Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Een vaarwel aan Nokia

Afscheid van een voormalige marktleider

21-04-2014 • 17:20

305

Multipage-opmaak

Saluut

Wie had ooit gedacht dat Nokia van de telefoonmarkt zou verdwijnen… en zo snel? De Finse merknaam prijkt vanaf binnenkort niet langer op nieuwe smartphones, al zal Microsoft met de naam Nokia actief blijven in de markt voor 'dumbphones'. Belangrijker is dat Nokia niet langer zelfstandig opereert in de telefoonmarkt; Microsoft koopt de telefoondivisie en de deal zal vrijdag definitief rond zijn, zegt Microsoft.

Het lukt geen telefoonmaker om na tegenslag zelfstandig succes te hebbenHet is niet de eerste keer dat een voormalige grootmacht uit de mobiele wereld verdwijnt. Ericsson ging op in joint venture Sony Ericsson, waarna Sony zijn partnerbedrijf uitkocht en het Japanse bedrijf het nu alleen doet. Motorola maakte een bescheiden comeback, maar werd vervolgens opgekocht door Google en gaat nu over naar Lenovo. Palm wilde een comeback maken, maar werd onder de vleugels van HP snel de nek omgedraaid. Siemens verdween geheel als mobieltjesfabrikant.

Met Nokia leek het anders te gaan. Het stippelde een strategie uit die, wat je er verder ook van vindt, in elk geval duidelijk was: alles inzetten op Windows Phone. Het begin bleek stroef, maar veelbelovend; de smartphones waren mooi, innovatief en ouderwets stevig. Misschien wel het hoogtepunt van de comeback was de illustere Lumia 920; die telefoon was maandenlang slecht verkrijgbaar door tekorten - al kwam dat niet alleen door de vraag, maar ook omdat Nokia zo bang was met Lumia 920's te blijven zitten dat het weinig exemplaren produceerde.

Nokia bleek ook weer trendsetter. Het dubbeltikken om een telefoon wakker te maken belandde in smartphones van LG en HTC, onder meer Samsung kopieerde Super Sensitive Touch en het gebruik van plastic behuizingen in felle kleuren zagen we terug bij de iPhone 5c. Tienduizenden mensen retweetten een ironische tweet van Nokia over de 5c.

In dit verhaal blikken we terug op de historie van Nokia, hoe het bedrijf ten onder ging aan zijn eigen arrogantie en hoe het concepten als de smartphone en de app store bedacht. Verder kijken we waar de erfenis van de Finse en Europese trots van de telefoonmarkt terecht zal komen.

Nokia: so long

Historie: de Finse feniks

Frederik IdestamNokia is niet begonnen als telefoonmaker. Sterker nog, het begon in een heel andere industrie: houtpulp. Oprichter Frederik Idestam begon in 1865 op 27-jarige leeftijd met een houtpulpmolen bij Tampere, na Helsinki de grootste stad van Finland. Hoewel Nokia 1865 als oprichtingsdatum heeft, heette het toen anders.

De naam Nokia kwam pas in 1871, toen Idestam een tweede molen bouwde bij een stadje vijftien kilometer ten westen van Tampere. Dat stadje, toen nog officieel een dorp, heette Nokia. Houtpulp was een tijdje de core business van het bedrijf, dat stevig groeide.

Naambordje van Nokia in Finland

Hoewel Idestam als eerste de naam Nokia voor een bedrijf gebruikte, kun je ook Arvid Wickström als oprichter van Nokia zien. Hij richtte in 1912 in datzelfde dorp Nokia een bedrijf op dat zich toelegde op de productie van kabels voor stroom en telefonie, toen nog een noviteit. Het bedrijf ging zich bezighouden met elektronica en later tv's.

Een keerpunt in de geschiedenis van Nokia is 1967. De houtpulpfabrikant, de kabelmaker en een bedrijf dat in rubberen producten handelde, allemaal gevestigd in Nokia, gingen toen samen onder de naam Nokia. De eerste stappen voor het maken van telefoons waren al gezet; het bedrijf maakte al telefoons voor onder meer het leger.

Nokia wilde, zeker in de jaren na de fusie, een conglomeraat worden, zoals bijvoorbeeld Samsung nu is. Het wilde succesvol zijn in veel verschillende bedrijfstakken. In de jaren tachtig leek dat ook een redelijk streven; de omzet was keurig over de verschillende takken verdeeld.

De bedrijfstakken waarin Nokia actief was door de jaren heen

Bron: ETLA, onderzoeksinstituut voor Finse economie

Toen gooide een recessie in Finland roet in het eten. Nokia besloot begin jaren negentig het roer helemaal om te gooien. Het verkocht de andere bedrijfstakken en richtte zich alleen op telefoons en telecommunicatie, dat toen in de kinderschoenen stond. Die keuze is niet onlogisch. Hoewel het toen nog klein was, had Nokia zichzelf goed gepositioneerd. Het werkte al vanaf het begin mee aan gsm, de 2g-standaard voor mobiel bellen. Bovendien had het veel patenten en zag het een grote kans om te groeien.

Nokia hield nog lang een aandeel in Nokian, een joint venture voor het maken van onder meer rubberbanden voor auto's en fietsen. Dat bedrijf bestaat nog steeds onder die naam. Nokia kocht zich uit in 2003. De strategie wierp zijn vruchten af; omzetten en winsten explodeerden en in 1998 was Nokia marktleider in mobiele telefonie. Door zijn vroege dominantie werden de namen Nokia en mobiele telefoon haast synoniem.

Smartphones: de remmende voorsprong

De eerste smartphone van Nokia en misschien wel de eerste succesvolle smartphone aller tijden is de 9000 Communicator. De term smartphone bestond nog niet, maar het was een combinatie van twee zaken die later de basis vormden voor smartphones: telefoon en pda, een personal digital assistent voor het bijhouden van de agenda en contactpersonen, en het versturen en ontvangen van e-mails.

De 9000 Communicator was precies dat; hij integreerde de twee apparaten niet, maar was als het ware twee apparaten op elkaar gestapeld.

De 9000 was in gesloten positie een telefoon zoals Nokia ze in die tijd maakte, maar opengeklapt had hij een toetsenbord en een groter scherm, met een resolutie van 640x200 pixels. Hij draaide een versie van GEOS, een besturingssysteem van het bedrijf GeoWorks.

Nokia 9000

De 9000 draaide op een Intel i386-processor op 24MHz en had 8MB intern geheugen. De smartphone kostte omgerekend rond de 900 euro, al is dat nu, met inflatie meegerekend, ongetwijfeld meer dan 1000 euro. Veel mensen vonden het die hoge prijs wel waard en de Communicator-serie werd ruim acht jaar voorzien van nieuwe modellen.

Nokia ruilde het GEOS-besturingssysteem al snel in voor Epoc, dat op zijn beurt opging in Symbian, een initiatief van Nokia met enkele andere partijen in de telecomindustrie. Die situatie heeft lang geduurd; Sony Ericsson bracht in 2010 zijn laatste modellen met Symbian uit en Samsung stopte na de Omnia HD in 2009 met het maken van Symbian.

Ook waren er veel andere bedrijven met een licentie en in Japan zijn tot enkele jaren geleden veel telefoons met een eigen versie van Symbian verkocht. Er waren diverse versies van Symbian in omloop; naast Nokia's S60 waren dat onder meer UIQ van Sony Ericsson en Foma van Japanse fabrikanten.

Symbian

In totaal verkocht Nokia een slordige half miljard Symbian-telefoons. De Finse fabrikant domineerde die markt en de Nokia's konden alles. De belangrijkste exponent van een alleskunner met Symbian was de N95 uit 2007, een toestel dat werkte op 3g-netwerken, beschikte over een kantelsensor voor spelletjes en over aparte mediaknoppen, en dat als een van de eerste een 5-megapixelcamera integreerde. De N95 werd een groot verkoopsucces en Nokia zette er miljoenen van af.

Nokia's voorsprong op het gebied van hardware en features was groot in 2007. Zo groot zelfs dat je kunt zeggen dat de Finse fabrikant zich arrogant opstelde en log was geworden in de uitvoering. Het duurde dan ook lang voordat iets uit de r&d-labs in telefoons verscheen.

Nokia's r&d-afdeling bleef bezig met innoveren, maar als gevolg van interne, conservatieve krachten stond het bedrijf niet open voor verandering. Ondanks het enorme en onbedreigde succes waren alle factoren aanwezig voor iets wat in het Engels zo mooi disruption heet. En dat gebeurde ook, op 9 januari 2007.

Nokia N95

Overrompeld door iPhone en Android

Nokia was, net als iedereen, overrompeld door Steve Jobs' presentatie van de iPhone op 9 januari 2007. Engineers van Nokia kochten de iPhone, namen beelden van de interface op en speelden ze in slow-motion af om te bevestigen dat de interface met 60 frames per seconde op het scherm werd getoverd.

Sommige mensen bij Nokia hadden onmiddellijk door dat het bedrijf een probleem had. Onder hen bevond zich een niet nader genoemd directielid, dat geciteerd wordt door een bekende Finse krant. Hij nam de gloednieuwe iPhone mee naar huis, waarna zijn vierjarige dochter ermee ging spelen. Het meisje vroeg toen ze ging slapen 'of ze die magische telefoon onder haar kussen mocht leggen'.

De officiële lijn van Nokia in die tijd was echter anders. Het bedrijf geloofde niet zo in touchscreens. Het was immers al een keer mislukt en toen verkeerden bovendien velen in de veronderstelling dat de iPhone een kortstondige hype zou zijn. Desondanks had Nokia zijn Symbian S60 klaargemaakt voor touchscreens, ook al zag dat er niet uit. Het scrollen zoals bij de iPhone werkte bij Nokia een stuk minder makkelijk en de hele interface zag er nog steeds uit alsof die met gewone toetsen moest worden bediend.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Nokia was echter tevreden. Het had nu een besturingssysteem dat zowel op touch als op non-touch kon functioneren en apps waren gewoon uitwisselbaar. Die compatibiliteit was belangrijk voor de Finnen. Ontwikkelaars hadden het al moeilijk genoeg met het programmeren voor Symbian, een scheiding van versies zou het hun nog lastiger hebben gemaakt. Bovendien had het bedrijf naar eigen zeggen een verkoopargument boven iPhones; het ondersteunde Flash voor webvideo, iets wat de iPhone nooit heeft gedaan. In Nokia's marketingtermen luidde het dat met de nieuwe Nokia's het hele internet kon worden bekeken op een mobiel 'en niet slechts delen daarvan'.

Het porten van Symbian naar een touchscreen duurde langer dan gedacht. Engineers hadden voorgespiegeld dat het omzetten binnen drie weken kon zijn gepiept, maar het duurde uiteindelijk tot eind 2008 voordat de eerste nieuwe touchscreen-telefoon van Nokia voor de massamarkt in de winkel lag: de 5800 XpressMusic.

