Samsung was bij de introductie van de Galaxy S5 overduidelijk trots op het feit dat de telefoon gebruikmaakte van een 16-megapixelsensor uit eigen fabriek. Voordien had Samsung altijd sensors van andere fabrikanten gebruikt.
De sensor die Samsung gebruikte was gebaseerd op een nieuwe techniek waarbij de individuele pixels beter van elkaar afgeschermd waren. Deze isocell-constructie moest zorgen voor minder crosstalk en betere beeldkwaliteit. Daarnaast waren fasedetectiepixels in de sensor opgenomen voor sneller scherpstellen.
Toen bekend werd dat de Note 4 eveneens een 16-megapixelcamera zou krijgen leek het logisch dat het om dezelfde sensor ging, maar dat blijkt niet zo te zijn. De Note 4 met Exynos-processor lijkt wel met Samsungs eigen sensor uitgerust te zijn, maar de Snapdragon-variant die in de Benelux uitkomt beschikt over een IMX240-chip van Sony.
Over die beeldsensor is verrassend weinig te vinden online. We weten dat hij een resolutie heeft van 16 megapixels, een beeldverhouding van 16:9 en beschikt waarschijnlijk over dezelfde fasedetectie-focus als Samsungs eigen sensor. Daarnaast is optische beeldstabilisatie toegevoegd aan de lensconstructie, voor minder schokkerige video's en mooiere, scherpere foto's bij weinig licht.
De algehele fotokwaliteit doet ons erg denken aan de foto's die uit de Galaxy S5 komen: mooie kleuren, goede witbalans, veel detail en een automatische belichting die er vaak voor kiest om highlights te beschermen waardoor foto's met veel contrast soms een beetje donker ogen. Daar valt met de snelle hdr-modus indien nodig goed een mouw aan te passen. Bij weinig licht doet hij het flink beter dan de Galaxy S5.
Beeldkwaliteit bij weinig licht: Note 3, Note 4 en Galaxy S5
Het maken van een foto gaat erg snel, met rappe autofocus en geen afdrukvertraging. De bediening van de camera-interface is gek genoeg wel wat traag; vooral het oproepen van het uitgebreide instellingenmenu duurt even.
Video's worden standaard gemaakt in full-hd, maar via het instellingenmenu kun je ook voor ultra-hd-filmpjes kiezen met een resolutie van 3840x2160 pixels. De maximale opnametijd wordt dan begrensd tot vijf minuten, hoogstwaarschijnlijk om oververhitting van de telefoon te voorkomen. Dankzij de optische beeldstabilisatie zijn video's minder schokkerig dan bij veel andere telefoons, al blijf je altijd kleine schokjes zien als je lopend filmt.