Sony Bravia KDL-50W828B Zwart Review

michaelhamers
1 juli 2014, laatste update op 10 augustus 2016, 18.642 views

Sony Bravia KDL-50W828B Zwart

Top TV voor een prachtprijs. Ik kom van een gekalibreerde plasma televisie af en ik heb geen moment spijt van deze aankoop.

Pluspunten

• Looks
  • Beeldkwaliteit
  • Snelheid interface zonder CI+ module
  • Zwartwaarde
  • Kleurweergave
  • Contrast

Minpunten

• Kijkhoek
  • Geluid van de TV zelf
  • 3D bug die Sony ook nog eens ontkent
  • Snelheid interface na toevoegen CI+ module
  • Stabiliteit standaard niet super

update 10-08-2016: Na 2 jaar is er helaas een verticale streep in beeld gekomen. Wellicht een los contact van het panel. Ik had bij aanschaf gelukkig gratis 4 jaar garantie gekregen, dus ik heb Expert ingelicht. Ben benieuwd wat eruit gaat komen. De beeldkwaliteit is buiten deze 2 pixels brede lijn nog altijd top dus ik hoop dat ie gewoon gemaakt kan worden!

18 juni mijn nieuwe scherm opgehaald bij Expert. Thuis uitgepakt, kabeltjes erin en gaan. Alles wijst zichzelf tijdens de setup. Na de nieuwste firmware te hebben gedownload (vanmorgen bij aanzetten alweer een nieuwe update, dus dat is al positief) en de eerste instellingen te hebben gedaan eerst maar eens een blu-ray erin. Eerste wat opvalt is dat het beeld, natuurlijk, vreselijk staat afgesteld. Maar goed, dat is nagenoeg bij elke tv zodra die uit de verpakking komt. Eerst maar even op het oog wat aangerommeld en op de cinema stand gezet. Dat maakt het al beter om naar te kijken. De avond erna, na de eerste uren inspelen en opwarmen en na de wedstrijd van Oranje, heb ik de DVE disc erin gestopt en ben ik gaan kalibreren zo goed en zo kwaad als dat gaat zonder échte colorimeter. Er zijn wel mooie apps te vinden op internet waar je kleurtemperatuur en dergelijke mee kan meten voor op je telefoon. Uiteindelijk moet ik zeggen dat ik een heel mooi plaatje krijgt uit deze televisie! En dat dus met behulp van de DVE blu-ray en deze app. De app heb ik gebruikt met 3 verschillende apparaten om de onderlinge resultaten te vergelijken en die zijn bij alle drie de apparaten (Nexus 5, Nexus 7 en Galaxy S3) hetzelfde. En daarnaast de THX optimizer gebruikt die op veel Disney blu-rays is te vinden.

Ik had vooraf in mijn hoofd dat ik op zwartweergave aan kwaliteit zou gaan inleveren, omdat ik van een gekalibreerde plasma televisie afkom. Maar niets is minder waar. Ik ben zeer aangenaam verrast over de zwartweergave en de uniformiteit van het scherm. Ik heb naderhand nog even mijn ISF gekalibreerde plasma met hetzelfde bronmateriaal naast mijn nieuwe LED LCD gezet en de lichten uitgedaan, zodat het enige licht van de televisies af kwam en het zwart is op de LED toch écht zwarter dan op de plasma. En dat met de backlight bijna op de max. Iets wat ik dus totaal niet had verwacht, maar je hoort mij niet klagen! De kleuren spatten ook van het scherm en het contrast is bijzonder goed. Wel was de weergave van de kleuren in eerste instantie niet correct. Veel reviews op internet gaven al aan dat er een tikkeltje te veel blauw en veel te veel groen werd weergegeven. De colorimeter op mijn telefoon gaf dit ook aan. Na met name groen flink terug te zetten en blauw een tikje terug te geven is het beeld werkelijk prachtig en zit ik op de ISF standaard van D65 qua witbalans. Of het nu Netflix is met hoge compressie, of referentiemateriaal als de blu-ray van The Dark Knight, alles is even adembenemend. Er is ook geen sprake van clouding, ghosting of backlight bleeding of wat dan ook. Het enige nadeel wat ik tot nu toe kan ontdekken is de kijkhoek. Maar dat heeft meer met LED LCD in het algemeen te maken. Maar ondanks dat de kijkhoek kleiner is, is het beeld ook vanaf de zijkant hartstikke goed. Alleen een tikkeltje minder fel/punch. Maar goed, als ik tv kijk zit ik er toch altijd recht voor.

Naast alle visuele pracht op het scherm is ook de buitenkant van de tv bijzonder mooi. De bezel is een half centimetertje dun waardoor je echt veel scherm hebt. Maar door de dunne rand oogt de tv minder kolossaal dan zijn 42 inch voorganger die er stond. De tafelstandaard oogt in eerste instantie wat fragiel, maar na montage viel dat ook niet tegen. De tv staat redelijk stabiel. Daarnaast zit er een led onderin die bepaalde acties en statussen weergeeft met andere kleuren. Leuke toevoeging. En door de automatische dimming van dat ledje obv het omgevingslicht, maakt het dat het ook niet vervelend is. En is het dat wel, dan kan het ook gewoon uit.

Verder is het smart tv gedeelte erg mooi in elkaar gezet met een zeer overzichtelijke interface en goede performance (lees snel). Alle instellingen in de setup schermen zijn duidelijk omschreven en mocht je meer uitleg nodig hebben, dan staat de complete digitale handleiding onder een specifiek knopje op de afstandbediening. En voor mij is ook de game modus zeer welkom. Hiermee verlaag je de inputlag naar slechts 22ms. Dat is bijzonder snel voor een dergelijke tv, dus het gamen gaat ook als een speer omdat input lag nagenoeg afwezig is.

Even een aanvulling:
De 3D bug, waar ook in de Tweakers review over wordt gesproken, is nog niet opgelost. Erger is dat Sony het probleem ontkent en ik moet de tv maar ter reparatie aanbieden als ik niet tevreden ben. Maar het is een softwareprobleem in mijn ogen. De rest functioneert prima.

Nieuwe aanvulling:
3D bug nog altijd niet opgelost. Wel heb ik nu de PS4 getest met een full 3D blu-ray en het beeld is beter dan met mijn Mediaspeler bijvoorbeeld. Maar nog altijd is de bug van grote invloed op het 3D beeld, wat qua resolutie echt halveert. En dat is bijzonder jammer als je juist kiest voor een TV met aktieve 3D techniek...

Ik heb mijn losse Humax HDTV ontvanger weggedaan en een CI+ module geplaatst. Flink nadeel is dat de interface na opstarten 2 tot 3x zo traag is. Het duurt dus lang voordat je iets kunt doen na de eerste keer aanzetten. Eenmaal opgestart is het zoals het altijd al is geweest.

Aanvulling 5-4-2015:
3D bug nog steeds niet opgelost. Intussen toch al een update of 3/4 verder, maar helaas. Valt me erg tegen van Sony. Verder heb ik de TV opnieuw gekalibreerd na een flinke inspeelperiode van 3 kwart jaar. Ik heb het blauw nu iets terug omhoog moeten zetten om tot een kleurweergave van 6500k te komen, maar het beeld is dan verder ook echt perfect. Contrast staat nog altijd op de max, zonder ergens te clippen. Nog altijd ontzettend tevreden over de beeldkwaliteit. Alleen de snelheid van de interface lijkt steeds trager te worden. Wellicht dat het aan de CI+ module ligt. Ik denk het wel namelijk. De TV wil elke keer wanneer je em aanzet suggesties geven om te kijken en die suggesties haalt ie van internet. Ik denk dat daar de vertraging in zit.

Aanvulling 22-5-2015:
Op veler verzoek, mijn kalibratieinstellingen. Voor degenen die al eerder mijn instellingen kregen via PM; de instellingen zijn licht aangepast na een nieuwe kalibratie. De gamma waarde week af, waardoor het beeld vaak wat te donker was. Dat is nu een stuk beter. Succes ermee!

Beeldmodus: bioscoop 2
Verlichting: stel je in ahv de hoeveelheid omgevingslicht. Bij mij staat hij vrijwel altijd ergens van 3 tot 5. In de zomer soms wat hoger overdag.
Contrast: max
Realiteits Creation: handmatig
Resolutie: 10
Ruis filtering: uit
Vloeiende gradatie: laag
Motionflow: True Cinema (is 24p)
Film mode: auto

Advanced instell:

Zwartcorrectie: uit
Adv. contrastoptimalisatie: uit
Gamma: +1
Automatische lichtdimmer: uit
Helder wit: uit
Live colour: uit
Witbalans: R Gain: 0 / G Gain: -8 / B Gain: -9 / R Bias: 0 / G Bias: 0 / B Bias: 0
Detailoptimalisatie: uit
Randenoptimalisatie: uit
Huid Naturalizer: uit

Heb jij ook een Sony Bravia KDL-50W828B Zwart?

Beste Michael, (of andere leden),

Kan iemand mij in simpele taal uitleggen wat het verschil op de 400hz en 800hz is?

Is er bijvoorbeeld een erg waarneembaar verschil bij het kijken van voetbal (door de bewegende beelden)?

Ik hoor het graag, alvast dank!

Toni
Gevonden op internet. Even googelen had hetzelfde antwoord aan jou kunnen geven. Alles boven 200Hz is niet of nauwelijks waarneembaar....

De meeste televisiesignalen werken op 50 Hz; er zitten 50 losse beeldjes per seconde in het signaal. Met 100 Hz-technologie wordt daar steeds één extra beeldje tussen geplaatst. Het aantal beelden verdubbelt naar 100 beelden per seconde. Bij modellen die met 200 Hz werken, worden steeds 3 nieuwe beelden toegevoegd. Bij technologie hoger dan 200 Hz zijn verschillen in vloeiendheid moeilijk waar te nemen voor het menselijk oog. Fabrikanten gaan toch steeds verder en hebben ook elk hun eigen termen:

Sony: tot MotionFlow XR 800 Hz
LG: tot Dynamic MCI 800
Samsung: tot CMR 1000 (Clear Motion Rate)
Philips: tot 1400 Hz PMR (Perfect Motion Rate)
Panasonic: tot 3600 Hz BLS (Backlight Scanning)
HI Michael,

haha, ok. Toch hartstikke bedankt voor je reactie. I appreciate it!

Ik begrijp je verhaal maar ik wil hier nog iets over kwijt.
Was laatst in de Media Markt en daar zag ik een demo van 3 TV's op rij van 100hz, 600hz en 1000hz. Daarop zag je een film met vloeiende beelden waarbij je echt een heel duidelijk verschil zag in de beelden.

Hoe verklaar je dit?

On topic: Ik ben opzoek naar een Sony TV. De 50W805B of 50W828B zal het gaan worden. Er zit 400hz verschil in. Is het daadwerkelijk de moeite waard (ook aangezien mijn vraag hierboven)?
Nee, is niet de moeite waard. Ga voor de goedkopere van de 2.

Dat je in de winkel verschil zag wil niet veel zeggen. Wellicht waren de tv's afzonderlijk van elkaar anders ingesteld. Kan ook aan het demo materiaal liggen. Al met al ben ik geen fan van die zogenaamde vloeiende beelden en dat staat bij mij dan ook gewoon uit. De optie TrueCinema staat bij mij aan voor filmisch beeld bij 24p. Motionflow (of andere namen op bij andere merken) zorgt altijd voor een soort soap serie effect. Vind ik echt vreselijk... Maar smaken verschillen. Maar ik zou gewoon voor de goedkoopste van de 2 gaan.

Succes!
Verschil met de 50W805B is puur de motionflowfrequentie. Deze draait op 800Hz. De 805B op 400Hz. Interessant als je het gebruikt, maar ik heb het toch uit staan. Deze was echter op voorraad destijds bij Expert en de 805B niet. Verder is het volgens mij gewoon compleet hetzelfde toestel.

Wisselen van input gaat direct. Het opstarten van de smart TV interface vraagt wat geduld.
Super bedankt voor de reactie. Je leest soms dat de 828 wat sneller zou zijn dan de 805. Maar als alleen de 400hz en 800hz verschilt is het misschien niet de moeite waard. Hij is 30 euro duurder dan de 805, maar gok dat hij over 2 a 3 maanden niet overal meer te koop is. Het gaat mij echt om het opstarten van de TV :)
Zoals gezegd is de software en het panel compleet hetzelfde. Alleen een hogere beeldfrequentie. Verder heb ik zelf uiteraard de 805 niet, dus 1 op 1 vergelijken maakt het lastig. Zodra alles is opgestart is de tv snel genoeg in de menu's en zoals ik al aangaf, ingangen wisselen gaat meteen zodra je em aanzet. Ik heb wel bepaalde eco functies uitgezet. Ben tot op heden nog hartstikke tevreden. Alleen 3D is niet geweldig met deze tv.
Anoniem: 439173 12 juni 2015 09:08
Heb ook mede op basis van deze review deze week de tv aangeschaft bij de expert! Bedankt hiervoor!

Ben er zeer tevreden mee. Vroeg mij alleen af of je de screen mirroring (via miracast) aan de praat hebt gekregen? De connectie faalt helaas vanaf mijn win8.1. laptop... Wifi Direct lukt wel, echter zit ik dan met subtitle bestanden die niet meegenomen worden....

Zou het toch zonde vinden om een Chromecast oid hiervoor aan te moeten schaffen.

Gr.
Miracast werkt echt voor geen meter. Dat is meer een manco van het miracast protocol. Windows heb ik het sowieso niet mee aan de praat gekregen. Wel met mijn Nexus 5 (android), maar de kwaliteit is ook om te huilen.
Was ik al bang voor inderdaad. Gebruik je zelf iets voor draadloos mirroring?
Nee. Zie daar het nut niet zo van in eigenlijk, screen mirroring. Wel cast ik regelmatig naar de tv en dat doe ik met de Allcast en/of met de Bubblecast app. Dat werkt wel aardig, maar alleen voor zo af en toe eens een foto, filmpje of muziek.

Lange films speel ik sowieso af met mijn Dune mediaspeler.
Ik overweeg om de Sony W828 of W805 te kopen. Wat in de video review wordt aangegeven, en waar ook in de reacties over wordt gesproken, is de 3D bug. Kan iemand mij vertellen of deze inmiddels al is verholpen? En hoe erg is dit eigenlijk?

Alvast bedankt.
Is nog altijd aanwezig. Ik ben bang dat Sony het gewoon niet als probleem/bug erkent. Dat deden ze eerder al niet en nu dus nog steeds niet. 3D werkt immers wel gewoon, alleen de resolutie is overduidelijk lager.
Ok goed om te weten. Bedankt voor je reactie.
Anoniem: 625777 3 maart 2015 22:54
Nog twee vraagjes,

Hoe wordt wit weergegeven? Mijn huidige tv heeft bij een compleet wit scherm aan twee zijden gele vlekken.

Hoe zit het met de afstandsbediening, ik heb bij andere sony tv's daar nogal wat klachten over gezien.
rageerd deze goed/ is het een fijne afstandsbediening?

Alvast bedankt
Bedankt voor je compliment over mijn review.

Over jouw vraag: de witweergave is net als de zwartweergave uniform. Geen rare vlekken of strepen of wat dan ook.

De afstandbediening heb ik alleen de eerste dag gebruikt en gebruik nu mijn Logitech Harmony One, maar het is net als alle andere sony apparaten die ik heb gehad: het zijn niet de meest sexy en mooie afstandsbedieningen, maar ze werken bij mij altijd prima.
Thanx _/-\o_
Anoniem: 400231 6 mei 2015 12:13
Hallo,

In eerste instantie was ik van plan om de Samsung UE55H6410 aan te schaffen voor €949,- . Na contact te hebben gehad met de verkoper heeft hij mij aangegeven dat ik beter de Sony Bravia KDL-55W828 kan aanschaffen voor €989,-. Dit omdat de Samsung UE55H6410 400hz heeft en de Sony Bravia KDL-55W828 800hz heeft.

Uit reviews heb ik vernomen dat de Samsung een overzichtelijke menu heeft m.b.t. Sony. Dit maakt voor mij opzicht niet veel uit aangezien ik weinig doe met smart tv.

Mijn vraag hierbij is : Hoe tevreden ben je met de je Sony tv ? Raad je mij aan om toch voor de Sony KDL-55W828 te gaan ?

Alvast bedankt.

Mvg,
Mijn review is behoorlijk positief, dus ik ben zeer tevreden met mijn Sony. Dat verschil tussen 400hz of 800hz is een leuk marketingpraatje, maar dat soort beeld '' verbeteraars' zet ik altijd uit. Dus daar hoef je het niet voor te doen. Koop de tv waar je het beste gevoel bij hebt en zoek ook eens andere reviews van zowel de Samsung als de Sony. Je hebt het zoekgebied al flink beperkt. Dus hou het bij die 2 types en maak je keuze op basis van je research... Ik geniet elke dag van mijn tv in ieder geval.
Hallo michaelhamers,

mag ik je vragen hoe jij aan die beeldmodus komt bioscoop 2,heb zelf gisteren ook de 828b gekocht maar ik heb alleen in de beeldmodus staan:standaard/gebruiker en levendig, zie nergens bioscoop 2 staan.
Je kiest uiteraard eest de scene Bioscoop. Dit doe je door op je afstandbediening op options te drukken en dan te kiezen voor de scene Bioscoop. Daarna druk je weer op options en kies je 'beeld'. Daar kun je vervolgens Bioscoop 2 kiezen....
Voor mij geldt hetzelfde, ik kom ook niet verder dan de 3 die je hebt genoemd.
Iemand enig idee?
Mooie review. Wat is nu het grootste verschil met de 50W805B die Tweakers zelf gereviewed heeft?
En kan je mij vertellen hoelang het duurt voor je van input kan wisselen als de TV uit standby komt?
Ik heb nu een oudere Sony en die doet er al gauw 20 seconden over. Storend in deze tijd ;)
Anoniem: 625777 2 maart 2015 22:37
Goede Review _/-\o_

Heb vorig jaar een samsung led tv teruggestuurd (beste koop consumentengids), nadat ik bijna moest huilen :'( van de kwaliteit, van bewegende beelden, ghosting & motion blur was verschrikkelijk.
(opgevallen, na het kijken van de blu ray van The dark knight. ;)

Zat dus te denken aan een plasma, maar die zijn niet meer te krijgen. Ik zoek dus een led tv waar dit tot een minimum beperkt is.

Vandaar dat de review van een voormalig plasma kijker, mij enorm helpt, dank u daarvoor.
Goede review! Ik heb een vraag over je recente update op 5 mei. Zou je misschien kunnen aangeven welke beeldinstellingen je hebt gekozen bij de nieuwe beeldcalibratie. Ik ben een beetje zoekende naar wat nou de goede beeldinstellingen zijn. Zou me enorm verder helpen. _/-\o_