Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

MSI GS30 - Geslaagde fusie van desktop en laptop

26-03-2015 • 06:00

31

Gamelaptops zijn dankzij steeds zuinigere en snellere hardware ook steeds compacter geworden. MSI bouwde bijvoorbeeld al de dunne GS70, met een GTX 970M-videokaart, en er zijn al 13,3"-laptops te vinden met een GTX 860M-videokaart.

Voor het echte gamewerk wijk je echter het liefst uit naar een desktopvideokaart, realiseerde MSI zich. De fabrikant bouwde daarom een compacte 13,3"-laptop die met een 'externe videokaart' te combineren is. Alienware ontwikkelde een soortgelijk systeem door zijn Alienware 13 door middel van een kabel met de Graphics Amplifier te verbinden. MSI pakte het iets anders aan en was wat later dan Alienware, maar ondertussen is MSI's GS30 'Shadow' verkrijgbaar.

MSI verbindt de externe videokaart niet met behulp van een kabel, maar door de laptop boven op de videokaartdock te plaatsen. Bij het systeem van Alienware ondervonden we wel wat problemen en werkte niet iedere videokaart even goed. MSI beperkt de keuze door een eigen videokaart mee te leveren in de dock. Wij keken uiteraard of andere videokaarten ook werken en of de prijs van achtentwintighonderd euro gerechtvaardigd is.

Bij deze video hoort een geschreven review.

Reacties (31)

31
30
28
0
0
0
Wijzig sortering
Ik snap dit hele concept niet zo eigenlijk.

Er word ook niets gezegd over de game prestaties van de laptop zonder die bak eronder. Waarom zou je zo'n dikke laptop kopen als je toch alleen thuis met die bak eronder zit te gamen? Is dit handig voor bijvoorbeeld LAN parties? Kan je net zo goed een mini atx game pc bouwen en een i5 laptopje voor je andere zaken kopen.

Deze hype zal binnen No time compleet weg zijn denk ik.
+1

Ik zie de meerwaarde van dat geval er ook niet in.
Als of je zoon bak meeneemt onderweg in de bus, trein of naar school voor sommige 8)7
En voor de party's idd een leuke mini-itx bouwen als je niet te veel wilt schouwen.

[Reactie gewijzigd door Cosmo_nl op 23 juli 2024 05:29]

De meerwaarde is, dat je gewoon beneden kunt "werken" en eventueel boven kunt gamen, met 1 systeem. Nu heb ik 2 systemen te onderhouden, terwijl mn gamesetup boven staat.

Hoe mooi als je je systeem mee naar beneden kunt nemen als je op de bank of aan tafel, gewoon wat werk wil doen.

Ik zie er wel voordeel in. Daarnaast, wil je dat iedere goedkope laptop met een "goedkope" aansluiting een gaming rig wordt.

Voor de echte gamers, zal een ultrabook nooit een goede oplossing worden. Maar ik zie er wel nut in.
Maar voor €2800 koop je ook een Surface 3 Pro en een hele nette game pc. Hoewel je dan op een ander systeem zit heb je wel het betere van de twee uiteinden van het spectrum.
Anoniem: 593209 @smellysock28 maart 2015 13:43
Dit concept is ideaal! De uitwerking helaas niet...

Stel je eens voor: een +/- 1 kg lichte 13 inch MacBook Pro-achtige laptop; snelle Intel CPU+iGPU met 128MB L4 cache en zonder dGPU; SSD én daarnaast zo'n (optioneel) docking station.
Ideaal :-)

Helemaal te gek zou zijn als het docking station ook leverbaar is zonder videokaart (die kies je dan zelf: game-kaart of pro-kaart) + 2 of 4 HDD bays (raid 0 of 1) + optical drive. Nog chiller als je die videokaart en HDD's handmatig aan/uit kan zetten. (Wel zo fijn als je laptop 's nachts oplaadt.)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 593209 op 23 juli 2024 05:29]

Is het zo lastig om een universele docking te bouwen waar (bijna) alle laptops op aangesloten kunnen worden (thunderbolt?!) én alle videokaarten in passen (zolang het fysiek mogelijk is).
De nieuwe macbooks hebben geen thunderbolt ;)
Kleine correctie, er is maar 1 Macbook die geen Thunderbolt meer heeft en dat is de nieuwe Macbook. De rest van de Macbooks hebben pas een update gehad met daarbij aanboort Thunderbolt 2.
Nee volgens mij is het niet zo lastig om dat te maken. Waarom het nog niet commercieel beschikbaar is, is mij een raadsel. Dit prototype zal wel niet alle videokaarten ondersteunen maar al wordt er steeds maar een selectie ondersteund, dan is dat nog prachtig. Toen ik het gelinkte artikel voor het eerst las had ik een Macbook Pro met Intel HD3000 GPU (wat natuurlijk bagger is). Veel spelletjes kon ik (met bootcamp, dus windows) op lage settings nog net spelen. Zon Thunderbolt oplossing had ik toen graag gezien. Inmiddels heb ik een Macbook Pro met Intel Iris GPU en dat is voor mij goed genoeg, voor die paar keer in de maand dat ik een spelletje speel goed genoeg.

Nog altijd ben ik geïnteresseerd in een dock voor mijn Mac, maar voor de videokaart doe ik het inmiddels niet meer, nu gaat het gewoon om gebruiksgemak. Echter, met een beeldscherm dat ik draadloos kan aansturen, een NAS die achter mijn draadloze netwerk hangt, een WiFi printer, een draadloze toetsenbord wordt de vraag om simpel dock bij mij ook nihil. Voor mij zal het wel te laat komen.

[Reactie gewijzigd door klonic op 23 juli 2024 05:29]

Naar mijn idee valt hiermee het hele idee van een gaming laptop weg. Als ik een gaming laptop wil dan moet alles compact zijn en zoals laptop al zegt, op mijn schoot kunnen. Als omvang geen specifieke eis is dan koop ik een desktop. Het voelt meer als een tijdelijke oplossing tot dat de hardware klein en zuinig genoeg is voor een laptop.
daar ben ik het mee eens, ik zou zelf ook eerder voor een desktop gaan maar ik snap best dat mensen hun laptop willen upgraden door er een externe box op aan te sluiten voor extra kracht. Maar het is hierdoor echt heel erg prijzig. voor dezelfde specs over beter zou je met een desktop veel goedkoper uit zijn.
Voor 2800 bouw je een desktop met 3x GTX 980's lol

Echt belachelijk veel geld hoe komen ze erop. En zoals al gezegd het nut ontgaat me ook.
Voor dat geld kun je makkelijk een goede pc in elkaar zetten en een redelijke laptop kopen, zolang die 'dock' zo duur blijft en de laptop aan de hoge kant geprijsd is zal dit echt niet los komen voor de gemiddelde consument.

Ik was al niet onder de indruk van de Alienware, de MSI is wat beter gebalanceerd maar gewoon te duur.
Ik weet niet waar de redactie die prijzen vandaan haalt in het filmpje check rechts :)

Dat scheelt al een hoop, toch?

edit: Never mind, dat is een ander type :) Ter info.

Het model wat getest is, is inderdaad 2759,00 euro.... ah fijn

[Reactie gewijzigd door Cybertek op 23 juli 2024 05:29]

ik zou de externe box achteraan de laptop zetten en dat je nog wel op de laptop kan. Dit zou best mogelijk want achter de laptop zitten genoeg poorten en dingen. anders kan je niks met je laptop wanneer je die box aansluit
Dit inderdaad. Nu moet je alsnog een scherm en toetsenbord er bij kopen. Zeker op die manier kan je dan net zo goed een goede gamedesktop kopen en een simpel, stil, degelijk lapttopje met goede accuduur voor de rest.

Het enige echte voordeel wat ik hier van zie is dat je gemakkelijk je data kan meenemen... :9
Anoniem: 80487 29 maart 2015 01:01
Ik snap de afzetmarkt niet zo, en dat komt voor een belangrijk deel door de prijs.
Ik snap mensen die mobiel willen gamen, en mensen die thuis een PC hebben staan.
Maar dat dock gevaarte ga je niet op sleeptouw nemen dus voor de mobiele gamers lijkt het me een no no en als je toch thuis moet zijn om die dock te gebruiken heb je aan een desktop (veel) meer voor minder.
En als je dat dockgevaarte wel portable genoeg acht kan je voor minder dan de helft van al die euro's een hele knappe shuttle pc in elkaar draaien die om en nabij dezelfde afmetingen heeft en gewoon elke videokaart slikt die je er in wil hebben. Zelfs als je een heel absurde videokaart koopt wat me niet echt essentieel lijkt om fatsoenlijk te kunnen gamen. Althans ik koop al zeker een jaar of 10 geen high-end kaarten meer van meer dan een halve rug maar gewoon een beefy mid-range voor een honderdje of 3, maximaal.
Als je daar in meeneemt dat zelfs duurdere laptops gebreken beginnen te vertonen na een jaartje of 3 intensief gebruik en hij haast niet te repareren is dit een prijzig geintje.

Ik zie het nut van game-laptops absoluut maar dat moet wel allemaal in de laptop zelf zitten. Als ik er dit soort kasten bij moet hebben zie ik de winst niet tegenover mijn PC.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 23 juli 2024 05:29]

Eens, de kosten van dit gevaarte nemen de voordelen inderdaad weg. Maar als je met 200-300 euro voor een midrange videokaart en voor 50-100 euro een e-GPU adapter aanschaft kun je je laptop en je videokaart los van elkaar upgraden wanneer je dat wilt. Zo'n e-GPU slikt in principe ook elke videokaart net als een shuttle pc.

Je hoeft dus geen high-end game laptop aan te schaffen, maar gewoon een snelle midrange laptop met een SSD en voldoende geheugen. Daarbij een midrange videokaart en gamen maar.

Ik gebruik mijn e-GPU (EXP GDC) ook alleen maar thuis. Ga ik op weg, dan ben ik blij dat ik de e--GPU kan afkoppelen (m-pci) en een lichte notebook heb. Zo kun je dus voor ongeveer 1000-1200, zonder desktop computer, toch aardig mobiel zijn en ook af en toe nog een beetje gamen.
Cool concept, echter verwacht ik dat dit een universele "standaard" moet gaan worden om succesvol te zijn. Elke laptop met een externe PCI-E poort en verschillende merken die elkaar beconcurreren met "GPU boxes" . Dan zou men eerst een laptop aan kunnen schaffen en later kunnen overwegen een zwaardere gpu eraan te hangen waneer game prestaties een issue worden.
conclusie:
Bouw een goede desktop en koop er een goede laptop bij die wel lang op zijn accu gaat en goed gebouwd is..
Het ziet eruit als zo'n bouwvakkers radio :+
haha sorry, ik vind het echt een dom idee.... want? je moet alles extra hebben.. nog een beeldscherm, toetsenbord, muis. en dan nog de ruimte die je toch wel zal inrichten daarvoor net als een game pc. wat voor meerwaarde zou het dan echt hebben?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.