Samsung Galaxy S III Neo Blauw Review
3 augustus 2014, laatste update op 29 augustus 2014, 78.376 views
Rapporteer
Voorlopig is dit voor mij de perfecte smartphone voor de juiste prijs. Het is zeker geen uitgeklede S3. Uiteraard is het ook geen S4, maar dat toestel voegt te weinig toe om er 100 Euro extra voor te betalen.
Pluspunten
- Goede prijs/kwaliteit verhouding
- Snelle, soepele gebruikservaring
- Mooi scherm (scherp + mooie kleuren)
- Goede hardware
- Laatste Android versie (KitKat)
- Compact
- Licht
Minpunten
- Kleur toestel (blauw?)
- Plastic achterkant
- Geen screenmirroring
Ik heb sinds de introductie van de originele S3 eigenlijk altijd al met een schuin oog naar deze smartphone gekeken. Dit omdat het toestel aan al mijn wensen voldeed en dat verpakt in een leuke behuizing met daarin een mooi, niet te klein scherm. Echter vond ik 'm altijd of te duur (daarom een tijdje met een LG Optimus 4x HD rondgelopen) of was ik eigenwijs en wilde ik experimenteren met een ander type smartphone (Nokia Lumia, Samsung Note 2, Huawei Ascend Mate).
Na een week of 2 geleden tegen een nieuwe Nexus 7 tablet voor een mooie prijs aangelopen te zijn, heb ik besloten mijn Huawei Ascend Mate koelkast de deur uit te doen en weer terug te gaan naar een compacter model. Ik heb tig keren de Tweakers pricewatch gefilterd op criteria die voor mij belangrijk waren (scherm <5 inch, Android 4.4, uitbreidbaar geheugen, gewicht <140 gram, werkgeheugen >1 Gb, te koop in lokale winkel, etc en telkens kwam ik uit bij de Galaxy S3 Neo. Dit bleek een recent uitgebrachte update van de originele S3 te zijn met een betere processor (Qualcom ipv Samsung), meer werkgeheugen (1,5 ipv 1 Gb) en last but not least Android 4.4.2. En te koop bij de Kijkshop voor 249 Euro. Ik heb de S3 Neo online besteld bij de Kijkshop (let op: als je je inschrijft voor de nieuwsbrief krijg je 5 Euro korting) en een uur later opgehaald.
Eindelijk had ik dan toch een Galaxy S3 en dan ook nog eens helemaal up-to-date met KitKat.
Ik heb 'm nu een aantal dagen in gebruik en hij voldoet aan al mijn verwachtingen. Het is een compact (ik kom van een 6,1 inch koelkast zoals ik al zei) toestel waar alles op en in zit wat ik nodig heb en het werkt ook allemaal vanuit de doos. Naast de standaard functionaliteit zoals bellen, surfen, mailen, foto's maken etc werken de GPS (icm Sygic navigatie voor in de auto), de Bluetooth (Spotify streamen in de auto), en de NFC (spielerij meer niet) ook 100%. Ook de accu houdt het makkelijk een dag vol wat mij alleszins meevalt aangezien de capaciteit slecht de helft (2100 mAh) is van de accucapaciteit in de Huawei Ascend Mate (4050 mAh).
Update 1: onderstaande minpunt is inmiddels door updates van apps en het raadplegen van de Sygic support site teniet gedaan. Ik heb Sygic naar de SD kaart gekopieerd en Dropsync kan inmiddels gewoon naar de SD kaart schrijven.
1 belangrijk minpunt waar ik tegenaan gelopen ben is het feit dat met Kit Kat veel apps niet meer naar de SD kaart kunnen schrijven. Dit heeft niets met de S3 Neo zelf te maken, dit is een standaard Kit Kat setting. Apps zoals Sygic (kaarten) en Dropsync (syncen van mijn foto's en filmpjes van Dropbox naar mijn SD kaart) kunnen geen gebruik meer maken van de SD kaart. Dit kan opgelost worden door de S3 Neo te rooten en het appje SDFix te installeren (dit appje zet met een eenmalige actie de schrijfrechten op de SD kaart weer aan). Voor de firmware versie die op mijn S3 Neo stond (30 juni 2014) is echter geen root beschikbaar. Ik heb daarom de voorgaande versie op mijn S3 Neo geflashed (van mei 2014). Deze is met Towelroot wel te rooten en nadat ik SDFix geïnstalleerd heb, kan er weer geschreven worden naar de SD kaart.
Update 2: ik ben er achter gekomen dat de S3 Neo itt de S3 NIET beschikt over screen mirroring. Ik had hier nog niet bij stil gestaan totdat ik een week of 2 geleden een firmware update van mijn WD TV Live binnenkreeg die Miracast screenmirroring mogelijk maakte. Het bleek dat mijn Nexus 7 2013 tablet deze optie had en uiteraard was ik benieuwd of de S3 Neo die ook zou kunnen. Helaas, de optie is niet beschikbaar. Waarom Samsung besloten heeft deze feature te deactiveren bij de S3 Neo is me een raadsel. Voor de duidelijkheid: puur het weergeven van de display van je smartphone op je tv (of pc etc) werkt niet. De S3 Neo kan wel vanuit de Youtube app, de foto app, de video app etc screencasten.
Update 3: vandaag de 1e firmware update mogen ontvangen sinds ik de S3 Neo gekocht heb. De androidversie is gelijk gebleven (4.4.2) en verder merk ik geen verschil. Het toestel staat iig op Samsung's lijst van up-to-date te houden toestellen :-)
Ik heb de S3 Neo nog te kort om er echt een goed oordeel over te geven, maar dit is voor mij voorlopig de perfecte smartphone voor de juiste prijs. Het is zeker geen uitgeklede S3. De S3 Neo is uiteraard geen S4, maar daar had ik geen 100 Euro extra voor over.