Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur audio en games

WildStar Review

Kom in beweging tijdens het vechten

Conclusie

WildStar doet verrassend weinig nieuws, maar tegelijkertijd verrassend veel goed. Er is lang aan de game gesleuteld, wat een opvallend solide resultaat oplevert. De game heeft een coherente grafische stijl, die goed aansluit bij de grappige verhalen die ontwikkelaar Carbine in de game vertelt. Het is echter wel een stijl waar je van moet houden, en bovendien is de game af en toe zo kleurrijk dat het in de weg staat tijdens het vechten. Dat vechten is gebaseerd op Telegraphs en het is de sterkste kant van de game, doordat het veel dynamischer is dan je gewend bent, zelfs van de concurrenten die al eerder met een vergelijkbaar systeem werkten.

Het bouwen van een eigen huis is ook een sterke kant van de game, vooral omdat er zoveel gameplay voortkomt uit het bouwen, aankleden en uitbreiden van je eigen huis. En er is toch al zoveel te doen met de normale quests, de quests die bij je path horen, de Challenges, de public events, de dungeons en nog veel meer. Voeg daarbij dat er ook in PvP erg veel te doen is, en je hebt een zeer complete mmog.

Er zijn kleine minpunten. De AI van de tegenstanders is wat afwachtend en Carbine maakt het hier en daar nodeloos ingewikkeld, zoals bij aanleren van een beroep. Ook de interface is niet altijd even duidelijk. Het zijn echter kleine kritiekpunten op een complexe en uitgebreide game. WildStar is een game met een goed gevoel voor humor en vooral erg veel afwisseling, waar je dus erg lang plezier van kunt hebben. Dat uitgever NCSoft je vraagt om een maandabonnement af te sluiten kan het aantal spelers echter drastisch beperken. Dat zou zonde zijn, want de game verdient het om gespeeld te worden.

Pluspunten

  • Vechten lekker actief
  • Veel afwisseling
  • Uiterlijk en humor
  • Huizen bouwen

Minpunten

  • Interface niet zo duidelijk
  • Kleurrijk uiterlijk zit soms in de weg
  • Systemen zijn soms te ingewikkeld
  • Maandabonnementen zijn uit

Eindoordeel

Tweakers zegt: goed!

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (142)

Wijzig sortering
Maandabonnementen zijn uit, vind ik persoonlijk totaal geen nadeel. Zowel betaalde als niet betaalde mmo's te spelen en moet zeggen dat ik free2play al heel erg beu ben. Je wordt gewoon constant door reclame overstelpt met nieuwe dingen die niets toevoegen aan de gameplay, En krijg vaak de indruk dat er meer tijd in het bouwen van de game rond het virtuele koophuis wordt gestoken dan andersom.

Er is trouwens ook nog een andere manier in wildstar om te betalen en dat is gewoon via ingame gold volgens het EVE-online abbonement. Vraag me af of de reviewer hier uberhaubt naar gekeken heeft.
Ik snap inderdaad ook niet waarom het maandelijkse abonnement als nadeel wordt weggezet, of zelfs als niet van deze tijd.

In een heleboel genres zal een maandelijks abonnement model inderdaad niet werken, voor MMORPG's ligt dat echter naar mijn mening een stuk anders. Dit zijn games die idealiter minimaal 5+ of zelfs 10+ jaar moeten lopen, met daarbij een goede stroom van content, onderhoud van de servers, een goede support staff. Om dat voorelkaar te krijgen moet een developer een goede, steady cashflow hebben en dit is vaak maar op een paar manieren te realiseren, of een maandelijkse subscription, of een goed gevulde (en vaak door draconische beperkingen noodzakelijk gemaakte) cashshop met al dan niet zware bezuinigingen op development of support.

Daarnaast wordt F2P bij veel MMORPG spelers geassocieerd met het falen van een game. Neem als voorbeeld (op bijv forums als dat van MMO-Champion maar ook op tweakers.net) dat wanneer een MMORPG uitkomt er gelijk threads of comments komen met de vraag hoe snel de game F2P zal gaan.

Ik heb nog geen F2P MMORPG gezien die kan meekomen met de Quality of Life, content en support van bijvoorbeeld een Game als WoW. Als Carbine in de hardcore niche (daar lijken ze zich op te richten voor zover ik gezien in interviews, developer comments e.d.) zich wil plaatsen naast WoW dan hebben ze ook geen miljoenen subs nodig. Zolang ze er maar 500k tot een miljoen voor langere tijd kunnen binden moet deze game met Sub model makkelijk een succes worden.
Hou er wel rekening mee dat toen WoW uitkwam dat F2P model eigenlijk alleen maar aanwezig was bij private servers. Maar ik baal er voornamelijk van het feit dat er geen trails zijn (je krijgt ze als je de game koopt), de beta stelde me erg teleur maar ik wil de game best wel een kans geven, alleen wil ik hem gewoon eerst even proberen.
http://www.mmo-champion.c...Guest-Pass-Request-Thread

kan je naar hartelust proberen. zo zijn er vast genoeg andere sites waar je pass keys kan krijgen.
Ik sluit met hiet helemaal bij aan. Het grootste voordeel vind ik dat je ook het aantal "kleine kinderen" hier mee beperkt. Vaak hoor je ook dat dit casual players tegen houd, maar ik steek als casual player liever geld in een MMO als wildstar dan dat ik een f2p game ga spelen.
Dat is natuurlijk een groot voordeel van een maandabo...

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 4 juli 2014 09:53]

Ja, en nee... Ik zou persoonlijk best willen betalen voor een MMO, maar ik heb gewoon te weinig tijd om te spelen... Gemiddeld 1 avond in de week een paar uutjes... Dan is het voor mij al snel onaantrekkelijk een maand abbo te kopen. Dit is ook de voornaamste reden voor mij geweest om te stoppen met WoW en zal ik wildstar ook niet snel gaan spelen. Wat ik persoonlijk liever zou zien is een timecard oid. waarbij je betaald voor de daarwerkelijke tijd die je speeld.
Daarnaast kan je natuurlijk altijd nog een goedkoper maand abbo aanhouden voor de mensen die wel regelmatig spelen en wat dan ook goedkoper is dan als je die uren los betaald...
Onaantrekkelijk zou ik het niet direct vinden. Vorige week toevallig nog naar de bioscoop geweest (een andere vorm van entertainment). Film was leuk, niets op aan te merken. Maar 1 kaartje, 1 rondje bier en wat te knagen later was ik wel 30 euro kwijt voor nog geen 2 uur entertainment. In dat perspectief vind ik dan het bedrag dat ik voor WoW betaal 12,99 (volgens mij kost wildstar hetzelfde) helemaal niet duur, zelfs niet in de perioden dat ik weinig speel (vakantie, feestdagen e.d.) want voor hetzelfde geld als 2 uur bioscoop kan ik 2 maand spelen wanneer ik wil (en kan).

[Reactie gewijzigd door Dennism op 4 juli 2014 09:29]

Daar heb je ook wel een punt, maar vergeet niet dat je ook nog 30-40 euro neer moet tikken voor de game zelf. Daarnaast is voor mij die ene dag ongeveer het enige moment om te kunnen gamen, waarbij ik dan ook nog eens een keuze moet maken wat ik dan zou gaan spelen + het feit dat ik er vaak genoeg niet aan toe kom.

Waar het voor mij dus meer op neer zou komen is dat ik waarschijnlijk iedere keer dat ik wil spelen eerst 12 euro moet dokken waarmee ik een maand zou kunnen spelen, maar eigenlijk maar 2-3 uurtjes van gebruik. En dat vind ik dan wel zonde van m'n geld. Zeker omdat er nog genoeg spellen op de plank liggen die ik gratis kan spelen (omdat ik deze al heb aangeschaft)

Waarom ik dat geld dan wel over zou hebben voor een keer naar de bios? Dat is inderdaad een goede vraag en heb ik niet direct een antwoord op... Toch voelt het voor mij anders...
Als je er rekensommen van maakt, is het vaak best wel te doen, zo'n maandabonnement, zelfs als je maar een paar uurtjes per week speelt. Laat zeggen dat je 5 uurtjes per week zou kunnen spelen, dat is ongeveer 22 uur per maand, waar je dan € 15 voor betaald, dat is ongeveer 68 cent per uur.