Nokia was eerder met smartphones, touchscreens en downloadwinkels

Er waren fundamentele problemen met die telefoon, waardoor hij lang niet zo goed was als de iPhone 3G en zijn tijdgenoot T-Mobile G1, de eerste Android-telefoon. Ten eerste was het touchscreen resistief en in de praktijk moesten gebruikers harder op het scherm drukken om commando's te geven. Ten tweede was tekst invoeren een drama op het priegelige toetsenbord. Ook de interface bleek nog lang niet klaar voor het touchscreen. Vooral de manier van scrollen, een item vastpakken en naar beneden vegen in plaats van naar boven, wekte bevreemding.

Daarnaast had zowel Apple als Google zijn model voor ontwikkelaars geperfectioneerd. Beide boden een gecentraliseerde downloadwinkel aan, de App Store respectievelijk de Android Market, die op het toestel stond. Bovendien was het maken van apps veel makkelijker en konden functies en mooie interface-elementen makkelijker worden geprogrammeerd. Tot slot kregen ontwikkelaars 70 procent van de opbrengst van de verkoop van apps.

Er zit een patroon in; Nokia was eerder met smartphones, touchscreens en downloadwinkels voor apps, maar concurrenten deden het beter, zoveel beter dat het leek alsof Nokia niet meer meedeed. Media zagen al snel een two horse race ontstaan tussen de twee nieuwelingen op de smartphonemarkt. Omdat veel mensen graag uit veel apps willen kunnen kiezen op hun smartphones, werd dat al binnen enkele jaren een feit.

Dat gebeurde uiteraard niet direct. Sterker nog, Nokia verkocht het merendeel van zijn smartphones ná de introductie van de iPhone en niet ervoor.

Nokia-verkopen 2002-2013

Het succesvolste jaar voor Nokia's Symbian was 2010, toen de Finnen 100 miljoen Symbian-telefoons verkochten. De markt voor smartphones groeide echter nog veel harder, waardoor Nokia snel terrein verloor. De enige reden waarom de gele lijn van het marktaandeel tussen 2008 en 2010 niet steil naar beneden liep, is dat Nokia de prijzen liet zakken.

Het is in retrospectief makkelijk om Nokia te verwijten dat het bedrijf laat reageerde op de nieuwe spelers, maar zo eenvoudig was deze trend niet te herkennen. De N95, die het opnam tegen de eerste iPhone, was technologisch gezien zijn tijd vooruit en was veel geavanceerder dan die eerste iPhone. Nokia dacht dat de op touchscreens aangepaste interface en apps niet veel zouden uitmaken in de verkopen en zagen dat kwartaal op kwartaal door de cijfers bevestigd worden. Uiteindelijk gaven juist die zaken, waarin iPhone OS en Android een voorsprong hadden genomen, de doorslag. Dit is misschien wel de meest fatale misrekening uit de historie van de smartphonemarkt geweest.

Plan twee: Linux-distro's

Nokia werd dus overrompeld door de iPhone en later door Android, maar plan twee stond al jaren in de coulissen: Nokia's eigen Linux-distro Maemo. Maemo was een paar jaar lang een speeltuin geweest voor het team van voornamelijk technici, die 'internet-tablets' uitbrachten en op hun eigen geeky manier alles uit een mobiel apparaat probeerden te halen wat erin zat.

In 2009 moest Maemo de eerste stap zetten naar het grote publiek; de N900 werd de eerste smartphone met Maemo. Volwassen was Maemo op dat moment nog niet en met kennis van Linux kon je er veel, veel meer uithalen dan als doorsneegebruiker, maar de stap was gezet. De N900 toonde dat Maemo enkele zaken voorhad op Symbian. Het ontwikkelen van apps was makkelijker, de browser was een stuk beter, en de interface liep vloeiender en zag er mooier uit.

Nokia zette met Maemo in op multitasking, dat centraal staat met live thumbnails met openstaande applicaties. Diverse elementen van Maemo zijn nu terug te vinden in iOS; de opvallendste is misschien wel het parallaxeffect. Nokia gebruikte niet de kantelsensor, zoals Apple nu doet, maar probeerde de illusie van diepte te creëren door de wallpaper minder te laten meescrollen bij het scrollen tussen homescreens, waardoor die verder weg leek dan de iconen op het scherm. Apple integreerde zo'n effect pas in 2013 in iOS, Nokia deed dat dus vier jaar eerder.

Nokia N900

Het was altijd de bedoeling dat Maemo Symbian zou vervangen. Omdat Nokia inzag dat het dat alleen wellicht niet zou reddden, voegde het Maemo samen met Moblin van Intel, in een initiatief met de naam MeeGo. De ontwikkeling ging echter niet zo snel als verwacht en toestellen werden uitgesteld. De hardware was klaar, de software nog niet.

Het team, dat vooral in Duitsland werkte, haalde de nooit uitgesproken deadline niet. Het had in januari 2011 te weinig om te laten zien aan de nieuwe ceo Stephen Elop. Die koos voor Windows Phone en maakte duidelijk dat MeeGo geen toekomst had.

Dit was de interface die Nokia in 2008 had moeten hebben

Omdat het project al wel vergevorderd was, mocht het team het afmaken. Het resultaat was een van de merkwaardigste momenten uit de telefoonhistorie van Nokia. De N9 werd door pers, analisten en publiek met gejuich onthaald, maar vanaf het begin was duidelijk dat dit het enige toestel met MeeGo zou blijven. Andere toestellen met MeeGo, er waren er minstens vijf bijna klaar, waren geannuleerd of omgebouwd tot Windows Phones.

Kern van het enthousiasme voor de N9 was dat Nokia eindelijk een interface had ontwikkeld die op en top ontwikkeld was voor het touchscreen. Het werkte snel en makkelijk; apps minimaliseren gebeurde door ze opzij te vegen en de telefoon wakker maken ging met een dubbelklik op het scherm; een feature die LG en HTC nu ook gebruiken op recente modellen. De interface met een notificatiescherm, hoofdmenu en multitaskmenu bleek eenvoudig in de bediening. Kortom, dit was de interface die Nokia in 2008 had moeten hebben.

MeeGo zou opgesplitst worden in twee onderdelen, het MeeGo van de N9 voor dure smartphones en een versie voor goedkopere telefoons onder de naam Meltemi. Meltemi was al bijna klaar toen alle ontwikkelaars werden ontslagen.

De redenering van Elop om zowel MeeGo als Meltemi te annuleren sneed wel degelijk hout. Hij zag in dat de strijd op de smartphonemarkt zich afspeelde tussen ecosystemen. Een ecosysteem bestaat uit smartphones, het besturingssysteem dat erop draait, de sdk's voor ontwikkelaars, de apps die die ontwikkelaars maken, de services die op het platform worden aangeboden en de eventuele accessoires die ermee werken.

Elop dacht met Nokia geen derde ecosysteem te kunnen maken met MeeGo of Symbian en vermoedelijk had hij daarin gelijk. In het najaar van 2010 begon hij dan ook met de oriëntatie op de grote keuze: moest Nokia Android-telefoons of Windows Phones gaan maken?

De verloving met Microsoft

Al vanaf het moment in 2010 waarop Elop begon als directeur gingen er geruchten dat hij een paard van Troje was. Hij zou door Microsoft zijn neergezet om van Windows Phone het enige smartphoneplatform van Nokia te maken en de waarde van Nokia zo ver te laten dalen dat Microsoft het voor een schijntje kon overnemen.

Hoewel delen ervan zijn uitgekomen - Nokia koos voor Windows Phone en wordt nu grotendeels overgenomen door Microsoft voor veel minder dan het toen waard was - is die theorie niet aannemelijk. Zij veronderstelt namelijk dat Windows Phone in de tussenliggende periode geen doorslaand succes zou worden. Bovendien was Nokia misschien nog minder waard geweest als Nokia bij Symbian was gebleven of al zijn kaarten had ingezet op MeeGo.

Elop en Ballmer

Hoewel de koersverandering in de lucht hing vanaf het moment dat Elop aantrad, bracht een memo voor het eerst duidelijkheid over wat de Canadees van plan was. De memo belandde in de digitale brievenbus van techblog Engadget en het kan zijn dat dat niet geheel per ongeluk gebeurde. Later dat jaar zou een opvallend gelikte 'uitgelekte' video opduiken, waarin Elop een prototype van de Lumia 800 toonde. Niet lang daarna kwam ook een filmpje online dat de Sea Ray, zoals het toestel toen nog heette, in actie liet zien.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De aankondiging kwam een paar dagen na het uitlekken van de memo; Nokia had gekozen voor Windows Phone. De redenering die Elop uitte, was dat Nokia zich met Android te weinig zou kunnen onderscheiden. De werkelijke reden kan ook pragmatisch zijn; Microsoft had er veel geld voor over om Nokia aan boord te halen, Google niet. De kwart miljard euro die Microsoft elke drie maanden overmaakte naar Nokia, kon het Finse bedrijf goed gebruiken.

De geruchten over een overname zwelden aan, onder aanvoering van de Russische blogger en analist Eldar Murtazin. Nokia had de Russische politie een inval laten doen bij Murtazin en de Rus proefde met zijn tweets de zoete smaak van wraak. Zijn reputatie was toen nog zo goed als vlekkeloos op het gebied van informatie vanuit Nokia. Dit gerucht bleek echter onzin; zoals inmiddels is gebleken werden de werkelijke gesprekken over een overname toen nog niet gevoerd. De gesprekken over een intensievere samenwerking tussen Nokia en Microsoft namen pas begin 2013 een aanvang. Oorspronkelijk ging het niet eens over een overname, zo bleek uit een verklaring van een 'belastingdienst' in India.

In de laatste maanden voordat Ballmer zijn vertrek zou aankondigen, gingen de bedrijven in gesprek over een overname van de telefoontak. De timing was opnieuw curieus; de overname werd een paar weken nadat Ballmer had gezegd dat hij zou vertrekken bekendgemaakt.

Microsoft neemt niet alles over. De telefoontak gaat naar de Amerikanen, Microsoft mag de merknaam Nokia op 'domme' mobieltjes plakken en de naam Lumia, dus niet Nokia, op Windows Phone-toestellen. Ook zijn er licentiedeals voor onder meer Nokia's kaartendienst, maar die blijft eigendom van de Finnen.

De erfenis: Lumia en Sailfish

De erfenis van het ooit zo grote en trotse Nokia valt in delen uiteen. Ten eerste is daar de erfenis die bij Microsoft belandt. Die blijft vermoedelijk Lumia-smartphones maken met onder meer Nokia's cameratechnologie, die onder de naam PureView wordt ontwikkeld. Omdat Nokia's ontwikkelteams ook meegaan naar Microsoft, is het te verwachten dat Microsoft de ingezette lijn in elk geval in eerste instantie doorzet.

Maar er is meer. Nokia blijft ook bestaan zonder de telefoontak. Wat overblijft is onder meer de Here-divisie, met daarin de kaartendienst en locatiediensten. Ook werkt Here aan software voor in-car-entertainment onder de naam Here Auto. Die software is gemaakt in Qt en kan dus ook op een Linux-kernel functioneren.

Verder behoudt Nokia zijn eigen r&d-afdeling, die zou werken aan onder meer buigbare smartwatches en slimme brillen. Of dat echt zo is, heeft het bedrijf nog nooit bevestigd, maar onder de deal die Microsoft en Nokia hebben gesloten, zou het wel mogen.

Nokia Morph-concept uit 2008

Dan heeft Nokia nog al zijn patenten en met alle licentiegelden die daarop binnenkomen, kan het bedrijf het voorlopig uitzingen. Nokia heeft patenten op vele gebieden die met telefoons te maken hebben. Bovendien verdedigt het bedrijf die steeds actiever. Onder meer HTC heeft te maken met patentzaken van Nokia en Apple zag zich al genoodzaakt om met de Finnen te schikken.

Er zijn nog meer plekken waar de erfenis van Nokia doorleeft. De prominentste is Jolla, een bedrijf waarvan de start is gefinancierd met geld van Nokia en waar vooral oud-technici van de Finse fabrikant werken. Jolla heeft bovendien een besturingssysteem gemaakt dat gebaseerd is op het Mer-project, dat op zijn beurt voortkwam uit MeeGo van Intel en Nokia. Kortom, op alle punten liggen er lijnen met de voormalige marktleider uit Finland. De eerste Jolla-telefoon kwam eind vorig jaar uit en de Finnen lijken hem warm te onthalen.

Jolla

Tot slot: eeuwig zonde

Wie een jaar of zes, zeven geleden, toen Nokia op het hoogtepunt van zijn roem stond, had gezegd dat de Finnen hun telefoontak voor 'slechts' een paar miljard euro aan Microsoft zouden verkopen, zou subiet voor gek zijn versleten. Toen was het ondenkbaar dat Nokia binnen een paar jaar in een kwetsbare positie zou belanden. Toch is het zover en daarmee gaat een boek dicht waarvan weinigen dachten dat het ooit gesloten zou worden. De naam Nokia prijkt binnenkort niet meer op smarthones en vermoedelijk op nog maar weinig andere telefoons. Nokia verdwijnt uit het straatbeeld.

Het is zonde en triest, want de ooit zo trotse Finse marktleider heeft geen Europese opvolger. De koppositie op de mobiele markt is vol overtuiging overgenomen door het Zuid-Koreaanse Samsung, dat net als Nokia op zijn hoogtepunt de markt overspoelt met modellen. De software komt uit de Verenigde Staten; de dominante positie van Symbian is overgenomen door Android.

Betekent dit het definitieve einde van Nokia? Nee, de Lumia-lijn blijft bestaan, Nokia zal zelf vermoedelijk accessoires maken en het Finse Jolla is aan de slag gegaan met de erfenis uit Nokia's pogingen om met Maemo en MeeGo een nieuw platform te maken. De tijd dat Nokia bijna synoniem was aan een mobiele telefoon ligt echter al jaren achter ons en komt niet terug, eigenlijk een logisch einde aan een neergang die al jaren geleden werd ingezet.

Meme 3310 en iPhone

Reacties (305)

305
298
181
7
0
71
Wijzig sortering
Anoniem: 457607 21 april 2014 21:36
Irritant dat ik het linkje niet meer kan vinden, ik heb enkele jaren geleden een zeer goede analyse gelezen over de downfall van Nokia, geschreven door een insider. In artikelen zoals deze op Tweakers wordt gesteld dat Nokia niet genoeg meer innoveerde of te laat reageerde, maar het beantwoord niet waarom dat zo is gebeurd.

Het artikel wat ik benoem stelde dat dit voornamelijk aan de opzet van de organisatie lag. De technici waren uitstekend, maar de managers niet. Er was sprake van een matrix organisatie met diverse koninkrijkjes en produkt managers die elkaar intern beconcureerden. Uitstekende ideeen die we nu terug zien in smartphones, werden gewoonweg afgeschoten en kwamen nooit op de markt. Tegelijkertijd kwamen hele series aan soortgelijke telefoons wel op de markt, waarbij niemand het onderscheid meer snapte.

Anyway, het gebrek aan innovatie was dus niet de reden. De reden zat in de interne organisatie, en daar moet dan ook de les getrokken worden. En die organisatorische les is vrij simpel: matrix organisaties schalen niet en werken niet. De 2e les is dat je als tech bedrijf technici aan het roer moet hebben staan en niet alleen business managers, ook een les die HP (ooit een technisch walhalla) maar niet wil leren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 457607 op 22 juli 2024 13:26]

Deze lap tekst verklaard waarom, volgens mij, Nokia ten onder is gegaan. In de conclusie staat een korte samenvatting van mijn bevindingen als Nokia volger.

Nokia was een hardware fabrikant, het was geweldig goed in telefoons maken en nieuwe dingen uitvinden. Het was altijd de eerste op het gebied van hardware en netwerktechnologie. Het was erg goed met innoveren en was meestal de eerste om nieuwe technologien toe te passen. Weet je nog, in 2007 kwam nokia met de N95 met oa 3.5G, internetbrowser, GPS (en kaarten), muziekspeler, een echte goede camera, accelerometer, etc etc. In principe is dat niet veel minder dan we nu in onze telefoons hebben zitten (kwa hardware dus). Alleen tegen deze tijd was de software heel erg gaan achterlopen tegenover hardware. Het was ook duidelijk te zien in de telefoons die Nokia produceerde, voor nieuwe features werden hele nieuwe knoppen op de telefoon gezet om het toch maar bruikbaar te maken, ipv netjes in het UI verwerken. Nokia maakte met zijn software (en vooral gebruikerservaring en UI) niet genoeg gebruik van de prachtige hardware. Toen de smartphone met touchscreen kwam, had Nokia een heel groot probleem, want Symbian was wel functioneel, maar helemaal niet intuitief en gebruikersvriendelijk. Het heeft veel te laat ingezien dat software en gebruikerservaring tegenwoordig net zo belangrijk zijn in een telefoon als hardware.

Een tweede probleem was geworden dat Nokia een erg lang productieproces had. Oftewel, de tijd tussen de tekentafel en wanneer de telefoon in de schappen lag, was erg groot. Dit was geen enkel probleem voor Nokia, voordat het smartphone tijdperk aanbrak, omdat het toch altijd de eerste was met nieuwe features, het hoefde dus amper te anticiperen op de concurrentie. Een vroeg voorbeeld hiervan was destijds met de clamshell hype (razr), deze waren plotseling erg populair. Motorola had met de RAZR een grote hit, en LG en Samsung hadden hier direct antwoorden voor klaar liggen. Bij nokia duurde het 3 jaar voordat zij een clamshell telefoon (N76) in de markt hadden, en deze zijn dus ook nooit echt een succes geweest. Destijds was dit redelijk insignificant, Nokia was immers nog steeds de beste mobieltjes maker, maar dit was een eerste indicatie van wat er ging komen. Toen het smartphone tijdperk aanbrak, kwamen heel veel fabrikanten met nieuwe concepten, nieuwe ideeen en features, maar Nokia kon hier nooit snel op anticiperen. De 808 pureview was een van de laatste telefoon die in dit trage tempo is ontwikkeld en ontworpen. Het duurde maar liefst 5 jaar om deze te ontwikkelen en hierdoor had hij dus ook erg verouderde hardware (behalve de camera dan) toen deze uitkwam. Elop heeft toen hij bij Nokia kwam gelijk het hele management gereorganiseerd, het resultaat daarvan is dat Nokia kwa features nu weer redelijk bij kan blijven (HD schermen, snapdragon quads, de cameras). Mede hierdoor kon Nokia "al" een jaar nadat de 808 pureview uitkwam, de lumia 1020 al uitbrengen. Ik ben aan het afdwalen. In het kort: Nokia was erg log en langzaam in anticiperen van de concurrentie.

Een derde probleem van Nokia was zijn marketing. In de jaren 90 had Nokia een geweldige marketing en design. In de jaren 2000 heeft nokia geleefd van zijn goede naam en reputatie. Het had eigenlijk geen marketing nodig. Toen de smartphone om de hoek kwam zetten, heeft het niet genoeg zijn eigen producten in de markt gezet, het heeft niet genoeg zijn imago van innovativiteit kunnen vasthouden (Apple was/is hip), terwijl Nokia eigenlijk nog steeds de innovatiefste telefoonfabrikant was (kwa hardware dan he ;) ).

Een ander probleem dat Nokia had, was dat het moeite had met technologie en concepten om te zetten in producten. Zo had het al in de jaren 90 het concept van een touch smartphone met enkele homeknop bedacht, maar heeft het hier nooit wat mee gedaan. Het heeft een slordige 65 Miljard in 11 jaar uitgegeven (2000-2011), maar vaak waren de innovaties niet in praktijk uitgebracht of klein (bijv in voice quality in gesprekken) en insignificant voor de meeste mensen.

Als laatste belangrijke reden voor het verlies in de touch screen smartphone branche is aan te wijzen, het geloof in eigen technologie. Het heeft te lang vastgezeten aan zijn eigen standaarden, het duurde erg lang voordat het kon beslissen op iets anders over te gaan. Dit was het geval bij resistieve schermen, en bij het Symbian OS.

Excuses voor de gigantische pil tekst. In het kort zal ik het even samenvatten. Nokia was een heel erg log en langzaam bedrijf geworden. Kwa strategie zat het bedrijf verkeerd, omdat het de hardware als veel belangrijker zag dan software, terwijl in huidige smartphones beiden belangrijk zijn. Desondanks dat het wel kon innoveren, had het een te lange product cycle waardoor het moeite had te anticiperen op de concurentie. Verder heeft het ook een zekere arrogantie gehad, waardoor het niet snel overstapte van zijn eigen standaarden.
Zoals je het schrijft, lijkt me zeker realistisch. Aan de andere kant zou ik die 1e les er zo niet uit willen trekken. Het schoolvoorbeeld van de matrixorganisatie heeft op die manier de grootste multinational op electronicagebied kunnen worden en is weliswaar op zijn retour door de nodige dubieuze beslissingen en de laatste 30 jaar net iets te vaak ongeschikte mensen op de verkeerde plaats in de organisatie (waar Nokia kennelijk ook last van had, getuige jouw achtergrondverhaal), maar zou nu misschien niet eens meer bestaan als het geen matrixorganisatie geweest was.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 13:26]

Wat ik van een insider (een dev-er) heb meegekregen heb je idd gelijk dat het management niet capabel was...
zwahiel Moderator HK/SG1 21 april 2014 18:17
Och ik heb een Lumia en ik moet zeggen dat ik er tevreden over ben. Uiteindelijk maakt het eigenlijk niet zoveel meer uit welke telefoon hardware je koopt, want de software is veel belangrijker.

Ik ben zelf fan van WP8. Maar toen ik mijn Lumia 520 net had, waren zaken als Whatsapp gewoonweg niet goed geregeld. De hele appstore crashte op 't moment dat WA een update uitbracht.
Dan denk ik wel, er ging daar iets niet goed. Gelukkig is het inmiddels allemaal goed en doet het hele WP ecosysteem niet meer onder voor de rest.

Het is wel heerlijk om te zien dat de Lumia's er zo mooi uitzien en dat ze simpele dingen als express-on-covers weer terug gekomen zijn. Ook wireless laden, gewoon mogelijk is. Dingen waarbij andere fabrikanten het nog wel eens laten liggen. Om nog maar niet te spreken van de niet te evenaren klantenservice. Moet Samsung (en zeker Apple!) nog een hele lange weg voor komen om überhaupt ergens in de buurt van te komen.

En dan vergeet ik de stevigheid. Heb nog maar weinig Lumia gebruikers gehoord over schermen met scherven erin...
En dan vergeet ik de stevigheid. Heb nog maar weinig Lumia gebruikers gehoord over schermen met scherven erin...
Neem een kijkje op verschillende Windows Phone websites. Lumia toestellen gaan net zo snel stuk als elke ander smartphone en zijn een stuk minder krasvast dan een iPhone, Xperia of Galaxy. Bouwkwaliteit van Lumia toestellen zijn absolute niet te vergelijken met hun featurephones.

Daarbij komt dat Nokia voor zijn duurde toestellen (920/925/1020/1520) een extra anti-glair coating gebruikt boven Gorilla Glass dat erg snel krast.

520 en 620 hebben een betere bouwkwaliteit dan de 920/925/1020.

[Reactie gewijzigd door Lisadr op 22 juli 2024 13:26]

Anoniem: 614 @Lisadr22 april 2014 11:24
Dat van snel krassen door een antiglare coating als algemeen probleem is onzin.
Degelijkheid is zeker beter als de rest. Zeker vergeleken met een iphone.
EN ik heb ervaring die niet overeenkomt met wat jij 'gelezen' hebt.
Als ook niet iets wat ik gelezen heb/opgevallen is op WP8.nl.
Je oude Lumia 800 had destijds wel iets waardoor het leek dat je krassen had, maar die makkelijk weg te peotsen zijn. EN ik ken een Lumia 800 van 2 jaar oud met geen enkele kras.

Edit: Net zelfs even een query gedaan in het forum van WP8.nl en het resultaat is nul. Je verhaal is dus eerder een 'sensatie' verhaal.

Edit2: en op WPCentral ook weinig resultaten. Wat alleen naar voren komt is GG2 vs GG1. En dat is niet alleen voor Lumia's. Dus Lumia negatief aan praten is onzin.
Of zoals deze quote:
I recently purchased a couple of new phones, the iPhone 5 and Lumia 920, both with Gorilla Glass 2. I have exercised extreme care but both of the phones have gotten a number small surface scratches on the screen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 22 juli 2024 13:26]

Dat komt omdat de 520 en de 620 van plastic zijn. De goedkope androids met plexiglazen schermen breken ook niet snel.
Anoniem: 585000 @Lisadr21 april 2014 19:18
Glas zal altijd barsten als het hard valt. Het zou een hele verbetering zijn als we een kunststof zouden hebben met dezelfde eigenschappen als glas, maar dan redelijk buigzaam.
Ik ben al 2 jaar actief op WPCentral, en zie zelden iemand klagen over de bouwkwaliteit. Ik heb zelf een 925, voelt niet alleen degelijker aan, het is ook steviger (aluminium unibody, versterkt met polycarbonaat). Vorige week mijn 520 laten vallen, geen kras te zien... Ik snap niet hoe jij aan de kennis komt dat ze slechter zijn dan de andere telefoons.
Helaas ben ik daar wel een van, mijn Lumia 520 is een keer stevig op de grond gevallen en heeft toen een barst erin gekregen en het touchscreen werkte niet meer.
Dit was wel een harde val, normaal ben ik voorzichtig met mijn telefoon.
Hij is daarvoor best vaak gevallen en alle vallen hebben slechts een krasje op de achterkant opgeleverd, dus ik kan zo zeggen dat het geweldige telefoons zijn, ben er zelf ook erg blij mee sinds het begin.
Tja, in mijne (ik heb nu een nieuwe 520) zat ook een foutje in. Maar gelukkig hebben we wel een fatsoenlijke garantieafhandeling bij Nokia.

De mijne viel wel regelmatig, maar viel dan juist uit zijn jasje. Mijn werk iPhone is één keer gevallen natuurlijk direct naar de gallemiezen...
Op zich was overgaan naar Windows Phone de enige echt optie. Android was inderdaad de kern van vele smartphones van verschillende fabrikanten, maar kijk eens nu? Samsung staat bij veel niet technische mensen synoniem voor Android. Moest Nokia toch hebben beslist over te gaan naar Android hadden ze nooit die miljarden gekregen van Microsoft en zouden ze net zo eindigen als HTC nu (constant applaus krijgen voor design etc, maar uiteindelijk slechte resultaten halen).

Nu is Nokia op zijn terugweg. Ze brengen opvallende (kleurrijke) toestellen met een eenvoudig besturingssysteem. Een paar ervan zijn goedkoop om het marktaandeel naar boven te krikken. Dat laatste werkt, ik zie rondom mij iPhone verdwijnen en Lumia's verschijnen. Android is nog wel heer en meester, maar ook daar is een verschuiving bezig naar andere merken (Motorola Moto G en LG Nexus lijn).
Maemo/meego was zeker een optie en ik mis ook een paar dingen in dit artikel. Nokia wilde te veel in een te korte tijd en ook nog eens zelf doen.

Je moet nagaan ze hebben trolltech overgenomen. Hun doel was om met QT een besturingssysteem te maken dat naadloos werkte op Windows, Symbian, Linux.

Er waren alleen een aantal nadelen daaraan en aan hun keuzes:

QT was niet zover als GTK destijds (sterker nog toen ze het overnamen waren er veel klachten over QT het was super mooi en blits maar ook traag en daarmee een energie slurper (dan hebben we het met name over KDE, en ja de meningen zijn daar over verdeeld)

Daarnaast: met Intel in zee gaan was een grote gok. De architectuur van intel voor mobiele platvormen was nauw niet echt super goed. En Moblin was geschreven in GTK. En Maemo in QT.

Daarnaast Nokia maakte alles native: het koste tijd, maar dan had je ook wat (realtime multitasken enz.)

Google deed een paar dingen anders:

1 ze lieten de community meer mee helpen.
2. Ze hadden de boel niet af knalden het in een VM en zetten er nu pas een real time compiler tussen.
Moblin weet ik niet, maar van Maemo weet ik zeker dat het op GTK+ gebaseerd is.
Switchen naar Qt was geloof ik handig vanuit het idee dat je dan simultaan voor Symbian en MeeGo kon ontwikkelen maar die strategie was achteraf gezien toch minder succesvol.
Op zich valt dat wel mee, Sony's en HTC''s lijken steeds meer te verschijnen in het wild (met Android).
Bovendien boeken Huawei, LG en Sony volgens mij geen negatieve resultaten.
Samsung is wel de grootste, maar dat komt gewoon door hun grote marketingbudget.
Logisch klopt het ook niet: "Slim om niet met Meego een derde ecosysteem te maken", en 3 regels later de overstap naar Microsoft. Windows was indertijd even esoterisch op de smartphone als Meego.

Ik denk dat ze toen de boel al aan Microsoft verkocht hebben.
In het verhaal mis ik een beetje de Internet Tablets met OS200x / Maemo van Nokia. Die waren er (ruim) vóór de eerste iPhone en waren de voorloper van de N900 / MeeGo en het huidige SailFish OS. Ook daar een gemiste kans van Nokia. Goed idee, slecht uitgevoerd zoals zo vaak bij de Finnen.

edit: link IT

[Reactie gewijzigd door einstein op 22 juli 2024 13:26]

Nokia's voorsprong op het gebied van hardware en features was groot in 2007. Zo groot zelfs dat je kunt zeggen dat de Finse fabrikant zich arrogant opstelde en log was geworden in de uitvoering. Het duurde dan ook lang voordat iets uit de r&d-labs in telefoons verscheen.
Of zelfs helemaal niet, als je nieuws: 'Directie Nokia verwierp smartphone met groot touchscreen in 2004' moet geloven.

Jammer, toch weer een Europees techbedrijf minder. Ben benieuwd hoe het onder Microsoft Mobile verder gaat, ze hebben met Windows Phone aardig wat in te halen op gebied van marktaandeel.
Het aantal toestellen van andere fabrikaten dan Nokia is op 1 hand te tellen en Microsoft gaat nu met de Lumia toestellen doen wat het ook deed met de Surface tablets. Microsoft zal zich nu veel meer gaan focussen op hun eigen toestellen en de hardware support nog minder breed houden..

Sinds de introductie van Windows Phone heeft geen enkele fabrikant eigen drivers geschreven omdat waarschijnlijk de hoeveelheid werd daar door hoger is dan de winst die ze uit de extra verkopen kunnen halen. Men gebruikt alleen de drivers welke Microsoft uitgeeft. Onder andere vanwege dit driver model kregen fabrikanten de mogelijkheid om eigen update te pushen over het Microsoft framework..

Daarnaast heeft Microsoft nog een troef achter de mouw. Universal apps draaien straks (zonder) hercompilatie op zowel je telefoon, tablet (incl. RT) en je desktop. Windows Phone en Windows 8 RT hebben gewoon een klein marktaandeel, maar als die apps ook werken heb je ineens een doelgroep van miljoenen consumenten. Het zal mij dus niet verbazen als het aantal (universal) apps flink zal groeien en dat zal dan ook weer een positief effect hebben op de verkocht van Windows telefoons en tablets..

Ik zie in elk geval duidelijk een strategie van de kant van Microsoft. Of deze succesvol zal worden, moet men afwachten, maar men is actief bezig. En hoewel menig tweaker kritisch is over Windows 8 zal Microsoft over een paar jaar als touchscreens op het bureau gemeengoed zijn wel een flinke voorsprong hebben. Daarbij heeft Microsoft ook al laten zien dat het zijn koers bijstelt als er massaal negatieve kritieken zijn, hoewel ik (zonder touchscreen) geen enkel probleem heb met Windows 8. Ik vind het zelfs er prettig werken, maar dat heeft niet zozeer te maken met de Modern UI interface, maar eerder met de veranderen welke Microsoft heeft aangebracht aan Windows 8 zoals de mogelijkheid om IO acties te pauzen en in een 'queue' te plaatsen in een enkel dialoog scherm..
Saluut, Nokia! De Communicator-serie was echt mooi, heb nog een 9300i liggen hier. Zijn tijd ver vooruit. En natuurlijk de 3310 en 3410, die in de wasmachine konden zonder ook maar een krimp te geven.
Ik heb anders mijn 3310 moeten wegdoen na een wasbeurt. Zo stevig zijn ze niet.
https://www.youtube.com/watch?v=CuWd4GQnS1E

Alstu :) Ik ken er zat die een wasbeurt overleefden, en zo te zien kunnen ze ook tegen een sloophamer.

[Reactie gewijzigd door 461943 op 22 juli 2024 13:26]

Ik heb nog altijd het mooie verhaal van mijn 3310 die een asfaltfreesmachine heeft overleeft en dankzij de bleutooth werd teruggevonden onder een hoop freesafval (grind).
Schade aan de smartphone: zat een wat diepe kras op het hoekje: functionaliteit en scherm: geheel ongeschonden..
http://www.gebr-simons.be/Pictures/frezen-1.JPG

Pas enkele maanden geleden na jaren trouwe dienst vervangen door een 6210 omdat hij soms uitging zonder verdere reden (de functionaliteit en bereikbaarheid nog altijd top).

Ik heb wel een smartphone ernaast voor de apps en agenda, maar bellen gaat nog altijd via mijn dumbphone die het een week uithoud, werkt in tunnels, water aankan, niet breekt in mijn zak en blind kan vertrouwen en bedienen.
huh, heeft er ooit bluetooth op een 3310 gezeten dan?
Anoniem: 366402 @Tweekzor21 april 2014 22:06
Bij mijn weten niet. Op mijn 3310 iig niet.
Dat was een 6110i. Meesterlijk zakelijk toestel!
:o Dat meen je niet! Op mijn werk hebben ze inderdaad ook zo'n frees, maar dit is echt extreem! Heb er zelf inderdaad ook nog twee liggen, dan heb ik in ieder geval een backup :)
Jawaade das veel gelukt gehad, hangt gewoon af van hoe ie door de machine gaat.
Kleinigheidje: op een 3310 zat geen Bluetooth, bovendien was het geen smartphone. Wel een heel mooi broodje-aapverhaal, van het soort dat eigenlijk gewoon waar zou moeten zijn, dat dan weer wel.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 13:26]

Mijn neef heeft zijn 3310 van verschillende verdiepingen per ongeluk laten vallen en de telefoon werkte nog. Er was alleen een barst in het scherm. _/-\o_
Vraag me toch af waar dat fabeltje vandaan komt dat die telefoons zo stevig zouden zijn. Het waren vooral plastieke blokken van 59-69 euro, die niet meer deden dan bellen, sms'en en wekken, en als hij na een tijdje vol krassen stond, kon je voor geen geld gemakkelijk een nieuwe zetten. Maar verder... zo stevig waren die niet. Waterschade liepen ze even makkelijk op zonder dat er zelfs water in de buurt geweest was. In de tijd dat ze zo populair waren runde ik een telecomwinkel. Er werden er inderdaad gigantisch veel van verkocht, maar je kreeg er haast evenveel terug voor reparatie en allerlei defecten. Wat vreemd was, want veel functionaliteit was er niet aan.
Dan is jouw ervaring heel anders dan de mijne ;)Die van mij viel eens in bad, waar hij vrolijk doorging met bellen.
Ik snap dat gegeil op de stevigheid van de oude Nokia's ook niet. Je kan voor meeste populaire moderne smartphones een rugged waterdichte behuizing kopen. Als je wilt kan je daarmee mee gooien of mee in bad gaan. Totaal niet bijzonder dus.
ik zou het vervelender vinden voor de wasmachine, die bosch die ik toen had heeft toch wel een paar deuken in de trommel opgelopen door mijn 3310.... O-)
Ho ho de 9300(i) viel officieel niet onder de communicator serie he.

Alleen de grotere modellen deden dat. Zelf heb ik een 9210i, 9500 en E90 gehad, goeie ouwe tijd was dat.
Anoniem: 344052 21 april 2014 17:29
Jammer , ik weet niet of dit een goeie zet is van Microsoft?
vooral het opheffen van de naam lijkt me een enorm slechte zet
Nokia is een enorm bekend merk en trdemark, eentje welke bekend staat als solide zowel technisch als qua constructie. ik vind het inderdaad eeuwig zonde dat dit bedrijf zo ten gronde is gericht.

Nokia had veel eerder android op kunnen pikken, of een eigen OS weer tot een succes kunnen maken (zie sailfish) zonder Elop aan het stuur (en daarvoor ook) echter wilde hij het bedrijf ten gronde richten voor MS.

enorme roofbouw! en wederom eeuwig zonde van een prachtbedrijf!
Ik krijg echt het schijt van elke topic waar er over een bedrijf wordt gesproken dat wordt opgedoekt er weer zo'n captain of industry komt roepen dat ze op Android hadden moeten overstappen alsof andere bedrijven die dat deden het veel beter doen. Was Nokia veel vroeger overgestapt op Android was het mss nog vroeger opgedoekt geweest. Er zijn amper bedrijven die winst maken door overgestapt te zijn op Android.
Onzin, Nokia had een goede naam en veel mensen hadden Nokia boven Samsung gekozen.
beide bedrijven die Android glashard genegeerd hebben zijn allebij op sterven na dood.
Blackberry en Nokia.

ik zeg niet dat ze alleen op Android hadden moeten focussen, maar men had ook andrid toestellen naast WP8 en desnoods een eigen OS kunne launchen, het feit dat ze volledig hebben ingezet op een onpopulair OS is de doodsteek geweest hoe je het ook wendt of keert.

WP7/8 is een ontzettend goed OS, maar dat is blijkbaar niet genoeg, soms moet je gewoon de hype volgen, in elk geval een optie aanbieden die de hype volgt.
Je "launcht" niet zomaar "even" een eigen OS. Dat vergt ook ontwikkeling, investering, en, vooral, tijd. Iets wat Nokia niet gunstig gezind was.
onzin

sterker nog Nokia heeft Meego en Meamo ontwikkeld,
2 eigen OSsen welke beide niet gebruikt zijn, nu is er Sailfish van de ex-werknemers wat ook erg interessant is. Nokia had het gekund maar heeft het niet gedaan.

Nokia had 2 opties.
ook Android aanbieden (hoeft niet exclusief)
Eigen OS bouwen (hoeft ook niet exclusief)

beide waren prima alternatieven geweest. maar Nokia koos voor de 3e suicidale optie: blijven leunen op een onpopulair OS (WP7/8)

puur en alleen mismanagement.
Zullen ze die 2 OS'en werkelijk niet gebruikt hebben als ze hadden voldaan? Zullen ze werkelijk die investering gedaan hebben voor... niks? Lijkt me niet.

Je hebt het in eerste instantie *puur* over het "launchen" van een OS. Guess what; die moeten ook gemaakt worden. Die verzin je niet even, en ze liggen ook niet ergens in het schap in de supermarkt.

Dat het had *gekund* wil niet zeggen dat het -voor Nokia- de beste optie leek, op dat moment. Denk je ten slotte niet dat ze echt wel het beste voor hun eigen tent zouden willen? Lijkt me toch wel. Er zal niemand een fiat krijgen voor een idee met de noot "Ik heb nu toch een geweldig idee, daar trekken we de hele tent mee onderuit!".

Achteraf praten kunnen we allemaal, maar niemand kan betrouwbaar in z'n glazen bol kijken.
Nokia heeft 2X (ja 2X) een nieuw OS gemaakt. welke erg goed ontvangen werden, ik heb het nergends over het "even" verzinnen van een OS" Nokia had dit niet kunnen doen Nokia deed het en gooide daarna al het harde werk weg. 2X nota bene.

mr Elop kwam binnen bij Nokia en heeft alles omgezet naar windows phone (nadat hij vanaf Microsoft kwam, apart he!) en is nu weer terug bij Microsoft nadat hij het bedrijf in waarde heeft in zien storten en verkocht heeft aan Microsoft... Hmmm nee dat is niet raar hoor!

Dit is niet achteraf praten dit was duidelijk vanaf de eerste minuut, Nokia ditcht alles en gaat volledig Windows Phone, terwijl dat een enorm klein markt aandeel heeft, en als dat geen succes wordt gaan we failliet...

kklinkt dat als een goede strategie? alle eieren in een mandje waarover je geen controle hebt, waar geen solide basis voor ligt en verder iedereen in de business genegeerd wordt?

je eieren in een zelfgemaakt OS leggen fair enough kan ik me nog voorstellen, maar volledig voor WP gaan terwijl je een prima product zelf hebt, wat je negeert en je Android volledig negeert terwijl anderen (op dat moment zeker) enorme winsten daarmee behaalden is een enorm stomme zet, en alleen gemaakt omdat Elop aan het hoofd stond.

Dit bedrijf is ten gronde gericht.
Het derde grote bedrijf dat Android glashard genegeerd heeft is anders nog steeds een redelijke speler op de telefoonmarkt: Apple.

Door klakkeloos de hype te volgen kan je ook je eigen doodvonnis tekenen, Apple zou vrijwel zeker al niet meer in de telefoonmarkt gezeten hebben als het Android had meegeleverd.

Dat gezegd hebbende verwacht ik wel dat het marktaandeel van Apple nog wat sneller inelkaar zal zakken dan dat van Android, maar dat blijft vooralsnog geïnformeerde speculatie.
Daar heb ik ook wel eens aan gedacht. Maar IOS is ook maar een BSD kernel met een eigen grafische schil er om heen.

Dus als Apple Android zou gebruiken zouden ze waarschijnlijk dezelfde tactiek blijven volgen, en dus nog steeds succesvol zijn.

Overigens worden er in China nogal wat iPhone kloon's verkocht met Android.

Erg grappig.
Anoniem: 585985 @mae-t.net23 april 2014 15:13
Het is inderdaad aan raadsel waarom een bedrijf als apple uberhaupt nog bestaat, gezien de rommel die ze leveren.
De reden dat ze ten gronde zijn gegaan is dat ze niet naar hun klanten hebben geluisterd.
Wanneer eerst ios er is, het publiek daar zeer enthousiast over is en er daarna een gratis OS op de markt komt dat de mensen met dezelfde wensen bedient, ben je gewoon stom als je dat negeert en je met je eigen os door blijft gaan dat daar gewoon weg niet aan kan tippen.
Dat ze dachten met windows phone en hun eigen OS dat de markt niet bijgehouden heeft, hun marktaandeel konden houden is in mijn ogen gewoon mismanagement.
Nu ze op sterven na dood zijn kan MS niet anders dan het overnemen, want anders hebben ze helemaal geen afzetmarkt meer voor hun windows toestellen.
Wanneer ze vanaf de aankondiging voluit op android ingezet hadden en daar toestellen bij hadden gemaakt met de kwaliteit die iedereen van ze gewend was, hadden ze nu nog in de top van de markt gezeten.
Vergeet niet: toen was Android gewoon rommel en zijn belangrijkste USP was "tja, Apple geeft z'n OS nu eenmaal niet in licentie". Android was in die tijd iets dat je gebruikte als je geen eigen beter OS kon ontwikkelen.

De fout van Nokia was niet dat men Android niet heeft overgenomen maar dat men te traag is geweest met het ontwikkelen van een eigen nieuw OS zodat Android tractie kreeg voordat Nokia zich in de markt kon begeven.
Niet helemaal waar, htc is opgericht deels door geld van Microsoft.
Maar heb voornamelijk nog Andriod telefoons, Waar ze veel geld mee verliezen de laatste tijd.
Wie zijn "veel mensen"? Je opa en je zus? :P Punt is dat je dat gewoon niet weet en beweringen doen over wat er gebeurt zou zijn als dit en dat, zijn gewoon speculatie.

Ergens te laat mee zijn en/of verkeerde beslissingen nemen, dat zijn de redenen waardoor veel bedrijven failliet gaan. Palm, van de Palm Pilot en de Treo was ooit ook een innovatief bedrijf dat links en rechts werd ingehaald en er geen goed antwoord op had.
Dat noem ik dan weer onzin. Nokia had niet meer het budget van Samsung en kon dus niet zo'n marketing campagne opzetten zoals Samsung heeft gedaan. Want dat is de enige reden waarom Samsung zo populair is geworden.

Als het puur over merknamen gaat waarom wint Samsung het dan van Sony? Sony heeft een betere naam dan Samsung en Nokia. Sony heeft Android toestellen maar maakt daar geen of amper winst op.
Nokia had goud in handen met maemo destijds, maar door de twijfelachtige houding wat betreft hun support commitment en iets later "trojan horse" elop is daar weinig mee gedaan.
Anoniem: 522715 @monojack22 april 2014 13:38
Helemaal gelijk in monojack. Mensen die zelf een loonslaaf zijn voor een paar mille weten allemaal goed te vertellen hoe het allemaal moet. Achteraf gezien had Nokia wellicht op Android moeten overstappen. Maar probeer je maar eens te verplaatsen in die tijdsgeest. Bovendien maken inderdaad maar weinig fabrikanten met Android soft ware winst. De concurrentie zal de komende jaren alleen maar heviger worden.
Nokia is nog steeds een heel bekend merk, maar staat inmiddels al lang niet meer bekend om hun technische hoogstanden. Ik begrijp daarom volkomen dat de naam Nokia wordt opgeheven. Dit zal ook zeker een goede zet zijn voor Microsoft, omdat het nu alle platformen die het wil bedienen, ook kan produceren.
Ik volledig niet.

Als je telefoons die oerdegelijk zijn, zeker bij smartphones gaat uitgeven onder de naam Nokia kan dat makkelijk.

Zeker in Europa is het nog een sterke naam (Amerika kan ik niet oordelen).

Maar het is natuurlijk ook de eigen schuld van al die bedrijven. Ze zijn allemaal arrogant geworden.

Van eindeloze bergen en mega winsten naar verlies van miljarden. Werknemers kregen bijna jaarsalarissen als bonus alles kon. En daarbij dachten ze waarschijnlijk ook dat ze zo groot waren dat ze niet hoefde te innoveren. Immers volgde de rest wel.

Gelukkig kwam er steeds weer een andere, om de hoek kijken. Het blijkt ook maar dat miljarden en miljarden slecht besteed gewoon weg gegooid geld is. Want als Nokia een goede smartphone had geleverd (en waarom zou dat niet kunnen) dan waren er nu geen iPhones geweest, en geen Galaxy S4. Maar hadden we blackberry en Lumia (met willekeurig Nokia OS) gehad.
Nokia is een sterk merk met een ferme achtergrond. Inderdaad de laatste jaren geen technische hoogstandjes, maar wel gewoon degelijk. Excelleerde nergens in, maar produceerde ook geen troep zoals Blackberry dat wel deed.

Het merk heeft een zeer grote waarde, het is dan ook zonde dat er niets mee wordt gedaan. Maar de telefoonmarkt is nu eenmaal keihard. De mainstream verkoopkanalen worden onder controle gehouden door de grote telefoonaanbieders en het is lastig om daar zonder een zieke investering weer tussen te kruipen.

R.I.P., een reus gaat ten onder.

[Reactie gewijzigd door IngamerX op 22 juli 2024 13:26]

Excelleerde nergens in, maar produceerde ook geen troep zoals Blackberry dat wel deed.
Misschien ff de nieuwe telefoons van BlackBerry proberen met BB OS10, zoals de Q10 en Z10 / Z30. Daarnaast worden ze ook geroemd om het design en de kwaliteit van het fysieke product.
Nokia ook hoor, nog steeds... dat de doorsnee mens het niet weet, ligt dan weer wel bij Nokia en Blackberry...
In dat laatste heb je zeker gelijk. Maar zie maar eens op te boxen tegen de belachelijke bedragen die Samsung uitgeeft aan marketing. Misschien dat Nokia en BB het wel beter zouden kunnen aanpakken zonder veel geld uit te geven aan dure marketing. Dan zouden ze ook de telefoons niet zo snel een stuk goedkoper hoeven maken (niet dat ik dat erg vind ;) ), want dat is in essentie niet goed voor je merk. Dan krijg je een beetje met de grootste angst die economen altijd hebben met deflatie, dat mensen gaan wachten totdat het goedkoper wordt/is. En dat is nu net wat je veel hoort bij bijv. Nokia telefoons (en ook BB).
Hij zegt niet dat ze allemaal slecht waren. Maar ze hebben zeker wel slechte producten geproduceerd. De nieuwe zijn best goed inderdaad.
Misschien de hardware, maar met de software wil ik niet werken. De laatste 3 jaar dat ik over Windows Phone lees, gaat het over dingen die er al op hadden moeten zitten of de concurrentie al lang heeft. Dan doe je dus niet mee op de markt.

Qua hardware. Wat heb ik toch genoten van de Nokia N95 en Nokia N900. De N900 was de allerbeste telefoon die ik ooit heb mogen hebben, zelfs vandaag de dag mis ik hem, zó goed was het OS. Nu is er gelukkig nog Sailfish, maar dat duurt wel erg lang voordat het op gang komt en de hardware is niet super.

Vaarwel Nokia, bedankt voor de fijne jaren!
Ik begrijp niet helemaal wat voor functionaliteit van de software van de N900 zo dusdanig goed was dat je het vandaag de dag nog moet missen. :?
De manier van multitasking en de desktop.
Sailfish heeft ook een goede functionaliteit wat betreft multitasking. Verschil met Maemo is dat je bij Maemo altijd grafisch nog kon zien wat er in de app gebeurde, bij Sailfish is dit optioneel en beperkt. Bij Sailfish staan de open apps op de homescreen, bij Maemo zie je dit als je op menu drukt. Bij Sailfish wordt je dus iets meer daarvan bewust gemaakt.

Bij Maemo kon je veel beter widgets instellen en was er meer gericht op portret/landschap-modus. Bij Sailfish is een widget hetzelfe als een app, maar dan opent de app niet zichtbaar.
Hoewel multitasking technisch mogelijk is op bv android en ios is er niet een die het ook effectief ten volle benut, en we zijn al 5 jaar later.

Daarnaast is het ook gewoon een droom voor tweakers, onmetelijk aanpasbaar, en het is een debian based os waarin je kon chrooten naar een debian image op je device om zo desktop software op je telefoon te draaien (bv, openoffice, browser, ...) on the go.
Je kon de debian image (met lxde) ook gewoon starten op het toestel, in een vm.
Als het ding hdmi had gehad had je toen al een full desktop convergeance device gehad waar men nu stilletjesaan naartoe evolueert, het ontbreken van hdmi was dan ook het grote gemis voor het toestel.

Hij was ook voorzien van snufjes als een ingebouwde fm transmitter, een ir transmitter, goeie camera met lenscover, ...

En vooral, het ding had een top kwaliteit keyboard, zodat je zonder probleem blind kon typen onderweg.
Ik had voor mijn n900 een touchscreen-only toestel, en erna heb ik al langer een touchscreen-only dan ik de n900 ooit gebruikt heb, maar nog mis ik dat ding telkens ik een bericht krijg, laat staan als ik onderweg een dringend te beantwoorden mail krijg.
Toen ik mijn n900 had emailde ik alleen nog op de pc als ik bestanden moest bijvoegen, nu lees ik alleen nog email op de telefoon, tenzij het echt niet anders kan.
Was er maar een fabrikant die nog eens een deftige qwerty-slider uitbracht, zou veel mensen gelukkig maken.
Ik heb nooit de N900 zelf gehad, wel gezien overigens. Ik dus ook geen directe vergelijkingen maken.

Maar jouw commentaar over e-mailen begrijp ik niet. Ik had eerder op mijn Galaxy Note een extern toetsenbord aangesloten via USB. Dit werkte perfect, typen was dan geen probleem.
Bovendien was alles overzichtelijk te zien omdat het scherm groot was. De N900 had volgens mij maar 3,5'' ?

--> wat ik hiermee wil zeggen is dat je veel mogelijkheden hebt tot aanpassingen

Nu heb ik een Moto G en gebruik ik dat toetsenbord allang niet meer, maar typen via de telefoon is geen enkel probleem. Met een goede autocorrectie (Swiftkey is toch echt wel mijn favoriet ondanks ik persoonlijk het toetsenbord er niet mooi uit vind zien) kun je een hele hoop bereiken. Ik mail niet enkel korte dingen zoals reacties op marktplaats, maar al mijn mail doe ik op mijn telefoon. Lezen, typen alles. Het enige gebrekkige vind ik de app van Outlook.

Ik kan mij daarom niet één verbetering bedenken van de N900, het is immers een vrij oud toestel. Hierbij moet ik wel zeggen dat ik tweakbaarheid even niet meetel, omdat dat voor de gemiddelde consument waar ik mijzelf inmiddels weer toe wil beschouwen niet gebruikt wordt. En áls de N900 nog zo goed bevalt, wat is dan de reden dat je hem nu niet gebruikt? (marktplaats voor 70 euro)
Aan de andere kant werkte WP wel van in het begin soepel ook op low-end devices waar android dit pas met versie 4.4 kan. Dat had er ook al in mogen zitten vanaf versie 1.
Android is een beetje de windows van de mobiele telefonie, breed geaccepteerd, maar verre van perfect. Op zich is het OS snel, maar met alle bloatware en bloatskins wordt alles verpest. Een duidelijk updatemanagement is er niet, als je geluk hebt, komen er een keer updates, als de fabrikant het wil. Niet jij. Jij staat op de laatste plaats als consument.
ik vermoed dat omdat Nokia als bedrijf blijft bestaan Microsoft weinig keuze had. Ik denk niet dat Nokia wilde dat Microsoft de lumia lijn onder de naam Nokia zou blijven maken
of een eigen OS weer tot een succes kunnen maken (zie sailfish)
Dat is wat ze geprobeerd hebben, ze kregen het niet op tijd af om het tij te keren.
Denk dat het opgeven van de naam eerder een vereiste van Nokia zelf is omdat ze gewoon die naam niet willen afstaan. Die merknaam nokia gaat wel terug opduiken een keer dat Microsoft overschakelt op de Lumia merknaam. Veel bekende namen verdwijnen soms als er plots een complete omschakeling gebeurt in hun branche. Raar eigenlijk dat Nokia hier gestruikeld heeft. Ik vermoed dat het door gebrek aan ondernemingszin is. Management was gewend van in een comfort positie te zitten en dan plots moeten ondernemen. Volgens mij hebben ze te vlug de handoek in de ring gegooid. Hadden ze zich tijdelijk op android gegooid ipv windows dan stonden ze waarschijnlijk nog alleen en naast samsung. Ja is natuurlijk allemaal gemakkelijk gezegd. Wie weet komen ze nog wel terug maar laten ze hun toestellen dan door externe partijen maken zoals Apple en vele anderen.
Anoniem: 20901 @freaq22 april 2014 12:46
Nokia staat bij inmiddels bekend als het bedrijf dat niet mee kon komen.
Lijkt me geen goede naam om te hebben.
Volgens mij heeft MS simpelweg de rechten op de naam niet gekocht (voor smartphones). Waarom dan wel dumbphones weet ik niet, maar dat heb ik volgens mij gelezen.
Nokia is nog steeds erg groot in de markt voor dumbphones en daar is de naam Nokia nog veel verser in het geheugen zoals wij het bedrijf in 2005 'zagen'.
Nokia is net commodore, was ook jaren vooruit, maar hun amiga kwam te laat om te reageren op te markt die werd overwoekerd door nieuwkomer, IBM
Echt triest om te zien. Nokia is net zo lang uitgemolken en kapot gemaakt tot het goedkoop genoeg was voor een overname. Elke nieuwe ontwikkeling werd hardhandig de kop ingedrukt (gewoon gecancelled (oa N900) Goed gedaan Elop, dat je trots mag zijn op je werk!

[Reactie gewijzigd door warhamstr op 22 juli 2024 13:26]

Ja hoor, geef Elop de schuld, die van een zinkend schip in ieder geval nog een reddingsboot heeft kunnen redden. Anders was er niks meer van over geweest.
Er is niets meer van over, en Nokia heft genoeg de juiste koers te pakken gehad, met achter zich een heel erg grote fanbase. Mamemo.org was een enorme community waar heel veel uit voort kwam. Maar we zijn allemaal bedrogen uit gekomen. Nu met WP8 en Nokia's eigen toevoegingen daarop waren ze weer goed bezig. En weer word er simpelweg de stekker eruit getrokken.
De stekker word er niet uitgetrokken, ook alle medewerkers gaan naar MS, de telefoons waren toch al perfect in lijn met de MS strategie en zeker met Satya Nadella als CEO wordt dit denk ik een behoorlijk mooie toekomst.
Er zit toch wel een behoorlijk verschil tussen de filosofie van Nokia destijds en Microsoft/Nokia nu.
Dat is waar, maar heb je er problemen mee? De strategie voor dat Elop en MS zo veel invloed hadden was niet echt goed. Zoals bekend werden er veel goede ideeën intern gesloopt en is bijvoorbeeld het idee van een touchscreen niet erin gekomen. Maemo was inderdaad een optie geweest, alhoewel deze strategie al erg dezelfde is als die van MS, het design van de n9 paste immers ook perfect bij Windows Phone(lumia 800).
Heb ik er problemen mee? Ja. Kijk eens naar de manier waarop MS met Windows 8 is omgegaan en hoe ze daar gedwongen werden door slechte verkopen om bij te draaien in hun visie op dat OS. Nu hebben we een halfbakken idee met matige uitwerking op nieuwe PC's staan.

Lumia (zo zal ik het maar vast gaan noemen) wordt dan wel gepushed en dat is een goed teken, maar ik vraag me sterk af of we bijvoorbeeld de sterke Nokia-services (Here, vooral) zoals de garantie op kaarten en degelijke navigatie apps zullen behouden, of dat daar op den duur of bij alle modellen die onder de MS-vlag worden uitgebracht beperkingen op komen. Ik durf het eigenlijk wel met enige zekerheid te zeggen dat dit gaat gebeuren.

Microsoft is nu nog aan het optuigen, en zodra alle poppetjes op de plek staan gaan ze geld scheppen. Het is overduidelijk dat dit bedrijf het helemaal niet bij jouw mobieltje wil laten. Ze willen meer van je, en door de positie van Microsoft vind ik dat een stuk gevaarlijker dan wanneer een speler als Nokia het toestel levert. Heeft ook veel te maken met ervaring uit het verleden en bij concurrenten zoals Apple, die de gebruiker in een ecosysteem duwen waar je eigenlijk niet omheen kan na de eerste aankoop. Windows is al in die richting aan het gaan, en Lumia gaat er niet aan ontsnappen. Ik word daar niet echt warm van.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 13:26]

Er is niets gered, Nokia verdwijnt.

Hoe het zonder Elop gegaan was zullen we nooit weten. Er zijn echter wel sterke aanwijzigen dat ze met Maemo de goede weg ingeslagen waren maar dat die weg gewoon maar even door Elop afgezet is.

Of het al dan niet doorgestoken kaart was weten we natuurlijk ook niet zeker, maar zijn afkomst geeft wel te denken. Weg bij Microsoft, als CEO bij Nokia volledig overstappen op Windows Phone, het bedrijf kapot maken en verkopen aan Microsoft en dan weer terug naar Microsoft. Dat is op zijn zachts gezegd aardig dubieus.
Geen enkel twijfel over mogelijk, Elop was gewoon een trojaans paard, dat kan niemand betwisten. Of Nokia snel weer populair zou kunnen worden is wat anders. Ik denk dat ze prima als kleine speler hadden kunnen doorgaan met Maemo en kijken wat de toekomst brengt. Je hoeft niet perse miljaren winst te maken om een gezond bedrijf te zijn.
Ik snap de media aandacht om kleine bedrijven kapot te maken niet. Net zoals met BlackBerry. Was klein en dat was prima, paar jaar enorme boost gehad en daarna weer klein zoals eerst maar dan mag het niet meer en moet je het liefst opdoeken :/ laat de bedrijven gewoon met rust.
Anoniem: 467952 @HakanX21 april 2014 22:07
Inderdaad, alleen maar big boys en geen degelijke kleine spelers meer, doodzonde.
In een financieel stelsel en samenleving zoals we die hebben ingericht in de loop der jaren is dat ook onmogelijk te voorkomen, lijkt me. Je ziet die tendens overal, ook non-profit, zelfs bij de KLPD en op scholen.

Het is uiteindelijk, als je geen 'top dog' meer bent of foutjes maakt en achterop komt te liggen zoals Nokia, bijna niet te voorkomen dat je óf gemarginaliseerd wordt door de rest van de markt, of fuseert met een grote speler om te overleven. Voor zover je dat overleven kan noemen. De illusie dat 'Nokia' vrolijk verder gaat als divisie binnen Microsoft is natuurlijk een fabeltje. Dat bedrijf heeft simpelweg andere doelen, een andere visie, en handelt ook overduidelijk op een andere manier. De verschillen in bedrijfsvoering tussen Nokia en Microsoft zijn enorm. Misschien niet de laatste paar jaar, maar daarvoor wel.
Het was al kapot.
Elop heeft anders flink zijn best moeten doen om het succes van de N9 te onderdrukken. Ondanks dat ze alleen in 'onbelangrijke' markten uitkwamen heeft de N9 lange tijd beter verkocht dan de lumias. Er kwamen ook meer apps voor Dan Mr Elop fijn vond, daar dat duidelijk maakte dat het meego platform meer toekomst had dan Windows phone. Wat wil je, met Intel als partner, en een open source platform met een enorme community...

Oh en de 'universele apps' die MS net heeft uitgevonden: ik was bij een product demo in 2009 waar mijn open source project aarvan een demonstratie gaf aan Nokia executives. Daarmee liepen we dus 5 jaar voor... Maar Mr Elop heeft dat natuurlijk ook snel de nek omgedraaid.
Ben nooit zo van de complottheorieen, maar Jolla zal nu moeten uitwijzen of dit waar had kunnen zijn. Ik denk eerder dat Elop het gewoon compleet verkeerd heeft ingeschat en dat hij al wat aanwijzingen had gehad voor zijn aantreden is niet te bewijzen. Als topman had hij eerst en vooral een risico-afweging te maken.

Voor elk nieuw OS is een clubje enthousiaste early adopters te vinden, dat dit er voor de N9 ook was is dus niet vreemd. Net zo min als het vreemd is dat deze club zich flink liet horen toen het plan de nek omgedraaid werd.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 13:26]

Ik word altijd een beetje kriegel van mensen die nooit zo van de complottheorieën zijn. Want dat gebeurd allen maar in films?
Maar in het echte leven complotten? Nee, dat is achtervolgingswaanzin, zit allemaal in je hoofd!
Het is gewoon toeval dat het precies zo loopt als iedereen dacht toen Elop overkwam van Microsoft. Is misschien wel logisch dat er mensen zijn die denken dat er kwade opzet in het spel is maar dat zijn vast allemaal Nokia fanboys dus als het dan ook precies zo uitpakt hoeft het niet ook noodzakelijkerwijs precies zo te zijn gegaan, begrijp ik uit jou betoog. Je geeft hem het voordeel van de twijfel begrijp ik hieruit en terecht want de mensheid heeft in het verleden genoegzaam bewezen over vele nobele eigenschappen te beschikken zoals onder andere onbetwistbare oprechtheid bij het veiligstellen van het eigenbelang en dus zou het vreemd zijn om te twijfelen aan de integriteit van een bestuurden van een groot bedrijf want juist dat soort mensen staan er om bekend dat zij het beste met de wereld voor hebben en je zult ze dan ook nooit betrappen op een leugentje om bestwil of malversaties uit eigenbelang.
Goed advies, geloof Elop gewoon op zijn blauwe ogen!
Na jouw betoog volhard ik alleen maar meer in die gedachte!
Jolla kan weinig bewijzen - ze zijn inderdaad nu aan het opnieuw opbouwen wat de N9 toen al had, en dus heel wat jaartjes later - ik denk niet dat het heel veel kans heeft... Maar dat komt niet omdat de techniek TOEN niet competitief was, maar simpelweg dat het VANDAAG een paar jaar later is...
Dat verhaal was echt group. Meego deed het beter dan de Lumia's, Elop heeft hard moeten werken om dat de nek om te draaien. MS betaalde volgens mij meer om Meego te killen dan om Windows Phone te promoten...
Correctie: Nokia liep al hopeloos achter door gebrek aan daadkracht en een zwalkende koers. De beste Symbianversies zijn nota bene zelfs nog onder Elop uitgebracht en zijn voor veel doeleinden goed genoeg om het nog een paar jaar uit te zingen tussen het Windows/iOS/Android-geweld. Kan je nagaan.

Dat detail mis ik nog in het artikel; niet alleen hadden ze in 2008 Meego af moeten hebben, maar Symbian zoals het in 2012 uiteindelijk was, had in 2008 voor de wat goedkopere modellen ook nog aan alle kanten over de concurrentie heen kunnen walsen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 13:26]

In mijn ervaring waren lang niet alle Nokia's zo stevig trouwens. Dat wordt echt overschat.
Anoniem: 585000 @TMC21 april 2014 17:33
De nieuwe Lumia's zijn idd niet sterker dan de gemiddelde Samsung of whatever. Glas blijft glas, ook al staat er Nokia op.
Nee, dat is niet zo.

Glas blijft wel glas, en fabrikanten gebruiken over het algemeen ook hetzelfde glas, maar de constructie om dat glas heen bepaalt in grote mate of het heel blijft.

Dat is bij een iphone zo slecht dat die bijna nooit een flinke val overleven. Dat heeft/had Nokia toch een stuk beter voor elkaar.
Over het algemeen zie ik bij alle drie (Samsungetjes, iPhones en Lumia's) mishandelde beeldschermen. En meestal zijn het telefoons zonder xtra bescherming (-shoesje).
Je hebt het nu over krasjes, dat is inderdaad hetzelfde (omdat men hetzelfde glas gebruikt).

Maar als je een iphone 4/4s laat vallen vanaf een meter of anderhalf op een harde ondergrond kun je er zeker van zijn dat je glas aan diggelen ligt.

Mijn Lumia 720 is in een dronken bui al eens gevallen op straat, en alles bleef heel (paar krasjes op een hoek). Dat had ik met een iphone niet hoeven proberen.

[Reactie gewijzigd door Brazos op 22 juli 2024 13:26]

yup glas blijft glas
Alleen is er nog nooit glas gebruikt in een telefoon daar waar hebben jullie het over?
Het is of plastic of aluminium.

I geloof dat LG ooit een prada phone heeft gemaakt met een volledig sapphire crystal glas laag maar daar houdt het ook echt me op omdat dat glas alleen al meer kost dan 2 smartphones bij elkaar.

Gorilla Glas zoals men dat voor je verzonnen heeft en op nagenoeg alle smartphones zit is dus gewoon doorzichtig aluminium.
Kan aan mij liggen, maar volgens mij is Gorilla Glass gewoon glas hoor, echt geen doorzichtig aluminium (metaal :? ) . Heb je daar een bron van?

http://chemistry.about.co...What-Is-Gorilla-Glass.htm
Eerste regel:
Gorilla Glass is the thin, tough glass that protects cell phones, laptop computers and millions of other portable electronic devices.
Dat is inderdaad gewoon glas hoor.

Acrylglas wordt echt al jaren niet meer gebruikt in smartphones, of nog de echte dumbphones modellen.

Dat zou binnen no-time ook helemaal ondoorzichtig worden door krassen, maar ook doordat die kunstoffen oplossen (wordt helemaal dof bij blootstelling aan zonlicht).

Gorilla glass is echt glas.
Anoniem: 80466 @Ultrapc22 april 2014 09:49
Er zit Aluminium silicaat in gorilla glas.
Een minerale grondstof (winbaar uit bepaalde soorten zand) dat bestaat uit AluminiumOxide SiliciumOxide
Maar dat maakt het glas natuurlijk nog geen aluminium.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 22 juli 2024 13:26]

Nee, dit is glas. En niet eens gewoon glas, maar een behoorlijk ingewikkelde methode van produceren.

Acrylglas wordt echt al jaren niet meer gebruikt in smartphones, hooguit nog de dumbphones.
....omdat dat glas alleen al meer kost dan 2 smartphones bij elkaar.
Dat glas wel ja. Saffierglas koop je ook niet even op de hoek van de straat, dat vind je in de duurdere horloges (met een veel kleiner oppervlak) en dat is héél erg hard. (gaat richting diamant).

Maar dat stop je ook niet in je kozijnen thuis, en dat doorzichtige spul wat we ook wel ramen noemen heet tevens ook glas. En voor de prijs van één smartphone heb je al gauw 5m2 aan warmtewerend glas te pakken.
Ach komaan je kan iPhones zo vaak laten vallen als je wilt en het glas breekt niet. Uit eigen ervaring weet ik dan weer dat als je op een Nokia ging zitten het scherm breekt. Ik heb nu al 4 iPhones gehad en nooit een scherm gebroken. Ik heb denk ik zo'n 10 Nokia's gehad en 4 maal het scherm gebroken 5 andere deden het ook niet veel beter qua brouwkwaliteit. Er was er maar eenjte bij dat het 2 jaar volhield maar die zat dan ook in zo'n rubberen verpakking die tegen een stoot moest kunnen.
Ik heb een andere ervaring.
Een vriend van mij liet zn iphone op tafel 'vallen' vanaf 10/20cm hoogte en toen was zn scherm in 1000 stukjes. En de nokia die ik vroeger had (n97 SMARTPHONE) is een keer uit de auto gevallen (terwijl deze van de parkeerplaats afreed met 30kmpu en deze deed het nog gewoon (alleen klein krasje op het scherm :P)
Ik doel op de old school Nokia's.
Het is niet dat een Nokia zo stevig is maar dat andere telefoons zo kwetsbaar zijn. Als je scherm voldoende dik is en van rubberen of zacht plastieken randen is voorzien dan kan de telefoon gerust een val van gebruikshoogte aan. M'n oude Asha 311 is ooit eens op de trein door een medereiziger uit mijn hand gelopen en van de trap van de dubbeldekscoupé gevlogen zonder noemenswaardige schade. Anekdotisch misschien, maar tóch.

Het kan aan mij liggen, maar een uitneembare batterij zou wel eens de crashbestendigheid kunnen verhogen. Het idee is dat de klep eraf vliegt en de batterij een deel van de kinetische energie meeneemt in zijn vlucht. Gat in de markt: impactsensor verbonden met een veer onder de batterij. Denk aan mij als je hiermee rijk geworden bent. :)
Of toch wel.

Heb hier thuis nog een C-5, viel van 3 hoog op een betonnenvloer waarna er een vorkheftruck overheen reed, behalve de aan/uit knop die er half uit lag en een deel van het scherm dat verkleurt is werkt die nog steeds. Met een oude 6xxx serie van Nokia ben ik zelfs nog eens wezen zwemmen, het meest wonderbaarlijke was niet eens dat hij het nog deed, maar dat hij nog gewoon aan was toen ik hem uit het water haalde.

Dit in tegenstelling tot mijn vorige Samsung, dat ding begon na een maand al spontaan uit elkaar te vallen van ellende, laat staan een val op de grond.
Ik weet uit ervaring sinds kort dat een iPhone 5s ook een heftruck overleeft, grote jongen met een eigengewicht van 4500kg. Maar dat is meer geluk dan weisheid natuurlijk, maar toch kan een telefoon veel hebben. Afhankelijk van de manier waarop die valt, of dat er wat op valt/rijd.
Inderdaad. Ik heb massa's Nokia's versleten omdat ze gewoon zo brak waren. Ging je er opzitten dan brak het scherm. Ik vind dat plaatje met die iPhone en die Nokia dan ook pure onzin. Ik heb heel veel Nokia schermen gebroken en nog nooit een iPhone scherm gebroken.
Inderdaad. En daarnaast hadden veel goedkopere toestellen matige knopjes en krakende klepjes.
Anoniem: 312728 21 april 2014 17:30
Beetje offtopic, maar we gaan 1 van de beste telefoonmakers missen :(

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 312728 op 22 juli 2024 13:26]

Als het om telefoons gaat, gaat er nog steeds niks boven een old-skool Nokia. Die bellen vaak beter als bv een dure Samsung
Trotse oud gebruiker van de 3310 en N95 8GB hier.

Nokia, you will be missed! ;(
Zelfs al zou Nokia Nokia blijven, zou er uiteraard geen 3310 meer gebouwd worden. Wat dat betreft ben je echt zwaar off topic.

Desalnietemin was de 3310 puik. Maar toendertijd was ik fan van mijn Philips 755 http://www.phonearena.com/phones/Philips-755_id946/videos
Destijds was ik een groot fan van de Siemens telefoons. Goede kwaliteit voor een 'normale' prijs voor die tijd.
Ik heb ook nog een Siemens telefoon gehad. CX65 als ik mij niet vergis. Het design vond ik heel mooi maar de bouwkwaliteit was wel minder.
Ook ik heb een Siemens gehad. Ik kwam van een 3310 die een kapot scherm had en besloot eens een M50 te kopen. Huilen met de pet op. Toestel op zich was niet slecht maar is meer in reparatie geweest dan ik er gebruik van kon maken. Na een half jaartje teruggedaan en een 3410 aangekocht. En weer heel tevreden mee.

De 3310 was uitstekend maar niet perfect. Dat hij uitkwam met een NiMh accu was bijvoorbeeld jammer, de mijne was vrij snel kapot. Gelukkig kon je gewoon een vervangende Li-Ion kopen. En toen kreeg ik ook een kapot scherm. Snake was wel erg verslavend. Ooit nog #1 gestaan in de Snake-ranking op Club Nokia :)

De beste Nokia die ik ooit gehad heb was de 6021. Niet kapot te krijgen, een kleine 5 jaar gebruikt vooraleer ik toch maar eens aan de smartphone ging. De verf was er wel al afgebladderd na 5 jaar maar mechanisch was er absoluut nog niets aan en de accu was nog steeds uitstekend. Voor mij het toppunt van robuuste Nokia-dumbphones.

[Reactie gewijzigd door MatthiasDS op 22 juli 2024 13:26]

Klopt wat je zegt over de M50. Éen van hun laatste telefoons en die was inderdaad niet zo super als de voorgaande, als ik mij niet vergis C30 etc.
Alle drie mijn Siemens modellen zijn na verloop van tijd spontaan uit elkaar gevallen. Ze belden nog wel, maar daar was dan ook alles mee gezegd.

Beetje een Alfa Romeo telefoonbouwer voor mij dus :)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 13:26]

Eigenlijk heeft de wereld nood aan een 3310. De Landrover van de telefoons.

Het is jammer dat het Android-project is stopgezet. Een goedkope Asha van pakweg €70 met Android, 3G, groot maar lage kwaliteit scherm en onverwoestbaar zou wel eens een hit kunnen worden. Het soort toestel waar grootmoeder tien jaar mee doet, maar dan als smartphone.

Maar ja, tegenwoordig is een telefoon een modeaccessoire...
Hoezo geen 3310 meer maken? Dat hebben ze juist op de eerste van deze maand bekend gemaakt: een 3310 revival met WP8 én de 41mp Pureview camera!

http://conversations.noki...l-windows-phone-makeover/
Ja.. Dat was op 1 april bekend gemaakt.. :X
Anoniem: 126717 @Ayporos21 april 2014 17:58
9000, 9110i, 9210i, 9500, E90 en N900, met een 6210, 8110 en een 3110 als meestal tweede toestel in de mix, nu een Lumia 800 en binnenkort een Lumia 635. (Begonnen met een of ander Eriksson NMT toestel.)
Ja, ik denk dat ik Nokia ga missen..... :(
De N9 was / is een fantastische telefoon. De UI is zoveel beter dan de Android of JOS interfaces, al zijn die steeds meer aan het kopiëren...
Ach, de hele divisie gaat naar MS toe, ook de designers en de ontwikkelaars. Ik heb er best veel vertrouwen in dat hier iets heel moois uit kan komen.
ja met je nieuwe Microsoft mobiel telefoon :S
die naam ligt gewoon niet lekker in de mond

ik zal het daarom ook gewoon een Nokia blijven noemen }>
Eigenlijk gaan het gewoon lumia's heten. Die naam klinkt goed en is ook al redelijk bekend.
dat durf ik niet zo 1 2 3 te zeggen immers doen ze nokia ook al weg
Ze huren de merkrechten van Nokia, dus dat komt heus wel goed.
hopen dat het Lumia gaan noemen. Lumia 1030 (UHD 45P zeis camera 4,2 aperture)
Een beetje modern UI logo op de achter kant (So like Apple does) :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.