Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Toshiba P50t Review

4k-resolutie op je 15,6"-laptop

Conclusie

Met de Satellite P50t hebben we voor het eerste kunnen werken met een laptop met ultra hd-scherm. Na een week testen kunnen we concluderen dat Toshiba een prima scherm heeft gemonteerd en dat het klaar is voor de 4k-revolutie. Het is alleen wel de vraag of 4k al klaar is voor Toshiba. Er zijn momenteel vrijwel geen ultra hd-films beschikbaar en de beschikbare grafische hardware is ook niet krachtig genoeg om gamen op 4k mogelijk te maken. Daarnaast zorgt het gebrek aan ondersteuning van hevc ervoor dat het streamen van uhd-content ook nog niet mogelijk is.

Het is natuurlijk de vraag of je films en games moet willen draaien op 4k. Het verschil met full hd wordt pas zichtbaar als je dicht op de laptop zit. Bij grafische software is dat een wat ander verhaal, omdat het dan juist prettig is om zo veel mogelijk detail te kunnen zien. Het gekalibreerde scherm en de bijgeleverde ChromaTune-software maken deze laptop voor juist die gebruikers interessant.

De snelle hardware draagt daar ook aan bij; de i7-processor en maar liefst zestien gigabyte werkgeheugen maken de laptop bij uitstek geschikt voor zware applicaties. Keerzijde van de medaille is wel dat de accuduur niet boven de drie uur uitkomt, en dat is gemeten tijdens onze relatief lichte browsetest. Een ander nadeel is dat de koeling maar net genoeg capaciteit heeft om die snelle hardware te koelen en behoorlijk veel herrie kan produceren. Tot slot valt de hybride schijf wat uit de toon in vergelijking met de rest van de hardware. Een versie van de P50t met ssd is ook al verschenen op de website van Toshiba, maar die is op moment van schrijven nog niet beschikbaar.

Al met al is de eerste laptop met uhd-scherm een interessant apparaat, dat vooral meerwaarde heeft bij gebruikers die aan de slag gaan met beeldbewerking, dankzij het goed gekalibreerde scherm met hoge resolutie. Die resolutie zal echter niet voor iedereen van belang zijn, en het draaien van 4k-films en -games hoef je ook niet te proberen. Daarmee is de P50t wat ons betreft een apparaat voor de early adopter; je moet er financieel wat voor over hebben, en je zal ook niet alles op 4k kunnen draaien, maar je bent wel de eerste met een laptop met de hoogste schermresolutie van dit moment.

Pluspunten

  • Goed gekalibreerd scherm
  • Snelle cpu en gpu

Minpunten

  • Lage maximum schermhelderheid
  • Koeling is lawaaiig
  • Geen ssd
  • Slechte accuduur

Eindoordeel

Tweakers zegt: bovengemiddeld

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (100)

Wijzig sortering
Batterij vervangen door een behuizing van Li-poly cellen heb je zo 250Wh/kg en dan een SSD erin en dit is een beest van een machhine. Natuurlijk neemt het gewicht enigszins toe maar je kan ook de cilindrische cellen houden maar voor bijvoorbeeld 3200mah cellen gaan dat levert een kleine verbetering op.
3,2Ah * 3,7(nominale spanning) = ~11,8 ofwel ~48wH voor alle 4 cellen.
Het verwijderen van orignele accu en disk driver zal al genoeg moeten besparen om 3 Li-poly cellen van 29,6Wh per stuk te plaatsen wat de accu capaciteit dus meer dan verdubbeld.

Well is dit natuurlijk een extra bron van kosten zo'n vervanging kost zo'n 60 euro (20 euro per cell op ebay) helaas is dat niet hoe het werkt aangezien je 4x3,7 ofwel in serie moet hebben dus je lagere capaciteit en dus kleinere cellen moet kiezen om de ingangs-spanning gebied van de convertor te halen. (de kosten blijven hetzelfde alleen er moet rekening met 4 kleinere cellen of 8 nog kleinere cellen met 4 on serie en twee keer dat parallel.

Tis voor de gemiddelde tweaker misschien wat veel werk maar het is zeker de moeite waard O-)

Voor de SSD ik heb laats een Toshiba review gelezen en het was de zuinigste en een van de best performende SSD's op de markt hoewel de prijs per GB iets hoger lag dan de MX100 (het is het zeker waard om even te kijken.
http://geizhals.de/toshib...hdts251ezsta-a931025.html
Elke laptop in dit segment moet gewoon standaard een SSD hebben. Heeft de betreffende laptop die niet vind ik persoonlijk nog min een halve punt aftrek.
En een vermelding waard bij de minpunten.
Ze hebben nu gekozen voor een hybrid SSD, wat m.i. een te legitimeren keus is. Je kan immers ook redeneren dat je voor dit prijssegment wel verwacht dat je een bepaalde hoeveelheid aan gegevens kan opslaan en games en programma's kan installeren.

En ik durf te wedden dat deze verwachting voor het gros van de mensen geldt. Dat geldt dus ook voor de aanwezigheid van de optische speler.

Persoonlijk heb ik het idee dat ze gewoon voor een SSD plus HDD hadden moeten gaan en dan geen optische speler. Maar dit had het apparaat ook duurder gemaakt.

Mensen die mediacontent willen bewerken (en dat is geen raar idee voor een notebook met deze specs en dergelijk scherm) moeten gegevens kunnen opslaan en op een SSD zit je dan vrij snel tegen een max aan.

Overigens, die traagheid die 'gedemonstreerd' wordt in de video heb ik (zij het in mindere mate) ook op mijn desktop met SSD. Dat is gewoon eigen aan Windows 8. Iedereen met Windows 8 kent het probleem wel van de standaard afbeeldingen viewer.
Geef mij maar een zonder hdd/ssd :P
Ssds in laptops etc drijven altijd de prijs op.. zelf een kopen ftw

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 4 augustus 2014 08:35]

Hahahaha, jij maakt een grapje zeker.
Als ik 1500 euro voor een laptop aftik, ga ik ervan uit dat er toch zeker wel een ssd in zit van minimaal 128 GIG, sterker nog standaard een SSD en een tweede HD voor de opslag moet toch zeker wel haalbaar zijn voor dit geld.
Shellghost wil ook een ssd, hij zegt gewoon dat hij ze liever zelf aankoopt om een beter prijsje te hebben :)
- of goede kwaliteit. Ik kan me zo voorstellen dat je liever een SSD met powersafe caps in je laptop hebt zitten.

Júist in een laptop...
En dit is toshiba als hier een SSD inzat dan was het waarschijnlijk een OCZ.
Dat lijkt me toch niet zo waarschijnlijk, aangezien toshiba zelf NAND fabrikant is en daar ook aardig op koers ligt. Of ze moeten van de overgenomen OCZ troep af willen, inderdaad :P

http://storage.toshiba.com/

[Reactie gewijzigd door Vayra op 4 augustus 2014 11:48]

Haalbaar ja, het prijsverschil tussen een mechanische schijf en een kleinere SSD is tegenwoordig verwaarloosbaar. We vergeten echter dat dit een techsite is, en er echt nog hele volksstammen zijn die niet weten wat SSD is of er misschien eens van gehoord hebben maar niet ervaren hebben wat het nou echt betekend in de praktijk.

En dan krijg je dat mensen die even over de specs heengluren daar "maar" bijvoorbeeld 128GB zien staan, en dat is veel minder dan 1000GB tenslotte. Ik denk dat daar de echte reden zit.

Mijn laatste laptop aankoop heb ik er specifiek op gelet dat er 2 hdd's in konden(los van het gebruik van een bracket op de dvd speler) en de originele schijf is nu een opslag schijfje geworden. Nadeel is dat je dan vaak wel op 17 inch uitkomt, maar gebruik hem toch als desktop vervanger.
Je verstaat me verkeerd ;)
Als ze de prijs die ze aanrekenen voor de HDD / SSD er puur afhalen dan kan je zelf een kopen. Je zou nog verschieten hoeveel ze aanrekenen voor dat ;)
Vaak zie je ook zo een 128GB die veel te weinig is en een 256GB die veel te duur is..
of als je er een 512GB/1TB ssd wil insteken (wat je niet vaak ziet in laptops) dan moet je toch sowieso een ssd kopen en zit je daar met je kleinere ssd.

Daarnaast weet je ook niet wat voor kwaliteit ze erin steken.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 4 augustus 2014 15:48]

Een laptop kopen zonder SSD. Gelijk na aankoop een SSD inbouwen en gelijk je garantie verspillen. Goed idee!
Als de schijf te vervangen is zonder heel de laptop uit elkaar te hoeven halen(meestal zit er speciaal zo'n luikje) is het user replacable en vervalt de garantie dus niet. En sowieso kun je de boel dan weer terugbouwen mocht de laptop ooit teruggestuurd gaan worden.
Dan kunnen ze in de fabriek nog steeds zien dat de laptop al eens open is geweest aan de hand van de schroeven. Daar zit een blauwe coating omheen. Maar dit zal per fabrikant verschillen hoe daarmee wordt omgegaan.
Bij mijn HP laptop verviel de 3 jaar garantie niet, heb er meer RAM & SSD in gestoken. Daarnaast heb ik liever de snelheid van de SSD en geen garantie dan een HDD en wel garantie :P

Ik ergerde me elke dag weer toen de HDD erin zat. Ik stak er een SSD in en al die kleine traagheidjes & what not waren weg :)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 4 augustus 2014 15:52]

En dan dok je ook nog voor Windows erbij. Een retail Windows hebben maar weinig mensen, en is veelal in gebruik.
Gewoon een fail van Toshiba imho.
Kan het niet meer met je eens zijn. Zo zonde om alles (nou ja, behalve de koeling en de accu dan) high end te hebben en dan geen echte SSD. Terwijl een iets mindere CPU of GPU qua snelheidsbeleving veel minder impact heeft dan het ontbreken van een echte SSD.

Daarnaast vind ik 3 uur in een lichte test een buitengewoon sneu resultaat. Mijn MBPr van begin 2013 doet dat toch een stuk beter (niet helemaal eerlijk want hij hoeft wat minder pixels aan te sturen, maar toch is het verschil wel erg groot). Ik hoor de koeling trouwens ook vrijwel nooit.

Je krijgt een beetje het idee dat Toshiba een fantastisch scherm heeft gezocht en gedacht heeft dat als ze daar maar een goede CPU en GPU aan zouden verbinden het dan vanzelf wel een goede laptop zou worden. Zo eenvoudig is het helaas niet. Hopen dat ze gauw een nieuwe revisie brengen die de minpunten oplost.
Hoewel de 3 uur van de Toshiba buitengewoon slecht is wil ik toch even 1 dingetje aanstippen; de MBPr heeft geen dGPU. Die stuurt het scherm met een hd**** aan en dat scheelt toch in het verbruik.

(( Tenzij u een 15 inch pro heeft met de 650 or 750m natuurlijk.))

Verder zie ik dit niet zo als negatief. Ik vind persoonlijk de batterijduur alleen bij een 13 inch portable een factor, deze laptop zie ik toch meer als desktop vervanger voor kantoor of thuisgebruik en dan is rekenkracht het belangrijkst.
Sorry, niet duidelijk 15 inch MBPr met 650 inderdaad. Ik gebruik mijn laptop alleen onderweg en bij klanten en dan ben ik blij dat hij het langer dan een paar uur doet. Op kantoor of thuis heb ik gewoon een desktop.
Moet ik je gelijk in geven, zeker voor een snelle laptop Is het jammer dat er geen ssd in zit, De complete prestaties worden naar beneden gehaald.
faal... :X die had er natuurlijk bij moeten staan, is alsnog gefixt!
Of minstens een SSHD wat ook snel is merk ik onder win 8(.1)
Zeker voor deze prijs is dat inderdaad echt wel een vereiste. 1500 euro betalen en dan nog steeds vastzitten aan een 5400RPM schijf? No way, zo belangrijk vind ik 4k dan ook weer niet.
Een 4K-scherm waarop je geen 4K-films kunt bekijken zonder over twee jaar nieuwe hardware te kopen en waarop je niet in 4K kunt gamen wegens te traag. En zonder SSD. Maar je kunt toch voor enkele seconden genieten van een prachtige taskbar alvorens je batterij leegloopt.

Score: Bovengemiddeld.

Kreeg die iMac van €1300 zonder SSD onlangs ook geen bovengemiddelde score? Of die onhandige plasma-tv?

TWEAKERS STAHP
Er is geen enkele laptop met 4k-scherm waar je wel op kan gamen, of films op kan kijken. Dat ligt niet aan Toshiba, maar aan gpu-fabrikanten en aan standaarden die nog niet af zijn. Ik vind dat Toshiba daar moeilijk op afgerekend kan worden. :)

Om nog wat verder in te gaan op de sterren; Wat mij betreft is de eindscore het meest subjectieve gedeelte van de review; we draaien benchmarks, maken warmtebeelden, testen hoe lang de accu het uithoudt, etcetera. Daaruit komen allemaal objectieve cijfers rollen, die we vervolgens allemaal moeten samenvatten in een aantal sterren. Die score zal niet altijd overeenkomen met je eigen mening. Als je verwacht alles op 4k te kunnen draaien is de laptop misschien maar een of twee sterren waard. Als je altijd in een koele, verduisterde ruimte met een stopcontact werkt en veel opslag nodig hebt, dan kom je misschien wel op vijf sterren uit.

Als je graag een mening wilt vormen over de laptop, en niet over de reviewer, dan negeer je de sterren, lees je de hele review en bedenk je vervolgens wat je zelf vindt dat de laptop waard is ;)
+1Anoniem: 426269
@PiweD4 augustus 2014 10:47
Je zou hem in elk geval kunnen afrekenen op het feit dat 4k doorgeven aan je tv niet mogelijk is. Er zit namelijk geen (mini) displayport uitgang op, alleen hdmi. Of is het hdmi 2.0? Zo niet, dan liever een laptop met normaal scherm maar wel met die uitgang (zoals een Asus N550 of N750 of een Lenovo L540).
HDMI 1.4 is een gebakken lucht verhaal tegenover HDMi 2.0 hoewel je met HDMI 2.0 in de standaard een hogere bandbreedte hebt (TMDS singaal over 3 kanalen met dubbele bandbreedte van 1.4)

HDMI 1.4 is enkel gelimiteerd door het uitsturende apparaat op een high end Nvidia kaart kan bijvoorbeeld zeer simpel een veel hogere bandbreedte worden behaald. Sterker nog ik heb mijn 4K UHD scherm op 41Hz gekregen over HDMi "1.4".
En zelfs dit was gelimiteerd door de tcon HDMI "1.4" kan nog veel verder DVI kan al met redelijk gemak naar 150MHz pixel clock dat geeft dus 4x150 voor DVI en 3x150 voor HDMi.

Ik had met gereduceerde timings(extra pixels die buiten het beeld vallen die nodig zijn om het beeld goed op het scherm te krijgen) ~340MHz pixel clock nodig om 41Hz te halen mits ik een nieuwere tcon had voor het paneel zou ik dus 54Hz kunnen halen. (en dat is nog met makelijk behaalbare waardes)

Bij laptops is het daarintegen minder makelijk omdat in de meeste laptops de dedicated gpu vastgeknoopt zit aan de Intel IGP. Hierdoor is de customm resolution optie niet beschikbaard in het Nvidia control panel. En moet er heil gezocht worden bij de Intel HD custom resolutie optie jammer genoeg is de Intel HD hdmi uitgang zwaar gelimiteerd tot onder de 300MHz pixel clock.

Het reduceren van timings is een geweldige manier om bij sommige monitoren net dat extra beetje fps naar je beeldscherm te krijgen en mits je beeldscherm het aankan dat beetje extra Hz laat zien ;)
Voor desktop AMD kaarten is ook een optie via het programma CRU wat zeer goed werkt tegenover register editing en edid updating. Wel vind ik het een enorm gemis dat AMD er nogsteeds voor kiest om deze optie niet in hun drivers te verwerken. (notabene heeft hun firepro line het wel :( ) Het is dus puur omdat ze het niet aan de mainstream willen geven maar het afgeschermd willen houden.
Ja, dat klopt! Daarnaast schakelt de Nvidia van mijn laptop automatisch in als ik hem aan een extern scherm hang. Dus geen custom resolution scherm en de Intel IGP is dan sowieso niet beschikbaar omdat alleen de Nvidia dan aan is.

Dus doe mij sowieso maar die (mini) displayport. Makkelijk zoeken in de PW. Ik vink bij Video Out die zaken aan en wat er dan niet bijstaat, valt af. Overigens jammer dat je de filters in de PW niet kan opslaan. Ik zal eens een suggestie doen bij Tweakers.
Mijn laptop doet inderdaad hetzelfde desalniettemin werkt zowel CRU als Nvidia's eigen custom resolution utility niet. :'(
Krijg vandaag een nieuwe laptop weliswaar met minder punch maar beter afwerking. Ik koos voor een Erazer x6815 de vorige keer en hoewel de specs voor de prijs enorm goed waren als in beste in zijn klasse was het toetsenbord, trackpad, scherm en casing zo slecht.

Het gebruik als vaste pc was vegelijkbaar met mijn E5520's qua cpu en werkte zeer comfortabel.

Ik ga vandaag ondervinden hoe de A8 6410 is heb net al even ermee gespeeld het is erg vloeiend voor hoe slecht de benchmark scores zijn. Helaas wel een ongewenste verassing de m230 die ik dacht dat aanwezig was is niet aanwezig. Erger nog er is geen dgpu aanwezig blijkt dit is niet iets wat ik op de pricewatch afschuif maar meer op AMD voor hun enorme stomme benaming schema zo staat er R5 graphics als in de APU heeft R5 graphics helaas is de R5 M230 ook R5 :o

Als ze er gewoon E5 van hadden gemaakt dan wist ik dat het over de budget graphics in de APU ging. Wel moet daarbij gezegd worden dat Intel ze dan een proces zou aandoen voor het gebruiken van hun mid end server subfix.

Ik zal de laptop om bovenstaande reden omruilen voor het model met R7 M260 maar moet zeggen dat de laptop bevalt ook is het verbruik relatief laag. 5W scherm 1 naar hoogste helderheid webpaginas lezen. Het is erg afhankelijk van hoe je alles inregeld dat wel zo kan je de cpu in CCC instellen om nooit boven de 1GHz te gaan. Ook natuurlijk dingetjes als het verlagen van de helderheid en het kiezen van instelling voor hoge batterijduur zullen helpen.

Het is wel kenmerkend voor deze laptop dat hij lichter voelt dan de massa specificatie je zou doen denken. Mijn oude Erazer voelde als een blok beton om vast te houden maar dit is een compleet ander verhaal ondanks dat het massa verschil maar 0,7 kg bedraagt.
De verklaring hiervoor is dat de meesta massa zich relatief dichtbij de draaias(polsen) bevind maar is ook te danken omdat het zwaarte component de accu hoewel ver van de draaias bijna geen massa heeft. Ik schat de accu 100g. :o

pricewatch: HP Pavilion 15-p051nd
Dat kan op zich wel via hdmi, maar dan zit je op maximaal 30Hz (voor films dus genoeg). Bij mijn weten zijn er nog geen laptops (en videokaarten) met hmdi 2.0-aansluitingen, en Mini displayport is dan inderdaad de oplossing...maar, van de 1077 televisies in de PW hebben er 4 een displayport-ingang. Je hebt helemaal gelijk, maar praktisch gezien vind ik het geen enorm struikelblok :)
+1Anoniem: 426269
@PiweD4 augustus 2014 12:57
Ik vermoed dat het qua televisies er dan niet altijd bij is gezet in de PW. :)
Want hoe moet je je 4k televisie anders aansluiten op je PC of laptop?

Maar dit gaat natuurlijk ook over externe 4k monitors. Op 28" kijkt het toch net wat beter allemaal dan op je laptop van 15". De 4k monitors uit de PW hebben wel allemaal die aansluiting.

Maar ach, geef het wat tijd en het zal wel komen...
"Er is geen enkele laptop met 4k-scherm waar je wel op kan gamen, of films op kan kijken. Dat ligt niet aan Toshiba, maar aan gpu-fabrikanten en aan standaarden die nog niet af zijn. Ik vind dat Toshiba daar moeilijk op afgerekend kan worden"

Toch heeft een consument daar geen boodschap aan. Als dat allemaal nog niet kan, had dan de laptop niet uitgebracht. Nu is het een 4K scherm waar je niks mee kan, sterker nog, sommige mensen zullen er zelfs alleen maar last van hebben ivm schaling.

Deze laptop faalt dus volledig op zijn enigste "sterke" punt: het 4K scherm.

Eens overigens dat de review inhoudelijk lezen de beste manier is om je te laten informeren, maar mensen zullen toch naar de sterren kijken.
Toch heeft een consument daar geen boodschap aan. Als dat allemaal nog niet kan, had dan de laptop niet uitgebracht. Nu is het een 4K scherm waar je niks mee kan, sterker nog, sommige mensen zullen er zelfs alleen maar last van hebben ivm schaling.
Het beeldscherm kan typografie en afbeelding weergeven in een veel betere kwaliteit dan laptops met een full hd-beeldscherm. Het is jammer dat veel tweakers een obsessie hebben met films en games als het aankomt op de voordelen van 4k, terwijl de verdubbeling van de pixeldichtheid al grote voordelen heeft bij zoiets simpels als het weergeven van een stukje tekst. Juist bij bewegend beeld is er minder behoefte aan detail omdat je toch minder tijd hebt om het te herkennen. Wat betreft het afspelen van video is er binnen de full hd-resolutie bovendien nog veel kwaliteitsverbetering mogelijk met hogere bitrates, betere codecs en beter bronmateriaal.
Hierin moet ik je gelijk geven. Naar mijn mening zijn games en video juist minder interessant op een laptop, maar dat hangt uiteraard van de persoon af.

Lezen, surfen en foto's kijken zal dus inderdaad potentieel beter zijn, met een paar kanttekeningen:

- Mogelijk gebrekkige schaling van Windows/software
- Mogelijk gebrekkige schaling van vele websites (media, non-tekst)
Netflix is er al in 4K, youtube is er al in 4K, je kan in de windows omgeving alles in 4K zien, je fotos bekijken in 4K, photoshoppen, etc

Ik denk dat er behoorlijk veel voordelen al zijn, die in de toekomst enkel maar beter en beter worden. Wil je gamen kun je perfect op 1:4 vd resolutie spelen zonder non-native blur look.
EN soms is gamen op 4K mogelijk met oude spelletjes a la counterstrike source, tf2, l4d, LoL ...

Als prijs geen rol speelt, zie ik niet in waarom je nog voor een fullHD panel zou gaan anno 2014.
Al vind ik de lenovo en asus opties de betere 4K keuze

[Reactie gewijzigd door dieter87 op 4 augustus 2014 12:12]

Men hoeft Toshiba er ook niet op af te rekenen. Men moet het product op daadwerkelijk waarde reviewen. Dat het een 4K laptop is waar geen 4K films op kan worden gekeken is imho een voetnoot geen belangrijke doorslag gegeven wetende dat de gegeven 4 minpunten wel heel erg zijn voor een werk/zaken laptop. Voornamelijk het lawaai, wie wil dat nou? Kun je toch niet concentreren? In combinatie met dit alles mbt de prijs zou ik niemand deze laptop aan willen raden. Valt me tegen van Tweakers.net, prijs/kwaliteit en het onderste uit de kan (tweaken/overclocken) halen is waar Tweakers.net ooit voor stond... dit is een consumentenbond verhaaltje.
Op dit moment nog gewoon een show-case.
Maar we gaan de goede kant op, kijken wat de andere fabrikanten gaan doen.

Dat de koeling lawaai maakt Is ronduit slecht, echt niet meer nodig.

Edit:toevoeging

[Reactie gewijzigd door Alexmoorlag op 4 augustus 2014 08:21]

Vind het een goede review van een van de eerste 4k laptops. Dat is ook de meerwaarde van Tweakers, producten testen die je anders niet zo snel in de winkel zal zien liggen, danwel hands-on kan proberen

Vanaf dit weekend staat trouwend de 4k versie van de Lenovo Y50 op dat Nederlandse site.
Qua hardware lijkt deze beter te zijn dan de Toshiba

Toshiba P50t vs Lenovo Y50
Intel Core i7-4700HQ vs Intel Core i7-4710HQ - iets nieuwere CPU
AMD Radeon R9 M265X 2GB GDDR5 vs Nvidia GTX 860M 4GB GDDR5 - snellere GPU volgens notebookcheck.net
16GB geheugen vs 16GB geheugen - Gelijk
HDD 1 TB 5400rpm vs SSHD 1 TB + 8GB SSD - SSHD lijkt beter
15.6" 3840x2160 (Ultra-HD) Capacitief touchscreen vs 15.6" Ultra HD IPS Glare LED Backlit 3840x2160 non touch
Blueray brander vs geen optisch loopwerk
Wifi ac vs wifi BGN
4 x USB 3.0 vs 2 x USB 3.0 en 1 x USB 2.0
1549 euro vs 1499 euro

Twee zeer gelijkwaardige laptops op papier waarbij de Lenovo iets snellere hardware lijkt te hebben, maar de Toshiba luxer uitgerust is met een blueraybrander en meer USB aansluitingen en ook nog lichter is.

Persoonlijk vind ik 4k nog een gimmick voor early adapters zoals ook in de review geschreven en geef ik mijn geld liever uit aan een grotere SSD en GPU
Die lenovo heeft teminste nog wel UltraHD (ook geen 4k, daar heeft ie nog wat extra pixels voor nodig in de breedte) maar ik snap niet waarom tweakers 3200*1800 4k noemt wat dat is het dus bij lange na niet, het is nog net 3k.

http://upload.wikimedia.o..._Video_Standards8.svg.png
Omdat 4K betekend dat het ongeveer 4000 pixels horizontaal heeft. Daarom is 3840x2160 ook 4K en om de verhouding aan te geven HD(wat staat voor 16:9) uiteindelijk maakte de marketing hier UHD van.

3200*1800 is inderdaad geen 4K. De reden om de overstap te maken naar 4K een term uit de film industrie was ook een marketing trucje waar we voorheen praate over 1080P(ofwel verticaal) word het nu 4K(horizontaal)

Geen van beide is echt beter maar de marketing van 4K...eer de pixels omdat het 4K is inpv 1080 is een voor de meeste consumenten zeer aannemelijk mediamarkt verhaaltje.
Wel mooi idd het te vergelijken met 3200x1800 klein detail is wel dat dit scherm ook een 13,3" was (PPI van 276.05) en niet een 15,6" wat uitkomt op 235.35 PPI wat voor mij dus niet de lat hoger wordt gelegd.
De Dell XPS 15 is nu te koop voor 1350 euro (100 euro korting, gratis verzending, 10% vip). Daarvoor krijg je een msata ssd van 32gig + een 1TB harde schijf en verder vrijwel dezelfde specs als de m3800 die wordt genoemd. Hij is dan zelfs goedkoper dan de Toshiba en volgens mij (behalve qua resolutie) superieur in bijna alle gebieden.

[Reactie gewijzigd door CurlyMo op 4 augustus 2014 11:23]

Wie voor dat geld deze laptop koopt is knettergek.

pricewatch: Lenovo IdeaPad Y50 (59425652) voor 1050 euro, SSDtje er in beunen en je bent voor minder dan 1150 euro klaar. Of zoals hierboven wordt gezegd een complete laptop voor veel minder geld. Je betaald bij de Toshiba immers veel meer geld voor een niet zo helder scherm en een veel slechtere accuduur dan normaal. Dat QHD is een nutteloos foefje waar je niets van zal merken.
Dat zeiden ze ook met de 720p en 1080p phones. Weet alvast dat mijn upgrade van 280PPI (nexus one) naar 470PPI (HTC One) een SERIEUS verschil was in scherpte (en natuurlijk ook kleuren en contrast)

Nietemin, blijft die lenovo y50 een zeer goede deal, maar 4K afschilderen als nutteloos is wel heel apart

[Reactie gewijzigd door dieter87 op 4 augustus 2014 12:25]

Je moet wel heel dicht op je scherm gaan zitten wil je pixels kunnen onderscheiden op een 1080p scherm, laat staan 4k. Zo'n scherm slurpt stroom. Ik kan met mij 1366 x 733 schermpje en 9-cell accu 7 uur films kijken op reis. Deze Toshiba houdt het nog niet eens lang genoeg vol voor een film |:(

Gewoon nutteloos dus.
Ja en met een macbook air 12uur? Wat is je punt? Lijkt me toch duidelijk dat dit geen reislaptop is? Wil je 7uur film kijken, koop dan de toekomstige asus NX500 (96Whr batterij vs 46 in die toshiba)
Mijn punt is dat je het verschil simpelweg niet ziet tussen een HD en Ultra HD scherm, tenzij je er met je neus bovenop zit (<30 cm), waardoor het scherm niets anders is dan een extra kostenpost die enkel negatieve eigenschappen met zich mee brengt.
Het is dus een marketingsstunt en het irriteert mij enorm dat dit soort dingen maar gepusht worden door fabrikanten wanneer er een tal van andere ontwikkelingen praktisch gezien veel mooier/leuker zouden zijn.

[Reactie gewijzigd door Dekar op 5 augustus 2014 23:11]

Wie voor dat geld deze laptop koopt is knettergek.
Bedoel je dan de Toshiba of de Dell waar ik het over heb?
De Toshiba. Dell is op zich een prima dealtje.
waarom word deze laptop zo hard afgekraakt op de prijs terwijl (bijvoorbeeld!) een macbook pro die nota bene een slechter scherm heeft, geen BR brander en geen conventionele zelf-vervangbare harde schijf minstens 2000 euro kost?
Scherm is lagere resolutie, niet per definitie slechter en zeker wel een stuk helderder. Daarnaast is het werkbaarder door betere scaling opties door OS X. Los daarvan is de MacBook 1717 in de pricewatch, wat dus ruim 150 euro scheelt en daarvoor komt hij wel met een batterij die 3x zo lang meegaat en PCI-e 800 SSD.
Een BR-brander is een leuke gadget maar niet heel zinvol voor 99% van de mensen.
Daarnaast is de MBP ook alles behalve lawaaierig. Feitelijk heb je de minpunten van deze laptop niet en mist de rMBP alleen het 4K scherm.

Onder aan de streep is de rMBP een 'af' product terwijl dit meer als een showcase product in de markt gezet lijkt te zijn met veel minpunten.
De ZenBook of de Dell Precision/XPS zijn dan al betere alternatieven en (imo) meer waar voor je geld. Voor de prijs van deze laptop heeft deze Toshiba gewoon teveel tekortkomingen.
Schaling verschilt per app. Daarnaast is de schaling in Windows anders in dat je ook 125% en dergelijke kan schalen.
Als een scherm echt belangrijk is (en dat moet het wel zijn als je >FHD gaat), dan neem je uiteraard het 4k scherm. De andere zaken die je noemt zijn dan 'excuses'.
Overigens in het geval van de rMBP is het dan wel weer zo dat je ook 1920x1200 HiDPI kan draaien (dus effectief 3840x2400) wat dan ook nog eens hoger is dan deze van Toshiba, ervanuitgaande dat je niet wil werken met 3840x2160 op een 15" scherm (zelfs op mijn 28" is het nog maar net leesbaar).

Dus het is maar net waar je de waarde aan hecht. Als je op een systeem werkt dat redelijk wat tekortkomingen hebt buiten het scherm dan misschien vind ik het persoonlijk geen goede koop. Om dat als excuses te betitelen vind ik dan ook veel te kort door de bocht. Maar dat zal dan wel weer persoonlijk zijn. Als ik een dermate groot bedrag neerleg voor een laptop wil ik dat vrijwel alles naar m'n wens is en geen 'consessies-machine' waar ik me aan dingen ga storen.
Schaling van WIndows is niet te vergelijken met die van OSX. Windows maakt er een potje van, sommige elementen wel, sommige elementen niet, fonts die niet meer aansluiten, interface elementen die low res zijn, buttons high res etc. Als een consistentie belangrijk voor je is is Windows geowon niets voor hoge resolutie schermen.

Daarnaast, liever een goede laptop die af is dan een machine die het van 1 punt moet hebben en zelfs dat eigenlijk niet goed voor elkaar krijgt.
Voor wie is het scherm echt belangrijk? Voor rondreizende fotografen is de laptop onbruikbaar vanwege de 2-3 uur accutijd. En dat is een nieuw accu, na een jaar is het al snel 1-2 uur accutijd. Ben je een filmliefhebber en wil je onderweg ook de beste kwaliteit? Zorg dan dat het filmpje niet langer duurt dan 140 minuten. En dan moet je 6 maanden later weer een nieuw accu kopen, want dan past geen enkele serieuze film meer.

Dit gaat product is wel heel erg niche als je er over nadenkt.
Mist het 4K scherm EN een GPU, een dealbreaker. Of je moet direct 500euro bijtellen 8)7

Voor de rest is de retina inderdaad de betere machine (wat ook wel te hopen was gezien de hogere prijs)
Het scherm van een Macbook pro is niet slechter. Hij is helderder en heeft een soortgelijke kleurechtheid. De resolutie is lager maar toch nog steeds hoog, en in tegenstelling tot deze laptop, ook echt in te zetten, en energie-zuiniger.

Tech specs fukken heeft geen zin als je er niks mee kunt.
'your macbook screen has been owned by 4k screens' beter gezegd.
Soms mag je het wel zeggen en accepteren wanneer iets per saldo beter is ;)
Ware het niet dat in dit geval je de MacBook dus ook op 3840x2400 kan draaien als je dat zou willen (met bijv. programma's als Pupil, SwitchResX) en dus ook 1920x1200 HiDPI :)
Op papier klopt het overigens wel wat je zegt ;)
Plot Twist: ik heb geen enkele Mac, zowel niet prive als op het werk. Ik heb geen belang te verdedigen, behalve dan de waarheid. Laat ik dus dat "owned" eens ontrafelen:

We hadden het er dus over welk scherm het beste is. Een "Scherm" wordt in tegenstelling tot jou simplisme niet afgerekent op uitsluitend het aantal pixels:

Helderheid: Beter op de Macbook
Kleurechtheid: Gelijkwaardig
Resolutie: Hoger op de Toshiba
Inzetbaarheid van de hoge resolutie: Beter op de Mac

We kunnen natuurlijk ook nog matheid en kijkhoeken meenemen, maar dit is de essentie.

We zien dus dat het enige waar de Toshiba beter in scoort, het aantal pixels is, wat hoger ligt. Echter, zoals overduidelijk uit de review blijkt, zijn die pixels vooralsnog niet goed in te zetten. Film kijken en gamen kan niet, en desktopschaling is een probleem. Niet een probleem veroorzaakt door Toshiba, maar dat boeit de consument niet.

De Toshiba heeft dus een voordeel wat niet tot zijn recht komt, en daarmee is het vooral een theoretisch hardware snufje. Sterker nog, een MacBook Pro met zijn ook hoge resolutie is veel beter in te zetten en schaalt ook veel beter.

Dus wat betekent "owned" precies wanneer we naar de Toshiba kijken met zijn onheldere, spiegelende scherm welke nog geen 3 uur zonder accu kan?
Yep, maar is de Toshiba het enige model met een 4k scherm? Nope.
Ga je op details werken met inzoomen op pics enz, dan is een scherper 4k beeld altijd een voordeel. En dan laat ik contrast ed nog even buiten beschouwing.
Puur op resolutie is een 4k scherm beter. Simpel toch?
De bijzin "puur op resolutie" is hierin belangrijk. Ik reageerde namelijk op de stelling dat het "scherm" beter is. Een scherm heeft op zijn minst tien eigenschappen. Als je daaruit een enkele eigenschap pakt, resolutie, dan wint de Toshiba, duidelijk. Maar dat is niet hoe het werkt. Niemand koopt een scherm op een enkele eigenschap, het scherm moet als geheel goed zijn.
Na ja, puur op resolutie weten we dat de Toshiba beter is. Voor een definitief oordeel moet je ze naast elkaar gebruiken. En dat hebben we allebei niet. Dus in cifers weten we alleen de resolutie. En is een macbook pro dus geowned.
(vat het niet te zwaar op. Het zijn maar laptops....)
Nee, zelfs puur op resolutie is hij niet beter. Dat blijkt nergens uit. Daarvoor moeten we schaling in acht nemen, en ook de kijkafstand.

Maar als je het heel graag wil zeggen dat een Mac ge-owned is, ga dan gerust je gang. Hij heeft inderdaad meer pixels. Hij owned in het meer pixels hebben.

Of dat nuttig/bruikbaar is, is blijkbaar niet belangrijk. Hoe het met andere schermeigenschappen staat ook niet.

Ik pak het niet zwaar op, het is vooral een theoretische stelling die weinig betekent. Ik vind de praktijk veel belangrijker. Zo kwam er onlangs een interessante review voorbij van iemand die zijn Yoga terugbracht, puur en alleen om het schalingsprobleem in Windows, waardoor zijn super hardware niet tot zijn recht kwam.
Het is niet per saldo beter, anders had je gelijk gehad ;)
Geen idee, ik vond een laptop met deze specs en dergelijk scherm met goede kalibratie ook prima geprijsd.

En gaming laptops met een full HD scherm en marginaal betere gpu gaan voor hetzelfde geld over de toonbank, terwijl dat gewoon lopende-band rommel is zonder enig uniek component, vaak nog met een slechte kleurweergave en dramatisch contrastratio ook. En heb je echt pech, dan is er nog throttling ook.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 4 augustus 2014 11:43]

Wat ik echt belachelijk blijf vinden is dat er zo vaak besloten wordt om de koeling toch aan de rechterkant te doen, terwijl men weet dat ze enorm veel hitte gaan produceren. Een ruime meerderheid van de mensen is rechtshandig en zal een losse muis gebruiken; wat dus inhoud dat je binnen de kortste tijd met een gebakken hand zit. Bijna net zo vervelend als minilaptops die enkel aan de rechterkant USB-poorten hebben; zodat je de hele tijd met dat snoer tussen je muis komt :'(
Inderdaad en links is ook zo irritant voor linkshandigen. Maak die uitlaat aan de achterkant :S
Mijn laptop uitlaat zit links, maar muizen doe ik al sinds altijd met rechts (wel zwaar linkshandig). Rechts is inderdaad heel vreemd, maar aan de achterkant is toch ook onhandig? Daar zit naar mijn weten de accu altijd en die wil ik gewoon los kunnen halen.
Waar de accu zit verschilt per laptop. Ik heb mijn muis wel altijd links liggen.
zal per persoon verschillen
Bij mijn laptop zitten de 2 uitlaten, USB3.0, HDMI, DP, LAN en voeding aan de achterkant. Links en rechts zitten nog een enkele USB2.0 poort.
Ik vind dat helemaal niet onhandig. Op een buro zitten alle kabels aan de achterkant en de warmte gaat ook gewoon naar achteren. Nu is mijn accu niet verwisselbaar wat waarschijnlijk een hoop scheelt.
Minpunten
- Lage maximum schermhelderheid
- Koeling is lawaaiig
- Geen ssd
- Slechte accuduur

en als score bovengemiddeld? Mocht er als positief punt bij staan dat je het gewicht in goud er bij krijgt zou het zeker bovengemiddeld zijn als ik de review lees. Voor de rest kun je geen enkel positief punt bedenken dat het een score van bovengemiddeld krijgt op basis van alleen al de negatieve punten...

Of het scoresysteem om waarde te hechten aan een product klopt voor geen kant of de review is gekocht zou ik kunnen bedenken waarom dit zo raar overkomt.
Ik denk dat Tweakers gewoon elk product met fluwelen handschoenen aanpakt. Immers, het zijn technologiefanaten en dit is een nieuw stuk technologie. Ongeveer zoals elke auto in een autotijdschrift een hoge score krijgt.
Hoe zo is het met deze oordelingen

Pluspunten
Goed gekalibreerd scherm
Snelle cpu en gpu


Minpunten
Lage maximum schermhelderheid
Koeling is lawaaiig
Geen ssd
Slechte accuduur


Als nog een boven gemiddeld waard?

is dit puurt door baan brekende punt van het Technicolor gecertificeerde scherm, dikke CPU en GPU, terwijl er meer min punten zijn?
Het is natuurlijk niet zo dat je plus en minpunten 1 op 1 tegen elkaar kan wegstrepen. Deze laptop lijkt ook meer een workstation te zijn dan eentje voor vooral onderweg. Wat dat betreft vind ik het wel positief dat ze vol voor de prestaties zijn gegaan, ten koste van de batterijduur. Helderheid is ook minder belangrijk wanneer het vooral binnen gebruikt wordt. Dan knal je er verder nog zelf een SSD in en hou je de lawaaiige koeling over.

Wat is uberhaubt een gemiddelde laptop trouwens? Een plastic Acer of Asus met een resolutie 1366x768? Of gemiddeld in de prijsklasse? En als je in die prijsklasse alleen maar goede laptops met 4 sterren hebt, kan je dan nog 3.5 sterren scoren met de vermelding: bovengemiddeld :+ ? Ik denk dat je het meer moet zien als een gevoelskwestie en om moet rekenen. Het is een zeventje. Niet slecht of goed. Prima hardware met wat minpuntjes.
Minpunt extra: onwerkbare applicaties op deze resolutie onder Windows. MS loopt vaak achter de feiten aan lijkt het. Ik bedoel... onwerkbare software als resultaat zou echt niet moeten mogen. Mac OS doet dat veel simpeler en handiger. Kiss...
Sinds Vista kun je in Windows al gebruik maken van scaling.
Dat Photoshop daar nog steeds niet goed mee om kan gaan lijkt mij toch meer de schuld van Adobe.
Is toch een groot probleem onder Windows, ook getuige het verhaal in de C'T van deze of vorige maand. Dus vreemd dat dit niet onder minpunten staat. Wordt ook telkens als probleem gemeld bij Windows native op Mac Retina.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True