Moet je eens bedenken welke andere activiteiten je kunt doen voor 68 per uur, en je zal zien dat dat er niet zo heel veel zijn. En de waarde zal alleen maar beter worden, hoe meer je speelt (maar de keerzijde is natuurlijk wel dat als je weinig tijd hebt, je meer betaald per uur).

Ook als je dat vergelijkt met AAA titles die vaak €40-€60 zijn die je in 10 tot 20 uur vaak wel kan uitspelen, dat is dus sowieso al meer dan €2 per uur. Ja, die worden na verloop van tijd goedkoper, en als je een echt goede game hebt waar je 50+ uur in kan stoppen en je op een Steam sale kan kopen voor €5 (bijv. Skyrim tijdens een Steam sale) heb je natuurlijk wel een betere deal te pakken.

Maar al met al vind ik €15 per maand toch niet echt bijzonder veel voor wat je er voor terug krijgt.
ja want wow heeft geen kinderen of toxic community?
"Dat uitgever NCSoft je vraagt om een maandabonnement af te sluiten kan het aantal spelers echter drastisch beperken. Dat zou zonde zijn, want de game verdient het om gespeeld te worden."

Volgens mij is het niet zo dat je per sé niet abonnement hoeft af te sluiten. Ze hebben zelf een systeem ontwikkeld genaamd C.R.E.D.D. Met je in-game gold kun je C.R.E.D.D. (playtime) kopen bij gebruikers die per maand betalen. Soort van win-win sittuatie. (En het is ook op pre-paid kaart te koop).
Bron: http://www.wildstar-onlin.../features/business-model/

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door nalufrank op 4 juli 2014 08:17]

Ja, er is CREDD, maar wat SilverZeven al zegt, dan moet je behoorlijk veel spelen. Voor dat soort diehard spelers is een abo geen probleem. Voor de meer casual speler - toch de grootste groep - wellicht wel.
Daar ben ik het totaal niet mee eens. Zeker in het begin was CREDD erg goedkoop. Ik was zéér casual aan het levelen, deed er ruim 3 weken over om level 50 te worden, en had toen ik uiteindelijk level 50 was, had ik eigenlijk precies genoeg gold (of eigenlijk platinum - wat 100 gold is) om 1 CREDD te kopen. Zonder echt moeite te doen dus.

En zo merk ik dat wel meer, spelers die relatief casual zijn die gewoon CREDD kunnen kopen zonder er extra moeite voor te doen.

Het is wel zo dat na verloop van tijd de CREDD duurder zal worden (in platinum / gold), omdat er meer level 50 spelers zullen komen met meer platinum, dus tegen die tijd zal het moeilijker worden voor nieuwe spelers om in te stappen met CREDD.
Ja maar je hoeft geen glazen bol te hebben om te bedenken dat de game economy nu nog bijzonder jong is en geen enkele speler veel geld heeft. Sterker nog, door het kopen van CREDD zo vroeg in de game benadeel je jezelf als speler in die economie en zal het aardig simpel zijn voor early adopters die wel een abo hebben om de economie danig te verneuken voor de spelers zonder abo. Er is een enorm verschil in de beschikbare middelen en dat zal alleen nog maar groter worden.

Verder word je zo ook de game ingezogen. Ga jij stoppen na een paar honderd uur op ingekochte speeltijd het eindpunt te hebben bereikt? Ik denk het niet namelijk.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 4 juli 2014 17:30]

Imo kan je het heel goed vergelijken met EVE online. Daar moet je geloof ik iets van 7 uur farmen om genoeg te verdienen voor plex.
In WS verdien je trouwens praktisch overal een behoorlijke hoeveelheid geld. Nadat je lvl50 hebt bereikt ga je Elder Points (EP) verdienen IPV XP. Als je genoeg EP hebt verdien je 1 Elder Gem (EG). Met die elder gems kan je een aantal dingen kopen (flair, sterke endgame wapens (die eerst unlocked moeten worden) en dingen die je sterker maken). Je kan maximaal 140 elder gems per week verdienen.
Nu komt het interresante: zodra je aan die 140 gems zit, word alle XP die je verdient omgezet in geld.
Je verdient dus eerst XP om te LVLen naar 50, dan EP tot je 140 EG hebt, en dan geld.
Dat betekent dat je vrij gemakkelijk geld verdient; met een aantal gemakkelijk te regelen boosts en guild perks etc zit je zo aan de 20% extra XP (en dus meer geld). Voeg daar resting bonus aan toe en je krijgt een hoop centen elke keer dat je XP verdient.

Je verdient dus een hoop geld zonder ooit echt te hoeven te farmen. CREDD is niet iets waar je een hoop tijd in hoeft te steken, hooguit betekent het dat je je wat minder runes/meubilair/andere extra's kan veroorloven.
Eve online hanteert dat systeem al jaren (plex). Na een tijdje zijn er zoveel CREDDS in de omloop dat er vanity items,mounts ect worden aangeboden voor CREDD. En dan worden ze gewild en dus prijzig.

Echter met de hoeveelheid botters die ik al was tegengekomen, verwacht ik daar niet veel goeds van.

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 5 juli 2014 02:45]

Ik vind het sowieso een vreemde zin, alsof een commercieel bedrijf geintreseerd is in spelers waar ze niets aan verdienen.

Waarom haalt tweakers niet alle advertenties weg? Die zouden ook mensen kunnen weerhouden om de site te bezoeken, of verdienen de artikelen hier het niet om gelezen te worden?
Deze mensen kopen CREDDS van spelers die deze gekocht hebben van NCSoft dus indirect verdiend men wel aan deze mensen. En degene die ze verkoopt hoeft niet te farmen (of nog erger zich tot goldfarmers te wenden) om aan zijn Plats te komen.

Ik heb vrij fanatiek geraid in Wow en het grootste probleem vond ik het doodsaaie farmen van mats om te verkopen of om flasks en food te maken.

/edit typo

[Reactie gewijzigd door NotoriousBAS op 4 juli 2014 12:02]

Als ik een bar run en vrouwen gratis drankjes geef, dan doe ik dit niet omdat ik vrouwen zo lief vind maar dat ik weet dat ik met veel vrouwen in de tent mannen 3x zoveel kan laten betalen voor een drankje.

Uiteindelijk gaat het me om de centen. Jij als lelijke onaantrekkelijke man zal geen gratis drankje krijgen, er is geen bedrijf dat er op zit te wachten jouw gratis dingen te geven.

Een spellen bedrijf moet geld verdienen, hoe je het ook inkleedt, uiteindelijk zal ieder bedrijf rechts of linksom geld moeten verdienen.

Zie een site als slashdot, heeft relklame voor lezers om geld te verdienen, maar als je goed commentaar geeft, mag je de advertenties uitzetten. Dit doen ze NIET omdat ze mij zo aardig vinden maar omdat goede commentaren meer lezers aantrekt die WEL reclame te zien krijgen.

F2P gaming werkt hetzelfde, JIJ levert geld op (of direct of indirect door betalende spelers aan te trekken of door met betalende spelers samen te spelen. Maar totale free loaders zijn NIET interessant.

Er zijn genoeg rapportages geweest over hoe F2P spellen makers werken. Dat slechts een klein percentage koopt, de rest van de spelers zijn alleen wat waard als reclame borden.

Het is net als bij facebook, als je niet de koper bent, dan ben je het produkt. Hoe dan ook, er moet geld aan je verdient worden.
Ja en de mannen zijn de mensen die Credds verkopen (en dus dubbel betalen) en de vrouwen degenen die ze kopen voor ingame geld: Je bevestigt mijn punt naar mijn mening.

Mensen die weinig tijd hebben/willen spenderen, investeren meer geld en de andere partij meer tijd.
Kennelijk is NCSoft geïnteresseerd in spelers waar ze niets aan verdienen...
Dit klopt wel, maar als het goed is kunnen alleen spelers die behoorlijk veel tijd in de game stoppen genoeg goud verdienen om CREDD te kopen...

Ben overigens benieuwd hoe het CREDD kopen/verkopen verhaal uitpakt, of het daadwerkelijk gold-selling zal tegengaan.

[Reactie gewijzigd door SilverZeven op 4 juli 2014 08:26]

Kan zeggen dat er nog genoeg gold spam is ;)

Laat ons zeggen dat CREDD en veiligere manier is om aan gold te komen, dan dat je het zou kopen bij de gold spammers.

Ikzelf hou mijn CREDD nog héél even vast, en dan verkoop ik die ingame ^^
Maandje gespeeld, echter ligt hij nu weer stof te happen. Het spel zelf is erg goed, netjes afgemaakt en leuk om te spelen. Echter is het wel weer het standaard MMO concept wat Blizzard al een keer vervolmaakt heeft. De cartoon setting houdt mij ook tegen om goed in het spel te komen.

Goed spel, goede kwaliteit, alleen weinig vernieuwend. Voor mensen die MMO's nog niet grijs hebben gespeeld aan te raden, uberhaupt aan te raden als de stijl je aanstaat.
Het probleem is dat het businessmodel gewoon verouderd is.

Ze hebben een betere WoW gemaakt, maar niemand geeft daar nog om.
Het is juist geen betere wow, daarom zullen ze moeite hebben.
Ze richten zich met endgame op dat gedeelte van de spelers wat zaken als attunements als hardcore ziet, en dat is slechts een klein gedeelte van de potentiele spelersgroep, kunstmatig gated content is een verouderd model, niet het abonnements gedeelte.
Niemand geeft nog om WoW?
Ik ken er nog genoeg die het spelen, en zeker zodra Warlords of Draenor uitkomt..
Hij doelt denk ik op Wildstar. Hij bedoelt dat de betaalde MMO op zijn retour is.
"Voor mensen die MMO's nog niet grijs hebben gespeeld aan te raden, uberhaupt aan te raden als de stijl je aanstaat."

Mooi gezegd :)
Sowieso de 17 mensen die bij Blizzard weg gegaan zijn wilden andere dingen toevoegen in WoW, Dit werd niet toegestaan door Blizzard. Daarom zijn ze weg gegaan omdat ze zelf dachten dat ze veel meer uit een MMO konden halen, vandaar dat ze een eigen studio opgericht hebben en Wildstar zijn gaan ontwikkelen.

Wat ik ook mis in de review is : Addons gebruik?
Dit werkt ook met Curse en kan je addons installeren via hun voor Wildstar.
Dungeons, Adventures en Shiphand toelichtingen nog maar te zwijgen dat er ook 20 man raids zijn.

Patch content gerelateerd:
Elke maand komen er balances mbt classes / gameplay.
Carbine heeft al gezegd dat ze voor minimaal 6 maanden aan content al hebben liggen dus niet wat nog gemaakt moet worden.
Hun zin was: je betaald maandelijks voor een game dan verwacht je ook regelmatig updates en niet 1x in de 6 maanden of jaar.

Community gericht:
Elke week is er wel een stream cast op twitch van wildstar zelf met allemaal inside info met wat ze van plan zijn of ze geven subtiele hints af wat er gaat komen. En beantwoorden vragen van de chat / twitter. Ook op de forums luisteren / lezen ze wat de community zegt. En nemen die opmerkingen of kritieken mee.

Verder in mij geval is Wildstar sinds een HELE lange tijd weer een interessante MMO.
Welke met het C.R.E.D.D ook niet te vergeten voor de actievere spelers ook nog aanwezig is goed werkt. Dungeons zijn leuk de Paths zijn zeker niet saai welke zelf ook nog aparte skills bijdragen
(een te summonen kampvuur craftingtable of mailbox oa als settler, en dit verschild per path wat je kan doen.)

Je koopt een eigen stuk land waar je creatief kan zijn (een persoon heeft is een complete piano gebouwd van 700+ onderdelen) of gewoon lekker je eigen bloempjes op kweekt. Nog maar te zwijgen over de mounts welke onderverdeelt zijn in motoren, dieren, hoverboards of hamster hardloop bal en veel meer + customization van de mounts zelf. En als je daar nog flauw van bent kan je je gear verschillende kostuums qua looks en kleuren met de gevonden / gekochte dye die je vind van samurai tot monk to ninja to octopus to weet ik wat nog meer.

(ps Welk spel als mmo heeft zo een goede launch gehad als Wildstar?)
(een persoon heeft is een complete piano gebouwd van 700+ onderdelen)
Uhm, deze?
Dat is "gewoon" een plug die je kant en klaar kan inzetten, "no assembly required".
700+ is ook onmogelijk trouwens, je kan maximaal 300 decor items plaatsen.
Deze piano :) : https://www.youtube.com/watch?v=8gvq_LHLBsE

Dit was tevens gemaakt in de beta.

[Reactie gewijzigd door Harmisol op 6 juli 2014 22:23]

"Dat uitgever NCSoft je vraagt om een maandabonnement af te sluiten kan het aantal spelers echter drastisch beperken."

Alsjeblieft zeg... wie zegt dat maandabonnement uit zijn?
Dat een reviewer op tweakers dat vind dat zegt nog niet dat het zo is, dit spel heeft trouwens van bijna alle vormen van een abonnement wel het beste, net zoals in EVE.

Ook vraag ik me af of deze reviewer het spel wel genoeg heeft gespeeld.

"Dat vechten is gebaseerd op Telegraphs en het is de sterkste kant van de game"

Er zijn genoeg meldingen op het forum en wat je zult het zelf ook meemaken als je het spel wat langer speelt, dat die telegraphs alles behalve goed werken.
Juist. Ik denk ook niet dat het het aantal spelers zal beperken. Gewoon een vast bedrag en geen gekloot met ingame aankopen. Past mij, en velen met mij, veel beter.
Ik speel dit spel nu een maand.
Dit spel heeft gewoon ALLES.

Waarom vind ik dat?
Er is zoveel te doen dat het niet eens meer om het levelen gaat in dit spel.
De quest story lines zijn geniaal leuk en gaaf in elkaar gezet. Als je een quest line voltooid krijg je daar een mooie tittel voor.
Ik ben pas level 24 en kan al kiezen uit 25 verschillende titels (nee geen sarcasme).

Wat je ook mooi kan doen in dit spel is het aanpassen van je gear looks (outfits)
Door dys te vinden kan je je kleding kleuren zoals jij wilt, en het mooiste is nog je kan ook alleen bepaalde delen kleuren, bijvoorbeeld de touwtjes in je kleding paars maken en de knoop van je riem goud. Je kraag goud met een witte rand of zwart met een witte rand. Ligt er aan wat voor kleuren dye je vind/hebt.

Ook kan je je mounts aanpassen, je kan er bijvoorbeeld een grote stereo installatie opzetten of versieren met lapjes. Wapens erop zetten? Geen probleem! nja geen probleem je moet het wel even vinden. (wapens zijn wel passief en kunnen dus niet gebruikt worden ;)

Housing, ook hier kan je erg veel verschillende dingen doen zla shet aanpassen van je muren, vloeren en het plafon. Dat is niet het enige, je kan ook zorgen dat het in je huis uitziet alsof je een neon room binnen komt of hell itself!
Buiten je huis kan je je omgeving maken zoals jij het in gedachten hebt. (bijna) Alles is mogelijk :D
Zelfs de lucht kan je aanpassen! Wil je dat het sneeuwt? Doen we.
Vuurwerk, noorderlicht? Hebben we!
Oh, je wilt dat het eruit ziet alsof je in de ruimte bent?! Geen probleem lukt ook nog!
Grote bomen, kleine bomen, struiken, meteorieten, tuinen, wijnbrouwerij, medisch centrum.... alles is er mogelijk om neer te zetten!

Als jullie wat meer willen weten over Wildstar stuur mij een p.m of
Volg mij op facebook.com/Trithereon en of twitter : twitter.com/Trithereon

Edit:
owja ik stream ook nog redelijk vaak :D twitch.tv/Trithereon

Cheers! 8)7

Wat ik ook nog vergat te melden, je hoeft niet persee te betalen voor de game per maand.
Ze hebben ook een systeem genaamd C.R.E.D.D. hiermee kan je met in game goud/geld game tijd kopen :) !

[Reactie gewijzigd door Trithereon op 4 juli 2014 15:38]

Lijkt mij inderdaad een zeer leuk spel, enkel spijtig van het maandabonnement. Ikzelf zou er nooit 10-15 € per maand voor betalen!
Ach wat is €15 per maand nou helemaal, zeker als je kijkt hoeveel tijd plezier je over het algemeen uit een MMO kan halen. Is het wel echt zeker meer waard dan een gemiddelde AAA game die €40-€60 kost en die je binnen 10 uurtjes uitspeelt.
Omdat dat 180 euro per jaar is? Beetje veel vind je niet?

GW2 heb ik ook. Maar deze game (ondanks dat het me erg leuk lijkt) zal ik niet kopen zolang ze met maandelijkse kosten komen. En helemaal niet als dat 15 euro p/m is. Als ik in hun store kijk is de eerste keer voor 30 dagen spelen 45euro.... ja eujjj
180 euro per jaar is totaal niet veel als het je main game is vind je niet? Hoeveel zou je anders uit geven aan andere spellen om die tijd in te stoppen? 2-3x zoveel? Gemakkelijk voor de meeste gamers...

Of je nou honderden uren in Wildstar steekt en 180 per jaar kwijt bent of honderden uren in meerdere games steekt en dus eerder 300+ per jaar kwijt bent... Het is maar wat je wilt uitgeven.
Heb nu ~200 uur in BF4 zitten wat me (incl premium) ook maar 60 euro gekost heeft. En zo nog zeker een heleboel spellen waar ik nog meer uur in heb zitten.... als ik daar voor maandelijks mocht aftikken, damn. Dan sta ik een heleboel in de min.
En hoeveel betaal je per maand om online te kunnen spelen bij bf4? Op xbox, ps4 moet je betalen, pc ook?

Hier is de maandelijkse fee ook ergens een garantie dat je niet tegen microtransacties zult aanlopen.'.'
Ik betaal maandelijks niets, heb de PC versie. Enige "p2w" troep in BF4 is het kopen van unlocks.

En betalen voor PSN of XBL stelt ook niets voor gezien je bij PSN voor die 50euro per jaar al minstens 200 euro in waarde terug krijgt.
XBL ook die kant op sinds hun ook maandelijks met gratis games komen.
Ruim 500 uur Diablo 3 per jaar voor 4 tientjes per jaar.

Ik heb 8 jaar WoW gespeeld met veel plezier en zal waarschijnlijk de uitbreiding 3 maanden gaan spelen maar verder ga ik geen maandelijks bedrag meer betalen als er nog andere games zijn waar ik ook tientallen tot enkele honderden uren per game in kan steken.
Je geeft gewoon aan dat jij niet het soort publiek bent voor deze game. Wildstar is geen game voor mensen die af en toe een uurtje in de week spelen net als WoW.

15 euro (je kunt trouwens veel beter gamecards kopen, dan ben je hooguit 12,50 kwijt) vind ik voor een MMO waarvoor de content steeds vernieuwd wordt niet veel. Ja tuurlijk, je hebt ook F2P zoals TERA maar die game heeft ook echt totaal geen content waarmee de gemiddelde MMO'er maanden zoet blijft. Bijna elke MMO die uitkomt heeft of geen end game of is te veel op 1 aspect gefocussed (zoals PVP), dat deze MMO's niet met 15 euro per maand weg kunnen komen is niets meer dan logisch. Moet je daarnaast eens kijken wat een normale AAA title kost met DLC's als je alles compleet wil hebben, voor Borderlands 2, Battlefield, CoD ben je ook al gauw 120 euro kwijt wil je alle mappacks/content met de originele game hebben. En dan is het nog maar de vraag of je er evenveel tijd in steekt.

Content maken kost gewoon geld, als je geen 15 euro per maand overhebt is ook niet erg. Maar verwacht dan niet hetzelfde kwaliteitsniveau wat games als WoW en Wildstar aanbieden.
Ik heb €3,- betaald voor Terraria en al langer gespeeld dan 12 uur. Mijn beste €3,- ooit. €15,- per maand voor pret vind ik echt belachelijk, overdreven.
ja want zelf je vriendin naar de mac kost je meer. en dan heb je 1 avond lol. wow/wildstar kost je 50 cent per dag. das niet veel als je kijkt wat het leven kost.
Ik weet niet hoor, maar als een uitje naar de Mac je én 15 euro kost en staat voor een avond plezier, dan moet je je volgens mij even achter de oren krabben.
de mac staat niet voor plezier. maar de beloning die je van je vriendin krijgt staat wel voor plezier. en duh de mac was een slecht voorbeeld. maar echt uit eten voor 15 euro gaat hem niet worden.
Het feit dat je moet betalen, ook op de momenten dat je niet speelt, zegt al genoeg. Het is toch weer 50 cent. Ik weet niet in wat voor soort gezin jij wordt opgegroeit, maar mij is thuis geleert om juist wel goed met geld om te gaan en dat elke cent telt.

[Reactie gewijzigd door witkop525 op 6 juli 2014 03:25]

ik heb het zelf ook niet breed. maar ik heb genoeg aan alleen wow. en anders moet ik keer op keer 50/60 euro betalen voor een spel. en er zijn bijna geen games waar ik 3/4 maanden mee kan doen. dus eigen bespaard wow mij geld.
Vind er persoonlijk níets overdreven aan. Zat MMO's die daadwerkelijk ook content, patches, balancing etc aanbrengen voor dat geld en als je kijkt naar hoeveel je ''per uur'' betaald kom je meestal bij een MMO heel goedkoop uit...

Gemiddelde speler betaalt nou eenmaal snel 60 euro voor een spel dat binnen 5 uur uit is qua singleplayer en dan moet je maar hopen dat de multiplayer goed is (Hallo CoD Ghosts...)

En je vergelijkt nu een indie titeltje met een AAA titel. Dat gaat ook al niet helemaal op.
Het foute van het spel vind ik is dat je geen trial hebt...
Ik wil er gerust €15 per maand voor betalen... Maar ik wil zeker weten dat ik er plezier voor terug krijg.. en bij world of warcraft heb je altijd nog eent trial en dat heb ik bij dit spel niet kunnen vinden.

Als ik een pay2play game had zou ik juist mensen uitnodigen door ze 1 week laten te spelen... ipv eerst 30€ betalen voor het spel en dan erachter komen dat je het niets vind.
De reden dat ze dit vooral niet doen is om goldsellers tegen te houden. Je kunt niet in zone chat praten maar daarentegen lopen ze wel in zone's rond mensen te inviten tot een "goldsellers" pvp groep etc.

Het huidige systeem waarbij je alleen via iemand anders een trial kan krijgen vind ik wel goed werken, zo kunnen ze goldseller bannen en worden ze gedwongen het spel steeds weer opnieuw te kopen (de betaalde account die een guest pass aan de goldseller heeft gegeven wordt namelijk ook gebant).

Als je een guestpass wil kun je op het GoT forum kijken, daar zijn er veel mensen die ze aanbieden. Dan heb je geloof ik 7 dagen gametijd.
Dan ga ik zelf daar maar eens naar kijken..
Maar ze moeten ook wel inzien dat de ammount of goldsellers veel lager is dan de mensen die je ermee over de streep trekt.
Persoonlijk is voor mij het grootste probleem dat ik niet elke maand even veel tijd heb om te spelen. De ene maand heb ik misschien een paar avonden dat ik een paar uurtjes kan spelen, terwijl het er de andere maand juist helemaal niet van komt.

Zo'n maandelijkse abonnementen houden mij hierom tegen bij het aanschaffen van zo'n MMO. Guild Wars 2 vind ik wat dit betreft ideaal, dit kan ik gewoon even opstarten wanneer ik tijd heb en ik hoef me niet 'schuldig' te voelen als ik het niet speel, iets wat bijvoorbeeld wel zou zijn als ik er maandelijks voor zou betalen maar het niet zou spelen.
Hetzelfde effect een beetje met de grote achterstand die je zal krijgen omdat je je dailies en weekly caps niet hebt volgemaakt?
Volledig mee eens. Ik heb het spel voor 35 euro ofzo gekocht en mij prima vermaakt die eerste maand. Helaas zijn Juni en Juli erg drukke maanden waardoor ik nog geen eens level 20 heb kunnen bereiken. Aangezien ik alleen bij vlagen veel kan spelen laat ik het spul dus vanaf nu links liggen, ik ga niet 15 euro pm betalen voor het privilege om te mogen grinden...

15pm is leuk als je de tijd heb om elke avond 2-3 uur te spelen of in een end game raiding guild ofzo zit. Dat ga ik voor die enkele keer dus echt niet betalen.
Ik blijf juist weg bij mmo's die geen maandabo hebben, sterker nog: ik vind het een pluspunt omdat het een incidatie is dat men:

- content blijft leveren
- zich niet alleen op pvp richt
- een groot gedeelte van het toxic/moba publiek buiten de deur houd

En de systemen zijn verder ook niet echt ingewikkeld, spel speelt juist heel makkelijk weg.
Een indicatie, maar absoluut geen belofte!
sorry maar rift levert meer content dan wow doet. en toch is deze f2p. de meeste f2p mmorpgs zijn pve based en hebben pvp als bij functie. en tuurlijk zal er minder toxic zijn. maar als je naar wow kijkt is een groot deel gewoon een troll fest waar je 15 euro per maand voor betaalt. maar ook daar hebben ze ignore voor.
Persoonlijk vind ik het wel meevallen met de content in rift tov wow, al geef ik toe dat de lange tijd die men nu met content moet doen in wow me een beetje tegenvalt.
Wat betreft pve, alleen rift en sw:tor richting zich op pve, de rest is letterlijk allemaal pvp kwa endgame (dat geven ze misschien niet toe maar uiteindelijk komt het daar wel op neer).

Wow is zeker geen trollfest, misschien moet je eens een guild zoeken en niet zoveel in LFR en LFD rondhangen?
sorry maar tera is pve neverwinter is pve. lotro is pve.

en sorry maar WoW geen trollfest? tuurlijk als je een goede guild heb is het geen trollfest. maar dat geld voor iedere game. maar buiten guild om is WoW is groot trollfest. kijk naar tradechat kijk naar lfd/lfr/bg dan is wow een groot trollfest waar iedereen iedereen de schuld geeft. iets wat ik in neverwinter zelfde tegen kom. maar dat heeft meer te maken dat neverwinter niet zo groot is.
Tera is in hoge mate pvp, met lotr heb je een punt.
Neverwinter hoor ik alleen maar slechte verhalen over, maar dan niet zozeer over de gameplay maar over hoe het f2play heeft geimplementeerd.

AoC,Aion, GW(1+2), warhammer en praktisch ALLE aziatische MMORPG's zijn pvp mmo's, waar de core end-game bestaat uit pvp.

En wat trollen betreft: dit is een algemeen internetprobleem en wow is wat dat betreft geen uitzondering, het komt in alle MMO's voor (inclusief wildstar in dezelfde mate) en is in f2play games significant meer het geval.
warhammer was(bestaat niet meer) pvp klopt. maar ik zie tera toch echt meer als een pve game als pvp. anders hadden ze meer aan de bgs/arena maps gedaan. en als de main focus bij gw2 pvp was hebben ze het hele concept niet echt uitgedacht. en tot vind ik rift en neverwinter een minder troll gehalte hebben als wow. ik weet niet hoe erg het troll gehalte is LoL is. deze is mogelijk vele male hoger omdat het even groot al niet grote als WoW is en f2P.
En daarom speel je ook bijna altijd in een guild en zoek je een goede server uit. Jarenlang op Twisting Nether gespeeld (WoW) en ik kan je zo al vertellen dat de community veel minder toxic is dan zo'n beetje alle f2p games die ik heb gespeeld.
Ik moet me hier toch bij aansluiten. Allemaal leuk en aardig dat het een toppertje is, maar €10-€15 vind ik gewoon erg veel geld. Naar mijn idee had een eenmalig aankoopbedrag + non-game-changing micro transacties veel beter geweest voor deze game. Als de game écht tof is stroomt het geld toch wel binnen.
Ik vind "Systemen zijn soms te ingewikkeld" niet echt een minpunt.
Als het te makkelijk wordt, is het niet meer leuk. Het spel is ook niet bedoeld om achterover te zitten.

Zelf vind ik het spel helemaal top!
Iets als crafting mag van mij echt wel wat eenvoudiger. Dat je naast het bepalen van de verhouding tussen de diverse ingredienten ook nog twee talent trees hebt, gaat mij te ver.
Tja je hebt een talent tree waarmee je nieuwe recipes vrij speelt een eentje die wat bonussen geeft. Die laatste is heel eenvoudig; aantal keer kiezen tussen drie opties. Nauwelijk een tree te noemen eigenlijk. Ze hadden em achterwege kunnen laten, maar ach, als je het even doorhebt is het goed te overzien.

Wat ik echter wel een groot gemis vind Paul, is dat je een MMORPG reviewt en vrijwel niets zegt over de group content. Niks over hoe shiphands, adventures, dungeons of raids spelen. Dat je niet aan raiden toe bent gekomen snap ik, maar een 5-man adventure of dungeon had toch absoluut niet mogen ontbreken in de review. Juist de dungeons zijn zeer goed uitgewerkt in dit spel; moeilijk, maar wel met gave mechanics. Groot gemis aan de review.

Verder zijn de mobs in het begin inderdaad redelijk statisch, maar later in het spel wordt dat minder storend. Je zult het dan evengoed druk genoeg hebben om de telegraphs te ontwijken. Maar punt blijft overeind; mobs doen niet heel erg hun best om jouw telegraphs te ontwijken, dus de AI had sterker gemogen. Toch vind ik de combat nog steeds het sterkste punt van deze MMORPG.

Dat een beperkte hotbar hybride specs tegengaat vind ik een wat vreemd argument. De skills op je hotbar kun je ten alle tijde veranderen (zodra je uit combat bent) en je kunt je skills juist op ieder gevecht aanpassen. Je kunt juist heel makkelijk een extra healing spell of CC spell op je bars gooien, als de situatie daar om vraagt. Hoe effectief de healing spell is hangt wel af van je gear (support power), maar daar zit dus eerder de bottle neck dan bij de beperkte hotbar. Juist de beperking van de hotbar maakt dat je strategisch moet nadenken over wat je wel en niet meeneemt in een gevecht; je kunt niet zomaar alles op je bar zetten. Het AMP systeem (talent tree) heeft overigens ook aparte secties voor hybride specs, dus ook daar wordt rekening gehouden met hybrides.

Tot slot vond ik het questen het zwakste punt; archaïsch en saai. Er zijn veel te veel kill X en collect Y quests en vaak heb je dan ook echt 20 tot 30 kills / items nodig. Het levellen wordt daardoor behoorlijk eentonig en saai. Ook zeg je dat er variatie in de zones is en grafisch gezien klopt dat. Er zijn echter wel maar heel weinig zones in het spel. Ook worden de meeste zones gedeeld tussen de verschillende rassen en facties (4 beginzones voor de acht rassen, 2 level zones voor de twee facties, 5 gedeelde zones). Ook daarom is het niet de moeite waard om bijvoorbeeld een alt te levelen.

[Reactie gewijzigd door Morrar op 4 juli 2014 09:28]

Dat van die group content had best wat uitgebreider gekund inderdaad. Maar dat is een beetje het probleem bij het reviewen van een mmog; er is zoveel om aandacht aan te besteden dat alles al snel uitbgebreider had gekund... Waarmee ik je dus geen ongelijk geef, begrijp me goed...

Wat hybride builds en de hotbar betreft; het gaat me er om dat je 'maar' negen slots hebt. Dat is al heel wat. Er zijn recente mmog's waarin je er nog minder hebt. Uiteraard kun je out of combat makkelijk wisselen, maar binnen die negen slots is het moeilijk om een goede hybrid te maken. Dat is het punt dat ik wilde maken. Dat is beduidend anders dan bijvoorbeeld WoW, waar je al je skills in beeld kunt hebben. Niet ik het erg vind hoor. Ik ben persoonlijk niet zo'n fan van hybrids. Liever echt goed in één rol, dan matig in twee :)
Hybrid builds zijn juist erg makkelijk om te maken, daar heb je helemaal niet veel skills voor nodig. Sommige spells hebben al een dubbele rol en qua amps kan je daar nog wat zaken aan toevoegen en dan zijn er nog de pathskills. Het verschilt daarnaast wel per class hoe die rolverdeling is,; voor warriors is het anders gesteld dan bijvoorbeeld voor 1 van de drie healingclasses, waarbij Espers zelfs in pure dps builds nog healing spells hebben.

Daarnaast is je commentaar op crafting op het gehele spel van toepassing. Er zijn veel (ingewikkelde) systemen in het spel verwerkt, maar ik denk dat dat voor velen, juist een pluspunt is. Wildstar speel je niet zomaar even door, er is veel uit te vogelen, het is soms moeilijk en er is bijzonder vaak een leercurve.

Ik denk dat je daarnaast zoals Morrar aangeeft nog wel even een toelichting mag geven op groupcontent, niet alleen zijn er dungeons en raids, maar ook bijzonder wat worldbosses en adventures. Adventures zijn best wel vernieuwend in het genre.

Ook het punt over de maandelijkse kosten verdiend nog wat aanvulling, het gehele Credd verhaal is daar niet in meegenomen. En dat terwijl EVE toch bijzonder gewaardeerd wordt om zijn verdienmodel.

Sterkste punt in de review is nog over het release window, wat nogal jammer was aangezien er dit jaar bijzonder weinig op de E3 te zien was.

[Reactie gewijzigd door Darf op 4 juli 2014 10:46]

Juist Dungeons / PvE content is het doel bij WildStar, daarom had ik dit juist verwacht in de review.
Zelfde als wow maar dan met telegraphs ontwijken.
Dan is het toch niet hetzelfde? Ik denk dat merendeels dat WS speelt het eens is, dat veteran dungeons echt redelijk pittig kunnen zijn. Het is niet alleen ontwijken, maar ook positioneren en interrupten.
Oke maar die speelstijl is wel uitgebreid besproken toch. De dungeons, of iig die ene die ik gespeeld had. Voelde qua opzet ongeveer hetzelfde aan als wow.

Er zijn mensen die je vertellen dat de dungeons zoveel uitdagender zijn. En dan komt de vergelijking met de wow uitbreiding die ze als eerste speelde van de serie.
Toen was het nieuw en daarin zat de uitdaging. Daarin zal Wildstar dus mogelijk wel als nieuw, fris en uitdagend aanvoelen de eerste maanden.

Echter snap ik als reviewer wel dat je hier niet echt op in gaat, want dan ben je de doorsnee mmo dungeon aan het omschrijven.

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 4 juli 2014 19:31]

De speelstijl is uitgebreid besproken vanuit een ander perspectief; dat van een enkele speler tegen simpele mobs. Als je het allemaal bekijkt vanuit een dungeon/adventure setting word het een stuk anders; mobs zijn niet meer de simpele domme suiciders maar hebben verchillende tactieken (Siege of tempest refuge bijv. met saboteurs, specialists en tanks met allemaal verschillende doelen).
Voeg daarbij toe dat je niet altijd 100% los kan gaan met je DPS als je tank niet genoeg threat kan genereren en je, naast vijandige telegraphs, in vriendelijke telegraphs moet staan voor healing.
Daarnaast zijn er een aantal bosses waarbij dingen die niet echt nuttig leken, vereist; de dubbeljump moet je gebruiken tegen een baas in skullcano bijvoorbeeld.

Misschien ga je dan idd dingen bespreken die in andere MMO's ook gedaan word, maar dat is volledig irrelevant; het wordt gedaan in het spel dat gereviewed word. Vergelijkingen met andere spellen kunnen handig zijn om dingen te verduidelijken, maar zijn niet de focus.

Ik vind het ook vrij vreemd dat de endgame content min of meer een voetnoot is; "de game heeft Warplots op de koop toe, voor maximaal 80 spelers." Niks over het feit dat je in warplots je eigen basis moet bouwen, wat flink wat centen kan kosten, met turrets, vijanden en zelfs boss mobs uit dungeons. En als je verliest ben je alles kwijt en mag je overnieuw beginnen met sparen.
Of hoe lastig het is om uberhaubt te beginnen met raiden; voordat je een enkele stap in de 20man raid mag zetten moet je een enorm lange en behoorlijk lastige attunement quest doen.

De review over het algemeen is niet slecht, maar er is te weinig focus gelegd op de punten waar de developpers juist wél focus hebben gelegd: eldergame content.
Tijdrovend is niet hetzelfde als moeilijk.
En verder, aggro houden en healer binnen range houden zijn toch gebruikelijke zaken. Je verkoopt oude kaas als jong belegen.
Waar haal jij tijdrovend vandaan? Heb je de dungeons geprobeerd, op veteran? Ja, het kost tijd, niet omdat het tijdrovend is maar omdat het serieus lastig is.
Aggro houden en healer binnen range houden is misschien oude kaas, maar het zit toch in een nieuw jasje dankzij de telegraphs.

De 2de boss fight in Kel Voreth is een perfect voorbeeld voor beiden: iedereen heeft moeite met hem en moet relatief veel tijd in hem steken om hem te kunnen verslaan. Dat is niet omdat hij extreem veel HP heeft maar omdat z'n mechanics serieus lastig zijn en tijd kosten om te leren. Daarnaast is het zo dat als er iemand dood gaat praktisch iedereen dood is.

In een fase wordt iemand (1 v/d 5) getagged, die word dan gevolgd door suiciding robots die iedereen behalve de tank oneshot. Daarnaast krijg je een flinke DoT op je die zelfs de betere healers problemen kunnen opleveren als je meerdere malen achter elkaar "it" bent (het kostte de healer 50% van z'n focus/mana en beide "oh shit" buttons om mij in leven te houden toen ik 3x achtereens getagged werdt).
Door het telegraph systeem en die DoT kan je niet zomaar flink doorrennen of je dashes gebruiken; dan mist de heal en ben je dood. Ben je daarentegen te langzaam zodat alle heals raken ben je ook dood.
Die suicide bombs moet je dus slowen, stunnen, rooten en neerbursten voordat ie je teammaat bereikt. wordt 1 van je melee DPS getagged mis je gelijk een hoop damage en CC.
Dat is een redelijk simpele fase, maar de 2de keer dat dat gebeurd komen er een 2de soort suicide bots bij die niet achter iemand aan gaan maar grote delen van de pit bedekken met, again, een explosie die squishies oneshot.

Dat is slechts 1 fase (er is nog een lastigere) van 1 boss (wel 1 v/d lastigste bazen so far) van 1 dungeon. Dat zijn nog niet eens de raids dus.

Ik snap het einde van je reactie niet. Dat dingen niet 100% nieuw en innovatief is betekent niet gelijk dat het nutteloos is om het te melden. Dat het gedaan is in game X betekent niet dat het nuttelois is in Y omdat je het al gezien/gedaan hebt. Zeker niet als er andere elementen aan toegevoegd zijn die het een stuk anders maken dan je gewend bent.
Dat is juist helemaal niet zo, de dungeons zijn net kleine raids. De adventures zijn dan weer heel anders en draaien niet om bossfights.
Het stomme is bij hedendaagse MMOs is dat ze niet de content aanbieden die WOW al heeft opgebouwd over de afgelopen 10+ jaar.

Je kunt niet meer met een atractie park met 5 attracties aankomen kakken terwijl concurent Disneyland een heel continent aan attracties heeft. (Je kloont 30/40% van WOW en dan ga je daar toch serieus de concurrentie niet mee aan? )

Tevens elke nieuwe MMO had een roadmap die niet verder dan 2,3 jaar ging, en de patches en nieuwe content die je kreeg zouden eigenlijk voor 60% al direct vanaf release inbegrepen bij het spel zouden moeten zitten en dan nog heb je nog minder dan de helft aan WOW content tot je beschikking. Je speeld eigenlijk al een "gestriptte" nieuwe MMO vanaf het begin, om zo de ilusie te wekken dat zij net zoals WOW ook zo enorm groot zullen worden.

Tevens word bij iedere poep en scheet alles bezuinigd tot een minimum en krijg je te maken met super kleine development teams die verder moet borduren voor nieuwe patches, krijg je weer van die enorme patchie momenten waar je een hele tijd/maanden niets te doen hebt.

Ik zelf geloof niet zo meer in een goeie vervanger voor WOW, het is vele malen geprobeerd met astronomische budgetten, miljoenen uren voice acting etc etc. maar niets staat meer zo stevig als WOW dat nog steeds doet.

Ze doen precies wat WOW al erg goed doet en dat is nu net het probleem, was je uitgekeken op WOW dan ben je eigenlijk ook uitgekeken op iedere andere hedendaagse MMO aldan niet na enkele maanden, waneer de nieuwigheid eraf begint te vallen. Daarnaast is de markt zo enorm gesegmenteerd dat je nooit meer die enorme MMO community hebt zoals WOW dat voorheen had waar iedereen in 1/2 MMO`s zaten. Alle nieuwe MMO`s voelen "leeg"

Ik wacht wel op de next Blizzard MMO, ik wil weer heelijk verloren raken in een MMO.

[Reactie gewijzigd door Spunker op 4 juli 2014 10:33]

Nou als ik GW2 speel, vind ik dat het woord "leeg" wel weg gelaten mag worden. Moet wel zeggen dat het een spel is waarbij je af en toe gewoon moet afwisselen wil je het spel leuk houden (imo, misschien voor andere mensen anders).

En zoek je meer actie in combat, is Tera misschien ook nog wel wat voor je. Enige is, ik heb zelf een tijdje Tera gespeeld en het begon bij te vervelen, omdat je bijna alleen maar hetzelfde doet en leveling super sloom gaat.
De action combat van Tera is naar mijn mening één van de beste in zijn soort. Ik speel het nog af en toe en aan de eentonigheid is weinig veranderd, maar het levelen is inmiddels een stuk sneller. Te snel eigenlijk, omdat ze de uitdaging eruit hebben gehaald. Je hebt geen groep meer nodig om de grote monsters (BAMs) te bevechten omdat de avatar weapons zo belachelijk sterk zijn.

Zelf kon ik niet wennen aan de gigantische hoeveelheid telegraphs in Wildstar. Het is te voorgekauwd omdat je altijd ziet waar het gevaar is. Ik wil niet zeggen dat hierdoor de combat persé makkelijker is -want soms zijn er zoveel telegraphs tegelijk dat het lastig is om een veilig plekje te vinden- maar het is gewoon niet mijn ding. Ik had meer het gevoel dat ik de hele tijd de grond in de gaten aan het houden was, dan het monster dat ik bevocht.*

Ik prefereer zelf de stijl van Tera, waarbij visuele telegraphs op de grond een stuk minder voor komen, en de nadruk ligt op het onthouden van de animaties van het monster. En aangezien bijna iedere aanval wel aangekondigd wordt door een begin-animatie, is dit minder moeilijk dan het lijkt. Met mijn blik op het monster gericht voel ik me ook gewoon wat meer betrokken bij de actie.

* Van WildStar heb ik slechts een aantal open beta weekends ervaren, Tera speel ik af en aan sinds release
En anders Lineage 2. Is ook een enorme wereld, al sinds hi5 niet meer gespeeld maar daar ben je ook rustig een hele dag zoet om van DE Village naar Valakas te lopen. NCSoft is wel goed met MMORPG spellen en grote afwisselende maps/quests/dingen.

Wereld van deze game word komende jaren vast wel een heel stuk groter.
Ik denk eerlijk gezegd dat je kunt wachten tot je een ons weegt. Aangezien WoW de eerste was, raakten we nog verloren in een MMO. Nu maakt het niet uit wat ze maken (of het moet VR zijn misschien). maar we zullen echt niet meer verloren raken in een MMO zoals dat toen mogelijk was. Er is te weinig nieuws meer te bedenken, wat dat effect zou kunnen bereiken. Dus ik geloof ook niet dat Blizzard dat zou kunnen bereiken.

Ik help Wildstar Beta gepeeld, leuk spel en moest er wel ff inkomen. Mar het voelt niet aan zoals je zegt dat het niet af is of dat maar 40% content is gevuld.
^^ Dit.

Het is een generatie probleem, daar ben ik met elke MMO die ik instap steeds meer van overtuigd. Ik vond WoW geweldig en heb daar fantastische ervaringen gehad. Er is nog geen enkele MMO geweest die dat kon evenaren. Wel een aantal die dichtbij kwamen of bij sommige unieke momenten het WoW-gevoel weer even terugbrachten.

Zo was er Allods Online, wat in feite een f2p WoW clone is, dat een aantal erg toffe elementen had. En Tera inderdaad, maar toen dat naar EU kwam werd de formule zodanig veranderd ten faveure van F2P dat de economie om zeep werd geholpen = unplayable.

Kort na WoW ben ik DDO (Dungeons&Dragons Online) gaan spelen wat een totaal andere kijk op 'f2p' bracht die verrassend goed werkte, en daar ben ik ook lange tijd gebleven op zoek naar die WoW- adrenaline momenten, maar ze nooit gevonden omdat het eigenlijk niet zo'n game wil zijn en de mechanics veel te matig werkten voor dergelijke kleine foutmarges.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. GW2 bracht enorme sloten content maar bleek uiteindelijk vooral om PVP te gaan en PvE is 1 grote copypasta, waardoor die 'content' eigenlijk een lege huls bleek. En nu, recent, ESO, met wederom een interessante en vernieuwende insteek, maar ook hier is na lang spelen de conclusie simpel: repetitive shit, baby...

Het is zo jammer dat geen enkele MMO nog in de buurt komt, maar ik denk wel dat jongere spelers zich nog steeds net zo hard in hun eerste 'MMO-ervaring' kunnen verliezen zoals 'wij' dat hebben gedaan in WoW. En om niet té romantisch over te komen: ook in WoW was je van Vanilla t/m TBC gewoon nonstop aan het grinden en van quest marker naar marker aan het lopen. Dingen waar we nu al gauw bij roepen dat het een zinloze, saaie grind is, waren in die tijd nog fantastische ervaringen...

Feit is wel dat WoW in zijn hoogtijdagen met afstand de MMO was, en eigenlijk nog steeds is, met de beste mechanics en de meeste content, waarbij die content ook nog eens als uniek aanvoelt en de storyline leuk genoeg is en goed geserveerd wordt in hapklare brokjes. Zelfs al lees je niet 1 quest, je krijgt er genoeg van mee. Ook dát is de kracht van WoW: de enorme lore en de uitwerking ervan, en de manier waarop die lore de spelwereld uniek maakt. Je kan de grafische stijl kopieren, maar dat is eigenlijk maar 5% van wat WoW met die stijl doet. Je ziet dat de devs van Wildstar dit ook begrijpen, getuige de humor en de karikaturen.

Voor mij is de keus nu wel een beetje gemaakt. De MMO ben ik ontgroeid, denk ik... gelukkig is er nog zat te spelen en solo play heeft ook zo zijn charme :) Ik word oud... damn.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 4 juli 2014 17:17]

Lack of content, klinkt alsof je WildStar nog niet gespeeld hebt.
Ze beloven elke maand een content patch. Het moet nog blijken, maar de 1e content patch is van de week al live gegaan!

En WoW heeft misschien meer content, maar totaal niet uitdagend.
Kan me nog herinneren met Cataclysm dat we bijna een jaar moesten wachten op Firelands. MoP vlogen we zo door SoO normal heen en SoO HC 5/14 binnen 4 raids.

Beide leuke games, maar totaal verschillende doelgroepen.
WoW voor de Casuals
WildStar voor de Hardcore Raiders / Players
WoW voor de Casuals
WildStar voor de Hardcore Raiders / Players
Als dat werkelijk zo is, dan is Wildstar geen lang leven beschoren. Gezien een subscription-based MMO niet zal kunnen bestaan op puur een community van "hardcore spelers".
Niet alleen zijn dat er namelijk niet zo heel veel, ze zijn ook zo vertrokken naar de nieuwe Flaver of the Month game. Me dunkt dat de stille dood van een hoop "WoW-killers" uit het verleden dat wel uitwijst.

(edit: typo)

[Reactie gewijzigd door Jw_vdB op 5 juli 2014 14:22]

De lack of content is juist bij deze game geen punt, er is bijzonder veel te doen!
de content die wow heeft opgebouwd is voor vele niet meer relevant. denk je dat de mensen die klagen over lack of end game pre MoP end gmae content als end game content zien? nee. de meeste mmo's gaan ten onder aan de mooi uitgebruide leveling content. maar als je mid/end level bent zit er geen verandering in. en als je denk dat je met 1 raid van 3/4 bosses en 3/4 dungeon gaat reden kom je bedrogen uit. maar als ze slim zijn doen ze meer dungeons en eventueel 2/3 raids bij release of vlak na release.
Eigenlijk best erg, maar ik kan me letterlijk in elke zin van je vinden. Vooral het laatste onderdeel wat je schrijft is de reden waarom ik sinds het stoppen van wow in 2010 al feitelijk jaren niets meer te doen heb op mmo gebied. Elke beta van elke mmo geprobeerd en het komt allemaal op hetzelfde resultaat uit, een lege saaie community.

Probleem is ook dat alles vergeleken wordt met W.O.W. Als iets zo goed in elkaar zit dan valt alles daarbij in het niet.

Mijn doel is om met zeer veel plezier hopelijk vanaf september Destiny als MMOFPS te kunnen gaan spelen. Dat is de enige game waar ik naast Wildstar werkelijk enthousiast over ben.
idd, heb echt allang niet meer zo een challange gehad in een mmo. attunement bijna klaar :9~

awesome game!
Dat gezeik over maandabonnementen dat mag ook wel een keer ophouden. Al helemaal als minpunt. Ik heb alleen de beta gespeeld, maar ik weet wel dat wanneer je veel speelt makkelijk een maand kan verlengen met ingame punten. Kost het nog geen geld etc.

Hoeveel mmo's zijn er ondertussen op de markt die je portemonnee te plunderen. 10 euro voor dit. 20 euro voor dat. In een free to play mmo is de helft nog niet gratis.

Spellen als Guild wars zie je helaas nu wel weer dat de content die erbij komt maar mager is. Terwijl bij Maandelijks betalen content na content update komt.

Wat is voordeliger ik weet het niet precies, maar free to play is negen van de 10 keer duurder en grafisch en gameplay achterstallig.

Waar bij pay once de content in veel mindere vaart komt en de updates veel kleiner etc. Dit spel laat je maandelijks betalen en als je veel speelt kan je ook nog voor ingame geld een maand aanschaffen.

Mijn mening ik betaal liever 15 euro in de maand en dat de game lekker veel content updates krijgt. Dan zo lelijke free to play game die mij blut maakt. Uiteraard heb je zelf keus in handen om te betalen of niet te betalen. Praktijk blijkt toch wil je lekker mee doen met de rest dan moet je geld neerleggen.
Ehm..F2P grafisch en gameplay achterstallig is een uitspraak van 2009 toen er nog niet veel F2P games op de markt waren behalve de Korean grinders.

Inmiddels zijn er echt wel goede en kwalitatieve MMO's op de F2P markt die een redelijk 'fair' model hebben.

Neemt niet weg dat ik sinds een paar dagen ook aan Wildstar ben begonnen nadat de helft van mijn Steam friendslist maar bleef zeuren hoe awesome het is. En eerlijk gezegd...ze hadden helemaal gelijk. Na het Elder Scrolls Online debacle was ik nogal voorzichtig met het opnieuw kopen en afsluiten van een maandelijks abonnement. Maar achteraf moet ik toegeven dat alhoewel Wildstar op WoW lijkt...het toch net effe anders is dan WoW, vooral de paths en dat exploren loont is iets wat totaal anders is in vergelijking met WoW. Het exploren in Wildstar is eigenlijk hoe het exploren in The Elder Scrolls Online had moeten zijn.

Daarnaast voelen de production values ook 10x hoger in Wildstar dan in ESO wat (met waarschijnlijk maar de helft van het budget van ESO) toch wel erg knap is. Daarnaast merk ik ook aan mijn vriendenlijst dat Wildstar een hoge retention rate heeft. Iedereen die er aan begonnen is gaat nu de eerste maand is afgelopen door met spelen. Dat is iets wat bij ESO wel anders ging, daar was 50% al weg naa Week 1 en 75% na Maand 1.

Het sub-model is dan wel ouderwets maar ik denk toch dat Wildstar een langzame groei gaat maken na Maand 1.
Ik ben toch benieuwd welke f2play mmo met een "fair" model waar voldoende uitdagende pve/endgame content er uberhaput is, ik kan er geen enkele vinden, alleen rift komt enigzins in de buurt (en dat is echt de enige).
Guild Wars 2 bestaat en je hebt enkel een upfront cost en vervolgens geen maandelijkse kosten meer.
Ik vond de game een beetje tegenvallen, Ik had te hoge verwachtingen na al het goede nieuws.

Ben terug gegaan naar Warcraft en ben daar door gegaan.
Niet vanwege de moeilijkheidsgraad in Wildstar, want dat is alleen maar goed, maar zoals de review zegt: "Weinig nieuws, verassend goed".

Ik had wat meer vernieuwing verwacht, de speelstijl van het actief alles mikken kwa skills e.d. is niet voor mij, dan houd ik toch meer van de oude "klassieke" manier van vechten.

De game ziet er goed uit en speelt heerlijk weg, maar simpelweg niet de game voor mij. :)
Ik moet zeggen dat het mikken en de actieve speelstijl wel wat hadden, mijn guild was echter in no time weer leeg op het moment dat men weer attunements moesten gaan doen op max level, de meeste hebben daarom na het levellen niet meer gesubbed omdat we duidelijk een verschil van mening hadden met carbine over wat hardcore is (en nee, gated content is dat niet).
Hardcore is een hoge moeilijkheidsgraad in mijn ogen, niet een veel te lange maar amper uitdagende quest. :P

Wildstar was in mijn ogen minder vergevend maar in essentie net zo makkelijk als reguliere MMO's.

Mensen zien lange quests vaak als Hardcore. (niet mee eens)
Heb je de attunement geprobeerd? Grote delen ervan zijn idd niet erg uitdagend maar de "get silver in every veteran adventure" is zeker geen gemakkelijke.
Ik zie het als een soort van "proof of skill"; iemand die de attunement heeft volbracht is goed genoeg om te kunnen raiden. De quest duurt mss te lang maar het is wel een goed idee om een gate voor raids te zetten.
Die silver leek me opzich wel leuk ja, maar het hele concept van content verstoppen achter attunements (gated) vind ik een zwaktebod.
Ik heb zelf in wow ten tijde van vanilla en TBC genoeg kennis gemaakt met attunements en heb er nooit de lol van ingezien, het heeft in ieder geval grotendeels weinig met skill te maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True