Samengevat
De Galaxy S5 mini is een degelijke middenmoter met een fijne behuizing, een goede accuduur en een prima scherm met een hoog contrast. Net als zijn grote broer heeft hij een aantal features die Samsung wat ons betreft net zo goed weg had kunnen laten, zoals de vingerafdrukscanner en hartslagmeter. Dat had misschien geresulteerd in een aantrekkelijkere prijs, want dat is op dit moment het grootste probleem van deze S5 mini. Voor hetzelfde geld koop je de Galaxy S4, het high-end model van vorig jaar. Die heeft een beter scherm, is sneller en maakt mooiere foto's. Of voor een dikke 150 euro minder koop je een Moto G. Die heeft iets minder geheugen, maar werkt veel soepeler en heeft ook een mooi scherm. Hoewel de S5 mini dus geen slecht toestel is, zouden we hem vanwege zijn hoge prijs op het moment van schrijven niet aanraden.
Pluspunten
Fijne behuizing Goede accuduur Water- en stofdicht
Minpunten
Relatief duur Niet heel vlot TouchWiz voelt 'bloated' aan
Eindoordeel
Samsung bedacht twee telefoongeneraties terug het concept van de 'mini', een kleine en goedkope afgeleide van een high-end smartphone. Omdat het bedrijf wel de naam van het toptoestel gebruikte, bijvoorbeeld bij de Galaxy S III mini, leek het aanvankelijk om dezelfde telefoon te gaan maar dan kleiner. Dat is echter niet zo; de mini's van Samsung leveren niet alleen in op schermformaat, maar ook op beeldkwaliteit, accuduur en snelheid.
Een aantal maanden terug kwam Samsung met de Galaxy S5, zijn nieuwste topmodel, en van de zomer kwam het bedrijf zoals verwacht dus met de S5 mini, een telefoon die kleiner is, mindere specs heeft, maar wel over veel dezelfde features beschikt, zoals een vingerafdrukscanner en een hartslagmeter. Wij keken of de S5 mini de naam van zijn grote broer enigszins kan hooghouden.
De behuizing
De naam 'mini' is duidelijk een relatief begrip, want het 4,5"-scherm van de S5 mini zouden we twee jaar terug nog groot genoemd hebben. Vergelijken we hem echter met de 'normale' Galaxy S5, dan is het verschil in grootte overduidelijk. De mini is vooral een stuk minder breed, waardoor je hem veel makkelijk met één hand kan bedienen.
Afgezien van het kleinere formaat lijkt de S5 mini als twee druppels water op de grotere variant, met een nepchromen rand en een achterzijde die gemaakt is van een hard plastic met putjes erin. Ook de water- en stofdichtheid is overgenomen. Heel mooi vinden we het ontwerp nog steeds niet, maar het is wel functioneel, vooral de achterzijde. Het materiaal wordt namelijk nauwelijks vies, vingerafdrukken blijven er niet op zitten en ook lijkt het moeilijk te krassen. Daarbij is de achterkant verwijderbaar, waardoor je de accu kan verwisselen.
Zoals we gewend zijn van Samsung zit onder het scherm een homeknop, met aan weerszijden capacitieve knoppen voor multitasking en 'terug'. De homeknop heeft een ingebouwde vingerafdrukscanner, maar die vonden wij in de praktijk niet fijn werken, omdat je je vinger eroverheen moet vegen. Simpel je vinger op de sensor leggen is niet genoeg. Omdat het moeilijk is om die veegbeweging keer op keer op dezelfde manier, met dezelfde snelheid en onder dezelfde hoek, uit te voeren, kwam het geregeld voor dat de afdruk niet herkend werd.
Die andere feature die de S5 mini deelt met de S5, de hartslagmeter, heeft ook niet veel indruk gemaakt. Als je geduldig bent, kan je inderdaad een hartslagmeting uitvoeren door je vingertop op de sensor onder de camera te leggen, compleet stil te zitten en een aantal seconden te wachten. Wij denken echter niet dat veel doorsnee-smartphonegebruikers dat zullen doen, temeer omdat de eerste poging vaak niet goed gaat, wat frustratie opwekt.
Het scherm
Het 4,5"-scherm heeft een resolutie van 1280x720 pixels; een stapje terug vergeleken met duurdere telefoons. Het gaat ook nog eens om een zogenaamd PenTile-display, dat van minder subpixels gebruikmaakt dan een 'normaal' scherm en in theorie dus minder scherp oogt. In de praktijk valt dat alles gelukkig wel mee. Op een afstand van 10cm, met je neus dus bijna op het scherm, kun je kartelrandjes zien, maar bij normaal gebruik stoorden we ons er niet aan.
Het scherm maakt, zoals we gewend zijn van Samsung, gebruik van oleds, waardoor elke pixel los aan te sturen is. Daardoor kunnen ze ook individueel uitgezet worden en dat heeft weer tot gevolg dat zwart veel dieper is en het contrast dus veel hoger ligt dan bij lcd's. Dat maakt dat het scherm meteen indrukwekkend oogt.
Wat daarbij helpt zijn de felle kleuren die het scherm produceert, al zijn die zo uit de doos zeker niet natuurgetrouw. Gelukkig biedt Samsung de mogelijkheid om andere profielen voor de kleurweergave te selecteren. We hebben ze allemaal doorgemeten en het Bioscoop-profiel toont kleuren veruit het meest accuraat. De helderheid ten slotte bedraagt zo'n 375cd/m², of nits. Dat is geen vetpot; in situaties met felle lichtomstandigheden zien we liever wat meer, om reflecties tegen te gaan.
Hardware, prestaties en accuduur
Bij dit soort mini's wordt vaak bespaard op componenten en bij de S5 mini is dat ook zeker het geval. De telefoon wordt namelijk aangedreven door een Exynos 3470-soc, bestaande uit vier relatief langzame Cortex A7-processorkernen op 1,4GHz en een Mali 400-gpu. Die laatste gaat alweer mee sinds de dagen van de Galaxy SII en is tegenwoordig zeker geen krachtpatser meer. Toch moet het geen probleem zijn om een leuke 3d-game te spelen, al zal het er minder mooi uitzien dan op een krachtigere telefoon.
Die chip is gekoppeld aan 1,5GB werkgeheugen. Voor de opslag van apps en andere bestanden is er een dikke 11GB beschikbaar. Wie dat niet genoeg vindt, kan via het micro-sd-slot extra geheugen bijprikken. Op draadloos gebied is er ondersteuning voor 4g, bluetooth 4.0, wifi-n en nfc.
Motorola bewees met de Moto G al dat je met vier Cortex A7-kernen best een snel aanvoelende telefoon kan bouwen, maar Samsung is dat helaas niet even goed gelukt. De schuldige is waarschijnlijk TouchWiz, Samsungs zware skin die het over Android heenlegt. In de praktijk hapert de interface geregeld, het terugkeren naar het homescreen gaat verre van vlot en animaties worden niet elke keer vloeiend weergegeven. Onze verwachtingen liggen natuurlijk lager dan bij high-end toestellen, maar we weten dat het met deze hardware beter kan.
Die relatief trage processor kent wel een positieve keerzijde; het stroomgebruik blijft binnen de perken, wat een prima accuduur oplevert. Op een volle lading van de 2100mAh-accu weet de S5 mini het in onze browsetest bijna acht en een half uur uit te houden en bij het kijken naar video houdt hij het zelfs een uurtje langer uit. Dat zijn goede scores voor een dure smartphone, laat staan voor een midrange-model als de S5 mini.
Software en camera
Zoals gezegd draait de S5 mini op TouchWiz, Samsungs eigen Android-schil, en voor zover wij kunnen zien zijn er ten opzichte van de grote S5 geen belangrijke functies weggehaald. De interface en kleurstelling zijn compleet dezelfde, en ook features als My Magazine, de Kids Mode, de vingerafdrukscanner, de hartslagmeter, Air View en de Extreme Power Saving Mode zijn weer van de partij. We schreven al dat we de hartslagmeter en vingerafdrukscanner geen geweldige toevoegingen vinden, en dat gevoel hebben we bij meer aspecten van TouchWiz. Daarnaast is de interface op plekken behoorlijk druk, met een instellingenmenu dat overloopt van opties, waardoor het soms moeilijk is om de optie te vinden waarnaar je op zoek bent.
De camerasoftware komt ook bekend voor; rechts staan constant knoppen voor het maken van foto's en video's in beeld, en via een knop linksonder kun je een uitgebreid optiemenu openen. Daar kan je vervolgens de resolutie instellen en zaken als stabilisatie en gezichtsherkenning in- of uitschakelen. De camera zelf is weinig indrukwekkend, zeker in vergelijking met die van de S5. Die heeft een 16-megapixelexemplaar met een nieuw soort pixelopbouw en autofocustechniek voor een hogere beeldkwaliteit en sneller scherpstellen. De S5 mini heeft een simpele cameramodule van 8 megapixel, zonder poespas, en de beeldkwaliteit is zoals je verwacht van een telefoon in deze klasse: niet bijzonder. Je kan er prima een kiekje op maken en zolang je de foto's alleen op het scherm van de telefoon bekijkt, ziet alles er nog best leuk uit, maar er wordt weinig detail vastgelegd en in donkere gebieden zie je al snel ruis.
Conclusie
De Galaxy S5 mini is een degelijke middenmoter met een fijne behuizing, een goede accuduur en een prima scherm met een hoog contrast. Net als zijn grote broer heeft hij een aantal features die wat ons betreft net zo goed achterwege hadden kunnen blijven. Dat had misschien geresulteerd in een aantrekkelijkere prijs, want dat is op dit moment het grootste probleem van deze S5 mini. Bij de bekendere webshops kost hij rond de 400 euro, al kan je hem bij een aantal prijsvechters ook voor een paar tientjes minder vinden.
Ook dan is hij in onze ogen echter nog steeds erg duur. Voor hetzelfde geld koop je de Galaxy S4, het high-end model van vorig jaar. Die heeft een beter scherm, is sneller en maakt mooiere foto's. Of voor een dikke 150 euro minder koop je een Moto G. Die heeft iets minder geheugen, maar werkt veel soepeler. Hoewel de S5 mini dus geen slecht toestel is, zouden we hem vanwege zijn hoge prijs op dit moment niet aanraden.
Verkorte review |
---|
Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier. |