Door Jurian Ubachs

Redacteur

Football Manager 2015 Review

Kampioen laat steekjes vallen

Conclusie

Football Manager 2015 biedt een waslijst een vernieuwingen en verbeteringen, die geen van alle het spel echt ingrijpend veranderen maar het geheel wel net weer iets beter maken. Vooral de verbeterde interface is een goede stap voorwaarts, met verbeterde navigatie en een overzichtelijkere presentatie van allerlei informatie tot gevolg. Het is alleen jammer dat Football Manager 2015 een paar lelijke uitglijders maakt op een plek waar je dat niet wilt hebben. De rare fratsen van de keepers en de exploits die nog in de game zitten zetten Football Manager 2015 bij voorbaat op een 0-1 achterstand. De game heeft de kwaliteit om de strijd alsnog in zijn voordeel te beslechten, maar maakt die 'valste start' toch ook weer niet helemaal goed.

Getest

Football Manager 2015, Linux, macOS, Windows

Prijs bij publicatie: € 30,-

Vanaf € 50,-

Vergelijk prijzen

Reacties (54)

54
53
34
4
1
12
Wijzig sortering
Persoonlijk vind ik het niet zo slim om een Beta te gaan reviewen, ondanks dat dit de "gegeven versie van SEGA " is. Een Beta blijft immers een beta en aangezien FM de laatste jaren altijd Beta access gaf met patches vóórdat er een release was had ik dit spel pas gereviewed als het spel officieel uitgebracht was. Het geeft toch een beetje een vertekend beeld aan mensen die nog niet in de FM games zitten, die denken dat er fouten in zitten ondanks dat er misschien vermeld wordt dat er updates komen.

Tip voor volgend jaar: Een preview van de BETA, daarna een Review van de officiele versie.
Apart dat Tweakers net als bij de review van CoD het oordeel geeft aan een game die nog in beta is of bijvoorbeeld de multiplayer nog niet publiekelijk is. Is het de drang om pageviews te scoren (a la Insidegamer, ook niet een best medium geweest Jur) of gewoon een gebrek aan tijd. Waarom niet op de 1.0 versie wachten. Zo wordt er wellicht een gestigmatiseerd beeld weergegeven terwijl dat bij de 1.0 niet nodig is.

Afijn, deze versie komt er ook wel weer maar de 3D-engine kan toch weinig mensen boeien uit de hardcore FM-groep, die spelen het liefst textonly.
Anoniem: 628494
@me_mrtn4 november 2014 08:57
Er is net een patch uitgebracht, namelijk 15.0.3. ik verwacht ook dat er een release Day patch zal uitgebracht worden.

15.0.3 MATCH ENGINE

Improvements to goalkeeping
Improved goals from direct free kicks
Fixed consistently, unrealistic high scorelines in lower leagues
Fixed skin tone issues
Fixed headed backpasses leading to goals
Reduced own goal levels
Hundreds of other changes to match AI
Further polish to animations

Bron :http://www.footballmanager.com/news/fm15-beta-update-1503-available

Ik moet bekennen dat de review oneerlijk en gerusht aanvoelt. Deze fratsen zullen ervoor zorgen dat een open beta schaarser zal zijn in de toekomst.
Inderdaad, haast een open mond van verbazing. Football Manager is zo aardig geweest om early access gegeven, wacht op zijn minst met de review tot de volledige versie. Daarbij is het traditioneel dat de eerste patch het spel compleet maakt.

Ik ben het dan ook wat betreft de minpunten in weinig eens met de schrijver. Zo gebruiksvriendelijk als deze editie heb ik ze weinig gezien. Ik zie alleen maar verbeteringen ten opzichte van vorige jaren en het trekt mij eindelijk weer eens om een ietwat langere carrière te gaan spelen.

[Reactie gewijzigd door Papadopulos op 4 november 2014 08:26]

Er is al een patch en met die patch heeft Jurian denk ik nog niet gespeeld:
http://www.footballmanage...eta-update-1503-available

Ik pak er wat randoms uit:
 • Improvements to goalkeeping
 • Fixed consistently, unrealistic high scorelines in lower leagues
 • Reduced own goal levels
Jurian, je hebt een beta gespeeld 8)7

Het spel komt pas 7 november uit en dan verwacht ik minstens op 14 november, een week erna, een review. Er bestaat geen review versie, alleen de beta release.

Verder moet je toch bekend zijn met deze serie, die altijd in het begin de balans niet op orde heeft, zoals veel goals of veel blessures of veel kaarten. En dat wordt altijd gepatcht in de eerste week. Jouw problemen zijn ogenschijnlijk dus al vóór de release gepatcht!

[Reactie gewijzigd door Fleximex op 4 november 2014 08:56]

Ik heb je een +2 gegeven voor het aanhalen van de patch maar het is natuurlijk ook mogelijk dat Sega hier zelf een stomme fout heeft gemaakt door hun beta versie als press review te gaan versturen. Mijn punt is dan ook dat er nu wordt geroepen dat het een schande is dat er een beta is gespeeld en op basis daarvan een review is gemaakt maar het kan dus ook zijn dat dit dus ook gewoon de officieel aangeleverde versie is door de uitgever.

Gelukkig is er dus een patch voor en dat mag best meegenomen worden in het eindoordeel.
Het is waar wat je zegt. Maar het is natuurlijk wel zo dat Jurian niet voor zichzelf reviewt. Deze review is voor de lezers van Tweakers die, zelfs de FM spelers daarvan, niet allemaal nu de beta versie spelen en de game kopen bij/na de release.

[Reactie gewijzigd door Fleximex op 4 november 2014 12:13]

Benieuwd waarom een review wordt geplaatst van een bèta release? Of heeft tweakers.net al de Final versie ontvangen? (die volgens mij vrijdag uitkomt?). Zaken als minpunt aanduiden, die in de Final gefixt kunnen zijn vind ik niet echt fair?
Vind ik ook. Precies daarom is een Bète release interessant om uit te brengen, zodat de, in dit geval, brede community, de minpuntjes kan signaleren. Ik zelf speel al heel lang CM en FM, maar laat die Bèta steeds aan me voorbij gaan. Ik heb tijd :-). En eerlijk, die match engine met die 'bolletjes' - 2D, vind ik nog altijd het meest charmante :-).
Wel raar dat ze dit doen. Vooral omdat de meeste journalisten vaak klagen over het te laat ontvangen van review exemplaren. Als jullie dan een review gaan baseren op persevenementen beta's etc dan kan ik het niet echt serieus meer nemen. Waarom niet gewoon een wachten tot na de release zodat jullie de volle versie gewoon kunnen spelen?
Zaken als minpunt aanduiden, die in de Final gefixt kunnen zijn vind ik niet echt fair?
Sterker nog: een aantal van de in de review genoemde nadelen zijn reeds gefixed in update 15.0.3, die gisteravond (rond 18:30 onze tijd) is uitgekomen.

En de kans op een release-day patch is vrij groot, ook al is dat nog niet officieel bevestigd.

Daarom vind ik een review die is gebaseerd op een beta, en dan nog niet eens de laatste versie van de beta, minder handig. Het is bekend dat er in de beta nog bugs zitten, dit is bij voorgaande FM-versies ook zo geweest.
Blijft in mijn ogen al jarenlang de absolute koning op het gebied van voetbal sims. Dat de wedstrijd engine als minpunt wordt gezien heeft op mij weinig invloed aangezien ik alle wedstrijden speel met "alleen commentaar" en dan in het overzichtsscherm (dus ik zie de rare fratsen niet), al kan ik mij prima voorstellen voor de mensen die dat wel gebruiken dat het erg storend kan zijn om een wedstrijd daarop te verliezen.
Same here, ik speel ook de wedstrijden op "alleen commentaar" anders duurt het me veels te lang. Opzich best logisch dat het de koning onder de voetbalsims is toch? Weinig concurrentie hebben ze meer ;)
Haha klopt ook. In de loop van tijd hebben ze concurrenten gehad zoals Championship Manager en Fifa Manager. Daar doelde ik meer op :) Ik vind wel dat ze ondanks hun positie jaar in jaar uit een spel uitbrengen wat ik erg de moeite waard vind en wat, ondanks de grootte, erg fijn speelt door de gui en navigatie.
FIFA Manager is imho niet echt een concurrent voor Football Manager, richt zich imho op een ander publiek.

Championship Manager is sowieso een apart verhaal. De eerste versies waren zeer slecht, ik geloof dat het tegenwoordig best aardig is qua spel, maar qua niveau, diepgang en kwaliteit toch nog niet aan Football Manager kan tippen.

Overigens is FM begonnen als CM, tot Sports Interactive (de producent) in 2004/2005 bij Eidos (de toenmalige uitgever) zijn vertrokken en bij SEGA (de huidige uitgever) zijn gekomen. Eidos had namelijk de rechten op de naam Championshop Manager, maar de daadwerkelijke code en database was (en is) eigendom van Sports Interactive. Maar omdat SEGA de rechten op de naam CM niet had, moest men dus een nieuwe naam (dat werd dus Football Manager, FM05 was de eerste) verzinnen.

De huidige Championship Manager heeft dus niet te maken met de Championship Manager uit het verleden (voor 2005). Die zijn compleet opnieuw begonnen.
Same here, ik speel ook de wedstrijden op "alleen commentaar" anders duurt het me veels te lang.
Ook in 3D hoef je niet alles te bekijken, je kan er ook voor kiezen om alleen Key Highlights te zien, en geen replays etc. Dan ga je er ook vrij snel doorheen :)
Jij merkt er dus evengoed net zoveel van. Als je een wedstrijd verliest omdat keepers geen 1-tegen-1-situaties kunnen winnen, of omdat corners 99 vd 100 keer een doelpunt opleveren, dan verlies je die evengoed in de 3d modus als in de tekstmodus. Het enige verschil is dat jij de situatie niet ziet.

