Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 208 reacties

Sinds 2011 brengt Samsung elke september een Galaxy Note op de markt en elk jaar lijkt het toestel weer populairder te worden. Werd om de eerste Note nog een beetje gegniffeld vanwege het destijds enorme scherm van 5,3", afgelopen september wist Samsung hoge ogen te gooien met de Note 4, die geroemd werd om het mooie quad-hd-scherm van 5,7", de krachtige hardware en de goede camera.

In september komt het bedrijf met de Note5; wederom een 5,7"-telefoon met qhd-scherm, maar dan met snellere soc, verbeterde camera, meer geheugen en een verbeterde S-Pen. Het bekende micro-sd-slot is dit keer weggelaten en de achterkant is niet meer verwijderbaar, net zoals dat eerder gebeurde bij de Galaxy S6 en S6 Edge.

Dit alles is voor mensen in Europa eigenlijk totaal niet relevant, want de Note5 zal hier niet verschijnen. Alleen in Noord-Amerika en een select aantal Aziatische landen komt de telefoon uit; de rest van de wereld mag dit najaar met de Galaxy S6 Edge+ aan de slag. Dit is, de naam zegt het al, een grotere versie van de Galaxy S6 Edge, met geen 5,1"- maar een 5,7"-scherm. Nieuw zijn ook de extra gigabyte aan geheugen, nieuwe accessoires en wat aanpassingen in de software.

De S6 Edge+ werd samen met de Note5 op 13 augustus in New York aangekondigd, maar wij konden eerder al kort met de Edge+ aan de slag om te kijken of Samsungs strategie voor dit najaar een goede is.

Galaxy S6 Edge+Galaxy S6 Edge+Galaxy S6 Edge+

Een grote S6 Edge

Je kunt de S6 Edge+ niet treffender omschrijven dan als 'een grotere S6 Edge'. Net als bij de iPhone 6 en 6 Plus ogen de twee Edge-telefoons identiek, met hetzelfde materiaalgebruik, dezelfde afwerking en eenzelfde soort gekromd amoledscherm. De rand is van metaal, de achterkant van glas en onder het scherm prijkt de vingerafdrukscanner die we kennen van de andere S6-modellen. De S6 Edge+ is dus bedoeld voor mensen die een S6 Edge tof vinden, maar liever een grotere telefoon willen. Het is de hoop van Samsung dat de mensen die normaal een Note zouden kopen, dit jaar voor de Edge+ gaan. Voor een telefoon van 5,7" is de S6 Edge+ overigens best compact; in de breedte meet hij slechts 75,8mm, terwijl de Note 4 nog 78,6mm breed was.

Behalve het formaat zijn er nog enkele verschillen met de S6 Edge. Zo is er in plaats van 3GB lpddr4-geheugen nu 4GB lpddr4-geheugen beschikbaar. De soc waarmee dat in verbinding staat, is dezelfde als die van de andere S6-telefoons: de Exynos 7420, een octacore-chip met een cluster van Cortex A53- en een cluster van Cortex A57-kernen. Ook is er opnieuw 32GB opslaggeheugen beschikbaar, net als de bekende combinatie van een 16-megapixelcamera aan de achterkant en een model met 5 megapixel aan de voorzijde aan de telefoon. De accu heeft een capaciteit van 3000mAh, 400mAh meer dan bij de S6 Edge.

Galaxy S6 Edge+Galaxy S6 Edge+

De Galaxy S6 Edge+ en S6 Edge

Meer geheugen

Die extra gigabyte geheugen is geen overbodige luxe, want een van de kritiekpunten op de Galaxy S6 is dat gebruikers na enige tijd tegen de limiet van het geheugen aanlopen. Samsung heeft het geheugenbeheer van de S6-telefoons redelijk strak afgesteld, waardoor je niet veel apps op de achtergrond open kunt hebben. Daar komt bij dat Samsungs eigen software een behoorlijk deel van het geheugen opsnoept, waardoor er minder overblijft voor apps.

Op een 'vers' toestel is het moeilijk om de snelheid en responsiviteit te testen, omdat er nauwelijks third-party-apps op staan. Wel konden we even kijken hoeveel geheugen de firmware van de S6 Edge+ standaard reserveert, en dat is flink wat. Op een Galaxy S6 is het normaal dat het systeem ongeveer 1,2 tot 1,4GB aan ram opsoupeert; bij de S6 Edge+ zagen we een piek van maar liefst 2,2GB, waarmee de extra gigabyte aan geheugen vrijwel tenietgedaan werd.

We moeten daarbij de kanttekening plaatsen dat de telefoons testsoftware draaiden waarin hoogstwaarschijnlijk debugging- en logging-tools waren ingebakken, die ook een deel van het geheugen innemen. Samsung liet doorschemeren dat het hard aan het werk is om de prestaties en het geheugengebruik bij elke update van de S6 te verbeteren, dus voor een echt oordeel hierover moeten we wachten tot begin september, als de S6 Edge+ uitkomt.

Software

S6 Edge+ People EdgeSamen met de Edge+ introduceert Samsung een aantal nieuwe softwarefeatures die het aan zijn TouchWiz-schil heeft toegevoegd. De interessantste is de uitbreiding van de People Edge, het verticale menu dat je te zien krijgt als je vanaf de rechterzijde naar binnen veegt over het touchscreen. Bij de S6 Edge kon je hierin snelkoppelingen van contacten plaatsen, maar meer niet. Bij de Edge+ is het ook mogelijk om apps in dit lijstje op te nemen, zodat je snel bij je favorieten kunt komen.

De rest van de aanpassingen is weinig schokkend, net als de uitbreiding van de People Edge eigenlijk. Zo is het nu mogelijk om vanuit de camera een live videostream op te zetten en deze direct uit te zenden via YouTube. We kregen hiervan een korte demo en hoewel het enige tijd duurde voordat de verbinding opgezet werd, was de kwaliteit uiteindelijk prima. Wel zit er een behoorlijke vertraging in de stream - Samsung zelf had het over een seconde of twintig - waarmee het allemaal minder realtime is dan bijvoorbeeld Periscope. Die dienst heeft overigens flink wat aanhang vergaard in de laatste maanden en het is dan ook de vraag of Samsung de concurrentie aankan.

Op audiogebied beschikt de S6 Edge+ over een nieuwe bluetooth-audiocodec van Samsung, die een betere geluidskwaliteit moet leveren als de telefoon gebruikt wordt met een van Samsungs eigen draadloze Level-koptelefoons of -speakers. Daarnaast claimt Samsung dat de ultra high quality audio-upscaler die het heeft ingebouwd gecomprimeerd geluid naar het niveau van 192KHz-audio kan tillen. Dat is natuurlijk niet mogelijk; informatie die er niet is, kan niet teruggehaald worden. Waarschijnlijk komt het neer op een equalizer die het hoog en laag wat verder invult.

Galaxy S6 Edge+ softwareGalaxy S6 Edge+ softwareGalaxy S6 Edge+ softwareGalaxy S6 Edge+ software

In de camera-app heeft Samsung eindelijk ondersteuning voor het maken van raw-opnamen toegevoegd. In een recente update voor de S6 en S6 Edge werd raw-ondersteuning onder de motorkap al ingebouwd, maar was nog steeds een third-party-app nodig om er daadwerkelijk gebruik van te maken. Na de release van de S6 Edge+ moet de raw-ondersteuning ook beschikbaar komen voor de normale S6 en S6 Edge. Dat geldt overigens evenzeer voor de verbeterde People Edge, de nieuwe iconen die gebruikt worden in de interface van de S6 Edge+.

Accessoires

Ook op accessoirevlak komt Samsung met wat nieuwe zaken. Zo is de draadloze oplaadtechniek verbeterd, wat moet resulteren in een laadtijd die 27 procent korter is dan voorheen. Daarvoor heb je dan wel de nieuwe draadloze lader nodig. Ook bedraad laadt de S6 Edge+ sneller, waardoor hij ondanks zijn grotere accu vrijwel even snel vol is als zijn kleine broertje.

Het meest verrassende accessoire is ongetwijfeld de keyboard-cover. Net nu de smartphone met fysiek toetsenbord echt uitgestorven lijkt te zijn, komt Samsung met een accessoire om van je S6 Edge+ een soort BlackBerry te maken. De cover bestaat uit een achterkantje voor de telefoon met een klein toetsenbord dat je aan de voorkant over het scherm legt en aan de achtercover vastklikt. De interface detecteert dit en schuift de scherminhoud naar boven op, zodat je een redelijk vierkant deel overhoudt.

Galaxy S6 Edge+Galaxy S6 Edge+

Het is ingenieus bedacht, maar het is de vraag wie hier nog op zit te wachten. Buiten het feit dat we de toetsjes niet heel fijn vonden typen, maakt de constructie de telefoon fors dikker en lever je een flink deel van het scherm in.

Tot slot

Wie dit najaar een grote high-end telefoon van Samsung wil hebben, komt automatisch uit bij de S6 Edge+ en dat is geen slechte zaak. De telefoon ziet er mooit uit, heeft een goed scherm, bevat snelle hardware, heeft een handige vingerafdrukscanner en een uitstekende camera. Als Samsung het geheugengebruik nog wat weet te optimaliseren is er op softwarevlak maar weinig aan te merken. De aflopende schermrandjes dienen nog steeds primair voor de looks en minder voor de functionaliteit, maar het is goed om te zien dat Samsung bezig is met nieuwe functies.

Behalve het formaat is er maar weinig waarin de S6 Edge+ écht verschilt van de kleinere S6 Edge, zeker omdat de meeste softwarewijzigingen ook naar de S6 Edge zullen komen. Daarmee rijst dus de vraag hoeveel geld die extra 0,6" aan scherm waard is. Samsungs antwoord daarop is duidelijk: 100 euro. De adviesprijs van de Galaxy S6 Edge wordt namelijk verlaagd van 849 naar 699 euro, zodat er in het portfolio plaats vrijkomt voor de S6 Edge+ voor 799 euro. Dat is veel geld voor een telefoon, maar daar krijg je wel een grote, unieke telefoon met goede hardware voor terug.


Door Wout Funnekotter

- Hoofdredacteur

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers en heeft zich lange tijd beziggehouden met het testen en recenseren van allerlei producten, met een nadruk op mobiele technologie. Sinds augustus 2015 is hij hoofdredacteur. In die rol werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de site constant te verbeteren. Wanneer de tijd het toelaat, schrijft hij nog wel eens een review.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (208)

1 2 3 ... 7
Die extra gigabyte geheugen is geen overbodige luxe, want een van de kritiekpunten op de Galaxy S6 is dat gebruikers na enige tijd tegen de limiet van het geheugen aanlopen. Samsung heeft het geheugenbeheer van de S6-telefoons redelijk strak afgesteld, waardoor je niet veel apps op de achtergrond open kunt hebben. Daar komt bij dat Samsungs eigen software een behoorlijk deel van het geheugen opsnoept, waardoor er minder overblijft voor apps.
Precies een van de redenen waarom ik niet snap dat veel mensen nog voor Samsung kiezen. De Touchwiz schil en interface is nog steeds een drama. En in mijn optiek dient een smartphone zelf zijn eigen geheugenmanagement te doen zonder dat de gebruiker daar last van moet hebben. Het heet niet voor niets een "smart" phone.
volgens mij zijn hier ook nog steeds redelijk wat misconcepties van mensen die het geheugenbeheer van de linux kernel niet begrijpen. Volgens mij leeft er nog steeds de impressie dat het gunstig is om vrij geheugen te hebben. In de praktijk is vrij geheugen, geheugen dat niet gebruikt wordt, en wel energie verbruikt.

De kernel zal geheugen dat niet gebruikt wordt door applicaties gebruiken als cache en buffers voor het onderliggende io systeem. De buffers zorgen dat reads en writes sneller gaan, waar de cache zorgt dat data die al eerder gelezen is sneller beschikbaar is. Kortom, het zorgt voor een grote prestatiewinst, omdat de reads het persistente geheugen (dat veel trager is) niet eens raken.

Op het moment dat al het geheugen gealloceerd is, en een proces probeert meer geheugen te alloceren, kan er een paar dingen gebeuren:
- disk caches + buffers worden geleegd
- inactief geheugen wordt naar de swap verplaatst (eigenlijk wordt inactief geheugen in de idle time al naar de swap gecopieerd, zodat het alleen nog maar vrijgegeven hoeft te worden)
- als er nu nog steeds niet genoeg vrij geheugen is om aan de vraag te voldoen, worden inactieve applicaties afgesloten
- als er nu nog niet genoeg geheugen is, dan faalt de aanvraag voor meer geheugen.

Oftewel, het feit dat er na het opstarten 2.2GB in gebruik is, zegt niet per se iets over het daadwerkelijke geheugengebruik van geladen applicaties/libraries. Iets meer informatie zou je kunnen krijgen door het geheugengebruik per applicatie te bekijken. Maar ook dan zijn er nog dingen als shared object, die maar eenmaal het geheugen nodig hebben.
Wat je zegt is helemaal correct, maar toch is er iets niet juist met het geheugengebruik van TouchWiz, gezien er blijkbaar gesnoeid wordt in het aantal apps dat tegelijkertijd kan draaien:
Samsung heeft het geheugenbeheer van de S6-telefoons redelijk strak afgesteld, waardoor je niet veel apps op de achtergrond open kunt hebben.
3GB RAM moet méér dan voldoende zijn veel apps in de achtergrond te doen draaien. Mijn Xiaomi Mi2S met 2GB RAM doet dat prima (draaiende op AOSP lollipop), dus dan moet een telefoon met 3GB dat ook perfect kunnen. Kan dat niet, dan wil dat zeggen dat er toch ergens softwarematig iets niet goed zit. En nu lossen ze dat dus op door er meer hardware aan te gooien, dat kan toch niet helemaal de bedoeling zijn.
Vergeet niet dat de resolutie van het scherm hoger is, waardoor al meer geheugen nodig is.
Hoezo? Beide schermen zijn toch gewoon QHD? En zelfs dan nog is de resolutie van de 6 edge al zo hoog dat je echt geen GB extra nodig hebt hoor.
Het was als reactie ten opzichte van de 1280x720 van de Mi2S.
Wat t.o.v. de edge misschien mee kan spelen is dat er sommige software dingen bij komen, zoals twee programma's split screen, wat geloof ik op de note kon, maar dat is speculatie.
Dan nog denk ik dat 1Gb shared VRAM extra wel erg veel is. Sure dat het meer vraagt ben ik met je eens, maar zoveel is wel aan de iverdreven kant. Dan is het bijna voordeliger een kleine hoeveelheid dedicated VRAM er in te zetten.
Misschien om externe schermen te ondersteunen? Misschien met 4K?

Ik vind het weer erg jammer wat Samsung doet...
Volgens mij komt de Edge+ zonder uitbreidbaar geheugen (SD-slot), wat de telefoon (voor mij) een no-go maakt: op het moment dat je techniek bewust achterhoudt en daar extra aan kan verdienen, dan verdien je niet het wereldleiderschap.

Daarbij: het toetsenbord:
Het is ingenieus bedacht, maar het is de vraag wie hier nog op zit te wachten.
Zie hier mijn reactie.
Hoe durf je dit zelfs te verkopen? Ze doen het grote voordeel van een toetsenbord totaal teniet...het enige verschil is dat je fysieke toetsen hebt ten opzichte van een on-screen toetsenbord. Maar het is een overscreen toetsenbord.

Ik gebruik nu de TOHKBD2 ("The Other Half", KeyBoarD 2) op de Jolla Phone. Erg fijn, al kan de kwaliteit beter.
Er is zeker een markt voor fysieke toetsenborden, alleen zijn fabrikanten blind hiervoor. Het is technisch iets lastiger, maar er is zeker een markt voor:
Klik.
~67% wil een toetsenbord.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 15 augustus 2015 15:16]

Misschien om externe schermen te ondersteunen? Misschien met 4K
Dat kan de S6 nu toch ook al? dus daar ligt het niet per se aan. Ik snap niet waarom er nu ineens 1GB extra VRAM moet komen die volgens het artikel dan ook al direct in gebruik is.

edit: om het ff een beetje overzichtelijk te houden Nas T Het gaat helemaal niet om VRAM. het is puur de software van samsung die direct 900MB extra gebruikt zonder dat daar een reden voor is. De discussie over VRAM slaat dus bij voorbaat al nergens op, aangezien het toestel dit zelf al verbruikt zonder enige vorm van externe schermen.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 15 augustus 2015 17:16]

Waarom zou de telefoon het niet moeten gebruiken? Zolang er geen andere apps zijn pakt TouchWiz wat het pakken kan, misschien kan het met minder geheugengebruik ook goed functioneren. Ongebruikt geheugen is zonde, stroom kost het toch.
Nee dat is dus niet hoe het werkt. Als touchwiz geheugen kan pakken moet het dat inderdaad doen, maar 2,2 is zoals tweakers terecht opmerkt belachelijk veel natuurlijk. Mijn telefoon kan met 800MB alles af zonder enige lag. Touchwiz is dus gewoon enorm inefficiënt als het zoveel geheugen kan innemen. Zonder dat het iets doet. Dat het na een paar minuten werken zo veel gebruikt is prima en logisch ook, maar direct na een cold boot is overdreven.
Zo werkt het wel. Hij gaat gewoon zoveel mogelijk in het geheugen laden voor het geval dat je het gebruikt. Ik ga er vanuit dat onderdelen die je niet of weinig gebruikt vanzelf weer uit het geheugen gehaald worden als er ruimte nodig is. Er is geen reden om het niet te doen en uit een dergelijke eerste test blijkt niet wat er gebeurt als het geheugen elders nodig is.

En tja, ik kon vroeger ook uit met Windows 95 en 64mb ram, maar volgens mij ben ik nu toch beter af met een PC die meer ram heeft en gebruikt.
Nee dat is niet waar. Er zitten grenzen aan wat logisch en handig is. Zou wat zijn hee als ik direct 11,7 van mn 16GB kwijt ben aan systeemdata. Dat gebeurt gelukkig ook niet.
Tweakers geeft ook al aan dat dit geheugen daadwerkelijk door touchwiz wordt gebruikt aangezien apps vrij snel worden afgesloten. Dit maakt mijn eerdere standpunt valide wat betreft inefficiëntie. Touchwiz heeft dit daadwerkelijk nodig helaas.

Wel grappig dat je aankomt met windows aangezien dat het slechtste voorbeeld is van memory management ever. Bij windows 8 werd het een stuk beter maar daarvoor was het echt heel slecht.

Edit: oh dude waar dacht jij dan dat ik het over heb? Opslag? Nah ah. 16Gb ram bedoel ik dus.

Lees het artikel eens goed door. Touchwiz heeft het nodig, want apps die jij als gebruiker opent worden heel snel weer uit het geheugen gegooit. Dat is een van de grootste klachten bij de S6. Grote hoeveelheid werkgehugen, maar erg weinig vrij.

Ik weet echt wel hoe het werkt hoor en in dit geval is het niet zoals het bedoeld is.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 17 augustus 2015 11:37]

Het gaat hier om ram geheugen, niet opslaggeheugen. Je hebt niks aan RAM wat leeg staat, het verbruikt net zoveel stroom. Als hij allerlei standaardprogramma's er alvast klaar zet is het handig als je ze gebruikt, zolang ze maar plaats maken als je je RAM ergens anders voor nodig hebt. Op basis van een korte test kan je over dat laatste niets zeggen. Je bent dus niet al het RAM "kwijt" wat in gebruik is, het is handig als je de geladen apps gaat gebruiken en als je het niet doet heb je er geen last van.
Misschien omdat ze er nu achter zijn dat bij het aansluiten van een 4K scherm wat problemen zijn gekomen, die na het uitbreiden van het VRAM worden opgelost?
het geheugengebruik lig niet aan touchwiz alleen maar ook google services and apps, ik ben een grote fan fan samsung maar niet van het standaard OS,
wat ik dee met mijn s3 was een mooie geoptimalizeerde rom/kernelgebruiken dat de helft minder vroeg in de telefoon en daardoor ook veel zuiniger werd met het gebruik van de batterij en de data via 3g/4g
http://forum.xda-develope.../archidroid-qa-t-t2606728
dit had ik eropstaan , de telefoon werd 20-30% sneller en zuiniger ingebruik,

standaard is nooit goed,
standaard is wat de maker kiest en denk dat goed is,
standaard heb veel dubbel werkende aaps die je niet kan verwijderen,
(o.a google voice -> samsung voice, google app store -> samsung apps, google players -> samsung players) en gaat zo maar verder.

dit allemaal is dubbel geheugen gebruik want het staat niet stil , het draait op de achtergrond om sneller te starten als je de pictogram aannraak, en CFW's hebben dat niet, je instaleert wat je gebruik en denk nodig te hebeen, en zin meestal +50% meer gebalanceerd dan standaard,

mensen klagen teveel maar dat is omdat ze geen onderzoek doen voordat ze wat kopen, zo zie ik het

[Reactie gewijzigd door DutchWesley op 16 augustus 2015 14:38]

Er zijn nochtans genoeg smartphones te krijgen met Google Play services (lees: allemaal) die geen last hebben van geheugenproblemen...
ik heb er echter geen problemen met het geheugen op samsung apparaten , ik gebruik touchwiz niet want ik gebruik nova launcher , maar er zijn degelijk apps die geheugen gebruiken zonder dat mensen het weten of er op letten,

geen een apparaat is perfect,
er zijn altijd goede en slechte punten,

android is opensource, dus er kan veel veranderd in woorden en er zijn veel mensen die dat willen laten zien door middel van CFW's, als de makers er niks aan doen dan doen de android freaks er wel wat voor , probleem is samsung enalle andre die android systemen gebruiken nemen niks over van de gasten die CFW's maken, ok doen ze er geen moiete voor om iets te veranderen in hun softwaree, ze gooien er alleen apps bij die je nog geen eens kan verwijderen

ga je naar ios dan zit je vast , je kan alleen jailbreak doen zover ik weet ,

het is een of ander, wil je gewoon blijven zieken bij samsung o.i.d of ga je zelf er wat voor doen om je apparaat beter te laten draaien naar je wens,

ik kies meestaal voor het laatste omdat ik niet gediend ben van standaard, ik wil zelf controlle over mijn toestel hebben , laat samsung of de andre maar het apparaat maken, die hadige gasten van xda maken weel een super firmware / os voor het toestel, ik ben altid blij geweest met archidroid maarja, hij zit alleen op de s3 sectie dat vind ik wat minder
Wat is jouw ervaring met NOVA op een samsung phone ? Heb jij last van lag?
Borft je hebt in principe helemaal gelijk, ware het niet dat dergelijke dingen pas na enig gebruik voorkomen. Het systeem moet enigszins weten wat er verwacht gaat worden. web pagina's in cache bijvoorbeeld blijven lekker staan totdat de ruimte nodig is. De buffers worden gevuld met dingen waarvan het systeem denk dat je ze snel nodig hebt of waarvan al gebleken is dat ze heel vaak worden opgevraagd (caching dus).
Oftewel, het feit dat er na het opstarten 2.2GB in gebruik is, zegt niet per se iets over het daadwerkelijke geheugengebruik van geladen applicaties/libraries.
Nee maar het zegt wel iets over het absurde gedrag van touchwizz. Dat het direct na het opstarten al zoveel geheugen gebruikt in verhouding met de normale S6 slaat nergens op. Unix systemen gebruiken inderdaad meer geheugen, maar daar zit nog steeds een verhouding in. 4GB vs 16GB in een computer betekent ook niet direct dat je gelijk 8GB meer verbruikt.
volgens mij zijn hier ook nog steeds redelijk wat misconcepties van mensen die het geheugenbeheer van de linux kernel niet begrijpen. Volgens mij leeft er nog steeds de impressie dat het gunstig is om vrij geheugen te hebben. In de praktijk is vrij geheugen, geheugen dat niet gebruikt wordt, en wel energie verbruikt.
Nu, geef mij maar vrij geheugen. Ik heb nu een HTC One en wil graag ook eens wat anders proberen, maar Samsung... Ik (wij) hebben diverse Samsungs gehad en de problemen die wij met het geheugen hebben gehad liggen mij nog vers in het geheugen. Serieus, met een Xcover konden we maar 2, 3 apps tegelijk draaien.
Daar ik een extreme gebruiker ben vind ik het altijd fijn om goed in mijn beschikbare geheugen te zitten. Het is een feit dat Samsung vrij kwistig met het systeemgeheugen is.

Alhoewel de meeste tests uitwijzen dat er niet zozeer geheugengebrek is alswel lag in Touchwiz
Precies! Ik heb zelf een note 4, en niet zoveel last van memory problemen. Eerst schrok ik ook, maar je hebt op 2 plekken in het os waar je de ram gebruik kan zien.

Dit is wat de meesten zien:
https://onedrive.live.com...UU&v=3&ithint=photo%2cpng

Dit is het werkelijk:
https://onedrive.live.com...YU&v=3&ithint=photo%2cpng
Naja er zijn zat redenen om een samsung te nemen.

- Mooie AMOLED schermen
- Snelle Exynos SoC
- Prima Software support
- Goede bouwkwaliteit
- Sommige mensen houden WEL van de touchwiz schil (jaja ze zijn er)

etcetera, maar ik snap je punt van de touchwiz schil. Maar aan de ene kant, een echte tweaker weet hoe hij er cyanogenmod op moet krijgen of iets dergelijks, floep en er is meer RAM beschikbaar. Terwijl de non-tweakers er meestal geen moeite mee hebben aangezien zat mensen niet eens weten wat RAM is of omdat ze maar wat enkele apps hebben.

Echter heb je wel gelijk dat het RAM gebruik wel wat minder mag in de schil, maar er zijn nog zat redenen om gewoon voor een Samsung te gaan.
Jvann ik kan me wel grotendeels vinden in je mening.

Amoled schermen zijn gewoon pareltjes om te zien, ik heb een halfjaartje een HTC One M7 gehad, die ook een onwijs mooi scherm heeft, maar het is toch geen Amoled, en dat miste ik toch enorm in me beleving.

Snelle Exynos SoC, inderdaad een goede keuze van Samsung geweest, ben ook zeer tevreden over de temperatuurgebruik, tijdens laden kan hij wel ietsje té heet worden.

Prima software support, inderdaad hebben ze hem aardig goed verbeterd, oké ik moet toegeven ze lopen hier ver nog achter op iOS en op Windows (Alhoewel hun mij in het verleden met 7 & 8 zwaar teleurgesteld hebben). Op dit gebied zijn verbeteringen vatbaar, maar ik zie wel een lichte stijgende lijn erin.

Ik vind qua uiterlijk Touchwiz wel fijn om te zien, inhoudelijk valt het toch allemaal beetje tegen, het is jammer dat het zo zwaar draait (nog steeds op de S6), Touchwiz heeft wel flink zich hersteld d.m.v. thema's te implenteren.

Als je de grote bazen Samsung Galaxy S6 lijn tegenover ze grote concurrent opzet, vind ik dat de Samsung lijn naar mijn mening meer USP heeft, de mogelijkheid om hem draadloos op te laden, snel te laden via kabel, hartslagmeter, uitmuntende selfie camera ben ik meer fan van Samsung dan zijn grote concurrent iPhone en andere smartphones. Uiteraard is het een mening, en heeft ieder zijn eigen ervaringen ermee.

Moet wel zeggen dat de S6 Edge + mooi is, maar ik vraag me af of ze niet hunzelf in de vingers gaan stijden dat ze geen platte S6 + hebben uitgebracht. Ik trek me twijfel of hij wel lekker in je hand blijft liggen? De combinatie van ander soort rand, gladde achterkant, en vergrootte oppervlakte loopt denk ik wel een flink risico om te vallen.
De platte S6+ heet Note 5 ;) maar blijkbaar denken ze meer marge te kunnen pakken op de S6+ want die Note 5 gaan ze lang niet overal aanbieden.

Wat mij betreft jammer, want ik heb de Note serie door de S-pen, eigenlijk altijd de enige lijn van Samsung gevonden waar ze ECHT iets moois hebben toegevoegd door die pen bij te leveren (de galaxy lijn bijvoorbeeld geeft mij meer een gevoel van heel mooie hardware met halfbakken software vol nutteloze features die beroerd werken).
Ik ben als Samsung S6 edge bezitter wel blij dat de meeste toevoegingen aan de software ook daar naartoe komen. Verder vind ik de grootste vooruitgang dat er een nieuwe draadloze lader geintroduceerd wordt die ook nu draadloos snel kan laden. Nu is het verschil te groot tussen laden met een kabel.
- Mooie AMOLED schermen
- Snelle Exynos SoC
- Prima Software support
- Goede bouwkwaliteit
- Sommige mensen houden WEL van de touchwiz schil (jaja ze zijn er)
  • Mooie schermen zijn geen exclusiviteit voor Samsung
  • Snelle SoC's vind je in veel meer smartphones dan alleen Samsung
  • Prima software support? Die korte periode dat de toestellen updates krijgen? Zeker in vergelijking met Lumia's of iPhones is de support echt verre van prima
  • Als je van plastic fantastic houdt ja. Maar exclusieve materialen, stevigheid, krasbestendigheid en oog voor afwerking en detail kan ik bij Samsung Galaxy's echt niet ontdekken.
  • Ik ken er geen 1 om eerlijk te zijn. Touchwiz is traag, gebruikt enorm veel storage, zit vol met bloatware apps van Google en Samsung die niet te verwijderen zijn en het menu systeem is incosistent en zeer ongebruiksvriendelijk.
Nee, wat mij betreft zijn er zat redenen om geen Samsung te nemen.

