De eerste XPS 13 dateert alweer uit 2012 en dat model had een voordeel ten opzichte van andere ultrabooks met 13,3"-scherm. De randen om het scherm waren namelijk smaller dan gemiddeld en dat stelde Dell in staat de hele laptops kleiner te maken. Met een breedte van 31,6cm en een diepte van 20,5cm viel dat apparaat tussen 13,3"-machines en notebooks met een 11,6"-scherm in. Met het 2015-model van de XPS 13 gaat Dell nog een stuk verder.
De schermranden zijn aanzienlijk versmald van 12mm naar 5,2mm. Dell durft daarom zelf van 'randloos' te spreken en het bedrijf plakt de marketingterm 'infinity display' op het scherm. De breedte van de laptop bedraagt nu nog maar 30,4cm en de diepte is 20cm. De Dell XPS 13 is daarmee ter vergelijking nog maar een fractie groter dan de MacBook Air 11, maar dan met een 13,3"-scherm. Op het dikste punt is de laptop 15mm en het dunste deel is 9mm dik. Het gewicht komt bij ons model met touchscreen uit op 1,26 kilo.
Dell XPS 13 (2015) vs Apple MacBook Air 13
Het schermformaat van 13,3 inch is een favoriet van velen, al is met 11,6 inch het beeldoppervlak wel erg klein. Wie veel op pad is, zal echter de voorkeur geven aan een zo compact mogelijke laptop. Dat Dell er nu in is geslaagd beide voordelen te combineren is een mooie prestatie waar je continu profijt van hebt. Daarnaast is het ook gewoon prettig kijken naar een scherm met dergelijk dunne randen.
Is er dan niets negatiefs te melden over het scherm? Jawel. De rand is zó dun geworden dat er geen webcam meer aan de bovenkant past. Dell heeft er daarom voor gekozen de camera links onderin te plaatsen. Dit is geen handige plek want afgezien van het rare gezichtspunt dat degene met wie je aan het videobellen bent voorgeschoteld krijgt, komen je vingers continu levensgroot in beeld als je gewoon aan het typen bent. Daarnaast is het scharnier van het scherm vrij stug. Voordeel is dat het scherm niet gaat zwabberen als je de laptop opgeklapt verplaatst, maar je kunt het scherm daardoor wel moeilijk met één hand openen.
Het ontwerp van de gehele laptop is geslaagd. Dell heeft de nodige veranderingen doorgevoerd ten opzichte van het voorgaande model. De 2015-versie lijkt gesandwiched tussen twee platen van aluminium. Daartussen zit de zwarte body van koolstofvezels. Het gekozen ontwerp maakt de laptop zeer solide. Aan de onderkant zitten twee rubberen repen waarop de laptop steunt en die het systeem goed op zijn plek houden. Verder zit aan de onderkant een klepje waarachter alle keurmerken en andere informatie is weggewerkt.
Toetsenbord en trackpad
De vraag bij het versmallen van een laptop is of het toetsenbord hier onder gaat lijden, maar dat is bij de XPS niet het geval. Dell heeft een volwaardig toetsenbord gekozen zoals andere 13,3"-laptops hebben, alleen de shift-, caps lock- en tab-toetsen aan de linkerkant zijn iets smaller dan gebruikelijk maar daar ondervonden we geen hinder van tijdens het typen.
Dat typen is overigens een prettige ervaring op de laptop. De toetsen zijn licht gekromd, geven goede feedback, hebben voldoende travel en veren niet mee tijdens stevig typwerk. De lay-out is vertrouwd, al had ons testmodel een Duits qwertzu-indeling. Een witte led in de capslock-toets geeft aan dat deze geactiveerd is. De achtergrondverlichting kent drie standen, uit, fel en middelmatig. Dat is voldoende voor de meeste gebruikersscenario's voor typen bij schemering en in het donker.
Het trackpad is van een softe finish voorzien die niet te stroef en niet te glad aanvoelt. De geïntegreerde muisknoppen hebben een stevige, duidelijke klik. Het maakt dat het fijn werken is met het trackpad. Er zijn geen instellingen voor het oppervlak, Dell maakt gebruik van de Windows-drivers. Nu passen we zelf de instellingen ook nooit aan en de standaard gestures worden keurig ondersteund, maar gebruikers die gewend zijn aan een grote hoeveelheid verschillende gestures moeten wachten op Windows 10, dat acties koppelt aan veegbewegingen met drie vingers. De problemen met verspringen van de muiswijzer die sommige gebruikers lijken te hebben, hebben wij niet ondervonden.
Voeding
Dell heeft zijn compacte laptop van een even compacte voeding voorzien. De kleine 45W-adapter is kleiner dan een pakje sigaretten en weegt 254 gram. Overigens brengt Dell ook een 'Power Companion' met capaciteit van 12.000mAh uit, waarmee de XPS 13, maar ook twee andere mobiele apparaten, via usb op te laden zijn. Die accessoire krijgt een prijs van ongeveer 140 euro.