Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Samsung Galaxy Alpha Review

20-11-2014 • 16:49

9

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De Galaxy Alpha is een voor moderne begrippen redelijk compacte telefoon, met een scherm van 4,7". Het is de eerste telefoon van Samsung die gebruikmaakt van een aluminium frame en waarbij grote nadruk ligt op het design. Dat maakt dat hij luxueus oogt. Op hardwarevlak is het echter een mengelmoes. Hoewel hij vlot werkt, de camera prima kiekjes maakt en de hardware modern is, is het scherm niet zo scherp als dat van concurrenten en vooral de accuduur valt tegen. Verder is het opslaggeheugen voor het eerst bij een Samsung-telefoon niet uitbreidbaar en dat is een gemiste kans. Tel daarbij op dat Samsung een nogal hoog bedrag vraagt voor de Alpha en we moeten concluderen dat het geen slechte telefoon is, maar dat de prijs-prestatieverhouding tegenvalt.

Samsung staat bekend om zijn voorliefde voor kunststof bij het ontwerpen van consumentenelektronica. Daar is op zich niets mis mee; je kunt kunststof in allerlei soorten krijgen, van goedkoop ogend tot luxevarianten. Als je echter mensen over de plastic behuizingen van Samsung hoort praten, is dat vaak met een negatieve toon. Ook wij zijn in het verleden kritisch geweest over de materiaalkeuze van Samsung. Aan de andere kant van het spectrum is er Apple, dat geroemd wordt om zijn keuze voor luxueuzere materialen, zoals bewerkt aluminium.

Samsung Galaxy Alpha

Lange tijd leek het erop dat Samsung zich hier weinig van aantrok, maar eerder dit jaar kwamen de eerste signalen door dat de fabrikant overwoog om andere materialen te gaan gebruiken en in augustus werd het eerste product aangekondigd waarin dat te zien was: de Galaxy Alpha. De Alpha is een smartphone met een aluminium frame, voorzien van afgeschuinde randen, zoals we dat kennen van recente iPhones. De achterzijde is echter 'gewoon' van plastic.

Het aluminium frame is niet het enige wat de Galaxy Alpha interessant maakt; het is namelijk ook de eerste telefoon met Samsungs Exynos 5430-octacore-soc, de eerste chip die op Samsungs gloednieuwe 20nm-procedé vervaardigd wordt.

In deze review kijken we natuurlijk hoe de nieuwe behuizing bevalt en daarnaast gaan we dieper in op de moderne hardware die Samsung onder de motorkap gestopt heeft.

Behuizing en uiterlijk: compact en metaal

Samsung wil zich met de Alpha onderscheiden op designgebied en doet dat ook, zeker ten opzichte van zijn Galaxy S-telefoons. Hou je bijvoorbeeld een Galaxy S5 naast de Alpha, dan ziet die eerste er een stuk minder strak en luxe uit, wat vooral komt door zijn geribbelde, nepchromen randje. De mooi afgewerkte aluminium rand van de Alpha ziet er naar verhouding veel luxueuzer uit en in dat opzicht doet de Alpha dus precies wat Samsung voor ogen heeft. Het blijft echter onmiskenbaar een Samsung-telefoon, vanwege de brede homeknop onder het scherm en de afwerking van de achterzijde. Dat is best knap; het Galaxy-dna is behouden, maar de uitstraling is verbeterd.

Die homeknop is net als bij de S5 voorzien van een vingerafdrukscanner, die je onder andere kunt gebruiken om de telefoon te ontgrendelen. De sensor werkt door met je vinger vanaf het onderste stuk van het scherm naar beneden over de homeknop te vegen en niet door je vinger er simpelweg op te leggen. Het vergt enige precisie om er goed mee om te gaan en echt soepeltjes of snel werkt het niet, ook niet als je er een tijdje mee oefent. Apples oplossing, met een sensor waar je je vinger alleen maar op hoeft te leggen, werkt veel makkelijker.

Samsung Galaxy AlphaSamsung Galaxy Alpha

Hoewel veel mensen ongetwijfeld het uiterlijk meewegen bij hun keuze voor een nieuwe telefoon, blijft het een gebruiksvoorwerp en daarom is het ook belangrijk dat hij ergonomisch goed scoort. Een telefoon moet lekker in de hand liggen en dat is de keerzijde van Samsungs aluminium medaille. De strakke hoeken en het harde metaal maken dat de Alpha minder fijn vasthoudt dan de kunststoffen Galaxy's die we zo goed kennen. Hij houdt een beetje vast als de iPhone 5s, maar is groter. Een kleine bolling aan de randen had in dit opzicht goed gedaan.