[Reactie gewijzigd door LCP op 13 augustus 2015 17:46]

Mooie schermen zijn geen exclusiviteit voor Samsung
Ben benieuwd welk Android toestel een beter scherm heeft dan Samsung. Super AMOLED is geweldig beeld, maar ook zaken als contrast zijn erg goed. Dat was al met de SGS2 en is met de SGS6 nu weer. ;)
Snelle SoC's vind je in veel meer smartphones dan alleen Samsung
Ehh...? Dus? Er zit ook een snelle SoC in de SGS6, wederom dus geen idee wat je hiermee wilt zeggen.
Prima software support? Die korte periode dat de toestellen updates krijgen? Zeker in vergelijking met Lumia's of iPhones is de support echt verre van prima
Dat zijn appels met peren vergelijken. Binnen de Android wereld, zit de support vanuit Samsung qua software / firmware gewoon prima in elkaar.
]Als je van plastic fantastic houdt ja. Maar exclusieve materialen, stevigheid, krasbestendigheid en oog voor afwerking en detail kan ik bij Samsung Galaxy's echt niet ontdekken.
Ik denk, dat dat toch echt een kwestie van smaak is. De S6 heeft namelijk een metalen behuizing en voelt degelijk aan. Daarnaast zit er glas op de achterkant van de telefoon. Dus hoe jij erbij komt dat Samsung geen oog heeft voor detail en afwerking begrijp ik niet helemaal.
Ik ken er geen 1 om eerlijk te zijn. Touchwiz is traag, gebruikt enorm veel storage, zit vol met bloatware apps van Google en Samsung die niet te verwijderen zijn en het menu systeem is incosistent en zeer ongebruiksvriendelijk.
Ik had ook eerst de indruk dat de TouchWiz nog altijd traag is. Maar niets is minder waar. TouchWiz is echt flink op de schop gegaan en werkt nu wel lekker soepel. Dit is ook een van de punten waar ik mij op verbaasde toen ik de S6 kocht.
Nee, wat mij betreft zijn er zat redenen om geen Samsung te nemen.
Tja, nogmaals, het is vooral smaak en voorkeur, zoals je met mijn post wel kan merken. ;)
De beste Amoled schermen zijn wel exclusief voor Samsung. Ze gaan echt niet hun beste schermen aan derden verkopen. ;) Een goed commercieel bedrijf weet wel hoe je je eigen ruiten niet moet inslaan. Ik heb de S2 gehad, die was wel iets gesatureerd. Maar de S1 en S2 waren de eerste generatie mass produced amoleds.
Toen hadden ze plus punten maar ook minpunten. Nu hebben ze tegenover gewone schermen alleen bijna maar pluspunten. Op het verbruik met 100% witte schermen na. En de support van mijn S2 toentertijd was super, kwamen heel veel updates uit. Dat was voor die tijd al ongekend hoog. Wat dat betreft heeft Samsung het qua updates wel redelijk goed voor elkaar.

En dat de schil traag is komt vaak door de ervaringen met de "home" knop die eigenlijk eerst scant of je de knop lang inhoud zodat je tegen je telefoon kunt praten voor commando's. Zet je dat uit, is de home knop net zo snel als alle andere android toestellen.
De beste Amoled schermen zijn wel exclusief voor Samsung. Ze gaan echt niet hun beste schermen aan derden verkopen. ;) Een goed commercieel bedrijf weet wel hoe je je eigen ruiten niet moet inslaan.
Dat kun je zo echt niet weten. ALles is te koop voor geld, als een bedrijf genoeg geld aanbiedt, zijn die wel degelijk te koop. Foxxcon's eigen producten zijn absoluut niet van hetzelfde kwaliteit als de onderdelen die ze maken voor bijv. Apple. Het is gewoon afhankelijk van de marketingstrategie die het bedrijf toepast.
Foxconn opereert dan ook niet in dezelfde high end markt met hun eigen producten. Samsung opereert wel in de high end markt.
Tsja en als ik nou eens geen amoled scherm wil, maar gewoon LCD en met een normale resolutie? Ik heb liever een goed FHD paneel dan een scherm wat 4X720P resolutie heeft qua pixels en FullHD dus moet gaan schalen. Het resolutieverschil zorgt er echter ook voor dat de S6 op het interne scherm ongeveer 25% slechter scoort met GPU benchmarks dan de iPhone 6+ met een FHD paneel. Ik heb dan liever prestaties over en miniem vershil in scherpte. Dat verschil ga je namelijk niet meer zien.
Ehh...? Dus? Er zit ook een snelle SoC in de SGS6, wederom dus geen idee wat je hiermee wilt zeggen.
Wat hij er mee wil zeggen is dat je daarvoor niet perse bij Samsung hoeft te zijn, dit is geen plus punt voor Samsung, want andere merken hebben net zo goed snelle Socs,

lijkt me vrij logisch wat er bedoeld word als je ziet waarop geregeerd word

[Reactie gewijzigd door Sinester op 14 augustus 2015 18:22]

Dat weet ik dat hij dat bedoelde. Echter is de Exynos in de s6 op veel vlakken wel de snelste van het moment. Dus leuk dat er meer snelle socs zijn, maar het is geen usp voor andere merken.
98% van Amoled's worden bij Samsung gemaakt. Dus redelijke exclusief kun je dat wel noemen. Snelle SoC's geef ik je gelijk in, kijk naar Qualcomm.
Software support? Tsja, ik kreeg behooooorlijk lang support op mijn S2 destijds.
Het plastic was van super materiaal, die ruwe achterkant op de S2 is nog steeds heel mooi, en het toestel ziet er na jaren gebruik er toen nog steeds mooi uit.
En touchwiz, tsja hate it or love it. Is gewoon een persoonlijke mening. Ik zelf vind de versie van Google het mooist. En touchwiz is inderdaad de schil, maar Samsung levert inderdaad een beetje "te" veel functionaliteiten mee. Zoals ze bij tweakers zeiden: met hagel schieten. Mee eens.
Het menu systeem? Welk menu bedoel je precies? De instellingen menu is nog altijd beter geordend dan iOS of Windows Phone. Maar dat is standaard bij Android al beter. Of bedoel je misschien een ander menu?
98% van Amoled's worden bij Samsung gemaakt. Dus redelijke exclusief kun je dat wel noemen.
Hoewel ik het grotendeels met je eens ben betreffende je punten klopt dit argument niet helemaal: het feit dat een scherm door Samsung gemaakt word betekent niet automatisch dat het een Samsungtelefoon is: andere fabrikanten kunnen en nemen deze schermen af van Samsung om ze in hun eigen toestellen te plaatsen.

[Reactie gewijzigd door roger128 op 13 augustus 2015 23:28]

Ik ben benieuwd welke andere fabrikant buiten Samsung eveneens hun Super Amoled schermen inbouwt in hun telefoon.
Ontopic: Wel raar dat de Note 5 hier niet naar toe komt ... was toch altijd wel een goedlopende serie had ik het gevoel. Jaren de Galaxy Note (1) in gebruik gehad. Maar tegenwoordig loop ik niet meer zo warm voor Samsung o.a. door het ver afwijken van AOSP Android en daarbij de hoge prijzen. Reden dat ik toendertijd voor een OnePlus One was gegaan.

Kind of offtopic:
Er zijn genoeg telefoons van andere merken met AMOLED panelen, om er een paar te noemen Motorola, Nokia, HTC en LG. Weet niet zeker of dat Samsung's eigen panelen allemaal zijn (zijn meerdere fabrikanten natuurlijk). Maar toch AMOLED is wel in omloop bij andere merken hoor.

edit: post even opnieuw opgesteld

[Reactie gewijzigd door hxk-clan op 14 augustus 2015 00:32]

In bijv. de Nokia Lumia 930 zit hetzelfde paneel als in de Samsung Galaxy 5
Het plastic was van dramatisch materiaal alle galaxy toestellen met kunststof achterkant hadden een overgroot deel waarbij de achterkant barste bij de knoppen. Zoals Apple had met de 3GS bij de connector (en daar wel van geleerd heeft) heeft samsung dat ook gehad en kostte het 5 generaties om er wat aan te doen.

Ook is de "metalen" rand rondom de schermen vanaf de S1 tot de S5 verschroomd kunststof waar een metalen support frame in verwerkt zit.

Om maar te zwijgen over de exorbitant hoge onderhoudskosten bij schade.
Ik ben absoluut geen samsung fan, maar ik moet je zeggen dat ik het niet eens ben met je uitspraak over schermen. Samsung heeft in de telefoonindustrie verreweg de beste schermen. Daar verwonder ik me keer op keer weer over.
Alleen met de recente topmodellen hebben ze de beste schermen. Het scherm van bijvoorbeeld een S4 mini vind ik niet echt geweldig. Het lijkt altijd of de tekst een beetje "danst" als je je ogen over het scherm beweegt.
Licht maar net aan je definitie van beste. Ik vind ze namelijk tot de 4e generatie erg slecht. Als in teveel saturatie.

Ook de budget toestellen vind ik echt jammer. Lage kwaliteit panelen met veel lightbleeding (dus geen amoled) en ghosting.
Auw, deze reactie voelt wel heel erg aan als die van een fanboy, we zitten hier toch op tweakers dacht ik zelf?

Wat betreft het scherm. Dit klopt, er zijn genoeg fabrikanten met eenzelfde kwaliteit scherm, hoewel dit persoonlijk is. Super Amoled krijgt mij nog steeds niet warm, maar de massa bepaalt en die kiezen toch vaak voor een Amoled scherm. Kennelijk zit hier toch iets in wat mensen aantrekt. Daarnaast valt het niet te ontkennen dat het daadwerkelijk één van de beste schermen is van dit moment, waarbij mensen voornamelijk over details zullen vallen. (persoonlijk ben ik blij met het scherm op mijn LG G2, wat een FHD LCD scherm is)

Snelle SoC's is toch echt wel waar. De huidige processor van Samsung is de beste op de markt, in ieder geval dit jaar, mede door de slechte prestaties van de 810.

De software support waar jij naar refereert is redelijk achterhaalt. Samsung doet op dit moment gewoon lange tijd supports geven en gelukkig hebben zij toegezegd ook voortaan beveiligingsupdates te blijven geven. Neemt niet weg dat het in de kern klopt dat bijvoorbeel iOS en WP dit beter doen.

Plastic Fantastic ga ik inhoudelijk niet op in want dan heb je gewoon deze (p)review niet gelezen.

En je laatste punt: Ik ken mensen die zweren bij TW. Mijn vriendin o.a. die ondanks haar iPhone verlangt naar TW. Ik vind het onnavolgbaar en persoonlijk de slechtste androidschil, maar zij zijn er dus zowaar.

Wat betreft je laatste zin: Telefoons zijn persoonlijk en als jij iets niet wilt, wil niet zeggen dat de massa het met je eens is. Na Apple blijft Samsung gewoon de grootste telefoon fabrikant, wat ze ook uitbrengen.
Ook in het geval van de hier aangekondigde S6+ geldt:
  • Laatste generatie (hogere helderheid, veel lager verbruik, betere calibratie) AMOLED schermen vind je alleen bij Samsung en kennen hun gelijke niet in de industrie
  • Snelle SoC vind je in veel telefoons, maar op veel punten is dit de snelste, voor wie daar belang aan hecht.
  • Support middels updates, vindt bij het midden- en topsegment doorgaans zo'n 2 jaar plaats, soms meer. Recente aankondiging van beleidswijziging betekent zelfs tot ruim 3 jaar.
  • Zowel in het midden- als hoge segment zijn Samsung telefoons al een tijdje niet meer van plastic. En wat is stevigheid? Ze scoren al jaren hoge ogen bij buig- breek- en valtesten. Ook (of juist) toen ze nog van plastic waren.
Kortom, laten we vooral meningen en feiten even van elkaar scheiden....

[Reactie gewijzigd door Jortio op 13 augustus 2015 18:27]

Je lijstje is er ook eentje van meningen.
Het is een opsomming van cijfertjes die in de praktijk niet altijd een realistisch beeld geven. Op papier heeft samsung de beste telefoons, maar als je op de forums en review sites kijkt dan denkt de gemiddelde koper daar toch anders over.
Gemeten (en onafhankelijk geverifieerde) feiten zijn geen meningen. Gebruikservaringen zijn daarentegen voor een belangrijk deel subjectief. Cruciaal verschil.

Scannen van fora en review websites levert geen gemiddelden. Dat is verre van een representatieve steekproef.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 13 augustus 2015 18:45]

Gezien de grote aantallen die Samsung verkoopt zal hun klantenbase een dwarsdoorsnede van de bevolking zijn, terwijl de kleinere merken veel bewuster door "fans" worden gekocht. En dan heb je al geen subjectief beeld meer op fora.

Plus natuurlijk dat als je veel verkoopt er ook meer problemen zijn. 0,01% van heel erg veel is een stuk meer dan 0,01% van "waarom verkopen we nu niets eens wat meer telefoons".
Een toestel als de S6 moet dan wel in je budget zitten natuurlijk.
Het aantal maakt daarbij natuurlijk niet uit voor een dwarsdoorsnede van de bevolking. Ik denk dat het aanbod dat beter laat zien, gecombineerd met de aantallen.

[Reactie gewijzigd door CH40S op 14 augustus 2015 14:51]

Het feit dat Samsung de beste cijfertjes heeft betekent niet dat het beste toestel is. De zinnen worden zo geformuleerd dat je de indruk krijgt dat het inderdaad de beste telefoon op dit moment is.

Als je wat tijd zo steken en de vele onderzoeken en testen zou lezen kan je zien dat dit niet altijd het geval is. De LG G4 gaat beter met geheugen om waardoor deze telefoon bij veel gebruik vaker sneller lijkt te zijn.
De Iphone bewijst elk jaar weer dat cijfers niet alles zeggen.

Ik heb zelf een Galaxy S6 gehad en kan met recht zeggen dat het een mooie telefoon is, maar zeker zijn gebreken heeft(helaas).

Het feit dat Samsung zo goed verkoopt heeft te maken met hun marketing, hun naamsbekendheid die al zo een 20 jaar terug gaat, waar andere bedrijven die voordelen niet hebben (op sony na).

Ze hebben door de jaren heen veel gedaan om goede toestellen te maken.

Maar je insinueert dat veel verkoop gelijk staat aan een goed product?
Ik weet niet of het zo werkt, ik zie voldoende goede producten die voor geen meter verkopen. De gemiddelde consument ziet Apple of Samsung en denkt hey dat ken ik of die had ik voorheen ook, die die maar.
"Maar je insinueert dat veel verkoop gelijk staat aan een goed product?
Ik weet niet of het zo werkt, ik zie voldoende goede producten die voor geen meter verkopen."

Neenee, andersom werkt dat natuurlijk niet. Je kan een heel goed product hebben maar als niemand het kent verkoopt het zeker niet.

Ook verkoopt een product niet zo goed (Samsung/Apple) als al die mensen er een slechte ervaring mee hebben of krijgen (HTC een jaar of 3 geleden). Mond op mond reclame is nog steeds de beste, en ook daarin slaagt Samsung omdat ze prima telefoons maken.
Je staat er erg gekleurd in. Alles over WP wordt de hemel in geschreven, de rest wordt afgebrand. Nu vind ik WP ook het beste, snelste, zuinigste systeem, heb het lang gebruikt (nog steeds op de achtergrond), maar Microsoft heeft het verknoeid, net als de xbox one. Het heeft te weinig ondersteuning gekregen. Na jaren van beloftes dat dit systeem fors gaat groeien, heb ik het geloof verloren. Ook blijf ik de apps missen.
Nu dus over op Android, iOS ook even geprobeerd, maar dat beviel niet. Tevens vind ik de prijs-kwalitieitsverhouding van de iphones lachwekkend.

Ik heb inmiddels diverse phones gehad en die van Samsung, vooral de Edge bevalt me het beste. Nu gaan roepen dat de bouwkwaliteit niets is en van plastic, is jezelf onegloofwaarodg maken. De S6 is van metaal en het beste gebouwde toestel dat er nu te krijgen is. YouTube staat vol met valtesten etc. Zelfs nadat er aan auto overheen is gereden werkt hij nog. Scherm gebarsten, uiteraard, maar functioneert nog wel. Het is uniek.

https://youtu.be/DpsyGweP5so

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 14 augustus 2015 09:55]

Microsoft heeft niks verknoeit op de kwaliteit van het OS, maar alles eromheen wel.
O.a. relaties met OEM's, de gesloten houding naar OEM's, OEM's mogen niks, OEM's moeten perse Qualcomm hardware gebruiken dit en dat. Mogen maar bepaalde soort resoluties gebruiken in het begin en ga zo maar door.

Android is praktisch ongekende vrijheid tot zover de play store het toelaat en nog werkt en de Google apps die meegeleverd worden nog goed werken.
Verder mag je aan Android rommelen wat je maar wil. Windows Phone mag je niks.

Daarnaast heeft Microsoft de early adopters ook flink verneukt met Windows Phone 7. Praktisch alle Windows Phone toestellen hedendaags worden gemaakt door Microsoft zelf(nokia phone division). En alle nieuwe OEM's waar men zo over ophemelt door sommigen hier zijn chinese lage kwaliteit troep met standaard allemaal dezelfde Qualcomm 400 SoC's en verdere chipset. Nou daar win je de oorlog mee. Nee.

Als voorbeeld, Samsung heeft nu de "edge" geintroduceerd. Daar heeft Google helemaal geen code voor geschreven om de zeikant van dat scherm te laten werken. Dat heeft Samsung helemaal zelf geschreven en in de source code van Android gedrukt. Denk aan de functionaliteiten van de Note pen. Allemaal extra source code ontwikkeld bij Samsung en in Android verwerkt.

Kan dit met Windows Phone/ Windows 10 Mobile? Nee. Samsung kan niet innoveren met een gesloten OS van Microsoft. Dat is zo uit de tijd. Het is hedendaags heel anders. Je pakt ergens een basis source code vandaan waar iedereen weet dat daar applicaties op werken. En bouw daar op je eigen innovaties.

En daarom gaat Windows falen op de mobile sector.
snap niet dat dit als -1 wordt gemodereerd.

Op alle fronten ben ik het met je eens.
Ik verwacht daarom ook niet dat de, zoveelste, belofte, nu Windows 10 geheten, voor de boost gaat zorgen. Die gaat niet meer komen. Helaas nogmaals. Maar ik ben over op Android en het bevalt me ook prima.
Desktop: Windows
Smartphone: Android
Tablet: iPad

Dat is mi de beste keuze op dit moment voor ieder device

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 14 augustus 2015 13:09]

Samsung kan niet innoveren met een gesloten OS van Microsoft. Dat is zo uit de tijd. Het is hedendaags heel anders
Dat is ook helemaal niet nodig. Net zoals het niet nodig is dat Samsung niet kan innoveren met iOS. Het feit dat Windows Phone gesloten is, heeft zowel voordelen als nadelen. De voordelen wegen mijn inziens zwaarder dan de nadelen. Kijk naar iOS: mensen waarderen iOS omdat het out-of-the-box werkt. Of je nu een iPhone 4 of 6 of een iPad neemt. Het gesloten karakter van het OS zorgt juist voor stabiliteit, snelheid en een consistente gebruikerservaring. Dat heeft niets met "uit de tijd te maken". Het is aan Apple en Microsoft zelf om te innoveren met het OS. En dat doen ze ook. Al zou ik beargumenteren dat Microsoft qua innovatie een stuk vooruit loopt op Apple momenteel.
Android is een OS dat customizable is door de fabrikanten, klopt. Maar daardoor is er enorme fragmentatie ontstaan en dat is voor de consument zeer verwarrend. Om nog maar te zwijgen van alle bloatware die je op Android toestellen vindt. En om Samsung als voorbeeld te noemen; er is geen enkele fabrikant die zoveel onnodige functies aan zijn toestellen toevoegt dan welke andere fabrikant dan ook. Veel daarvan werken ook nog eens ondermaats. Ook delft Android qua snelheid, stabiliteit en vooral veiligheid het onderspit vergeleken met de andere 2.
Tweakers kijken anders tegen een smartphone aan dan de reguliere gebruiker. En laat de laatste groep nou fors in de meerderheid zijn. En deze groep interesseert het niet of een fabrikant zijn eigen code aan een OS kan toevoegen. Het OS moet gewoon werken, apps moeten draaien en het moet doen wat de gebruiker ermee wil. Die keuze staat prominent bovenaan. Hardstikke leuk, zo'n Edge scherm. Maar wat voegt het nu effectief toe aan het gebruik van je smartphone? Prima, het ziet er leuk uit, maar het lijkt imo gewoon weer een gimmick die ervoor zorgt dat Samsung zijn marketing campagne weer een boost kan geven. En serieus, om daar nu zoveel geld voor te betalen?
En daarom gaat Windows falen op de mobile sector.
Microsoft heeft zeker fouten gemaakt. Fouten die door Satya Nadella grondig worden hersteld. Windows gaat helemaal niet falen op de mobiele sector, dat is pure onzin en niets anders dan een flame aan Microsoft's adres.
De innovatie en eenheid die Microsoft momenteel creeert in zijn diensten, soft -en hardware zorgt er juist voor dat Microsoft de grootste kans ooit heeft om succesvol te worden op de mobiele markt. Het bedrijf maakt een grote switch door momenteel. Dat is al te merken aan de reputatie, die al veel meer "cool" is dan jaren geleden.
En alle nieuwe OEM's waar men zo over ophemelt door sommigen hier zijn chinese lage kwaliteit troep met standaard allemaal dezelfde Qualcomm 400 SoC's en verdere chipset. Nou daar win je de oorlog mee. Nee.
Laten we voor de grap eens een handvol "Chinese lage kwaliteit troep" met Android en Windows Phone naast elkaar leggen. Rara welke de "oorlog" dan wint... ;)

We spreken elkaar nog wel over, pak 'm beet, een jaartje of 2 ;)
Das helemaal niet uniek. Dat had de iPhone 4 ook al.
Kennis van mij heeft hem uit de auto laten vallen voor een kort ritje en kwam hem anderhalf uur later tegen op straat. Helaas natuurlijk minimaal vier vrachtwagens overheen gereden. Goed. Toestel deed het nog prima. Scherm was kapot en achterkant aan gort natuurlijk. Nieuwe voor en achterkant opgezet en toestel kon weer door hoor.

De bouwkaliteit van alle samsung toestellen behalve de S6 was ook vrij slecht. In verhouding met de S6. Het metaal is nu echt metaal. Niet verchroomd kunststof met een metalen structuurframe erin verwerkt. Waarom denk je anders dat alle voorgaande galaxy toestellen van die donkere vlekken kregen bij val en stootshade aan de rand? De "verf" liet dan los.

Dit (en de exorbitant hoge prijzen van onderdelen) hebben er bij mij voor gezorgd dat samsung de deur niet inkomt tenzij het voor reparaties is.
  • Mooie schermen zijn geen exclusiviteit voor Samsung
  • Als je van plastic fantastic houdt ja. Maar exclusieve materialen, stevigheid, krasbestendigheid en oog voor afwerking en detail kan ik bij Samsung Galaxy's echt niet ontdekken.
  • Ik ken er geen 1 om eerlijk te zijn. Touchwiz is traag, gebruikt enorm veel storage, zit vol met bloatware apps van Google en Samsung die niet te verwijderen zijn en het menu systeem is incosistent en zeer ongebruiksvriendelijk.
Nee, wat mij betreft zijn er zat redenen om geen Samsung te nemen.
* Mooie schermen zijn er genoeg. Samsung heeft met zijn Super Amoled niet alleen een mooi scherm, het is het mooiste scherm. Wat mij betreft heeft Samsung daarin gemakkelijk een straatlengte voorsprong op zijn dichtstbijzijnde concurrent. Ooit eens de stap gemaakt naar Iphone en ik miste het felle sprankelende scherm van Samsung meteen. Het scherm van Samsung is reden nummer 1 om voor Samsung te gaan. En aangezien we in het digitale tijdperk steeds vaker naar ons scherm kijken wordt de kwaliteit van dat scherm dus ook steeds belangrijker.

* De nieuwste samsung modellen zijn niet meer plastic maar bestaat uit prachtige metalen afgewerkt met glas. Kwa uiterlijk en materiaalen komt er niets in de buurt van de S6Edge,

* De nieuwste versie van Touchwiz heeft nauwelijks bloatware meer (alleen een paar microsoft apps die toch wel handig zijn) en is een stuk sneller. Bovendien is de nieuwste versie nagenoeg gelijk aan een clean versie van Android.

[Reactie gewijzigd door LordFarid op 14 augustus 2015 14:40]

Dat mooie scherm lees je genoeg over dat die na een tijd begint te vergelen. Ik geef toe dat de S6 een mooi scherm heeft (imo net wat mooier dan die van mijn LG G4), maar als dat scherm gelig gaat worden zeg ik dikke doei wat heb je er aan?

Jaja, er zijn mensen die touchwiz fijn vinden. Ja er zijn ook mensen die het fijn vinden vernederd te worden. Niet echt een argument dus. Ook ik ken niemand die zegt dat TW fijn werkt (behalve dan de KPN verkoper die mij een S6 edge probeerde aan te smeren..).

Een echte Tweaker weet wel CM erop te zetten, maar waarom zou je dat willen bij 1 van de top 5 telefoons van dit moment? Als iemand Tweaker is hoeft die niet altijd willen tweaken met de producten die hij/zij koopt. Klooien met telefoons is niet mijn ding, klooien met computers bijv weer wel. Dat is dan ook 1 van de redenen dat ik de LG G4 heb genomen. Die schil is vele maal fijner en geeft mij niet direct de behoefte een andere rom erop te gooien.

Verder wat LCP al zei.
Dat mooie scherm lees je genoeg over dat die na een tijd begint te vergelen. Ik geef toe dat de S6 een mooi scherm heeft (imo net wat mooier dan die van mijn LG G4), maar als dat scherm gelig gaat worden zeg ik dikke doei wat heb je er aan?
Misschien moeten die mensen niet zoveel roken die daar over klagen ;).

Heb een SGS2, note 2 en momenteel een note 4 die ik allemaal veel heb gebruikt maar nooit klachten over heb wat kleuren. Ik kijk er elke avond bij het slapen wel een filmpje mee en nergens last van. Maar het zal als zovaak wel zo zijn dat die 'paar mensen' de slechte dingen goed kunnen uitvergroten maar het niet hebben over de dingen die wel goed gaan.

Samsung telefoons hebben volgens mij ook wel een soort kleurenprofiel instelling waarbij nog het één en ander is in te stellen, wellicht hebben die mensen gewoon een te warme kleur ingesteld.

Enige nadeel bij AMOLED vind ik nog dat de helderheid wat beperkt is. In het donker is het verblindend, maar overdag en zeker met de zon is het maar net aan leesbaar, en dat hoefde ik met een Note 2 of SGS2 denk ik niet eens te proberen zonder een hand over het scherm.
Prima software support? Uhh, nee. Samsung is vreselijk met updates. Geef mij dan maar een Nexus :>
Ik vind de TW schil op de S6 geen drama. Loopt hartstikke soepel bij mij sinds de laatste firmware update. Als referentie heb ik een iPhone 6 dus ik weet wel ongeveer wat soepel is.

Neemt niet weg dat Samsung meer aan geheugen optimalisatie moet gaan doen.
Ik vond de iPhone 6 inderdaad niet snel reageren, maar de s6 edge blinkt bij mij ook niet uit. Bij in het intoetsen van de pincode bijvoorbeeld al. Dan mist hij vaak toetsaanslagen in het begin, alsof hij wakker moet worden. Moet daardoor vaak twee keer pincode invoeren. Ook toestenbord heeft vertraging. Mijn Oneplus one heeft dat niet. Verder supertoestel, vooral camera en scherm hebben een wow factor. Accu is dan weer stukken minder. Ik haal er vaak geen dag mee. Dit vind ik weer een dealbreaker. Om die reden heeft de Oneplus mijn voorkeur.
Het geheugen bij Android is volledige geautomatiseerd, maar zal wel zo veel mogelijk het geheugen vol houden. Een vol geheugen gebruikt niet meer of minder stroom, wel zorgt het ervoor dat veel gebruikte functionaliteiten in je geheugen blijven staan waardoor het sneller is. Je geheugen is nog altijd sneller dat flash geheugen. Tenminste, ik denk dat je daar wel mee eens bent toch?
Maakt toch geen ruk uit. Voor zover die ingebouwde zut niet uit te schakelen is (en dat zijn de meeste onderhand wel) kun je nog altijd je toestel rooten en met een tooltje die rommel gewoon eruit flikkeren.

Ik kies een telefoon vanwege de functionaliteit en vooral een groot scherm. Ik ben al jaren een Note adept, en zit nu wel met een schuin oog naar deze te kijken. Tegen de tijd dat ik 'aan de beurt ben, is er vast wel een root methode en misschien zelfs een leuke ROM. We zijn hier tenslotte op Tweakers, dus een beetje effort en je zet zo'n ding helemaal naar je hand. Wil je een perfecte out of the box experience, weet je waar je zijn moet. Android heeft voor mij juist de aantrekkingskracht omdat ik het kan aanpassen aan mij ipv andersom zoals je bij 'de andere kant' moet doen. Da's geen kritiek, maar een constatering.

Ik ben trouwens benieuwd hoeveel zut je op je telefoon moet installeren wil je de boel vol krijgen. Of hoeveel programma's je tegelijk open hebt voor ie begint te piepen. En is dat dan allemaal écht in gebruik of is het verzamelwoede? Ik heb nl wel eens momenten gehad dat ik er heel veel op had staan, maar vol is me nog nooit gelukt. Ja, met Android 2.2 ofzo...toen we nog allemaal aan het prutsen waren met move to sd enzo. Maar goed, ik ben geen doorsnee gebruiker. Wat er bij mij op staat, gebruik ik ook echt. En wat ik niet meer gebruik, gaat er ook meteen af.
Helemaal mee eens. Het is van de zotte dat Samsung zoveel mb's wegsnoept en je er ook nog dik voor laat betalen.
Dat doen ze bij Apple toch een stuk slimmer. Vast ook veel andere merken, maar daarin ben ik niet thuis.
Wat is er mis met Touchwiz dan ? Wat is het drama dan ?
Inderdaad. De bloatware van Samsung is dramatisch. Een Samsung telefoon is als een Porsche waarbij stront op de stoelen is gesmeerd: Prachtige auto maar je kunt er niets mee.

Alleen Samsungs met Cyanogenmod draaien presteren. Maar waarom zou je dan nog een Samsung kopen?
[...]


Precies een van de redenen waarom ik niet snap dat veel mensen nog voor Samsung kiezen. De Touchwiz schil en interface is nog steeds een drama. En in mijn optiek dient een smartphone zelf zijn eigen geheugenmanagement te doen zonder dat de gebruiker daar last van moet hebben. Het heet niet voor niets een "smart" phone.
Sowieso kun je beginnen een boel van die samsung services en apps uit te zetten, dat scheelt je al een paar honderd mb geheugen heb ik op mijn note 3 gemerkt.

Verder zal 't wel net als met HTC en Apple zijn destijds: iedereen heeft er een dus iedereen wil 't ook als ze otch een nieuwe moeten.Ik ben eerder verbaasd dan gefrusteerd dat Samsung hiermee nog niet zijn eigen graf gegraven heeft...
Als ik het goed begrijp heeft de S6+ dus geen S-Pen waar de nieuwe Note deze wel krijgt? Dat zal voor een aantal personen toch wel een nadeel zijn denk ik? Samsung benadrukte het gebruik van die S-Pen toch veelvuldig.

De keyboard-cover vind ik slim bedacht, hoewel nog niet heel fraai in zijn vormgeving. Maar door het grote scherm worden dergelijke accessoires wel mogelijk.

- edit: Lees net in het andere nieuwsbericht dat de stylus in Europa amper gebruikt zou worden en daardoor de Note niet naar Europa komt.

[Reactie gewijzigd door Wom op 13 augustus 2015 17:07]

Ik weet dat er nog altijd een groepje is dat is blijven hangen bij de laatste high-end smartphones met hardwarematig toetsenbord, zoals de HTC Desire Z. Ik heb ook zo'n toestel gehad, maar als je eenmaal snel kunt tikken op een touchscreen, vind ik de meerwaarde nog maar minimaal. Ik zou in ieder geval niet zo'n cover op een mooie telefoon zetten ;)

Over de S-Pen:
Het ontbreken van een pennetje in de S6 Edge+ zal voor de meeste potentiële kopers geen probleem zijn volgens Samsung, aangezien zij er inmiddels achter zijn gekomen dat vrijwel niemand in Nederland de S Pen gebruikt.

[Reactie gewijzigd door TomasH op 13 augustus 2015 17:09]

Ik zou nog altijd graag een keyboard voor landscape willen hebben.
Als je met een terminal moet werken op je smartphone, is zo'n fysiek keyboard echt hemelsch.
Een touchtoetsenbord is dan niet enkel irritant, maar ook behoorlijk onwerkbaar en enorm vertragend; zeker als je symbolen moet hebben.

Voor alledaagse dingetjes werkt het wel okee natuurlijk. :)
Je kan ook altijd via bluetooth of microUSB naar USB kabeltje een draadloos toetsenbord (en muis) aansluiten?

Dat werkt ook top op een telefoon :-)
Klopt klopt, maar die draag ik natuurlijk niet de hele tijd bij me :)
De kracht van zo'n keyboardje in je telefoon is dat je hem altijd kan gebruiken, waar je ook bent; zelfs in de kroeg. :P
Waarom zou je in de kroeg met terminal moeten werken.. of überhaupt met je telefoon. Ga lekker bier drinken.
Niet iedereen heeft een 9 to 5 job, ya know. :P
Agreed.

Ik zat dan ook in spanning uit te kijken naar de (al eerdere gerumorde) keyboard cover van de S6 Edge+. Helaas is de uiteindelijke implementatie gruwelijk slecht. Je verliest en nog steeds vrijwel permanent screen estate, en de build quality is ruk, en je hebt alsnog een beperkt aantal toetsen, en je hebt geen fallback voor een ander touch toetsenbordje (ik Swype/Swiftkey regelmatig met 1 vinger als het even niet handig is om het hardware keyboardje te trekken), en het design is ruk.

Ik had gehoopt dat ze met een enigszins stijve landscape klap-cover zouden zijn gekomen (Surface Pro-achtig, maar dan dus stijver).

De Blackberry Venice is momenteel de enige concrete hoop (al is die ook twee maatjes groter dan ik zou willen). Schrale troost is dat er blijkbaar wel weer wat aandacht voor fatsoenlijke mobile hardware tobo's is.
Waarom zo'n klein toetsenbordje ?
Hadden ze niet beter een bredere kunnen maken voor gebruik in landscape mode ?
Dat gebeurt bij tabletten wel.
Nooit begrepen waarom die smartphone schermpjes zo smal zijn in portrait.
Persoonlijk heb ik het idee dat Samsung een beetje op het verkeerde paard aan het inzetten is.
Veel mensen om me heen hebben juist een Note en wachten op de Note 5.
Anderen welke de overstap willen maken naar android willen graag ook een Note halen.
Bijna niemand die ik ken zit te wachten op een Edge toestel.

De Note is toch een van de populairste samsung telefoons hier op de markt.
De S-pen is echt fenomenaal daar kan geen andere toestel bijna tegen op, ik zou zelf niet anders willen. Foto`s bewerken, notities schrijven, een systeem op afstand overnemen en de s-pen als muis gebruiken etc.. het werkt echt super.

Ik zie Apple juist binnenkort komen met een telefoon met een soortgelijk iets als de s-pen en dan kon dat Samsung weleens behoorlijk wat klanten kosten.
Of ze releasen 'm uiteindelijk toch in Europa. Het is niet alsof ze 'm dan ineens moeten gaan ontwikkelen. Ze zullen wel met hun spyware hebben kunnen constateren dat niet heel veel mensen dat pennetje gebruiken. Ik moet zeggen dat ik 'm achteraf ook minder gebruik dan ik had gedacht. Maar dat komt ook denk ik omdat er niet veel leuke software voor is. Ja, er zijn tekenprogramma's, maar ik had een beetje verwacht dat er creatieve geesten leuke dingen zouden bedenken voor zo'n pen.
Het is wel retehandig als je met Google Maps bezig bent, of inderdaad even snel een schetsje maken. Dingen opschrijven is voor mij zinloos. Mijn handschrift is slecht en ik schrijf te groot voor zo'n scherm.
Ik heb de Note 4 voor zijn grote scherm, dat pennetje ben ik al maanden kwijt. Er valt toch niet serieus te tekenen of schrijven op zo'n scherm..

Het enige nadeel is dat er allemaal stof in dat "pengat" komt.
Als ik het goed begrijp heeft de S6+ dus geen S-Pen waar de nieuwe Note deze wel krijgt? Dat zal voor een aantal personen toch wel een nadeel zijn denk ik? Samsung benadrukte het gebruik van die S-Pen toch veelvuldig.

De keyboard-cover vind ik slim bedacht, hoewel nog niet heel fraai in zijn vormgeving. Maar door het grote scherm worden dergelijke accessoires wel mogelijk.

- edit: Lees net in het andere nieuwsbericht dat de stylus in Europa amper gebruikt zou worden en daardoor de Note niet naar Europa komt.
Ik gebruik mijn stylus idd zelden, but when I do is het meestal voor 't maken van notities/doodles, gepriegel in een app of een website die anno 2015 nog moeite heeft met mobiele schermen.
De Note was toch wel het werk-paard device van Samsung. Vreemde keus om deze niet hier uit te brengen. Gewoon een toestel met opties; microSD, vervangbare accu en de stylus voor de mensen die het gebruiken.

Ik denk dat ze hiermee dan ook een fout maken. De S6 is immers al groot zat voor de meesten. Mensen voor wie die 0,6" het verschil maakt, zullen niet zo'n grote groep vormen, denk ik.

Met de Note-serie hadden ze tenminste de mogelijkheid wat anders aan te bieden.

Aan de andere kant, hoeveel mensen maken nu werkelijk gebruik van de optie de accu te vervangen? Of de stylus? Dat aantal zal tov het totale aantal Note-kopers niet super groot zijn. Maar toch, ze hadden de optie om een groter deel van de markt aan te spreken in Europa.

Nu laten ze feitelijk ruimte voor een ander om in dit gat te springen. De 5,5" grote LG G4 is er eigenlijk al met deze opties.

Overigens vind ik het ook bullshit om te stellen dat je geen vervangbare accu kunt aanbieden in een toestel dat niet van plastic is aan de achterkant. We hebben door de jaren heen verschillende toestellen gehad waarbij dit gewoon mogelijk was en de hoeveelheid plastic minimaal of geheel afwezig was. Desnoods doe je wat met schroeven oid.
Ik heb met mijn S5 ( na de Note1 ) geen issues met de accu.
Ik haal mijn dag wel, en heb ernaast een powerbank, voor als het écht niet haalbaar is.

Nu ben ik in de gelukkige positie dat ik vrijwel altijd mijn telefoon kan opladen, in de auto, thuis en op mijn werkplekken.
Ik heb destijds wel 3 accu's bijbesteld bij de S5 ( gewoonte sinds mijn N900 ;) ) maar heb ze alleen tijdens mijn vakantie een keer in gebruik gehad, en de S6 van mijn vrouw kon het af met de powerbank.

( een accu snel verwisselen IS makkelijker, maar het is imo geen reden meer om het over te slaan )
De vervangbare accu is voor mij persoonlijk niet om de werktijd te verlengen. Het is meer om de gebruiksduur de verlengen. Bijv. als je langer met een telefoon wil doen dan 2 jaar. Ik heb momenteel een iPhone 6 en een M8 waarvan de accu's al aan het denigreren zijn en die dus merkbaar een mindere accuduur hebben. Over een jaar zal het gewoon ronduit slecht zijn. Nu heeft het eea ook te maken met de kwaliteit van de accu, en Samsung is daar over het algemeen niet al te zuinig mee. Maar iedere accu kent degradatie, dus het vervangen blijft een groot voordeel. Ook als je je toestel bijv. doorgeeft of door wil verkopen.
De Note was toch wel het werk-paard device van Samsung. Vreemde keus om deze niet hier uit te brengen. Gewoon een toestel met opties; microSD, vervangbare accu en de stylus voor de mensen die het gebruiken.

Ik denk dat ze hiermee dan ook een fout maken. De S6 is immers al groot zat voor de meesten. Mensen voor wie die 0,6" het verschil maakt, zullen niet zo'n grote groep vormen, denk ik.

Met de Note-serie hadden ze tenminste de mogelijkheid wat anders aan te bieden.

Aan de andere kant, hoeveel mensen maken nu werkelijk gebruik van de optie de accu te vervangen? Of de stylus? Dat aantal zal tov het totale aantal Note-kopers niet super groot zijn. Maar toch, ze hadden de optie om een groter deel van de markt aan te spreken in Europa.
Ik, daarmee heeft mijn note 1 't een jaar langer uitgehouden ( 2x nieuwe accu moeten kopen).
Ook maak ik gebruik van een 64gb SD kaart, zodat ik geen 100 euro extra hoef te betalen voor een hoeveelheid geheugen die in mijn ogen standaard is anno 2015.

At the rate this is going, wordt de Note 4 voor de komende jaren mijn eind station :/

Wat scherm grootte betreft zit je wel goed, 't verschil met een S2 en Note1 was een hele inch extra op 4,3", dus bijna 25% meer diagonaal. Nu hebben we "0.6 meer op een diagonaal van "5.1, da's net 12% meer op een toch al werkbare diagonaal...
Wat vind je eigenlijk van het design van de Note 5? Het gebogen glas aan de achterkant (afgezien van het gegeven dat je de batterij niet kan vervangen)? Laat het een keer vallen en het is kapot.
Ik heb toevallig vorige week nog een nieuwe accu voor mijn Note 3 gekocht. De performance is na 2 jaar toch echt merkbaar slechter ('s ochtends bij het ontbijt tweakers en andere nieuwspagina's lezen en ik was al 30% kwijt), nu met de nieuwe accu is het weer als van ouds (nu 1 a 2% kwijt voor dezelfde duur aan nieuws lezen).

Ik heb nog nooit een telefoon meegemaakt waarbij de accu nog goed presteert na 2 jaar. Ik zat te wachten op de Note 5 als vervanging voor deze Note 3 en ik hoopte daarbij nog dat ze niet het zelfde zouden doen als de S6 (Edge), dus een verwisselbare accu en een microSD slot. Erg jammer dat beide dingen dus wel het geval zijn bij de S6 Edge+.

Geen idee wat ik nu ga doen, misschien maar een jaar een sim only nemen en wachten op de Note 6. Deze Note 3 is op zich nog prima, zeker nu de accu vervangen is.
Echt een slechte set van Samsung om de Note 5 niet in Europa te releasen. De Note lijn is toch een succes en is bekend? Ik wil helemaal geen lelijke Edge telefoon. Ik heb nu de Note 4, dus als ik de Note 5 wil moet ik hem importeren :?
Wij kennen de interne financieele gegevens van Samsung niet. Het zou zo maar kunnen dat er op de Note (ondanks dat ie niet onaardig verkoopt) gewoon geen geld wordt verdiend. En misschien hebben ze geleerd (of juist niet) van de introductie van de S6/S6 Edge, waar het toestel waarvan ze dachten dat het ging verkopen niet zo goed verkocht, en het ding dat mensen wilden hebben niet te leveren was....
Een oprechte vraag: Waarom verkoopt de S6/S6 Edge niet goed? Ik was in de veronderstelling dat dit toestel juist een succes was commercieel gezien. Daarnaast zijn de gebruikersreviews positief en spreekt men in mijn kennissenkring er vol lof over. Tot slot heb ik het toestel ook (de S6) en ben ook niets anders dan vol lof over.
Wij kennen de interne financieele gegevens van Samsung niet. Het zou zo maar kunnen dat er op de Note (ondanks dat ie niet onaardig verkoopt) gewoon geen geld wordt verdiend. En misschien hebben ze geleerd (of juist niet) van de introductie van de S6/S6 Edge, waar het toestel waarvan ze dachten dat het ging verkopen niet zo goed verkocht, en het ding dat mensen wilden hebben niet te leveren was....
Ontwikkelingskosten van de note lijken me marginaal, tot nu toe waren de notes niets anders dan het in mei gelanceerde vlaggeschip met een stylus, groter scherm en iets snellere SoC. Dus ipv een dergelijk toestel van scratch te moeten ontwikkelen, hoeven ze enkel de socs te cherry pikken zodat ze die harder kunnen laten draaien en een nieuwe behuizing + schemr te ontwikkelen ( en dat scherm gaat dan weer in 't vlaggeschip van 't jaar erop).

Dus basically is het een grotere S2/S3/S4/S5 met nagenoeg dezelfde technologie aan boord, voor een hogere prijs dan 't vlaggeschip zelf.
Waarschijnlijk wel. En dan moet je ook heel goed opletten of het toestel wel de juiste netwerkondersteuning aan boord heeft voor de netwerken hier...

It's all about the money, Samsung gaat behoorlijk de verkeerde kant op.
Zo'n beetje alles wat Android fans graag wilden en waarom ze wegbleven bij Apple, gaat Samsung nu opeens doen. Lekker marktinzicht.
Ik vind het sowieso wel een rare zet... Ze hebben persé de presentatie naar voren gehaald om de iPhone 6S/6S+ voor te zijn etc. En dan brengen ze de telefoon die t meest te vergelijken is met die 2, niet naar Europa... Ik denk juist dat mensen liever een pen dan een gekromd scherm voor lief nemen! (al helemaal voor het geld)
Ik ben ook nog benieuwd wat voor tablet er wordt aangekondigd. Op de teaserfoto's stonden drie apparaten: Galaxy S6 edge+ (bekend), Note 5 (bekend) en..?

Vanavond maar eens de stream bekijken. Ik hoop nog op een nieuw Note 8.4 of 10.1 tablet met s-pen. Mijn eerste Note 10.1 is wel aan "vervanging" toe.. :+

[Reactie gewijzigd door Black Piet op 13 augustus 2015 17:24]

Samsung heeft al de nieuwe tab s tablets aangekondigd.
De tab S2 inderdaad... Ik zocht eigenlijk naar een versie met pen (dus een Note model).
Ze hadden op het allerlaatst een teaser van 20 seconden ofzo, over hun nieuwe smartwatch Gear 2. Maar verdere info gaven ze niet...
Oei, Note 5 niet naar Nederland? Vind ik als fervent Note 2 / Note 4 gebruiker een dikke misser. Ik heb niks met dat gebogen randje en de stylus vond ik wel een fijn ding. De Notes hebben inderdaad best wel wat fans, ben benieuwd hoe die gaan reageren.
De N4 is tov N5 geen grote vooruitgang... eerder het tegenovergestelde. Kennelijk hebben ze zelf dat ook door bij SamsSung, vandaar dat Note5 in de EU wordt overgeslagen? Hoop in ieder geval dat ze de draad bij N6 weer oppakken.
Het enige voordeel van deze Galaxy S6 Edge+ is dat de prijs van de Note4 zal kelderen. Voor mij is dat gunstig; ik zoek een vervanger voor mijn Find7 en zou daar momenteel rond de ¤ 45 per maand voor betalen.
Is zo'n gebogen scherm niet wat schadegevoelig voor iets dat voornamelijk door de zakelijke markt wordt gebruikt? Het lijkt me dat je een gedeelte van het scherm niet goed kan beschermen of niet goed kan gebruiken bij een stevige case. Kan natuurlijk ook zijn dat ik er volledig naast zit, geen ervaring met de reguliere Edge.
Het lijkt me eerder dan zo'n afgeronde rand minder gevoelig dan een scherpe rand.
Dat lijkt mij ook, maar ik maakt me vooral zorgen om de voorkant. Het lijkt me met dit toestel niet mogelijk om een case te gebruiken met een klein opstaand randje zodat als ie plat op de voorkant valt de case ipv het scherm de schok absorbeert.
Ik zit met exact hetzelfde dilemma. Zou best een edge+ willen, maar dan wel in een goede case die goed beschermd, maar niet het functioneren benadeeld
Er komen vast cases waarbij aan de boven en onderkant zo'n opstaand randje zit :)
Is het (al) bekend waarom de Note 5 niet uitkomt in Europa? Aangezien deze Edge+ toch wel uitkomt in Amerika en Azië, vermoed ik?

Samsung heeft precies wel nog steeds moeite met een fatsoenlijk beheer van de hoeveelheid RAM die gebruikt wordt. 2,2 GB RAM enkel en alleen voor het systeem, zonder dat je iets open hebt :/ . Daar gaat iets niet helemaal goed. Zo'n prachtige specs vind ik heel leuk om over te lezen, maar zou het niet handiger zijn als Samsung ook eens aan de slag gaat met de optimalisatie van de software. Optimale software en 3 GB levert volgens mij veel meer winst op dan er maar opnieuw een GB'tje bij steken :)

Verder mooie telefoon, al zou ik nooit de gebogen randen overwegen. Maar misschien anticiperen ze zo op de populariteit van de S6 Edge terwijl de gewone S6 niet bijster populair was.

Jullie zijn er trouwens best snel bij :9
Is het (al) bekend waarom de Note 5 niet uitkomt in Europa? Aangezien deze Edge+ toch wel uitkomt in Amerika en Azië, vermoed ik?
Zal wel het gevolg zijn van een kosten/baten analyse. De Europese markt is voor tech-producten sowieso niet meer een heel interessante markt, dus wil je de kosten zo laag mogelijk houden. En ieder extra product zorgt weer voor extra kosten.
Kun je aangeven waarop je baseert dat de Europese markt niet (meer) interessant zou zijn?
Op nu.nl staat dat hij dan ging concureren met de s6 plus. Dat is volgens hun de reden.
Ik geloof best dat dit een goed toestel word, zoals zn broertje. Ook al voel je de randjes als je hem vast houd wat best vervelend is. Is het gewoon dom van samsung om nu iedereen een gebogen scherm door de strot te drukken.
Ik vind het ongelooflijk dat deze telefoon standaard zoveel ram geheugen in beslag neemt! Ik heb een Samsung Galaxy S3 met Cyanogenmod erop, en een schone installatie zonder extra apps neemt nauwelijks meer dan 500 MB ram geheugen in beslag. En hij draait als een zonnetje. Waar is al dat extra geheugengebruik toch goed voor?
ooit gehoord van disk buffers/cache? preloading van libraries? ;) Ik zou bijna zeggen, wat heb je aan veel geheugen als je het niet gebruikt?
Niet gebruikt geheugen is nutteloos geheugen. ;)
Ik heb precies hetzelfde. (Een i9300)
Morgen komt de i9301 binnen.

Wel leuk om te zien dat mensen 'oude' toestelleb effectief gebruiken.

Ik vind de S3 echt en super toestel.
Qua geluid en trilstand is het gewoon beter dan de S4 die ik hier voor had.
Ja ik vind het wel een sport om oude toestellen zo lang mogelijk werkbaar te houden. Met wat aanpassingen uit de android community draaien ze vaak nog prima de moderne apps/OS. Wat is het voordeel van de 9301 boven de 9300? Is dat niet een wat kleine upgrade?
De upgrade is niet zoveel aan eerlijk gezegd.
-De beste upgrade is eigenlijk het RAM geheugen, die is van 1000MB naar 1500MB gegaan.
-Android KitKat inplaats van JellyBean. (Interessert me niet zo er komt toch Cyanogenmod op.)
-Dit keer is heet een Qualcomm Snapdragoon 400 SoC inplaats van de Exynos variant,)
(Om heel eerlijk te zijn vindt ik dit een minpunt.)
-De i9301 heeft geen screen mirorring volgens deze review.
productreview: Samsung Galaxy S III Neo Blauw review door Goofman
Het schil van Samsung dat erover heen zit en hun firmware over het algemeen zitten vol met memory-leaks. Het irritante daarin is dat ze beloven te werken aan geheugen optimalisaties, maar me nichtje en vrienden hebben ze nooit gekregen (Galaxy S3/S5).

https://github.com/square/leakcanary/issues/1
Ik ben heel benieuwd of deze telefoon nog fijn is in gebruik. Ik heb zelf op dit moment de Galaxy S6 edge. Het gebeurd mij regelmatig dat je onbedoeld de zijkant van het scherm aanraakt en dat er daarom een onbedoelde handeling wordt uitgevoerd. Ik weet niet hoe dat bij andere mensen is? Maar ik denk dat het bij een grotere variant alleen maar erger wordt.
Ik heb daar gelukkig geen last van gehad tot nu toe. Wat dat betreft valt het mij niets tegen, want dat had ik namelijk wel verwacht
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True