Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

OS X 10.10 Yosemite Preview

Apple knoopt de Mac aan de iPhone

23-07-2014 • 15:00

189

Multipage-opmaak

Inleiding

OS X Yosemite MavericksBegin juni kondigde Apple OS X 10.10 Yosemite aan, de nieuwste versie van zijn OS voor desktops en laptops. Nieuw hierbij is dat Apple voor het eerst in zijn geschiedenis een publieke bèta houdt voor OS X. Voorheen konden alleen ontwikkelaars in een vroeg stadium aan de slag met het OS, maar vanaf 24 juli verstrekt Apple daarnaast testversies van de software aan de eerste miljoen gebruikers die zich hadden ingeschreven. Het concern hoopt zo feedback over stabiliteit en andere issues te krijgen om die glad te kunnen strijken voor de uiteindelijke release in de herfst.

Anders dan bij zijn voorganger Mavericks zijn er visueel enkele grote wijzigingen doorgevoerd, waarbij het OS meer in lijn wordt gebracht met de visuele stijl van iOS: dat betekent onder andere een plattere stijl, een nieuw lettertype en nieuwe iconen. De grootste sprongen maakt het bedrijf uit Cupertino echter op het gebied van de koppeling met datzelfde iOS.

Apple gelooft niet - in tegenstelling tot Microsoft - dat het moet werken aan één besturingssysteem dat op verschillende typen apparaten draait; OS X is puur bedoeld voor laptops en desktops. Wel snapt het bedrijf dat taken die je op een iOS- of OS X-apparaat uitvoert kunnen overlappen, waarbij het handig is als je een taak op één apparaat kunt beginnen en op een ander kunt afronden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een e-mail die je begint te schrijven op je iPhone, maar afmaakt op je laptop. Of een browsingsessie die je start op je desktop, waarna je op de bank met je iPad verdergaat.

Voor dat soort soepele overgangen moet OS X 10.10 Yosemite zorgen, dankzij een diepere integratie met iOS. Naast gebruiksgemak is het doel van Apple natuurlijk om zijn desktops en laptops aantrekkelijker te maken voor al die iPhone- en iPad-gebruikers. Want hoewel er enige groei in de het marktaandeel van iMacs en MacBooks te bespeuren valt, is duidelijk dat nog lang niet zoveel mensen de overstap naar de computers van Apple gemaakt hebben dan je op grond van de enorme populariteit van de smartphones en tablets van het bedrijf zou verwachten. Apple ziet hier duidelijk groeipotentieel, gezien ook de recente prijsverlaging van de MacBook Air en de introductie van een goedkoper iMac-model.

Tweakers keek alvast of Apple op de goede weg is met OS X Yosemite om bestaande gebruikers tevreden te stellen en nieuwe gebruikers te verwelkomen.

OS X Yosemite

De koppeling met iOS

Apple ContinuityHet idee achter het aan elkaar knoppen van iOS en OS X, of het combineren van functionaliteit, noemt Apple 'continuity'. De besturingssystemen moeten zo samen kunnen werken dat je moeiteloos van systeem moet kunnen wisselen, op die gebieden waar dat handig zou kunnen zijn. We hebben deze functionaliteit die aan de basis staan van continuity nog niet kunnen testen, dus moeten het doen met wat Apple ons heeft gedemonstreerd en wat er over gedocumenteerd is.

De basis voor continuity is iCloud en de gebruiker dient dan ook op elk Apple-apparaat ingelogd te zijn op zijn iCloud-account. Apple kent een nogal aarzelende start met zijn clouddiensten. MobileMe werd een flop en ook iCloud is nog geen onverdeeld succes, hoewel veel gebruikers het al inzetten voor het synchroniseren van contacten, afbeeldingen en mail tussen verschillende Apple-apparaten. Yosemite moet het platform een veel prominentere plek geven.

Zo krijgt iedere OS X-gebruiker standaard de iCloud Drive. Dit is Apples persoonlijke online opslag die in de Finder weergegeven wordt als virtuele drive. Hier kan de gebruiker allerlei bestanden opslaan en standaard zijn er mappen aanwezig voor bijvoorbeeld Keynote, Numbers, Pages en Teksteditor. Ook apps van derde partijen kunnen mappen aanmaken voor opslag van bestanden en de bedoeling is dat je de bestanden vanaf elk Apple-apparaat moet kunnen opvragen en opslaan. Wijzig je een spreadsheet op je iPad, dan wijzigt deze ook op je MacBook.

Apple OS X Yosemite iCloud Drive

Het verder gaan met een project op het ene apparaat, waar je bij het andere apparaat was gebleven, noemt Apple Handoff en dit principe wordt niet alleen toegepast op Office-documenten, maar ook op e-mail, tekeningen, agenda-items, contacten enzovoorts. Je kunt dus een e-mail beginnen te schrijven met je iPhone onderweg, maar deze direct verder typen op je MacBook, zodra je thuis bent. Ook kun je een webpagina openen op je laptop, en door op het Safari-icoontje te klikken op het lockscreen van je iPad, deze direct tevoorschijn toveren op je tablet om op de bank verder te kunnen browsen. Op OS X verschijnen de apps om verder te werken aan bestanden direct in de Dock of het alt-+-tab-overzicht, op iOS in het multitasking-overzicht of onderin het lockscreen. Delen van bestanden tussen Macs en iPhone of iPad moet straks overigens ook met AirDrop kunnen.

Apple OS X Yosemite continuityApple OS X Yosemite continuityApple OS X Yosemite continuity
Afbeeldingen afkomstig van Apple

Een handige feature is ook dat inkomende iPhone-gesprekken direct op je scherm getoond worden, zodat je kunt opnemen of weigeren, ook al is je telefoon niet binnen handbereik. Niet in alle omstandigheden zal dit ideaal werken, maar we kunnen ons voorstellen dat in sommige situaties dit praktisch kan zijn, bijvoorbeeld als je aan het werk bent en af en toe korte gesprekken moet voeren. Voor mobiele werkers is daarnaast handig dat de iPhone met iOS 8 op afstand als hotspot te activeren is met een Yosemite-systeem. Zo kun je met je MacBook onderweg online, zonder dat je fysiek je iPhone uit je tas hoeft te halen.

Apple OS X Yosemite bellenApple OS X Yosemite bellen
Afbeeldingen afkomstig van Apple

De iPhone of iPad met iOS 8 en de Mac-systemen met OS X Yosemite weten dat ze bij elkaar in de buurt zijn en maken automatisch met elkaar verbinding via het zuinige bluetooth 4.0 oftewel bluetooth LE. De bestandsoverdracht zelf verloopt via Apples eigen implementatie van Wifi Direct. Apparaten moeten dit dan ook wel ondersteunen om van Continuity gebruik te kunnen maken. Kort gezegd gaat het om iMacs vanaf 2012, MacBook Pro's vanaf 2012, MacBook Airs vanaf 2011 en Mac Mini's vanaf 2011.

We hebben de combinatie van Yosemite met de iDevices zoals gezegd nog niet zelf kunnen testen, maar het is door Apple wel aan ons gedemonstreerd. In die demo verliep alles natuurlijk soepel, maar hoe dat in de praktijk uitpakt moet nog blijken. Vrijwel alles waarmee Apple adverteert als onderdeel van Continuity is in principe mogelijk op Android en Windows, maar Apple lijkt een kant-en-klaar platform te kunnen bieden met relatief soepele overgangen van het ene naar het andere apparaat. Hierbij is het gesloten karakter van zowel OS X als iOS en de combinatie van eigen hard- en software in het voordeel van het concern uit Cupertino.

Uiterlijke veranderingen

Een van de belangrijkste, maar tegelijkertijd subtielere, aanpassingen is de overstap van lettertype Lucida Grande naar Helvetica Neue. Apple gebruikt Lucida Grande al sinds 1999 voor OS X, maar met de komst van Yosemite krijgen Mac-systemen hetzelfde font als de iPad en de iPhone. Aangezien je Helvetica zo'n beetje overal om je heen ziet tegenwoordig is het geen verrassende keuze van Apple, maar wel een logische.

OS X Mavericks homescreenOS X Yosemite homescreen

Het lettertype werkt met zijn dunne lijnen prima op schermen met hoge resolutie en het lijkt vrijwel de hele wereldbevolking aan te spreken. Op oude Mac-systemen, zoals MacBooks met resolutie van 1280x800 pixels, die Apple nog steeds verkoopt, zal het lettertype minder prettig aandoen, vooral bij het lezen van kleine letters. Het zorgt er in ieder geval wel voor dat de software over de gehele linie fris aandoet, en dit doet ons realiseren dat we op het oude lettertype eigenlijk wel uitgekeken waren.

OS X Mavericks lettertype

Lettertype Lucida Grande in OS X Mavericks

OS X Yosemite lettertype

Lettertype Helvetica Neue in OS X Yosemite

Opvallender zijn de wijzigingen aan de Dock. Bij OS X 10.5 Leopard voerde Apple een 3d-weergave van de Dock in en in de loop van de tijd werden de iconen steeds gedetailleerder. Daar is met de komst van Yosemite een einde aan gekomen. De Dock heeft nu een veel plattere weergave met eenvoudiger iconen, geheel in lijn met het ontwerp van iOS 7. Het driedimensionale oppervlak waar de iconen opstonden, heeft plaatsgemaakt voor een mat doorzichte vlakke achtergrond.

Veel iconen hebben een plattere, vereenvoudigde weergave gekregen, maar niet bij elk icoon is de ontwerpwijziging even groot. Zo zijn de wijzigingen van de Finder, Launchpad en Messages redelijk subtiel en zijn die van Mail en iTunes, althans in de beta, bijna ongewijzigd. Onder andere Voorvertoning, Photo Booth, en Keynote hebben compleet andere iconen gekregen. De iconen van Safari, FaceTime en Herinneringen komen nu vrijwel 1-op-1 overeen met die van iOS en ook voor de opvallende gekleurde bubbels van Game Center geldt dit.

OS X Mavericks Dock

Dock in OS X Mavericks

OS X Yosemite Dock

Dock in OS X Yosemite

Net als bij iOS 7 is de collectie iconen een beetje een ratjetoe geworden van enorm gestileerde varianten aan de ene kant, gedetailleerde afbeeldingen zoals Garagebands gitaar aan het andere uiterste en alles wat daar tussenin zit. Een beetje uniformiteit zou hier niet misstaan. Aan de andere kant zijn het natuurlijk 'maar' icoontjes en zorgen de updates er in ieder geval wel voor dat OS X opgefrist aanvoelt.

Het vlakke design strekt zich uit tot veel meer elementen. Zo zijn de kleine ronde rode, gele en groene knopjes, die OS X heeft voor het achtereenvolgens sluiten, minimaliseren en vergroten/verkleinen van vensters, nu effen in die kleuren. Ook de functionaliteit van de groene knop is aangepast: een klik zorgt nu voor een volledige schermweergave. De knop die daar voorheen voor zorgde en die rechts bovenin het venster zat, is verdwenen en vergroten/verkleinen is naar de dropdown-menu's verbannen. Volledige-vensterweergave werd waarschijnlijk toch al aanzienlijk meer gebruikt en krijgt nu de prominente positie op de juiste plek wat ons betreft.

OS X Mavericks Finder

Finder in OS X Mavericks

OS X Yosemite Finder

Finder in OS X Yosemite

Ook venster-items als die voor het delen van content, het aanpassen van de weergave en het plaatsen van tags zijn vereenvoudigd en waar Mavericks en voorgaande versies een ovaal invoerveld hadden voor zoeken, is dat bij Yosemite een rechthoekiger variant.

OS X Mavericks maakt al spaarzaam gebruik van doorschijnende vensters, zoals bij de dropdownmenu's en bij launchpad. In Yosemite is dat sterk uitgebreid naar andere vensterdelen. Het gebruik is in twee delen te onderscheiden: in Yosemite kunnen delen van vensters doorschijnend gemaakt worden om een indicatie te tonen van wat er zich achter het scherm bevindt. Dat is bijvoorbeeld het geval in het linkernavigatieveld van de Finder, waar de favoriete bestandslocaties, de apparaten en de tags van de gebruiker staan, en op de overzichts- en favorietenpagina van Safari.

Apple OS X Yosemite transparantieApple OS X Yosemite transparantie

Daarnaast zijn de knoppenbalk en linkerschermdelen bij enkele applicaties doorschijnend, maar niet bij alle. Bij Safari en Kaarten is dat bijvoorbeeld wel het geval. Het zorgt voor wat wazige kleurpatronen in de knoppenbalk bij het scrollen, waardoor het lijkt alsof de content erachterlangs schuift. Volgens Apple is het handig omdat je dan weet 'dat er meer te zien is dan alleen het gedeelte dat op dat moment zichtbaar is in je venster.' In de praktijk let je er nauwelijks op. Het is eyecandy die wij best kunnen waarderen, maar we kunnen ons voorstellen dat sommige gebruikers het uit willen schakelen. Helaas kan dat niet. Net als bij voorgaande OS X-versies is de transparantie van de menubalk wel te de-activeren, maar wat de doorschijning van de overige Apple-apps en software van derde partijen betreft, heb je geen keuze.

Nieuwe functionaliteit

Mavericks had nog de nieuwe apps iBooks en Kaarten en niet te vergeten werd iWork gratis voor het besturingssysteem. Wat nieuwe programma's betreft is het karig gesteld met Yosemite, maar wel zijn een paar bestaande applicaties onder handen genomen.

Spotlight: meer dan alleen zoeken op je systeem

Spotlight heeft een grote metamorfose ondergaan en waar de zoekfunctie tot nu toe tot een plekje in de rechterbovenhoek van de menubar veroordeeld was, krijgt Spotlight bij OS X 10.10 een prominente positie midden in het scherm. Die plek kan helaas niet aangepast worden: verslepen naar een minder opvallende positie aan de zijkanten is niet mogelijk in de bèta.

Apple OS X Yosemite Spotlight

De positie in het midden is niet toevallig gekozen: het stelt OS X in staat direct meer informatie te tonen dan de simpele lijst die tot nu toe gebruikelijk was bij zoekopdrachten. Waar de voorbeeldweergave bij OS X traditiegetrouw naast die resultatenlijst getoond werd, is er nu een geïntegreerde voorbeeldweergave. Dit maakt het scrollen door de resultaten en het bekijken van de verschillende items een stuk fijner en het oogt rustiger. Jammer is wel dat de venstergrootte van Spotlight niet is aan te passen.

De functionaliteit van Spotlight is uitgebreid. Naast de bestaande onderdelen op Mac-systemen die de app kan doorzoeken, zal Spotlight in het vervolg ook plekken op internet doorspitten en resultaten in de voorbeeldweergave tonen. Het programma zal bijvoorbeeld automatisch Wikipedia-lemma's tonen bij zoekresultaten, in plaats van alleen een linkje naar de encyclopedie.

Daarnaast heeft Apple bijvoorbeeld iTunes geïntegreerd zodat een zoekterm naar een nummer of film, direct informatie als tracklistings, beoordelingen, trailers en muziekvideo's oplevert, naast natuurlijk een link naar de internetwinkel. De werking lijkt nog niet helemaal uniform te verlopen: bij een zoektocht naar filmtitels vult Spotlight namen met iTunes-informatie keurig direct aan, maar bij zoeken naar band- of tracktitels gebeurt dit soms wel, soms alleen als de term 'itunes' bijgevoegd wordt en soms helemaal niet.

Apple OS X Yosemite SpotlightApple OS X Yosemite SpotlightApple OS X Yosemite Spotlight

Apples kaartendienst is eveneens onderdeel van Spotlight, zodat direct plattegronden en routes op te vragen zijn. Ook hierbij leveren zoektermen wisselende resultaten op. Een zoekterm als Amsterdam of Rotterdam bracht ons in eerste instantie alleen de Wikipedia-informatie, maar bij het zoeken naar veel andere steden, zoals Haarlem of Groningen, kregen we wel direct keurig de Kaarten-weergave. Op een later moment werden andere grote steden wel gevonden. Net als bij de integratie van iTunes waren de resultaten dus nogal inconsistent, maar waarschijnlijk is dit omdat het een beta betreft.

Apple OS X Yosemite Spotlight

Spotlight kan ook gebruikt worden om valuta om te rekenen en op termijn zullen resultaten met betrekking tot nieuws in de lijst komen te staan. Onduidelijk is nog op basis waarvan welke nieuwssites meegenomen worden. Apple werkt in ieder geval samen met Microsofts Bing voor resultaten. Een complete vervanging voor zoekmachines is Spotlight echter niet: de nieuwe functionaliteit kan soms handig zijn, maar je zal de functie toch vooral blijven gebruiken om items op je systeem te spotten.

Safari: flink onder handen genomen

Een tweede onderdeel dat aangepast is, betreft Safari. De browser heeft een plat, vereenvoudigd ontwerp gekregen. Onder andere de knoppen voor volgende en vorige en voor het delen van content, hebben een strakker design gekregen. Het invoerveld voor url's en zoektermen is een stuk kleiner geworden en ook de tabs zien er strakker, met minder schaduw, uit.

Nieuw is een overzichtsweergave van Favorieten, met een automatisch overzicht van veelbezochte sites, op een vergelijkbare manier als bij iOS. Die weergave krijg je als gebruiker niet alleen voorgeschoteld bij het openen van een nieuwe tab, maar ook bij het invoeren van een nieuwe url. Apple heeft zelf al twaalf sites gekozen die favoriet zouden moeten zijn en deze twee rijen van zes zie je elke keer zodra je een site wilt invoeren, dus het is zaak je eigen Favorieten zo snel mogelijk in te stellen.

Apple OS X Yosemite Safari

Safari heeft bij Yosemite een vernieuwde tab-weergave. In plaats van een horizontale voorbeeldweergave, waarbij je als gebruiker naar links en rechts moet scrollen tussen de sites, is er nu een grote overzichtspagina met tabs. Standaard toont Safari twaalf tabs in het overzicht en tabs van dezelfde pagina worden gebundeld, zodat een grote hoeveelheid tabs overzichtelijk weergegeven worden. Voor wie werkt met grote hoeveelheden openstaande tabs is de functie een uitkomst om sites terug te vinden.

Apple heeft net als bij Spotlight diensten als Kaarten, Wikipedia en iTunes geïntegreerd in het invoer- annex zoekveld van Safari. De browser toont bijvoorbeeld korte omschrijvingen uit Wikipedia-lemma's en beoordelingen van films. Net als bij Spotlight is het soms lastig te voorspellen welk resultaat voorrang krijgt.

Verder zijn er nog wat kleinere wijzigingen doorgevoerd bij Safari. Zo kan tegenwoordig de privacybewuste zoekmachine DuckDuckGo gebruikt worden om te zoeken, wordt html5 in plaats van Silverlight gebruikt voor Netflix en is er nu een private browsing-optie per tab in plaats voor voor de gehele browser, waarmee Safari weer in de pas loopt met de privémodus-mogelijkheden van concurrerende browsers. Safari zou ook opnieuw zuiniger zijn geworden en Apple zou de JavaScript-engine verbeterd hebben, maar dat hebben we nog niet kunnen testen.

Apple OS X Yosemite SafariApple OS X Yosemite SafariApple OS X Yosemite SafariApple OS X Yosemite SafariApple OS X Yosemite SafariApple OS X Yosemite Safari

Nu ook sms-en met Berichten

Een van de manieren waarop een laptop een aanvulling kan zijn op je mobiele telefoon is met instant-messaging. Apple heeft hiervoor zijn Berichten-app uitgebreid en de combinatie met iOS 8 moet straks voor synchronisatie van sms- en mms-berichten op iPhones en Mac-systemen zorgen. Je kunt dan dus sms-berichten lezen en sturen naar contacten zonder dat je je iPhone erbij hoeft te pakken.

In Berichten is het daarnaast mogelijk om een conversatie te houden met meerdere contacten tegelijk en deze gesprekken een naam geven om het overzichtelijk te houden. Ook heeft Berichten de mogelijkheden audio-boodschappen te versturen, die je kunt inspreken via de microfoon van bijvoorbeeld de laptop. Bestanden worden in amr-formaat voor spraakcompressie gestuurd naar ontvangers.

Apple OS X Yosemite BerichtenApple OS X Yosemite Berichten

'Vandaag' in Berichtencentrum

Met Mountain Lion in 2012 kreeg OS X een notificatiescherm, op te roepen door van buiten het trackpad naar binnen te vegen met twee vingers. Het notificatiecentrum moet nu zijn ruimte delen met 'vandaag': je kunt als gebruiker kiezen of de smalle verticale strook aan de zijkant de berichten van diverse apps toont, of de Vandaag-weergave met allerlei widgets die informatie geven die op de dag handig kan zijn, zoals de agenda, het weer, nieuws, de tijd, enzovoorts. Ontwikkelaars kunnen widgets maken voor de lijst en gebruikers kunnen deze uit de App Store halen. Het toevoegen of verwijderen van widgets gaat makkelijk en de volgorde is aan te passen. Widgets krijgen hiermee een bruikbaarder positie dan op het Dashboard: het oproepen met swipen en de smalle weergave maakt ze minder opdringerig en afleidend.

Apple OS X Yosemite vandaagApple OS X Yosemite vandaagApple OS X Yosemite vandaag

Mail: direct plaatjes bewerken

De belangrijkste toevoeging van Mail is de mogelijkheid om markeringen te maken bij afbeeldingen en documenten als pdf. Via een editingbalk kun je er bijvoorbeeld voor kiezen te tekenen op een jpeg-plaatje, tekst toe te voegen of enkele eenvoudige vormen zoals tekstballonnen te plaatsen. De mogelijkheden zijn eenvoudig, maar het aanpassen gaat snel en het kan in sommige gevallen efficiënt zijn, zoals bij het ondertekenen van documenten. Verder heeft Apple de maximale omvang van bijlagen vergroot naar 5GB.

Apple OS X Yosemite MailApple OS X Yosemite Mail

Voorlopige conclusie

OS X voelt met zijn nieuwe lettertype, icoontjes en transparante onderdelen in zijn geheel opgefrist en dat was eigenlijk ook wel weer eens nodig. De wijzigingen zijn niet zo radicaal als bij iOS 7 en de weerstand die die metamorfose bij sommige gebruikers opriep, zal niet zo gauw ontstaan bij Yosemite.

In plaats van nieuwe toepassingen toevoegen heeft Apple ervoor gekozen de functionaliteit van enkele bestaande apps uit te breiden. Vooral bij Safari pakt dat goed uit. De uitbreiding van Spotlight is aardig, maar de zoekresultaten van iTunes en Kaarten waren bij de beta wat inconsistent. Ook is het jammer dat de weergave van Spotlight niet aan te passen is en je niet voor bijvoorbeeld klassieke weergave kunt kiezen als je de plek in het midden te aanwezig vindt. Met zijn prominente plek in het midden en de uitgebreide functionaliteit moet het overigens vreemd lopen wil Spotlight niet in een toekomstige versie een soort Siri-integratie krijgen. Ook de toevoeging van het Vandaag-deel aan het Berichtencentrum is welkom; met zijn widgets kan de gebruiker hier zijn eigen snel op te roepen notificatiebalk met agenda-items en andere herinneringen van maken.

De grootste vernieuwing die Apple met Yosemite brengt is echter Continuity: het aan elkaar knopen van iOS en OS X om moeiteloos tussen apparaten te kunnen wisselen. Het wordt interessant om te zien of dit werkelijk zo soepel werkt als Apple belooft en hoe het hybride platform in het algemeen en de rol van iCloud daarbij in het bijzonder zich verder ontwikkelt. Apple lijkt meer dan andere partijen sterke troeven in handen te hebben om de voordelen van het combineren van mobiele en desktopplatformen uit te buiten. Of dat voldoende is om nieuwe gebruikers voor Mac-systemen aan te trekken en marktaandeel te winnen is een tweede.

Reacties (189)

189
178
143
7
0
13
Wijzig sortering
Spotlight zoekt dus voortaan zowel lokaal als op het internet. Als je zoekt naar een lokaal bestand wordt je zoekvraag automatisch ook (hoe? waar?) het internet op geslingerd.

Toen een dergelijke functie een aantal versies geleden in Ubuntu werd opgenomen ontstond er enorme ophef over de privacy-gevolgen. Dat leidde ertoe dat je de zoeken-op-internet-functie tegenwoordig eenvoudig kunt uitzetten.

Hoe zit dat in Yosemite?
In Yosemite zal Apple je bij het eerste gebruik van Spotlight een melding geven dat zoekresultaten naar het web gestuurd kunnen worden. Er is een knop "meer weten" met een A4tje aan uitleg over de functionaliteit en de privacy-gevoeligheid die hiermee gepaard gaat.

Alle zoekfuncties in Spotlight zijn ook volledig uit te zetten (zoeken op web, zoeken in maps, zoeken in IMDB, etc...)

Verder gebruikt Yosemite standaard Bing (kan uiteraard aangepast worden) en ondersteunen ze zowel in Spotlight als ook in Safari standaard de mogelijkheid om te switchen naar DuckDuckGo (deze hoef je dus niet handmatig toe te voegen, maar staat in de lijst naast Google en Bing).

Al met al lijkt me dit een prima manier om deze zoek functie te implementeren.

Wat privacy betreft heb ik het gevoel dat je bij Apple aan het goede adres bent. 100% privacy zal moeilijk te verkrijgen zijn, maar ze doen in ieder geval hun best om na te denken over privacy issues en de gebruiker zo goed mogelijk te informeren en keuzes te geven.

[Reactie gewijzigd door DJMurtz op 22 juli 2024 14:45]

Verschil met ubuntu was dat die het naar webshops ging pushen, dat is hier niet het geval.
"Vrijwel alles waarmee Apple adverteert als onderdeel van Continuity is in principe mogelijk op Android en Windows,"

Kan iemand mij helpen waarmee dit kan? Want chrome to phone is prettig, maar de 2 overige homebrews die ik geprobeerd heb, gebruiken meer klikken dan klikhierniet punt nl
Dat stuk vond ik ook al opmerkelijk:
Vrijwel alles waarmee Apple adverteert als onderdeel van Continuity is in principe mogelijk op Android en Windows, maar Apple lijkt een kant-en-klaar platform te kunnen bieden met relatief soepele overgangen van het ene naar het andere apparaat. Hierbij is het gesloten karakter van zowel OS X als iOS en de combinatie van eigen hard- en software in het voordeel van het concern uit Cupertino.
Sinds wanneer is OS X gesloten? Het is in ieder geval meer open dan Windows, met een aantal stukken die zelfs Open Source zijn. Volgens mij is vooral het voordeel voor Apple dat ze het hard- en software in eigen hand hebben.

Zoals anderen ook al opgemerkt hebben hangt het statement dat vrijwel alles van Continuity ook met Android en Windows kan wel heel erg op het gebruik van 'vrijwel' en 'in principe'. Persoonlijk vind ik dat nogal een zwaktebod, het zit 'm juist in de details en uitwerking...

Ja, natuurlijk kun je Android of Windows ook teeteren, maar met Continuity gaat het net wat makkelijker. Vanzelf namelijk; als het werkt als geadverteerd switch je Mac automatisch tussen iPhone en Wifi indien voorradig. In dit geval zit het 'm in de details hoe makkelijk bruikbaar het is.

Net zo goed kun je natuurlijk een document in de Cloud editten op je smartphone en op je PC, tegelijkertijd biedt Apple nu een standaard manier aan om dit generiek op te lossen.
Use Handoff with favorite apps like Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Maps, Messages, Reminders, Calendar, and Contacts. And developers can build Handoff into their apps now, too.
Tenslotte is het doorschakelen van een inkomende oproep naar een pc voor mic en geluid heb ik nog niet gezien bij windows/Android, correct me if I am wrong... Hetzelfde voor het initiëren van een gesprek... Voor mij persoonlijk een van de minder interessante features; ik loop graag als ik telefoneer.... :)
Een aantal delen van het .NET framework zijn ook opensource onder de Apache 2.0 licentie. En Mono is open source software om Windows porgramma's te kunne draaien. Zo ver ik weet is er geen Open Source software dat OS X software kan draaien :)


http://webwereld.nl/devel...vig-deel--net-open-source
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mono_(software)
edit: typo

[Reactie gewijzigd door RagingPenguin op 22 juli 2024 14:45]

Kom je nu werkelijk met Mono als voorbeeld waarom Microsoft zo open is??? Een grotendeels door de OS community reverse-engineerd framework zodat je .Net op unix kunt draaien? Wist je trouwens dat Mono ook op OS X draait omdat het ook een UNIX is?

Hier een discussie op reddit over de bijdrages van Apple in OS:
http://www.reddit.com/r/l...he_open_source_community/
- Darwin: the kernel of Mac OS X. It includes the Mach-based kernel and the BSD API, among others.
- CoreFoundation: the base userland API (the higher level APIs, however, are proprietary). That includes a standard library for strings, collections, networking, and so on.
-Webkit: Apple took time to release their patches to KHTML, but then moved to a model where they collaborated to the community, upstreamed patches to KHTML, and were the main contributor of the fully open Webkit project for years. Google is now a major contributor as well.
- Bonjour: An implementation of the ZeroConf protocol, made by Apple.
- LLVM: As said in other comments, Apple jumped the LLVM/clang wagon early on, hired developers, and is now a major contributor. (IMHO, clang made possible to improve the Objective-C language more easily than with GCC, and that's why Apple contributed so much.)
l- ibdispatch: The implementation of the Grand Central Dispatch (GCD) API in C ; also comes with the required kernel patches. The runtime for blocks in C is also open-source — but now a part of LLVM.
- launchd: A launcher process for Unix system, that avoids daemons-hell.
- Apple Loseless Audio Codec: The loseless audio codec used by iTunes.
Je kunt in OS X X-Windows zaken gebruiken, maar dat is niet heel gebruikelijk:
https://en.wikipedia.org/wiki/X11.app
en http://support.apple.com/...locale=en_US&locale=en_US

Het komt er denk ik neer op de wat je gesloten vindt; wil je op jouw machine kunnen runnen wat je wilt, of wil je al je software ook op andere machines kunnen runnen. Het is waar dat er geen library is a la mono (zover ik weet) waarmee je OS X software die gebruik maakt van high level libraries op een windows of unix machine kunt runnen. Maar op OS X zelf heb je volgens mij geen beperkingen... (Mits je de gatekeeper uitzet.)
Kom je nu werkelijk met Mono als voorbeeld waarom Microsoft zo open is??? Een grotendeels door de OS community reverse-engineerd framework zodat je .Net op unix kunt draaien?
Omdat .NET voor een groot deel onder de Apache licentie is vrijgegeven heeft men Mono kunnen maken. Het bestaan van Mono is zeker wel een argument dat Windows niet zo gesloten is als veel mensen willen laten voorkomen.
Wist je trouwens dat Mono ook op OS X draait omdat het ook een UNIX is?
Wist jij dat je gewoon windows op je MAC mag draaien? Apple houd OS X gevangen binnen het eigen hardware platform, Windows mag je overal op gebruiken. Zie ook project Rotor om het .NET framework officieel te ondersteunen op FreeBSD.
Hier een discussie op reddit over de bijdrages van Apple in OS:
http://www.reddit.com/r/l...he_open_source_community/

[...]
Dat Apple bij draagt aan de software is niet meer als logisch. En het hoeft niet altijd goed te zijn dat een fabrikant zich tegen open source software aan bemoeid. Kijk maar wat een grip Google heeft op het 'open source' Andriod.
Je kunt in OS X X-Windows zaken gebruiken, maar dat is niet heel gebruikelijk:
https://en.wikipedia.org/wiki/X11.app
en http://support.apple.com/...locale=en_US&locale=en_US
Bootcamp is idd een stuk handiger als Windows software nodig hebt.
Het komt er denk ik neer op de wat je gesloten vindt; wil je op jouw machine kunnen runnen wat je wilt, of wil je al je software ook op andere machines kunnen runnen. Het is waar dat er geen library is a la mono (zover ik weet) waarmee je OS X software die gebruik maakt van high level libraries op een windows of unix machine kunt runnen. Maar op OS X zelf heb je volgens mij geen beperkingen... (Mits je de gatekeeper uitzet.)
helemaal mee eens.

[Reactie gewijzigd door RagingPenguin op 22 juli 2024 14:45]

In de praktijk is windows het meest gesloten OS, op .net na (wat buiten windows pas recenter iets bruikbaarder aan het worden is) zijn alle onderdelen closed source, API's zoals direct3d idem, terwijl de kernel en veel tools/userland spul op OSX gewoon OSS is (al is dat niet direct spul wat apple zelf maakt), idem voor webkit, wat misschien wel een fork is van khtml maar waar apple natuurlijk initieel wel redelijk wat aan heeft bijgedragen.

Ik vind het zelf ook maar magertjes op OSX maar dat neemt niet weg dat het in windows nog "erger" is kwa openheid.
Zo ver ik weet is er geen Open Source software dat OS X software kan draaien
Er wordt aan zoiets gewerkt met Darling, een soort Wine voor mac binaries op linux. Helaas nog lang niet volwassen maar het is een begin.

[Reactie gewijzigd door FvdM op 22 juli 2024 14:45]

[...]


Tenslotte is het doorschakelen van een inkomende oproep naar een pc voor mic en geluid heb ik nog niet gezien bij windows/Android, correct me if I am wrong... Hetzelfde voor het initiëren van een gesprek... Voor mij persoonlijk een van de minder interessante features; ik loop graag als ik telefoneer.... :)
Er zijn al wel wat integraties die in de buurt komen (MightyText) maar ik denk niet dat het onhandig zou zijn. Zelf maak ik ook de meeste kilometers bellend, maar als je in de auto zit en je wordt gebeld kun je even makkelijk bellen tijden het rijden met handsfree, zo zie ik de integratie hier dan ook. Net druk aan het ... en handsfree het gesprek afhandelen.
Ja, het "in principe" is het kernwoord. Je kan best op je telefoon een documentje beginnen schrijven, het saven in Skydrive/Google Drive/Dropbox, naar je PC gaan, Word opstarten en het document openen enzoverder. Hetzelfde met mail: save een nieuwe mail als draft en je kan hem openen met je mail client op Windows.

Wat Apple doet gaat een paar stappen verder: je hoeft helemaal niks te saven. Je bent op het typen aan je iPhone, legt hem aan de kant, gaat naar je MAC en met zo goed als 1 klik kan je aan je document verderwerken.

De "tegenstanders" van Apple zullen zeggen: niks nieuws, kon al. De "voorstanders" zullen zeggen dat Apple een bestaand iets zodanig fel verbetert heeft dat het innovatief genoemd mag worden.
Dan vind ik het een kansloze alinea ;)
Een beetje een rare vergelijking. Er wordt geen duidelijke focus gelegd op het gemak wat Apple hier toevoegt. Maargoed, dat zijn mijn 2 centen.

Bedankt pegox!
Tweakers zal tweakers niet zijn als niet iedere gelegenheid aangenomen wordt om MS er even positief bij te betrekken. Android en Windows heersen op WP. Apple moet altijd zwaarder bekritiseerd worden.
Android en Windows heersen op WP.
Volgens mij heerst alleen Windows op Windows Phone... Google doet goed haar best om er zo afwezig mogelijk te zijn
Is dat niet wat logisch? Gezien het geld wat ervoor betaald moet worden? Lijkt me vrij logisch dat je dan dus ook extra kritisch deze producten benaderd
Het werkt hetzelfde als in Google DOCs. Al begin jij op je chromebook een document, spreadsheat oid dan kan jer die gewoon sluiten(zonder op te slaan) en verder in de Drive app op je telefoon of op de Drive website. <- percies hetzelfde als op OS X.

Wat natuurlijk neit wegneemt dat het een handig principe is en dat Apple er goed aan heeft gedaan om het te implenteren :)
Het gaat mij meer om de mails en smsjes etc.
Een volledig document schrijf ik meestal niet tijdens wisseling van apparaten.

En ik kan al wel smsen via telefoon vanaf mn chromebook, maar geen lange berichten zo overnemen.
SMS kan idd niet, mail zit al in de Gmail webapp en de apps. Sluit een mail zonder te verzenden en hij gaat naar concepten waar je hem altijd weer kan vinden(zit in bijna elk mailprogramma, alleen moet je soms handmatig opslaan, iets wat bij Gmail niet hoeft)
Wat OS X/iOS anders maakt is dat er meteen een snelkoppelingen naar de taak waar je mee bezig was gemaakt wordt. Zo is de overgang naadloos en hoef je geen app of document op te starten, alleen op een knopje te drukken.
Anoniem: 300525 @n8n23 juli 2014 22:55
Dit is eigenlijk net zo onder Google Drive. Alleen hoeven er dan gelukkig geen snelkoppelingen aangemaakt te worden op het bureaublad. Drive is gewoon onder 'verkenner' te vinden. Syncen werkt (bij mij) feilloos.
Het is ook geen snelkoppeling zoals een icon op je desktop oid maar een notifocatie/shortcut (a la camera op homescreen) afhankelijk van de gebruikte app. Stel ik werk in pages, als ik dan naar ios of omgekeerd ga 'vraagt' het device of je verder wilt waar je was met je actieve app. Dit werkt dan voor alle apps die cross available zijn wat tegenwoordig een hoop is.
Een snelkoppeling is dan misschien ook niet zo goed verwoord. Het programma dat open staat op je iphone komt gewoon op je dock te staan. 1 klik en je kan verder doen.
Waar ik meer aan denk (maar ik zit nu te denken dat ik niet weet of Apple dat heeft/gaat krijgen) is de integratie als ChrometoPhone. Waarbij je dus klikt op je browser @ pc waardoor het gelijk op je telefoon opent.

dus ipv naar ander device en het concept (sms/email/whatever) opzoeken een knop die het automatisch opent op het andere device
Ongeveer zoiets is er al met de huidige Safari met iCloud Tabs, hoewel niet automatisch openen. Openstaande tabs van de mac kan je in iOS Safari vinden onderaan het tabs overzicht, in OSX Safari met de iCloud button in de toolbar.
Wat Apple doet gaat een paar stappen verder: je hoeft helemaal niks te saven. Je bent op het typen aan je iPhone, legt hem aan de kant, gaat naar je MAC en met zo goed als 1 klik kan je aan je document verderwerken.
Sorry, maar dat is exact hetzelfde als als dat Microsoft Office en Google Docs nu al enkele jaren doen.
Één klik. 1.
Word openen en go, automatisch opslaan doet de rest.
En dan nog het bestand en dan nog naar de regel die je aan het editen was. iOs/osx vraagt of je verder wilt waar je gebleven was en dan ben je meteen in dezelfde omgeving als je achterliet.
Microsoft Office toont ook waar je bezig was.
De enige reden is omdat het alleen op apple software werkt, waar alternatieven (vaak) crossplatform werken, dat is ook meteen waarom ik niet direct zo warm loop om maar meteen 10.9 naar 10.10 te upgraden: geen van de nieuwe features is voor mij een selling point.
Op zich wel interessant, echter ben ik benieuwd naar het data- en accuverbruik als deze synchronisatie constant aan staat, maar vooral de beveiliging.

Lijkt me wat onhandig als je op je Mac bezig bent met een belangrijk document en je kids/wederhelft op je telefoon spelen en per ongeluk iets verwijderen, of ze lezen/luisteren een gesprek mee wat eigenlijk niet de bedoeling is. Als iemand je telefoon steelt, kunnen ze dan ook bij al deze gegevens en op afstand je bestanden, berichten et al verwijderen of meelezen? Zal me er eens in gaan verdiepen, zou ik in elk geval wel graag willen weten.

Natuurlijk kan je zeggen dat dit een gebruikersfout is, maar als ouders claims gaan indienen omdat kinderen aankopen doen in apps, voorzie ik nog wel wat nodige stappen. Hoewel een simpele aan/uit functie al genoeg is :P

Verder heeft het voor mij persoonlijk een hoog gimmick gehalte en er zullen genoeg mensen zijn die gretig gebruik zullen maken van deze functie. Ik zou het voor mijn ouders erg fijn vinden als ze via de Mac hun berichten kunnen lezen en typen via bijvoorbeeld een Whatsapp oid. Ik zelf zie liever wat Microsoft van plan is - één OS voor verschillende systemen.

Als iemand zich nog de Ubuntu telefoon kan herinneren, waar je via een dock een full desktop experience zou krijgen... Nou, wie weet is dit wel een toekomstplan van Microsoft.

Hoe dan ook, alleen maar goed voor ons consumenten deze ontwikkelingen, ongeacht OS!
Opvallend dat ze die half doorschijnende windows introduceren. Iets dat in Vista ook al gedaan werd (als ik het goed heb), maar ik nooit echt als meerwaarde heb gezien. Ik vind het ook niet helemaal passen in het flat design van de rest van de GUI.
Voor de rest ziet er overigens allemaal prima uit. En de verder integratie met OS X lijkt me logisch in de huidige trend om de mobiele en desktop OS'en te verbinden.

[Reactie gewijzigd door marino_centrino op 22 juli 2024 14:45]

Tja, het ziet er allemaal wat zachter en minder "grijs" uit, wat wel weer een plus is.

Echt heel goed past het inderdaad niet bij "flat" design, maar ik denk dat dat misschien ook maar beter is. Een stuk prettiger voor de ogen dan b.v. het Microsoft metro menu.

Het lettertype vind ik persoonlijk een mooie vooruitgang. Ik had altijd een beetje het idee dat het wat "onscherp" was. Waarschijnlijk meer iets dat door de gradient in de balkjes werd veroorzaakt dan het lettertype zelf, maar van wat in nu gezien heb is HNeue prettiger duidelijker en compacter, alleen jammer dat ze b.v. in de bovenbalk het contrast wat omlaag hebben gegooid. (of anders, volgens mij is het ook transparant, ietsjes té transparant)

Maar goed, echt fan zal ik nooit worden, maar in mijn ogen is het wel een verbetering.
Nou ja, dat nieuwe font is heel mooi, maar vereist wel een behoorlijke PPI om echt uit de verf te komen, door de dunnen lijntjes. Iets dat op de mobiele devices (iPad, iPhone) dus logischer is dan voor de desktop, omdat daar hogere PPIs gehaald worden.
Maar dat had de vorige layout naar mijn mening ook... Als je de grijze balk met gradient op een sub 1080p scherm bekeek, werd het erg lelijk, en op sommige resoluties zelfs "onleesbaar" door de Aliasing van grijs/zwart van de lettertypes (maar goed, vooral een VM-issue, het OS hoort ook niet op 1280x800 enzo te draaien).

Hogere PPI maakt natuurlijk ieder lettertype mooier, maar op 1080 bevalt dit nieuwe lettertype mij in ieder geval beter dan wat ze voorheen deden. En het is natuurlijk een kwestie van tijd voordat 4K in wat grotere hoeveelheden beschikbaar is voor de desktop. Te gek voor woorden natuurlijk dat we tegenwoordig op een 5" scherm 2560x1440 hebben en op laptops van 15" 1366x768 om maar wat te noemen.
Ik draai Yosemite op mijn oude MacBook met 1280x800 en was ook 'bang' dat Helvetica Neue niet zo goed leesbaar zou zijn op niet-retina schermen. Maar het is perfect leesbaar, totaal geen problemen dus op oude Macs.
Je vergeet dat grootste deel van de nieuwe mac books die verkocht worden een retinascherm hebben.. mer 300PPI :)

Resolutie van een macbookPro 15" is momenteel met retina scherm 2880X1800.
Overdrijven is ook een vak. Het is 227 ppi op het 13-inch-model en 220 ppi op de 15-inch-versie.
Bron was van Wikipedia :)
Of het een plus is, is natuurlijk sterk afhankelijk van je eigen voorkeur.

Ik zou het op prijs gesteld hebben moesten ze de klassieke grijze OS-X interface behouden hebben, liefst met wat minder schaduwen en gradiënten. De semi-transparante zee van kleurtjes die iOS zo prominent naar voren schuift heeft me nooit bevallen en op een desktop zou ik me er nog meer aan storen.
Ik ben het helemaal met je eens dat ze de keuze aan de gebruiker hadden gelaten.

De oplossing om van de gradiënten van de transparantie af te komen is natuurlijk door een doodsaaie achtergrond te kiezen, bv 22% grijs om maar wat te noemen. Dat helpt natuurlijk niets wat betreft doorschijnende icoontjes, maar het is een begin om het geheel wat vlakker te krijgen.

Maar goed, waar je bij Windows en Gnome / KDE altijd de optie kreeg om ook gewoon de "classic" look weer in te schakelen, hebben MS & Apple beide dit over boord gegooid in hun recente OSsen. Jammer dat de gebruiker steeds minder te kiezen krijgt, maar goed.
Ik heb liever dat Apple zoch op één interface richt. Ik ben niet zo een voorstander van een twee of meer sporen beleid. Maar er komt ook een "dark mode" voor foto en video bewerking.

http://9to5mac.com/2014/0...-preview-3-to-developers/

Overigens heb ik me aangemeld voor de public beta, ben benieuwd.
https://appleseed.apple.com/sp/betaprogram/confirm

[Reactie gewijzigd door HummerHealey op 22 juli 2024 14:45]

Dat ze 1 interface gebruiken, hoeft natuurlijk niet meteen te betekenen dat de gebruiker niet gewoon mag kiezen tussen semi-transparant en solide. Ik zou helemaal gek worden van die kleuren die erdoorheen komen. Daarnaast is het niet consistent; maps en finder bijvoorbeeld: bij maps vind je een gedeelte van de map onder het navigatie gedeelte, maar bij finder hetgeen wat eronder zit. Het is enkel afleiding en voegt geen functionaliteit toe in mijn ogen. Het oogt rommelig.

Maar goed, ik heb dat probleem voorlopig niet, als Windows gebruiker voor de PC. Op mijn iPad heb ik alle poeha gewoon uitgezet. Het voegt werkelijk waar helemaal niets toe, imho.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 300525 op 22 juli 2024 14:45]

Ik zie net ook in die link van 9to5mac dat er een "translucent menu bar" optie is. Dus voorlopig lijkt het dat je dat in ieder geval kan afzetten.
Natuurlijk makkelijk op te lossen met een donkere/effen achtergrond.

Was als reactie op de review (en wellicht relevant) ook nog benieuwd naar de 'dark' modus. Werkt dat–@redactie–ook op de vesters of blijft het beperkt tot de menubalk?
Een stuk prettiger voor de ogen dan b.v. het Microsoft metro menu
Dat is en blijft een kwestie van smaak. Ik vind de Modern UI (Metro) een stuk rustiger dan de "Intertoys" interface van OSX en iOS. Al die overbodige opschmuck leidt alleen maar af van de taken die je wil doen, imo.
Nou, laten we dan maar weer terug gaan naar de Hercules monochrome schermen uit de jaren '80 :P Ik snap best dat de nieuwe designtrend gericht is op eenvoud om grote hoeveelheden informatie zonder te veel drukte te presenteren, maar het moet niet doorslaan. Straks zitten we met schitterende schermen en dikke videokaarten, en user interfaces die zo spartaans zijn als Windows in 1985 :P
Mja, inderdaad... Voor mij is de "pinned" kleine icoontjes (collapse when full) Windows 7 werkbalk met een windows key veel prettiger werken dan met Modern UI.
Daarnaast verkies ik toch nog steeds Gnome 3 voor productiviteit, maar in de praktijk werk ik toch een stuk minder in die omgeving.

Win 8 is naar mijn mening voor de diehard keyboard (primair) en muis gebruiker nog steeds een behoorlijke achteruitgang. Juist onnodige opsmuck en inconsistentie in weergaves. Vooral voor Server 2012 vind ik Modern UI echt een bizarre keuze.

Want over onnodige opsmuck gesproken, die "twirls" standaard in Modern UI zijn echt bizar lelijk en overbodig. Altijd snel naar één kleur en geen extra graphics veranderen die hap. En al die scrollende widgets weg, echt functioneel zijn ze namelijk niet.
Geef mij liever de Win 7 / Vista desktop Widgets terug. (nee geen grap)
Gelukkig hoef je bij Windows 8.1 nooit in de Metro UI te komen, en is deze in Windows 9 helemaal weg.
Dat eerste is waar. Waar je dat laatste vandaan haalt weet ik niet. Bron?
Het is niet zozeer dat glimmende Web 2.0 gedoe van Vista wat je ziet, maar een content-centric interface (zoals Google nu ook gaat doen met hun nieuwe material design) die steeds minder niet-content laat zien en steeds meer controls als 'toevallige' overlay over je content laat worden.

Wat in Vista voornamelijk gedaan werd was met (kartelige) rondingen en schaduwen, doorzichtige panelen en shiny effecten alles 'leuker' maken. Dat is natuurlijk niet hetzelfde :p In Windows 8 heeft Microsoft dat weer grotendeels teruggedraaid, meer dan in Windows 7. Het verschil is wel dat in Windows 8 de controls en de content vaker compleet buiten beeld vallen, en dat is wat Apple en Google niet doen.
Het verschil is wel dat in Windows 8 de controls en de content vaker compleet buiten beeld vallen
Dat is juist de opzet van de Modern UI; bedieningselementen en secties binnen apps in een horizontale interface waarin je net goed kan zien wat er rechts of links van je huidige venster zit. Een effectief en bewezen goed systeem wat vooral voor touchscreens zeer prettig functioneert.
Ik zeg ook niet dat dat niet de opzet is ;) Ik zeg dat het anders is dan de andere twee grote spelers op het moment.

maar gezien je avatar denk ik dat je het als een aanval zag

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 22 juli 2024 14:45]

Nee hoor geen aanval ;) Een beschaafde discussie is altijd welkom.
Als je het hebt over UI's is smaak hetgeen wat niet 'meetbaar' beter of slechter is. Maar persoonlijk ervaar ik de consistentie van de Modern UI over de gehele MSFT productlijn als zeer werkbaar en prettig. Iets wat ik van iOS en OSX, maar ook van Android niet kan zeggen. Ik ben die saaie icoontjes zat en de innovatieve manier hoe Microsoft de UI opnieuw heeft uitgevonden vind ik zeer welkom in deze iOS/Android wereld van de iconengrids :)
Flat UI past al helemaal niet bij Apple, ik vind het dan ook een teleurstellend iets (achteruitgang, ze maken iets wat er al jaren goed uitzag ineens lelijk alsof erin eens web programmeur een OS gui ontwerpen ... zeer foute keuze).

Doorschijnend kan al jaren met zowel windows als OSX alleen vergt het nogal rekenkracht het zou meerwaarde kunnen hebben afhankelijk van de toepassing.

Ik weet niet wat het probleem is met die OS-designers bij al die bedrijven is ineens ... maar aub opzoute met die flat-troep :Y)
Achteruitgang? Ben ik het niet mee eens; vergelijk eens iOS 6 met 7 op deze afbeelding; de oude stijl lijkt tegenwoordig wat op Geocities met z'n koddige ballonnetjes en dergelijke.
Ja dan is 7 achteruitgang.
Ik wil geen web-design over een OS heen, het zijn geen websites.
Vind je iOS 7 serieus minder praktisch dan iOS6?
Vista was transparent en dit is doorschijnendheid (translucent) :P . Ik begrijp de nieuwe ontwerpkeuzes van Apple wel. Apple producten zijn vaak van glas en metaal en deze elementen zie je in de gui ook overal in terug. Ze willen de glazen retina schermen extra benadrukken door glaseffecten toe te voegen.
Het is logisch, maar ook jammer, dat bedrijven zoveel gebruik maken van vendor lock-in. Er zijn namelijk gigantisch veel mensen met een combinatie van Windows, Apple en Google producten, die daardoor maar half gebruik kunnen maken van de mogelijkheden.
Anoniem: 120693 @Framoes23 juli 2014 16:22
Ik gebruik Apple, Google, Windows maar merk eigenlijk weinig van vendor locking tegenwoordig. Alles praat prima met elkaar, file formaten zijn al 10 jaar amper een probleem meer, etc.

Welke helft van de mogelijkheden mis je? De helft is namelijk nogal wat!
Ik gebruik OSX en Android en ondanks dat een deel van de diensten op beide systemen werkt, moet je voor sommige diensten nogal omslachtig te werk gaan.

Onder andere synchronisatie lijkt mij een vrij belangrijk onderdeel en dat gaat via iCloud/google account/windows account(?). Je moet daarnaast ook voor elk systeem apps/programma's vinden, als dezelfde apps al voor elk systeem te krijgen zijn.

Maar half gebruik maken was natuurlijk gechargeerd, maar je snapt dat het niet ideaal is als bedrijven proberen om je zoveel mogelijk van hun producten en diensten te laten gebruiken.
Sychronisatie van wat? bestanden kan je beste via een platform onafhankelijke dienst doen zoals dropbox. Contacten en agenda via exhange(of Google, dat werkt naar mijn ervaringen ook probleemloos) Instellingen synchroniseren word wel een beetje moeilijk tussen verschillende OSen.
Notificaties, (wifi)wachtwoorden, muziek, foto's, contacten, instellingen (bookmarks, geschiedenis...)

Nu heb ik een iPhone en kan dat allemaal via Apple (iCloud). Daarvoor had ik een HTC en moest het via Gmail, HTC Sync en Dropbox en een app voor wachtwoorden (naam vergeten). Notificaties kon ik helemaal niet synchroniseren met mijn macbook. Toch fijn dat alles via één service in sync is.

Ik gebruik Gmail als backup voor contacten, gezien er altijd een kas is dat ik in de toekomst weer overstap op Android o.i.d.

Waarom zou ik alles via individuele diensten willen doen?
Omdat de individuele diensten allemaal / meestal crossplatform zijn; de Apple systemen werken (volgens mij, ik gebruik ze niet) allemaal goed samen, maar je zit wel aan Apple vast. Als Android telefoons over een jaar ineens veel beter zijn dan Apple dan zul je naar alternatieven zoeken - en ik betwijfel of er iCloud integratie komt voor Android of Windows.
In Windows Phone 8.1 kun je al een iCloud account toevoegen. En gezien Microsoft een product en services gecentreerd bedrijf is geworden, zal het me niets verbazen als dit in de nabije toekomst nog meer geïntegreerd gaat worden...
bestanden kan je beste via een platform onafhankelijke dienst doen zoals dropbox.
Dropbox is het nieuwe Flickr. Geweldig toen de concurrentie nog niets beters had (ok, uitgezonderd Skydrive), maar zodra men het ging integreren (Picasa, OneDrive, iPhoto) was het na een paar jaar over en sluiten, op een paar die-hards van het eerste uur na. Idem met Firefox, dat een paar jaar populair is geweest, totdat Apple, Google en Microsoft hun zaakjes weer op orde hadden.
Dat heeft alles te maken met dat bedrijven graag willen dat je je data op hun cloud opslaat.
Ik doe niet mee aan die flauwekul, daarvoor heb ik externe harde schijven. Veiliger, sneller en goedkoper.
Het is van de zotte dat je iCloud (dus een internet verbinding) moet hebben om je Mac en je iDevice lokaal binnen een netwerk te laten synchroniseren.

Synchroniseren van bestanden gaat prima over een standaard protocol zoals SMB (OSX, Android, Ubuntu, Windows). Contacten en dergelijke doe ik niks aan veel te spionagegevoelig.

Op mijn Mac heb ik al die onzin als iCloud, Twitter, Facebook, notificaties uitgezet.

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 22 juli 2024 14:45]

Volledig mee eens, ben erg tevreden met OS X, maar zou toch graag alles in sync hebben met mijn Android toestel. Contacten en agenda synchroniseren op zich prima met gmail, maar voor prettige synchronisatie van e-mail, taken en notities, gebruik ik toch de browser variant.

Ik begrijp dat de verschillende merken graag hun eigen producten willen promoten, maar als alle synchronisatie via universele standaarden kon, zou dat echt super zijn.
Anoniem: 40104 @Framoes24 juli 2014 14:14
Het is specifiek jammer dat iCloud niet meer opensource of meer toegankelijk is voor andere partijen. Je bent nu 100% gebonden aan Apple en hun servers en er zijn geen mogelijkheden om of je eigen iCloud dienst te draaien of het onder te brengen bij een andere partij dan Apple. Wat mij betreft zou een stukje regulatie daar gepast zijn, al is het enkel om het meer open te laten maken.
Ik hoop dat ze eindelijk de ondersteuning voor MS Exchange verbeteren.
Erger me er dagelijks aan dat het zolang duurt voordat Apple Mail me mailbox synct.
Voor een klant moest ik ook met Exchange aan de bak. Daarvoor heb ik MS Office met Outlook op mijn Mac staan. Dat Outlook lijkt wonderlijk genoeg zelfs stabieler te werken dan de Windows versie. Apple Mail is sowieso een pakket dat best een update mag krijgen, denk aan de beroerde GMail integratie: is dat nu, out of the box, beter met Yosemite?
Nope, nog steeds waardeloos.
Ik werk zelf al een tijdje met Airmail en dat werkt ook prima, maar daar kun je dan weer geen filters bij instellen om mail in mappen te krijgen.

Office als pakket an sich werkt mijns inziens op OSX echt waardeloos. Het voelt aan alsof je met Office 2003 zit te werken. Hoog tijd voor een update

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 14:45]

folders om mailtjes in te bewaren kan wel in airmail hoor,
dat doe ik met rules
Dan mag je mij uitleggen hoe ik op basis van emailadres of onderwerp een mailtje kan verplaatsen naar een subfolder
Als je je items onder de 4000 houdt in je inbox van Outlook 2011, wordt ie een stukje vlotter.
Dus ook geen Subfolders in je inbox, maar alleen direct onder je account[naam], zelfde level als je inbox. 8-)
Ik gebruik de imap functie van mail met een exchange server of webmail dat is een stuk vlotter dan outlook.
Eigenlijk kijk ik maar naar 1 functie uit die er al had mogen inzitten en dat is airdrop naar een iOS toestel en omgedraaid.
Nu is het alsof je nog in het stenen tijdperk leeft met tussenstappen via naar jezelf mailen of dropbox (what year is this?).
Verder is het natuurlijk leuk om een verfrissing te krijgen van het design en wat extra functionaliteit (die dan niet gebruikt gaat worden - maar ach het is toch gratis).

Met Klumpke hierboven ben ik het eens. Die Exchange verloopt vrij brak met hotmail. Doe het liever via mijn iPad dan op mijn mac mails lezen.
Graag had ik ook een betere integratie gezien van de gmail account in de verschillende services (taken bv).
Want om eerlijk te zijn denk ik wel dat de overgrote meerderheid zijn email adres tegenwoordig op @gmail.com eindigt.
Als je een iPhone iOS toestel hebt ga je toch ook continuity en handoff gebruiken?

[Reactie gewijzigd door klonic op 22 juli 2024 14:45]

Ik heb geen iPhone.
Niet omdat ik een MBP en iPad heb dat ik een iPhone goed vind ;-). Deze vind ik (no offense) echt enorm slecht en zou ik nooit kopen.
De iPad vond ik altijd de betere tablet en de MBP wou ik gewoon eens testen na decennia van windows. Al heb ik geen voorkeur tussen windows 7/8 en OS X.
iTunes is bv ook zo een programma dat van mij in worst *** ever mag. Wordt echt nooit gebruikt.
Zo heeft iedereen zijn eigen prioriteiten lijst, updates in standby mode ophalen is in mijn ogen veel belangrijker dan airdrop.
Dat doet hij toch al. Bij mij installeert hij ze zelfs, mits hij aan het netsnoer hangt. Of ben ik nu mijzelf voor de gek aan het houden? :) Dit werkt overigens pas bij Macs met een bepaalde intel chipset geloof ik. Dus bij een oudere gaat dit nooit werken geloof ik.

Maar die Airdrop tussen iOS en OSX mag inderdaad wel komen ja. Ik ging er de eerste keer eigenlijk al vanuit dat dit werkte.

[Reactie gewijzigd door Huppol op 22 juli 2024 14:45]

Sorry, ik bedoelde niet zozeer een iPhone als wel een iOS device, dus ook dan ga je toch continuity en handoff gebruiken? ;)
Probeer Dukto eens, werkt op veel platforms via WiFi. Je moet wel binnen hetzelfde netwerk zitten.
FF een tip.
Als ik het goed heb staat iTunes bij jou tussen FaceTime en iBooks, onder in je balk!

Dit is misschien handiger dan telkens spotlight te openen en itunes in te moeten tiepen.
Ligt er maar net aan. In full screen apps is het Dock verborgen en cmd spatie... S a f enter is vaak een stuk sneller dan met de muis navigeren.
Heb jij nog geen Mavericks dan?
Dock overal beschikbaar, ook in Fullscreen!
FF 2 x naar beneden stuiteren ;)
Laat ze eerst maar weer de mogelijkheid om de plain text variant van een e-mail te laten zien bij een gemixt (html+plain) e-mailbericht terugbrengen in Mail, waarom ze dat eruit hebben gesloopt is mij een raadsel en het maakt debuggen van mailings een stuk lastiger...
Omdat, een techneut hier en daar uitgezonderd, werkelijk iemand daarop zit te wachten? (oftewel, als 95+% een feature niet nodig heeft, waarom zou je m erin laten zitten).
Om diezelfde reden kan je een groot gedeelte van de shellomgeving er ook wel uit slopen natuurlijk, die wordt door 95+% ook niet gebruikt. Het is een feature die in praktisch elke mail client zit, niet in de weg zat (de default was gewoon HTML mail) en goed werkte. Dan kan je natuurlijk iets als Thunderbird installeren, maar voorheen kon het dus zonder extra applicatie.

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 22 juli 2024 14:45]

Dat mis ik ook voor nieuwsbrieven met idiote opmaak of van die mensen die hun mails schrijven in Word compleet met alle lettertypen en kleuren die je je kan bedenken.
Ik vind het persoonlijk een mooie vooruitgang in zowel design als in functionaliteiten. Het huidige design van bijvoorbeeld de finder ziet er nogal gedateerd uit. Ook fijn dat de update weer gratis is.
Finder en "Activity Monitor" mogen ze wel eens aanpakken. Ik vind die toch ondermaats ivg
met Explorer en de nieuwe Task Manager(W7/8/8.1) of Process Explorer.
Nu ben ik bij windows 7 afgehaakt (Macbook van werkgever liet mij het licht zien) maar de activity monitor van OSX heb ik altijd een geweldig stuk software gevonden en in 10.10 vind ik hem meer dan voldoende, iets minder grafisch als ik zo de screenshots van windows 8 task manager mag geloven maar bijvoorbeeld:

CPU, gescheiden op System/User, aantal threads en processen
Geheugen, physical, virtual, compressed
Energie verbruik (hoe dan ook een erg mooie nieuwe feature)
Disk, Reads in/out per/s
Network op sent/received

en alles mooi te sorteren naar mijn idee meer dan voldoende info om te zien wat er zoal gebeurt op je machine
en als men dat nog niet voldoende is kan je met een simpele command in de terminal alles wat je wilt naar boven toveren :)
Ben persoonlijk een fan van htop maar daar mag ook aan gesleuteld worden (de / zoek functie lijkt op die van vim/less maar werkt niet goed (hetzelfde)).
ja inderdaad, helemaal mee eens :) D
Activity Monitor vind ik niet zo erg als ze die niet aanpakken, die gebruiken de meesten toch niet zo vaak / is meer een technische app.
Eerlijk gezegd vind ik OS X 10.9 (Mavericks) er toch beter uit zien!
Ik ben het met je eens, maar als ik de comments zo zie zijn we helaas in de minderheid.
Vooral de gradients uit de windows mis ik; in 10.10 ziet alles er wat mij betreft een beetje 'on-af' uit.
Het enigste wat ik minder vind is de dock(is iets te minimalistish met 1 kleur grijs) en de bonte verzameling iconen(1 stijl zou prttig zijn). Verder is eht IMO een hele verbetring, het lijkt nu tenminste niet meer op een combi van XP en Vista :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.