Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Nvidia GameStream en GRID getest

Is streaming gamen de toekomst?

Conclusie

GameStream en GRID hebben ons enigszins verbaasd, omdat we niet verwacht hadden dat streaming een dermate goede game-ervaring kan opleveren. Hoewel de beeldkwaliteit en framerate duidelijk minder zijn dan op de pc, is het knap dat in een fractie van een seconde zoveel gedaan kan worden - input verwerken, renderen, coderen, versturen, decoderen en weergeven - zonder dat je daar erg in hebt.

Dat gezegd hebbende is het wel een beetje de vraag wat je hier als eindgebruiker mee moet. Als je namelijk honderden - misschien zelfs duizenden - euro's aan een game-pc uitgegeven hebt, wil je daar natuurlijk wel het resultaat van zien in al zijn glorie. Het 8"-scherm van de Shield Tablet is daar te klein voor, en koppel je hem aan een tv, dan wordt de compressie beter zichtbaar. Je kunt dan wellicht beter de pc via een lange hdmi-kabel aan een tv koppelen.

De toekomst van de GRID-streamingdienst, waarbij alles vanuit de cloud komt, zien we een stukje rooskleuriger in. Hoewel je daarvoor nu nog een Shield Tablet nodig hebt, is er technisch gezien geen reden dat dit in de toekomst niet ingebouwd kan worden in televisies of aangeboden kan worden via een Chromecast-achtig stuk hardware. Met een codec als h265 zou de beeldkwaliteit nog eens fors verbeterd kunnen worden ten opzichte van de huidige implementatie.

Als je toch al van plan was om een Shield Tablet te kopen zijn GameStreaming en GRID leuke extra's, waarvan je in het geval van GRID tot de zomer van 2015 gratis gebruik kunt maken. Op dit moment zijn de diensten echter nog te jong en is het aanbod te klein om ze als reden te zien om voor de Shield Tablet te gaan in plaats van een ander model. Daarin kan in de toekomst echter verandering komen en we zijn dan ook erg benieuwd welke stappen streaming gamen in de komende jaren gaat zetten, zowel wat technologie als wat aanbod betreft.

Reacties (109)

Wijzig sortering
Misschien een leuke toevoeging voor het artikel is dat het Nvidia gamestream protocol is ge-reverse engineerd. Op github is er een programma wat je op een willekeurig android device / windows / linux etc kan zetten. Het heet limelight http://limelight-stream.com/. Ik gebruik dit zelf op een Nexus 9 tablet in combinatie met een playstation 4 controller en mits je wifi goed is werkt het perfect.
Het is toch wel jammer dat er (nog) geen 'officiële' open-source proto is van bijv. AMD en NV. Van wat ik zo snel op Google vond, was dat Steam ook bezig was met een streaming proto. Helaas zitten niet alle games die ik speel in Steam. Maar misschien kunnen ze dit ook 'hacken'? :)

Heb een aantal YouTube films gezien en het werkte zelfs over LTE bijvoorbeeld. Het handige van deze Shield is natuurlijk de ingebouwde (of opgebouwde?) controller, waardoor je dus niets hoeft mee te slepen, dan behalve de Shield.
Het jammere is de slechte verkrijgbaarheid en prijs. Hoewel je op eBay tweedehands een kan vinden tegen de 200 euro, met beschermhoes, etc.

Ik wacht op de dag dat ik in de trein alles streamen mag. :P
Je kan ook non steam games, aan je steam library toevoegen. Zo had ik als voorbeeld Guild Wars 2 gestreamed vanaf mijn pc naar laptop met Steam in home. Zolang de Steam overlay gestart kan worden kan je streamen.

[Reactie gewijzigd door xTmPizzaMan op 10 december 2014 09:09]

Zeker een leuke toevoeging, ik heb het erbij gezet onderaan pagina twee :)
Wauw, ontzettend gaaf! Bedankt voor de informatie. :)

Ik gebruik Splashtop om te gamen vanaf m'n PC naar een mobiel apparaat. Het nadeel (persoonlijk) is dat de latency een stuk hoger ligt dan wanneer je bijvoorbeeld streamed met een Shield Device. Het is wel gratis (lokaal dan).

