Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Samsung Galaxy Note 4 Review

Kleine overstap naar een grote telefoon

Conclusie

Met de Note 4 is Samsung niet afgeweken van wat eerdere Notes tot een succes maakte, en dat is begrijpelijk. Het bedrijf heeft wederom een telefoon gebouwd die koploper is op het gebied van hardware; het 5,7" qhd-super amoled-scherm is werkelijk prachtig en de Snapdragon 805 beschikt over flinke spierballen. Een lagere resolutie had echter ook prima volstaan. Het is overigens goed om te zien dat Samsung, in tegenstelling tot LG, geen concessies heeft moeten doen aan snelheid of accuduur door het qhd-scherm.

De rest van de hardware maakt ook indruk. De camera bijvoorbeeld werkt snel en maakt goede foto's. Daarnaast zijn we erg blij dat het basismodel, net als bij de Note 3, 32GB opslag krijgt, eventueel uitbreidbaar met een micro-sd-kaart. Daar kunnen andere fabrikanten een voorbeeld aan nemen.

Qua uiterlijk vinden we de Note 4 een verbetering ten opzichte van eerdere telefoons in de serie. Het op de Galaxy Alpha geïnspireerde ontwerp oogt simpelweg luxer, al maakt het voor de ergonomie niet veel uit. De achterkant heeft een prettige textuur en het blijft fijn dat je die achterkant bij Samsung-telefoons kunt verwijderen zodat de accu te verwisselen is.

Op featurevlak lijkt Samsung zoals altijd weer met hagel te schieten, in de hoop dat er voor ieder wat wils tussen zit. Dat zit er ook, maar wij zien liever minder features en mogelijkheden, die vervolgens beter uitgewerkt zijn. Dat maakt de software intuïtiever, gemakkelijker in gebruik en overzichtelijker. En aan de hardwarekant hadden ze wellicht nog wat euro's kunnen besparen door bijvoorbeeld de hartslagsensor weg te laten.

Vond je vorige Samsung-telefoons niets, dan zal de Note 4 je zeker niet op andere gedachten brengen en zoek je een relatief betaalbare telefoon, dan moet je ook niet bij de Note 4 zijn, want met meer dan 700 euro is de prijs fors. Maar voor dat geld krijg je wel een beest van een telefoon met goede bouwkwaliteit, lekker veel opslag, high-end-hardware, een goede camera en veel mogelijkheden.

Laagste prijzen voor: Samsung Galaxy Note 4 (N910F) Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Amazon.de Marketplace

Score: 3.5 (2)

€ 359,99

€ 359,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 359,99
Pakketpost vanaf €29,- € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 359,99
Bekijk

Reacties (137)

Wijzig sortering
Mooie telefoon met high-end specs dit, maar waarom moet deze nou weer van Samsung zijn? Dat Touchwizz is jammer. Het instellingen menu bijvoorbeeld ziet er gewoon niet uit en je ziet al in de video dat wanneer Wout op de home button drukt je een delay hebt ipv dat het helemaal vloeiend loopt. Dus ja zo'n Snapdragon 805 heb je ook wel echt nodig in deze telefoon om de lagg te beperken. :P

EDIT: Die home-button 'lagg' kan je wel uitschakelen waardoor 'ie sneller zal worden, zie: https://www.youtube.com/watch?v=rqYpgxi5ZKI

[Reactie gewijzigd door peakrever op 18 oktober 2014 09:35]

Jammer van het qhd scherm. Totaal nutteloos.

Deze had en sneller kunnen zijn en langer mee kunnen gaan met een 1080p scherm.

*in before: " ik kan makkelijk het verschil zien tussen 1080p en 1440p!!!111
Ja klopt, het is nutteloos om qhd bij dit schermformaat te gebruiken. Het is echter een "feature" waarmee ze kunnen uitpakken in de reclames.

Verder lijkt de note 4 een top telefoon/phablet.

Ik snap trouwens de -1 die je kreeg totaal niet...
De reden dat de Note 4 een 1440p acherm heeft is de VR-fuctionaliteit waardoor je 'm als VR-bril kan gebruiken (inclusief benodige accesoires).
Tja, of dat dan absoluut noodzakelijk is voor 99,9 procent van de gebruikers betwijfel ik (1080p kan ook voor VR gebruikt worden). Het blijft voor 99,9 procent een telefoon/phablet, dus voor mij blijft het een "feature" voor de reclame die verder nutteloos zal blijken voor de meeste mensen.
Je ziet de pixels als je hem als VR gebruikt. En je hoeft er niet naar te zoeken. Ik heb zo'n ding op gehad. Hij zit 5 CM voor je oog en dat is alsof je 100PPI op 25CM hebt.

Overigens voor de mensen die zich afvragen hoe je op die afstand kan focussen. Dat kan je niet maar zodra je linker en rechter oog gescheiden worden van elkaar door het tussen stuk hoeft dat niet meer. Vraag me niet hoe het werk, maar het werkt...

