Door Sim Kranenburg
Feedback
• 07-01-2015 08:00
Inleiding
Samsung is zeer succesvol met het produceren van oled-schermen voor telefoons en tablets, maar grote oled-panelen voor televisies gaat ze minder goed af. Samsung is dan ook gestopt met de productie van oled-televisies. Dat maakt LG op dit moment dus de enige fabrikant die oled-panelen maakt voor gebruik in televisies. Ondanks het gebrek aan concurrentie gaat LG gewoon door met het ontwikkelen van nieuwe modellen en onlangs heeft LG's zusterbedrijf LG display nog maar eens zeshonderd miljoen dollar extra geïnvesteerd in oled.
De eerste oled-televisies hadden een gebogen scherm waardoor het voor iedereen gelijk duidelijk was dat we hier met een geheel nieuwe techniek te maken hadden. De oled-schermen konden relatief eenvoudig gebogen worden omdat er achter het beeldpaneel geen aparte backlight nodig is. De gebogen oled-schermen maakten dusdanig veel indruk dat meerdere fabrikanten aan de slag zijn gegaan om ook lcd-panelen van een kromming te kunnen voorzien. En met succes, want tegenwoordig zijn er gebogen televisies in alle soorten en maten te koop.
Een tijd lang leek het erop dat LG voor oled-televisies met uhd-resolutie uitsluitend gebruik zou maken van gekromde schermen maar dit jaar toont LG op de CES naast nieuwe gekromde oled-modellen voor het eerst ook uhd-modellen met een plat scherm. De nieuwe modellen draaien op versie 2.0 van LG's webOS en hebben een resolutie van 3840x2160 pixels. Er zijn geen nieuwe hd-modellen aangekondigd en LG heeft ons laten weten dat er ook in de toekomst geen oled-televisies met hd-resolutie zullen komen. Voorlopig zullen de bestaande hd-modellen nog wel verkrijgbaar blijven.
De nieuwe modellen
LG heeft op de CES vijf nieuwe modellen laten zien. Twee modellen daarvan zullen beschikbaar zijn in twee maten waardoor er in totaal zeven nieuwe oled-televisies zullen komen. Het model EG9600 zal verkrijgbaar zijn met schermdiagonalen van 55 en 65 inch en heeft een gebogen scherm waarachter de naar beneden gerichte luidsprekers zijn verstopt. Eveneens gebogen is de 77"-EG9700 maar bij dit model zijn de luidsprekers naar voren gericht waardoor ze wat beter klinken. Het meest opvallende model is de EG9900. Dit model heeft een 77"-uhd-scherm dat met een druk op de knop verandert van een gebogen, naar een plat scherm of andersom. We hebben deze televisie al eerder als prototype op beurzen gezien, maar LG is van plan om hem ergens dit jaar daadwerkelijk op de markt te brengen.
De EF9500 zal verkrijgbaar zijn in de maten 55 en 65 inch en staat op een voet die deels van plexiglas is vervaardigd, waardoor het lijkt alsof de tv boven de voet 'zweeft'. Ook bij dit model zijn de luidsprekers aan de onderkant achter het scherm verstopt.
Het laatste nieuwe model heeft het typenummer EF9800 meegekregen en is voorzien van een plat uhd-scherm van 65 inch. Deze televisie heeft geen ingebouwde luidsprekers; je krijgt er een bijpassende Harman/Kardon- soundbar bij waardoor dit model het beste geluid heeft van alle nieuwe oled-televisies.
Witte oleds
De reden dat LG wel geld weet te verdienen met oled-televisies, waar aartsrivaal Samsung hier niet in slaagt, zit hem in de manier waarop LG zijn oled-panelen maakt. Om kleurenbeelden te kunnen weergeven heeft een tv rode, groene en blauwe subpixels nodig. Daarbij hebben de verschillende kleuren oleds een verschillende levensduur, waarbij met name blauwe oleds wat sneller slijten. Als een tv hier niet voor compenseert zullen er na verloop van tijd ongewenste kleurverschillen ontstaan.
Bij LG zijn ze dit probleem compleet uit de weg gegaan door alleen maar gebruik te maken van witte oled's. Door kleurenfilters voor de oled's te plaatsen ontstaan er rode, groene en blauwe subpixels. LG past een vierde subpixel zonder kleurenfilter toe waardoor er voor de weergave van wit slechts één subpixel hoeft te branden in plaats van drie. Het kleurbereik op deze manier kan worden weergegeven is voorlopig groot genoeg om het huidige beeldmateriaal perfect weer te geven maar deze situatie zou wel eens kunnen veranderen als later dit jaar een opvolger komt van de huidige blu-ray-standaard.
/i/2000542587.jpeg?f=imagenormal)
De kans bestaat namelijk dat de nieuwe uhd-blu-rays niet alleen een hogere resolutie zullen ondersteunen, maar ook een groter kleurbereik volgens de rec.2020 standaard. Geen enkele van de huidige beeldtechnieken is in staat om rec.2020 volledig weer te geven en waarschijnlijk zullen toekomstige oled-modellen gebruik moeten maken van gekleurde oleds om zo het kleurbereik te vergroten.
WebOS 2.0
Alle nieuwe oled-televisies draaien op versie 2 van LG’s webOS. Toen we vorig jaar op de CES voor het eerst kennis konden maken met webOS waren we erg enthousiast over de duidelijke interface met handige bediening. Bij de demonstraties die we toen te zien kregen werkte het besturingssysteem erg vloeiend. Toen de eerste televisies met webOS beschikbaar kwamen werd echter duidelijk dat het os niet altijd even vloeiend werkte en het je soms even liet wachten voordat het op commando's reageerde.
/i/2000572299.jpeg?f=imagenormal)
In webOS 2 is niets meer van deze traagheid te merken en alles werkt nu snel en soepel; een zeer grote verbetering ten opzichte van de vorige versie. Voor de rest zijn er eigenlijk maar weinig zaken veranderd in webOS 2. De belangrijkste vernieuwing die wij konden ontdekken is een mooi vormgegeven snelmenu waardoor je voor de meest gebruikte instellingen niet meer naar het menu hoeft te navigeren.
Het snelmenu is een zeer nuttige nieuwe functie, maar wij hebben het idee dat LG best wat meer had kunnen doen met de de splash-screens die worden getoond als je een app selecteert. Zo was het mooi geweest als je bij videodiensten zoals YouTube of Netflix alvast een voorproefje te zien krijgt van het aanbod, in plaats van een statisch plaatje. Het is geen ramp dat de verschillen met de vorige versie niet zo groot zijn want webOS is een prettige manier om een tv te bedienen.
Ook de magic remote-aanwijsafstandsbediening is veranderd en heeft er een flink aantal knoppen bijgekregen, waardoor het mogelijk is om rechtstreeks kanaalnummers in te toetsen. Een handige verbetering waardoor de infrarood-afstandsbediening nu echt niet meer nodig is. LG leverde vorig jaar nog twee verschillende afstandsbedieningen mee maar dit jaar krijgen kopers alleen nog maar de vernieuwde magic remote.
/i/2000572303.jpeg?f=imagenormal)
Tot slot
Op de CES zijn een heleboel indrukwekkende beeldschermen te zien, maar de nieuwe uhd-oled-televisies van LG bieden ruimschoots het beste beeld. Door het superhoge contrast is het beeld veel indrukwekkender dan bij lcd-televisies en door de hoge uhd-resolutie ziet het beeld er nu ook superscherp uit. Door de perfecte zwartweergave lijken de kleuren er, zeker in donkere scenes, nog mooier uit te zien.
De modellen met een gekromd scherm mogen door veel mensen gewaardeerd worden, maar het blijft een feit dat de geometrie van het beeld door de kromming wordt aangetast. Bovendien zijn gebogen schermen ronduit onhandig om aan de muur te hangen. Wij zijn dan ook erg blij dat LG heeft besloten om nu ook met platte oled-modellen te komen, want deze bieden het allerbeste beeld wat er te koop is, zonder compromissen.
Sinds de introductie van de eerste oled-televisies zijn de prijzen enorm gedaald maar door het gebrek aan concurrentie zou het best wel eens kunnen dat de prijzen de komende tijd wat minder snel omlaag zullen gaan. LG heeft nog geen prijzen van de nieuwe modellen bekendgemaakt maar we verwachten dat oled-televisies met uhd-panelen de komende tijd voor de meeste mensen nog onbetaalbaar zullen blijven. De bestaande hd-modellen bieden wellicht uitkomst, want het zou ons niet verbazen als de prijzen daarvan dit jaar onder de tweeduizend euro komen te liggen.