Door Joost Schellevis

Redacteur

NLziet en Videoland Review

Kapers op de Netflix-kust

Conclusie

Netflix is niet perfect en absoluut niet de heilige graal van videostreaming. De beeldkwaliteit kan puristen niet bekoren en het aanbod bestaat voor een groot deel uit oude meuk. Die nadelen gelden nog sterker voor zijn twee nieuwe Nederlandse concurrenten.

Neem Videoland Unlimited. Moederbedrijf RTL vraagt daarvoor meer geld dan Netflix voor zijn streamingdienst en daar is simpelweg geen rechtvaardiging voor. Het aanbod is matiger, de beeldkwaliteit is minder, en de website en app zijn rommeliger en werken minder goed. Dan hebben we het nog niet eens over het gebrek aan ondersteuning voor smartphones, de Chromecast, Apple TV en AirPlay.

Hoe dan ook is het moeilijk om
op te boksen tegen een gigant
met het budget van Netflix

NLziet kampt met dezelfde problemen en is duidelijk niet uit een behoefte van klanten geboren, maar uit de wens van de tv-zenders om met een eigen videostreamingdienst te komen. Tenzij je heel graag naar Nederlandse series kijkt en niet al te veel waarde hecht aan een hoge beeldkwaliteit, zien we niet in waarom je acht euro per maand zou betalen voor content die veelal elders, vaak gratis, te vinden is.

Het is nog te vroeg om de diensten definitief af te schrijven. Het aanbod kan nog verbeteren, en hetzelfde geldt voor de beeldkwaliteit en de apps. Hoe dan ook is het moeilijk om op te boksen tegen een gigant met het budget van Netflix. NLziet en Videoland Unlimited bewijzen dat. Als flat-fee-videostreaming een nieuw fenomeen was, zouden ze zeker gebruikers weten aan te trekken, maar de waarheid is hard. Anno 2014 zijn ze, in ieder geval op dit moment, simpelweg niet goed genoeg.

Reacties (185)

Wijzig sortering
Als je inlogt op een streamingdienst, verwacht je een overzicht van films en series, maar NLziet gooit die logica overboord. Je moet eerst een keuze maken uit NPO Plus, Kijk en RTL XL, de drie videostreamingdiensten die NLziet omvat.
Je hebt natuurlijk helemaal gelijk Joost Schellevis maar toch vind ik deze keuze logisch. Alle 3 partijen hebben al een steamings dienst en willen nu heel goedkoop een koppeling daartussen maken zonder al te veel geld daarin te investeren. Het zou natuurlijk beter zijn als men hun steaming zou herorganiseren naar 1 standaard en van daaruit 1 service te bouwen om gebruik te maken van alle steamings. En daarvoor dan weer cliënt applicaties maken voor Android, IOS en Windows phone. Daarnaast moet men dan natuurlijk ook nog een webapplicatie maken die dan weer op alle HTML5 browsers werkt.

Maar ja dat kost veel geld en tijd en ik denkt niet dat men dat ziet zitten.

[Reactie gewijzigd door meneer william op 19 juni 2014 09:31]

Ikzelf vind die driedeling ook juist wel fijn. Ik kies toch vnl voor NPO. Maar omdat de interface van NLZiet zo omslachtig is kan ik eigenlijk alleen maar met de zoekfunctie snel iets vinden, wat die driedeling weer totaal overbodig maakt, zucht...

Op mijn Androidstick had/heb ik de NPO app nodig voor de livestreams, maar uitzendinggemist werkt niet dus daar moet ik dan weer de 'Gemist' app voor gebruiken icm MX-Player, terwijl in die app de livestreams juist weer ruk zijn. Ja lekker handig.

Het aanbod van RTL en SBS is voor mij eigenlijk totaal niet interessant, ik wil eigenlijk gewoon een NPO+ app, voor de helft van het geld, waar zowel gemist als live goed werkt op hoge kwaliteit, maar ik ben bang dat ik dan nog lang kan wachten.
Hiervoor moet men eerst een fatsoenlijk platform opzetten de videostream servers staan namelijk totaal los van de applicaties. Echter neemt dat heel veel problemen met zich mee.

Alle 3 partijen hebben hun compleet eigen systeem. Zoals RTL die vastzitten aan de RTL Group. Ik denk niet dat de publieke omroep hiermee kan samenwerken en of ze dwingen een andere standaard te gebruiken. SBS nu deels van een fins bedrijf en deels van talpa zou dat dan wel weer kunnen omdat die alleen in Nederland opereert.

"Wat voor technieken zou men moeten gebruiken dan?" Kijk naar Youtube die slaan alle video's op in verschillende formaten en hebben daarbij ook nog eens losse ondertiteling. Zo kan je in de client applicatie controleren welke video codec's ondersteund worden en of er een snelle internet verbinding beschikbaar is. Vervolgens kan de streamingservice dit dan op aanvraag aanpassen. Als je bijvoorbeeld van wifi overstapt op 3G en je internet langzamer wordt of als je een browser hebt die maar één bepaald videoformaat ondersteund.
Zeker, maar dat is niet mijn bedenking: de kwaliteit van de NPO streams is gewoon echt te laag. Het blijft gewoonweg raar dat de publieke omroep weigert om betere streams te gaan leveren. Volgens mij voornamelijk vanwege de reclameinkomsten, de kabeltaks en het geld wat ze van de kabelaars ontvangen. Hier zou een actieve overheid moeten ingrijpen en eisen dat de streams, zowel live als on demand, bereikbaar zijn voor iedereen, dus ook voor mensen zonder kabel.

Maar dat gaat de eerste jaren echt niet gebeuren ben ik bang, en daarmee heeft zowel NPO+ als NLZiet bij voorbaat al geen overlevingskans in mijn ogen.
En dat is ook de reden waarom NLZiet nooit gaat aanslaan. Ze zijn de doelgroep even vergeten. Die zijn op zoek naar een bepaald programma en het boeit dan niet wie de aanbieder is. Echter hebben ze hun eigen belangen ver voor die van de bezoekers gezet.

Men blijft weg wanneer iets onhandig is
Toen ik die .gif zag van die opties die elke keer van plaats veranderen meende ik die memetische "trololol"-song op de achtergrond te horen.

Hoe moeilijk is het nu om één zoekveld te voorzien en dan desnoods elk van de resultaten op een eigen pagina te presenteren?
Ik snap ook wel hoe het zo is ontstaan, maar ik vind het absoluut niet logisch. Je moet denken vanuit de klant en die zal het een worst wezen waar de content vandaan komt. Die wil selecteren op inhoud, categorieën etc. Gewoon een groot zoekveld bovenin het scherm om door het integrale aanbod te zoeken. Simpel.
Ik heb toevallig toegang tot Videoland Unlimited beta, het klopt inderdaad dat de beeldkwaliteit echt ondermaats is, je kan het ongeveer vergelijken met een 360p Youtube video.

Ik hoop echt dat ze dit gaan verbeteren want persoonlijk vind ik dat Netflix 10 keer betere beeldkwaliteit aanbied ook al is dat niet een uitblinker. Ook jammer vind ik dat je voor het overgrote deel van de films alsnog moet betalen, ik vind dit pure oplichting aangezien dit nou juist de wat nieuwere films zijn. Zo betaal je voor een SD film €4,99 en voor een HD-film €5,99!
Klinkt enorm kansloos inderdaad. Jammer dat we nog zo achter lopen met streaming diensten, er is zeer zeker een grote behoefte.
Nederland loopt achter? Probeer eens in België.
Telenet heeft wel iets. Rex & Rio, 15 en 25 €, die dan bovenop je televisie abonnement komen. Ik ken niet direct iets anders dat ongeveer hetzelfde heeft.
Who cares? We hebben Netflix.

Dat is nu het leuke van de moderne economie. Er moet er maar één zijn die een goed idee heeft.
Je moet eerst een keuze maken uit NPO Plus, Kijk en RTL XL, de drie videostreamingdiensten die NLziet omvat.
Hopeloos achterhaald, en ben het helemaal met Joost eens. Volksstammen weten echt niet meer welke omroep wat uitzond. Uitzending gemist is trouwens voor navigeren ook een ramp. Daar gebruik ik eigenlijk alleen de zoekmachine want op een andere manier zoeken kost meer tijd. En als je een NOS journaal wilt zien kom je uiteindelijk uit op de NOS site. Want iedere omroep wil bovendien zoveel mogelijk bezoekers op de eigen site ontvangen.

De omroepen zijn nog steeds zo zelf-centered dat ze niet door hebben dat de wereld om hen heen al verder beweegt. Vooral consumenten die losser zijn komen te staan van televisie denken in series, films en documentaires en niet in uitzendorganisaties. Het risico van initiatieven als uitzending gemist en dit nlziet is volgens mij dat de doelgroepen die al los laten van televisie hiermee niet meer worden teruggehaald. Het enige argument blijft dan nog dat er content geboden wordt die ergens anders niet is te halen. Hoezeer ik ook op uitzending gemist mopper. Ik bezoek het wel. Maar of ze mij zo gek krijgen om geld te gaan betalen voor content waarvoor ik voor 90% de TV niet eens meer aanzet, betwijfel ik sterk.
Wat ik raar vind is dat we in NL jaren gezeurd hebben om een Netflix achtige dienst in Nederland. Ik heb zelfs Veamer (bestaat niet meer, verwijst nu naar kijk.nl) en Videoland een mail gestuurd met de vraag waarom ze niet in dat gat in de markt duiken.
Ik kreeg toen terug dat ze zo'n model in overweging hadden genomen maar niet omarmd. De mail was zo netjes (bij beide diensten) dat er bijna wel een standaard reply klaar heeft moeten liggen.

Nu is Netflix er en is er weinig "gat" meer over en gaan ze ineens concurreren... Nu moeten ze echt beter zijn als Netflix voordat iemand overstapt. Ik wens ze succes.
Nu is Netflix er en is er weinig "gat" meer over en gaan ze ineens concurreren... Nu moeten ze echt beter zijn als Netflix voordat iemand overstapt. Ik wens ze succes.
Mwa lijkt een beetje gevalletje " o Shit netflix is er en eigenlijk boven verwachting loopt het verdomd goed en halen ze een hele zooi geld op" ( Dat videoland overigens heel hard nodig heeft ), we moeten snel wat doen nou dan maar hetzelfde flat fee concept.

Ik ben zeer tevreden met Netflix net zoals ik zeer tevreden ben met Spotify, en voordat ik over zou stappen naar een andere dienst dan moeten ze wel heel erg hun best doen, ik zie er ook totaal geen toegevoegde waarde in want het merendeel van de mensen kijkt niet eens meer echt TV, de TV staat aan maar echt kijken doen we al jaren niet meer.

Dat noemen we gewoonte, nu mensen meer en meer on-demand streaming diensten ontdekken ( als in de grote massa, wij tweakers doen het al jaren ) door middel van chromecast/appletv en "smarttv's" zal dit alleen nog maar beter worden.
Wat videoland onderschat heeft is dat als je eenmaal netflix klant bent waarom zou je dan ook nog videoland klant worden en nog eens een keer NLziet.

Ik denk dat je er voor 1 kiest maar uitzonderlijk voor 2 laat staan 3.

Het grote voordeel van netflix is de hele infrastructuur. Nederland loopt gewoon mee met de massa en dat drukt ook de kosten ten opzichte van andere aanbieders.

Daarnaast heb je eenmaal een groot marktaandeel dan kun je ook eenvoudiger investeren in nieuwe films en series. De achterstand die videoland nu heeft lopen ze denk ik nooit meer in.

NLziet, tja als je het leest een zooitje dus, geen structuur en lijkt er op snel op de markt en we kijken later wel.

Conclusie ze hebben hier gewoon liggen slapen in Nederland.
Anoniem: 120693
@bbob19 juni 2014 09:34
Conclusie ze hebben hier gewoon liggen slapen in Nederland.
Het is natuurlijk ook makkelijker voor Netflix om te onderhandelen met de content providers dan voor een kleine speler in Nederland. Dit is bijna 15 jaar een van de grote problemen geweest. Nu Netflix de markt opengebroken heeft zijn dat soort onderhandelingen veel makkelijker.

Je conclusie lijkt me voorbarig en niet geheel op feiten gebaseerd.
onderhandelingen over rechten worden altijd per jurisdictie (=land) gedaan. Dit is een van de belangrijkste redenen dat streaming diensten in NL lang op zich hebben laten wachten. Het regelen voor max 15M potentiele gebruikers is natuurlijk altijd minder gunstig dan voor 300M+ potentiele gebruikers.

Op het moment is het echter zo dat er gewoon standaard richtlijnen zijn voor dit soort massale licencering. Het is dan alleen een kwestie van onderhandelen over bedragen bij afgenomen volume. De discussie is daarmee vergelijkbaar met een gesprek over kwantum korting als je bakstenen gaat halen.
Dit is niet (alleen) aan Netflix te danken, maar ook aan de simpele gewijzigde distributiemodellen, waardoor instellingen als vakantieparken, hotels en ziekenhuizen dergelijke licenties nodig hebben voor hun PPV of streaming diensten.

Feit is wel dat een bedrijf als Videoland, die al ruime ervaring had met licenties voor hun leen-business, de discussie voor de NL content makkelijker kon slechten dan Netflix. Sterker nog, getuige de posts van andere hier, zijn ze op de marktkans gewezen en hebben ze deze actief afgeslagen. Dit is bijna de definitie van zitten slapen achter het stuur.....
"Sterker nog, getuige de posts van andere hier, zijn ze op de marktkans gewezen en hebben ze deze actief afgeslagen. Dit is bijna de definitie van zitten slapen achter het stuur..... "

Denk dat het bij videoland moeilijker ligt.
Als ze een online dienst opzetten dan concureren ze direct keihard tegen hun eigen franchisenemers. Dat kunnen ze naturlijk niet goedpraten tegenover de mensen die in hun concept hebben geinvesteerd.
Ik denk dat ze eerst moesten afwachten tot de fysieke winkels genoeg waren afgestorven om een online dienst in de lucht te gooien.
Die kun je aandelen geven in ruil voor hun investering/potentiele concurrentie. Dan krijgen ze niet alleen betaald voor hun opgebouwde merksbekendheid maar houden ze er ook nog iets aan over
Want die concurrentie kwam er toch aan, en nu hebben ze niets
Hoezo aandeel geven? Normaalgesproken moet je gewoon betalen voor een aandeel.
En volgens mij hebben de filiaalhouders juist jarenlang geprofiteerd van de naamsbekendheid. Dat was de reden waarom ze een videoland-zaak hebben geopend en niet een eigen videotheekje, toch?

"Want die concurrentie kwam er toch aan, en nu hebben ze niets "

Tja, als we allemaal aandelen konden krijgen voor onze slechte investeringen en het niet op tijd uit de markt stappen, he...
Vergeet ook niet dat veel contracten al waren vastgelegd, voordat Netflix naar ons land is gekomen. Zodra die zijn afgelopen kan Netflix meebieden op de contracten. Duurt alleen nog even ;)
Anoniem: 387522
@bbob19 juni 2014 09:52
Ik zie mezelf nog wel een maandje wisselen. NLziet is maandelijks opzegbaar, net als Netflix. Van Videoland kon ik de opzegbaarheid niet terugvinden.

Ik ben nu fanatiek Netflix klant, maar ik als een maandje NLziet tussendoor doe, heeft Netflix alweer nieuw aanbod en ben ik precies door het nu karige aanbod van NLziet heen.
Ik vermoed ook dat een hoop mensen dat gaan doen. Zelf doe ik dat al een half jaartje tussen HBO en Netflix.

Vreemd dat in dit overzicht HBO niet meegenomen is (HBO Go). Ik had gehoopt dat ze HBO een schop onder hun kont zouden geven om meer van hun eigen content beschikbaar te stellen. Door de jaren heen hebben ze fantastische series etc gemaakt, maar vaak zijn alleen de laatste 2 seizoenen te bekijken. En series die niet meer op TV uitgezonden worden, kun je helemaal niet meer kijken.

(Series als The Wire, Sopranos, Six Feet Under, Deadwood, Band of Brothers, The Pacific etc liggen nu gewoon ergens te verstoffen, terwijl ik zeker weet dat er, zeker in Nederland, nog een groot publiek te vinden is die deze pareltjes nog niet gezien heeft).


Verder vind ik het jammer, dat zelfs als je echt je best doet (ik heb Spotify Premium, Netflix, HBO en een Pathe Unlimited Gold bioscooppas) je nog steeds maar een heel klein gedeelte van alle content legaal kunt kijken.

Dus er is nog heel veel ruimte voor verbetering. En ik denk dat we het niet moeten zoeken in meer/andere diensten, maar in samenwerking. Laat de content makers eens afstappen van het idee dat ze zelf een eigen kanaal op moeten zetten, maar laat ze juist hun content bij verschillende aanbieders in de etalage zetten. Dan bereiken ze een veel groter publiek, tegen een lagere vergoeding per gebruiker. Want als de Apple AppStore iets aangetoond heeft, is dat je multi-multimiljonair kunt worden van minuscule vergoedingen, mits je maar voldoende mensen kunt bereiken....

