Door Jurian Ubachs

Redacteur

Windows Phone Games Special

Ook met WP spelend de zomer door

19-07-2014 • 08:00

90

Multipage-opmaak

Windows Phone aan de beurt

Ergens hadden we het wel een beetje verwacht. Toen we besloten om Windows Phone achterwege te laten bij onze vorige week gepubliceerde Mobile Games Special, wisten we dat dat bij lang niet iedereen een even populaire beslissing zou zijn. Hoewel Android en iOS de grootste mobiele platformen zijn, betekent dat niet dat er voor de mobiele Windows-platformen helemaal niets leuks te krijgen is, zelfs nu Windows Phone 8.1 uitgerold wordt en veel ontwikkelaars daar op wachten voor zij nieuwe games uitbrengen. En daar werden we uitgebreid op gewezen in de reacties onder het vorige week verschenen artikel.

Een combinatie van gebrek aan tijd om heel veel meer te testen en gebrek aan al teveel noemenswaardige, recente games voor Windows Phone maakte dat het op twee na grootste mobiele platform vorige week even werd weggestreept. Overigens was dat toen ook al met het idee om het platform op een later moment alsnog mee te pakken. We zijn echter niet doof voor jullie mening. De reacties waren duidelijk, en het feit dat maandelijks meer dan 40.000 bezoekers Tweakers bereiken via een Windows Phone-telefoon zegt ook wel iets. Bovendien groeit dat aantal nog steeds.

Windows Phone game

Dus? Dus zijn we afgelopen week volop aan de slag gegaan met onze Nokia Lumia 1020, en hebben we allerlei titels die in de reacties als tips werden aangedragen aan ons voorbij laten komen, met dit artikel als resultaat. Bezoekers met een WP-telefoon, die de vorige special en dus ook de reacties hebben overgeslagen, kunnen zo dus toch nog de nodige tips voor deze momenteel wat grauwe zomerperiode tot zich nemen. Daarbij merken we trouwens meteen op dat hier ook wat oudere titels tussen zitten, of titels die al een stuk langer op andere platformen te spelen zijn. In die gevallen hebben we de links naar de andere winkels er voor de volledigheid ook steeds bij gezet. Zoals al aangegeven: de winkel beschikt momenteel niet over al te noemenswaardige, exclusieve Windows Phone-games. Hopelijk verandert dat de komende maanden, als Windows Phone 8.1 wat langer beschikbaar is.

Nog even ter verduidelijking: dit artikel, maar ook de vorige op mobile games gerichte publicatie, is niet per definitie een lijst met de allerbeste games. We werden terecht gewezen op het feit dat titels als The Wolf Among Us, Thomas was Alone en The Walking Dead de moeite van het bespreken waard zouden zijn geweest. Helemaal waar, ware het niet dat we niet een 'toplijst' samenstellen. De redenen voor het opnemen van een game lopen uiteen. Het kan zijn dat een spel in onze ogen opvallend verslavend, ingenieus of stijlvol is, maar het kan ook juist zomaar zo zijn dat een populaire game ons erg tegenviel, en ook dat willen we dan graag delen. Er zullen echter altijd games zijn die net buiten de boot vallen. Zo speelden we afgelopen week ook de spannende, maar zonder spoilers te geven eigenlijk nauwelijks goed te bespreken, text-based avonturengame The Cabin. Een aanrader voor iedereen die van adventures houdt waarin overleven de belangrijkste doelstelling is.

Make it Rain: The Love of Money

Titel Make it Rain: The love of Money Score
Platform Windows Phone, iOS, Android
Prijs gratis

Langer spelen dan je van plan was. Er is geen game in dit artikel te vinden waarvoor dat in ons geval zo hard gold als voor Make it Rain: The Love of Money. Het doel van het spel is simpel: verdien zoveel mogelijk geld, zo snel mogelijk. Dat doe je door steeds opnieuw te investeren in dingen die geld opleveren, allemaal met het doel om het bedrag dat je per seconde binnenhaalt te vergroten, om uiteindelijk gigantische bedragen bij te kunnen schrijven. Jorden 'The Wolf of Wall Street' Belfort noemde geld de meest verslavende drug die er is. Als er ooit een game is geweest die de geest van The Wolf of Wall Street wist te benaderen, dan is het wel Make it Rain.

In Make it Rain verdien je geld als water, maar het is nooit genoegJe kunt namelijk geen zak met het geld dat je hebt, behalve het uitgeven aan dingen die weer meer opleveren. Het is een oneindige weg naar meer, meer, meer en nog meer. Er zijn geen beloningen, er komt geen bevallige jongedame in beeld die zegt dat je het goed gedaan hebt, er zijn geen prijzen en geen leadersboards. Er is alleen je vermogen, de snelheid waarmee het binnenkomt en de dingen die je kunt kopen om nog harder te gaan. We kunnen ons rationeel gezien eigenlijk niet voorstellen dat dit dan leuk is. Maar ondertussen zitten we tijdens het schrijven van teksten de hele dag om de vijf seconden naar het scherm van onze Lumia te kijken, om te zien hoeveel er al binnen is gekomen.

Make it Rain: The Love of MoneyMake it Rain: The Love of MoneyMake it Rain: The Love of MoneyMake it Rain: The Love of Money

Dat zou nog niet eens zo erg zijn als het bij een simpel managementspelletje zou blijven. Dat je gewoon een keer in de zoveel tijd wat geld investeert en dat je daarna dus weer meer geld verdient. Je kunt echter zelf ook iets doen om sneller geld te verdienen. In beeld is namelijk een stapel bankbiljetten die je door te swipen in de lucht kunt gooien. Daarmee verdien je ook geld, en het zorgt voor een multiplier op wat je binnenhaalt. Je vinger over het scherm laten glijden is dus nogal lucratief, en maakt dat Make it Rain je nog eens extra veel bezighoudt. Of weet af te leiden van wat je eigenlijk moest doen.

Terwijl je zo af en toe eens flink aan het swipen gaat, verdient het spel ook automatisch geld voor je. Investeer je bijvoorbeeld in een bookmaker, dan gaan je verdiensten per seconde 833 dollar omhoog. De investeringen worden steeds groter, maar de omzet ook. Je eigen 'investment bank' opstarten kost bijvoorbeeld 7,8 miljard, maar je gaat daarna wel bijna tien miljoen per seconde verdienen. Geld als water. En het is nooit genoeg. Daarmee heeft Make it Rain, als je de moeite neemt er met een serieus oog naar te kijken, natuurlijk een moraliserende ondertoon, die niet zoveel verschilt met die van The Wolf of Wall Street. Geld heb je nooit genoeg. Het is leuk om duizenden in te wisselen voor miljoenen, miljarden en nog meer, maar op een gegeven moment gaat het toch vervelen, zeker als de FBI af en toe flink graait in je vermogen, want hoe verder je komt, hoe dubieuzer je zaken worden.

Make it Rain: The Love of Money weet de lol van heel veel geld verdienen heel aardig naar een spelletje te vertellen. Dat is spelletje is verbazingwekkend verslavend, zeker als je nagaat dat er dus eigenlijk niets te doen valt met die centjes, je kunt alleen maar herinvesteren om meer te verdienen. Zo gaat Make it Rain uiteindelijk ten onder, maar de rit is tot aan dat moment zeer vermakelijk.

Nog een kleine tip, bij toeval ontdekt tijdens het spelen: als je door de FBI wordt gecontroleerd en je moet een deel van je vermogen inleveren, verlaat het spel dan en start het daarna opnieuw op. Je kunt dan opnieuw aan het 'FBI-rad-van-fortuin' draaien, om alsnog met vrijspraak weg te komen.

Pako

Titel Pako Score
Platform Windows Phone
Prijs gratis

Er wordt weleens gediscussieerd over het woord 'spelletje'. Mainstream-gamers en -media refereren nog weleens aan games als 'spelletjes'. Voor ons voelt dat altijd wat vreemd, aangezien wij een duidelijk verschil zien tussen games en spelletjes, hoewel de letterlijke betekenis niet veel verschilt. In een game kun je je, vinden wij dan, uren verliezen. Dat is althans de bedoeling van de makers. Een spelletje is iets dat je even opstart om de tijd te doden. Even snel een potje dit of een leveltje dat. Die insteek maakt mobiele platformen zo interessant: veel meer dan traditionele consoles bieden zij beide kanten van het spectrum.

Die highscore moet er gewoon een keer aan, zeker als je de laatste vijf pogingen op kansloze wijze hebt zien stranden tegen een lantaarnpaal of boomPako is een game die valt in de categorie 'spelletje'. Die kwalificatie valt alleen al te rechtvaardigen door aan te stippen dat nog geen van onze potjes langer dan een minuut heeft geduurd. Dat er slechts twee maps zijn en twee auto's om te besturen laat ook al zien dat het spel niet ontworpen is om de speler urenlang aan zijn mobiele telefoon gekluisterd te houden. Des te knapper is het dat de makers er op de een of andere manier toch in geslaagd zijn je die maps zo vaak opnieuw te laten proberen.

Het idee van Pako is namelijk simpel, maar zeer effectief. Als bestuurder van een automatisch snelheid makende auto dien je zo lang mogelijk rond te rijden zonder ergens tegen aan te knallen. Ondertussen doet een toenemend aantal politiewagens zijn uiterste best je wél te laten crashen, bij voorkeur door tegen je aan te rijden. Vanuit een top-down-view bestuur je je auto en slalom je, zo goed of kwaad als dat gaat, tussen de obstakels en andere auto's door. De besturing beperkt zich tot sturen naar links en rechts, en dat doe je met je duimen die links en rechts op je horizontaal gehouden scherm geplaatst moeten worden. Het gevoel van het sturen vereist wat gewenning, maar werkt uiteindelijk prettig.

PakoPakoPakoPako

Als je het gevoel eenmaal hebt, begint Pako bij een select groepje uiterst frustrerende games te horen. Van die spellen waar je steeds hetzelfde speelt, in de hoop je ultieme highscore toch nog een keer te verbeteren. Of, nog erger: de highscores van je vrienden. Weet je nog hoe lullig het was dat jij met je highscore van 62 op de verjaardag van je neefje binnenkwam, en daar te horen kreeg dat de lokale koters al ver boven de 200 waren gekomen met Flappy Bird? Nou, dat idee dus. Maar dan iets minder irritant. En met iets meer variatie in de visuals, die in Pako ook niet moeilijker gemaakt zijn dan ze hoeven te zijn.

Het 'spelletjes'-segment is goed vertegenwoordigd op Windows Phone, en Pako kan zich daar meten met de besten. De hoeveelheid content in de gratis game is niet groot. Je kunt maar twee dingen doen: rondrijden op een parkeerplaats van een winkelcentrum of rondrijden in een woonwijk, en daar houdt het dan mee op. En toch is Pako verslavend. Die highscore moet er gewoon een keer aan, zeker als je de laatste vijf pogingen op kansloze wijze hebt zien stranden tegen een lantaarnpaal of boom. Dus, dat gezegd hebbende ... tijd voor een nieuwe poging.

Hill Climb Racing

Titel Hill Climb Racing Score
Platform Windows Phone, iOS, Android
Prijs gratis

Net als Pako valt Hill Climb Racing in die categorie 'simpele spelletjes die je even kort opstart om wat tijd te doden'. Nu combineerde Pako simpele gameplay met een behoorlijk beperkte voorraad aan content, maar dat laatste kan van Hill Climb Racing niet gezegd worden. Hoewel de gameplay net zo simpel is, biedt dit spel wel een fiks aanbod aan levels en wagens om te gebruiken in die levels.

In een hippie-bus voelt het spel in een klap heel anders aanHet idee achter Hill Climb Racing doet sterk denken aan veel andere side-scrolling racers waarbij het in balans houden van je voertuig de sleutel is tot succes. Het meest geraffineerde voorbeeld daarbij is natuurlijk de Trials-serie, maar Hill Climb Racing met die games vergelijken is misschien net te veel van het goede. Het spel pakt de boel namelijk iets simpeler aan. Dat is bijvoorbeeld te merken aan de veel simpelere graphics, maar ook aan de besturing: de pedalen die je in beeld ziet voor gassen en remmen zijn, als je voertuig in de lucht hangt, ook meteen de knoppen om naar voren of naar achteren te leunen. Het is immers wel zaak om met je wielen op een zo ideaal mogelijk plek te landen, om zo snelheid in je wagen te houden.

Hill Climb RacingHill Climb RacingHill Climb RacingHill Climb Racing

Het leuke daarbij is dat je allerlei verschillende wagens hebt, die ook allemaal anders reageren op de ondergrond en jouw bewegingen. Daarnaast kun je ze ook nog op verschillende manieren upgraden. In je eerste run met de standaardauto zul je het einde haast niet kunnen halen, maar versterk je de motor, verbeter je de vering en de grip van de banden, dan kom je al een heel stuk verder. Schakel je dan over naar een motorcross-bike of, jawel, een heuse hippie-bus, dan voelt het spel in een klap compleet anders. Op de motor zul je veel meer in de lucht hangen, sprongen maken en zelfs trucs kunnen doen, terwijl de zware bus haast aan de grond geplakt zit. Beide hebben voor- en nadelen, en dat geldt ook voor de andere voertuigen die je kunt vrijspelen.

Het vrijspelen van voertuigen en nieuwe tracks werkt met coins en die coins verdien je door onderweg muntjes op te pikken, jumps te maken, trucs te doen en door gewoon zo ver mogelijk te komen. Het mag gezegd worden dat muntjes verzamelen best eenvoudig en snel gaat, waardoor zeker in de beginfase het tempo lekker in het spel blijft zitten. Het is altijd een flinke bottleneck als je binnen de kortste keren tegen een punt aan loopt waar je eigenlijk geld moet gaan uitgeven aan een spel, omdat je anders niet verder kunt, maar in Hill Climb Racing is daar niet echt sprake van. Het kán uiteraard wel: je kunt voor verschillende bedragen muntjes kopen waarmee je, als je dit wil, in een keer alle voertuigen en banen kunt vrijspelen.

Net als Pako leunt Hill Climb Racing op het gameplay-trucje dat je steeds hetzelfde stukje opnieuw speelt om steeds beter te worden.De variatie aan voertuigen en het aanbod aan banen maakt dat dit spel de aandacht echter net wat langer vast weet te houden. Een simpel maar vermakelijk spelletje, al is wel de vraag in hoeverre dit spel je weet te boeien als je al andere, vergelijkbare games hebt gespeeld. Motorcross-game Off the Road heeft bijvoorbeeld een vergelijkbaar principe, en zo zijn er nog wel meer games. Je zou dus kunnen zeggen dat de rek een beetje uit het genre raakt, maar mocht je nog niet moe zijn van dit soort games, dan heb je aan Hill Climb Racing een fijn spel.

Rival Knights

Titel Rival Knights Score
Platform Windows Phone, iOS, Android
Prijs gratis

Gameloft is een van de weinige partijen die met enige regelmaat voor wat serieuzere games zorgt op het Windows Phone-platform. Niet dat het bedrijf zijn games alleen maar naar WP brengt, maar de meeste Gameloft-games zijn ook te vinden in de WP-store. Rival Knights is zo'n game, en meer dan de tot nu besproken games zou je dit een volwaardige game kunnen noemen. De aanwezigheid van een verhaal, personages en net even wat meer grafisch geweld dan de overige spellen maakt dat we tot die conclusie komen. Toch leunt Rival Knights uiteindelijk ook op het herhalen van hetzelfde stukje gameplay.

Gameloft heeft wel erg veel microtransacties verwerkt in het spel. En zo voelt Rival Knights, ondanks dat je heus ook gratis genoeg kunt doen, toch een beetje aan als geldklopperijRival Knights draait om wat men in het Engels 'jousting' noemt. Waarschijnlijk heb je het films weleens gezien. Twee ridders zitten op een paard, gehuld in pantser en bewapend met een grote lans. Beide heren rijden op elkaar af, gescheiden door een middenbarrière, en proberen elkaar met hun lans van het paard af te stoten. In de middeleeuwen waren deze duels eervolle, maar vaak ook dodelijke aangelegenheden. Als je in volle vaart een lans op je hoofd krijgt moet je immers nog maar afwachten of je nog opstaat.

In Rival Knights speelt dat fatale aspect geen rol, maar de rest van het concept is aanwezig. De speler is de hoop van het volk om de opkomst van Lord Cunning tot staan te brengen, en de enige manier om dat te doen is door hem te verslaan in een duel. Het duurt echter wel even voor je zo ver bent. Lord Cunning is de laatste tegenstander in de vijfde competitie, en je zult alle vijf de competities moeten doorlopen om daar te komen. Dat gaat logischerwijs gepaard met een stijgende moeilijkheidsgraad, en om dat te counteren dien je je eigen helm, harnas, paard en lans te upgraden. Zoals in zoveel games kan dat door in-game geld te verzamelen, of door een flinke bak van dat in-game geld aan te kopen met je eigen centjes. Op die manier ga je wat sneller door het spel heen.

Rival KnightRival KnightRival KnightRival Knight

Het upgraden van je spullen is nodig, omdat je anders al snel je vijanden niet meer aan kunt. Succes wordt bepaald door een combinatie van drie factoren. Beide ridders hebben een bepaalde score voor hun armor, maken snelheid met hun paard en moeten daarna mikken op het zwakke punt van hun tegenstander, waarbij de kracht van de lans zelf ook nog een rol speelt. Wie er over die drie factoren genomen het best van af komt, wint meestal het duel. Snelheid maken met je paard doe je door juist te timen bij het meermaals stoppen van een metertje, waarbij perfecte timing zorgt voor optimale versnelling. Het mikken van je lans komt neer op de punt van het wapen zo goed mogelijk richting de aangegeven plek te dirigeren. Op zichzelf is het niet zo moeilijk, maar toch zul je na ongeveer tien vijanden wel een keer tegen je eerste nederlaag aan lopen, zeker als je nog geen upgrades hebt.

Dat upgraden is iets waar tijd in gaat zetten, maar het wachten op gevechten is een groter probleem. Meedoen aan een duel kost je een 'Royal Seal', en daar heb je er zes van. Van tijd tot tijd worden ze aangevuld, maar niet zo vaak dat je even een vol uur kunt gaan zitten duelleren. De oplossing laat zich raden: meer zegels kopen met je eigen geld. Ook diamantjes, die gebruikt worden voor bonussen bij duels, kunnen gekocht worden. En daarmee laat Rival Knights toch een beetje een vervelende smaak bij ons achter. Zegels voor offline gevechten, zegels voor online gevechten, diamenten, en ook nog het versnellen van upgrades-in-uitvoering: Gameloft heeft wel erg veel microtransacties verwerkt in het spel. En zo voelt Rival Knights, ondanks dat je heus ook gratis genoeg kunt doen, toch een beetje aan als geldklopperij.

Dat is een flinke smet op een verder leuk spel. Rival Knights houdt, los van eventueel oponthoud door wachttijden, het tempo er lekker in, onder meer door verschillende uitdagingen te bieden en af en toe ook zaken als diamentjes op te voeren als beloning voor een gewonnen duel. Niet dat het genoeg is om nooit meer te hoeven wachten, maar toch. De constante wortel die voor de speler wordt gehouden in een poging hem of haar toch maar even zijn portemonnee te laten trekken ging ons echter uiteindelijk de keel uithangen. En dat terwijl we, en heel veel gamers met ons, best een paar euro aan een mobile game willen besteden. Leg het er alleen niet zo dik bovenop!

Don't Tap on the White Tile

Titel Don't Tap on the White Tile Score
Platform Windows Phone, iOS*, Android*
Prijs gratis

Daar is 'ie dan, de game die we linea recta naast Flappy Bird hebben gezet in de categorie 'zeer frustrerend'. Laat helder zijn dat dat geen diskwalificatie is. Flappy Bird, maar dus ook Don't Tap on the White Tile, slagen erin spelers te frustreren en ze toch urenlang aan zich gebonden te houden. Beide games bieden een ongelooflijk simpel gameplay-idee. Maar hoe overtuigd van de stomheid van het spel je ook bent als je de game even neerlegt, je pakt hem toch altijd weer eventjes op.

In de diverse stores kun je tientallen games vinden die praktisch hetzelfde zijn, maar net even een andere naam of andere soorten tegeltjes of geluidjes hebbenMocht de naam niet duidelijk genoeg zijn: in dit spel gaat het er om dat je nooit en te nimmer een wit vakje aantikt. Er trekken continue rijen met vier vakjes aan je voorbij en elke rij heeft één zwart vakje dat je moet aantikken. Raak je een wit vakje aan, dan is het spelletje direct afgelopen en kun je opnieuw beginnen. Zoals gezegd: het idee is simpel. Wat de uitvoering lastig maakt is dat je het altijd zo snel mogelijk wilt doen, omdat er natuurlijk highscores aan verbonden zijn. Zeker als die in je omgeving nog weleens vergeleken worden, is de verleiding groot om een flink tempo aan te houden. Met alle gevolgen van dien.

Don't Tap on the White Tile kent verschillende spelmodi, die allemaal net iets anders vragen van de speler. Hoewel het idee hetzelfde blijft, namelijk zwarte hokjes aantikken, werkt de manier waarop je punten scoort net anders. In Classic moet je bijvoorbeeld zo snel mogelijk vijftig rijen door, terwijl Arcade net zo lang doorgaat tot je een fout maakt. Daarbij gaat de snelheid steeds verder omhoog. Rush werkt ook zo, maar daar wordt je score uitgedrukt in hoeveel tegeltjes per seconde je maximaal kon verwerken. In relay krijg je steeds tien seconden om vijftig tegels aan te tikken, en in Zen moet je zoveel mogelijk tegeltjes aantikken in dertig seconden tijd. Net even andere regeltjes, maar hetzelfde principe.

Don't tap on the white tileDon't tap on the white tileDon't tap on the white tileDon't tap on the white tile

Veel meer valt er over Don't Tap on the White Tile niet te zeggen, anders dan dat áls je het spel helemaal geweldig vindt, je voorlopig je lol op kunt. In de diverse stores kun je tientallen games vinden die praktisch hetzelfde zijn, maar met een net even andere naam of andere soorten tegeltjes of geluidjes. In de Google Play Store loopt het aantal 'kloons' zelfs in de honderden. Je kunt je tegeltjes-tik-verslaving dus eventueel verplaatsen naar minstens zo inspirerende games als Piano Tiles, Mind Your Step en ga zo maar door, tot en met World Cup Run Brazil 2014 aan toe, waarin je de kleuren van een land moet aantikken in plaats van simpelweg een zwart blokje.

De mate waarin het spel gekopieerd wordt zegt veel over hoe simpel de opzet is. Die eenvoud is de valkuil, maar ook de aantrekkingskracht van Don't Tap on the White Tile. Veel meer dan 'even de tijd doden' zal het vermoedelijk nooit worden, maar alleen al uit het aantal klonen blijkt wel dat dat voor veel mensen al genoeg is om het spel even uit te proberen.

Update, maandag 10:58: de redactie is er op geattendeerd dat ook Don't Tap on the White Tile niet de originele versie is, maar in werkelijkheid een van de vele kloons. Het origineel is gemaakt door Umoni, en uitgebracht onder de naam Piano Tiles. De verwarring is ontstaan doordat kloons van het spel eerder in de Windows Phone-store stonden dan de originele versie, die in eerste instantie alleen op iOS en Android te vinden was.

* We hebben in de App Store en in Google Play niet precies dezelfde versie kunnen vinden.

Asphalt 8: Airborne

Titel Asphalt 8: Airborne Score
Platform Windows Phone, iOS, Android
Prijs gratis

We zijn geen fan van sturen door je telefoon te 'tilten'. Het duurde dan ook enige tijd voor we Asphalt 8: Airborne, misschien wel de populairste mobiele arcaderacer van het moment, echt op waarde konden schatten. Terwijl de opzwepende muziek door de speaker van de telefoon pompte waren wij vooral bezig met het ontwijken van muren en andere auto's, wat de eerste paar races al een uitdaging op zich was. Sturen door je telefoon te kantelen, echt lekker werkt het nooit. Toch valt er aan te wennen, en dan blijkt Asphalt 8: Airborne een vermakelijke en ook uitgebreide game te zijn.

Net als Rival Knights komt Asphalt 8: Airborne uit de stal van Gameloft, en ook hier is duidelijk dat dit het niveau 'simpel spelletje' wel ontstijgt. Buiten de de beperkingen die het platform en het free2play-model met zich meebrengen, kan Asphalt 8 zich meten met menig ander arcade-racespel. Arcade is Asphalt 8: Airborne, mocht je de serie niet kennen, absoluut. Bochten nemen doe je het best driftend, de gameplay draait voor een groot deel om het continu gevuld houden van je nitro-meter om flinke boosts te kunnen krijgen, terwijl je dwars door objecten als rotsen en betonblokken heen beukt. Knal je tegen een tegenstander aan, dan is de kans ook nog eens groot dat je 'Knockdown' doet.

Die Knockdowns, maar ook vele andere dingen die je onderweg kunt doen zoals springen, driften, en natuurlijk winnen, leveren je allemaal credits op. Met die credits kun je nieuwe auto's en upgrades voor die auto's kopen. Zeker in het begin levert het racen genoeg op om regelmatig een auto te kopen, of een van je eigen auto's te upgraden. We zien echter vrij snel ook iets terug dat we eerder al zagen bij Rival Knights: Gameloft houdt ervan je flink goed duidelijk te maken dat je dingen veel sneller kunt krijgen als je wat geld neerlegt. Belangrijk verschil met die game: hier heb je geen ticket nodig om een race te mogen rijden, terwijl de singleplayer van Rival Knights even letterlijk onspeelbaar is als je Royal Seals op zijn. Dat maakt het systeem in Asphalt 8 iets beter te verdragen. Oké, toch nog één dikke, vette sneer: er is een autopakket dat je kunt kopen voor niet minder dan honderd euro. HONDERD. Want dat zijn twee 'zeer exclusieve' auto's. Natuurlijk. Die koop je dus niet, en dat belemmert je spelplezier verder geen seconde, maar toch: doe even normaal, Gameloft ...

Wat Asphalt 8: Airborne ook meer heeft dan Rival Knights, is variatie. Naast standaardraces zul je ook onder meer één-tegen-één-duels uitvechten. Ook races waarbij het erom draait zo veel mogelijk tegenstanders een Knockdown toe te dienen maken deel uit van het aanbod, alsmede Infected-races, waarbij de nummer laatst 'infected' raakt en zijn eigen executie dient uit te stellen door steeds andere racers aan te steken. Het zorgt al met al voor behoorlijk wat vermakelijk racewerk. Ook met de eerste paar auto's die je verzamelt kun je al flink wat snelheid maken en flink wat chaos veroorzaken. Heb je dus geen zin om urenlang credits te verzamelen of geld uit te geven aan de duurdere auto's, dan nog kun je een hoop plezier beleven aan Asphalt 8: Airborne. En dan kom je die snellere auto's vanzelf wel tegen in de latere seizoenen in het spel.

Neem je inderdaad de beslissing het spel even uit te proberen, dan haal je ook meteen een van de mooiere games voor je Windows Phone binnen. Van de games in dit artikel maakt dit spel grafisch de meeste indruk, al is dat ook niet waar Pako, Hill Climb Racing, Make it Rain en Don't Tap the White Tile om draaien natuurlijk. De grafische pracht en praal heeft echter ook een keerzijde. Binnen de korste keren hadden we een vrij warme Lumia in onze handen. Ook de accu liep een stuk sneller leeg dan bij andere games. Allemaal best logisch, maar wel iets om rekening mee te houden. Dat is dan ook het enige om echt op te letten, want verder is Asphalt 8: Airborne een fijne arcade-racegame om op je telefoon te hebben staan.

Reacties (90)

90
80
50
15
1
25
Wijzig sortering
Hulde voor Tweakers om dit samen te stellen na de kritiek op het vorige artikel. Erg netjes en had ik niet verwacht.

Dat de games daarna een beetje tegenvallen is jammer, maar bij de iOS/Android special heb ik nadien ook geen game gedownload volgens mij. Toch zijn er wel veel leuke games te downloaden. Ik had hier graag een lijst met downloads willen plaatsen maar momenteel heb ik even geen WP8 toestel om te kijken wat ik ook alweer had geïnstalleerd.

Wat jullie trouwens ook wel hadden kunnen melden is dat er voor veel spellen een trial te proberen is die je vervolgens kunt upgraden door de full game te kopen. Iets wat ik toch wel mis op iOS (en veel op Android hebben dat ook niet). Bijna elke betaalde game heeft wel zoiets op WP en dat vind ik toch wel bewonderenswaardig. Het heeft er bij mij voor gezorgd dat ik veel meer spellen heb gekocht op WP dan op iOS, puur omdat ik nu kan kijken of ik het leuk vind.

Edit: toch een toestel gevonden met wat leuke (niet allemaal nieuwe) games:
Air Soccer Fever Pro (hier zwerft ook een gratis variant van volgens mij) aanrader!
Coutre Jour
Flip some tiles
geoDefence
geoDefense Swarm
Glean
Gravity Guy (deel 1 is imo beter dan deel 2)
Microsoft Mahjong
Microsoft Minesweeper
Microsoft Solitaire
Parking Mania
Smash It! (van dit jaar) aanrader!
SquarO aanrader!
Royal Revolt 2
Tap Shot
Tennis in the Face
Tentacles
The Path of Kara
Wordament
Wordament Snap Attack (wel van dit jaar)

En zo kan ik nog wel een kwartier door gaan volgens mij. Voor de zomer zijn bovenstaande games in ieder geval prima :)

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 24 juli 2024 15:26]

Hieraan wil ik er toch nog een 3 tal aanvullen, wat ik ook zeker zal aanraden

Great Big War Game: Android IOS Windows Phone

ARMED! Windows Phone, ze schijnen bezig te zijn met een IOS versie.

Ilomilo Windows Phone
Bedankt voor deze lijst!
Wel frappant dat jij zo makkelijk een lijst met games kan maken die allemaal beter zijn dan degene die in het artikel staan.
Dreamworks Dragons adventure is een mooi groot spel, en gratis. Is wel niet voor iedere telefoon beschikbaar, zelfs de L920 niet.
Castle of illusion is een pareltje, heb hem zelf gespeeld en gewoonweg bovengemiddeld. Kost wel een tientje, maar dat is hij ECHT waard. Tientje op je telefoon laden kan hier
http://www.xbox360gold.nl...ft-card-10-euro?add=gft10
Als je geduld hebt en een beetje tijd, is Ballance Resurrection ook mooi en gratis.
En als je eens wilt lachen om skydiving kun je Death Drop eens proberen.
Het regent spellen momenteel bij WP, beetje jammer dat het zo weining aandacht krijgt.
Ik ga er zeker een paar proberen...Castle of illusion ziet er echt fantastisch uit. Persoonlijk heb ik net GTA san andreas uitgespeeld, was echt weer een fanatische ervaring. Een paar van mijn andere favorieten zijn Carcassonne, Civilization Revolution, The Machine en Machinarium. Ook een potje Fifa kan me wel bekoren.
Persoonlijk vind ik Asphalt 7 ook lekkerder spelen dan Asphalt 8. Daarnaast is Chaos Rings een nette RPG van Square Enix, beschikbaar voor WP toestellen (req. is dacht ik wel 1gb RAM). Het enige jammere vind ik dat de lage moeilijkheidsgraad van het spel toch wel snel begint te vervelen.
Reaper is een action game waarbij je lekker kan inbeuken op vijanden en wat na verloop van tijd toch wel eens een erg lastig level kan voorschotelen (dat is een pluspunt in mijn ogen :) )
Als je het over simpele spelletjes hebt is er natuurlijk ook 2048, voor de tweakers gemaakt. ;)

[Reactie gewijzigd door Tweekzor op 24 juli 2024 15:26]

Door het focussen op het feit dat er minder apps zijn in WP dan bij Ios en Android wordt eigenlijk vergeten hoe volwassen de store van WP eigenlijk is. De snelheid waarmee de Windowsphone store groeit is indrukwekkend, ik weet niet hoeveel jaar de concurrerende stores er over hebben gedaan maar ik kan me niet voorstellen dat het veel scheelt. Er staan qua spelletjes al zoveel spellen in de store dat het in een leven niet te spelen is.

Met de komst van universele apps is er een nieuw fenomeen in de Windows (Phone) store. Waar je eerst twee keer het zelfde spel moest kopen voor je telefoon en tablet of PC koop je het nu maar 1 keer en kan je het voor Windows en Windowsphone downloaden.

Persoonlijk ben ik een hele tevreden gebruiker van Windows(Phone) vooral de integratie van de Cloud met alle apparaten is indrukwekkend. Ik heb een zeer goede mix tussen werken en ontspanning op al mijn apparaten.
Met de komst van universele apps is er een nieuw fenomeen in de Windows (Phone) store. Waar je eerst twee keer het zelfde spel moest kopen voor je telefoon en tablet of PC koop je het nu maar 1 keer en kan je het voor Windows en Windowsphone downloaden.
Niet helemaal waar. Dat is inderdaad mogelijk, maar de beslissing of jij je spel gelijk voor beide platformen mag kopen ligt nog steeds bij de ontwikkelaar. Je kunt prima een universal app hebben die je op beide platformen moet kopen.
Anoniem: 609277 @Six919 juli 2014 11:27
Denk ook dat Microsoft vergeleken met Apple/Google het meeste potentie heeft. Google zit met een platform waar ze weinig controle over hebben. Apple heeft niet de console, aandeel in business (qua software) en aandeel in software voor consumenten pc's die MS heeft. En natuurlijk de enorme hoeveelheid x86 software en de driver collectie van Windows.

Microsoft zou moeten gaan werken naar één besturingssysteem en één appstore, en liefst ook één architectuur (x86) voor al hun hardware. Als hardware alsmaar sneller blijft worden en de volgende Windows 9 net als 8 ook lichter gaat worden is zo'n scenario echt niet ver weg. Zeker met Intel die hard bezig is om Atoms te maken die zich kunnen meten met de ARM alternatieven.
één besturingssysteem en één appstore
In principe zijn ze daar al mee bezig he. Windows Phone 8(.1), Windows RT, Windows 8(.1) en Xbox zijn allemaal gebouwd op de NT kernel. Daarom heeft micorosoft ook de 'Universal App' waarmee je in 1 keer een app bouwt voor alle platformen. Tel daarbij op dat Windows RT en Windows Phone binnenkort samengevoegt worden voor het nieuwe Windows Tablet OS en de unificatie is compleet. Dat heeft de concurrentie niet en dat heeft inderdaad heel veel potentie.
Anoniem: 145867 @LCP20 juli 2014 12:31
Hoezo heeft de concurrentie dat niet? Google heeft het wel hoor. Het is zelfs Google's idee om 1 app te maken die op alle platforms werken.

Beetje Microsoft omhoog prijzen voor een idee wat Google allang heeft geïmplementeerd

Tevens heeft Ubuntu hetzelfde idee al veel langer maar de uitwerking is nog niet helemaal naar de consument/gebruiker.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 24 juli 2024 15:26]

Nee, Google heeft dat niet. Dat zou jij toch moeten weten. En ja, het is Microsofts idee. Ga jij maar eens kijken op welke platformen die 'Google' apps draaien. En kijk dan op welke platformen Microsoft's idee draait.
Afijn, dat kan je nota bene in het artikel hierboven lezen. :X
Waarom kan google het niet? Google Apps, chrome OS? html5?
En bij de programmeertalen is dat vaak een kwestie van if-statements om zo specifiek platform gerichte code te schrijven. Is niks nieuws aan en die mogelijkheid bestaat al heel lang.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 24 juli 2024 15:26]

Als je dat als voorbeelden noemt, dan begrijp je nog steeds 'platformen' niet. Zoek maar eens op OneCore. Dat zal je ook helpen begrijpen wat met 'platformen' bedoeld wordt.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 24 juli 2024 15:26]

Ik begrijp wel wat je met platformen bedoeld, leuk dat ze ook het concept toevoegen maar ze zijn niet de eerste erin.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 24 juli 2024 15:26]

Blijkbaar niet, want anders wist je dat Microsoft de eerste is en zelfs uniek is. Kijk ook maar eens naar Threshold, Windows One, OneCore en Universal apps. Dus voor de duidelijkheid: één app ontwikkelen en die op al die platformen kunnen draaien.
Als je het nu nog niet snapt, tsja, dan wil je het gewoon niet snappen. Alsof Microsoft hier niet de eerste in mag zijn ook al is Microsoft dat wel.
Ben benieuwd wat je volgende excuus is (geintje)

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 24 juli 2024 15:26]

http://www.xojo.com
"You can use one set of source code to support multiple platforms"

Komt allemaal op hetzelfde neer en het is niet unique meer er zijn wel meer talen waarmee je met enkele code voor Windows desktop, mobile, modern UI kan ontwikkelen.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 24 juli 2024 15:26]

er zijn wel meer talen waarmee
Natuurlijk, maar voor alle 'platformen' ? En dan met wel wat meer als alleen een sourcecode? Nope. Je mag 'buigen' voor Microsoft :)
Die is er wel en nee zo super is Microsoft of denk je nu ook dat ze zelf zo origineel en de eersten waren met ontwikkelomgeving (Visual Studio)?

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 24 juli 2024 15:26]

LOL. De muur is dik. Visual Studio is een onderdeel van het geheel. http://www.wpcentral.com/threshold
Microsoft is Visual Studio nu zo aan het aanpassen is dat je naast de Universele Apps voor Windows en WP er ook met een zeer kleine aanpassing Android en Ios apps kan maken. Zo hebben ze nu 1 plek om te ontwikkelen voor alle platforms tegelijkertijd.
Als je nou niet weet waarover het gaat, gezien al je vraagtekens, hoe kun je dan naief een stelling nemen?

On topic:
Alle platformen zijn Desktop, Laptop, Server, Tablet, Smartphone, IOT en Gameconsole ed. En nee, dat heeft de concurrentie niet en Microsoft wel.
En dus loopt Microsoft juist voor en de Google en Apples 'achter de feiten aan'. In combinatie met OneDrive en synchronisatie helemaal goed.

Maar mooi dat je het nu in ieder geval zal begrijpen ;)

Super mooi dus deze ontwikkeling bij Microsoft. 8-)
Echte 3D Games gaan ze echt niet met visual studio maken daar hebben ze wel wat andere gereedschap voor.

Er zijn al een tijd ontwikkel omgevingen waarmee je zowel voor desktop als mobiele platformen kan ontwikkelen en vaak dan ook nog niet eens beperkt tot windows alleen.

Maar welke dat zijn, daar mag je wat moeite voor nemen op google.
In het kort dus: geen. Je hoeft er niet omheen te draaien ;)
waarom zou MS x86-only moeten worden? X86 is toch aardig op zijn retour en de ontwikkelingen van ARM gaan veel sneller dan de bloated x86 architectuur.
Heerlijk apps eens samen kopen voor beide platformen
Heel goed dat windows phone ook eens aandacht krijgt. Wat ik dan jammer vind, is dat de meeste games hierboven multiplatform zijn.

Windows phone heeft een aantal hele sterke exclusieve (microsoft/xbox) titels. Denk hierbij aan games zoals ilomilo. Dit zijn toch de games die windows phone speciaal maken op het gebied van gaming.
Anoniem: 145867 @TweakMore20 juli 2014 13:04
Exclusieve games zijn niet goed voor de Consument. Enkel voor Microsoft of de desbetreffende partij erachter. Multiplatform is juist goed !
Ik vond Lyne vooral een top spel, ik speel het nog dagelijks, maar ik hou ook wel van puzzel spelletjes, zeker als ze mooi zijn, en leuk geluid er bij is. Omdat er elke dag nieuwe puzzels zijn, is het spel eindeloos

http://lynegame.com/

Hier staan de links voor Android, iOS en Windows Phone
Rival Knights speel ik zelf ook en ik herken me totaal niet bij het beeld van geldklopperij dat wordt gesuggereerd. Wanneer men de eerste "baas" heft gehad en online kan, kun je het beste de social seals gebruiken in een tournooi en dan, als ze op zijn, verder gaan in de campagne. Daarnaast is er ook een extra tournooi dat geen seals nodig heeft. Wanneer de royal seals op zijn kun je vaak weer verder online en zo verder.
Het beeld dat er geschetst wordt is naar mijn mening te eenzijdig, aangezien in die online tournooien diamanten verdiend kunnen worden. Ik vind het spel zelfs in balans.
Dankjewel Tweakers voor dit artikel!
Echt prachtig geschreven en best goede game keuzes. De meeste zelfs die werden aangeraden door de community in het vorige artikel. Ik ben zelf ook een soort van Windows Phone Fanboy en heb dan natuurlijk ook mijn eigen aanraders naast die hier al in het artikel staan.

Snake: http://www.windowsphone.c...37-42ff-bf6b-d802a4a361a1 dit is een versie waar je de slang overal naar te kan bewegen, hij volgt je vinger. Goed voor een paar uur vermaak!

Hexic: http://www.windowsphone.c...1e-4eaf-9188-2403ded71cce
ik denk dat iedereen wel het principe weet van "match the colors" games. Microsoft wist hieraan een leuke twist te geven en een mooi uitziende app.

Subway Surfers: http://www.windowsphone.c...97-4cc5-8661-1206d15e3e0c
Dit is ook te verkrijgen op IOS en Android. Je moet proberen de treinen te ontwijken. Super simpel, maar wel mooi uitgevoerd.
Als dit de toppers moeten zijn dan valt mij dat zeer tegen, make it rain vond ik aardig voor de eerste 20 minuten maar is al snel repetitief. Asphalt is naar mijn idee de enige die een beetje van kwaliteit is.

Is er dan echt nirt wat beters te krijgen?, want dan snap ik wel waarom het niet meegenomen wordt in de game reviews voor ios en android
Mijn god, waarom wordt deze poster hier zo de grond in gemod? Ik moet zeggen dat ik precies dezelfde gedachte had bij dit artikel. Op de games van Gameloft na komt dit heel erg op mij over als de gaming situatie op android een aantal jaar geleden voordat er echt goede kwaliteitsgames verschenen.
Ik ben dus ook wel benieuwd of de beschikbaarheid van games op windows phone inderdaad zo bedroevend is als dit artikel suggereert (ondanks de "het is geen toplijst" reden), of dat de redactie gewoon een beetje vreemde selectie gemaakt heeft? Op iOS en Android heb je tegenwoordig zat games die echt wel console kwaliteit benaderen, maar dit ziet er uit alsof het grootste deel van de WP games nog het slaapkamerniveau niet ontstijgen.
Begrijp me overigens niet verkeerd, een game gemaakt door iemand op zijn slaapkamer kan heel goed en erg leuk zijn, maar er zijn ook genoeg mensen die graag games spelen met wat meer polish, waar duidelijk een groter budget aan besteed is... Dus dan is het toch wel fijn om te weten of dat er wel of niet is voor WP.

edit: Trouwens, hierboven wordt een beetje de indruk gewekt dat the wolf among us, thomas was alone en the walking dead ook voor WP beschikbaar zijn, maar voor zover ik kan zien zijn dat iOS only games. Ik snap dan ook niet zo goed waarom dat hele blok gequote wordt daar.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 24 juli 2024 15:26]

Anoniem: 382855 @Finraziel19 juli 2014 13:25
Er zijn genoeg leuke games voor Windows Phone, bijvoorbeeld Rayman (twee versies, aanrader), GTA San Andreas, Elements Defender, Dragon Revenge, Machinarium, Extreme Forklifting, Mirror's Edge, Assassins Creed, Need For Speed, Fifa 2014, Cloud Castle, DraggerHD etc.

Genoeg kwaliteitgames dus, en wat doet tweakers; "kom we een paar cheapo gratis games uitproberen die toevallig in een top-lijstje staan" Ga naar youtube en vul in: Windows phone games 2014, en je vind genoeg kwaliteitgames om te reviewen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 382855 op 24 juli 2024 15:26]

Je klinkt als iemand die Linux draait en probeert Linux te verdedigen qua Games. Meeste van die Games zijn beschikbaar op Android + VEEL MEER.
Tevens heeft iOS nog steeds de naam van kwalitatief de beste games.

Wil je dus echt gamen op een desktop PC -> Windows. Wil je echt gamen op je mobieltje / tablet. Android/iOS. Geen Windows Phone of RT.
Alsof een platform bestaansrecht heeft door 'platform X only' games. Lekker interessant dat veel titels ook beschikbaar zijn op Android en/of iOS, het gaat er om dat men een inzicht wil geven in de game ervaring op Windows Phone. Als reviewers alle multi-platform games zouden negeren, zou het een karige bedoening worden hier op internet, denk je niet?

Feit is dat Windows Phone een prima game platform is. Buiten de integratie met Xbox Live om, zijn er genoeg games te vinden, draaien ze uitstekend op vrijwel alle WP devices (i.t.t. Android) en groeit het aanbod gestaag.

Het is ook een kwestie van interesse wekken. Als mensen weinig games downloaden op hun WP device (for whatever reason), zullen ontwikkelaars WP als derde kindje blijven beschouwen. Net als met apps: weinig marktaandeel WP = weinig interesse app developers. Weinig apps = minder groeikansen platform = weinig marktaandeel. WP verdient het om de hegemonie van Android/iOS te doorbreken en daarvoor zijn dit soort artikelen gewoon belangrijk én eerlijk: immers krijgen Android/iOS die aandacht ook.

Overigens vind ik dat men Linux en OS X prima kan verdedigen qua games. Ondanks het lage marktaandeel zijn er anno 2014 genoeg games voor beschikbaar en dat worden er steeds meer. Laat reviewers dat maar lekker aanstippen, want waarom zouden die platforms geen aandacht verdienen?
Blijft wat je echt gamen noemt.
Naar mijn ervaring en opvatting van 'echt gamen': natuurlijk kan je echt gamen op Windows Phone en Windows RT/8. En dat blijft flink groeien met universal apps als extra katalysator.

Het is IMHO eerder de vraag hoe dat zit per persoon. Net als bij het game aanbod voor de Xbox en PS. Dus is het niet aan ons om dat te stellen, maar zal een ieder dat voor zichzelf bepalen.
door mensen zoals jij dat je niet "echt" kan gamen op
Hoe kom je erbij om te denken dat ik dat ooit gezegd heb? En me dan hypocriet noemen. Tsss, wat een niveau. De wereld is niet zwart wit weet je.
The walking dead is in ieder geval ook voor Android te krijgen, beide seizoenen. Dus zeker geen ios only.
Nog even ter verduidelijking: dit artikel, maar ook de vorige op mobile games gerichte publicatie, is niet per definitie een lijst met de allerbeste games. We werden terecht gewezen op het feit dat titels als The Wolf Among Us, Thomas was Alone en The Walking Dead de moeite van het bespreken waard zouden zijn geweest. Helemaal waar, ware het niet dat we niet een 'toplijst' samenstellen.
Wat voor lijst is het dan?, de beste middelmatige spellen voor de zomer waar je snel op uitgekeken bent?

Wie is er geintresseerd in middelmatige, repetitieve spellen? Waarom reviewen ze dan ook geen middelmatige PC of Console spellen? Waarom daar alleen wel de AAA spellen? Is toch niet logisch?

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 24 juli 2024 15:26]

Waarom reviewen ze dan ook geen middelmatige PC of Console spellen?
Huh? Als er alleen maar 4 en 5 sterren reviews online kwamen had het weinig zin meer om te reviewen, toch? Ook games die slechter scoren worden gereviewed en slecht beoordeeld. Je kunt ook geen lijst met de beste games samenstellen, zonder ze allemaal gespeeld te hebben en in een ranglijst te hebben geplaatst.

Als je de best ontvangen games wil op jouw mobiele apparaat, kun je daar in alle "stores" makkelijk op filteren. Nog even los van het feit dat "beste games" nogal een subjectieve term is. Waar jij je de hele zomer mee vermaakt vind ik wellicht geen drol aan :P

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 24 juli 2024 15:26]

Een combinatie van gebrek aan tijd om heel veel meer te testen en gebrek aan al teveel noemenswaardige, recente games voor Windows Phone
Dus zijn we afgelopen week volop aan de slag gegaan met onze Nokia Lumia 1020, en hebben we allerlei titels die in de reacties als tips werden aangedragen aan ons voorbij laten komen, met dit artikel als resultaat.
Misschien moet je eerst het artikel goed lezen?
als ik de review zo lees, heb ik de indruk dat er een gat in de cultuur zit ...

het spel let it rain is totaal niet origineel als ik begrijp waar het over gaat; het is gewoon een cloon van cookie clicker ...
ik hoop echt dat ze er geen geld voor durven vragen; want dat zou ik echt lame vinden: cookie clicker is een gratis projectje geweest wat enorm uit zijn voegen is gebarst en nu zelfs een officieel game is op Raptr;...
maar het blijft gewoon een website waar iedereen naartoe kan gaan... en het saved natuurlijk je game in ... een cookie!
zeker de eerste keer is het best wel grappig waarmee hij allemaal afkomt om koekjes te produceren :) ... maar de bomma's blijven uber, die veranderen trouwens constant mee :)

http://orteil.dashnet.org/cookieclicker/
Bij de eerste zin had je het moeten laten. Want dit is een lijst van Tweakers.net en toppers zijn altijd persoonlijk. Van deze lijst vind ik persoonlijk alleen Hill Climb Racing en Aspalt8 toppers, maar ja, dat is persoonlijk.
Wil je zien in welke WP games geinvesteerd wordt, dan moet je WPCentral.com volgen.
Daar krijg je een regelmatige update van WP 'toppers' te zien.
Wat je sowieso ziet, is dat er steeds meer tijd en geld geinvesteerd wordt. Waarbij met grote regelmaat het universal games zijn. Dat is een belangrijke drive om tijd en geld in Windows Phone en Windows 8 tablet games te steken.
Jammer dat Tweakers geen aandacht besteedt aan het Amsterdamse Halo: Spartan Assault. Toch één van de grootste titels voor Windows phone! En een beetje nationale trots mag altijd ;)
Ik bedoelde uiteraard in dit artikel ;)
Dat komt omdat we dat al een jaar geleden gedaan hebben, in de toen verschenen Mobile round-up.

Lees het hier: reviews: Mobile games: wat Tweakers deze zomer speelt

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 24 juli 2024 15:26]

Wat ik eigenlijk vooral jammer vind is dat na deze twee artikelen over gaming op mobiele telefoons, niet de vraag wordt beantwoord welk platform nu eigenlijk het meeste indruk maakt voor gaming.

Het merendeel van de titels komt op meerdere platforms uit. Is de gameplay hetzelfde? Welke exclusives zijn er die de keuze voor een platform kunnen beinvloeden? Hoe gaan Android, iOs en windows phone met hun resources om, hebben games onder Windows bijvoorbeeld meer/minder specs nodig?

Ik zou zeggen, pak van elk platform de drie meest gespeelde exclusives en vergelijk die. En pak de drie populairste crossplatforms en kijk naar de verschillen en bespreek die.

[Reactie gewijzigd door Hoppa! op 24 juli 2024 15:26]

Meeste indruk staat ongeveer gelijk aan "Welke is de beste"; en dat is nogal een beladen vraag, gezien dit nogal subjectief is.
Of je moet exact dezelfde games op verschillende OS'en naast elkaar gaan leggen om vervolgens op micro niveau te gaan kijken wat er verschilt, en op basis daarvan er een waardeoordeel aan hangen? Het is allemala nogal subjectief, maar goed, als we dan toch aan de slag gaan m et meningen, here's my 2 cents ;) :

Ik heb zelf een Windows Phone, genoeg leuke spelletjes. Nou is het wel zo, ik heb een 360 staan en een game pc, en dat zijn dan toch de eerste keuzes als er gegamed wordt.. Nu maak ik ook geen gebruik meer van openbaar vervoer, dus er is dan weinig gelegenheid om uitgebreid te gamen onderweg. De keren dat ik wel gegamed heb op mijn Ativ S, was het vnml Asphalt 7/8, of een simpelere game als Uno, of Robotek.

Mijn mening: de controls op Windows Phone zuigen bij serieuzere games zoals Asphalt (tilt control - zoals ook aangegeven in het artikel). Ik mis bij zulke serieuzere mobiele games eigenlijk een controller - of een optie om deze aan te sluiten. Nu is inmiddels de MOGA controller tegenwoordig ook compatible met Windows Phone, maar als 360 gebruiker (en ik denk dat een hoop mensen met een WP ook en 360 of One hebben), ben ik van mening dat MS een grote kans heeft laten liggen. Hadden ze de 360 controller laten werken met WP, desnoods met een extra hulpstuk of zo waar je GSM in past zoals op de MOGA, dan had het platform beter uit de verf gekomen me dunkt . (om maar niet te beginnen over de issues met de z.g. XBOX certification van games, die schijnbaar zo waardeloos is, dat de meeste ontwikkelaars het maar opgegeven hebben -hence; no achievements e.d. in je mobile games meer)

De Moga is op het moment de enige die "ondersteund" wordt door WIndows Phone + sommige games (alhoewel MOGA het zelf niet eens de moeite vind om op hun eigen site te zetten) terwijl Android vanwege haar open karakter, meer 3rd party controllers ondersteunt. On screen controls zijn o.a. bij shooters naar mijn idee niet werkbaar, en mensen dus een alternatief bieden zou tof zijn. Google doet niet veel bijzonders m.b.t. games op hun Android platform naar mijn weten; de devs zorgen voor games, er is hardware ondersteuning en dan komt het wel goed. Microsoft heeft een ongelooflijk sterke hand m.b.t. hun XBOX franchise (naamsbekendheid e.d.) en ondersteunende hardware; maar lijkt er niets mee te willen doen op mobile vlak. Jammer. Het enige spannende zijn m.i. de Universal apps welke er aan zitten te komen zodat er meer games beschikbaar komen voor WP.
Twee handen aan de controller en de telefoon op mijn schoot, lekker met de trein 😃.
Google afbeeldingen moga controller + enter was sneller geweest dan jouw reaktie. ;)

Een handige case om de 360 controller heen zodat je een moga achtige variant krijgt; yes please

[Reactie gewijzigd door xxxneoxxx op 24 juli 2024 15:26]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.