Hoera! Nokia bestaat precies 150 jaar

Wat hebben kaartendienst HERE en houtpulp voor de papierindustrie met elkaar gemeen? Nou, ze komen allebei uit de koker van het Finse bedrijf Nokia. Dat bestaat dinsdag exact 150 jaar. Een mooi moment voor een beknopte terugblik.

De meeste tweakers zullen Nokia kennen van de 'onverwoestbare' 3310-telefoon en de smartphones in de Lumia-reeks, maar 150 jaar geleden bestonden die apparaten natuurlijk nog lang niet. Nee, in 1865 richtte de 27-jarige Fredrik Idestam het bedrijf op als fabriek bij Tampere voor het maken van houtpulp voor papier. De basis voor communicatie was daarmee wel vast gelegd.

De naam Nokia bestond echter nog niet. Die volgde pas in 1871, toen Idestam een tweede molen bouwde bij een stadje vijftien kilometer ten westen van Tampere. Dat stadje, toen nog officieel een dorp, heette Nokia. Houtpulp was een tijdje de core business van het bedrijf.

Nokia groeide stevig en breidde in de daaropvolgende jaren flink uit. Behalve houtpulp hield de onderneming zich bezig met rubberproducten, zoals schoenen en autobanden. Pas na de Tweede Wereldoorlog nam Nokia de kabelfabriek Finnish Cable Works over en verschenen de eerste contouren van het tegenwoordige communicatiebedrijf. De eerste stappen voor het maken van telefoons waren al gezet. Het bedrijf maakte toen namelijk al telefoons voor onder meer het leger.

De ontwikkelingen volgden elkaar daarna in rap tempo op. Zo bouwde Nokia in 1978 de DX 200, een digitale telefooncentrale die was gebaseerd op de 8086-processor van Intel. Drie jaar later ontwikkelde Nokia de eerste autotelefoons voor het eerste mobieletelefonienetwerk dat was opgericht in Scandinavië. Na een uitstapje naar personal computers als Mikromikko, richtte Nokia zich in de jaren negentig op de productie van mobiele telefoons. Het bedrijf werd in 1998 marktleider door Motorola te verslaan.

De eerste smartphone van Nokia was de 9000 Communicator. De term smartphone bestond nog niet, maar het was een combinatie van twee zaken die later de basis vormden voor smartphones: telefoon en pda, een personal digital assistent voor het bijhouden van de agenda en contactpersonen, en het versturen en ontvangen van e-mails.

Nokia 9000 CommunicatorLater volgden telefoons als de bekende 3310 en een boel Symbian-telefoons, waarvan Nokia er in totaal een slordige half miljard verkocht. De Finse fabrikant domineerde de markt en de Nokia's konden alles, maar het bedrijf werd arrogant en log. Ondanks innovatie was Nokia er niet klaar voor toen in 2007 de iPhone verscheen - een telefoon die op de dag van vandaag de smartphonemarkt domineert.

Het overrompelde Nokia stippelde een strategie uit die duidelijk was: alles inzetten op Windows Phone. Het begin bleek stroef, maar veelbelovend. De smartphones waren mooi, innovatief en ouderwets stevig. Misschien wel het hoogtepunt van de comeback was de illustere Lumia 920; die telefoon was maandenlang slecht verkrijgbaar door tekorten - al kwam dat niet alleen door de vraag, maar ook omdat Nokia zo bang was met Lumia 920's te blijven zitten dat het weinig exemplaren produceerde.

Nokia Lumia 920

Toch mochten de Lumia-smartphones niet baten en was het voor Nokia moeilijk om rond te komen. Microsoft zag zijn kans schoon en kocht de telefoondivisie van het bedrijf, waarmee een eind kwam aan Nokia als telefoongrootmacht. Klein is Nokia overigens nog lang niet: er werken nog altijd 57.000 mensen bij het bedrijf, dat zich nu vooral bezighoudt met communicatietechnologie, r&d en kaartendienst HERE. Die laatste tak wil Uber naar verluidt overnemen, werd pas bekend.

Na 150 jaar leeft Nokia echter in meer dingen voort: de bekendste is misschien wel Jolla, een bedrijf waar vooral oud-technici van de Finse fabrikant werken. De eerste Jolla-telefoon kwam eind 2013 uit en inmiddels is er ook een tablet van Jolla verschenen. Daarmee lijkt Nokia, hetzij wellicht met een andere naam, na anderhalve eeuw nog lang niet uit de communicatiemarkt verdwenen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

12-05-2015 • 22:49

39

Submitter: batjes

Reacties (39)

39
39
22
2
1
10
Wijzig sortering
Ik mis een enorm gat in de omschrijving over hoe Microsoft langzaam zijn invloed in Nokia tot stand bracht!? Staat helemaal niets over in. Pats boem Nokia gaat vol voor WP en BAM wordt overgenomen. Sorry maar dit stuk vind ik slecht.
Je bedoelt de tussenstappen:
- Microsoftman Stephen Elop wordt CEO, gooit het (briljante) Meego-project in de prullenbak.
- Elop zet vol in op WP, wat flopt door de beperkingen van het OS
- Nokia is gedwongen om voor een schijntje de telefoondivisie aan Microsoft te verkopen.
- Nokia focust zich op de Here-mapsdienst en Microsoft verkoopt WP-toestellen.

Dit is tenminste wat ik ervan weet, het zou kunnen dat ik stukken vergeet,
Toegegeven, ik ben misschien een beetje bevooroordeeld als anti-Elop N9-gebruiker :P. WP is inmiddels een bijzonder volwassen OS geworden.

[Reactie gewijzigd door Egocentrix op 26 juli 2024 10:07]

Hier een bevooroordeelde anti-Elop Symbiangebruiker die opzich WP ook best mooi geworden vind ;)

Het stukje dat Symbian zo tegen 2012 weer redelijk met zijn tijd meekon maar dat het te laat was, en natuurlijk de opkomst en ondergang van Maemo/Meego op de veelbelovende N9 en opvolgers die het hogere segment smartphones hadden moeten gaan afdekken mis ik inderdaad ook. De N9 staat mijnsinziens aan de wieg van de Lumia-reeks.

Wat ik ook mis is de langdurige samenwerking op mobiel communicatiegebied met Salora, de overname in 1979 van een deel van Salora waaruit Mobira ontstond en waardoor Nokia kon groeien in de mobiele markt. Ook de overname van een deel van Philips Denemarken in 1994 mis ik, terwijl dat toch in de tijdlijn van de totstandkoming van de legendarische 3310 hoort, die juist daar in Denemarken is ontwikkeld.

In vervolg daarop natuurlijk de zeer succesvolle S40 reeks van simpele en feature-telefoons die toch ook een aardig aandeel van de verkopen zullen hebben uitgemaakt.

Verder mis ik het complete uitstapje richting consumentenelektronica dat er ruwweg zo uitziet, maar desnoods in 1 zin had kunnen worden samengevat omdat het tenslotte maar een uitstapje was::
- Een overgenomen afdeling van Salora was binnen het Nokia-conglomeraat de fabrikant van de computermonitoren. In de vroege dagen bijvoorbeeld al OEM voor IBM, in latere dagen waarschijnlijk onder wat oudere tweakers nog wel bekend van de 445 en 447 monitoren.
- Nokia is ruwweg een jaar of 10 eigenaar geweest van de consumententak van Standard Elektrik Lorenz in Duitsland, nadat ITT zich daaruit terugtrok en heeft in die tijd behalve zelf televisies te maken ook samengewerkt met Salora, Finlux en Luxor. Na sluiting van de Duitse televisiefabriek zijn daar nog een tijd lang mobieltjes geproduceerd, is ook op tweakers nog in het nieuws geweest toen de boel sloot na het incasseren van subsidie.
- de televisietak is in gefuseerde vorm eind jaren '90 verkocht aan een investeerder in Hong-Kong, failliet gegaan, doorgestart onder Finlux die na het terugtrekken van Nokia feitelijk al de belangrijkste fusiepartner was, overgenomen door Otrum en uiteindelijk een paar jaar geleden stilletjes opgeheven. In de nadagen van de CRT-TV zijn er zelfs nog partijen televisies via stickertjesplakker Medion op de markt gekomen, waarmee de kopers dus onverwacht degelijke waar voor hun geld kregen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 26 juli 2024 10:07]

Dit is nou een +3 waard, mooie toevoeging d:)b

Ik vind de artikel ook maar een beetje "underwhelming"

[Reactie gewijzigd door MrFax op 26 juli 2024 10:07]

Dat bedoel ik, het stuk van Tweakers vind ik daarom een gemiddeld Nu.nl artikel zoals ze soms ANP artikelen klakkeloos herpubliceren. Met een uurtje online onderzoek had het artikel al een stuk boeiender kunnen zijn. Nu had er net zo goed een link naar Wikipedia in kunnen staan.
Het was anders wel Windows Phone die er weer voor zorgde dat het beter ging met Nokia. Voordat Elop het roer over nam, ging het steeds slechter en slechter, halfverwege Elop's dienst zag je Nokia weer groeien.

Als Elops taak was om Nokia zo goedkoop mogelijk aan Microsoft af te kunnen leveren, dan heeft hij een vreselijk slechte job gedaan.
Wat bedoel je met groeien? Marktaandeel?
Let daar mee op want marktaandeel zegt niet alles.

Na 2007 met de komst van de iphone en later de opkomst van android verloor nokia een hoop marktaandeel maar dat is logisch als er nieuwe partijen een markt betreden, toch?
In 2010 hadden de mensen wel het idee dat nokia niet meer mee kon, omdat iphone en android zoveel marktaandeel wonnen, maar eigenlijk hadden nokia smartphones net toen hun grootste verkoopcijfers ooit.

In 2010 haalden ze zelfs nog recordcijfers in gestegen aantal smartphoneverkopen (en ze waren al de grootste).
Maar dan in 2011 geeft Elop zijn befaamde speech (nokia is op dat moment een brandend platform volgens Elop) en kondigt de toekomstige overstap naar WP en bijhorende stoppen met symbian en meego (dat nog niet eens uit was) aan, gevolg: recordcijfers in dalend aantal smartphoneverkopen en record omzetdaling, en vooral, de eerste keer dat nokia verlies maakt met smartphoneverkopen.
Een jaar later, 2012, nokia is volgens elop geen brandend platform meer en ze brengen hun eerste lumia toestellen op de markt, gevolg: ze 'verbeteren' hun recordcijfers in dalende smartphoneverkopen en omzet en vestigen daarbij nog eens het record op verliezen uit smartphoneverkopen.
Deze financiele resultaten worden door Elop omschreven als 'zeer bemoedigend'.

Hierna zag je het verkoopsaantal nokia smartphones weer stijgen, maar dat kon moeilijk anders want het was immers volledig gekelderd.

Je zou denken dat de nokia aandeelhouders niet blij zouden zijn met wat Elop allemaal uitgespookt heeft bij nokia, echter zijn details van zijn contract anderhalf jaar terug uitgelekt waaruit blijkt dat Elop op een fikse bonus kon rekenen als de nokia aandelen sterk in waarde daalden en de telefoonafdeling verkocht werd.
Nokia in waarde doen dalen zodat het interesant werd voor een aankoop door microsoft was dus direct voordelig voor Elop, en blijkbaar ook voor de nokia raad van bestuur, waarom zet je anders zoiets in het contract van je CEO?

Als het Elop's bedoeling was om die bonus binnen te harken, heeft hij dat imo zeer goed gedaan.

Ter illustratie: grafiekje gebaseerd op nokia's jaarverslagen van 2009-2012
http://communities-domina...7c8833017c366c3906970b-pi
Wat bedoel je met groeien? Marktaandeel?
Let daar mee op want marktaandeel zegt niet alles.
Winst en omzet bedoel ik.
Ik weet niet of je het wel helemaal zo kunt zien....

Elop heeft namelijk Windows de kern gemaakt van Nokia phones (er werden geen andere ontwikkelingen meer gedaan).

Het lijkt er meer op dat Nokia gegroomed is voor de overdracht naar MS en dat het dan niet perse ging om het zo goedkoop mogelijk maken van de Mobile devisie. Nokia is gebruikt als springplank voor de Windows Phones, het ging om de naam.
Als vervent Maemo gebruiker (meego vond ik al minder maar sailfish is weer een stap vooruit) ben ik achteraf extreem tevreden met deze move (hoewel ik elop nog steeds de uitstraling van een stuk rubber-achtige-houtpulp vind hebben).
Ik heb jaren lopen vloeken, tieren en geroepen dat het dom was maar og og og wat ben ik nu blij met die prachtigeNokia/Microsoft Lumia's (en ook financieel gezien is het achteraf gezien verstandig van ze geweest).
Dat waren nog eens tijden, de 3310 die 2 dagen in de regen heeft gelegen, 3 hoog naar beneden op het asfalt kletterd en dan nog steeds zijn ding kan doen.
M'n vorige telefoon was een Lumia 710. Heeft 7 maanden buiten gelegen, incl. herfst en winter, en ging na een half uurtje opladen weer aan :)
Knopjes verroest, maar het touchscreen werkte nog. Ik heb hem dan ook maar bewaard; zelfs moderne Nokia's zijn dus niet kapot te krijgen. Mijn 920 is het daar ook mee eens. Ik ben heel benieuwd naar de bouwkwaliteit van de volgende generatie telefoons nu Nokia een ronde overslaat.
Waarom leg je je telefoon 7 maanden buiten? :P
Anoniem: 558790 @gooos13 mei 2015 01:58
Waarom jij niet? :+
Helaas moet ik je teleurstellen.

Een over het einde der tijden raaskallende dementerende dakloze sloeg mijn 930 op een ochtend op het station uit mijn klauwtjes waarna hij heel lenig 3 trappen af stuiterde.
Helaas was de 4e trap teveel van het goede en zit er nu een barst in het scherm die langzaam maar zeker steeds meer (detectie) problemen geeft.

Prijs om het scherm te vervangen: €210,-
Nieuw (2e hands) toestel: €250/€300,-

Erg verdrietig nu al een tijdje :'(
Er zijn genoeg winkels die dit zelf doen en waar je voor een paar tientjes al een nieuw scherm in je toestel hebt zitten, er gaat echter niks boven de eigen fabrikant natuurlijk.
Nope, onderdeel kost €200,- bij fabrikant, de meesten zetten hem er dan gratis in.
Als jij een 930 kan laten repareren voor enkele tientjes dan hoor ik graag waar want ik begin het steeds harder nodig te hebben.
Dat waren nog eens tijden, de 3310 die 2 dagen in de regen heeft gelegen, 3 hoog naar beneden op het asfalt kletterd en dan nog steeds zijn ding kan doen.
Vergeten dat een Lumia 520 een kogel heeft tegen gehouden? Er zijn ook enkele raporten geweest over een Lumia die enkele maanden in een vijver had gelegen en het nog steeds deed. Kwaliteit is niet echt naar beneden gegaan over de tijd... :)
Het overrompelde Nokia stippelde een strategie uit die duidelijk was: alles inzetten op Windows Phone.
Eerst was er toch nog maemo / meego [1] ... jammer dat ze dat niet doorgezet hebben toen.
Debian derivaat op de smartphone leek me wel aanlokkelijk, maar tegen de tijd dat de N900 wat in prijs gezakt was .. was tevens duidelijk dat het helaas geen lang leven beschoren ging zijn.

Waarschijnlijk omdat Stephen Elop (ex-microsoft) toen de tent runde ..

[1]https://en.wikipedia.org/wiki/Maemo

[Reactie gewijzigd door gekkie op 26 juli 2024 10:07]

Het zal sowieso deels het verdedigen van mijn eigen keuze zijn, maar mijn Nokia N9 met Maemo is verreweg de beste telefoon die ik in mijn handen heb gehad, en volgens mij denken veel N900/N9-gebruikers er net zo over. Toch jammer dat een aantal van de toptoestellen niet genoemd worden.

Ook qua camerahardware was Nokia innovatief. Vergeet vooral de 808 Pureview niet met zijn 41MP-oversampling sensor.

Van mij krijgen naast de 3310 en de Lumia 920 nog twee toestellen het predikaat 'Bijzonder Briljant Belapparaat': De N9 en vooral ook de N95. Nokia: van harte en dat er nog mooie dingen mogen komen!
Ongelofelijk, van houtpulp tot de telefoongigant :D
Happy birthday Nokia! :)
interresant stukje, nooit geweten dat nokia al zo oud was :).
Gefeliciteerd Nokia!
Gefeliciteerd Nokia! Met de lumia 920 en 1520 loop ik nog steeds trots rond. Prachtige robuuste apparaten.

Heel mooi bedrijf en ik hoop dat we nog lang kunnen genieten van hun innovatie en stijl in andere vakgebieden.
En geen plaatje van de onverwoestbare telefoon zelf in het artikel? gemiste kans hoor!
Happy birthday, Nokia!
Van hout via rubberen laarzen naar mobiele telefoon. :)
Gefeliciteerd Nokia! Bedankt voor de Nokia 3310, 6210 6320, N82,, N95 en de Lumia 920. Hoe ik er nu over na denk heb ik mijn hele ''telefoon leven'' met een nokia gelopen.
Als ik naar mijn Lumia 640 kijk vind ik het nogsteeds jammer dat er ''microsoft'' op staat..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.