasonic Lumix FZ300. Allereerst natuurlijk in de vorm van andere bridgecamera's, al dan niet met meer zoom en een minder lichtsterke lens, en high-end bridgecamera's met een 1"-sensor, zoals de FZ1000 en de Sony RX10. Daarnaast zijn er legio alternatieven in andere vormen, maar om de vergelijking zuiver te houden hebben we alleen bridgecamera's meegenomen die min of meer in dezelfde prijsklasse van circa 300 tot 500 euro vallen. Een dslr of systeemcamera met een grotere sensor levert uiteraard een betere beeldkwaliteit op, maar die vind je niet met een vergelijkbaar zoombereik.
De FZ200 is de voorganger van de FZ300 en is wat sensor en lens betreft gelijk. Hij is al wat jaartjes op de markt, dus voor beduidend minder geld te scoren. Je levert daardoor wel in op de vernieuwingen die de FZ300 biedt, al zijn die niet voor iedereen even belangrijk.
4.5 van 5 sterren
(5 reviews)
Als zoom belangrijker is dan een lichtsterke lens, dan is de FZ72 een goedkoper alternatief. Deze camera biedt 60x zoom, maar begint bij een grotere beeldhoek van 20mm. Hij eindigt op 1200mm. De FZ72 ondersteunt eveneens het raw-formaat en heeft een flitsvoet. Hij heeft echter geen kantelbaar scherm.
5 van 5 sterren
(1 reviews)
De Cyber-shot DSC-HX400V beschikt over 50x optische zoom en is een stuk goedkoper. De lens is niet zo lichtsterk en ook een kantelbaar scherm en 4k-video ontbreken. Daar staan wel een ingebouwde gps en een hogere resolutie tegenover, maar raw ontbreekt.
4 van 5 sterren
(2 reviews)
Als je het liefst zo ver mogelijk wil inzoomen en de 24x optische zoom van de FZ300 aan de krappe kant vindt, is de P900 een mogelijk alternatief. Met 83x zoom is de P900 momenteel de recordhouder. Daar staan overigens wel een aantal minpunten tegenover. Zo is de lens uiteraard bij lange na niet zo lichtsterk als die van de FZ300.
4.5 van 5 sterren
(0 reviews)
review
De FZ1000 heeft weliswaar een iets minder groot zoombereik en lijkt op het eerste gezicht minder lichtsterk, maar deze camera is wel uitgerust met een 1"-sensor, die circa vijf keer zo groot is. Dat betekent dat hij een betere beeldkwaliteit produceert en dat je meer met beperkte scherptediepte kunt spelen. De FZ1000 heeft een ook 4k-videomodus en een kantelbaar scherm. Hij is een fractie duurder, maar zeker het overwegen waard.
4.5 van 5 sterren
(2 reviews)
Conclusie
/i/2000780723.jpeg?f=imagenormal)
De Panasonic Lumix FZ300 is een veelzijdige camera, waarmee je als amateurfotograaf in veel situaties prima uit de voeten kunt. Het zoombereik van 25 tot 600mm is royaal, al zijn er camera's die nog een stuk verder gaan. Die beschikken echter niet over een vergelijkbare lens, met een lichtsterkte van f/2.8 over het hele bereik. Daardoor behaal je al snel betere resultaten dan met andere bridgecamera's, zeker bij minder gunstige lichtomstandigheden.
De camera is van alle gemakken voorzien: een kantelbaar, uitklapbaar en aanraakgevoelig scherm, een goede elektronische zoeker, alle mogelijke bedieningsopties en een body die bestand is tegen uiteenlopende weersomstandigheden. Je kunt er prima mee fotograferen én filmen. Tel daar nog uitgebreide videomogelijkheden bij, inclusief ondersteuning voor 4k, slow motion, kleurprofielen en een externe microfoon, en het is duidelijk dat we het hier over een ideale allround camera hebben.
Natuurlijk blijft het een camera met een relatief kleine sensor en dat is, als je beter gewend bent, ook te zien. In onze foto's en video's zagen we met enige regelmaat uitgebeten luchten, chromatische aberratie en ruis. Gelukkig kun je in raw fotograferen en dan valt er vaak nog wat van te maken, maar uiteraard kun je niet dezelfde kwaliteit verwachten als met camera's met een grotere sensor. Je levert wat in op zoom, maar krijgt daar ook wat voor terug.
Al met al is het prettig werken met de Panasonic Lumix FZ300 en hij is van alle markten thuis. Je kunt voor dezelfde prijs of minder ook een dslr- of systeemcamera met een hogere beeldkwaliteit kopen, maar die mist dan toch enkele van de onmiskenbare voordelen van deze camera, zoals 4k video, weathersealing en 24x zoom. Al met al is de FZ300 een van de beste, zo niet de beste, bridgecamera met een 1/2,3-inch-sensor, vandaar dat we uitkomen op een 8 als eindcijfer.
Eindoordeel