Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Samsung Galaxy Note 4 Review

Kleine overstap naar een grote telefoon

18-10-2014 • 06:00

137

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

Met de Note 4 heeft Samsung wederom een telefoon gebouwd die op hardwarevlak indruk maakt; het 5,7" super amoled qhd-scherm is werkelijk prachtig en de Snapdragon 805 beschikt over flinke spierballen, al wordt die snelheid primair gebruikt om de hogere resolutie mogelijk te maken. De camera werkt fijn en maakt in de meeste omstandigheden goede foto's. Daarnaast zijn we erg blij dat net als bij de Note 3 het basismodel 32GB opslag krijgt, dat ook nog eens uitbreidbaar is met een micro-sd-kaart. Dankzij de aluminium rand oogt hij luxer en het is fijn dat je de achterkant kunt verwijderen zodat de accu te verwisselen is. De software zit, zoals we van Samsung gewend zijn, overvol met mogelijkheden waardoor het soms wat onoverzichtelijk wordt. Daarnaast is de Note 4 met zijn prijskaartje van meer dan 700 euro één van de duurste telefoons van dit moment. Je krijgt voor dat hoge bedrag echter wel veel terug.

Lange tijd was de markt voor grote telefoons echt een niche, en Samsung was binnen die niche duidelijk marktleider met zijn Galaxy Note. Vandaag de dag is de concurrentie echter veel groter. Bedrijven als LG, HTC, Sony, en sinds kort ook Apple, hebben allemaal telefoons van 5,5" of groter in assortiment. Daarnaast heb je nog toestellen als de OnePlus One, die weliswaar niet in grote aantallen verkocht wordt, maar wel in korte tijd een grote groep fans gekregen heeft. Samsung kan dus moeilijk op zijn lauweren rusten en moet duidelijk oppassen voor de naderende concurrentie.

Om de concurrentie voor te blijven hanteert Samsung bij zijn nieuwste Note, de Note 4, dezelfde tactiek als voorgaande jaren: stop zoveel mogelijk nieuwe hardware en features in het toestel. Ten opzichte van de Note 3 betekent dat onder andere een vingerafdrukscanner, een scherm met veel hogere resolutie, een nieuwe aluminium behuizing, een verbeterde camera, een hartslagmeter, een zuurstofsaturatiemeter en een uv-sensor. En dan hebben we het nog niet eens over de software gehad.

De afgelopen week doken wij daarom in de wereld die Note 4 heet om te kijken hoe al deze nieuwe hardware en features uit de bus komen.

Behuizing: meer luxe dan voorheen

Elk jaar maakt Samsung zijn telefoons een beetje groter, maar met de Note 4 wordt die trend doorbroken. Hij heeft net als de Note 3 namelijk een 5,7"-scherm en de behuizing is daardoor nagenoeg even groot; de Note 4 is zelfs iets smaller, maar daar merk je niet veel van. Dat 'smaller' is overigens relatief, want vergeleken met vrijwel elke andere telefoon is de Note 4 erg groot. Bedienen met één hand is alleen te doen als je hem op de vingertoppen laat balanceren en veel grip heb je dan niet meer. Net als bij andere grote telefoons vereist de Note 4 een aanpak met twee handen. Ook moet je goed nadenken waar je hem opbergt; in een normale mannenjeans past hij nog nét, maar bij vrouwen moet hij de handtas in en als je als man strakke broeken draagt kan je hem het beste in je binnenzak stoppen.

Samsung Galaxy Note 4 foto

Uiterlijk lijkt de Note 4 sterk op eerdere telefoons van Samsung, met de bekende brede home-knop, twee capacitieve knoppen aan weerszijden, de licht afgeronde hoeken en de verwijderbare kunststof achterkant. Deze laatste heeft overigens vrijwel dezelfde textuur als bij de Note 3.

De vernieuwing zit hem in het materiaalgebruik. Samsung wordt al jaren bekritiseerd omdat het veelal plastic gebruikt, dat er soms nogal goedkoop uitziet. Dit jaar lijken ze de kritiek ter harte te hebben genomen. In navolging van de Galaxy Alpha heeft de Note 4 namelijk een frame van aluminium, met strak afgeschuinde hoekjes. In vergelijking met de rand van namaakchroom van de Note 3 en de Galaxy S5 ziet het er een stuk mooier uit en het maakt dat de telefoon simpelweg luxer oogt.

Ergonomisch gezien voegt het echter weinig toe. De plastic rand van de Note 3 vinden we misschien nog wel net wat fijner aanvoelen, omdat de randen niet zo hard zijn, maar groot is het verschil niet.

Gapgate

Kort na de release van de Note 4 kwamen berichten naar buiten over randen langs het scherm die zo breed waren, dat je er een visitekaartje tussen kon stoppen. Dat riep vragen op over de bouwkwaliteit van de telefoon. Samsung kwam snel met een statement waarin het zei dat dit zo hoort, wat ondersteund wordt door de handleiding van de Note 4; ook daarin staat dat er een randje naast het scherm kan zitten.

Hoe erg is dit? Zonder de ophef was het ons waarschijnlijk nooit opgevallen. We hebben het natuurlijk even getest en het lukte ons niet er een visitekaartje tussen te krijgen, al paste een post-it net wel. We hebben niet het gevoel dat de Note 4 daardoor minder stevig is en tillen er dus ook niet zwaar aan.

Samsung Galaxy Note 4 fotoSamsung Galaxy Note 4 fotoSamsung Galaxy Note 4 fotoSamsung Galaxy Note 4 foto

Rondom de telefoon

Aan de voorkant van de Note 4 zit een prima frontcamera, met een wijde beeldhoek en een relatief lichtsterk lensje. Onderop vinden we een normale usb 2.0-aansluiting, en dus niet de usb 3-opening die we zagen bij de Note 3 en Galaxy S5. Waarom Samsung die stap terug heeft gezet is niet bekend, maar een heel grote impact heeft het niet. De telefoon beschikt namelijk over een snellaadmodus waardoor de accu nog steeds rap weer vol is. Het betekent wel dat het overzetten van bestanden trager gaat.

De speaker zit geheel in Samsung-stijl achterop de telefoon, met een dun 'bruggetje' over de opening zodat hij niet helemaal afgedekt is als de telefoon plat ligt. De kwaliteit is prima en hij kan behoorlijk luid, maar omdat hij achterop zit verlies je een deel van die kwaliteit en het volume als je zelf naar het scherm aan het kijken bent terwijl het geluid speelt.

Onderin zit zoals altijd de S Pen weggewerkt in een sleuf. De achterkant van deze stylus heeft een kleine groef waar je gemakkelijk een nagel tussen kan krijgen zodat het verwijderen uit de telefoon redelijk eenvoudig is.

De vingerafdrukscanner

De knoppenlayout is zoals we die gewend zijn van Samsung: de power- en volumeknoppen zitten rechts en net als bij de Galaxy S5 zit in de grote homeknop een vingerafdrukscanner verwerkt. Deze kun je gebruiken om de telefoon te ontgrendelen of om aankopen in Samsungs eigen app-store goed te keuren. Ook is het mogelijk om PayPal-betalingen te accorderen.

Voor betalingsverificatie werkt de scanner prima. Dat doe je namelijk niet te vaak en het is in die situaties niet erg om even de tijd te nemen. Je moet de vinger namelijk rustig en precies over de scanner vegen, anders werkt hij niet goed.

Samsung Galaxy Note 4 fotoJe telefoon ontgrendelen met de scanner is een ander verhaal. Dit is iets dat mensen veel vaker per dag doen en ook snel willen doen. In die gevallen voelt het alsof de scanner het gebruik van de telefoon vertraagt. Ontgrendelen met je duim gaat bijna niet door het grote formaat van de telefoon, dus je moet eigenlijk beide wijsvingers registreren hiervoor. Dat betekent ook dat je voor het ontgrendelen altijd twee handen vrij moet hebben en je moet wederom de tijd nemen om er zeker van de zijn dat de verificatie goed gaat.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Touch ID van Apple en de prima scanner achterop de nieuwe Huawei Ascend Mate 7, win je dus geen tijd als je de scanner gebruikt voor het ontgrendelen van je telefoon. We hopen daarom dat Samsung in de toekomst met een variant komt waarbij je niet hoeft te swipen, dat zou veel helpen.

Samsung Galaxy Note 4 - softwareSamsung Galaxy Note 4 - softwareSamsung Galaxy Note 4 - softwareSamsung Galaxy Note 4 - software

Scherm: nagenoeg perfect

Zoals we sinds de eerste Galaxy S al gewend zijn van Samsung gebruiken ze ook voor de Note 4 een super amoled-paneel. Omdat een oled-scherm geen backlight nodig heeft en elke pixel individueel aangestuurd kan worden, kunnen pixels perfect zwart weergeven, want voor een onmeetbaar contrast zorgt. Dat maakt dat zwart er een stuk dieper uitziet dan op een lcd en dat kleuren veel mooier ogen.

In het verleden was het nog wel zo dat oled-schermen moeite hadden met het weergeven van wit, en dat de maximale helderheid erg laag was. Tegenwoordig is dat - voor Samsung althans - geen probleem meer. Met een maximale helderheid van 602cd/m2 blijft de Note 4 menig concurrent voor. Gecombineerd met het goede contrast en de relatief lage mate van reflectie zorgt dat ervoor dat het scherm van de Note 4 in de buitenlucht, ook als het zonnig is, nog prima af te lezen valt. Daarnaast zijn ook de kijkhoeken van het scherm zeer goed. Dankzij dat alles levert het scherm in de Note 4 de mooiste beeldkwaliteit die we ooit in een telefoon zijn tegengekomen.

Samsung Galaxy Note 4 foto

Naast mooi beeld biedt de Note 4 ook erg scherp beeld. Het is namelijk Samsungs eerste telefoon met een qhd-scherm, oftewel een scherm met de bijna absurd hoge resolutie van 2560x1440 pixels. Gecombineerd met het 5,7"-scherm zorgt dat voor een pixeldichtheid van maar liefst 515ppi. Dat kun je echter niet direct met andere telefoons vergelijken omdat Samsung gebruikmaakt van een zogenoemde Diamond-pattern PenTile-subpixelindeling: hierbij hebben subpixels een diamantvorm, verschillende groottes en zijn anders gerangschikt dan bij reguliere lcd's. Daarnaast zijn er minder subpixels aanwezig dan bij een normale rgb-stripe-indeling. Samsung doet al die moeite omdat het naar eigen zeggen op deze manier het amoled-paneel zo scherp en helder mogelijk kan krijgen.

Dat alles zie je met het blote oog echter niet. Het verschil met de Note 3, die nog een pixeldichtheid had van 388ppi, is minimaal en alleen waar te nemen als je beide telefoons naast elkaar houdt en je neus zo dicht mogelijk tegen de schermen drukt. Voor ons had de stap in resolutie dus helemaal niet gehoeven en we denken dat vrijwel niemand het verschil gaat zien. Omdat de concurrenten van Samsung overgaan naar qhd-schermen zal het bedrijf zich waarschijnlijk genoodzaakt hebben gevoeld dat ook te doen, al is het maar om marketingredenen.

Kleurweergave

Eigenlijk alle content die we bekijken gaat uit van de srgb-kleurruimte en dat is dan ook waartegen fabrikanten van beeldschermen, laptops en telefoons hun schermen vaak kalibreren. Oled-schermen kunnen echter redelijk gemakkelijk een groter palet aan kleuren weergeven dan de srgb-kleurruimte voorschrijft en daar maakt Samsung gretig gebruik van. Standaard geeft de Note 4 dan ook redelijk oververzadigde kleuren weer, en wit heeft een wat blauwige tint om het nog witter te laten lijken.

Gelukkig heeft Samsung geleerd van eerdere kritiek en biedt het tegenwoordig de mogelijkheid om verschillende kleurprofielen te kiezen, waaronder de 'Basis'-modus. We raden iedereen die realistische kleuren kan waarderen aan die Basis-modus meteen aan te zetten, want in die stand is de kleurweergave van de Note 4 nagenoeg perfect. Wit is echt wit, zonder enige kleurzwemen en de weergave van de primaire en secundaire kleuren is zo goed dat de kleine afwijkingen alleen met onze colorimeter waar te nemen zijn.

Samsung Galaxy Note 4 kleurreproductie - basisNaast de Basis-modus biedt Samsung ook nog een Bioscoop-stand en een Foto-stand aan. Beide schroeven de kleurverzadiging flink op en wij zouden ze daarom niet snel gebruiken.

Die Foto-stand komt overigens redelijk dicht in de buurt van de AdobeRGB-standaard, een kleurruimte die soms door grafische professionals gebruikt wordt. Het probleem is dat Android geen ondersteuning heeft voor kleurprofielen en een AdobeRGB-foto dus alsnog niet correct weergegeven wordt.

Hardware: de eerste met een Snapdragon 805

De Note 4 komt uit in twee verschillende versies: één met Samsungs eerste 64bits Exynos-soc en één met de nieuwe Snapdragon 805-soc van Qualcomm. Beide zijn gekoppeld aan 3GB werkgeheugen, hebben 32GB opslag, een micro-sd-slot, micro-sim en een verwisselbare accu. In Nederland en België wordt dat tweede model in de schappen gelegd, de Exynos-variant is voornamelijk voor Azië bedoeld.

De Snapdragon 805 sluit voor Qualcomm een tijdperk af: het is namelijk de laatste Snapdragon-soc die gebruikmaakt van de zelfontwikkelde Krait-microarchitectuur. Voor zover nu bekend stapt Qualcomm vanaf begin 2015 over op de generieke 64bits Cortex A57 en Cortex A53-ontwerpen van ARM. Het is natuurlijk mogelijk dat Qualcomm achter de schermen druk bezig is met een opvolger van Krait, maar daar wil het bedrijf nog niets over loslaten.

Snapdragon 805

Voor de 805 heeft Qualcomm de Krait 400-cores van de Snapdragon 801 wat verder getweakt en opgevoerd waardoor ze nu een maximale kloksnelheid van 2,7GHz in plaats van 2,5GHz hebben. Dat zijn dus topsnelheden en niet de snelheid waarop de telefoon het gros van de tijd zal draaien. Sterker nog, de 805 throttlet al redelijk snel als hij zwaar belast wordt, dus die 2,7GHz hou je niet voor langere tijd vast. Op cpu-gebied is de winst die de 805 brengt dus klein.

De vernieuwing moet gezocht worden bij de gpu. De Snapdragon 805 lijkt namelijk ontworpen met qhd- of zelfs 4k-schermen in het achterhoofd; daarom beschikt hij over een flink snellere gpu - de Adreno 420 - en meer geheugenbandbreedte. Volgens Qualcomm is de Adreno 420 tot 20 procent zuiniger dan de 320 in de meeste situaties en tot 40 procent sneller als hij zwaar belast wordt. Daarnaast biedt hij net als de nieuwe PowerVR-gpu in Apples A8-soc ondersteuning voor astc-texturecompressie.

Om dat bakbeest voortdurend van data te voorzien is ook de geheugeninterface op de schop gegaan. De gpu heeft nu zijn eigen dedicated bus naar de geheugeninterface en de maximale bandbreedte is verhoogd van 14,9GB/s naar 25,6GB/s.

Qualcomm claimt een snelheidswinst van 40 procent, maar bij de de Manhattan-test in de benchmark GFXBench, die gebruikmaakt van veel moderne grafische technieken, loopt het verschil op tot een indrukwekkende 75 procent. De Adreno 420-gpu blijkt in deze test vrijwel even snel als de PowerVR-gpu in Apples nieuwe A8-soc. Hierbij moeten we wel aantekenen dat we de resolutie buiten beschouwing laten. In de Note 4 moet die Snapdragon 805 behoorlijk wat pixels berekenen en dat verandert de rangorde, zoals je op de volgende pagina kunt zien.

Zo'n grotere gpu en bredere geheugenbus snoept flink wat van het transistorbudget op, dat is ook waarschijnlijk de reden dat Qualcomm geen modem geïntegreerd heeft in de 805. Dat betekent dat fabrikanten in hun producten ruimte moeten vinden voor een extra chip, iets dat bij de veelgebruikte Snapdragon 801 niet hoefde.

Draadloos: 4g+

Op draadloos vlak heeft de Note 4 ondersteuning voor de bekende moderne standaarden: bluetooth 4.0, wifi-ac en lte. De lte-ondersteuning gaat echter verder dan bij veel andere telefoons: de Note 4 ondersteunt namelijk cat 6 lte, of carrier aggregation op verschillende banden. Zo kan hij bijvoorbeeld stukjes spectrum op 800MHz en 1800MHz combineren om zo hogere doorvoersnelheden te behalen. Die techniek wordt momenteel door KPN en Vodafone uitgerold onder de naam 4g+.

Hoe groot het snelheidsverschil in de praktijk is hangt af van onnoemelijk veel factoren, waardoor je er moeilijk een getal aan kan hangen. Bij een back-to-back-test op ons kantoor in Amsterdam Noord was het verschil tussen de Galaxy S5 en Note 4 met een Vodafone-simkaart echter behoorlijk. De Note 4 wist downloadsnelheden van 50MB/s te halen terwijl de S5 bleef haken op iets meer dan 25MB/s. Uploadsnelheden waren vrijwel gelijk en de latency was juist weer wat hoger bij de Note 4.

Snelheid: de 805 getest

Op papier is de Note 4 een behoorlijke krachtpatser, maar hoe presteert hij in praktijk? In alledaags gebruik krijg je vrij weinig mee van al die extra rekenkracht. De Note 4 is het grootste deel van de tijd een rap toestel, vooral als je binnen een app zit. Webpagina's laden bijvoorbeeld snel en scrollen gaat erg vloeiend zonder enige horten of stoten. Ook games draaien dankzij de krachtige Adreno 420-gpu goed, ondanks de hoge resolutie van het scherm.

Het zijn de momenten buiten de apps en binnen de algehele interface waar de Note 4 soms een steekje laat vallen. Dat is niet een nieuw kritiekpunt voor Samsung-apparaten en is waarschijnlijk te wijten aan de zware TouchWiz-schil die Samsung over Android heen legt. Het is al lang niet meer zo erg als een paar jaar geleden, maar bij een telefoon in dit segment vinden we dat het multitaskingmenu in een fractie van een seconde moet openen, niet in een volle seconde, en waarom de optiemenu binnen de camera-app tweeënhalve seconde nodig heeft om te verschijnen is ons ook een raadsel. Het gros van de tijd is het echter prima en snel werken met de Note 4.

Benchmarks

Om een duidelijke vergelijking te kunnen maken met andere smartphones en vooral andere smartphoneprocessors hebben we een aantal bekende benchmarks uit de kast getrokken. We trappen af met enkele cpu-benchmarks, die iets meer moeten zeggen over de rauwe rekenkracht van de Snapdragon 805-soc.

AndEBench - native
TelefoonSocIn iteraties per seconde, hoger is beter
Samsung Galaxy Note 4 Snapdragon 805
*********
18107
HTC One (M8) Snapdragon 801
********
17724
Samsung Galaxy Note 3 Snapdragon 800
********
17694
Samsung Galaxy S5 Snapdragon 801
********
17520
Sony Xperia Z3 Snapdragon 801
********
17402
OnePlus One Snapdragon 801
********
16616
LG G3 Snapdragon 801
********
16536

Zowel bij het draaien van native C++-code als het draaien van Java-code binnen Androids virtuele machine Dalvik eindigt de Note 4 in de bovenste regionen van de ranglijst. Het verschil met wat oudere toestellen die nog een Snapdragon 801 onder de motorkap hebben is echter nihil. Bij het draaien van native code blijft hij zijn voorganger net voor, en bij het draaien van Java - waarin de meeste Android-apps geschreven zijn - is het verschil tussen de Note 3 en Note 4 zo klein dat ze praktisch gelijk scoren. De verhoging van de maximale kloksnelheid lijkt dus vooral een verbetering op papier te zijn.

De volgende twee benchmarks worden gedraaid binnen de browser en zeggen dus niet alleen iets over de snelheid van de hardware, maar ook over hoe goed de browser in elkaar zit.

Samsung staat erom bekend dat ze veel optimalisaties doorvoeren in de standaardbrowser van Android en dat is in deze twee tests goed te zien. De Note 4 neemt een redelijke voorsprong op de Android-concurrentie, maar de iPhone 6 Plus van Apple, met zijn moderne 64bit-soc, blijft nog buiten bereik.

Geen enorme verschillen op cpu-vlak dus, maar dat hadden we gezien de technische opbouw van de soc ook niet verwacht. De prestatiewinst moet gezocht worden op het grafische gebieden daar hebben we ons vervolgens op gericht. Om te beginnen via 3DMark, een benchmark die een normale game probeert na te bootsen door niet alleen te kijken hoe snel de gpu een 3d-scène kan renderen, maar ook de cpu-kernen belast met physics-berekeningen.

De Note 4 eindigt hier als eerste, maar de onderlinge verschillen zijn niet groot. Dat komt natuurlijk omdat de resolutie van het scherm zo hoog is. Vrijwel alle extra rekenkracht die de Adreno 420 biedt, wordt besteed aan het renderen van die extra pixels. Dat laat ook de Manhattan-test van GFXBench zien. De Note 4 scoort een fractie minder goed dan toestellen die eerder dit jaar uitgekomen zijn. Het is dus duidelijk dat de Adreno 420 in staat is om te compenseren voor de hoge resolutie van het qhd-scherm, maar ook niet meer dan dat.

Accu: goed genoeg

Samsung heeft de Note 4 uitgerust met een 3220mAh-accu. Dat hadden we twee jaar terug nog erg groot genoemd maar het is slechts 20mAh meer dan bij de Note 3 en er zijn al veel kleinere telefoons op de markt met accu's die vrijwel dezelfde capaciteit hebben. Tel daarbij op dat de Note 4 een erg hoge schermresolutie heeft en op papier lijkt het allemaal niet op te kunnen.

Samsung Galaxy Note 4 foto

In de praktijk valt het gelukkig wel mee, al ligt het - zoals altijd bij Samsung-telefoons met amoled-schermen - voor een groot deel aan hoe je de telefoon gebruikt. Het amoled-scherm is namelijk op zijn zuinigst bij het weergeven van donkere kleuren en als hij wit moet weergeven stijgt het energiegebruik aanzienlijk. Bezoek je dus de gehele dag websites met een witte achtergrond op de Note 4, dan zal hij sneller leeglopen dan wanneer je alleen maar apps draait met donkere kleurstellingen, of juist veel video kijkt.

Ben je die poweruser die veel browset op zijn telefoon, dan kun je de Note 4 binnen een dag zeker leeg krijgen. Maar we denken dat de meeste mensen het einde van de dag zeker zullen halen, vooral omdat het gros van de gebruikers een telefoon niet urenlang non-stop gebruikt, maar deze ook een groot deel van de dag met het scherm uit in de broekzak heeft.

De accuduur gemeten

Om toch iets specifieker in te kunnen gaan op die accuduur hebben we onze gebruikelijke accutests gedraaid. In de eerste moet de telefoon continu door een vaste reeks webpagina's browsen. Op elke pagina wordt scrollgedrag gesimuleerd en af en toe wordt een pauze ingelast. Als echte mensen browsen, moeten ze immers ook de tijd nemen om de tekst op de pagina te lezen. Onze tweede test is eenvoudiger en bestaat uit het herhaald afspelen van een film, tot de accu leeg is. Voor beide tests wordt de schermhelderheid vastgezet op 250cd/m², zodat we een eerlijke vergelijking kunnen maken met andere telefoons.

De webbrowsingtest is vanwege de veelal witte website-achtergronden een worst case scenario voor de Note 4. Afgerond gaat hij zeven uur mee; dat is geen slechte score, maar vergeleken met bijvoorbeeld een Xperia Z3 is het verschil substantieel. Omdat gebruikers ook genoeg apps draaien met donkere kleurstellingen zal hij het in de dagelijkse praktijk wat beter doen dan in deze test.

De videotest laat zien dat er ook situaties zijn waarin het amoled-scherm juist uitblinkt. Omdat veel films en tv-series juist gebruikmaken van donkere tinten, en nauwelijks puur wit, daalt het stroomgebruik van het scherm aanzienlijk bij het bekijken van video. In deze test gaat de Note 4 daardoor een indrukwekkende dertien en een half uur mee.

Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m2)
TelefoonAccucapaciteitTijd in minuten, hoger is beter
Sony Xperia Z3 3100 mAh
*********
8u20m
HTC One (M8) 2600 mAh
********
8u16m
Apple iPhone 6 Plus 2915 mAh
********
8u7m
OnePlus One 3100 mAh
********
8u2m
Samsung Galaxy Note 4 3220 mAh
*******
6u58m
Samsung Galaxy Note 3 3200 mAh
*******
6u47m
Samsung Galaxy S5 2800 mAh
*******
6u42m
LG G3 3000 mAh
******
5u37m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m2)
TelefoonAccucapaciteitTijd in minuten, hoger is beter
Samsung Galaxy S5 2800 mAh
*********
14u12m
Samsung Galaxy Note 4 3220 mAh
********
13u31m
Sony Xperia Z3 3100 mAh
*******
11u24m
Samsung Galaxy Note 3 3200 mAh
******
10u36m
OnePlus One 3100 mAh
******
10u31m
HTC One (M8) 2600 mAh
******
9u45m
Apple iPhone 6 Plus 2915 mAh
******
9u13m
LG G3 3000 mAh
*****
7u40m

Laadtijd

Samsung maakt gebruik van Qualcomms Quick Charge 2.0-technologie om de accu snel vol te krijgen. Dat betekent dat een oplaadcyclus sneller gaat dan bij veel andere telefoons. Zulke claims vragen natuurlijk om een test ter verificatie en dat is precies wat we gedaan hebben. De claims van Samsung blijken geen gebakken lucht: de telefoon heeft net geen twee uur nodig om de accu volledig vol te krijgen. Dat is sneller dan veel concurrenten, die ook nog eens minder grote accu's hebben.

Laadtijd
TelefoonAccucapaciteitin minuten aan de lader, lager is beter
Samsung Galaxy Note 4 3220 mAh
*****
117
OnePlus One 3100 mAh
******
128
Samsung Galaxy Note 3 3200 mAh
*******
153
HTC One (M8) 2600 mAh
*******
163
LG G3 3000 mAh
*******
169
Sony Xperia Z3 3100 mAh
*******
171
Apple iPhone 6 Plus 2915 mAh
*********
196

Camera: goede point-and-shoot

Samsung Galaxy Note 4 foto Samsung was bij de introductie van de Galaxy S5 overduidelijk trots op het feit dat de telefoon gebruikmaakte van een 16-megapixelsensor uit eigen fabriek. Voordien had Samsung altijd sensors van andere fabrikanten gebruikt.

De sensor die Samsung gebruikte was gebaseerd op een nieuwe techniek waarbij de individuele pixels beter van elkaar afgeschermd waren. Deze isocell-constructie moest zorgen voor minder crosstalk en betere beeldkwaliteit. Daarnaast waren fasedetectiepixels in de sensor opgenomen voor sneller scherpstellen.

Toen bekend werd dat de Note 4 eveneens een 16-megapixelcamera zou krijgen leek het logisch dat het om dezelfde sensor ging, maar dat blijkt niet zo te zijn. De Note 4 met Exynos-processor lijkt wel met Samsungs eigen sensor uitgerust te zijn, maar de Snapdragon-variant die in de Benelux uitkomt beschikt over een IMX240-chip van Sony.

Over die beeldsensor is verrassend weinig te vinden online. We weten dat hij een resolutie heeft van 16 megapixels, een beeldverhouding van 16:9 en beschikt waarschijnlijk over dezelfde fasedetectie-focus als Samsungs eigen sensor. Daarnaast is optische beeldstabilisatie toegevoegd aan de lensconstructie, voor minder schokkerige video's en mooiere, scherpere foto's bij weinig licht.

Samsung Galaxy Note 4 - softwareSamsung Galaxy Note 4 - softwareSamsung Galaxy Note 4 - software

De algehele fotokwaliteit doet ons erg denken aan de foto's die uit de Galaxy S5 komen: mooie kleuren, goede witbalans, veel detail en een automatische belichting die er vaak voor kiest om highlights te beschermen waardoor foto's met veel contrast soms een beetje donker ogen. Daar valt met de snelle hdr-modus indien nodig goed een mouw aan te passen. Bij weinig licht doet hij het flink beter dan de Galaxy S5.

Testkaart - Note 3 - weinig licht Testkaart - Note 4 - weinig licht Testkaart- Galaxy S5 - weinig licht

Beeldkwaliteit bij weinig licht: Note 3, Note 4 en Galaxy S5

Het maken van een foto gaat erg snel, met rappe autofocus en geen afdrukvertraging. De bediening van de camera-interface is gek genoeg wel wat traag; vooral het oproepen van het uitgebreide instellingenmenu duurt even.

Video's worden standaard gemaakt in full-hd, maar via het instellingenmenu kun je ook voor ultra-hd-filmpjes kiezen met een resolutie van 3840x2160 pixels. De maximale opnametijd wordt dan begrensd tot vijf minuten, hoogstwaarschijnlijk om oververhitting van de telefoon te voorkomen. Dankzij de optische beeldstabilisatie zijn video's minder schokkerig dan bij veel andere telefoons, al blijf je altijd kleine schokjes zien als je lopend filmt.

Voorbeeldfoto's

Foto's genomen met de Samsung Galaxy Note 4Foto's genomen met de Samsung Galaxy Note 4Foto's genomen met de Samsung Galaxy Note 4Foto's genomen met de Samsung Galaxy Note 4Foto's genomen met de Samsung Galaxy Note 4Foto's genomen met de Samsung Galaxy Note 4Foto's genomen met de Samsung Galaxy Note 4Foto's genomen met de Samsung Galaxy Note 4Foto's genomen met de Samsung Galaxy Note 4Foto's genomen met de Samsung Galaxy Note 4Foto's genomen met de Samsung Galaxy Note 4Foto's genomen met de Samsung Galaxy Note 4Foto's genomen met de Samsung Galaxy Note 4Foto's genomen met de Samsung Galaxy Note 4Foto's genomen met de Samsung Galaxy Note 4Foto's genomen met de Samsung Galaxy Note 4Foto's genomen met de Samsung Galaxy Note 4Foto's genomen met de Samsung Galaxy Note 4Foto's genomen met de Samsung Galaxy Note 4Foto's genomen met de Samsung Galaxy Note 4Foto's genomen met de Samsung Galaxy Note 4Foto's genomen met de Samsung Galaxy Note 4

Software: schieten met hagel

De Note 4 draait Android 4.4.4 met Samsungs eigen TouchWiz-schil, die visueel gebaseerd is op de versie die afgelopen voorjaar met de Galaxy S5 geïntroduceerd werd. Vergeleken met de versie op de Note 3 ziet deze er een stukje strakker, frisser en moderner uit. Opvallend is dat Samsung het nu aandurft om vaker wit als achtergrondkleur te kiezen en niet meer vasthoudt aan pikzwarte achtergronden om het amoled-scherm te ontzien.

Voor een bedrijf dat heel veel tijd en moeite in de software van zijn telefoons steekt, krijgt Samsung juist op dat vlak altijd een behoorlijke bak kritiek over zich heen gekieperd. De software wordt vaak als 'bloated' omschreven, ook door ons. Dat is echter niet helemaal eerlijk: een aantal handige features in Android doken namelijk eerst op in TouchWiz - denk aan de quick toggles in het notificatiemenu - en werden later pas onderdeel van Googles kale Android-versie.

Samsung weet dus af en toe slim te innoveren op softwarevlak, maar die handige features zijn vaak niet te vinden tussen alle proefballonnetjes en kunstjes die vooral door de reclameafdeling bedacht zijn. Om dat tegen te gaan heeft Samsung het instellingenmenu wat aangepast. Voorheen was dat een kakofonie van verschillende gekleurde icoontjes, maar nu heeft Samsung de verschillende opties gesorteerd op kleur. Alles wat met verbindingen te maken heeft is bijvoorbeeld blauw, terwijl systeemsettings weer groen zijn.

Samsung Galaxy Note 4 - softwareSamsung Galaxy Note 4 - softwareSamsung Galaxy Note 4 - softwareSamsung Galaxy Note 4 - software

Samen met de optie om bovenaan de meestgebruikte opties weer te geven zorgt het voor iets meer overzicht waardoor je kunt makkelijker snel door de opties kunt scannen om te vinden wat je zoekt. We blijven er echter van overtuigd dat Samsung een groot deel van de instelopties weg zou kunnen gooien zonder dat een haan ernaar kraait. Dat zou de overzichtelijkheid nog verder ten goede komen.

Vertrouwde en nieuwe features

Veel van de features die we kennen van de Note 3 en Galaxy S5 zijn bewaard gebleven. Het meest linker homescreen wordt nog steeds gevuld door Flipboard, of Flipboard Briefing, zoals Samsung het noemt. Dit is duidelijk afgekeken van HTC's Blinkfeed en dan geeneens goed, want de overgang van het homescreen naar dit nieuwsoverzicht gaat niet heel vlot. Gelukkig kan het uitgeschakeld worden.

Ook kun je meerdere apps naast elkaar draaien, in splitscreen. Deze multiwindow-optie dien je te activeren vanuit het multitask-overzicht via een klein knopje bovenaan elke app-thumbnail. Op een grote tablet komt de feature beter uit verf dan op een telefoon en we hebben de mogelijkheid dan ook nauwelijks gebruikt. Te meer omdat het nog steeds niet mogelijk is om elke app hiervoor te gebruiken. Het is ook mogelijk om een app in een kleiner window te draaien, bovenop de rest van de interface. Het is een knap softwaretrucje, maar het praktisch nut is gering, omdat knoppen en andere interface-elementen te priegelig worden.

Samsung Galaxy Note 4 - softwareSamsung Galaxy Note 4 - softwareSamsung Galaxy Note 4 - softwareSamsung Galaxy Note 4 - softwareSamsung Galaxy Note 4 - softwareSamsung Galaxy Note 4 - softwareSamsung Galaxy Note 4 - software

Verder levert Samsung als vanouds weer veel extra apps mee, waaronder een eigen downloadwinkel, een infrarood-afstandsbediening, Flipboard, Evernote en Pen.UP, een soort Instagram voor tekeningen die gemaakt zijn met de S Pen. Als je het aanbod daar bekijkt valt op dat sommige mensen hele mooie dingen weten te maken met de stylus.

Nieuw in de software is dat je nu bij de eerste setupwizard al meteen de vraag krijgt of je de telefoon wil registeren bij Samsung zodat je deze bij diefstal op afstand kunt vergrendelen of wissen. In tegenstelling tot Googles eigen Android Device Manager werkt Samsungs-oplossing ook nog na een volledige reset van de telefoon via de recovery manager.

S Health

Samsung was er redelijk vroeg bij met zijn S Heath-app en hadden goed ingezien dat veel bedrijven zouden inspelen op de combinatie van technologie en gezondheid. De huidige versie is een behoorlijk uitgebreid platform waar je allerlei gezondheidsstatistieken in bij kunt houden en dat je ook kunt gebruiken om verschillende soorten workouts te registreren.

Als je verder wilt gaan dan enkel het bijhouden van sportactiviteiten, het aantal gelopen stappen en je gewicht dan is het ook mogelijk om de sensor achterop de telefoon te gebruiken om verschillende metingen te doen. Van de Galaxy S5 kenden we de hartslagmeting al, maar Samsung zet diezelfde sensor nu ook in om de zuurstofsaturatie van het bloed te meten. Die feature heeft een heel hoog 'omdat het kan'-gehalte en werkt daarnaast vaker wel dan niet.

Samsung Galaxy Note 4 - softwareSamsung Galaxy Note 4 - softwareSamsung Galaxy Note 4 - softwareSamsung Galaxy Note 4 - softwareSamsung Galaxy Note 4 - softwareSamsung Galaxy Note 4 - softwareSamsung Galaxy Note 4 - softwareSamsung Galaxy Note 4 - software

Nieuwe S Pen mogelijkheden

De troefkaart van de Note 4 is - in Samsungs ogen althans - de meegeleverde stylus en de verschillende features die daaromheen gebouwd zijn. De basisfunctionaliteit draait nog steeds om het kunnen bedienen van de interface, het met de hand opschrijven van notities, het maken van tekeningen en illustraties en de handschriftherkenning. Die functionaliteit staat als een huis, maar we vragen ons nog steeds af welk percentage van Note-bezitters die features na de eerste week nog gebruikt. Die groep zal zeker bestaan, maar het zijn zulke specifieke gebruiksscenario's dat we denken dat het om een minderheid gaat.

Naast de features die we al op Note 3 zagen, heeft Samsung nog wat extra mogelijkheden toegevoegd. Allereerst is de gevoeligheid van de stylus verhoogd en worden nu 2048 drukniveaus herkend in plaats van 1024. Daarnaast kun je vanuit de S Note-app nu foto's maken van teksten, op een poster bijvoorbeeld, waarna de software automatisch het perspectief corrigeert en de tekst eruit haalt. Dat werkt behoorlijk goed en het effect is indrukwekkend; of mensen het vaak zullen gebruiken is een tweede.

S Pen-features op de Note 4S Pen-features op de Note 4S Pen-features op de Note 4S Pen-features op de Note 4S Pen-features op de Note 4S Pen-features op de Note 4S Pen-features op de Note 4

Fotogalerij en specificaties

Samsung Galaxy Note 4 fotoSamsung Galaxy Note 4 fotoSamsung Galaxy Note 4 fotoSamsung Galaxy Note 4 fotoSamsung Galaxy Note 4 fotoSamsung Galaxy Note 4 fotoSamsung Galaxy Note 4 fotoSamsung Galaxy Note 4 fotoSamsung Galaxy Note 4 fotoSamsung Galaxy Note 4 fotoSamsung Galaxy Note 4 fotoSamsung Galaxy Note 4 foto
Gsm-besturingssysteem Android
Versie besturingssysteem Google Android 4.4
Beeldscherm
Schermdiagonaal 5,7"
Schermresolutie 2560x1440
Invoermethode Touchscreen
Schermtype HD Super Amoled
Multitouch Ja
Touchscreentechniek Capacitief
Secundair scherm Nee
Technische kenmerken
CPU/SoC Qualcomm Snapdragon 805
Aantal cores Quad Core
Processorsnelheid 2,7GHz
Werkgeheugen 3GB
Opslaggeheugen 32GB
Geheugenkaart (Mobiel) microSD, microSDHC, microSDXC
Simkaart Microsim
Aantal SIMs Single
Camera
Cameraresolutie 16MP
Cameraresolutie (voor) 3,7MP
Camera autofocus Ja
Diafragma 2,2
Gsm-flitsertype Enkele led
Resolutie video-opname 3840x2160 (Ultra-HD)
Stabilisatie Optische stabilisatie
Verbindingen
Mobiele netwerken edge, gprs, hspa, hspa+, lte, umts
Frequentiebereik (mobiel) 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz
Verbinding (wlan) 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz ondersteuning Ja
Bluetooth-versie Bluetooth 4.0
Overige draadloze verbindingen Near Field Communication (NFC)
GSM-Connector 3.5mm, Micro-USB
Functionaliteit
Berichten E-mail, mms, sms
Afspeelmogelijkheden Audio, Video
GPS Ja
Gsm-functies A2DP (Bluetooth stereo), Bewegingssensor, DLNA, Kompas, Swype-tekstinvoer, Tril, Vingerafdrukscanner, Voicerecorder, WiFi Direct
Accu
Accucapaciteit (mAh) 3.220mAh
Accutype Li-Polymer
Accu verwisselbaar Ja
Uiterlijke kenmerken
Telefoonmodel Bar
Gewicht (gram) 176g
Lengte 153,5mm
Breedte 78,6mm
Hoogte / Diepte 8,5mm

Alternatieven

4 van 5 sterren
€ 219,-Smartphones Apple iPhone 6 Plus 16GB Grijs
Apple iPhone 6 Plus 16GB Grijs

Sinds kort doet ook Apple mee op de markt voor grote telefoons, met zijn iPhone 6 Plus. Het scherm van de telefoon is met 5,5" net wat kleiner dan dat van de Note 4, maar door de forse randen zijn de telefoons fysiek gezien ongeveer even groot. Op het gebied van schermkwaliteit heeft de Note 4 de overhand terwijl de 6 Plus het wint op snelheid, accuduur en camerakwaliteit. Apples grote telefoon heeft echter geen stylus, dus als het je daar om te doen is, is de Note 4 de logische keuze.
linkLees onze review van de iPhone 6

OnbekendSmartphones OnePlus One 16GB Zwart
OnePlus One 16GB Zwart

Als je het niet erg vindt om een beetje je best te doen om een telefoon te bemachtigen, en niet bang bent van importeren, dan is ook de OnePlus One een goed alternatief voor de Note 4. Deze 5,5"-telefoon biedt goede hardware voor een zeer scherpe prijs; voor omgerekend minder dan 300 euro gaat hij over de toonbank. Grootste minpunten zijn de moeilijke verkrijgbaarheid en het feit dat hij niet op alle Nederlandse netwerken 4g ondersteunt.
linkLees onze review van de OnePlus One

4 van 5 sterren
OnbekendSmartphones LG G3 16GB Zwart
LG G3 16GB Zwart

LG was met de G3 de eerste grote speler die een telefoon met qhd-scherm introduceerde. Opvallend aan de G3 zijn de dunne randjes rondom het scherm en de knoppen achterop. Daardoor is de G3 voor een 5,5"-telefoon relatief compact. Verder is de camera erg goed en ook de software zit goed in elkaar. De hoge schermresolutie zorgt er helaas voor dat de accu niet zo lang meegaat als bij veel concurrenten en ook is de telefoon soms wat langzaam. LG maakt echter veel goed met de scherpe prijs.
linkLees onze review van de LG G3

4.5 van 5 sterren
OnbekendSmartphones Huawei Ascend Mate 7 Zwart
Huawei Ascend Mate 7 Zwart

Als je een nog iets grotere telefoon niet schuwt is de Ascend Mate 7 van Huawei zeker interessant. Deze 6,1"-telefoon beschikt over een prima scherm, een relatief compacte behuizing en een monsterlijk grote accu. Net als de Note 4 heeft hij een vingerafdrukscanner, maar dan achterop in plaats aan de voorkant. De Note 4 wint het duidelijk op cameravlak, maar de Mate 7 compenseert dat deels met een fors lagere prijs.

Conclusie

Met de Note 4 is Samsung niet afgeweken van wat eerdere Notes tot een succes maakte, en dat is begrijpelijk. Het bedrijf heeft wederom een telefoon gebouwd die koploper is op het gebied van hardware; het 5,7" qhd-super amoled-scherm is werkelijk prachtig en de Snapdragon 805 beschikt over flinke spierballen. Een lagere resolutie had echter ook prima volstaan. Het is overigens goed om te zien dat Samsung, in tegenstelling tot LG, geen concessies heeft moeten doen aan snelheid of accuduur door het qhd-scherm.

De rest van de hardware maakt ook indruk. De camera bijvoorbeeld werkt snel en maakt goede foto's. Daarnaast zijn we erg blij dat het basismodel, net als bij de Note 3, 32GB opslag krijgt, eventueel uitbreidbaar met een micro-sd-kaart. Daar kunnen andere fabrikanten een voorbeeld aan nemen.

Qua uiterlijk vinden we de Note 4 een verbetering ten opzichte van eerdere telefoons in de serie. Het op de Galaxy Alpha geïnspireerde ontwerp oogt simpelweg luxer, al maakt het voor de ergonomie niet veel uit. De achterkant heeft een prettige textuur en het blijft fijn dat je die achterkant bij Samsung-telefoons kunt verwijderen zodat de accu te verwisselen is.

Op featurevlak lijkt Samsung zoals altijd weer met hagel te schieten, in de hoop dat er voor ieder wat wils tussen zit. Dat zit er ook, maar wij zien liever minder features en mogelijkheden, die vervolgens beter uitgewerkt zijn. Dat maakt de software intuïtiever, gemakkelijker in gebruik en overzichtelijker. En aan de hardwarekant hadden ze wellicht nog wat euro's kunnen besparen door bijvoorbeeld de hartslagsensor weg te laten.

Vond je vorige Samsung-telefoons niets, dan zal de Note 4 je zeker niet op andere gedachten brengen en zoek je een relatief betaalbare telefoon, dan moet je ook niet bij de Note 4 zijn, want met meer dan 700 euro is de prijs fors. Maar voor dat geld krijg je wel een beest van een telefoon met goede bouwkwaliteit, lekker veel opslag, high-end-hardware, een goede camera en veel mogelijkheden.

Reacties (137)

137
133
91
4
0
18
Wijzig sortering
Mooie telefoon met high-end specs dit, maar waarom moet deze nou weer van Samsung zijn? Dat Touchwizz is jammer. Het instellingen menu bijvoorbeeld ziet er gewoon niet uit en je ziet al in de video dat wanneer Wout op de home button drukt je een delay hebt ipv dat het helemaal vloeiend loopt. Dus ja zo'n Snapdragon 805 heb je ook wel echt nodig in deze telefoon om de lagg te beperken. :P

EDIT: Die home-button 'lagg' kan je wel uitschakelen waardoor 'ie sneller zal worden, zie: https://www.youtube.com/watch?v=rqYpgxi5ZKI

[Reactie gewijzigd door peakrever op 22 juli 2024 16:55]

Jammer van het qhd scherm. Totaal nutteloos.

Deze had en sneller kunnen zijn en langer mee kunnen gaan met een 1080p scherm.

*in before: " ik kan makkelijk het verschil zien tussen 1080p en 1440p!!!111
Ja klopt, het is nutteloos om qhd bij dit schermformaat te gebruiken. Het is echter een "feature" waarmee ze kunnen uitpakken in de reclames.

Verder lijkt de note 4 een top telefoon/phablet.

Ik snap trouwens de -1 die je kreeg totaal niet...
De reden dat de Note 4 een 1440p acherm heeft is de VR-fuctionaliteit waardoor je 'm als VR-bril kan gebruiken (inclusief benodige accesoires).
Tja, of dat dan absoluut noodzakelijk is voor 99,9 procent van de gebruikers betwijfel ik (1080p kan ook voor VR gebruikt worden). Het blijft voor 99,9 procent een telefoon/phablet, dus voor mij blijft het een "feature" voor de reclame die verder nutteloos zal blijken voor de meeste mensen.
Je ziet de pixels als je hem als VR gebruikt. En je hoeft er niet naar te zoeken. Ik heb zo'n ding op gehad. Hij zit 5 CM voor je oog en dat is alsof je 100PPI op 25CM hebt.

Overigens voor de mensen die zich afvragen hoe je op die afstand kan focussen. Dat kan je niet maar zodra je linker en rechter oog gescheiden worden van elkaar door het tussen stuk hoeft dat niet meer. Vraag me niet hoe het werk, maar het werkt...

Voor normaal gebruik is het zo goed als nutteloos. Scherm review van de S5 LTE-A door anandtech heeft wel laten zien dat OLED bijna niet meer gaat verbruiken bij hogere resoluties. De totale oppervlakte van de pixels wordt niet groter en er hoeft ook geen backlight harder te branden dus het viel echt heel erg mee.
Performance degradatie door de hoge resolutie is iets waar ik zelf dan meer problemen mee heb. Ik ben het eens met de stelling FHD is (op dit moment) een betere keuze. Maar daar denken de fabrikanten helaas anders over :(
Het focussen op die kleine afstand kan door de lenzen van de VR bril.
Mhmm, zou inderdaad goed kunnen. Ik heb hem niet al te lang opgehad (ik werd zeeziek achtig) dus me daar verder niet heel druk over gemaakt maar het klinkt logisch.
Ik heb hem gisteren even in de winkel 5 minuutjes geprobeerd, voornamelijk omdat mijn vriendin dat graag wilde, maar zij gaf al vrij snel aan dat onze huidige phones (beide hebben een One+) veel sneller aanvoelen in het gebruik. Wellicht dus door dat 4K scherm dat de Samsung heeft.

Ik blijf jaloers op de Samsung Choco Cookie font, die ik geweldig vind, maar verder lijkt het me een toestel dat wel weer HEEL erg duur is voor wat het biedt, vooral nu er steeds meer goedkopere flagship-killers uitkomen (Nexus, One+, Xiaomi, etc).

Wat me wel positief opviel was dat deze Samsung wel goed aanvoelde qua materiaal, dus de achterkant is netjes, en voelt gewoon stevig en goed aan, en niet meer zo 'goedkoop' plastic, waar Samsung wel vaker last van had. Hij ziet er mooi uit.
Het is overigens geen "4k" scherm. 4k is 4096x2160. De note 4 heeft een WQHD scherm van 2560x1440.
Erg jammer, als ze nou een 1080P scherm er in gezet hadden hadden ze een killer telefoon, die dan WEL een stuk sneller is dan de Snapdragon 801 op 1080P.

Wel erg mooi dat hij in 2 uurtjes de telefoon oplaat van 0% tot 100%.

En jammer van altijd doe bloatware die Samsung op hun Galaxy telefoons doen, en dat hij zo absurd duur is €720,- ben je wel lekker, heeft hij gouden randen en of diamantjes er in 8)7
Dat ben ik zeker met je eens. Ik ben ook echt benieuwd wanneer er telefoons met een S808/810 en FHD scherm komen. En Touchwizz was aanvankelijk de eerste reden voor mij om geen Samsung te nemen dus ja...
Overigens voor de mensen die zich afvragen hoe je op die afstand kan focussen. Dat kan je niet maar zodra je linker en rechter oog gescheiden worden van elkaar door het tussen stuk hoeft dat niet meer. Vraag me niet hoe het werk, maar het werkt...
Je hebt gewoon lenzen die een deel van het focussen voor je doen. Het is niet veel anders dan een bril. Verder krijgt ieder oog een half scherm door die scheiding. Dat heeft niets te maken met focussen, maar met het feit dat elk oog een ander beeld te zien moet krijgen.

Overigens kan ik zonder lenzen al bijna scherp zien op die afstand, maar ik heb dan ook rare ogen. Ver weg zien geeft mij ook geen problemen, waar de enige andere persoon die ik ken die ook op dergelijke afstanden scherp kan zien toch een redelijk sterke bril heeft.
Gebruik een LGG2 en een G3....wil niet meer terug naar minder pixels...placebo? Geen idee.

Ik zie en merk verschil in de scherpte en geniet ervan. Heerlijk. Dus props voor Samsung dat ze eraan meedoen!
Mensen riepen al dat FHD op 5" onzin was. Tot dat je inderdaad, zoals jij ervaarde, regelmatig tussen HD en FHD schakel. Het verschil is groot. Ik denk dat dat ook geldt voor FHD en QHD, zij het minder.
Het verschil is minder maar voor mij duidelijk genoeg, heb de note 3 en 4 hier nu liggen.
Volgens display mate heeft ook Amoled weer stappen gemaakt:

"Best Smartphone Display
With the Galaxy Note 4 there are many significant improvements over the Galaxy Note 3 that we tested a year ago, but also with the Galaxy S5 that we tested in March, and the Galaxy Tab S that we tested in June. The most impressive improvements are in the pixels per inch and resolution, the Absolute Color Accuracy, Peak Brightness and screen readability in High Ambient Light, and display Power Efficiency."

Voor jou ook zichtbaar?
Ik heb hem net sinds vanmiddag, maar op het eerste gezicht is het scherm idd superscherp en vooral heel fel, nu heb ik hem eigenlijk op auto met de slider op het laagste...

Weet nog niet of ik hem hou eigenlijk, was met de Note 3 ook al super tevreden, en wil ze een weekje vergelijken voordat ik er 1 weg doe, maar als het voor me gevoel weinig uit maakt steek ik liever 600 euro dan 300 euro terug in mn zak :D
Dit soort highend toestellen onderscheiden zich in details. De note 3 was (en is nog steeds) uniek en biedt het totaal pakket als geen ander toestel.
Kan me voorstellen dat er geen enorme drang is naar een ander toestel Maar de Note 4 is wel erg mooi en stijgt (ook al is het weinig) boven een Note 3 uit. De vraag is iid of hij genoeg gestegen is.
Niet 'totaal' nutteloos, ik zelf bijvoorbeeld wil de Gear VR halen. Dan vind ik voor elk oog een hoge resolutie wel fijn. Heb op dit moment de Orculus DK2, en daar zie je de pixels wel. Dus totaal nutteloos vind ik het niet, maar ik begrijp je wel. Voor normaal gebruik.
Met de Gear VR zie je de pixels ook, hoor. Wanneer je dat op 1080p zou bekijken dan is het waarschijnlijk 1 groot blokjesfestijn.

Ik snap sowieso niet het gezeur over mogelijk prestatieverlies door de hogere resolutie. Ik heb de Note 4 nu al een week of 2 in gebruik (even een langdurige fieldtest voor werk, zeg maar) en hij is echt razendsnel. Erg fijn om wat potjes Carmageddon op te spelen :)
Ben het opzich met je eens en ik zou zelf gelijk de resolutie naar 720p zetten om accu te besparen, maar de andere kant is is dat betere schermen zo wel goedkoper worden en dit een hele goede stap is voor virtual reality, dus ik ben maar wat blij met al die 1440p schermen.
Ben het opzich met je eens en ik zou zelf gelijk de resolutie naar 720p zetten om accu te besparen
In dat opzicht zou een telefoon waarbij je zelf de gewenste resolutie in kan stellen wel fijn zijn.
Hoeveel sneller dan? en hoeveel zuiniger? Zolang je dat niet weet heeft je opmerking weinig waarde.
Had gekund, maar hij is nu al sneller dan snel met QHD. Dus dit is zeuren om het zeuren.
Nee hoor, dit is niet zeuren om het zeuren. Verbeteringen zitten vaak in de marge, en het is jammer om te zien dat marketing-termen het in dit geval winnen van accuduur en snelheid. We zitten hier op Tweakers, en die denken sowieso in incrementele verbeteringen. ;)

Voor een indicatie die je graag wilt zien: reviews: LG G3: meer pixels zijn niet altijd beter en reviews: LG G3: meer pixels zijn niet altijd beter .
Anoniem: 405779 @Emgeebee18 oktober 2014 14:03
Reviews over een G3 erbij zetten lijkt me weinig relevant wanneer je bekijkt dat de G3 geen 805 heeft. De 801 werkt zich 3 slagen in de rondte om te performen en dit gaat ten kosten van de accu.
Gaat om het vergelijk tussen de G2 en G3. Accu is dezelfde, accuduur niet.
Anoniem: 405779 @Emgeebee18 oktober 2014 14:14
Maar dat zegt weinig over deze N4.
Wel is er een koreaanse S5 met QHD en 805. De accuduur was gelijk aan de 801 variant met FHD. En daarmee bewijst het iig dat jouw stelling niet altijd klopt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 405779 op 22 juli 2024 16:55]

Ceteris paribus; all other things equal; 1) de accu houdt het langer uit met een FullHD scherm dan met een qHD scherm. 2) De 805 is sneller met een FullHD scherm dan met een qHD scherm.

Dat is het enige wat er beweerd wordt. Als je vervolgens gaat schuiven met verschillende processoren dan kan het inderdaad zo zijn dat de accuduur gelijk blijft, maar dan gaat je vergelijking ook meteen fout.
Anoniem: 405779 @Emgeebee18 oktober 2014 17:21
Denk dat de discussie niet moet zijn of de N4 met FHD beter zou zijn.
Ik denk dat namelijk niet. Dit QHD scherm heeft voor een pentile Amoled scherm meerwaarde. Iedereen mag dat anders vinden.

Daarnaast presteert deze N4 zelfs met QHD beter dan een Note 3 en is de accuduur volgens GSMArena ook beter. Ik zou zeggen: Wie kan er nou nog wat te zeuren hebben. Kennelijk willen mensen liever een N4 met FHD. Dat is dan jammer want die is er niet.
Eens. En zeker als je ziet dat dat ze het klaarblijkelijk voor elkaar hebben gekregen dat de performance van de batterij beter is geworden bij een hogere resolutie. Als ze die gewoon op 1920x1080 hadden gehouden moet die accuduur dus nog veel beter zijn...
Onzin natuurlijk. Zeker als je niet weet hoeveel beter dit was geweest. Dit soort uitspraken gebaseerd op aannames, koop je niet veel voor.
Dat is geen onzin. "Zeker als je niet weet hoeveel beter dit was geweest." Jou zin geeft al aan dat het iig al beter is, alleen dat je niet weet hoeveel.

Het is gewoon basis dat het aansturen van minder pixels minder kost.
Anoniem: 405779 @Xfade19 oktober 2014 13:50
Minder wellicht, maar je weet niet hoeveel. Dus kun je je nu wel druk maken op marginale verschillen. Daarnaast is de N4 nu al beter qua performance als accuduur als de note 3 (die al top was). Daarnaast maakt QHD wel degelijk op een pentile scherm verschil. Al met al is de redenering dat FHD beter was geweest redelijk onzinnig in mijn ogen.
Jammer van het qhd scherm. Totaal nutteloos.

Deze had en sneller kunnen zijn en langer mee kunnen gaan met een 1080p scherm.

*in before: " ik kan makkelijk het verschil zien tussen 1080p en 1440p!!!111
Extra resolutie is voor de Galaxy gear VR wel nuttig, dat is ook enige rede, dus net niet helemaal nutteloos maar wel voor heel beperkte groep nuttig.
Gelukkig kan je bij android de resolutie gewoon down scallen naar 1080p.
Gebruik daarvoor de app secondscreen link--->http://goo.gl/4ktQLN
Voordeel in de praktijk:
https://www.youtube.com/w...=UUB4dWKbwgl3U3ohBmrT7k3w
Ik hoor juist heel veel positieve geluiden wat betreft het gebrek aan lag. Touchwizz is flink verbeterd en qua features onovertroffen.

De iphone 6 plus heeft ook lag maar ik hoor niemand daarover. De iphones hebben naar mijn idee teveel animatie. Je ziet dat er wat gebeurt maar toch duurt het even. Op mijn S5 is alles bijna instant maar je moet natuurlijk wel even het een en ander tweaken zoals home button, gallerij, animatie lag, en alles eraf gooien of uitschakelen wat je niet nodig hebt.


Ik denk voor de poweruser de ideale alleskunner en enigste met s pen dus weinig concurrentie.
inderdaad, de laatste tijd is touchwiz juist een geweldige skin geworden die ik er vele malen beter uit vind zien dan stock-android. Ook wat lag betreft vind ik mensen echt zwaar overdrijven, misschien dat het een keer een seconde duurt om het optie menu van de camera te openen, maar dat ben je 10 seconden later alweer vergeten omdat je net een prachtige foto hebt gemaakt en je verbaast over de details die erin zitten. Wat je zegt, als je even de tijd neemt om die instellingen aan te passen, wat niet meer dan 2 minuten kost, heb je naar mijn mening de beste telefoon die er op dit moment te krijgen is.
En via de ontwikkelaarsopties opties kun je de animaties (venster, animatieschaal en schaal van duur animator) van je Galaxy of Note telefoon naar 0 zetten, zodat er minder effect word weergeven bij elke app en menu die je opent. Zo draait je Touchwiz als een zonnetje. Nooit weer een lag gehad met mijn S5. Wat mij betreft is Touchwiz 1 van de betere skins op dit moment.
Ik had op mijn iPhone 4 een optie om animatie uit te schakelen, weet niet of dit bij andere toestellen ook zo is.. maar inderdaad ik HAAT animatie ik wil alles instant zien met zo min mogelijk vertraging.

Maar eerlijk is eerlijk, die positieve geluiden hoor je alleen omdat het vroeger zo erg gesteld was met Touchwizz en lag. Er zit nog steeds lag en bloatware in, alleen wordt de schade beperkt door de zeer snelle hardware. En het blijft erg ondermaats voor wat een high end phone uit 2014 zou moeten kunnen, van menu's switchen zou gewoon instant moeten zijn zonder vertraging.
Goede animatie maakt een UI juist sneller omdat het oog naar de belangrijke gebeurtenissen wordt getrokken. Anders verlies je een moment omdat je moet kijken wat er precies veranderd is en waar alles nu staat.

Als je bijvoorbeeld een "yes/no"-venster laat verschijnen, dan moet je idealiter de knoppen uit het voorwerp laten springen waarop je zojuist gedrukt hebt. Het oog is immers al op dit voorwerp gericht en wordt aangetrokken door beweging, waardoor het automatisch op de knoppen terecht komt.

Lees maar even het document over Material Design op Google.
Andere fabrikanten moeten een voorbeeld nemen aan samsung omdat ze 32GB in dat toestel hebben gebouwd. Zullen we het er maar op houden dat Samsung het voorbeeld GEVOLGD heeft met de Lumia 1520 en dat de andere fabrikanten DAT voorbeeld kunnen volgen?
Nee, want de originele note 3 had al standaard 32gb en die was er voor de lumia 1520.
Als je zo graag terug in de tijd gaat: Bijna een jaar eerder: Lumia 920 met 32GB
Inderdaad.. de 16GB van de iPhone 6 is echt te belachelijk voor woorden. Natuurlijk zullen er mensen zijn die daar genoeg aan hebben, maar als je zo blijft denken blijf je in het verleden steken en de lat niet hoger leggen. 64GB zou het minimum moeten zijn voor een high end telefoon uit 2014. En een micro SD slot, maar dat is een ander verhaal.
Apple pakt 't op zich wel slim aan. Voor heel veel mensen is 16GB genoeg. Niet iedereen heeft veel filmpjes/muziek er op staan wat toch voornamelijk de ruimte inneemt (of 10.000 apps/spelletjes).

Ze hebben er nu voor gekozen om de 32GB weg te halen en daarvoor de 64GB in de plaats te nemen. 16 > 64 wordt toch erg interessant voor 100eu extra aangezien er dus geen microSD kaart slot in zit.

Heb zelf 16GB, had achteraf misschien zelfs liever 64GB gehad toen ik er achter kwam dat de camera toch echt een heel stuk beter is dan de van de 5. (Voornamelijk qua video).

Waarschijnlijk gaan ze bij de iPhone 6s of 7 de 16GB weghalen en dan 32>64>128 doen. Of 64>128>256 :P je weet het niet. Tegen die tijd kunnen al die smartphones waarschijnlijk 4K video opnemen e.d. wat allemaal nog meer GB/sec is qua filmen
Anoniem: 405779 @Selmer18 oktober 2014 14:10
Met 16 gb pas ik voor elke telefoon. De cloud is nog steeds behelpen (en zal het waarschijnlijk altijd blijven).
Mijn huidige telefoon heeft 32gb en mijn volgende die al besteld is 64GB
De note 4 kan al vrolijk op 4K opnemen.
Ja maar ik bedoelde meer het moment dat dat wat meer mainstream is, zeg maar zodra alle flagships van Apple, Samsung, HTC, Sony etc het hebben
Ik heb op mijn S4 de resolutie veranderd naar 720p, veel beter voor de batterij en games draaien een stuk vloeiender dan voorheen. Mijn telefoon is wel geroot. Zo een resolutie op een telefoon is voor mij totaal nutteloos.
Hoe doe je dat dan als ik vragen mag ?
Dat zou toch wel vet zijn

Mijn toestel is een:
Nexus 5, geroot, paranoid android, android 4.4.4, franco kernel
Zou het daarnee ook kunnen ?

Voorderest mooie telefoon voor als je je toestel veel gebruikt

En een oled display vind ik een heel groot pluspunt blijven

Verder is deze telefoon te duur voor mijn budget en ben nog meer dan tevreden met mijn nexus 5 :)
Hehe, heel simpel download "Resolution Changer" van de Playstore.

succes
Je mag natuurlijk niet teveel accuduur verwachten, vooral niet op LCD telefoons, die alsnog veel backlight nodig hebben om enige helderheid te krijgen. Het scherm verandert immers niet. Maar goed, het komt ten goede aan rekenkracht, en dat scheelt natuurlijk ook in accuduur. Ben wel benieuwd hoeveel het uitmaakt. Je kan er wel leuk mee testen wat de impact is van het verschil in aansturing zelf, zonder dat het scherm verandert.

Ik houd mijn Note 3 wel gewoon op 1080P. Ik vermoed dat ik wel het verschil zou zien. Wanneer ik een telefoon met 4K scherm neem zie ik mezelf die app echter wel overwegen.
Je bedoelt AMOLED telefoons?

Wbt. de prestaties, op grafisch vlak zie ik wel een verbetering natuurlijk, kwa rekenkracht is er niks verandert. Waar ik eerst 29K scoorde in Antutu zit ik nu op 32K. Het grootste verschil zit hem echt in de accuduur, dat was voorheen om te huilen, met weinig gebruik haalde ik het nog net tot de avond en nu met gemiddeld gebruik doe ik er makkelijk een dag mee.
Ik bedoel dat op LCD telefoons de verhouding tussen energieverbruik doordat backlight door het scherm heen moet schijnen en energieverbuik door image processing nog meer naar dat backlight neigt dan bij AMOLED, waardoor na installeren van die app het scherm relatief veel blijft verbruiken bij LCD telefoons, in vergelijking met AMOLED telefoons.

Totale rekenkracht wordt natuurlijk niet verhoogd, maar hoeveel rekenkracht beschikbaar komt wel.
Anoniem: 530086 18 oktober 2014 09:18
Een telefoon met één van de beste hardwarespecificsties met als min punt dat die op sommige vlakker nog steeds traag is. Wanneer gaat Samsung het nou is leren en zorgen ze ervoor dat de telefoon vloeiend loopt. Kan me niet voorstellen dat mensen hier weer in gaan trappen aangezien er zat concurrentie is die qua design en gevoel een stuk beter/sneller is.
Google play Editie van de telefoon kopen? of komt die er niet?
tja ik heb een sony Z ultra en die voelt super snel aan. maar ja de Sony skin is natuurlijk erg licht
Die komt er volgens mij niet, omdat heel veel software Note specifiek is, de s-pen en de uitgebreide multi-window features. Als ze een Google play edition uitbrengen, moeten ze de functies die de Note onderscheiden van de S5 in een aan stock Android aangepast ontwerp toevoegen, anders heb je een s pen die niet werkt of een s pen die wel werkt maar alle functies op het scherm de touchwiz lay-out hebben.
Als je het als download aan bied net als HTC het doet dan kan het wel. en de S-pen ... who cares ?
Dat is zeg maar het onderscheidende van de Note serie als het je nog niet was opgevallen. Op zo'n groot scherm is het echt heel fijn om dat ding te hebben, heb de note 2 nu al 2 jaar en er gaat geen dag voorbij waarbij ik die niet veel gebruik. Ook gaat Samsung niet van de Note een versie aanbieden waar een stylus in zit maar die niet wordt ondersteund door de software.
Goede review! Moet je voorstellen hoe goed het toestel was geweest als ze niet voor een QHD display waren gegaan, jammer dat die prestatiewinsten worden opgegeven voor een resolutie die er niet toe doet bij normale kijkafstanden. Ik hoop dat andere merken binnenkort ook gaan overstappen naar OLED displays, ik ben echt enorm onder de indruk van het scherm in de note4. Hoewel 700 euro voor een telefoon voor mij echt veel te duur is.
Ben het helemaal met je eens, waarom een hogere resolutie als je het toch niet ziet. Maar waarschijnlijk is het marketingtechnisch de beste zet. Meer mensen zien de specs en denken "wow" dan dat ze benchmarks in reviews gaan bekijken. En wellicht zijn er ook mensen die zich niet zo aan de benchmarks zullen storen, omdat de telefoon sowieso snel genoeg is voor alle toepassingen.

Wat OLED betreft, ik ben ook onder de indruk wat betreft de behaalde helderheid en kleurreproductie. Echter, is het niet zo dat je met LED's te maken hebt met langzamerhand minder helder worden (vooral als je ze fel laat branden?) en hierdoor last van inbranders (of beter uitbranders) te maken hebt? Ik herinner me Galaxy s3's waarbij het toetsenbord overal zichtbaar was. Of hebben ze dit intussen opgelost?
Het verschil is klein, maar wel degelijk zichtbaar. Waarom zou Wout het anders het beste scherm ooit noemen? Toen Full HD smartphones net op de markt waren riep ook iedereen dat het niets toevoegde tov 720p. Ontwikkeling is altijd goed, vergeet niet dat er een Snapdragon 805 in zit.
Ik citeer Wout:
Dat alles zie je met het blote oog echter niet. Het verschil met de Note 3, die nog een pixeldichtheid had van 388ppi, is minimaal en alleen waar te nemen als je beide telefoons naast elkaar houdt en je neus zo dicht mogelijk tegen de schermen drukt. Voor ons had de stap in resolutie dus helemaal niet gehoeven en we denken dat vrijwel niemand het verschil gaat zien. Omdat de concurrenten van Samsung overgaan naar qhd-schermen zal het bedrijf zich waarschijnlijk genoodzaakt hebben gevoeld dat ook te doen, al is het maar om marketingredenen.

Ik denk eerder dat Wout het als "het beste scherm ooit in een smartphone" noemt omdat de helderheid bizar hoog is, en de kleurreproductie nagenoeg perfect. Vooral het eerste is erg belanrijk, wil je ook buiten in het zonlicht van die schermkwaliteit genieten.

Full HD voegt ook niets toe (bij kleine schermpjes). De trend van nu is dat de schermen groter worden, en daar hoort een hogere resolutie bij. Je kunt beter spreken van pixeldichtheid, aangezien resolutie relatief is. Kijk maar eens naar de Iphone 6, deze heeft ook geen full hd scherm, maar wordt toch als zeer goed bestempeld, puur omdat het goed zit met contrast en met kleur, en omdat de pixeldichtheid hoog genoeg is.
Je kunt beter spreken van pixeldichtheid, aangezien resolutie relatief is. Kijk maar eens naar de Iphone 6, deze heeft ook geen full hd scherm, maar wordt toch als zeer goed bestempeld, puur omdat het goed zit met contrast en met kleur, en omdat de pixeldichtheid hoog genoeg is.
Klopt, maar toch heeft Apple hun Retina schermen ook verhoogd naar Retina HD. Deels misschien marketing, maar helemaal overbodig is die hogere PPI niet. De iPhone 6 Plus heeft namelijk ook een Full HD scherm. ;)
Anoniem: 84457 18 oktober 2014 08:51
Ik ben mogelijk verwend, maar ik zie nog geen reden om mijn Note 3 in te wisselen voor een Note 4 of een totaal ander merk telefoon vanwege de camera...(waar het voor mij nogal om te doen is)

Dit aangezien de Note 3 een 13mp camera en de Note 4 'maar' een 16mp camera aan boord heeft.
Misschien moet ik dan toch maar eens een compact camera kopen nu. ;)

Ik denk dat wanneer je een Note 4 aanschaft je een heel mooi apparaat in huis haalt...maar wanneer je de Note 3 al in je bezit hebt lijkt het verstandiger nog even te wachten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 84457 op 22 juli 2024 16:55]

sterker nog als iemand een grote telefoon zou willen hebben neem een Sony Z ultra. kosten 280 euro in de pricewatch en dan is er nog genoeg geld over voor een goede compact camera ;)
ik heb en sony en mijn vriendin ook beide zijn zeer te vreden. 6,4 inch scherm full hd is meer dan genoeg. en er komt een update naar 5.0 binnen kort :)
Ik geef toch meer de voorkeur aan de Note 4 dan de Z Ultra. Met de Note 4 in mijn broekzak kan ik nog gewoon zitten, met de Z Ultra had ik altijd last van een hoek van de telefoon die zat te prikken op een plek waar je dat liever niet hebt.

[Reactie gewijzigd door FooLsKi op 22 juli 2024 16:55]

Anoniem: 338569 @FooLsKi18 oktober 2014 11:59
zijn jou broeken anders dan die van mij ?
ik kan er gewoon mee fietsen. Maar ik begrijp je punt best. You could always get a man bag 8)7 lol
Maar ik heb het probleem niet meestal zit hij in mijn jas zitten of ligt hij op tafel / buro .
en ik heb lange zakken daar past hij gewoon in.

2 maanden geleden had mijn BB een ongeluk en ik moest een nieuwe telefoon uitzoeken ik wilde veel telefoon voor erg weinig geld. ik had zitten kijken naar een htc one m7 de hands ... maar deze sony Z ultra koste maar 260 euro nieuw! _/-\o_
quad core qualcom snapdragon 800 cpu, full hd scherm 6,4 inch. oke camera is prut.
maar toch. voor dit geld kan geen enkele telefoon tippen.
Tevens vind ik de samsung skin echt helemaal niks. Erger me dood aan iedereen die een samsung heeft en mij om hulp vraagt (jij bent namelijk de it wizz je kent het wel )
en dat ik dan gewoon met die prut skin moet worstelen terwijl het bij sony of HTC of stock android alles gewoon heel simpel is. en alle instellingen gewoon op de juiste plek zitten. |:( nee voor mij nooit een samsung Sony of Htc doen het veel beter in mijn ogen.

Mensen als je een eenmaal gewend bent aan een groot scherm wil je niet meer terug. Ik gebruik hem ook vaak op het werk om via vnc een computer over te nemen om remote wat instellingen te doen. dat is beter dan een klim van 40 meter maken. ideaal is het niet maar het grote scherm help zeker.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 338569 op 22 juli 2024 16:55]

Als het ook om de camera gaat is de Nokia Lumia 1520 ook een mooi alternatief.
Heel ook een groot scherm en 32 GB en is maar 400 euro.
Nu ik het toestel in het echt heb gezien, weet ik dat dit de opvolger wordt van mijn Note 2. Ik twijfelde heel erg en wilde misschien overstappen op de iPhone 6+, maar toen die uitkwam en ik hem voor het eerst zag wist ik dat de iPhone 6+ het niet ging worden. De Note 4 oogt en voelt verfijnt, iets dat de iPhone 6+ totaal niet is in mijn ogen (iets dat ik wel jammer vond).

Het aluminium randje geeft naar mijn inziens ook precies genoeg verfijning. Het toestel is in balans. Zeker een verbetering ten opzichte van de voorgaande Note's. Qua hardware is het natuurlijk weer het beste van het beste, zoals altijd in de Note serie.

Het enige min punt vind ik persoonlijk dat er Touchwiz op draait. Maar gelukkig kun je met de Nova launcher al een heleboel goed maken.

Conclusie: Ik wilde dus een keer een overstap maken naar een ander merk en andere serie, maar na het zien en voelen van dit toestel weet ik dat dat niet meer gaat gebeuren.
Volgens Apple zijn er in de voorverkoop een recordaantal iPhone 6-modellen verkocht.

Ik citeer; " en is ondertussen ook al een hele groep weer teruggegaan/overgegaan op android....vanwege specs vd telefoons!

de meeste fanboys/girls bestellen hem gewoon weer...en terecht als ze er blij mee zijn...vooral doen! "

Mijn bevindingen;

Je kunt je blindstaren op specs, maar dat heeft alleen maar zin als je vergelijkt met een andere telefoon die exact dezelfde software draait. Een discussie over bijvoorbeeld het RAM van een iPhone in vergelijking tot een Android device is totaal nutteloos. Er draait een ander OS op, de apps draaien op een andere wijze, en het zijn uberhaupt totaal andere apps.

Hetzelfde geldt voor CPU cores. Waar Android toestellen al een hele tijd op quadcores zitten, zit de iPhone nog met een dualcore. Dat wil echter niet zeggen dat een Android toestel een veel betere performance heeft. Sterker nog, in veel gevallen lijkt dat helemaal niet zo te zijn (al blijft het appels met peren vergelijken).

Ik heb zelf een Nexus 5 (voor werk) en een iPhone 5 (privé). Met beide toestellen doe ik ongeveer dezelfde dingen. Voor wat betreft responsiveness lijkt de iPhone net iets vlotter, al is de Nexus beslist niet traag. Toch heeft de Nexus 2x zoveel cores én 2x zoveel RAM. De Nexus heeft tevens op papier een veel beter scherm (FullHD) dan de iPhone, maar in de praktijk levert de Nexus alleen met webbrowsen en film kijken een betere ervaring.

Hoe dat komt?

Software. Software is voor mij de belangrijkste reden om een iPhone te verkiezen boven de Nexus, zelfs als de Nexus de helft goedkoper is. Ik ben bijzonder te spreken over mijn Nexus als toestel, en ook het OS is prima. Echter, het ecosysteem van Apple, de iOS apps en de development tools zijn in mijn optiek vele malen beter. Het lijkt soms wel alsof app developers minder moeite doen voor de Android versie, terwijl de iOS versie van hun app gewoon goed is. Of misschien komt het omdat Google je net wat minder bij de hand neemt bij het ontwikkelen van een app dan Apple doet met XCode. Neem Flitsmeister als voorbeeld. De iOS versie laat op het kleinere scherm van de iPhone meer informatie zien dan de Android versie op mijn Nexus, en doet dat tegelijkertijd ook nog eens overzichtelijker.

Echter, als het belangrijkste aspect aan een telefoon voor jou de hoeveelheid RAM is, de grootte van het scherm, de hoeveelheid CPU cores of de megahertzen; koop vooral het toestel dat jou daar het meest van geeft. Onthoud echter, voor het voeren van de volgende discussie, dat Android zelf je helemaal niets geeft van die dingen die je als belangrijk omschrijft. Android is toevallig het stukje software dat de fabrikant op zijn 'doosje met specs' heeft gedrukt. En het gaat om de specs, toch?

En laat tegelijk het geroeptoeter over 'fanboys' lekker achterwege. Zeker als je wilt dat iemand je serieus neemt en niet voor 'obvious troll' uitmaakt. Want net zoals niet elke Android gebruiker megahertzgeil is, zijn veel iPhone bezitters geen fanboys. Mensen kopen een iPhone om uiteenlopende redenen, maar een groot deel van de iPhone bezitters die ik ken, hebben een iPhone vanwege de software, het ecosysteem en de integratie met andere Apple producten.
Je hoort mij niks zeggen over fanboys. Ik heb een macbook pro retina waar ik ontzettend tevreden mee ben. :)

Wat mij opvalt is dat je slechts een klein onderdeel uit mijn post aanhaalt. Daar is niks mis mee, maar dat punt was voor mij bijzaak. Ik vind de Note 4 verfijnder aanvoelen, mede door de kleinere bezels. De iPhone 6+ voelt lomper aan door de grotere randen, dat vind ik jammer.

Nu ik je post nogmaals doorlees lijkt het of je op de verkeerde post hebt gereageerd, gezien je laatste alinea. Klopt het dat je op mijn bericht wilde reageren? :D

[Reactie gewijzigd door darkdesign op 22 juli 2024 16:55]

De vergelijking met de OnePlus One had Tnet beter met de 64GB versie kunnen doen. Voor €300 haal je die namelijk in huis. Bovendien is die verkrijgbaar via oneplus.net en de 16GB is nog helemaal niet te koop. Een invite is idd nog steeds nodig maar ik vond dat redelijk makkelijk te regelen via verschillende fora, misschien een gelukje gehad. De multitask/splitscreen opties van de Note 3 (en 4 neem ik aan) is wel iets wat de OPO ook goed zou kunnen gebruiken. Je hebt eenorm veel ruimte maar de meeste apps worden gewoon heel groot weergegeven.

[Reactie gewijzigd door laminaatplaat op 22 juli 2024 16:55]

Er staat zowieso 16 gb zwart terwijl er 2 versies zijn: 16 gb silk white en 64 gb sandstone black
16 GB is niet verkrijgbaar voor zover ik weet. 64 GB sandstone is de standaardtelelfoon voor 299 ex 10 euro verzending.
Nee, de standaard is wel 64 GB sandstone, maar kost 350 en de silk white 16 gb is niet echt meer verkrijgbaar, maar was in het begin het standaardmodel
350 dollar, 299 euro! En anders hebben ze mij gematst met mijn opo ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.