Dus ook de Nederlandse contant makers, zouden hun content gewoon moeten aanbieden aan bijv een Netflix. De kosten die ze besparen omdat ze geen eigen kanaal hoeven op te zetten/onderhouden zijn al enorm. En toch krijgen ze geld binnen.

[Reactie gewijzigd door 4Lph4Num3r1c op 19 juni 2014 10:35]

De oude series van HBO zijn tegenwoordig te streamen via Amazon Prime
Is dat ook in Nederland beschikbaar?
Via een US VPN of DNS server wel. Is officieel alleen te bekijken in Amerika (en misschien in Canada?)
Want als de Apple AppStore iets aangetoond heeft, is dat je multi-multimiljonair kunt worden van minuscule vergoedingen, mits je maar voldoende mensen kunt bereiken....
Daar heb je zeker een punt. Ware het niet dat de CEO van Apple ook de grootaandeel houder was van één van de vier grote platenlabels. Daarnaast zijn de banden tussen de muziek industrie en Apple (vanwege de iPod) sowieso al hecht geweest.

Dus het kan wel, maar ik zie het niet zo snel meer gebeuren.
Ik ben al lid van twee diensten... Ik ben upc klant en hen daarmee gratis hun vod dienst gekregen die misschien wel in qualiteit slechter is dan netflix, maar wel een mooi aanbod heeft van films die je eigenlijk niet snel elders tegen komt (je moet er van houden maar dat is een kwestie van smaak, ik ben al blij al ik iets anders zie dan een voorspelbare hollywoodfilm).
Deze dienst is alleen gratis voor nieuwe klanten. Ik ben al jaren trouwe klant, maar als ik er gebruik van wil maken dan moet ik een abonnement afsluiten (6 euro per maand) of mijn pakket aanpassen (6 euro per maand duurder).
Bij mij kwam het er gratis bij, en toch al 5 jaar klant van ze, zondar mijn abo ooit te hebben gewijzigd.
Tegen het budget van Netflix valt niet op te boksen, daarnaast produceert Netflix al eigen series die ook nog eens van hoge kwaliteit zijn.
De Nederlandse zenders verenigd in NLZiet produceren ook eigen series. Daar zou dus zeker publiek voor moeten zijn. Wat me opvalt is dat ze het gewoon zo knullig aanpakken... Daardoor krijgen ze direct een slechte naam, die je niet snel meer goed maakt. Dit lijkt me nu echt zo'n markt waar "first time right" ook echt belangrijk is.
Mee eens. Ik gebruik ook met plezier de diensten van Netflix en Spotify, juist vanwege de goede technische werking, content (zoals het artikel aangeeft wel wat gedateerd maar via een fix ook Amerikaanse content af te spelen) en prijs/kwaliteitverhouding. Ik vraag me zowieso af waarom we nog steeds fysieke media kopen, of per nummer/album. De media gaat tegenwoordig zo snel dat dit een achterhaald businessmodel is (zie gevolgen Free Record Shop). Ik verwacht dat de game-industrie nog gaat volgen, ook daar loopt men achter en is alleen het aanbieden van downloadmogelijkgeden de enige innovatie. Zie Flat-fee als kickstarter-project: je neemt een abonnement voor content die nog gemaakt wordt en daarmee vooraf al een deel gefinancieerd wordt. Ik betaal liever x bedrag per maand voor 1 a 2 nieuwe games per maand dan 60 a 70 euri (Xbox One) voor een game die ik veelal fysiek en daardoor kwetsbaar moet aanschaffen.
En ja, ik snap ook wel dat fysieke games tussenhandel mogelijk maakt, evenals de mogelijkheid om een game door te verkomen nadat je hem hebt uitgespeeld. Zolang daar nog geen digitale tegenmogelijkheid voor bestaat zal fysiek nog wel blijven maar meer voor de nichemarkt.
In het geval van muziek snap ik wat je bedoelt, tenzij je een echte audiofiel bent is de kwaliteit van streaming diensten als Spotify gewoon prima en zeker geen reden om toch nog CD'tjes te kopen. Je zult het verschil op een 'normale' audio installatie toch niet gaan horen. Bij films is er echter nog helemaal geen realistisch advies als je het mij vraagt. Zelfs een getranscode Blu-Ray rip ziet er nog zo veel beter uit dan een legaal gestreamde film, al op een doodnormale instap-tv. De originele Blu-Ray zelf is nog een klap beter wat beeldkwaliteit betreft.

Voordat er een streamingdienst komt die alles wat ook via Usenet aanbiedt op 1080p en een bitrate van tenminste 25 Mbps, zie ik niet wat het alternatief is voor illegaal downloaden. Ja je kunt veel op Blu-Ray kopen maar bij lange na niet alles wat ik zou willen zien, en bovendien zit ik niet te wachten op al die plastic rommel in mijn huis. Het aanbod van streaming diensten is al helemaal jammerlijk als je het mij vraagt, zelfs diensten als Netflix zijn volledig op de 13-in-1-dozijn kijker gericht.
Tja,

Ik had gehoopt dat NLziet een soort OTT dienst zou zijn met:
- Alle NL kanalen in HD (live)
- Alle programmas in HD terug te zien in één maand
Dat zou een soort NL kabelprovider kunnen zijn met uitsluitend NL content. Een blik in de keuken van NPO liet wel zien dat Broadcast NL helemaal niet modern denkt en zwaar leunt op het door de overheid gesponsorde model. Daarnaast kan de NPO nooit uitbreiden naar het buitenland. Dus groei kan niet, hoogstens versnippering. Indien hiet bovenstaande geleverd zou worden via een klein kastje dan was ik denk ik klant, daar de buitenlandse zenders veels te veel meuk brengen. Dan waren we met €7,99 aan kabelkosten/mnd voor een prikkie klaar geweest.

Wie weet komt het nog
Wat ik er voornamelijk raar aan vind is dat het ze blijkbaar niet opgevallen was dat diensten als netflix elders op de wereld al jaren goed draaien. Dat dat in Nederland ook zou gaan lopen was een kwestie van tijd.
Zoals ik al zei, Netflix kan uitbreiden, RTL/SBS/NPO kan dat niet meer. Een antillen/Suriname/Zuid Afrika daargelaten. Ze zullen het zien als een alternatieve distributiemethode, niet als een moneymaker, meer extra kosten. Voor Netflix is dat een ander verhaal.
Als ze eerder waren begonnen, was er nog niet genoeg animo voor: veel te weinig potentieele klanten. Dan moet je een enorme zak met geld meenemen en continu aanvullen: personeel en infrastructuur betalen & onderhouden, terwijl er dan nog geen inkomsten tegenover staan.

Natuurlijk hadden ze dat moeten doen, wilden ze een kans tot overleven hebben, maar als je het geld simpelweg niet hebt of kan regelen, dan houdt het gewoon op.
Het was destijds te duur om de concurrentie voor te zijn, nu is het - denk ik - te duur om van de concurrentie te kunnen winnen.

Dus met je slotzin ben ik het wel eens: ook ik wens ze succes...
Onzin, ze hadden de infrastructuur al. Alleen het business model hoefde maar aangepast te worden. Streamen deden ze al, het aanbod was wellicht niet groot genoeg, maar concurenten waren er ook nog niet...
Nu hebben ze de boot mogelijk gemist...

To little, to late...

Ik hoop dat ik ongelijk heb, een goede concurrent van Netflix erbij is altijd goed!
Dat niet alleen we roepen met z`n allen toch al jaren om diensten die alles in 1 aanbieden voor een vast bedrag per maand? Dat is er eigenlijk nog steeds niet...

Stel dat je 10 euro per maand betaald voor onbeperkt films, series en muziek family abo en dan ook de vrijheid die daarbij hoort. Ik wil de films, series en muziek zonder problemen op al mijn tv`s in mijn huis kunnen bekijken en luisteren. Muziek zonder problemen op mijn mp3 speler, die van de vriendin en mijn autoradio kunnen afluisteren etc... geen beperkingen .

Dan is het i.i.g. betaalbaar en de drempel redelijk laag voor iedereen.
b.v. een samenwerking van een Netflix met iTunes voor een dusdanige opzet via 1 account uiteraard.

Qua abo vormen zouden ze nog een premium versie kunnen doen waar bij je ook films van x maanden oud kunt bekijken en een gold versie waar je films van x weken oud kunt zien.
Yeah, dit is gewoon het concept van Netflix jatter, IETS aanpassen maar dan in slechtere vorm (prijs, apps, aanbod) en denken dat dit gaat werken.....;

ALS je dan een Counter-netflix dienst wil aanbieden, Zorg dan dat ik naar jouw wil

BIJVOORBEELD:
Erotiek... Niet beschikbaar op netflix en geloof me, alle nerds willen echt wel tieten on demand....
Focus op Nederlandstalig of Europees Of IETS.
ANDER aanbied model: Bijvoorbeeld.... tegelijk\voordat een film op dvd uitkomt, 1x te bekijken bij je dienst per abbonee, dan verwijzen naar de DVD/blueray als ze het een 2e keer willen zien. Dan na 6 maanden of whatever de standaard is gaat de film gewoon je dienst in als normaal. Dit kan zelfs DVD verkopen stimuleren.

Wat ik bedoel, is doe IETS anders dan Netflix behalve je prijs...... anders win je het nooit van zo'n grote dienst die qua infra en ervaring toch altijd onder je prijs zal kunnen duiken.
Nu is Netflix er en is er weinig "gat" meer over en gaan ze ineens concurreren... Nu moeten ze echt beter zijn als Netflix voordat iemand overstapt. Ik wens ze succes.
Dit zal dan ook een flinke uitdaging worden, daarnaast is er ook nog HBO Go wat in dit artikel word overgeslagen. Ook zijn er voor de meer creatieve Tweakers plenty mogelijkheden om vanuit Nederland met je Nederlandse account ook gewoon bij de Amerikaanse Netflix te kunnen en bij diensten zoals Hulu en Amazon Instant Video.

De enige manier om mensen bij Netflix weg te krijgen is door meer content eerder en tegen een lager bedrag aan te bieden.

Uit deze review is het duidelijk dat NLziet de plank volledig misslaat qua content en library en dat Videoland duurder is waardoor ze beiden eigenlijk geen kans maken. Daarnaast richten ze zich op een nationale markt ipv een Netflix dat steeds meer een globale speler begint te worden nu ook een Brazilië geserveerd word.

Het grootste probleem met de huidige Netflix-like diensten vandaag is het gebrek aan content, het feit dat het veelte lang duurt voordat content op Netflix staat en simpelweg incomplete verzamelingen van zowel series als films. Afgezien van de content die ze zelf produceren die wel op een normale manier word aangeboden (nieuwe seizoenen in één keer beschikbaar en alle voorgaande seizoenen ook beschikbaar).

Ik zie beide initiatieven vrijwel geen kans maken. Waar een Videoland een paar jaar terug nog een eventueel klantenbestand had gehad is dat nu ook niet meer van toepassing.

[Reactie gewijzigd door Sorcerer op 19 juni 2014 11:46]

HBO Go is geen echte concurent omdat ze een wisselemd zeer beperkt aanbod hebben. De films blijven maar 1 tot 2 maanden staan, en daarnaast vragen ze €15,- per maand.

Ik zeg niet dat er iets mis is met HBO, ik ben zelf lid van deze geweldige aanbieder van game of thrones, maar ik beschouw ze als een aanbieder van premium tv, die daarnaast een "uitzending gemist" model hanteren, maar zeker geen VOD dienst als netflix.
Veamer had ik ook ooit gemailt hierover en kreeg hetzelfde antwoord.

Enige simpele conclusie is dat die diensten ons jarenlang hebben proberen af te zetten. Als het Netflix lukt om zo'n dienst aan te bieden en de rest het nu ook lukt, was het toen ook gelukt.
google eens op 'popcorn time' :+
Er zijn drie soorten mensen in de wereld: innovators, verbeteraars en meelopers. Videoland is blijkbaar een meeloper en daarom een verspilling van kantoorruimte en bedrijf dat je niet moet steunen.
Wie zich wel eens stoort aan de beeldkwaliteit van Netflix, die in veel gevallen toch nog matiger is dan wat er op torrentsites is te vinden, zal zich verbazen over de matige streams van Videoland Unlimited.
Ik heb nog geen torrents van bepaalde series gevonden in 4K, wat Netflix dus wel degelijk aanbiedt, zoals voor de serie Californication bijvoorbeeld. Verder is veel content in 1080p terwijl de meeste series in 720p worden released als torrent. Beetje rare uitspraak om Netflix maar "matig" te noemen dus. Wel past het zich aan aan je netwerksnelheid, dus misschien moet de reviewer een beter pakket aanschaffen.

EDIT:
Bitrates van torrents zijn sowieso vooral matig, anders kun je geen episode van een uur in 1.2-1.5Gb stoppen. Overigens zijn de 4K-versies van Netflix episodes erg mooi en deze streamen met 16Mbps, waarbij de 1080p episodes rond de 5-6Mbps hangen. En volgens de media info op de laatste torrent van Game of Thrones is deze 2,9Mbps.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 19 juni 2014 11:12]

resolutie is niet alles hé, bitrates daar draait kwaliteit om!
Bitrates van torrents zijn sowieso vooral matig, anders kun je geen episode van een uur in 1.2-1.5Gb stoppen. Overigens zijn de 4K-versies van Netflix episodes erg mooi en deze streamen met 16Mbps, waarbij de 1080p episodes rond de 5-6Mbps hangen. En volgens de media info op de laatste torrent van Game of Thrones is deze 2,9Mbps.
beeldlijnen zegt lang niet alles over de kwaliteit. Er is ook nog zoiets als bitrate :)
Waar ik hierboven al op gereageerd had, voordat jij dit plaatste ;)
Als je uitgaat van afleveringen van 45 minuten (dat is zo'n beetje de Amerikaanse standaard) dan geeft een 5Mbps een bestaand van zo'n 1.6GB. De 720P torrent van Game of Thrones die nu bovenaan staat op TPB is 1.6GB. Dat doet dus niet onder voor Netflix.
De populairste 1080p torrent is 4.4GB, dat is dus zo'n 13Mbit.

Niet dat de kwaliteit van torrents altijd even geweldig is, maar in mijn beperkte ervaring doen torrents/usenet niet onder voor Netflix. 4K zie ik inderdaad maar vrij zeldzaam maar voor zover ik weet heeft Netflix ook maar een handvol programma's in dat formaat.
Komt omdat netflix voor de massa is, maand gratis, goedkoop, acceptgiro, geen gezeik met inschrijven.
Netflix is makkelijk goede marketing ziet er gelikt uit.

NLZiet alleen de naam al? RTL XL iedereen die op die website is geweest download de app sowieso niet. En bij videoland denk ik aan vieze videotheken in den haag en klinkt budget (misschien zit ik er naast).

Netflix, vrolijk.
Rest, depri.
Netflix heeft acceptgiro? Ik dacht alleen incasso, dat doe ik in ieder geval. Acceptgiro vind ik niet echt meer passen in deze tijd.
Tomato, tomato. Bedoel dat het gewoon makkelijk gaat. Gebruik zelf ook incasso, weet niet zeker of ze acceptgiro hebben. Incasso is nog makkelijker ook eigenlijk. Weet niet waarom ik acceptgiro typte denk omdat het einde van de maand er weer aan komt ;).
Ik vind acceptgiro niet echt het synoniem voor makkelijk :)
Blijkbaar hebben ze ook geen acceptgiro :)
Netflix gaat niet via een acceptgiro.

Enkel iDeal (Automatische incasso), Creditcard en Paypal.
Of billing via je AppleID, dus zou in theorie ook via iTunes waardebonnen moeten kunnen ?
Die optie ben ik zelf niet tegengekomen op de betalingspagina van netflix zelf, dus dat zou ik niet weten.
Wanneer komt er nou eens een dienst die ALLES aanbiedt...dus NLziet + netflix +HBO + sport....das denk ik de enige die me kan overhalen om zo'n abonnement af te nemen....de versplintering en kwaliteitsverschillen zijn momenteel gewoon te groot!
Alles en een onbeperkte back catalog, vaak genoeg gehad dat ik een film wilde kijken, maar die was niet meer in roulatie, dus moest ik hem wel illegaal downloaden omdat hij gewoonweg nergens meer te krijgen was.
tja maar wat zou het mogen kosten dan??
Zou bij mijn inet abo erbij mogen, dan betaal ik daar graag voor, bereid daar zelfs iets meer voor te betalen dan wat ze nu voor netflix of videoland vragen, dubbel zelfs
Dat moet je niet willen omdat die dienst dan de prijs kan opdrijven. Nu zie je dat de diensten elkaar concurreren en dat is alleen maar goed voor de consument. Netflix verhoogde de prijs met 1 euro en prompt gaat NL Ziet eronder zitten met haar tarieven. Op termijn zal de content alleen maar toenemen.
de content neemt niet veel meer toe, er komt iedere keer wat bij en gaat er ook weer af, vanwege de windows die ze opgelegd krijgen
Ik blijf het belachelijk vinden dat we nog apart moeten gaan betalen voor die NPO programma's om ze bekijken terwijl ze betaald zijn met zuur betaalde belastingcenten.. Daarom mag wat mij betreft het hele publieke bestel opgedoekt worden.. De meeste programma's die interessant zijn worden toch al wel overgenomen door de commercieelen (en zijn 9 van de 10 keer toch al gemaakt door dezelfde productiemaatschappijen).. Dan kan die paar 100 miljoen die het kost tenminste aan echt zinnige zaken besteed worden..
We kunnen het publieke bestel niet over een kam scheren met de commerciëlen. Er worden nog steeds mooie dingen gemaakt. De vraag die we ons wel kunnen stellen is of het volume van deze content 3 netten, en hun kosten, rechtvaardigt. Als alle programma's die ook op de commerciëlen zijn te vinden worden weggedacht, dan hou je met veel moeite een net over, verwacht ik.

Ik zou zeggen. Hou de kosten voor de bevolking hetzelfde, reduceer het aanbod naar een net en zorg dat programmamakers ruimere budgetten krijgen om programma's te maken die echt wat toevoegen en daarom ook beter in het buitenland zijn te verkopen. Hoeveel BBC documentaires zenden wij niet onverkort uit, simpelweg omdat het het beste is wat in Europa te krijgen is? En dit heeft alles met budgetten te maken. Het Nederlandse bestel verliest zijn geld uit aan een te groot volume en verkeerde programma's. Voor docu's als tegenlicht, of Nederland van boven wil ik best betalen.

Een goede documentaireserie over onze geschiedenis, met luchtopnames van oude wegen en fundamenten van oude gebouwen. Waarom kan zoiets bij de BBC wel en wordt zo'n programma in Nederland of geïnfantiliseerd, of in een quizvorm gegoten omdat de opdrachtgevende omroepen anders bang zijn dat de fladderende gedachtecurve van de Nederlandse burgers het niet aan kan? We kunnen het echt wel. Nederland heeft een goede documentaire cultuur (IDFA).

[Reactie gewijzigd door teacup op 19 juni 2014 13:05]

Een Brits huishouden betaald voor de BBC 145,50 GBP per jaar. (Bron) Dat is 181,90 euro.
In Nederland waren op 1 januari 2013 7,57 miljoen huishoudens (bron). Zij betaalden in 2014 in totaal 972.710.000 om de publieke media te bekostigen (bron) Dat is inclusief lokale omroepen en stimuleringsfondsen. Oftewel: 128,euro per huishouden. Bedenk daarbij dat het aantal huishoudens in Groot-Brittannië groter is en het is duidelijk dat de BBC meer geld heeft om radio en televisie mee te maken. Geld dat in die mooie documentaire gestopt kan worden.
Dank je voor de informatie. Om iets toe te voegen heb ik het aantal Britse huishoudens opgezocht, en dat aantal stond in 2011 op 22 miljoen, uitlopend naar 23 Miljoen in 2016 (Bron). Grofweg betalen Britten dus 4 Miljard (22 miljoen *182 Euro) euro.

Dat beeld is echter niet helemaal compleet. In de bron die je over de kosten voor de media had toegevoegd werd wel gerefereerd aan reclame inkomsten, dat die minder waren, maar deze reclame inkomsten waren verder niet in het document vermeld (valt eigenlijk ook buiten de scoop). Om achter de reclame inkomsten te komen heb ik naar de jaarcijfers van de Ster (2013) gekeken. Deze organisatie gaf als bedrijfsresultaat 193.8 Miljoen op. Voor de totale inkomsten van onze nationale omroepen tel ik dat bedrag op bij 972.7 Miljoen van de huishoudens. Totaal is dit dan 1.16 Miljard.

Nou dit is een factor 4 minder dan Groot Brittannië. Point taken! Maar misschien daarom ook reden te meer om ons opgeblazen omroepbestel met drie netten eens wat terug te snoeien en terug te brengen tot de essentie. Een andere invalshoek:als we allemaal 20% meer omroepbijdrage gaan betalen kunnen we de reclameblokken elimineren ;).

[Reactie gewijzigd door teacup op 19 juni 2014 21:01]

Vergeet ook niet dat de BBC een enorme commerciele tak heeft waarin ze hun produkties verkopen. Hun budget is mede daarom zo enorm.
Ten eerste is de subsidie die daar naar toe gaat voor de televisieproductie, streaming staat los van deze zaken. Ten tweede als ik kijk naar wat de commercielen nou voor kwaliteit neerzetten dan kom ik niet verder dan reality series, slutshaming en uitgerangeerde tv series, m.u. van enkele goede series.

Echter het NPO maakt programma's als tegenlicht, noorderlicht, keuringsdienst van waren, documentaires etc. Kijk, het is niet te vergelijken met de BBC maar RTL en consorten zijn nou niet echt verlichting te noemen.
Het enige wat mij tegenvalt van Netflix is dat ze niet hetzelfde aanbieden vanuit andere landen.
Zit ik op de nederlandse Netflix heb ik geen 24, verander ik even een Britse dns en voila.

Opeens heb ik wel 24.

Ook mis ik in deze review Pathe Thuis, deze was in 2011 ergens gereviewed maar niet erg uitgebreid.

[Reactie gewijzigd door Ienni1983 op 19 juni 2014 09:27]

Ook mis ik in deze review Pathe Thuis, deze was in 2011 ergens gereviewed maar niet erg uitgebreid.
Niet in 2011, afgelopen herfst nog. Maar is geen all you can eat-dienst en bovendien niet nieuw.
Dat is in feite Netflix ook niet

Want dat was al in september 2013 in Nederland beschikbaar.
Dat is in feite Netflix ook niet

Want dat was al in september 2013 in Nederland beschikbaar.
Klopt, precies de reden dat we destijds een artikel hebben geschreven. Netflix is de grote concurrent waar NLZiet en Videoland zich mee moeten meten, dus vandaar dat ze er mee worden vergeleken.
Ik mis ook de geweldige nieuwe streaming dienst van UPC, waar ik ook veel negatieve verhalen over hoor (slecht aanbod, matige kwaliteit).
Weet je waarom Nieuwsgroepen en Torrents zo populair zijn:

1 omdat het "Gratis " is. Maar hier wil ik niet over discussiëren. Omdat het niet te rechtvaardigen is tegenover de legale alternatieven zoals Netflix en Videoland.
2: Je zoekt iets en het is er bijna altijd te vinden. Je hebt geen meerdere bronnen nodig. Hier wil ik het wel over hebben

Als alle maatschappijen nou hun handen in 1 zouden slaan en zodoende 1 groot verdienmodel / met alle programma's zouden uitbrengen dan zou het een groot succes zijn. Als we kijken als voorbeeld naar Steam, dit is wel een andere service maar ze hebben best veel aanbod. Als je kijkt naar Origin en U-Play die zijn klein en trekken veel minder bezoekers. Waarom kopen mensen bij Steam? Omdat er geregeld uitverkoop sessies zijn, overal ter wereld kan jij je games downloaden en spelen zonder optisch medium en biedt optimaal gebruikers gemak.
Er wordt nu al software en docu's verspreidt via Steam. Als de maatschappijen nou contracten zouden aanbieden via Steam om via dat netwerk ook tv te kunnen kijken dan hebben beiden partijen een win win situatie. Steam heeft al miljoenen gebruikers ter wereld.

Wat ook een succes is Spotify (helaas geen video content). Wederom goed / veel aanbod, goede prijs kwaliteit verhouding en gebruikers interface is ook goed.

Als we kijken naar Youtube, om maar even terug te komen naar film materiaal, deze is gratis en je kan er zeer zeker veel op vinden. Films, Documentaires, homevideo's, muziek video's. Kortom massa is het sleutel woord. Dat is ook de kracht van Youtube. Nadeel is wel dat er veel reclame is (zonder ad-blocker).

Dus groot zijn en succes hebben kan wel, mits er maar genoeg massa en content is voor de consument.
Ik weet niet of het zou mogen dat film maatschappijen 1 groot bedrijf mogen vormen, maar voor de consument zou het wel interessant zijn om maar niet telkens te hoeven uitwijken naar alternatieven of heel veel verschillende abonnementen te hoeven betalen.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 19 juni 2014 14:07]

Als je ziet hoe alleen al Netflix in een wirwar van verschillende rechten per land is geraakt, kan ik me wel iets voorstellen bij hoe moeilijk het zou zijn alle streamingdiensten te integreren. Dit nog los van de marktbelangen die alle partijen hebben.

Ik gebruik nu sinds kort NLZiet en NetFlix, aangevuld met een betaalde nieuwsgroep en torrents, dit alles om Ziggo de deur uit te kunnen doen. De streamingdiensten voor het gemak (via een Androidstick), de nieuwsgroep en torrents voor nieuwer spul op hoge kwaliteit (via een mediastreamer vanaf nas).

Daarmee zit ik op € 21,- (Telfort adsl) + tweemaal € 8,- voor de streamingdiensten + een paar euro p/m voor de nieuwsgroep: totaal ongeveer € 40,- p/m. Hiermee spaar ik ongeveer € 500,- per jaar uit t.o.v. Ziggo.

Over NetFlix ben ik erg tevreden, over de nieuwsgroep en de adsl ook, maar bij NLZiet heb ik wel wat bedenkingen. Wat in het artikel ook al werd genoemd: de slechte interface, onduidelijke structuur, veel klikken om iets te streamen, maar ook de beeldkwaliteit van vooral NPO. En het ziet er niet naar uit dat die kwaliteit op de korte termijn zal verbeteren, waarschijnlijk ook om niet te zwaar met de kabelaars te concureren van wie ze jaarlijks miljoenen ontvangen.

Edit; de kracht van YouTube is toch vooral reclames (hoewel het tot voorkort een verlieslijdende dienst was, ik weet niet of dat nog steeds zo is), en dat is nu juist de reden dat ik van de kabel af wilde.

[Reactie gewijzigd door Benno de Bruin op 19 juni 2014 10:13]

Als je ziet hoe alleen al Netflix in een wirwar van verschillende rechten per land is geraakt, kan ik me wel iets voorstellen bij hoe moeilijk het zou zijn alle streamingdiensten te integreren. Dit nog los van de marktbelangen die alle partijen hebben.
Die wirwar heeft de videoindustrie zichzelf aangedaan. Ze hebben zelf meegewerkt aan de bestaand complexiteit om maar in ieder land maximaal te kunnen profiteren. Logisch, terecht, maar nu zitten we er mee. Dit probleem had iedereen 10 jaar geleden kunnen zien aankomen maar de industrie lijkt nu pas langzaam wakker te worden. Ze klagen liever over downloaders en piratebay dan dat ze meewerken aan een oplossing.
Ik ben het met je eens, iemand moet een einde maken aan deze fragmentatie, net zoals Spotify dat grotendeels gedaan heeft.

Echter, we moeten ook eerlijk zijn dat dit nooit gaat lukken voor 8 euro in de maand. Alle films en series zullen minimaal enkele tientallen euros per maand moeten opleveren, en dan laat ik de sportkanalen er nog buiten. Films en series zijn vele malen duurder om te produceren dan muziek.

Daarom zou ik graag zien dat bijvoorbeeld Netflix alles aanbied, maar dat niet alles onder die 8 euro per maand valt, net als het videoland idee. Wil je dan legaal de games of thrones bekijken, dan betaal je voor dat stukje of het seizoen apart, net zo makkelijk als een in-game purchase.

Kortom, een goede all you can eat basis, met pay-per-view voor de duurdere content, die men nooit kan leveren voor een lage maandelijkse prijs.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee