Door Jeroen Horlings

Redacteur

Panasonic Lumix FZ300 Review

Lichtsterke superzoom met 4k-video

09-10-2015 • 06:00

59

Singlepage-opmaak

Vernieuwingen

De FZ300 bouwt duidelijk voort op de FZ200, maar Panasonic heeft wel zijn best gedaan om nieuwe features toe te voegen, zoals een sterk verbeterde evf, een touchscreen, wifi, een kantelbare lcd met een hogere resolutie en 4k-video.

Panasonic FZ300 kantelbaar scherm

Sensor en lens

De sensor en de lens zijn gelijk aan die van de FZ200. Hoewel de bsi-sensor van 12 megapixel al enige tijd meegaat, staat hij bekend om z'n kwaliteit in verhouding tot zijn kleine 1/2,3-inch-omvang. Dat was de reden waarom Panasonic de TZ70 uitrustte met deze sensor in plaats van de 18-megapixelversie van de TZ60. Dankzij een snellere beeldprocessor met slimmere algoritmen zou de beeldkwaliteit ook iets beter uitvallen. Dat zou vooral te merken zijn aan betere ruisonderdrukking en een 6400 iso-stand, die nu native is in plaats van gepusht.

De lens heeft nog steeds hetzelfde bereik, dezelfde lichtsterkte en naar verluidt onveranderde optische prestaties. Alleen een nieuwe vijfassige stabilisator in de lens zou tot meer scherpe treffers moeten leiden. Die vijfassige hybride stabilisatie werkt overigens tot maximaal 1080p en niet voor 4k. De stabilisatie compenseert nu ook de roll-beweging, wat het uit de hand filmen ten goede komt. Ons viel overigens op dat dit weliswaar goed werkt, maar niet perfect. Voor het vastleggen van een familietafereel is de stabilisatie afdoende en het beeld redelijk om naar te kijken, maar voor serieuze videoproducties is het beeld te onrustig.

Een zoomring ontbreekt. In plaats daarvan zoom je in en uit met een schuif links van de lens of met het hendeltje rondom de ontspanknop.

Equivalenten

Met 25mm-groothoek en 600mm-tele biedt de FZ300 een mooi bereik, waarmee je in vrijwel alle situaties uit de voeten kunt. Zonder de beeldhoek om te rekenen gaat het hier om een 4,5- tot 108mm- lens, wat door het kleine sensorformaat overeenkomt met 25-600mm in fullframe-equivalent. Als we de lensopening van f/2.8 omrekenen met de 5,55x-cropfactor, komt de scherptediepte uit op circa f/15.4. Als je dat doorrekent geeft dat ook een indicatie van de ruisprestaties vergeleken met een fullframesensor. Desondanks is de vaste lichtsterkte van f/2.8 een stuk beter dan die van de meeste andere bridgecamera's en dat stelt je ook daadwerkelijk in staat om kortere sluitertijden en lagere iso-waarden te gebruiken. Zeker gezien de 24x optische zoom is dat een knappe prestatie.

Autofocus, macro en burst

Een andere belangrijke verbetering ten opzichte van de FZ200 is de DFD-autofocus. Dit werd voor het eerst in het GH4-topmodel geïntroduceerd, maar zit ondertussen in vrijwel alle nieuwe Panasonic-camera's. Dit 'Lightspeed AF'-gedoopte systeem belooft volgens Panasonic een verdubbeling van de prestaties, vooral als het gaat om het volgen van een onderwerp via autofocus-tracking. Uit eerdere reviews bleek dit systeem inderdaad een significante verbetering te laten zien en dat is voor de FZ300 niet anders. Dat komt zeker ook van pas als er wat verder wordt ingezoomd.

Net als bij veel andere compactcamera's is de macrostand vrij indrukwekkend. Je kunt nagenoeg met de lens tegen het onderwerp aanzitten en de camera kan dan nog steeds scherpstellen. Dit werkt echter alleen goed op de uiterste groothoekstand en niet wanneer je gaat inzoomen. De schaduw van de camera kan wel hinderlijk worden als je zo dicht bij je onderwerp zit en de vergrotingsfactor blijft daardoor beperkt. Via een knop aan de linkerkant van de lens kun je de macrostand activeren.

Panasonic FZ300 macro
Panasonic FZ300 macroPanasonic FZ300 macroPanasonic FZ300 macroPanasonic FZ300 macro

De burstmodus is cijfermatig gezien ongewijzigd. Net als met de FZ200 kun je foto's maken met een snelheid van 12fps tot maximaal 12 beelden, goed voor één seconde actie dus. De FZ300 kan dit nu met continue autofocus, terwijl de FZ200 dan terugviel naar 2 tot 5,5fps. In de 4k-fotomodus kun je met 30fps schieten met een resolutie van 8 megapixel.

4k-video

Bridgecamera's worden veel gebruikt om te filmen. Dankzij het grote zoombereik lenen ze zich daar goed voor en door de grotere omvang laten ze zich prettig vasthouden. De FZ200 werd veel gebruikt voor dit doel en gebruikers waren zeer te spreken over de slow-motionmogelijkheden met 100fps voor pal in 720p en 200fps in 480p, in ntsc oplopend tot 120 en 240fps. De FZ300 bevat geen verbeterde slow motion, maar kan nu wel in 4k filmen. Dat kan zowel in 30p als in 24p, met een bitrate van 100Mbit/s, continue autofocus en volledige handmatige controle. Daarbovenop komen nog professionele features uit de filmwereld, zoals Cine-D- en Cine-V-profielen, en zebrastrepen. Daarnaast kun je filmen in 1080p met 60fps.

Verder kun je de 4k-fotomodus gebruiken die we eerder op de G7 aantroffen. Hiermee kun je afzonderlijke frames uit een korte 4k-video knippen en opslaan als foto. Dat levert een foto op met een resolutie van 8 megapixel, wat nog steeds ruim voldoende is om hem op groot formaat af te drukken. Er zijn drie modi, waaronder een preburstmodus, waarbij de camera al begint met foto's maken voordat de actie is begonnen. De 4k-fotomodus leent zich dus vooral voor het maken van actiefoto's. Lees er meer over in onze Panasonic Lumix G7 review.

Een drietal scenes in 4k, uit de hand gefilmd

We hebben de videobeelden van de FZ300 op de redactie teruggekeken op een 4k-tv. Daarbij viel op dat de camera merkbaar scherpere beelden produceert dan full hd, zeker als je niet al te ver van de tv afstaat. Tegelijk bemerkten we dat de beelden van de relatief kleine 1/2,3"-sensor een beduidend lager dynamisch bereik hebben dan die van andere 4k-camera's, zoals de Panasonic G7. Net als bij de foto's zien we regelmatig uitgebeten delen voorbijkomen, die 100 procent wit zijn. Ook varieert de scherpte een beetje. In het midden is het scherper dan in de hoeken, en de groothoekstand oogt wat scherper en gedetailleerder dan de telestand. Filmen in 4k heeft zeker zin, maar verwacht dus niet dezelfde kwaliteit als bij een camera met een grotere sensor.

En verder

De FZ300 heeft zowel een mechanische als een elektronische sluiter. De mechanische sluiter is hoorbaar en heeft een limiet van 1/4000e seconde, terwijl de elektronische sluiter geheel stil is en een minimale sluitertijd van 1/16.000e mogelijk maakt. In die laatste modus kun je te werk gaan zonder dat mensen in de buurt doorhebben dat je foto's maakt. Sommige opties zijn dan overigens niet beschikbaar, zoals de flitser en de burstmodus.

Verder is de FZ300 nu uitgerust met wifi, net zoals de meeste andere moderne Panasonic-camera's. Je kunt je camera daarmee bedienen via een smartphone of tablet, evenals vlot foto's overzetten naar die apparaten. Vreemdgenoeg ontbreekt nfc. In plaats daarvan koppel je een smartphone via een QR-code.