Wat dan weer voor de Alpha spreekt, is zijn relatief kleine behuizing. Het klinkt gek, maar een 4,7"-telefoon is tegenwoordig niet groot meer. De Alpha is 65mm breed en dat is fors minder dan bijvoorbeeld een Galaxy S5 of een ander high-end Android-toestel. Het is daarom een stuk gemakkelijker om de telefoon met één hand te gebruiken en met je duim het volledige scherm te beslaan, al zal je voor de uiterste hoekjes nog een beetje met de telefoon in je hand moeten schuiven.

De Alpha is niet alleen smal, met een dikte van 6,7mm is hij ook erg dun. Dat is een mooi staaltje vakmanschap, maar in de praktijk geven we er niet veel om. Een dunne behuizing betekent minder ruimte voor bijvoorbeeld de accu en een telefoon houdt niet opeens veel fijner vast als er een millimeter van de behuizing is afgeschaafd.

Samsung Galaxy AlphaSamsung Galaxy AlphaSamsung Galaxy Alpha

Net als eerdere Galaxy's heeft ook de Galaxy Alpha een verwijderbare achterkant, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om de accu te vervangen. We hadden onder die achterkant eigenlijk een micro-sd-slot verwacht, zoals bij elk ander Samsung-apparaat, maar die ontbreekt. In plaats daarvan heeft Samsung de hoeveelheid opslaggeheugen verdubbeld naar 32GB. Dat biedt meer ruimte voor apps, maar wie graag grote hoeveelheden muziek en andere bestanden op zijn telefoon wil bewaren is meer gebaat bij een micro-sd-kaart, die tot 128GB groot kan zijn. Een combinatie van 32GB geheugen én een micro-sd-slot was ideaal geweest en we snappen niet goed waarom Samsung daar niet voor gegaan is.

Hardware en prestaties: Samsungs eerste 20nm-soc

Exynos 5430Het kloppend hart van de Galaxy Alpha is Samsungs eigen Exynos 5430, een soc bestaande uit vier Cortex A7-kernen op 1,3GHz en vier Cortex A15-kernen op 1,8GHz in een zogenaamde big.Little-opstelling. Dat betekent dat de A7-kernen ingeschakeld worden bij lichte belasting en de A15-cores het overnemen voor het zware rekenwerk. Voor extreme parallelle berekeningen is het ook mogelijk om alle acht cores gelijktijdig in te schakelen, maar dat zal bij een smartphone nauwelijks voorkomen.

Dat Samsung voor een Exynos-chip kiest, is enigszins opvallend. Tot een paar jaar geleden rustte Samsung weliswaar al zijn Android-apparaten uit met Exynos-chips, maar voor de internationale versies van de Galaxy S4 en S5, en de Note 3 ging het bedrijf met Qualcomm in zee, vermoedelijk vanwege de goede integratie met Qualcomms eigen 3g- en 4g-modems. Klaarblijkelijk is de Koreaanse fabrikant ervan overtuigd dat zijn eigen socs, in combinatie met het eigen Exynos Modem 303, de strijd aankunnen. Dat modem kan overweg met de zogeheten cat6-variant van lte, misschien beter bekend als lte-advanced of 4g+. Snelheden van meer dan 200Mbit/s moeten dan mogelijk zijn.

Het grafische werk wordt afgehandeld door een Mali T628-gpu van ARM, dezelfde gpu als die we in eerdere Exynos-chips zagen, maar dan iets hoger geklokt. Het is zeker niet de snelste gpu van dit moment, maar omdat de schermresolutie van de Alpha slechts 1280x720 pixels bedraagt, heeft de gpu het niet zwaar en doet hij in het in de praktijk een stuk beter dan de duurste telefoons van dit moment.

Prestaties in de praktijk

Hoe zijn de prestaties in de praktijk? Behoorlijk goed en de relatief lage resolutie van het scherm zal daarbij een rol spelen. De lag die we kennen van oudere Samsung-toestellen zijn we niet tegengekomen. Apps laten zich redelijk snel openen, animaties lopen vloeiend en ook games draaien prima. De absolute vloeiendheid die we kennen van telefoons als de iPhone, Nexus-lijn of HTC One M8 kan hij niet evenaren, maar in de dagelijkse praktijk is het alsnog een prima toestel om mee te werken.

Accuduur: teleurstellend

De 5430 is de eerste soc waarvoor Samsung gebruikmaakt van zijn nieuwe 20nm-productieproces. Tot dusver maakte Samsung, net als chipbakker Qualcomm, gebruik van een 28nm-procedé en de nieuwe productiemethode moet op papier leiden tot een lager stroomverbruik en op termijn tot lagere productiekosten. Als je dezelfde chip op beide procedés vervaardigt, gebruikt de 20nm-variant volgens Samsung vijfentwintig procent minder stroom. Daar komt bovenop dat Samsung nu verbeterde versies van de Cortex 15-processorkernen gebruikt: de zogenaamde r3p3-revisie, die zuiniger moet zijn.

Samsung Galaxy Alpha

Dat alles belooft dus mooie dingen voor de accuduur. Stroomverbruik is echter maar één deel van dat verhaal; net zo belangrijk is de capaciteit van de gebruikte accu en daarbij heeft Samsung in onze ogen een gekke keuze gemaakt. De accu heeft namelijk een capaciteit van slechts 1860mAh, een schijntje vergeleken met de 3000mAh-accu's van toptoestellen. De vergelijking gaat natuurlijk niet helemaal op, want veel van die toptoestellen zijn fysiek groter, maar de twee jaar oude, 4,8" grote Galaxy S III had ook al een 2100mAh-accu.

Het effect van die kleine accu is goed te zien in onze accutests. Bij de browsetest, een benchmark die het best overeenkomt met intensief gebruik, gaat hij vijf en een half uur mee, een matige score vergeleken met andere toestellen. In de videotest doet hij het dankzij het amoled-scherm een stuk beter, maar dat maakt in de praktijk voor de meeste mensen minder uit. Het idle verbruik is in orde, dus met licht gebruik kom je de dag wel door, maar de zware gebruiker moet waarschijnlijk bijladen.

Een voordeel van die kleine accu is dat opladen niet lang duurt, minder dan twee uur zelfs.

Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m²)
TelefoonIn minuten, hoger is beter
Sony Xperia Z3 Compact
*******
9u12m
Samsung Galaxy S5 Mini
******
8u20m
HTC One M8
******
8u16m
Apple iPhone 6
******
7u39m
Motorola Moto G
*****
6u26m
Samsung Galaxy Alpha
****
5u31m
Motorola Moto G (2014)
****
5u26m
Nexus 5
****
5u14m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
TelefoonIn minuten, hoger is beter
Sony Xperia Z3 Compact
*******
10u34m
HTC One M8
******
9u45m
Samsung Galaxy S5 Mini
******
9u18m
Samsung Galaxy Alpha
******
9u10m
Apple iPhone 6
******
8u25m
Motorola Moto G
*****
7u35m
Motorola Moto G (2014)
*****
7u28m
Nexus 5
*****
7u24m
Laadtijd
TelefoonIn minuten aan de lader, lager is beter
Samsung Galaxy Alpha
*****
111
Apple iPhone 6
*****
127
Nexus 5
******
142
Sony Xperia Z3 Compact
******
149
Samsung Galaxy S5 Mini
*******
163
HTC One M8
*******
163

Schermkwaliteit: indrukwekkend, maar kan scherper

Zoals elke high-end Samsung-smartphone is ook de Galaxy Alpha uitgerust met een Super Amoled-paneel van eigen makelij. Dankzij die techniek is het contrast vele malen hoger dan bij de lcd's die de concurrentie gebruikt en dat heeft tot gevolg dat foto's en video's van het scherm lijken te spatten. Daarnaast is de maximale helderheid met meer dan 500cd/m² dik in orde en dat zal zeker helpen als je de telefoon op een zonnige zomerdag buiten wil gebruiken.

Samsung Galaxy Alpha

De Alpha heeft dus een 4,7"-scherm met een resolutie van slechts 1280x720 pixels, niet heel veel voor een toptoestel. Ter vergelijking, de HTC One van vorig jaar had een even groot scherm en een resolutie van 1920x1080 pixels. Nou is dat geen ramp, want een pixeldichtheid van 312ppi is niet enorm laag. Het is maar iets minder dan bijvoorbeeld die van de iPhone 5s.

Omdat Samsung echter ook nog eens gebruikmaakt van een zogeheten Pentile-matrix, waardoor er minder subpixels aanwezig zijn, is het scherm van dichtbij niet enorm scherp. Vooral bij randen van tekst kun je karteltjes zien. Let wel: de meeste mensen zullen het op een normale kijkafstand waarschijnlijk niet zien, maar het is toch gek dat het scherm op dit vlak onderdoet voor dat van een midrange-telefoon als de Galaxy S5 Mini.

De kleurreproductie

Samsung heeft in de laatste jaren eigenhandig de oled-kar getrokken en ervoor gezorgd dat de technologie in smartphones en tablets is terug te vinden. Dat heeft ertoe geleid dat mensen oled-schermen vaak specifiek associëren met de amoled-panelen van Samsung, die in de fabriek vaak overdreven zijn afgesteld, met sterk verzadigde kleuren. We snappen waarom Samsung dit doet; in de winkel ziet een dergelijk oververzadigd scherm er gewoon indrukwekkender uit dan een gemiddelde lcd, maar wie graag een beetje realistische kleuren ziet, kan er weinig mee.

Ook de Alpha heeft in de 'dynamische' beeldstand, die standaard aangevinkt staat, oververzadigde kleuren en een behoorlijk grillig grijsverloop, met een gebrek aan rood en een overdaad een blauw. Dat laatste zien we vaker en wordt door fabrikanten gedaan om wit er wat witter uit te laten zien. Dat werkt aardig en je ziet het verschil eigenlijk pas als je telefoons rechtstreeks gaat vergelijken.

We zijn minder gecharmeerd van de sterk verzadigde kleuren. De interface van de telefoon ziet er weliswaar indrukwekkender uit, maar als je bijvoorbeeld foto's of filmpjes bekijkt, worden die kleuren ook overdreven weergegeven. In onderstaand gamutdiagram is goed te zien dat vooral groen en rood extra verzadigd zijn.

Samsung Galaxy Alpha - greyscale (bioscoop modus)Samsung Galaxy Alpha - gamut (bioscoop modus)

Gelukkig krijg je als gebruiker de optie om een ander kleurprofiel te kiezen en het 'basis'-profiel komt een stuk realistischer over.

Samsung Galaxy Alpha - basis (bioscoop modus)Samsung Galaxy Alpha - gamut (bsis modus)

Camera en software: vertrouwd

De Alpha is uitgerust met een 12-megapixelcamera die Samsung zelf gemaakt heeft. Daarbij is gebruikgemaakt van een zogeheten isocell-sensor. Dat type sensor moet betere ruisprestaties en een snellere focus opleveren. Voor meer details over de techniek verwijzen we je naar onze Galaxy S5-review; die telefoon was de eerste met een isocell-sensor.

De Alpha weet net als de S5 indrukwekkende foto's te maken, zeker als er genoeg licht voorhanden is. De foto's zijn dan goed belicht, de witbalans klopt en er is voor smartphonebegrippen veel detail aanwezig. Verder werkt de app eenvoudig en snel, zowel wat scherpstellen als wat afdrukvertraging betreft. Het enige minpunt dat ons opviel, is dat er bij weinig licht vaak voor wordt gekozen om de sluiter lang open te laten staan, wat de kans op bewogen foto's vergroot. De algoritmen hadden van ons in die situaties wat meer mogen leunen op hogere iso's.

Testfoto's Galaxy AlphaTestfoto's Galaxy AlphaTestfoto's Galaxy AlphaTestfoto's Galaxy AlphaTestfoto's Galaxy AlphaTestfoto's Galaxy AlphaTestfoto's Galaxy AlphaTestfoto's Galaxy AlphaTestfoto's Galaxy AlphaTestfoto's Galaxy AlphaTestfoto's Galaxy AlphaTestfoto's Galaxy Alpha

De software

Op softwaregebied biedt de Alpha geen verrassingen ten opzichte van de Galaxy S5, al draait hij een iets nieuwere Android-versie: 4.4.4. Naast de bekende TouchWiz-interface krijg je de gebruikelijke features van Samsung, zoals Air View, Multi Window, Toolbox en een eigen App Store. Ook die hebben we al uitgebreid besproken in de S5-review. We zijn nog steeds van mening dat een hoop van die features waarschijnlijk nauwelijks gebruikt wordt en aangezien een groot deel standaard uitstaat, lijkt het alsof Samsung dat ook verwacht. Het instellingenmenu blijft een oerwoud van opties en we hopen nog steeds dat Samsung op softwarevlak ooit het less is more-idee zal toepassen.

Samsung Galaxy Alpha - screenshotsSamsung Galaxy Alpha - screenshotsSamsung Galaxy Alpha - screenshotsSamsung Galaxy Alpha - screenshotsSamsung Galaxy Alpha - screenshotsSamsung Galaxy Alpha - screenshots

Fotogalerij en specificaties

Samsung Galaxy AlphaSamsung Galaxy AlphaSamsung Galaxy AlphaSamsung Galaxy AlphaSamsung Galaxy AlphaSamsung Galaxy AlphaSamsung Galaxy Alpha
Gsm-besturingssysteem Google Android 4.4
Schermdiagonaal 4,7"
Schermresolutie 1280x720 (HD Ready 720p)
Invoermethode Touchscreen
Schermtype Super Amoled
Multitouch Ja
Touchscreentechniek Capacitief
Secundair scherm Nee
CPU/SoC Samsung Exynos 5 Octa (5430)
Aantal cores 8-core
Processorsnelheid 1,8GHz
Werkgeheugen 2GB
Opslaggeheugen 32GB
Aantal SIM's Single
Cameraresolutie 12Mp
Cameraresolutie (voor) 2,1Mp
Camera-autofocus Ja
Gsm-flitsertype Enkele led
Mobiele netwerken Edge, gprs, hsdpa, hspa, hspa+, hsupa, lte, umts
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning Ja
Bluetooth-versie Bluetooth 4.0
Overige draadloze verbindingen Near Field Communication (NFC)
GSM-Connector 3,5mm, Micro-USB
Berichten E-mail, mms, sms
Afspeelmogelijkheden Audio, Video
GPS Ja
Gsm-functies A2DP (Bluetooth stereo), Bewegingssensor, Handsfree, Tril, Vingerafdrukscanner, Voicerecorder
Gesprekstijd 9u
Accucapaciteit (mAh) 1.860mAh
Meegeleverde gsm-accessoires Datakabel, Oplader
Telefoonmodel Bar
Gewicht (gram) 115g
Lengte 132,4mm
Breedte 65,5mm
Hoogte / Diepte 6,7mm
Kleuren Zwart

Alternatieven

Apple iPhone 6 16GB Grijs

De Alpha lijkt een beetje in de markt gezet om een alternatief te bieden voor de iPhone 6, die heeft immers ook een 4,7"-scherm en heeft ook een behuizing van metaal. Daar houden de grote overeenkomsten wel op. De iPhone 6 is namelijk een stuk duurder en biedt een scherper scherm. De Alpha biedt op zijn beurt meer opslag en een hoger contrast. Op het gebied van accuduur is de iPhone 6 dan weer duidelijk de betere telefoon.

4 van 5 sterren
(5 reviews)
linkLees onze review van de iPhone 6
Sony Xperia Z3 Compact 16GB Zwart

Sony maakte onlangs indruk met de Xperia Z3 Compact, een relatief kleine 4,6"-telefoon met high-end onderdelen. Voor minder geld dan de Galaxy Alpha krijg je een scherper scherm, een water- en stofdichte behuizing en een veel betere accuduur. De Alpha wint punten op de contrastverhouding en kleurreproductie van het scherm, maar legt het op een aantal belangrijke vlakken dus af.

3.5 van 5 sterren
(9 reviews)
linkLees onze review van de Xperia Z3 Compact
LG Nexus 5 32GB Zwart
LG Nexus 5 32GB Zwartvanaf Onbekend

Voor wie een iets grotere telefoon ook fijn vindt, is de Nexus 5 nog steeds een goede optie. Het 32GB-model is op het moment van schrijven een dikke honderd euro goedkoper dan de Alpha, en biedt een scherp scherm, snelle hardware en de nieuwste versie van Android. Op het gebied van accuduur is de Nexus 5 echter nog een tandje slechter dan de Alpha, en de camera weet ook niet op te boksen tegen die van Samsung.

4.5 van 5 sterren
(22 reviews)
linkLees onze review van de Nexus 5
Samsung Galaxy S5 mini (4G) Zwart

De Galaxy S5 Mini is eigenlijk een midrange-toestel, maar op sommige vlakken geen gek alternatief voor de Galaxy Alpha. Je krijgt een scherm dat vrijwel hetzelfde is, maar dan nog iets scherper, een prima accuduur, een micro-sd-slot, wat de Alpha niet heeft, en een prima behuizing. Waar lever je dan op in? De algehele prestaties en de camerakwaliteit, maar daar staat een fors lagere prijs tegenover.

3 van 5 sterren
(1 reviews)
linkLees onze review van de Galaxy S5 mini

Conclusie

Samsung wil met de Galaxy Alpha een designstatement maken, laten zien dat het ook luxematerialen kan inzetten en dat het geeft om het uiterlijk van zijn telefoons. Hoewel smaken verschillen, vinden we dat de Koreaanse fabrikant daarin geslaagd is. De Alpha oogt inderdaad een stuk luxueuzer dan eerdere Galaxy-telefoons en daarnaast is hij stevig, dun en licht. De harde randen en dunne behuizing maken wel dat hij ietsje minder lekker in de hand ligt dan de wat rondere Galaxy's van weleer.

Puur vanuit technisch oogpunt bekeken is de Alpha een gekke mengelmoes. De Exynos 5430 is zeker een high-end soc en ook de 12-megapixelcamera is indrukwekkend. De relatief lage resolutie van het scherm, in combinatie met de PenTile-opbouw, en de kleine accu, horen echter thuis bij een midrange-telefoon. Sterker nog, Samsungs eigen Galaxy S5 Mini doet het op dat vlak simpelweg beter. Die telefoon biedt ook een micro-sd-slot, een standaardonderdeel van Samsung-toestellen, dat om onverklaarbare redenen bij de Alpha ontbreekt. Dat wordt voor een klein deel goedgemaakt door het feit dat het basismodel 32GB opslaggeheugen heeft.

De Galaxy Alpha is duidelijk bedoeld voor mensen die geen al te grote telefoon willen en veel waarde hechten aan het uiterlijk. Dat is geen gekke zet, want de iPhone heeft in de laatste jaren bewezen dat die doelgroep zeker bestaat. Wie zijn telefoon echter intensief gebruikt en dus veel verlangt van hardware en accu, en ook een goede prijs-prestatieverhouding wil, kan de Alpha beter links laten liggen.

Reacties (9)

9
7
0
0
0
6
Wijzig sortering
Anoniem: 569031 21 november 2014 19:37
Even in handen gehad en het design is er aardig op vooruit gegaan :) Nu de bloatware en tochwizz er nog af en het begint ergens op te lijken.
Anoniem: 569031 21 november 2014 22:03
Pak hem maar eens vast en vergelijk hem met bijv. een S5 door die chrome rand ziet die er gewoon net wat gelikter uit :)
Een chrome rand om een nog steeds standaard behuizing; de consument is de eenheidsworst van samsung beu aan het worden.
Liever een standaard behuizing met een verwisselbare batterij en geheugen dan een metalen behuizing. Gaat bij mij (en bij de meeste mensen die ik ken) toch gewoon in een cover.
@zackary:
Geen chroom maar aluminium frame, is ff wat anders... wat verwacht je meer dan een zgn 'standaard behuizing', een gebogen scherm of een elipse-vormige telefoon? Volgens mij heb je nog geen Alpha in de hand gehad, compleet andere 'feels & looks' dan bijvoorbeeld de S5. Wat mij betreft is dit design meer dan geslaagd, en belooft alleen maar beter te worden volgend jaar, al het moois komt langzaam ;)

[Reactie gewijzigd door mcauseway op 23 juli 2024 00:47]

Heeft deze review op de frontpage gestaan?

Verder prima toestel wat naar mijn idee zeer goed kan concurreren met de Apple toestellen. Jammer dat de prijs 100-200 euro te hoog is.
jij hebt duidelijk ook de Alpha niet in je handen gehad, even los van het feit dat je natuurlijk een mening mag hebben 8)7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.