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 405485 op 10 december 2014 10:07]

Splashtop is prima te gebruiken voor games als Civilization V. Zeker met de Windows 8 multi touch support.
Zeker, ik heb dit ook geprobeerd via een Raspberry Pi, Limelight Pi, dit werkt ook! Helaas nog niet echt goede ondersteuning voor Xbox controller waardoor het voor mij niet bruikbaar was. Maar de mogelijkheden zijn groot!
Ligt het aan mij of heeft Tweakers nog nooit Streaming@Home van steam geprobeerd?
Desktop aan, (brakke) laptop aan, Beide inloggen op zelfde steam account --> Alle games in je steam library streamen! (Ja zelfs eigen toegevoegde games aan de library werken!) :)

Ideaal dus om je vriendin met brakke laptop toch The Sims 4 te kunnen laten spelen!
Je framerate blijft goed, weinig input lag en oneindig veel games kunnen streamen.

Ik zie dus geen enkel voordeel van dit systeem (behalve de LTE functie) tov. Streaming@Home van Steam. Als ik dan met een controller wil spelen plug ik deze wel in de laptop, waar ik naar toe stream!
GRID daarentegen is natuurlijk wel een mooi systeem als dit te combineren is met steam.

Voor mensen die wat meer informatie zoeken:
http://store.steampowered.com/streaming/?l=dutch
Een vergelijking had inderdaad mooi geweest. Steam in-home Streaming werkt ook erg goed. Ik heb beide diensten geprobeerd en kan niet direct een winnaar uitkiezen. Alleen van Steam vind ik het jammer dat je alleen naar een andere PC kan streamen, waardoor je toch weer een pc/laptop naast de TV moet zetten.

Er bestaat trouwens een streamingdienst die veel mensen al thuis hebben, terwijl ze dat niet weten en door mij in ieder geval vaak gebruikt wordt: PS4 naar PS Vita. Ook dit werkt perfect.
Kun je trouwens je computer nog voor andere dingen gebruiken terwijl hij naar je laptop streamt, of moet het gestreamde beeld steeds op het scherm zichtbaar blijven?
Ik mis in dit artikel eigenlijk een referentie naar de genres. Is een rpg geprobeerd? En dan bedoel ik iets in de lijn van PC Diablo, niet de console variant die minder controle heeft. Ook ben ik benieuwd hoe een RTS werkt, of een MMO. En wat als je een pc online game wilt doen? Blijft de stream goed als je ook online gaat spelen? En als je er voice bij doet? Werkt voice?: Wordt je audio in ook meegestuurd? Tevens jammer dat dit nvidia only is. Afgelopen jaren qua features, snelheid en stabiliteit ontlopen rood en groen elkaar amper maar het valt me op dat bij eigenlijk alles dat nvidia probeert te vendor locken en dat AMD gewoon open standaarden neerzet.
Ik heb zelf met limelight wel bijvoorbeeld Smite (multiplayer spel) gespeeld met Bluetooth keyboard en gebruikte het touch screen als muis en dat ging verbazend goed.

Edit; ik heb 3 schermen en eigenlijk helemaal geen problemen met streamen, wel speel ik altijd op 1 scherm.

[Reactie gewijzigd door nimmer op 10 december 2014 09:14]

Ik speel zelf ook op 1 scherm. Maar soms heb je een spel wat bv een steam opstart of origin. Als dat toevallig net op een ander scherm opkomt, zie je die niet op de tablet. Ik weet niet hoe limelight streamt. Maar ik was in de veronderstelling dat de gamepc het renderen doet en rechtstreeks naar de tablet streamt. Niet dat je op de gamepc ook gewoon het spel ziet lopen.
Vraag me dan ook af hoe ze dat bij GRID computing doen, aangezien ze daar servers hebben draaien met een batterij aan Nvidia videokaarten.
Met Limelight zie je op de gamepc de stream ook gewoon lopen. Met Steam Inhome streaming ook trouwens.
Limelight is geweldig. Een véél goedkoper alternatief tegenover de shield tablet, sinds limelight ook op de Raspberry Pi werkt.
Nee, rpg's/mmo/rts zijn niet geprobeerd, omdat dat juist de genres zijn die je normaal op een pc speelt. Ik ben juist gegaan voor titels die het best tot hun recht komen met een controller: third-person action, platform, fighting, racing, etc..
Helaas zal streamen de toekomst worden. Dat wil zeggen dat gamestudio's en hardwarefabrikanten het geheel voor het zeggen krijgen. Niet alleen bepalen zij de voorwaarden, maar ook de prijs.

Mensen zullen minder vaak nieuwe hardware nodig hebben, wat ten koste zal gaan van de omzet van fabrikanten. Die misgelopen inkomsten zullen ergens vandaan moeten worden gehaald om te voorkomen dat duizenden mensen op straat komen te staan.

Ook zal concurrentie vrijwel geheel tot het verleden behoren. Nu loont het zich nog om prijzen te vergelijken en het spel bij de voordeligste winkel te kopen. Straks zul je moeten betalen wat de studio / fabrikant vraagt. Daarmee komt ook direct een eind aan de handel in 2e hands games; je betaalt dus altijd de volle mep, tenzij deze studio / fabrikant er voor kiest om een spel in prijs te reduceren.

Wat je dan gaat krijgen is een soortgelijk klantonvriendelijk idee als wat Microsoft oorspronkelijk voor de XBone in gedachten had; 24-uurs connectiviteit, game koppelen aan je account, beperken van 2e hands games (daar moest een bijdrage voor worden betaald die prakisch net zo hoog was als een nieuw spel) en bepalen wie je spellen mag verkopen en tegen welke prijs.

Netflix is daar een mooi voorbeeld van; een streamingdienst introduceren met een beperkt aanbod, klanten lokken en vervolgens de prijzen verhogen. Voor een basisfunctionaliteit als het bekijken van films in HD moet vervolgens extra worden betaald.

Voor mijn gevoel zitten er meer nadelen dan voordelen aan het streamen van games. Zodra dit werkelijkheid wordt stop ik met console- en PC games. Dan ga ik wel af en toe wat zouteloze gratis tablet spelletjes doen ...
Je doet alsof het een slecht iets is dat de aanbieder de prijs kan bepalen... En banenverlies door ontwikkeling is nou eenmaal de norm van onze samenleving, als we dat niet willen dan moeten we een totaal andere richting op als samenleving.

Hoe dan ook, de voordelen van alleen streaming zouden zijn:
- De valse concurrentie van piraterij verdwijnt, dus significant grotere userbase
- Kosten om te kunnen gamen worden lager door thin clients
- Concurrentie zal nog steeds bestaan, maar is dan rechtstreeks tussen uitgevers/studio's, zonder de man in het midden

Maar goed, er is een heel andere reden waarom streaming niet de toekomst gaat worden voor nog een hele tijd: VR. Input lag is daar een paar order of magnitudes belangrijker dan op zomaar een systeem en als je neemt dat er ondertussen minimaal 3 multinationals consumenten producten voor die markt gaan uitbrengen (Facebook, Samsung en Sony) kun je sowieso stellen dat het een plaats gaat vinden binnen de markt. En alle games voor VR zul je nog voor heel veel jaar lokaal moeten draaien.
Als mensen dat allemaal inzien en het niet meer gaan gebruiken dan laten ze weer even liggen.
Het is de consument die het allemaal accepteert en dat is het hele punt.

Gelukkig kon je zo'n voorbeeld zien bij de ''XBONE'' mensen vonden dat niet leuk met dat 24/7 connected, dus gingen ze massaal niet kopen klagen en XBONE voerde meteen veranderingen.
Als de consument hun geld niet willen uitgeven waar ze zich niet prettig bij voelen, dan houd je dat allemaal merendeels tegen (tenminste voor een bepaalde tijd)

Ik zie er wel potentie in dit NVIDIA-SHIELD gebeuren, maar zelf zou ik het nooit gebruiken.
1. Ik ben echt een console gamer, af en toe speel ik een game op de PC als ik er zin in heb.
2. Spellen als DIABLO komen ook uit op console maar da gamplish gericht op de controller dus ik mis niks.
3. Ik heb overal cisco accesspoints, maar om die te overbelasten met SHIELD gaming naah niet mijn pakkie aan. Dat het zo'n functie heeft prima maar niet mijn ding..
Totaal off topic maarrr: waarom ben jij nou altijd zo negatief? Maakt niks uit hoe leuk of positief iets is, jij geeft er wel een negatieve draai aan.

Aan elk voordeel zit (meestal) een nadeel, dat is het leven..
Je beantwoord je vraag al zelf :

Je vraag : Waarom ben jij nou altijd zo negatief?
Je antwoord : Aan elk voordeel zit (meestal) een nadeel, dat is het leven..

Het enige dat ik doe is op realistische wijze alle aspecten van een onderwerp afwegen en geef daar een mening over. Vooral als het onderwerpen zijn waar mensen (al dan niet overdreven) positief over zijn. Vaak wordt er niet bij stil gestaan dat er ook negatieve kanten aan een verhaal zitten. Wat ik dus doe is een beetje tegengas geven om mensen aan het denken te zetten.

Dat is ook de marketingkracht van bedrijven. Producten worden met allerhande vakkundige termen in de wereld gezet om consumenten te overtuigen dat ze iets nodig hebben of dat een product goed voor hun is. Dat is natuurlijk grote onzin, want die bedrijven willen enkel geld verdienen. Als klanten tevreden zijn is dat natuurlijk meegenomen, maar die tevredenheid is voor de meeste bedrijven maar bijzaak. Je ziet vaak genoeg dat bedrijven kijken hoe ver ze kunnen gaan voordat de consument gaat protesteren. Vervolgens maken ze minimale wijzigingen om de indruk te wekken dat ze naar de klant hebben geluistert. De meesten trappen daar vervolgens gewoon weer in en leren niet van hun fouten.

Aangezien ik erg cynisch ben aangelegd trap ik daar niet meer in. Ik vertrouw niemand op hun blauwe ogen dat ze het beste met mij voor hebben zodra ik hun product koop. Zo werkt kapitalisme niet. Mensen zouden eens een nuchtere houding moeten aannemen op dat gebied. Kijk maar eens naar het programma Radar of Opgelicht. Veel Nederlanders zijn veel te goedgelovig en tuinen iedere keer weer in dezelfde trucjes van slimme verkopers.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 10 december 2014 22:10]

Over het algemeen ben in het volledig met je eens.
Maar het ligt ergens ook aan je interesses. Indien iemand dit helemaal te gek vind en er vrolijk van word moet hij of zij het gewoon kopen, en niet denken hè ik koop dat niet want dan maakt een bedrijf winst.

Indien iedereen zo zou denken ligt binnen no time de hele industrie plat en gaan we terug naar de Middeleeuwen daar waar ieder zijn eigen brood en vlees oogst. Geen bedrijven die geld willen verdienen.
Je hebt natuurlijk wel een punt. Echter vraag ik me af of we er als mensheid veel slechter van zouden worden als we een stapje terug zouden doen. De ontwikkelingen in zowel maatschappij alsmede techniek gaan zo snel en veroorzaken zo'n zware belasting op het milieu en onze natuurlijke bronnen dat de planeet binnen de kortste keren is verziekt. Nu al lopen we tegen het probleem op dat bepaalde materialen schaars beginnen te worden.

Niet ieder nieuw ding dat wordt uitgevonden is per definitie vooruitgang. Tegenwoordig leven we steeds meer met gadgets dan met zinvolle nieuwe uitvindingen.

Ik ben heus geen bomenknuffelaar of zo, maar denk dat het goed voor ons zou zijn om beter te leren samenwerken met de natuur

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 10 december 2014 23:59]

Persoonlijk vind ik streamingsdiensten zoals netflix en spotify toch beter als de situatie hiervoor. Als ik kan gamen op een 200 euro pc'tje en dit kan blijven doen voor de komende tien jaar wil ik dan gerust ook iets meer betalen
Ik heb deze tablet zelf ook (de LTE variant) en een paar minpuntjes vallen me wel op. Ten eerste is de LTE variant een stuk sneller leeg (logisch want LTE modem vreet stroom), heb dit ook de meeste tijd uitstaan. Ten tweede omdat het streamen letterlijk je desktop streamt, kan het niet tot slecht overweg met multi monitor opstellingen. Ik moet dat dus vaak uitzetten, wil ik fatsoenlijk kunnen gamen. Laatste minpuntje is dat Android spellen pas echt goed uit de verf komen, als deze geoptimaliseerd zijn voor de K1 en dat zijn er helaas nog niet veel. Maar die het wel zijn, zijn erg mooi voor een mobile device.
Ik zat nog te denk dat dit wel handig zou kunnen zijn voor "op de wc verder spelen" maar dat is dus geen optie als je een daisy chain setup hebt staan.
of in de zomer op het balkon, dat was namelijk waar ik het wellicht nog voor zou willen kopen.
Heel goed om te lezen deze ontwikkeling. Ik was jaloers dat we hier niet officieel onlive konden/mochten gebruiken.

Ik snap dat nvidia graag wilt dat je de tablet van ze koopt, maar zag liever een andere manier hoe ze deze dienst aan de man gingen brengen. Want wie heeft er nou geen tablet?? (Ja ik zelf, maar ik merk aan m'n omgeving dat ik in de minderheid zit, plus vrouwlief wil wel graag een tablet :p).

Op deze manier is deze tablet zeker een kans hebber om toch in huis te komen. Ik vind de gaming-streamdiensten dan ook zeker kans hebben, geen geneuzel met hardware maar gewoon gaan. Dat vind ik ook de kracht van Netflix, betaalbaar en zorgeloos filmpje kiezen. Niet dat (illegaal) downloaden, (goede) sub zoeken ed. Koste je gauw een flink deel van de avond.
M.a.w. dit zal ook het antwoord zijn tegen piraterij, gemak dient de mens toch?