Nog steeds verwisselen mensen het uiterlijk van het spel (hoe realistisch zien de spelers eruit en hoe natuurgetrouw bewegen ze) met de match engine (hoe werkt een wedstrijd; welke factoren zorgen voor welke uitkomst; wat is jouw invloed als coach; wat doet setting 1 in situatie 2; hoe reëel, random of juist vooraf bepaald is het resultaat van team X tegen team Y in competitie Z; etc)

De match engine is het spelmechaniek en dus niet het uiterlijk van de game.

[Reactie gewijzigd door Jorgen op 6 november 2014 10:49]

Jurian, wat vind je van het nieuwe tactiekscherm? Dit is persoonlijk mijn grootste ergernis van de FM15 beta en ik kan me bijna niet voorstellen dat er mensen zijn die het een verbetering vinden t.o.v. FM14. Waar je voorheen rechts in één oogopslag kon zien hoe het met de conditie van de betreffende opgestelde speler zat, en wat de rol is die je hem hebt gegeven, moet je nu steeds het linkerdeel van het scherm gebruiken om diezelfde informatie te vinden, waarbij je regelmatig meermaals moet klikken. Een enorme achteruitgang wat mij betreft. Er wordt door vele mensen uit de community over geklaagd, dus hopelijk doen de ontwikkelaars hier nog iets mee.
Is met niet in negatieve zin opgevallen, maar ik zie je punt wel inderdaad. Een andere journalist wees me er ook al op dat je bij diverse schermen meer kliks nodig hebt.

Dat is inderdaad een puntje, maar zoals gezegd: het viel mij bij het spelen niet echt op. Ik klik sowieso als een bezetene in hoog tempo langs allerlei schermpjes. Misschien dat ik er daarom persoonlijk wat minder last van heb om wat heen en weer te klikken.
Geweldige serie.

Behalve de game zelf ben ik ook altijd veel in de weer met de editors. Dus voor FM2015: Will there be a data editor?
Sowieso.
Heb je ergens een bronnetje dat de editor bij de release in zit?
In het recente verleden is dit altijd het geval geweest, er is geen reden om aan te nemen dat dit keer niet het geval zal zijn.

Geld voor zowel de 'gewone' editor als de in-game editor (die werkt in de beta-versie ook nog niet namelijk, net als network play).
Ik heb de afgelopen 3 jaar geen FM aangeschaft. In een oudere versie moest je de editor bijkopen (of was dat bij CM zo?).

Juist omdat er in de review met geen woord over gerept wordt vroeg ik het me af.
Ik heb de afgelopen 3 jaar geen FM aangeschaft. In een oudere versie moest je de editor bijkopen (of was dat bij CM zo?).
De pre-game editor is gratis, zie bijvoorbeeld dit blog: http://www.footballmanage...game-and-data-editor-blog
But, you ask, what about the competition & data editor?

For a start, and to confirm, that will remain free and available as a download for anyone who has bought FM15. It can be found in your Steam library under tools – or will be available there once the game is released
De in-game editor kostte in vorige versies wel geld, ik weet niet precies hoeveel meer, maar was enkele euro's, niet veel iig.
De editor is op dit moment nog niet uit, maar komt samen met de game uit straks. Je kan hem dan in Steam vinden onder "library -> tools". De in-game editor waarmee je realtime dingen in je spel kan aanpassen is niet gratis, maar of je die wilt hebben is weer een andere vraag :P
En voor de mensen die geen Steam gebruiken?
Alleen op Steam beschikbaar. De boxed versie installeert het spel met Steam. Volgens mij kan je m al drie jaar niet meer los kopen.

Vroeger zat er een los .exe bestand in d . Installatie folder voor de editor.
Ik vind ook dat de prijs best als pluspunt genoemd mag worden. Dat ik dit spel voor rond de 30 euro kan kopen maakt het voor mij zeker een stuk aantrekkelijker! Stiekem hoop ik dat ze in de komende versies nog wat meer van de GUI en opzet van Fifa Manager mee gaan nemen. Deze vond ik eigenlijk lekkerder spelen dan FM omdat het wat meer casual is.
Voor die prijs mag je wel een "af" product verwachten zonder bugs.
Anoniem: 348130
4 november 2014 07:31
De grootste fout van de serie is dat je als Nederlandse topclub vrij gemakkelijk je topspelers kunt behouden met een bescheiden contract. Hierdoor kun je bouwen aan de sterk team en zelf meedoen om de Champions League. Dat heeft niks met de harde realiteit te maken helaas :N
Ik ben bezig met Feyenoord, net een halfjaar gespeeld. Maar werkt prima, niks loopt vast.
Kan gewoon leuk spelen.

Heerlijk elftal, alleen zonder spits. Maar heb Guidetti kunnen overnemen voor volgend seizoen :)
Was t in t echt maar zo'n feest :D
Gevaarlijk spel! Heeft mij in de begin 2000 jaren zeer veel nachtrust gekost.

Lag vaal te slapen tijdens colleges vanwege deze game :-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee