Inleiding
Samengevat
De EC930V heeft een gebogen hd-oled-paneel waar we zeer over te spreken zijn. Het beeld is in één woord fantastisch. Het hoge contrast zorgt ervoor dat er veel gevoel van scherpte in het beeld zit terwijl het gewoon een hdtv betreft. Ook zien de kleuren er door het hoge contrast mooier uit. Het ontwerp van de nieuwe voet is bovendien een grote verbetering, al is de geluidskwaliteit er hierdoor wel op achteruit gegaan omdat er in de voet geen plaats meer is voor de luidsprekers. De tv draait op webOS waardoor de bediening erg handig en eenvoudig werkt. Voor de allerbeste resultaten moet de tv eerst worden gekalibreerd maar daarna is de beeldkwaliteit van deze tv ongeëvenaard.
Eindoordeel
In deze review bespreken we de nieuwe 55" EC930V curved oled-tv die we op de IFA in Berlijn al even konden bewonderen. Wij waren geen liefhebber van dat eerdere ontwerp met doorzichtige voet, maar het nieuwe model heeft gelukkig een andere voet gekregen die ons beter kan bekoren. Het oled-paneel is ten opzichte van z'n voorganger hetzelfde gebleven en heeft nog steeds de gewone hd-resolutie van 1920x1080 pixels. Wat ons betreft is dat geen enkel probleem want over dit paneel waren we al zeer te spreken. Wel gebruikt LG inmiddels op alle duurdere modellen webOS, wat in de praktijk - ondanks dat het soms wat langzaam aanvoelt - best prettig werkt.
In combinatie met een cashback-actie is deze tv nu met 500 euro korting voor zo'n drieduizend euro te koop. Dat is nog altijd een hele smak geld, maar het is slechts een derde van de prijs die de voorganger van de EC930V bij introductie in Nederland moest opbrengen. LG hanteert een eigen techniek voor zijn oled-televisies en heeft die productietechniek bovendien steeds beter onder controle, waardoor de prijzen het afgelopen jaar flink zijn gedaald.
De vraag is of de prijzen van oled-tv's de komende tijd in hetzelfde tempo zullen blijven dalen. Tot nu toe hebben alleen LG en concurrent Samsung oled-televisies op huiskamerformaat gemaakt en beide fabrikanten hebben een gebogen 55"-model geïntroduceerd. Het is Samsung echter niet gelukt om de productiekosten genoeg omlaag te brengen om de televisies kostendekkend te kunnen verkopen en dus zijn ze er voorlopig mee gestopt - waarmee LG op dit moment op dit gebied zo'n beetje de prijzen bepaalt.
Uiterlijk en aansluitingen
Uiterlijk
De EC930V heeft een zeer in het oog springend uiterlijk en dat komt door de kromming van het beeldpaneel. Ook de dikte van het beeldpaneel is bijzonder want die is slechts 5,5mm. Daarmee is de tv een millimeter dikker geworden ten opzichte van z'n voorganger die een nogal flexibel beeldpaneel had. Het nieuwe model laat zich duidelijk minder makkelijk verbuigen. De bezels lijken supersmal als de tv uit staat maar als je hem aanzet zie je dat het actieve beeld op ongeveer een centimeter van de rand begint.
Midden onder het scherm zit een uitstulping met daarop een verlicht LG-logo op een verchroomde achtergrond. De verlichting van het logo is in het menu te dimmen en uit te schakelen. Om ruimte te creëren voor de elektronica heeft de tv midden achterop een verdikking waarin tevens de luidsprekers en de aansluitingen zijn ondergebracht. Ook vind je rechts achterop een joystickje waarmee de tv zich laat bedienen zonder afstandsbediening. Door de grote afstand tot de rand is het echter lastig te bereiken met je hand vanaf de voorkant.
De voet is niet langer van doorzichtig plexiglas gemaakt en is afneembaar geworden zodat de tv nu wel aan de muur bevestigd kan worden. Hiervoor heeft LG een speciale muurbeugel beschikbaar. De mat afgewerkte sokkel is gemaakt uit een massief stuk metaal waarop aan de rechterkant de tekst 'oled' in glimmende letters te lezen valt. Door de gebruikte materialen en het bijzondere ontwerp heeft de tv een zeer luxe uitstraling.
Aansluitingen
Het niet afneembare netsnoer is slechts anderhalve meter lang; erg kort als je de tv aan de muur wil bevestigen. De aansluitingen zijn allemaal onder een hoek gemonteerd zodat ze niet in de weg zitten bij muurmontage. Vanaf de achterkant gezien zitten er aan de rechterkant van boven naar beneden een CI+-slot, een 3,5mm seriële poort voor service-doeleinden, een 3,5mm koptelefoonaansluiting die ook voor externe luidsprekersystemen gebruikt kan worden, drie usb-aansluitingen die onder andere kunnen worden gebruikt om een harddisk aan te sluiten voor opnamen en drie van de vier hdmi-aansluitingen.
Daaronder zitten verzonken een rj-45 netwerkaansluiting, een toslink digitale audio-uitgang, een scart-aansluiting die via een meegeleverd break-out kabletje werkt, een composiet- en componentaansluiting die eveneens via een break-outkabeltje werkt, een aansluiting voor een satellietschotel, een antenne-aansluiting voor kabel of Digitenne en de vierde hdmi-aansluiting onder een afneembaar klepje.
Bediening op afstand
Omdat de LG EC930V dezelfde afstandsbedieningen en interface heeft als veel andere webOS-televisies en het weinig zin heeft om dezelfde informatie opnieuw te schrijven, zijn een deel van de tekst en sommige afbeeldingen in deze review overgenomen uit de LG UB980V-review.
Magic Remote
LG's Magic Remote was altijd al een van de betere afstandsbedieningen voor smart-tv, maar met de komst van webOS komt het apparaatje pas echt tot z'n recht. De aanwijsafstandsbediening maakt gebruik van sensortechniek van Hillcrest Labs, die je bewegingen zeer precies detecteert en omzet in bewegingen van de aanwijspijl op het scherm. Daarbij maakt het niet uit hoe je de remote vasthoudt; zelfs op zijn kop werkt de bewegingsdetectie prima.
De communicatie met de tv verloopt via radiogolven, maar er is ook een infraroodzender in de Magic Remote gebouwd. Deze wordt gebruikt om de tv aan te zetten, maar je kan er ook andere apparatuur, zoals een decoder of receiver mee bedienen. Als je meer apparaten nodig hebt bij het tv-kijken, heb je dus toch genoeg aan één afstandsbediening.
Om te compenseren voor het lage aantal knoppen op de Magic Remote is er een onscreen-menu met veelgebruikte toetsen, zoals de cijfertoetsen. Het intoetsen van kanaalnummers is daarmee wat onhandiger dan met de infraroodafstandsbediening, maar daar staat tegenover dat zappen door middel van het scrollwieltje een waar genot is.
Infraroodafstandsbediening
LG gaat er vanuit dat de meeste mensen vooral de Magic Remote zullen gebruiken en daarom leveren ze een wat goedkopere en kleinere infraroodafstandsbediening mee. De ergonomie hiervan is prima in orde, maar doordat er nogal veel knoppen op een kleine oppervlakte zijn gepropt, is het apparaatje niet zo overzichtelijk. Ook het knopgevoel had beter gekund.
Door de afgeronde achterkant ligt de remote prettig in de hand, maar als je hem neerlegt heeft de afstandsbediening de neiging om nog even na te wiebelen. Er zitten vooraan aan de onderkant twee nokjes die het wiebelen moeten voorkomen, maar deze zitten te dicht bij elkaar om effectief te zijn. Een mooi detail aan het ontwerp is het batterijklepje dat vast zit aan de afstandsbediening en dus niet kan kwijtraken.
LG TV Remote-app
Uiteraard is er ook een app voor je smartphone of tablet waarmee de tv kan worden bediend. De speciale webOS-versie van LG's tv remote-app is er voor iOS en Android; Windows Phone wordt niet ondersteund. Heel veel hoeven Windows Phone-gebruikers niet te missen, want de app is behoorlijk karig en de werking ervan laat te wensen over.
We hebben de app als eerste met een Samsung Galaxy S4 geprobeerd en daarmee was de werking niet prettig. Taken als het geluid harder en zachter zetten of zappen gaan prima, maar als je het touchscreen van je telefoon of tablet wil gebruiken om de aanwijspijl op het scherm te bedienen, gaat het mis. De pijl beweegt dan zo schokkerig over het scherm dat er haast niet mee valt te werken. Erg jammer, want webOS werkt juist prettig als je de aanwijspijl gebruikt.
Met een iPhone 5s en 6 plus hebben we meer succes. De aanwijspijl beweegt nu een stuk soepeler, maar nu een beetje langzaam. Bovendien valt de functionaliteit van de app een beetje tegen. Zo is de tv-gids alleen op het scherm van de televisie te bekijken. Wel is er een programmalijst maar die kregen we niet aan de praat. Het niet mogelijk om beelden van de tv naar je telefoon of tablet te streamen.
webOS en mediaspeler
WebOS
We hebben webOS eerder uitgebreid bekeken en voor de werking ervan verwijzen we naar deze review. Ten tijde van de webOS-review was de store nog niet in Nederland beschikbaar. Inmiddels is de winkel alweer een tijdje open, maar het aanbod is nog altijd niet erg groot. We tellen alles bij elkaar ongeveer tachtig apps en games. Ook is er een aparte afdeling met 3d-video's, waar een paar leuke video's tussen staan, maar waarop de meeste mensen snel zullen zijn uitgekeken en waarvan de beeldkwaliteit varieert van redelijk tot slecht.
/i/2000554132.jpeg?f=imagenormal)
Het valt ook op dat je in de store vaak kort moet wachten. Dit geldt een beetje voor de hele tv. WebOS maakt de bediening zeer eenvoudig en de meeste mensen zullen hun weg snel kunnen vinden, maar vaak zouden we willen dat het allemaal net wat sneller reageert. Echt langzaam is het niet, maar van een dure tv als de EC930V mag je wel wat meer snelheid verwachten.
Ook de menu's reageren soms niet zo snel als we zouden willen en vooral bij het kalibreren van de tv waarbij je vaak het menu in moet om naar een bepaalde instelling te navigeren hadden we vaak last van korte vertragingen - al zou je die handelingen als het goed is maar eenmalig hoeven te doen. Het is te merken dat LG webOS stukje bij beetje weet te verbeteren, maar zo soepel als de eerste demo's die we vorig jaar op de CES in Las Vegas zagen werkt het besturingssysteem nog altijd niet. Wat ons betreft is LG dus voorlopig nog niet klaar met het verbeteren van webOS.
/i/2000554134.jpeg?f=imagenormal)
Mediaspeler
Zoals je van een smart-tv mag verwachten heeft ook webOS een mediaspeler aan boord die foto's, muziek en video kan afspelen vanaf usb of via het netwerk door middel van dlna. De mediaspeler werkt best prettig en het afspelen van de belangrijkste testbestanden verloopt vlekkeloos. Wel zitten er wat haken en ogen aan de weergave van ondertiteling. Deze bug kwamen we al eerder tegen bij de UB980V en is dus nog steeds niet verholpen.
/i/2000554136.jpeg?f=imagenormal)
Zowel embedded als losse ondertitelingsbestanden worden afgespeeld, maar sommige karakters, zoals de apostrof, worden niet correct weergegeven. Het is mogelijk om kleur en grootte van de ondertitels aan te passen en de positie kan nu ook naar beneden worden bijgesteld, maar helaas net niet genoeg om de ondertitels geheel in de onderste zwarte balk van een cinemascope-formaat film te plaatsen.
Beeldeigenschappen
Het beeld van LG's oled televisies is in één woord fantastisch. Het hoge contrast zorgt ervoor dat er veel gevoel van scherpte in het beeld zit terwijl het gewoon een hdtv betreft. Ook zien de kleuren er door het hoge contrast mooier uit. Zeker als er felle kleuren op een donkere achtergrond zichtbaar zijn, komt het beeld echt tot leven en lijkt het soms wel alsof er diepte in het beeld zit terwijl er gewone 2d beelden worden weergegeven. Film kijken op de EC930V is een waar genot; zeker als er donkere scènes in voorkomen maakt de tv door de perfecte zwartweergave zeer veel indruk.
Het gebogen beeldpaneel heeft natuurlijk invloed op de geometrie van het beeld waardoor horizontale lijnen vertekend worden weergegeven. Gelukkig heeft LG de kromming beperkt gehouden waardoor de negatieve invloed in de praktijk erg meevalt. Het beeldpaneel spiegelt flink waardoor de tv gebruikt kan worden als een lachspiegel waarin iedereen er dikker uitziet. Het is dus oppassen met omgevingslicht want reflecties in het beeld zien er door de kromming breder uit en beslaan dus een groter deel van het scherm.
Ons reviewexemplaar had helaas een vijftal dode subpixels; drie blauwe en twee groene. Tijdens normaal kijken vallen de blauwe eigenlijk nauwelijks op maar met name de groene subpixels vallen steeds weer op als je eenmaal weet waar ze zitten. LG ruilt televisies met één of meer hot pixels (pixels die blijven branden) om voor een ander exemplaar. Ook als er een witte subpixel defect is krijg je een andere tv maar een klein aantal dode rode, groene of blauwe subpixels vindt LG acceptabel. Als daar toch klachten over komen zal er per geval worden beoordeeld of de tv wordt omgeruild. Onze tip voor potentiële kopers: als je de tv via een webwinkel koopt dan heb je recht op een zichttermijn van twee weken en mag je de tv binnen die periode altijd terugsturen.
Om de kijkhoeken te demonstreren hebben we twee foto's gemaakt met identieke belichting; de ene recht van voren en de andere onder een hoek van vijfenveertig graden.
We zien dat de kijkhoeken van het oled-scherm perfect zijn; helderheid en contrast nemen onder een hoek zo goed als niets af en ook de kleurweergave is onder een hoek onverminderd goed. Wat wel meer opvalt als je onder een hoek kijkt is de verstoring van de geometrie door het gebogen scherm.
Om de uniformiteit van het scherm te bekijken vertonen we een wit beeld wat we weer recht van voren en onder een hoek van vijfenveertig graden bekijken.
De uniformiteit van de helderheid is erg goed. Wel zien we een kleine kleurafwijking die met name aan de linkerkant van het scherm zichtbaar is. Doordat zowel het scherm als de sensor van de camera waarmee de foto gemaakt is een regelmatig pixelpatroon hebben is er in de foto's moiré te zien. Hierdoor is de kleurafwijking lastig te beoordelen op de foto's. Als je met je eigen ogen kijkt valt de afwijking nauwelijks op en bij het kijken naar normale beelden valt de afwijking in het geheel niet op.
Normaal maken we ook een foto van een zwart scherm om de backlight bleeding te demonstreren maar oled-televisies hebben geen backlight en dus kan er ook geen lichtlekkage zijn. Bij het weergeven van een zwart scherm straalt de tv simpelweg geen licht uit en valt er dus ook niets te zien.
Beeldverwerking
Kleurresolutie
Tijdens het testen kwamen we er achter dat de EC930V niet helemaal netjes omgaat met het aangeboden signaal. Bij het verwerken van het beeld blijft de resolutie van het kleursignaal namelijk niet behouden. Als je een pc op de tv aansluit krijg je rond kleine letters kleur-artefacten te zien als gevolg hiervan. We hebben een paar macrofoto's gemaakt om dit effect te laten zien.
Op de linkerfoto zijn de kleurartefacten van de EC930V duidelijk zichtbaar. Ter vergelijk zie je op de rechterfoto een lcd-scherm waarbij de kleurresolutie wel behouden blijft. In de praktijk vormt de lage kleurresolutie bij het weergeven van digitale videobeelden geen probleem omdat de meeste codecs gebruik maken van 4:2:0 chroma subsampling waardoor de kleurresolutie van het bronsignaal al laag was. Als je de tv echter gebruikt voor het weergeven van foto's, pc-beelden of in combinatie met een gameconsole krijg je dus een lagere kleurresolutie te zien die meestal alleen opvalt bij het weergeven van kleine tekst. De zwart/wit resolutie blijft onaangetast en omdat onze ogen daar gevoeliger voor zijn zien verreweg de meeste beelden er gewoon scherp uit.
Beeldinterpolatie
Om bewegend beeld er vloeiender en scherper uit te laten zien is de tv voorzien van beeldinterpolatie die LG TrueMotion noemt. Dit algoritme berekent on the fly tussenliggende beelden. Dat is geen eenvoudige opgave waardoor dit soort algoritmen in bepaalde situaties altijd zichtbare artefacten in het beeld opleveren. Ook zorgt de verhoogde framerate ervoor dat sommige mensen filmbeelden niet meer als film ervaren maar als video; het zogenaamde 'soap opera effect'.
TrueMotion kent drie verschillenden standen; Vloeiend, Wissen en Gebruiker. Vloeiend legt wat meer de nadruk op vloeiende beweging en Wissen op het verscherpen van beweging maar de verschillen zijn niet groot en heel veel scherper wordt beweging niet weergegeven. Met de instelling Gebruiker kan je zelf de mate van 'De-Judder' en 'De-Blur' instellen maar dat levert niet veel betere resultaten op.
Bij lcd-televisies wordt er soms gebruik gemaakt van backlight blinking om de weergave van beweging scherper te maken en het is in principe mogelijk om iets vergelijkbaars met de oled's te doen maar dat heeft LG bij de EC930V niet gedaan. Waarschijnlijk omdat de helderheid dan flink terugloopt een je de oleds dus harder zou moeten aansturen en dat zou weer hogere eisen stellen aan de voeding en bovendien ten koste gaan van de levensduur van het oled-paneel.
3D en geluid
3D
LG gebruikt op de meeste televisies passieve brillen voor 3d-weergave en ook op de oled-modellen is dat het geval. Bij de EC930V krijg je twee gewone 3d-brillen en twee clip-on-modellen die bedoeld zijn om op je eigen bril te bevestigen; de ideale oplossing voor brildragers dus. Beide modellen zijn zo licht dat je nauwelijks doorhebt dat je ze draagt.
De werking van de brillen is zeer goed; er is bijna geen crosstalk te zien en het beeld blijft goed helder. Doordat de brillen niet knipperen, zoals bij actieve brillen het geval is, kijkt het heel rustig en gaan ze ook bij het kijken naar een lange film niet vermoeien. Wel hebben de passieve brillen het nadeel dat de verticale resolutie gehalveerd wordt en er een horizontale lijnstructuur in beeld zichtbaar is als je wat dichter bij zit.
/i/2000554061.jpeg?f=imagenormal)
Geluid
Bij de voorganger van de EC930V zaten er twee doorzichtige hoge tonen luidsprekers in de voet verwerkt. Wij waren niet zo gecharmeerd van het ontwerp van de voet maar de tweeters waren wel op je oren gericht waardoor het stereobeeld prima was. De nieuwe voet vinden wij er een stuk beter uitzien maar het weglaten van de twee op je oren gerichte tweeters heeft wel consequenties voor het geluid.
De luidsprekers zitten nu aan de onderkant in de hobbel achter het scherm verstopt. Ze zitten dusdanig dicht bij elkaar dat er van een stereobeeld nog nauwelijks sprake is en het net zo goed één luidspreker had kunnen zijn. Bovendien zijn de afmetingen van de luidsprekers aan de kleine kant waardoor de laagweergave behoorlijk te wensen overlaat. Toch weten de luidsprekers een redelijk hoog volume te bereiken zonder dat het geluid overstuurd gaat klinken. Als je naast het beste beeld ook wil genieten van het beste geluid zal je dus een extern audiosysteem moeten aansluiten.
Inputlag en energieverbruik
Inputlag
Als je een gameconsole hebt dan ben je gebaat bij een zo laag mogelijke inputlag. De inputlag is de tijd die de tv er voor nodig heeft een het beeldsignaal van de console daadwerkelijk weer te geven. Als de tv er te lang over doet dan zijn actiegames waarbij snelle reflexen vereist zijn moeilijker te spelen. Bij de meeste televisies is er een game-modus beschikbaar waarbij de tv zoveel mogelijk beeldverwerking achterwege laat om zo de inputlag te beperken.
In de normale stand heeft de EC930V heeft een inputlag van ver boven de 100ms. Met een dergelijke hoge vertraging zijn actiespellen zo goed als onspeelbaar. In de game-modus zakt de inputlag naar 51ms; een heel stuk beter maar nog altijd slechter dan de gemiddelde hdtv die zo rond de 40ms zit. De televisies met de laagste inputlag zitten rond de 20ms.
Energieverbruik
Doordat oled-televisies geen backlight hebben maar oleds die zelf licht uitstralen is het stroomverbruik voornamelijk afhankelijk van de gemiddelde helderheid van de afzonderlijke pixels. Dus niet alleen de instelling van de helderheid is van invloed op het verbruik maar ook de beeldinhoud heeft een grote invloed. Voor het weergeven van een donkere horrorfilm is bijvoorbeeld veel minder licht nodig dan voor het weergeven van een skiwedstrijd.
In stand-by is het verbruik niet veel anders dan van de meeste moderne televisies; een keurige 0,3W. Met de oleds in de meest heldere stand verbruikt de tv zo'n 179W gemiddeld. Dat is flink maar de hoogste helderheid is met zo'n 350cd/m² dan ook erg hoog. Bij 120cd/m², een prettige instelling om 's avonds mee te kijken, zakt het verbruik naar een gemiddelde van 92W. Niet zo zuinig als sommige lcdtv's met led-backlight maar ook weer niet zo verkwistend als sommige plasmatelevisies. In de allerlaagste stand zakt het verbruik naar 61W gemiddeld en produceert het scherm zo'n 36cd/m² aan helderheid. Met deze lage helderheid moet de kijkruimte volledig worden verduisterd om het beeld goed te kunnen zien en dan nog zit je met een behoorlijk futloos plaatje.
Er is geen lichtsensor waarmee de helderheid automatisch aan het omgevingslicht aangepast kan worden. Die zou je eigenlijk wel verwachten op een televisie in deze prijsklasse. Er is wel een energiebesparende modus maar het effect daarvan op het verbruik was erg klein en de beeldkwaliteit had er wel onder te lijden; het beeld ziet er nogal blauwig uit in deze stand.
Metingen en kalibratie
Metingen
Om het stroomverbruik binnen de perken te houden en tevens de aanstuurelektronica niet te zwaar te belasten maken LG's oled-televisies gebruik van een Automatic Brightness Limiter. Dit circuit, dat ook op de meeste plasma- en crt-televisies te vinden is, schroeft de helderheid van het beeld terug als er teveel wit in beeld zichtbaar is. Meestal valt het niet op dat de helderheid wordt aangepast maar bij erg veel wit in beeld loopt de helderheid dusdanig ver terug dat wit er grijs uitziet.
Om de abl te testen vertonen we steeds grotere witte rechthoeken op een zwarte achtergrond en meten vervolgens de helderheid. Tot aan 25% wit in beeld doet het circuit niets en is de maximale helderheid 350cd/m². Daarna loopt de helderheid geleidelijk aan terug en bij 50% wit in beeld is de maximale helderheid nog maar 180cd/m². Bij een volledig wit beeld is de helderheid teruggelopen naar 94cd/m² en ziet het beeld er behoorlijk grijs uit.
Uit onze metingen blijkt dat de abl altijd op dezelfde manier te werk gaat. Ook als de noodzaak daarvoor minder groot is omdat de helderheid van het scherm veel lager staat ingesteld. Een heel groot probleem is dit niet omdat de abl meestal onopvallend z'n werk doet, maar het zou mooi zijn als er een instelling was waarmee de werking van de abl op lage schermhelderheid te beïnvloeden was.
Na de maximale helderheid meten we altijd het contrast volgens de ANSI-methode maar dat heeft in dit geval geen zin vanwege de perfecte zwartweergave van oled-televisies. Bij de weergave van zwart straalt de tv simpelweg geen licht uit waardoor er niets valt de meten voor onze colorimeter. Bij de grijsmeting kijken we of grijs ook echt grijs is en geen kleur bevat en of de helderheid overeenkomt met de rec.709-standaard. We proberen alle verschillende beeldmodi uit en concluderen dat de stand isf1 het beste resultaat geeft.
/i/2000553822.png?f=imagenormal)
De gammacurve verloopt redelijk recht zoals het hoort maar de kleurenweergave is niet geheel zoals het hoort. De rgb-grafiek verloopt wat rommelig en de gemiddelde ΔE2000 is met 5,8 wat aan de hoge kant.
/i/2000553824.png?f=imagenormal)
De primaire kleuren zien er al redelijk goed uit en het is vooral de matige witbalans die de kleurweergave negatief beïnvloedt.
Kalibratie
Een televisie met een perfect contrast verdient ook een goede kleurweergave en daarom gaan we aan de slag met onze Spectracal C6-colorimeter en Calman v5-software.
/i/2000553821.png?f=imagenormal)
Om het grillige verloop van de rgb-grafiek recht te trekken hebben we niet genoeg aan een tweepunts-grijskalibratie met moeten we gebruik maken van de uitgebreide twintigpunts kalibratie om de kleurweergave in het gareel te krijgen. De tv is voorzien van goede kalibratie-instellingen en uiteindelijk komen we tot een prima resultaat waarbij de afwijkingen ver onder de zichtbare grens liggen.
/i/2000553823.png?f=imagenormal)
Ook de primaire en secundaire kleuren zijn na kalibratie zo goed als perfect. Omdat de kleurweergave zo uit de doos wat rommelig verloopt - dat had LG best wat beter mogen doen in de fabriek wat ons betreft - kunnen we iedere EC930V-bezitter aanraden om de tv te (laten) kalibreren zodat de tv naast een perfect contrast ook een perfecte kleurweergave heeft.
Specificaties en gallery
Merk en uitvoering |
|
Categorie |
Televisies |
Merk |
LG |
Uitvoering |
LG 55EC930V Zwart |
Afbeeldingen |
:fill(white)/i/2000541472.jpeg?f=thumblarge) |
Prijs en beoordeling |
|
Laagste prijs |
€ 3.495,- Vergelijk prijzen |
Aantal aanbieders |
13 winkels |
Eerste prijsvermelding |
dinsdag 9 september 2014 |
Beeldeigenschappen |
|
Schermdiagonaal |
55" |
HD specificatie |
Full HD |
Vorm scherm |
Gebogen |
Beeldverhouding |
16:9 |
3D |
|
3D-ondersteuning |
Ja |
3D-technologie |
Passief |
2D-conversie |
Ja |
Meegeleverde 3D-brillen |
3 |
Beeldtechniek |
|
Televisietype |
Oled |
Resolutie (TV) |
1920x1080 (Full HD 1080p) |
Smart TV |
|
Smart TV |
Ja |
Smart TV besturingssysteem |
LG WebOS |
Chatmogelijkheden |
Skype |
Tuner |
|
Tuner type |
Analoog, DVB-C, DVB-S, DVB-S2, DVB-T, DVB-T2 |
Common Interface |
CI+ |
Verbinding |
|
Video in |
Component Video, 4x HDMI, Scart |
DLNA |
Ja |
Verbinding (Audio) |
Audio (3,5mm) |
Verbinding (Ethernet) |
Ethernet 100Mbps |
Verbinding (USB) |
3x USB 2.0 |
WiFi aanwezig |
Ja |
Verbinding (wlan) |
802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
5GHz ondersteuning |
Ja |
Geluid |
|
Frontspeaker vermogen (RMS) |
20W |
Energie |
|
Stroomverbruik |
106W |
Stroomverbruik (stand-by) |
0,3W |
Energiekosten op basis van 4 uur per dag kijken en €0,23 per kWh |
|
Energieverbruik televisies (€/jaar) |
€35,59 |
Eigenschappen |
|
Televisie Eigenschappen |
Opnemen / Timeshift |
Teletekst pagina's in geheugen |
2.000 |
Uiterlijk |
|
Televisie kleur |
Zwart |
Afmetingen en gewicht |
|
Hoogte |
753mm |
Breedte |
1,225m |
Diepte |
204mm |
Meer informatie |
|
EAN |
8806084802965 |
SKU |
55EC930V, 55EC930V.AEU |
Tweakers ID |
412759 |
Specs van fabrikant |
Productinformatie van de fabrikant |
Meer informatie |
|
Conclusie
De belangrijkste reden om een dure oled-televisie te kopen is natuurlijk de beeldkwaliteit. Hierin blinkt de EC930V dan ook uit. Doordat de afzonderlijke oleds helemaal uitgeschakeld kunnen worden is de zwartweergave simpelweg perfect. Hierdoor is het contrast enorm hoog en weet het beeld veel indruk te maken. Geen enkele lcdtv komt in de buurt van het enorme contrast van het oled-paneel en ook plasmatelevisies zullen hun meerdere moeten erkennen. De tv is in staat om kleur perfect weer te geven al moet je daarvoor wel eerst kalibreren want zo uit de doos zijn de kleuren niet zo nauwkeurig.
De LG EC930V is verder een zeer opvallende verschijning dankzij het superdunne gebogen oled-paneel. Met een dikte van nauwelijks meer dan 5mm is het een echte eyecatcher. Wij zijn geen voorstander van gebogen televisies omdat de kromming de geometrie van het beeld aantast, maar omdat LG slechts een milde curve heeft toegepast heb je daar nauwelijks last van.
De belangrijkste uiterlijke verandering ten opzichte van het model van vorig jaar is de nieuwe voet die nu van mooi afgewerkt massief metaal is gemaakt. Niet alleen ziet de nieuwe voet er mooier uit; hij is ook nog eens afneembaar geworden zodat LG's gebogen oled-tv nu ook aan de muur bevestigd kan worden - al heb je daar vanwege het ontbreken van standaard vesa-bevestigingsgaten wel een speciale beugel van LG voor nodig.
Van binnen is het besturingssysteem de grootste verandering want dit jaar zijn alle duurdere LG-modellen voorzien van webOS. De bediening van de tv is hierdoor sterk vereenvoudigd en bovendien ziet het er ook nog eens een stuk mooier uit dan LG's oude besturingssysteem voor smart-tv's NetCast. Helaas werkt webOS nog steeds niet erg soepel en dat doet afbreuk aan de algehele ervaring van deze tv.
Mogelijk dat het ontbreken van een uhd-paneel bij deze televisie ervoor zorgt dat deze televisie technisch gezien eerder dan gewenst verouderd is. Of dat in de praktijk ook echt een nadeel is, valt te betwijfelen: voordat het aanbod van uhd-materiaal op volle sterkte is zijn we jaren verder en uhd-televisie-uitzendingen zijn al helemaal verre toekomstmuziek. Al die tijd dat mensen die een nu al een uhdtv hebben zitten te wachten op een beter aanbod van uhd-materiaal kan je genieten het gigantische aanbod van bestaand hd-materiaal, want dat ziet er op deze oled beter uit dan ooit.
Eindoordeel