Voor normaal gebruik is het zo goed als nutteloos. Scherm review van de S5 LTE-A door anandtech heeft wel laten zien dat OLED bijna niet meer gaat verbruiken bij hogere resoluties. De totale oppervlakte van de pixels wordt niet groter en er hoeft ook geen backlight harder te branden dus het viel echt heel erg mee.
Performance degradatie door de hoge resolutie is iets waar ik zelf dan meer problemen mee heb. Ik ben het eens met de stelling FHD is (op dit moment) een betere keuze. Maar daar denken de fabrikanten helaas anders over :(
Het focussen op die kleine afstand kan door de lenzen van de VR bril.
Mhmm, zou inderdaad goed kunnen. Ik heb hem niet al te lang opgehad (ik werd zeeziek achtig) dus me daar verder niet heel druk over gemaakt maar het klinkt logisch.
Ik heb hem gisteren even in de winkel 5 minuutjes geprobeerd, voornamelijk omdat mijn vriendin dat graag wilde, maar zij gaf al vrij snel aan dat onze huidige phones (beide hebben een One+) veel sneller aanvoelen in het gebruik. Wellicht dus door dat 4K scherm dat de Samsung heeft.

Ik blijf jaloers op de Samsung Choco Cookie font, die ik geweldig vind, maar verder lijkt het me een toestel dat wel weer HEEL erg duur is voor wat het biedt, vooral nu er steeds meer goedkopere flagship-killers uitkomen (Nexus, One+, Xiaomi, etc).

Wat me wel positief opviel was dat deze Samsung wel goed aanvoelde qua materiaal, dus de achterkant is netjes, en voelt gewoon stevig en goed aan, en niet meer zo 'goedkoop' plastic, waar Samsung wel vaker last van had. Hij ziet er mooi uit.
Het is overigens geen "4k" scherm. 4k is 4096x2160. De note 4 heeft een WQHD scherm van 2560x1440.
Erg jammer, als ze nou een 1080P scherm er in gezet hadden hadden ze een killer telefoon, die dan WEL een stuk sneller is dan de Snapdragon 801 op 1080P.

Wel erg mooi dat hij in 2 uurtjes de telefoon oplaat van 0% tot 100%.

En jammer van altijd doe bloatware die Samsung op hun Galaxy telefoons doen, en dat hij zo absurd duur is €720,- ben je wel lekker, heeft hij gouden randen en of diamantjes er in 8)7
Dat ben ik zeker met je eens. Ik ben ook echt benieuwd wanneer er telefoons met een S808/810 en FHD scherm komen. En Touchwizz was aanvankelijk de eerste reden voor mij om geen Samsung te nemen dus ja...
Overigens voor de mensen die zich afvragen hoe je op die afstand kan focussen. Dat kan je niet maar zodra je linker en rechter oog gescheiden worden van elkaar door het tussen stuk hoeft dat niet meer. Vraag me niet hoe het werk, maar het werkt...
Je hebt gewoon lenzen die een deel van het focussen voor je doen. Het is niet veel anders dan een bril. Verder krijgt ieder oog een half scherm door die scheiding. Dat heeft niets te maken met focussen, maar met het feit dat elk oog een ander beeld te zien moet krijgen.

Overigens kan ik zonder lenzen al bijna scherp zien op die afstand, maar ik heb dan ook rare ogen. Ver weg zien geeft mij ook geen problemen, waar de enige andere persoon die ik ken die ook op dergelijke afstanden scherp kan zien toch een redelijk sterke bril heeft.
Gebruik een LGG2 en een G3....wil niet meer terug naar minder pixels...placebo? Geen idee.

Ik zie en merk verschil in de scherpte en geniet ervan. Heerlijk. Dus props voor Samsung dat ze eraan meedoen!
Mensen riepen al dat FHD op 5" onzin was. Tot dat je inderdaad, zoals jij ervaarde, regelmatig tussen HD en FHD schakel. Het verschil is groot. Ik denk dat dat ook geldt voor FHD en QHD, zij het minder.
Het verschil is minder maar voor mij duidelijk genoeg, heb de note 3 en 4 hier nu liggen.
Volgens display mate heeft ook Amoled weer stappen gemaakt:

"Best Smartphone Display
With the Galaxy Note 4 there are many significant improvements over the Galaxy Note 3 that we tested a year ago, but also with the Galaxy S5 that we tested in March, and the Galaxy Tab S that we tested in June. The most impressive improvements are in the pixels per inch and resolution, the Absolute Color Accuracy, Peak Brightness and screen readability in High Ambient Light, and display Power Efficiency."

Voor jou ook zichtbaar?
Ik heb hem net sinds vanmiddag, maar op het eerste gezicht is het scherm idd superscherp en vooral heel fel, nu heb ik hem eigenlijk op auto met de slider op het laagste...

Weet nog niet of ik hem hou eigenlijk, was met de Note 3 ook al super tevreden, en wil ze een weekje vergelijken voordat ik er 1 weg doe, maar als het voor me gevoel weinig uit maakt steek ik liever 600 euro dan 300 euro terug in mn zak :D
Dit soort highend toestellen onderscheiden zich in details. De note 3 was (en is nog steeds) uniek en biedt het totaal pakket als geen ander toestel.
Kan me voorstellen dat er geen enorme drang is naar een ander toestel Maar de Note 4 is wel erg mooi en stijgt (ook al is het weinig) boven een Note 3 uit. De vraag is iid of hij genoeg gestegen is.
Niet 'totaal' nutteloos, ik zelf bijvoorbeeld wil de Gear VR halen. Dan vind ik voor elk oog een hoge resolutie wel fijn. Heb op dit moment de Orculus DK2, en daar zie je de pixels wel. Dus totaal nutteloos vind ik het niet, maar ik begrijp je wel. Voor normaal gebruik.
Met de Gear VR zie je de pixels ook, hoor. Wanneer je dat op 1080p zou bekijken dan is het waarschijnlijk 1 groot blokjesfestijn.

Ik snap sowieso niet het gezeur over mogelijk prestatieverlies door de hogere resolutie. Ik heb de Note 4 nu al een week of 2 in gebruik (even een langdurige fieldtest voor werk, zeg maar) en hij is echt razendsnel. Erg fijn om wat potjes Carmageddon op te spelen :)
Ben het opzich met je eens en ik zou zelf gelijk de resolutie naar 720p zetten om accu te besparen, maar de andere kant is is dat betere schermen zo wel goedkoper worden en dit een hele goede stap is voor virtual reality, dus ik ben maar wat blij met al die 1440p schermen.
Ben het opzich met je eens en ik zou zelf gelijk de resolutie naar 720p zetten om accu te besparen
In dat opzicht zou een telefoon waarbij je zelf de gewenste resolutie in kan stellen wel fijn zijn.
Hoeveel sneller dan? en hoeveel zuiniger? Zolang je dat niet weet heeft je opmerking weinig waarde.
Had gekund, maar hij is nu al sneller dan snel met QHD. Dus dit is zeuren om het zeuren.
Nee hoor, dit is niet zeuren om het zeuren. Verbeteringen zitten vaak in de marge, en het is jammer om te zien dat marketing-termen het in dit geval winnen van accuduur en snelheid. We zitten hier op Tweakers, en die denken sowieso in incrementele verbeteringen. ;)

Voor een indicatie die je graag wilt zien: reviews: LG G3: meer pixels zijn niet altijd beter en reviews: LG G3: meer pixels zijn niet altijd beter .
Reviews over een G3 erbij zetten lijkt me weinig relevant wanneer je bekijkt dat de G3 geen 805 heeft. De 801 werkt zich 3 slagen in de rondte om te performen en dit gaat ten kosten van de accu.
Gaat om het vergelijk tussen de G2 en G3. Accu is dezelfde, accuduur niet.
Maar dat zegt weinig over deze N4.
Wel is er een koreaanse S5 met QHD en 805. De accuduur was gelijk aan de 801 variant met FHD. En daarmee bewijst het iig dat jouw stelling niet altijd klopt.

[Reactie gewijzigd door ikkuh61 op 18 oktober 2014 14:15]

Ceteris paribus; all other things equal; 1) de accu houdt het langer uit met een FullHD scherm dan met een qHD scherm. 2) De 805 is sneller met een FullHD scherm dan met een qHD scherm.

Dat is het enige wat er beweerd wordt. Als je vervolgens gaat schuiven met verschillende processoren dan kan het inderdaad zo zijn dat de accuduur gelijk blijft, maar dan gaat je vergelijking ook meteen fout.
Denk dat de discussie niet moet zijn of de N4 met FHD beter zou zijn.
Ik denk dat namelijk niet. Dit QHD scherm heeft voor een pentile Amoled scherm meerwaarde. Iedereen mag dat anders vinden.

Daarnaast presteert deze N4 zelfs met QHD beter dan een Note 3 en is de accuduur volgens GSMArena ook beter. Ik zou zeggen: Wie kan er nou nog wat te zeuren hebben. Kennelijk willen mensen liever een N4 met FHD. Dat is dan jammer want die is er niet.
Eens. En zeker als je ziet dat dat ze het klaarblijkelijk voor elkaar hebben gekregen dat de performance van de batterij beter is geworden bij een hogere resolutie. Als ze die gewoon op 1920x1080 hadden gehouden moet die accuduur dus nog veel beter zijn...
Onzin natuurlijk. Zeker als je niet weet hoeveel beter dit was geweest. Dit soort uitspraken gebaseerd op aannames, koop je niet veel voor.
Dat is geen onzin. "Zeker als je niet weet hoeveel beter dit was geweest." Jou zin geeft al aan dat het iig al beter is, alleen dat je niet weet hoeveel.

Het is gewoon basis dat het aansturen van minder pixels minder kost.
Minder wellicht, maar je weet niet hoeveel. Dus kun je je nu wel druk maken op marginale verschillen. Daarnaast is de N4 nu al beter qua performance als accuduur als de note 3 (die al top was). Daarnaast maakt QHD wel degelijk op een pentile scherm verschil. Al met al is de redenering dat FHD beter was geweest redelijk onzinnig in mijn ogen.
Jammer van het qhd scherm. Totaal nutteloos.

Deze had en sneller kunnen zijn en langer mee kunnen gaan met een 1080p scherm.

*in before: " ik kan makkelijk het verschil zien tussen 1080p en 1440p!!!111
Extra resolutie is voor de Galaxy gear VR wel nuttig, dat is ook enige rede, dus net niet helemaal nutteloos maar wel voor heel beperkte groep nuttig.
Gelukkig kan je bij android de resolutie gewoon down scallen naar 1080p.
Gebruik daarvoor de app secondscreen link--->http://goo.gl/4ktQLN
Voordeel in de praktijk:
https://www.youtube.com/w...=UUB4dWKbwgl3U3ohBmrT7k3w
Ik hoor juist heel veel positieve geluiden wat betreft het gebrek aan lag. Touchwizz is flink verbeterd en qua features onovertroffen.

De iphone 6 plus heeft ook lag maar ik hoor niemand daarover. De iphones hebben naar mijn idee teveel animatie. Je ziet dat er wat gebeurt maar toch duurt het even. Op mijn S5 is alles bijna instant maar je moet natuurlijk wel even het een en ander tweaken zoals home button, gallerij, animatie lag, en alles eraf gooien of uitschakelen wat je niet nodig hebt.


Ik denk voor de poweruser de ideale alleskunner en enigste met s pen dus weinig concurrentie.
inderdaad, de laatste tijd is touchwiz juist een geweldige skin geworden die ik er vele malen beter uit vind zien dan stock-android. Ook wat lag betreft vind ik mensen echt zwaar overdrijven, misschien dat het een keer een seconde duurt om het optie menu van de camera te openen, maar dat ben je 10 seconden later alweer vergeten omdat je net een prachtige foto hebt gemaakt en je verbaast over de details die erin zitten. Wat je zegt, als je even de tijd neemt om die instellingen aan te passen, wat niet meer dan 2 minuten kost, heb je naar mijn mening de beste telefoon die er op dit moment te krijgen is.
En via de ontwikkelaarsopties opties kun je de animaties (venster, animatieschaal en schaal van duur animator) van je Galaxy of Note telefoon naar 0 zetten, zodat er minder effect word weergeven bij elke app en menu die je opent. Zo draait je Touchwiz als een zonnetje. Nooit weer een lag gehad met mijn S5. Wat mij betreft is Touchwiz 1 van de betere skins op dit moment.
Ik had op mijn iPhone 4 een optie om animatie uit te schakelen, weet niet of dit bij andere toestellen ook zo is.. maar inderdaad ik HAAT animatie ik wil alles instant zien met zo min mogelijk vertraging.

Maar eerlijk is eerlijk, die positieve geluiden hoor je alleen omdat het vroeger zo erg gesteld was met Touchwizz en lag. Er zit nog steeds lag en bloatware in, alleen wordt de schade beperkt door de zeer snelle hardware. En het blijft erg ondermaats voor wat een high end phone uit 2014 zou moeten kunnen, van menu's switchen zou gewoon instant moeten zijn zonder vertraging.
Goede animatie maakt een UI juist sneller omdat het oog naar de belangrijke gebeurtenissen wordt getrokken. Anders verlies je een moment omdat je moet kijken wat er precies veranderd is en waar alles nu staat.

Als je bijvoorbeeld een "yes/no"-venster laat verschijnen, dan moet je idealiter de knoppen uit het voorwerp laten springen waarop je zojuist gedrukt hebt. Het oog is immers al op dit voorwerp gericht en wordt aangetrokken door beweging, waardoor het automatisch op de knoppen terecht komt.

Lees maar even het document over Material Design op Google.
Andere fabrikanten moeten een voorbeeld nemen aan samsung omdat ze 32GB in dat toestel hebben gebouwd. Zullen we het er maar op houden dat Samsung het voorbeeld GEVOLGD heeft met de Lumia 1520 en dat de andere fabrikanten DAT voorbeeld kunnen volgen?
Nee, want de originele note 3 had al standaard 32gb en die was er voor de lumia 1520.
Als je zo graag terug in de tijd gaat: Bijna een jaar eerder: Lumia 920 met 32GB
Inderdaad.. de 16GB van de iPhone 6 is echt te belachelijk voor woorden. Natuurlijk zullen er mensen zijn die daar genoeg aan hebben, maar als je zo blijft denken blijf je in het verleden steken en de lat niet hoger leggen. 64GB zou het minimum moeten zijn voor een high end telefoon uit 2014. En een micro SD slot, maar dat is een ander verhaal.
Apple pakt 't op zich wel slim aan. Voor heel veel mensen is 16GB genoeg. Niet iedereen heeft veel filmpjes/muziek er op staan wat toch voornamelijk de ruimte inneemt (of 10.000 apps/spelletjes).

Ze hebben er nu voor gekozen om de 32GB weg te halen en daarvoor de 64GB in de plaats te nemen. 16 > 64 wordt toch erg interessant voor 100eu extra aangezien er dus geen microSD kaart slot in zit.

Heb zelf 16GB, had achteraf misschien zelfs liever 64GB gehad toen ik er achter kwam dat de camera toch echt een heel stuk beter is dan de van de 5. (Voornamelijk qua video).

Waarschijnlijk gaan ze bij de iPhone 6s of 7 de 16GB weghalen en dan 32>64>128 doen. Of 64>128>256 :P je weet het niet. Tegen die tijd kunnen al die smartphones waarschijnlijk 4K video opnemen e.d. wat allemaal nog meer GB/sec is qua filmen
Met 16 gb pas ik voor elke telefoon. De cloud is nog steeds behelpen (en zal het waarschijnlijk altijd blijven).
Mijn huidige telefoon heeft 32gb en mijn volgende die al besteld is 64GB
De note 4 kan al vrolijk op 4K opnemen.
Ja maar ik bedoelde meer het moment dat dat wat meer mainstream is, zeg maar zodra alle flagships van Apple, Samsung, HTC, Sony etc het hebben
Ik heb op mijn S4 de resolutie veranderd naar 720p, veel beter voor de batterij en games draaien een stuk vloeiender dan voorheen. Mijn telefoon is wel geroot. Zo een resolutie op een telefoon is voor mij totaal nutteloos.
Hoe doe je dat dan als ik vragen mag ?
Dat zou toch wel vet zijn

Mijn toestel is een:
Nexus 5, geroot, paranoid android, android 4.4.4, franco kernel
Zou het daarnee ook kunnen ?

Voorderest mooie telefoon voor als je je toestel veel gebruikt

En een oled display vind ik een heel groot pluspunt blijven

Verder is deze telefoon te duur voor mijn budget en ben nog meer dan tevreden met mijn nexus 5 :)
Hehe, heel simpel download "Resolution Changer" van de Playstore.

succes
Je mag natuurlijk niet teveel accuduur verwachten, vooral niet op LCD telefoons, die alsnog veel backlight nodig hebben om enige helderheid te krijgen. Het scherm verandert immers niet. Maar goed, het komt ten goede aan rekenkracht, en dat scheelt natuurlijk ook in accuduur. Ben wel benieuwd hoeveel het uitmaakt. Je kan er wel leuk mee testen wat de impact is van het verschil in aansturing zelf, zonder dat het scherm verandert.

Ik houd mijn Note 3 wel gewoon op 1080P. Ik vermoed dat ik wel het verschil zou zien. Wanneer ik een telefoon met 4K scherm neem zie ik mezelf die app echter wel overwegen.
Je bedoelt AMOLED telefoons?

Wbt. de prestaties, op grafisch vlak zie ik wel een verbetering natuurlijk, kwa rekenkracht is er niks verandert. Waar ik eerst 29K scoorde in Antutu zit ik nu op 32K. Het grootste verschil zit hem echt in de accuduur, dat was voorheen om te huilen, met weinig gebruik haalde ik het nog net tot de avond en nu met gemiddeld gebruik doe ik er makkelijk een dag mee.
Ik bedoel dat op LCD telefoons de verhouding tussen energieverbruik doordat backlight door het scherm heen moet schijnen en energieverbuik door image processing nog meer naar dat backlight neigt dan bij AMOLED, waardoor na installeren van die app het scherm relatief veel blijft verbruiken bij LCD telefoons, in vergelijking met AMOLED telefoons.

Totale rekenkracht wordt natuurlijk niet verhoogd, maar hoeveel rekenkracht beschikbaar komt wel.
Een telefoon met één van de beste hardwarespecificsties met als min punt dat die op sommige vlakker nog steeds traag is. Wanneer gaat Samsung het nou is leren en zorgen ze ervoor dat de telefoon vloeiend loopt. Kan me niet voorstellen dat mensen hier weer in gaan trappen aangezien er zat concurrentie is die qua design en gevoel een stuk beter/sneller is.
Google play Editie van de telefoon kopen? of komt die er niet?
tja ik heb een sony Z ultra en die voelt super snel aan. maar ja de Sony skin is natuurlijk erg licht
Die komt er volgens mij niet, omdat heel veel software Note specifiek is, de s-pen en de uitgebreide multi-window features. Als ze een Google play edition uitbrengen, moeten ze de functies die de Note onderscheiden van de S5 in een aan stock Android aangepast ontwerp toevoegen, anders heb je een s pen die niet werkt of een s pen die wel werkt maar alle functies op het scherm de touchwiz lay-out hebben.
Als je het als download aan bied net als HTC het doet dan kan het wel. en de S-pen ... who cares ?
Dat is zeg maar het onderscheidende van de Note serie als het je nog niet was opgevallen. Op zo'n groot scherm is het echt heel fijn om dat ding te hebben, heb de note 2 nu al 2 jaar en er gaat geen dag voorbij waarbij ik die niet veel gebruik. Ook gaat Samsung niet van de Note een versie aanbieden waar een stylus in zit maar die niet wordt ondersteund door de software.
Goede review! Moet je voorstellen hoe goed het toestel was geweest als ze niet voor een QHD display waren gegaan, jammer dat die prestatiewinsten worden opgegeven voor een resolutie die er niet toe doet bij normale kijkafstanden. Ik hoop dat andere merken binnenkort ook gaan overstappen naar OLED displays, ik ben echt enorm onder de indruk van het scherm in de note4. Hoewel 700 euro voor een telefoon voor mij echt veel te duur is.
Ben het helemaal met je eens, waarom een hogere resolutie als je het toch niet ziet. Maar waarschijnlijk is het marketingtechnisch de beste zet. Meer mensen zien de specs en denken "wow" dan dat ze benchmarks in reviews gaan bekijken. En wellicht zijn er ook mensen die zich niet zo aan de benchmarks zullen storen, omdat de telefoon sowieso snel genoeg is voor alle toepassingen.

Wat OLED betreft, ik ben ook onder de indruk wat betreft de behaalde helderheid en kleurreproductie. Echter, is het niet zo dat je met LED's te maken hebt met langzamerhand minder helder worden (vooral als je ze fel laat branden?) en hierdoor last van inbranders (of beter uitbranders) te maken hebt? Ik herinner me Galaxy s3's waarbij het toetsenbord overal zichtbaar was. Of hebben ze dit intussen opgelost?
Het verschil is klein, maar wel degelijk zichtbaar. Waarom zou Wout het anders het beste scherm ooit noemen? Toen Full HD smartphones net op de markt waren riep ook iedereen dat het niets toevoegde tov 720p. Ontwikkeling is altijd goed, vergeet niet dat er een Snapdragon 805 in zit.
Ik citeer Wout:
Dat alles zie je met het blote oog echter niet. Het verschil met de Note 3, die nog een pixeldichtheid had van 388ppi, is minimaal en alleen waar te nemen als je beide telefoons naast elkaar houdt en je neus zo dicht mogelijk tegen de schermen drukt. Voor ons had de stap in resolutie dus helemaal niet gehoeven en we denken dat vrijwel niemand het verschil gaat zien. Omdat de concurrenten van Samsung overgaan naar qhd-schermen zal het bedrijf zich waarschijnlijk genoodzaakt hebben gevoeld dat ook te doen, al is het maar om marketingredenen.

Ik denk eerder dat Wout het als "het beste scherm ooit in een smartphone" noemt omdat de helderheid bizar hoog is, en de kleurreproductie nagenoeg perfect. Vooral het eerste is erg belanrijk, wil je ook buiten in het zonlicht van die schermkwaliteit genieten.

Full HD voegt ook niets toe (bij kleine schermpjes). De trend van nu is dat de schermen groter worden, en daar hoort een hogere resolutie bij. Je kunt beter spreken van pixeldichtheid, aangezien resolutie relatief is. Kijk maar eens naar de Iphone 6, deze heeft ook geen full hd scherm, maar wordt toch als zeer goed bestempeld, puur omdat het goed zit met contrast en met kleur, en omdat de pixeldichtheid hoog genoeg is.
Je kunt beter spreken van pixeldichtheid, aangezien resolutie relatief is. Kijk maar eens naar de Iphone 6, deze heeft ook geen full hd scherm, maar wordt toch als zeer goed bestempeld, puur omdat het goed zit met contrast en met kleur, en omdat de pixeldichtheid hoog genoeg is.
Klopt, maar toch heeft Apple hun Retina schermen ook verhoogd naar Retina HD. Deels misschien marketing, maar helemaal overbodig is die hogere PPI niet. De iPhone 6 Plus heeft namelijk ook een Full HD scherm. ;)
Ik ben mogelijk verwend, maar ik zie nog geen reden om mijn Note 3 in te wisselen voor een Note 4 of een totaal ander merk telefoon vanwege de camera...(waar het voor mij nogal om te doen is)

Dit aangezien de Note 3 een 13mp camera en de Note 4 'maar' een 16mp camera aan boord heeft.
Misschien moet ik dan toch maar eens een compact camera kopen nu. ;)

Ik denk dat wanneer je een Note 4 aanschaft je een heel mooi apparaat in huis haalt...maar wanneer je de Note 3 al in je bezit hebt lijkt het verstandiger nog even te wachten.

[Reactie gewijzigd door Noax op 18 oktober 2014 08:53]

sterker nog als iemand een grote telefoon zou willen hebben neem een Sony Z ultra. kosten 280 euro in de pricewatch en dan is er nog genoeg geld over voor een goede compact camera ;)
ik heb en sony en mijn vriendin ook beide zijn zeer te vreden. 6,4 inch scherm full hd is meer dan genoeg. en er komt een update naar 5.0 binnen kort :)
Ik geef toch meer de voorkeur aan de Note 4 dan de Z Ultra. Met de Note 4 in mijn broekzak kan ik nog gewoon zitten, met de Z Ultra had ik altijd last van een hoek van de telefoon die zat te prikken op een plek waar je dat liever niet hebt.

[Reactie gewijzigd door FooLsKi op 18 oktober 2014 11:08]

zijn jou broeken anders dan die van mij ?
ik kan er gewoon mee fietsen. Maar ik begrijp je punt best. You could always get a man bag 8)7 lol
Maar ik heb het probleem niet meestal zit hij in mijn jas zitten of ligt hij op tafel / buro .
en ik heb lange zakken daar past hij gewoon in.

2 maanden geleden had mijn BB een ongeluk en ik moest een nieuwe telefoon uitzoeken ik wilde veel telefoon voor erg weinig geld. ik had zitten kijken naar een htc one m7 de hands ... maar deze sony Z ultra koste maar 260 euro nieuw! _/-\o_
quad core qualcom snapdragon 800 cpu, full hd scherm 6,4 inch. oke camera is prut.
maar toch. voor dit geld kan geen enkele telefoon tippen.
Tevens vind ik de samsung skin echt helemaal niks. Erger me dood aan iedereen die een samsung heeft en mij om hulp vraagt (jij bent namelijk de it wizz je kent het wel )
en dat ik dan gewoon met die prut skin moet worstelen terwijl het bij sony of HTC of stock android alles gewoon heel simpel is. en alle instellingen gewoon op de juiste plek zitten. |:( nee voor mij nooit een samsung Sony of Htc doen het veel beter in mijn ogen.

Mensen als je een eenmaal gewend bent aan een groot scherm wil je niet meer terug. Ik gebruik hem ook vaak op het werk om via vnc een computer over te nemen om remote wat instellingen te doen. dat is beter dan een klim van 40 meter maken. ideaal is het niet maar het grote scherm help zeker.

[Reactie gewijzigd door Red_inc op 18 oktober 2014 12:00]

Als het ook om de camera gaat is de Nokia Lumia 1520 ook een mooi alternatief.
Heel ook een groot scherm en 32 GB en is maar 400 euro.
Nu ik het toestel in het echt heb gezien, weet ik dat dit de opvolger wordt van mijn Note 2. Ik twijfelde heel erg en wilde misschien overstappen op de iPhone 6+, maar toen die uitkwam en ik hem voor het eerst zag wist ik dat de iPhone 6+ het niet ging worden. De Note 4 oogt en voelt verfijnt, iets dat de iPhone 6+ totaal niet is in mijn ogen (iets dat ik wel jammer vond).

Het aluminium randje geeft naar mijn inziens ook precies genoeg verfijning. Het toestel is in balans. Zeker een verbetering ten opzichte van de voorgaande Note's. Qua hardware is het natuurlijk weer het beste van het beste, zoals altijd in de Note serie.

Het enige min punt vind ik persoonlijk dat er Touchwiz op draait. Maar gelukkig kun je met de Nova launcher al een heleboel goed maken.

Conclusie: Ik wilde dus een keer een overstap maken naar een ander merk en andere serie, maar na het zien en voelen van dit toestel weet ik dat dat niet meer gaat gebeuren.
Volgens Apple zijn er in de voorverkoop een recordaantal iPhone 6-modellen verkocht.

Ik citeer; " en is ondertussen ook al een hele groep weer teruggegaan/overgegaan op android....vanwege specs vd telefoons!

de meeste fanboys/girls bestellen hem gewoon weer...en terecht als ze er blij mee zijn...vooral doen! "

Mijn bevindingen;

Je kunt je blindstaren op specs, maar dat heeft alleen maar zin als je vergelijkt met een andere telefoon die exact dezelfde software draait. Een discussie over bijvoorbeeld het RAM van een iPhone in vergelijking tot een Android device is totaal nutteloos. Er draait een ander OS op, de apps draaien op een andere wijze, en het zijn uberhaupt totaal andere apps.

Hetzelfde geldt voor CPU cores. Waar Android toestellen al een hele tijd op quadcores zitten, zit de iPhone nog met een dualcore. Dat wil echter niet zeggen dat een Android toestel een veel betere performance heeft. Sterker nog, in veel gevallen lijkt dat helemaal niet zo te zijn (al blijft het appels met peren vergelijken).

Ik heb zelf een Nexus 5 (voor werk) en een iPhone 5 (privé). Met beide toestellen doe ik ongeveer dezelfde dingen. Voor wat betreft responsiveness lijkt de iPhone net iets vlotter, al is de Nexus beslist niet traag. Toch heeft de Nexus 2x zoveel cores én 2x zoveel RAM. De Nexus heeft tevens op papier een veel beter scherm (FullHD) dan de iPhone, maar in de praktijk levert de Nexus alleen met webbrowsen en film kijken een betere ervaring.

Hoe dat komt?

Software. Software is voor mij de belangrijkste reden om een iPhone te verkiezen boven de Nexus, zelfs als de Nexus de helft goedkoper is. Ik ben bijzonder te spreken over mijn Nexus als toestel, en ook het OS is prima. Echter, het ecosysteem van Apple, de iOS apps en de development tools zijn in mijn optiek vele malen beter. Het lijkt soms wel alsof app developers minder moeite doen voor de Android versie, terwijl de iOS versie van hun app gewoon goed is. Of misschien komt het omdat Google je net wat minder bij de hand neemt bij het ontwikkelen van een app dan Apple doet met XCode. Neem Flitsmeister als voorbeeld. De iOS versie laat op het kleinere scherm van de iPhone meer informatie zien dan de Android versie op mijn Nexus, en doet dat tegelijkertijd ook nog eens overzichtelijker.

Echter, als het belangrijkste aspect aan een telefoon voor jou de hoeveelheid RAM is, de grootte van het scherm, de hoeveelheid CPU cores of de megahertzen; koop vooral het toestel dat jou daar het meest van geeft. Onthoud echter, voor het voeren van de volgende discussie, dat Android zelf je helemaal niets geeft van die dingen die je als belangrijk omschrijft. Android is toevallig het stukje software dat de fabrikant op zijn 'doosje met specs' heeft gedrukt. En het gaat om de specs, toch?

En laat tegelijk het geroeptoeter over 'fanboys' lekker achterwege. Zeker als je wilt dat iemand je serieus neemt en niet voor 'obvious troll' uitmaakt. Want net zoals niet elke Android gebruiker megahertzgeil is, zijn veel iPhone bezitters geen fanboys. Mensen kopen een iPhone om uiteenlopende redenen, maar een groot deel van de iPhone bezitters die ik ken, hebben een iPhone vanwege de software, het ecosysteem en de integratie met andere Apple producten.
Je hoort mij niks zeggen over fanboys. Ik heb een macbook pro retina waar ik ontzettend tevreden mee ben. :)

Wat mij opvalt is dat je slechts een klein onderdeel uit mijn post aanhaalt. Daar is niks mis mee, maar dat punt was voor mij bijzaak. Ik vind de Note 4 verfijnder aanvoelen, mede door de kleinere bezels. De iPhone 6+ voelt lomper aan door de grotere randen, dat vind ik jammer.

Nu ik je post nogmaals doorlees lijkt het of je op de verkeerde post hebt gereageerd, gezien je laatste alinea. Klopt het dat je op mijn bericht wilde reageren? :D

[Reactie gewijzigd door darkdesign op 18 oktober 2014 16:47]

De vergelijking met de OnePlus One had Tnet beter met de 64GB versie kunnen doen. Voor €300 haal je die namelijk in huis. Bovendien is die verkrijgbaar via oneplus.net en de 16GB is nog helemaal niet te koop. Een invite is idd nog steeds nodig maar ik vond dat redelijk makkelijk te regelen via verschillende fora, misschien een gelukje gehad. De multitask/splitscreen opties van de Note 3 (en 4 neem ik aan) is wel iets wat de OPO ook goed zou kunnen gebruiken. Je hebt eenorm veel ruimte maar de meeste apps worden gewoon heel groot weergegeven.

[Reactie gewijzigd door laminaatplaat op 18 oktober 2014 12:57]

Er staat zowieso 16 gb zwart terwijl er 2 versies zijn: 16 gb silk white en 64 gb sandstone black
16 GB is niet verkrijgbaar voor zover ik weet. 64 GB sandstone is de standaardtelelfoon voor 299 ex 10 euro verzending.
Nee, de standaard is wel 64 GB sandstone, maar kost 350 en de silk white 16 gb is niet echt meer verkrijgbaar, maar was in het begin het standaardmodel
350 dollar, 299 euro! En anders hebben ze mij gematst met mijn opo ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True