Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Op bezoek bij Jaunt VR

Een blik op de toekomst van virtual reality

27-08-2014 • 15:09

118

Multipage-opmaak

Inleiding

Virtual Reality lijkt, na enkele mislukte pogingen in de jaren negentig, aan een wederopstanding te zijn begonnen. Verschillende bedrijven, zoals Oculus, Sony en Samsung werken hard aan virtual reality-brillen die gebruikers moet onderdompelen in een realistische virtuele wereld waarin ze kunnen rondkijken door simpelweg hun hoofd te bewegen. De nadruk ligt tot nu toe op toepassingen rondom gaming, of in ieder geval omgevingen die door een computer gerenderd worden.

De start-up Jaunt wil daar verandering in brengen. Het bedrijf, mede geleid door de Nederlandse Java-pionier Arthur van Hoff, werkt aan een geavanceerd camerasysteem dat beelden kan opnemen in 3d in 360 graden, zodat mensen een moment naderhand met een vr-bril kunnen herbeleven. Tweakers sprak hem vorig jaar al toen hij nog geen details over het project kon geven, maar nu Facebook Oculus heeft overgenomen is de aandacht voor het bedrijf groot, vooral sinds vorige week, toen Jaunt aankondigde twintig miljoen euro opgehaald te hebben bij investeerders.

Tweakers ging langs bij Jaunts kantoor in Palo Alto, in het hart van Silicon Valley, om meer te weten te komen over de technologie waar het aan werkt en om het natuurlijk zelf te ervaren.

Jaunt Arthur van Hoff

Chief Technology Officer van Jaunt: Arthur van Hoff

Content is het doel, de camera het middel

Jaunt richt zich op wat het bedrijf 'cinematic vr' noemt en het doel van de onderneming is om vr 'beyond gaming' te brengen. Daar is echter heel wat voor nodig, legt de oprichter en cto uit. "Je hebt gekalibreerde panoptic-camera's nodig, speciale algoritmes om een naadloos panoramisch beeld te vormen van de afzonderlijke beelden, 3d-audio, postproductietools en viewer-apps voor verschillende platforms."

Jaunt LegoCentraal onderdeel is het camerasysteem. Na enkele prototypes van onder andere Lego, kwam Jaunt uit op een bolvormig ontwerp op basis van veertien GoPro's. Die nemen rondom stereoscopische 3d-beelden op in 1080p op 60fps, waardoor in feite een 1,2-terapixelcamerasysteem ontstaat. Beelden worden geschoten in mp4, maar na samenvoegen en postproductie opgeslagen in een eigen formaat van Jaunt.

Probleem is volgens Van Hoff dat de camera's in het huidige systeem te heet worden en als er een enkele camera uitvalt, wordt het hele systeem onbruikbaar. Jaunt werkt daarom aan een nieuw systeem waarbij de GoPro's passief gekoeld worden. Dat nieuwe model moet ook optimalisaties op het gebied van framesync en het voorkomen van rolling shutter bieden. Voor het ontwikkelen van de camerasystemen is de man aangetrokken die bij Apple verantwoordelijk was voor de iPhone-camera's. "We zijn geen camerabedrijf", benadrukt Van Hoff echter. "Ons product is content en daarom moeten we camera’s maken."

Daarnaast speelt geluid een belangrijke rol. De audio wordt opgenomen met microfoons op basis van de surroundtechnologie AmbiSonic en de weergave kan zich bij koptelefoons aanpassen aan de positie van de gebruikers dankzij hrtf's voor ruimtelijk horen. Daarnaast werkt Jaunt samen met Dolby aan ondersteuning van Atmos.

JauntJaunt camera

Het moeilijkste is volgens Van Hoff om alles aan elkaar te knopen om er een geheel van te maken. "Beelden moeten naadloos op elkaar aansluiten. Verschillen in kleuren en belichting moeten gladgestreken worden en lens distortion moet opgeheven worden." Voor de uiteindelijke weergave wil Jaunt ondersteuning bieden aan de grote vr-namen, zoals de Oculus Rift en Sony's Morpheus, maar ook mobiele toepassingen zoals Googles Cardboard en tablets worden ondersteund, net als weergave in de browser via WebGL.

Jaunt

Volgens Van Hoff gaat cinematic vr diverse markten op hun kop zetten. "Denk aan muziek; je kunt straks het podium op bij Rihanna of in de studio aanwezig zijn als ze haar nieuwe album opneemt. Of neem sport; je kunt op de eerste rij zitten bij een wedstrijd van de Lakers." Daarnaast moet de vr-weergave nieuws objectiever maken, omdat kijkers bij bijvoorbeeld betogingen kunnen kiezen of ze naar de politie kijken, naar de omstanders of naar de demonstranten, in plaats van dat ze een beperkte selectie van de beelden getoond krijgen. Ook ziet Van Hoff mogelijkheden voor de reisbranche en voor educatieve doeleinden.

Onze eerste ervaringen

"Ik kan het wel uitleggen, maar je moet het ervaren en dan snap je het zo", aldus Van Hoff. In het bescheiden kantoor in Palo Alto heeft Jaunt een demonstratieruimte ingericht, waar Tweakers de mogelijkheid kreeg de cinematische virtuele werkelijkheid te ervaren. De beelden werden getoond op een Oculus Rift, terwijl twee Genelec 5.1-surroundsystemen de audio voortbrachten. We werden geadviseerd te gaan zitten en voor het rondkijken op de stoel te draaien.

JauntJaunt

De demo begon rustig met een skater die op een halfpipe van de ene kant naar de andere ging. De eerste reactie is om de skater met je blik te volgen, maar na dat even gedaan te hebben, ontdek je dat er veel meer te zien is en ga je rondkijken. Bij de tweede video stonden we op een uitkijkpunt dat uitzicht gaf op de Golden Gate Bridge. Hiermee werd duidelijk wat Van Hoff bedoelt met de mogelijkheden voor de reisbranche; het was alsof je echt op dat uitkijkpunt stond, alleen de wind ontbrak. Doordat je om je heen kunt kijken, krijg je een veel betere indruk van een reisbestemming, alsof je er even echt bent.

Ook was er een video van een bokswedstrijd, waarbij je dicht bij de ring staat, maar om je heen ook de reacties van het publiek goed kunt zien. Volgens Van Hoff is er veel interesse vanuit de sportbranche, die met cinematic vr grote aantallen mensen virtueel een sportevenement kan laten bijwonen, vanaf de beste plek. De mogelijkheden met films werden getoond met behulp van een horrorachtige film, waarin gangenstelsels te zien waren waarin mensen door monsterlijke wezens werden meegesleurd. Hoewel het om een clip met slecht acteerwerk en gebrekkige special effects ging, bleef je bij dit onderdeel om je heen kijken om maar niks te missen van wat er allemaal gebeurt. Desondanks vindt er nog steeds van alles achter je rug plaats en wil je het liefst de video nog eens zien. Hollywood zou films voor vr-brillen mede hierom zien als een van de toekomstige mogelijkheden om de rap dalende verkoop van schijfjes te compenseren. Wie video's meer dan eens wil bekijken, zou bereid zijn meer te betalen.

JauntJauntJaunt

Ten slotte waren er twee muziekvideo's: een met een klein strijkorkest met klassieke muziek en een die is opgenomen van achter een springende dj op een festivalpodium. Bij deze voorbeelden kwam het belang van goed geluid naar boven. Het waren de indrukwekkendste video's en het potentieel voor concertregistraties lijkt groot.

Opvallend was hoe natuurlijk het aanvoelde om bij panoramische 360-gradenvideo om je heen te kunnen kijken; naar video kijken op een 2d-vlak leek na afloop heel primitief. Minder dan bij games heb je bij video de neiging te letten op wat niet echt is en je neemt als toeschouwer alles nadrukkelijker op. Er was ook een sterke drang om de demo nog eens te doorlopen om alles te kunnen zien wat in eerste instantie gemist werd.

Nadelen waren er ook, maar die betroffen vooral de Oculus Rift. Erg prettig zit de bril nog niet en de resolutie is relatief laag. De Oculus Developer Kit 2 heeft weliswaar een resolutie van 960x1080 pixels per oog, maar omdat je zo dicht met je ogen op de schermen zit, zie je nog steeds de pixels, wat afbreuk doet aan het gevoel 'er echt bij te zijn'. Volgens Van Hoff moet dat met een nieuwe versie opgelost worden, waarbij hij waarschijnlijk doelt op de vr-bril met uhd-scherm, die de ceo van Oculus Rift in het vooruitzicht heeft gesteld. Een hele film bekijken lijkt vermoeiend en bij beelden met veel schokkerige bewegingen wordt je misselijk. Dat alles is Jaunt niet aan te rekenen, maar kan wel een obstakel vormen voor de adoptie van vr.

Dat vr-brillen en gaming hand in hand gaan, is wel duidelijk, maar Jaunt toont aan dat ook video een grote rol kan gaan spelen. Het bedrijf zelf denkt dat gaming in eerste instantie de drijfveer voor vr blijft en dat instructievideo's, actieclips en andere korte video's eerst vooral via Jaunt geleverd zullen worden. De start-up krijgt echter al massaal verzoeken van allerlei organisaties om te kunnen filmen en onder andere een concert van Paul McCartney, de WWII-film The Mission en optredens op het Electric Daisy Carnival zijn al voor vr-brillen vastgelegd.

Mocht virtual reality doorbreken, en de kans daarop is groot nu grootmachten als Facebook, Google, Sony en Samsung zich erop gestort hebben, dan lijkt Jaunt goede papieren te hebben om een belangrijke speler te worden voor video op de vr-platforms. De kwaliteit van de video's is indrukwekkend en Jaunt heeft een goede basis gelegd voor de hele pijplijn van opnames en verwerking van de beelden. Een store waar consumenten video's kunnen downloaden ontbreekt nog, maar die gaat er wel komen, zegt Van Hoff.

Reacties (118)

118
115
56
17
2
55
Wijzig sortering
Het klinkt geweldig, maar hoe maken ze de beelden stereoscopisch als er niet 2 lenzen heel dicht naast elkaar geplaatst zijn? Als ik dit zo visualiseer met deze camera's voelt het meer als een geanimeerde '3d-panorama' zoals je kan maken met bijvoorbeeld photosynth (https://itunes.apple.com/nl/app/photosynth/id430065256?mt=8) van Microsoft.

Maar als ze dit lukt is het inderdaad wel 'the next level' alleen zal hollywood 14x zo veel werk moeten verrichten (14 filmhoeken ipv 1) dit zou logischerwijs moeten beginnen bij animatiefilms (maar is wat offtopic bij dit systeem).

Ik wacht geduldig af op de eerste demo's :)
Er staan 2 lenzen naast elkaar, ze worden om en om gebruikt om een panorama te maken, dus de uiteindelijke 360° panorama video word door 7 cameras gemaakt en dus de 7 anderen voor een 2e 360° .. voor de stereoscopie.

[Reactie gewijzigd door MagicMark999 op 22 juli 2024 15:59]

Ik weet niet of deze 'om-en-om' vlieger zomaar opgaat, de overgangen zouden namelijk natuurlijk en soepel moeten zijn om te illusie van VR niet verloren te laten gaan. Wat gebeurt er dan als je je hoofd een beetje schuin houd? Dat viewpoint heb je niet.
Om dit te laten zien had de auteur misschien wel een voorbeeld filmpje voor 1 oog kunnen linken. *(hint?)

De huidige 360° techniek naait voor jou een plaatje (in dit geval waarschijnlijk 25 plaatjes per seconde) in elkaar waarin de naden nagenoeg onzichtbaar zijn weggewerkt en deze als een wereldkaart uitklapt en opslaat, in de viewer zie je hier slechts een klein deel van en krijg je de illusie dat je om je heen kijkt .. hetzelfde als google's streetview.
Het fenomeen hoofd scheef houden werkt ook (nog) niet thuis of in de in een bioscoop en met een gepolariseerd brilletje word je zelfs geforceerd om of om in het donker te staren of om je hoofd recht te houden. Je moet wel onthouden dat je geen bestuurder van de camera bent (want dan waren immers 2 cameras al genoeg), maar enkel een toeschouwer bent met de mogelijkheid om achterom te kijken.
Maak die camera's kleiner en zet ze langs voetbalvelden, laat mensen vanuit hun huiskamer naar de wedstrijd kijken vanuit ieder perspectief. En stel een regie samen die juist deze mensen kan meenemen op een 3D-tour gedurende de match.

Plaats zo'n camera ook op een F1-wagen, het liefst op de helm van de coureur als hij zo klein kan worden. En natuurlijk op vele plekken langs het circuit. Eveneens met een 3D-regie die jou meesleept en commentaar levert terwijl jij per camera kan rondkijken alsof je ter plekke bent.

En als het op de helm van een F1-coureur kan, dan kan het ook op mijn helm als ik ga skydiven. Mensen zoals mijn vriendin of ouders kunnen dan ook zien hoe ik dat beleef. Of op mijn motorhelm; als ik dan aan het bellen ben met iemand kan diegene direct meekijken waar ik rij.

En vliegtuigen zouden in de neus, op iedere vleugel, en op de buik ook zo'n camera mogen aanbieden. Iedereen in het vliegtuig kan dan met zijn eigen VR-goggles gewoon in 3D om het vliegtuig heen kijken. De piloot en het leger kunnen dat op bepaalde plekken natuurlijk wel uitzetten, voor de veiligheid.

Plaats enkele honderden van die camera's in grote steden, vooral tijdens grote evenementen. En ook tijdens concerten zodat je er nog bij kan zijn vanuit je luie stoel terwijl het concert al lang is uitverkocht.

Kunnen we alvast 5 jaar verder spoelen? ;)
F1 AUB

Het tweede filmpje waar Hamilton en Rosberg in de E serie AMG gaan gummen is eigenlijk dikker }>
Even heel zuur reageren hoor. Maar waar blijft de lol op een gegeven moment nog om gewoon fysiek een wedstrijd bij te wonen? En op een vliegtuig, klinkt leuk maar lijkt me niet zo praktisch. Je hebt maar een streep op het vliegtuig nodig die oogt als een scheur met wat condens en mensen worden hysterisch want er lekt kerosine. Ik noem maar iets geks.

Ja, het heeft bijzonder veel positieve dingen. Al haalt het ook wel het charme weg van veel zaken.
Waar is die lol nu dan? Als ik het WK voetbal op de TV kijk dan zie ik alles in detail, dan krijg ik goede opmerkingen van de presentator, ik krijg herhalingen, ik krijg reacties van de coaches te zien. Als je bij een match bent dan zie je veel niet. Je zit er dan voor iets heel anders: Sociaal samenzijn met anderen, de beleving, de fans om je heen, zelfs de geuren die je er kan ruiken.

Maar op zich wel een goed punt. Een sport als de F1 moet blijven moderniseren, de kosten voor het bezoeken van een race moeten enorm omlaag want anders blijft iedereen thuis om de race met een Oculus Rift te kijken (waar ze ook per race voor betalen, maar veel minder).

Het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Gemak wint het uiteindelijk wel van de oude garde. Kijk eens naar MP3, warez, torrents, etc. Het vergt bedrijven als Spotify en Netflix om innovatie te forceren.

Dat zal met VR weer precies hetzelfde gevolg krijgen: Conservatievelingen houden voortgang tegen, ze zien dat ze achter het net blijven vissen, en ze worden ingehaald door anderen die innovatief zijn.

Jij zegt dat het de charme weghaalt, dat ben ik het wel met je eens. Maar dat kan je ook zeggen over de CD, het nam de charme weg van een grammofoonplaat. En tegenwoordig streamen we onze muziek, niemand gaat meer naar een platenzaak; weg charme. Films kunnen we ook enkele maanden na release thuis kijken op ons 60" Ultra-HD scherm met 7.2 Dolby Surround systeem. Weg... charme van 12 Euro per kaartje en 5 Euro voor een glas cola in de bioscoop.

En denk in oplossingen: Je laat niet de onderkant van het vliegtuig zien aan je passagiers--dat is alleen voor de piloten--je laat ze alleen de lucht om het vliegtuig heen zien.
Dan zie ik de cinema's ofwel serieus investeren in dergelijke systemen ofwel overkop gaan.

Beeld je in:
- Je zit in je eigen luie zetel, je wilt een nieuwe film checken in de cinema.
Getver, het regent.
Je zet even de Oculus op je hoofd, kiest een middelgrote zaal, nee, laat ons een kleine, knusse zaal nemen.
Je bepaald hoe alles eruit ziet in de zaal, neemt snel een pot popcorn bij de hand (niet-virtueel welteverstaan) en je kan aan je eigenste cinema-ervaring beginnen.
Anoniem: 55563 @RRV27 augustus 2014 18:14
Als daarbij de bank en die popcorn nou eens in die virtuele wereld weergeven kunnen worden voor een mooi geleidelijke overgang tussen echt en nep dan wordt het een mooie toekomst. Met QHD oled schermen in een toekomstige Oculus generatie zal her realisme wel goed komen.
Zou inderdaad fijn zijn, net zoals de persoon naast je. Want steeds alleen in de zaal/attractie of wat dan ook zitten, is ook maar eenzaam.

En toch nog hopen dat men zichzelf niet zal verliezen in de virtuele wereld. De wereld die toch steeds mooier zal zijn dan de wereld die wij kennen ;-)
Heavy Rain bevat zulke sience fiction achtige fragmenten. Je kantoor is daar een bezemhok met bureau. Maar met bril op kun je kiezen hoe je omgeving eruit ziet. Een bos, woestijn etc. Erg vet dat dit steeds realistischer wordt.

"Is this real?"
Misschien Oculus Rift gebruiken samen met Garry's Mod?
In Garry's Mod heb je 'Cinema Mods' waar je een map hebt van een bioscoop met verschillende zalen waar je in een zaal kan zitten en YouTube/Twitch/Etc. kan bekijken/streamen. Iedereen die in die zaal zit ziet hetzelfde materiaal op dezelfde tijd. Je kunt dan rondlopen, zitten, dansen, praten met andere spelers. Met een voting systeem kan er een ander filmpje opgevraagd worden. :)
Dat zou inderdaad geen slecht idee zijn.

Of spelletjesprogramma's zoals "Het Rad van Fortuin" e.d. zouden ook wel een heel stuk toffer zijn om te spelen!

Maar ik denk, iets wat écht fantastisch zou zijn:

Concerten. Echte live concerten bekijken vanuit je eigen luie zetel, bij een goeie muziekinstallatie/koptelefoon. Waar je zelf kan bepalen waar je het liefste zit. Dat zou echt fantastisch moeten zijn, en dat is ook haalbaar om te filmen met dergelijke camera's lijkt me.
Hiermee werd duidelijk wat Van Hoff bedoelt met de mogelijkheden voor de reisbranche; het was alsof je echt op dat uitkijkpunt stond, alleen de wind ontbrak. Doordat je om je heen kunt kijken, krijg je een veel betere indruk van een reisbestemming, alsof je er even echt bent.
Even de zuurpruim uithangen hoor. Ik merk nu al vaak dat je precies weet wat je te wachten staat en dat je weet waar je heen moet gaan. Dat haalt toch wel een beetje het charme van ergens naar toe gaan waar je nog nooit geweest bent. Even op streetview checken en je weet hoe de omgeving eruit ziet. Straks kan je dus met zo'n bril er gewoon rondlopen alsof je daadwerkelijk daar bent.

Het is af en toe al lastig om vooraf niet alles te gaan zitten bekijken maar je gewoon te laten verassen.
Ik wilde hetzelfde schrijven, maar scande even door de tekst of er nog anderen waren. Ja, dat dus. Ik zou het als een spoiler ervaren om er al virtueel geweest te zijn. Laat mij maar overdonderd worden door de echte beleving. Een ouderwets fotootje of een omschrijving geven indruk genoeg om een reisbeslissing te nemen. Een uitgebreid fotoalbum van iemand die al geweest is zie ik liever ook niet.

PS Bestemmingen waar je je 'gewoon kunt laten verassen' zou ik mijden :)
Is er niet een heel groot praktisch probleem voordat dit in de filmwereld gerealiseerd kan worden? Momenteel wordt er vanuit één standpunt gefilmd en zie je niet dat er achter en naast de camera en boven de acteurs allemaal microfoons, spots, kabels en weet ik wat hangen. Als je met zo'n 360 graden-camera wil gaan filmen, hoe zorg je dat alleen de acteur zichtbaar is en alles daarom heen niet? Tuurlijk kun je een hoop achteraf wegwerken, maar ik vraag me toch wel af hoe men dit wil oplossen.

Maar verder zoals ik het lees zie ik het concept helemaal zitten :)
Anoniem: 278922 27 augustus 2014 16:07
Met deze techniek lijkt het me heel erg lastig om films te maken. Bij huidige speelfilms wordt er altijd in beeld gebracht wat belangrijk is voor het verhaal..

Wanneer je een 360+ graden view heb van alles weet je als toeschouwer / kijker niet altijd waar je moet kijken om de belangrijkste dingen niet te missen.
Dit is inderdaad lastig maar ook een interessante uitdaging, en niet uniek. In de toneelwereld worden al honderden jaren allerlei subtiele trucjes toegepast om ervoor te zorgen dat het publiek naar de juiste plek op het podium kijkt (bijv. geluidjes of opvallende kleding). Daarnaast verhoogt het de lol van een film voor de 2e of 3e keer kijken enorm. Topregisseurs als Quinten Tarrantino gaan films gegarandeerd zo vol stoppen met interessante gebeurtenissen overal rondom de camera (en dus de kijker) dat je gegarandeerd de 8e keer nog steeds nieuwe dingen kan zien.

Stel je de openings scene van Pup Fiction is voor, nu kijk je naar samuel l jacksen en john travolta terwijl ze in de diner zitten en op het moment dat de overval begint switch je van camera punt.

Met een VR film zou je niet naar ze kijken van een afstandje maar AAN tafel zitten en ze tegenover je horen kibbelen met elkaar. Maar als je naar links kijkt zul je het overvallende stelletje opeens op zien springen en met pistolen zwaaien. de 2e keer dat je de film kijkt luister je misschien nog wel naar het gekibbel van John en Samuel maar kijk je al veel eerder naar het overvallende stelletje om hun lichaamstaal te bekijken voor ze de overval starten.

Veel vetter kan naar mijn idee niet hoor.
Inderdaad, ik dacht gelijk aan de openingsscène van Saving private Ryan. :9~

Hiermee kun je in de filmwereld een revolutie ontketenen!
Filmmakers en acteurs zullen moeten leren om VR films te maken. Nu heeft de regisseur de compositie van elk beeld in de hand. Met VR zal men dit moeten loslaten en op andere manieren de focus van de kijker moeten richten. Maar als je in een café scene zit en er komt ineens een bende overvallers binnen dan zul je ongetwijfeld je blik de goede kant op richten. Of misschien gebeurt er ogenschijnlijk niets bijzonders. Maar de regisseur kan nog wel jouw positie bepalen natuurlijk. Dus zo kun je ineens aan een tafel gezet worden waar een voor het verhaal belangrijk gesprek plaatsvindt. Het zal film er alleen maar boeiender op kunnen maken.
Waarom geen video? Dit moet je toch zien?
Omdat de redacteur die het kantoor van Jaunt bezocht alleen was en dus geen cameraman bij zich had. Zelfs met cameraman had je overigens nog steeds niets extra gezien: een vr-beleving kan niet via video worden overgebracht. Het gevoel dat wij er aan overhouden uiteraard wel, dus zodra zich de gelegenheid voordoet bijvoorbeeld Jaunt mét video te kunnen reviewen, dan zullen we dat zeker niet laten.
Een korte demo van Jaunts 360 graden video voor de Oculus bezitters was wel leuk geweest of mag dat nog niet getoond worden aan het publiek?
Het enige wat ik zo 123 kon vinden zijn demotjes van Bubl's 360 graden camera maar die laat het weer niet voor de Oculus zien :/
Kan een standaard Oculus (voor de paar mensen die hem al hebben) überhaupt Jaunt's video format verwerken? Het zou me niet verbazen als daar nog een ontzettend-custom "media player" aan te pas moet komen. Ik zou zeggen, kijk op hun website; als daar geen demo's staan, dan is het waarschijnlijk (nu nog) niet te doen om het "voor het grote publiek" beschikbaar te maken (en als er daar wel demo's staan, dan ben je er natuurlijk ook :p ).
Als eigenaar van een DK2 heb ik zojuist de demo "Hiyoshi Jump" gedownload en deze lijkt met een vergelijkbare techniek te zijn gemaakt:

http://www.jonasginter.de...ideo-mit-6-gopro-kameras/

Ik kan jullie melden dat dit een erg verbazingwekkende ervaring oplevert. ;)

[Reactie gewijzigd door micla op 22 juli 2024 15:59]

Olaf is in zijn eentje in Amerika, er is niemand mee om de video te maken of ze te editen - omdat we zelf de skills en de software daarvoor niet hebben, moeten daarvoor onze videoproducers mee. Geloof me, dit hadden we ook heel graag op video vastgelegd, maar het was nu niet mogelijk helaas :s
Haha, mwa.. Met een iPhone en iMovie kom je al een heel eind tegenwoordig O-)

Heel jammer idd!
Maar of het dan wat toevoegt..? Dat betwijfel ik inderdaad. Ik heb meer aan een goed geschreven/verwoord stuk tekst dan aan een korte/karige video, waar uiteindelijk evenveel werk/tijd in zit.
foto's en video's kan iedereen tegenwoordig maken, maar dat betekent nog niet dat je de juiste kwaliteit kunt leveren die je wilt of waar Tweakers voor staat. Veel mensen hebben totaal, maar dan ook totaal geen idee hoeveel er bij komt kijken om een goede video te maken.....daar heb je tijd, geld, mensen, equioment en skills voor nodig
Zoals Wilbert al zegt, het is niet mogelijk om VR belevingen met video over te brengen. Het beste werken nog woorden in de praktijk, maar dan moeten ze wel als beleving worden opgeschreven ipv omschrijving. Trouwens, wat betreft normale VR belevingen, mocht je nog nooit een demo gehad dan raad ik je even het eerste kopje uit m'n review van de Oculus Rift DK2 te lezen: productreview: Oculus Rift DK2 review door David Mulder

M'n gok waarom ik hier gedownmod word is omdat het zo vaag klinkt als je zegt "beleving ipv omschrijving", maar ik linkte niet zonder reden naar die review, daar word namelijk best duidelijk wat ik bedoel... dus mocht je dit naar -1 gemod hebben dan raad ik je echt even aan om daar eerst een blik op te werpen. (Eerste kopje is trouwens echt het eerste kopje, dus "General introduction to the Rift")

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 22 juli 2024 15:59]

Ik ben benieuwd hoe ze in deze videobeelden straks de positional tracking van de DK2 in gaan verwerken. Lijkt onmogelijk met een set camera's op statief. Heel gaaf om te zien dat het werkt met de stitching, maar de ervaring van een video in VR zal moeilijk kunnen tippen aan een realtime 3D ervaring gerendered in een engine. Nevertheless, goed bezig Jaunt VR! :)

[Reactie gewijzigd door stimmits op 22 juli 2024 15:59]

Positietracking is inderdaad een enorme uitdaging voor dit soort toepassingen. En daarbij gaat het niet alleen om grote bewegingen, maar ook de subtiele veranderingen van de positie van je hoofd en je ogen (je kijkt namelijk rond vanuit je nek, niet met je ogen als middelpunt -- wat werd gesimuleerd met een "neck model" in toepassingen voor de DK1 van Oculus VR).

Positiebepaling en stereobeelden zijn de grote ontbrekende aspecten in de versie die hier gedemonstreerd werd denk ik. Daarnaast vraagt een toestel zoals de Rift ook om een nóg hoger aantal fps (75 voor DK2 en nog hoger voor de consumentenversie). Allemaal zaken die enorm veel opslagcapaciteit vragen wel.

Het potentieel om "midden in" een filmscène te staan spreekt wel enorm aan :)
Ik denk dat het straks meer een film gaat zijn met (net als nu) vaste camerapunten, maar waarbij je wel om je heen kan kijken.

Of bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd waarbij je wel helemaal om je heen kan kijken (en dus de sfeer kan 'proeven') maar dat je je niet kan bewegen.
Anoniem: 55563 @Kees27 augustus 2014 18:11
Ik kan me anders wel voorstellen dat met voldoende panorama-cameras binnen een ruimte alle mogelijke punten in die ruimte wel berekend kunnen worden. Dan kun je je dus wel echt bewegen binnen die ruimte en tegelijkertijd om je heen kijken. De vraag is alleen wat voor afspeelapparatuur je nodig hebt want dat kost nogal wat rekenkracht en opslag.
Ja dat lijkt me wel vreemd, komt er een zombie op je afgerend en het enige wat je kan doen is blijven zitten en wachtten totdat hij je te pakken heeft :D Even opzij springen zal je niet redden in zo'n geval.
je kunt in games ook een beeld zien vanuit een andere camera positie
althans dat is de basis opzet van een 3D engine
nou kost het wat meer moeite/rekenkracht om twee op zich staande "view frustums" te maken of te berekenen realtime, maar goed...

ik herinner me lelijke dikke monitoren die een nep 3D effect tevoorschijn konden proberen te toveren maar dat is niet te vergelijken met twee daadwerkelijke beelden vanuit hun kijkhoek idd lol

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 500749 op 22 juli 2024 15:59]

Dit kan werken voor porno en voor natuurfilms, een koraalrif ofzo.

Suspense is helemaal weg, belichting kan niet goed, meerdere camerastandpunten is onmogelijk, en mensen die zeggen "dan kunnen ze het volstoppen met interessante gebeurtenissen" Nee. Je bent slecht en lelijk en dom. Als ze dit zouden doen kan je geen fuck meer volgen van de film, en is het enkel een compilatie van momentjes.

Het hele creatieve proces valt weg en het zal er totaal niet goed uitzien.


Bizar dat zoveel mensen op Tweakers, die hier toch echt verstand van zouden moeten hebben het zo slecht snappen, en dingen als camerawerk en belichting zo enorm onderschatten.
Betreffende het eerder gegeven pulp fiction voorbeeld.

Leuk, je zit aan de tafel. Kijk je toevallig de verkeerde kant op? Pech.
de camera staat altijd stil (of wil je tegen een dolly aankijken?), er is geen regie aanwezig op de set, niemand om aanwijzingen te geven. Hoe kan dit ooit een goede film opleveren?

[Reactie gewijzigd door hexta op 22 juli 2024 15:59]

Dat zijn idd de initiele problemen waar men met dit nieuwe medium tegen aan gaat lopen.
Ouwe dingen proberen te doen met nieuwe media zal misschien niet helemaal werken.
Maar bij nieuwe media komt meestal een een nieuwe vorm van entertainment. (electrische gitaar ; Rock, 909,808 en 303 : Acid)
Ben benieuwd of er een revolutionair nieuwe entertainmentvorm gaat komen hierdoor.
Ja, wat je zegt.
Dit kan leuk zijn, maar niet voor traditioneel vermaak als een film...met daarin een verhaal lijn die te volgen moet zijn. Waar de perfecte compositie door de regiseur gekozen wordt, zodat dat lelijke flat gebouw links niet in beeld komt, maar dat strand met die palmboom wel. Waar tijdens een suspense shot iets ineens in beeld kan vliegen zonder dat je het al van mijlen ver ziet aankomen of juist geheel mist....

Nieuwe vormen van entertainment: misschien, maar voor traditionele films gaat dit niet werken.
Het zorgt juist voor nieuwe creatieve processen lijkt me. Regisseurs zullen wel terug naar de tekentafel moeten over hoe ze hun films gaan opzetten. Ik denk dat er genoeg innovatieve geesten zijn die met heel interessante concepten gaan komen. Toen we op bezoek waren bij Jaunt, liep er overigens ook de regisseur van The Lawnmower Man rond.

Ik denk dat films wel wat korter moeten dan nu vaak het geval is, maar wat belichting e.d. betreft kom je een heel eind met postproduction. Overigens zijn veel films tegenwoordig in feite toch 'compilatie van momentjes'? Er zijn ook genoeg manieren om de aandacht van de kijker op bepaalde 'scenes' te richten, zoals bij de demo bij de skater automatisch gebeurde. Daar kun je juist leuk mee spelen, en met geluid van achteren kun je bijvoorbeeld zorgen dat een kijker zich omdraait.
Post production klinkt leuk, maar werkt voor dergelijke beelden heel anders dan een HD of 4K beeld. Kleur correcties en dergelijke werken wel, maar een hele hoop andere post effects niet, omat alles dat een significante afmeting in het beeld heeft spherisch gecorrigeerd moet worden.

In de praktijk valt dat vies tegen. Ook camera tracking is veel lastiger met footage die niet "recht" is.

[Reactie gewijzigd door Peter Geerts op 22 juli 2024 15:59]

Vergeet je niet dat er verschillende cameras hun werk doen en dat je bij wijze van spreken 4*90° in losse shoot kan opnemen, zolang de camera maar op een vast punt staat.

Om dit in te zien moet je het 360° "stitch" proces een beetje begrijpen, dan kan je ineens enorm veel meer, je hoeft immers niet je hele omgeving in de smiezen te houden maar kan het met deelgebieden doen .. postproductie draait tegenwoordig nergens meer de hand voor om. ;)
2.5 uur lang film kijken met z'n ding boven je neus zal ongetwijfeld niet gezond zijn voor je ogen..
2.5 uur lang film kijken met z'n ding boven je neus zal ongetwijfeld niet gezond zijn voor je ogen..
Heb het met de Oculus Rift DK2 3 keer gedaan en ik merkte geen oogpijn. vond het een vrij geweldige ervaring omdat je ook zogenaamd in een bioscoop zat
Tja, en toch kan ik straks 'gewoon' de superbowl live kijken terwijl ik in ons kikkerlandje op een luie stoel zit. Of de Championsleague finale bekijken waarbij ik kan kiezen voor de 'coach' positie, ergens in het publiek kan staan of de meest luze skybox met het beste uitzicht.

Natuurlijk is naar buitengaan en gewoon naar een concert gaan nog steeds een ervaring die je niet kan evenaren, maar daar zitten vaak ook kosten aan verbonden. En net zoals heel veel mensen nu voetbal op een TV kijken zullen die straks voetbal op een VR bril kijken. De ervaring is veel beter dan het echte alternatief; en dat is voor de TV zitten op een bank.

Het grootste probleem met Cinematic VR lijkt mij overigens het feit dat het lastig is om de bak met popcorn naast je te vinden, mischien moet er een extra camera op gezet worden :)
Hahah, hoe lache is het als je met wat mensen op de bank zit, en je dus meekijkt met een bepaald videopunt op bijv een tribune dat je dan kan zeggen:
"Check die man daar rechts even raar doen!!" En dan het beeld van de huiskamer dat je zo 4-5 man naar rechts ziet kijken.

Verder geen idee hoe die brillen werken, maar ik neem aan dat je een keer aan moet geven dat je in een soort 0-positie zit en dat die positie dan "recht vooruit" kijken is en dan naar rechts draaien is naar rechts gaan. Lijkt me anders raar dat je anders zou moeten gaan zitten wanneer je banken bij wijze van verkeerd gericht zijn. Maar dat zal vast wel :)
Het grootste probleem met Cinematic VR lijkt mij overigens het feit dat het lastig is om de bak met popcorn naast je te vinden, mischien moet er een extra camera op gezet worden :)
Hmm, net als bij sommige koptelefoons met active noise canceling (ik denk bijvoorbeeld aan Beats Studio) een knop erop zetten om het te 'muten' (door te schakelen naar de camera)
Ga jij dan even naar de top van Mount Everest toe? Ik denk dat je dat nooit in je leven zult doen. Maar door dit systeem kun je het wel mee maken.
Mag je wel in een vriezer gaan zitten voor een realistische simulatie.
Ik heb nog even teruggelezen maar ik zie nergens iets staan waarbij ik zeg dat ik het beter/leuker vind om thuis film te kijken dan in een bioscoop. Ik weet niet waar jij dat vandaan haalt? :X

Edit: Weer teruggelezen en er staat DK2 3, ik denk dat je de 2 niet zag

[Reactie gewijzigd door Vagax op 22 juli 2024 15:59]

Er staat ook heel duidelijk in de intro HER beleving
Ik heb een keer een half uur lang "Titans of Space" gespeeld voor de Oculus Rift. Kon daarna een 10 - 20min niet normaal focussen, ogen stonden scheel! Langdurig gebruik maken van de bril is inderdaad niet altijd even relaxed.
Dan denk ik dat je een verkeerde IPD instelling hebt gebruikt. Heb al vaker zonder probleem een aantal uur de Oculus opgehad zonder bijwerkingen.
Hij bedoeld hoogstwaarschijnlijk een video van Tweakers zelf, niet het bekijken vab video op een VR-bril...
Hij reageerde los van ChicaneBT in case je dat dacht :)
Met zo een ding op kunnen je ogen juist relaxen omdat ze alleen maar op infinity gericht zijn (door de lenzen in de Rift)z. In tegenstelling tot een gamesessie van 2,5 uur op je pc waarbij je ogen coninu gespannen zijn om op dichtbij te moeten focussen.
Omdat licht naar je ogen sturen schadelijk is voor je ogen net als zonlicht? Er is geen wezenlijk verschil verschil.
Zei men ook over tv kijken of achter een PC scherm zitten of oordopjes etc etc
het is bewezen dat veel/lang naar een scherm kijken op de lange termijn (dat wel) niet slecht is voor je ogen.
Mocht dat zo zijn dan maken ze toch kortere films..
Waarom? Is dat anders dan achter een normale beeldscherm zitten of met een 3d bril op te zitten?
Zo'n ding op je neus is misschien wat minder comfortabel.
Die 'straling' is gewoon licht hoor, zeg maar precies waar onze ogen voor zijn geëvolueerd om te verwerken. Door de lenzen kunnen je ogen in een Rift juist focussen op veraf wat voor je oogspieren juist de relaxt stand is (dus ook weer precies waarvoor ze geëvolueerd zijn). Het enige wat raar kan zijn is dat je je oogspieren langere tijd niet hoeft in te spannen om op dichtbij te focussen zoals in 'real life'. Dit is echter al een stuk beter dan zoals achter je computer je ogen voor langere tijd alleen maar focussen op dichtbij.
Licht uit een beeldscherm is geen natuurlijk licht (daar komt meer bij kijken) en daarbij is niet alle licht goed voor de ogen. En je ogen zijn wat complexer dan slechts wat oogspieren. De toekomst moet nog uitwijzen wat voor gevolgen dit soort apparaten hebben bij langdurig gebruik.
Dit is een wat redelijkere reactie maar om het straling te noemen vind ik gewoon wel wat stemmingmakerij.

Licht uit een beeldscherm is inderdaad niet hetzelfde spectrum als in het dagelijks leven maar er zit bepaald niet een verschil in wat voor je ogen perse slecht is.

het is absoluut waar dat ogen uit meer bestaan dan de focusspieren maar desalnietemin is het kunnen focussen op veraf absoluut een voordeel. Er zijn ook nadelen te bedenken maar al die angstverhalen. In een Rift gebeuren helemaal niet hele rare dingen met je ogen. Het is altijd goed om je af te vragen wat voor effect het zal hebben maar er is niet echt een reden om hier nou speciaal heel bang voor te zijn.
Het is natuurlijk ook gewoon een elektrisch apparaat. Dus is er een elektromagnetisch veld.
Is idd van bekend dat ze niet optimaal zijn voor biologisch leven. Maar ze zijn ook af te schermen. En dingen met een lage spanning zijn stukken minder nadelig. Maar met de foute frequenties kunnen zelfs gemoedstoestanden beïnvloed worden. Veel is nog niet bekend, net als niet bekend is hoe het leven zich aan zal passen aan de veranderende omstandigheden. Maar dat is een doorlopend proces.

Bij nieuw ontdekkingen moet altijd goed onderzocht worden wat mogelijke ongewenste bijeffecten er kunnen optreden. Asbest, Tabak, cocaïne dropjes voor keelpijn, amfetamine om af te vallen, lood aan de binnenkant van hoeden. Van alle genoemde uitvindingen hebben mensen onbewust hele nare bijeffecten ondervonden, tot dat men zich er bewust van werd met er anders mee om is leren gaan.
Ooit een 3D film gezien in een IMAX theater in Londen. Ik kreeg juist hoofdpijn van het ontspannen van m'n oogspieren en toch beelden 'dichtbij' zien. Van 3D word ik na verloop van tijd gewoon misselijk dus het toevoegen van panoramisch VR zal voor mij niet bevorderlijk zijn. Niet dat ik het niet wil proberen. Integendeel!
Dit heeft waarschijnlijk meer te maken gehad met het niet perfecte 3d effect, iets wat in de Rift juist veel beter is doordat ieder oog echt een individueel scherm heeft
Nee hoor. Die 3D film werkte door verschil in polarisatie van het linker en het rechter beeld. Het zag er fantastisch uit.
Dat het er fantastisch uit zag wil niet zeggen dat het perfect is, vertrouw me zet een oculus rift op en laad een goeie demo en je ziet dat dit echt van een totaal andere orde is.

3d in een film is gewoon een plaatje wat uit het beeld naar voren komt. 3d inde rift is gewoon echt 3d precies zoals je het gewent ben in real life
Dat is natuurlijk onzin. Ook de oculus is gewoon stereoscopie. ;)
Je ogen ook ;)

Die verwerken ook gewoon 2 "platte/holle" plaatjes (eigenlijk video streams). Het verschil tussen deze 2 plaatjes is wat ons brein voorschotelt als "3D".
En of dat licht vanaf 1 lichtjaar of 5 cm schijnt, maakt voor je ogen niks uit.

Voor animatie/games is dit dus makkelijk te bereiken, maar of ze dat ook makkelijk met zo'n videosphere kunnen doen? waarschijnlijk met wat software slimmigheid.

Ik heb de Oculus nog niet geprobeerd, maar ik ben bijna zeker dat de kwaliteit veel beter zal zijn dan een 3D bioscoop/tv film, zeker als je kan rondkijken :)
Natuurlijk. ;) Het ging mij slechts om de bewering "echt 3d". Echt 3d is de echte wereld om ons heen. We zien driedimensionale voorwerpen, op alle mogelijke afstanden waarop onze ogen de focus constant aanpassen. Het verschil met zowel Oculus als de bioscoop is dat de beelden dan al stereoscopisch worden aangeleverd en dus alles op dezelfde afstand van de ogen staat. Dat het met de Oculus mogelijk is om rond te kijken doet niets af aan dit visuele aspect. Het blijft een onnatuurlijke weergave van de realiteit. Vermoeidheid en misselijkheid van gebruikers bevestigen dat. Pas als we realtime hologrammen (echte 3d) kunnen toepassen zal dat veranderen.

Misselijkheid ontstaat doordat de diepte informatie niet meer overeen komt met de stand van de ogen. We leren als baby al om de ogen zowel te richten (meer of minder naar elkaar toe te draaien) en tegelijk de lenzen te focussen. Zo krijgt elke afstand een combinatie van deze twee aspecten. O.a. hieraan ontlenen de hersenen diepte informatie. Bij stereoscopie komt de optische diepteinformatie niet meer overeen met de stand van de ogen. Dit is vermoeiend en sommige mensen worden er misselijk van, zoals ik helaas.

Dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat de Oculus niet zo verfijnd kan worden dat je er zonder problemen uren mee kan werken. Het is nog steeds technologie in de kinderschoenen, ongeacht de snelle vooruitgang. Hoe dan ook blijft het, oneerbiedig gezegd, een high tech kijkdoos.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55563 op 22 juli 2024 15:59]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.