Daarnaast vind ik 1 ding erg verwarrendin dit artikel, jullie hebben het over de tablet, de controller en de handheld.
Er wordt 2x verteld dat de handheld niet te krijgen is, maar zonder dit niet kunt streamen. Daarna laten jullie zien dat er met controller en tablet via LAN en WAN gespeeld kan worden en ook dat je dus Nvidia grid kan gebruiken tot in zomer 2015. Maar er wordt geen woord gerept over een handheld hoe dat dan zit. Terwijl je 2x aangeeft dat dit heel belangrijk is met deze opstelling? Want hoe kan nvidia met iets adverteren als ze een cruciaal onderdeel ook niet leveren?
Ik heb twee keer van 'en' even 'of' gemaakt' :) je moet dus óf de handheld hebben óf de tablet :)
Leuke ontwikkeling, streaming games, en zo te zien dus goed haalbaar. Een toekomst waar je niet meer zelf hoeft te investeren in snelle hardware, en waar je thuis toch de mooiste games op een thin-client kan spelen.

Want dat lijkt me een volgende stap, een tablet is niet eens nodig. Een soort Settopbox zou al voldoende moeten zijn, of het kan al ingebouwd in je TV zitten. Dit lijkt me DE concurrent voor de xbox/ps, geen zware console meer nodig, geen nieuwe versies, gewoon een klein kastje die de gestreamde data kan weergeven en een abonnement.
klopt is mis inderdaad vergelijking dan wel verwijzing naar steam inhome streaming etc. lijkt nu meer op een nvidia gesponsord artikel.
is de hele hobby van het PC gamen niet JUIST het continue upgraden van hard/software? Dat had ik iig wel toen ik nog een PC had.
Nu enkel een PS3/PS4/X360 gamer ivm tijd en zin :Y)
Het is niet de bepalende factor, maar het speelt zeker wel mee.
Hoe kan ik binnen mijn budget een game pc bouwen met de juiste onderdelen, zodat ik mijn games zo mooi mogelijk kan spelen.

Dat is wel altijd leuk puzzel en uitzoekwerk :)
als je er tijd en geld voor (over) hebt wel :) Was me een dure hobby toendertijd.
Mijn laatste PC was een amd phenom 955 met2x radeon 4870 :9
kan je waarschijnlijk nog altijd een groot deel van de huidige games op spelen :p
Ik denk dat de meeste mensen (buiten tweakers dan ;) ) een kant en klaar systeem kopen.
Ik denk dat dat wel meevalt, de meeste mensen die niet zelf een pc willen bouwen kopen volgens mij een console
Bij mijn vrienden groep ben ik de enigste die tweakers gebruikt, van de 10 hebben er 8 een 'niet zelfgebouwde game pc'.
Ah oké, zou ik niet verwacht hebben, zijn er nog meer mensen die op een pc spelen dan ik dacht
Het is een leuke toevoeging op game gebied, maar werkt miracast dan niet veel goedkoper?

Ik ben er al een tijdje mee aan het vogelen, ik krijg het echter niet voor elkaar om mijn dektop op mijn tv te toveren draadloos. Maar als het werkt (bij sommige werkt het) is het toch een veel goedkopere oplossing om voor miracast te kiezen omdat je dan geen extra hardware nodig hebt behalve en HDMI dongle van een paar tientjes als je tv het out of the box niet ondersteunt en een xbox controller als je vanuit je luie bank het niet fijn vindt een muis+toetsenbord te gebruiken.

http://windows.microsoft....-wireless-screen-miracast

Filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=qQo6fgJ6eqU

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 10 december 2014 08:40]

Ik heb het niet uitgeprobeerd, maar ik denk dat Miracast een te hoge latency heeft om voor gaming gebruikt te kunnen worden.
En vergeleken met de opties van Steam? Dat is nog wel pc-pc maar dat is een directe concurrent natuurlijk
Gezien AMD geen antwoord op nVidia Gamstream heeft (althans, niet dat ik weet), hoop ik dat ze Steam Big Picture met Valve willen verbeteren, en eventueel ook willen optimaliseren voor AMD GPUs. nVidia heeft gewoon een echt goed product te pakken.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 10 december 2014 09:30]

Nope, alleen via Shield. Maar via het in de reacties hierboven aangehaalde 'Limelight' moet dat wel kunnen.
Las het net in de review. Te laat de domme vraag verwijdert. :)

Edit:
Voor de gene die de vraag willen weten waar Wout antwoord op gaf, het ging over of de mogelijkheid aanwezig is om Gamestream te benutten van desktop naar laptop (met compatible laptop GPU), i.p.v. uitsluitend desktop/laptop naar Shield.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 10 december 2014 09:36]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee