Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 7

- Reviews

Specificaties 4,5" display, 4G-support, geen geheugenslot - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Nokia Lumia 925 Zwart Review

+3
StefanvanGelder 26 december 2013, laatste update op 23 februari 2014, 6.835 views

Nokia Lumia 925 Zwart

Pluspunten

  • Nokia levert functionele apps mee
  • Goede camera
  • Windows Phone is snel en stabiel
  • Windows Phone is goed te personaliseren
  • Windows Phone is gebruiksvriendelijk
  • Live tiles zijn functioneel erg handig
  • Mooij design
  • Facebook & Twitter integratie
  • Offline navigatie

Minpunten

  • Accuduur kan beter
  • Bereik kan beter
  • Batterijverbruik niet inzichtelijk
  • Beschikt al lang niet meer over de nieuwste processor
  • Prijs t.o.v. de 920 aan de hoge kant
  • Slechts 16GB opslagruimte

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Accuduur Score: 3
Gebruiksgemak Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 4
Bereik Score: 3
Design Score: 5
Scherm Score: 4
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 4
Prijs Score: 3
Versie 1.3 - 07-02-2014
http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/windows-phone-81_zpsecb4a888.jpg
http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/Voorwoord_zps7984b9e3.png
Welkom bij mijn review over de Nokia Lumia 925. In deze review vertel ik iets over de Lumia 925, maar wil ik vooral ingaan op Windows Phone en de software die Nokia meelevert op hun Windows Phone's. In de review is ook rekening gehouden met de Black-update van Nokia, die tijdens het schrijven van de review beschikbaar kwam voor mijn toestel.

http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/Inleiding_zps89fee039.png
Na twee Android en een iPhone te hebben gehad was het tijd om weer voor iets anders te kiezen. iOS beviel me wel, maar wordt na verloop van tijd saai. Android beviel me ook wel, zolang je maar een custom rom gebruikt. Op mijn laatste Android toestel, de Samsung Galaxy Note, had ik geen custom rom ge´nstalleerd. Ik heb dat geweten ook, het eerste jaar werkt alles nog prima, maar naar verloop van tijd begon alles steeds stroever te lopen, zelfs na een hard reset was die binnen no-time weer traag. Apps openen langzaam, het telefoongeheugen loopt steeds vol waardoor apps niet meer ge´nstalleerd kunnen worden enzovoort.... enzovoort... Om die reden had ik ook even geen zin meer in Android. Daarom ben ik naar een ander OS gaan kijken.

Windows Phone sprak mij al tijden aan. Sinds de introductie van WP8 stijgt het marktaandeel van Windows Phone aanzienlijk. Het marktaandeel is nog niet op het niveau van iOS, maar het zou me niet verbazen als WP over een paar jaar groter is dan iOS, wereldwijd. WP is in een aantal landen namelijk nu al groter dan iOS of bijna gelijkwaardig.

Windows Phone 8, hoeveel smaken?
De keuze bij een Windows Phone toestel is niet reuze qua merken. HTC en Samsung hebben het afgelopen jaar geen nieuwe toestellen uitgebracht. Huawei heeft dit wel gedaan, maar mikte vooral op de low-budget markt met de Ascend W2 & W1. De enige fabrikant die veel toestellen uitbracht in verschillende prijscategorieŰn was Nokia. Op het moment van schrijven staan er negen verschillende modellen in de pricewatch, maar dat aantal zal binnenkort zeer waarschijnlijk nog wel groeien met de komst van nieuwe toestellen die over een full-hd scherm en quad-core processor beschikken.

De Nokia Lumia 925 in alle uitvoeringen
http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/Nokia-Lumia-925-1888327_zps28d79676.jpg

Nokia Lumia 925
Mijn keuze is uiteindelijk op de Nokia Lumia 925 gevallen. Alle andere merken dan Nokia vielen voor mij eigenlijk af. Nokia stelt zelf namelijk extra software beschikbaar die ook daadwerkelijk iets toevoegen aan de telefoon, daarover later in deze review meer. Ook voor toekomstige updates verwacht ik dat er bij Nokia meer kans is op nieuwere updates of in ieder geval updates met nieuwe functionaliteiten.

Ik wilde naast een Nokia in ieder geval ook een relatief high-end toestel. Ik koop een telefoon voor ongeveer een jaar over twee. Als ik dan voor een budget model kies denk ik niet dat die mij twee jaar kan verblijden. De keuze ging uiteindelijk tussen de 920 en 925. De 1020 was me iets te duur, terwijl ik niet zoveel waarde aan de camera hecht dat ik het er voor over had. De 820 had weer een te lage resolutie waardoor ik bang was dat de pixels te tellen waren!

De verschillen tussen de 920 en 925 zijn erg minimaal. Het grootste verschil zit het er in dat de 925 over een amoled scherm heeft en een heel andere behuizing heeft. De bouwkwaliteit is bij beide toestellen goed, maar de 925 voelt toch iets luxer aan door het gebruik van aluminium. Daarnaast is de 925 veel handzamer en lichter dan de 920. De 920 wordt nog wel eens als lomp en zwaar beschouwd. Ik kan dat ook niet helemaal ontkennen. Als je hem voor het eerst in je handen hebt is het ook gewoon een zwaar en groot toestel voor de grootte van het scherm. De aluminium zijkanten van de Lumia 925 ogen mooi, maar aluminium is ook krasgevoelig. Ik heb na een paar weken on opgemerkt opeens een klein deukje in mijn aluminium zijkant.

De Lumia komt in een mooie solide doos, maar verder zit er weinig in, op de telefoon na zit er nog een usb lader en oordopjes in. En een pinnetje om het simkaartslot mee te openen.

De Lumia 925 in het echt en de doos
http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/IMG_1028_zpsce3bab7f.jpg

http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/Hardware_zps0814fc26.png
Net als veel andere Windows Phone 8 telefoon beschikt deze telefoon over Qualcomm Snapdragon S4 Plus met twee processorkernen. Dit is ook direct het nadeel van deze toestellen. De concurrentie uit het Android kamp loopt al enige tijd met snelheidsmonsters als de Snapdragon 800. Het scherm is prima. Niet te groot en met een resolutie van 1280x768 ziet alles er strak uit. Full-hd zie je dan ook niet veel bij dit schermformaat, dus daar loopt de Lumia 925 niet achter.

Ondanks dat er 'slechts' een dual core processor in de 925 zit voelt het toestel nog steeds erg snel aan. Apps updaten en de telefoon gewoon gebruiken gaat zonder haperingen of merkbare vertragingen. Iets wat bij mijn Galaxy Note wel anders was. Die kon je gerust wegleggen als er een aantal software updates klaarstonden. Hiervoor verdient Windows Phone een compliment, maar dit punt is ook al vaker als positief punt genoemd bij Windows Phone toestellen, maar ik wilde het toch nog even bevestigen. Verder beschikt het toestel over 1GB intern geheugen, ruim voldoende. Het enige nadeel vind ik dat het opslaggeheugen met slechts 16GB wat beperkt is. 16GB is ook beperkt omdat het geheugen verder niet uit te breiden is met een mico-sd-kaart.

http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/Uiterlijk_zpscc1bfaf8.png
De Lumia 925 is een slank toestel en ligt lekker in de hand. Door het gebruik van aluminium voelt het toestel echt als een premium toestel aan. De voorkant is strak en ziet er eigenlijk hetzelfde uit als de meeste Windows Phone toestellen. De hardwarematige knoppen voor 'vorige', 'home' en 'zoekend' vallen direct op. Ik ben ook blij dat de home knop hetzelfde uiterlijk heeft als de rest, en niet zoals bijvoorbeeld bij de Samsung Ativ S een echte knop is die ingedrukt moet worden. De capacitieve knoppen werken fijner dan fysieke knoppen, waarbij de toch wat kracht moet zetten om ze in te drukken.

Volgens de geruchten gaan de hardwarematige knoppen vervangen worden door softwarematige knoppen. Hierin volgt Windows Phone het voorbeeld van Android, die deze wijziging ook heeft doorgevoerd. Of het een verbetering zal zijn moet nog blijken, maar de voorkant van de telefoon zal wel een stuk strakker ogen omdat de knoppen helemaal weg zullen vallen in het scherm.

Nokia heeft er voor gekozen om alle knoppen aan de rechterkant van het toestel te plaatsen. Aan de linkerzijde zijn helemaal geen knoppen meer te vinden. Kenmerkend voor de Windows Phone toestellen is dat er een camera knop op het toestel aanwezig is. Ik moet zeggen dat ik er niet veel foto's mee maak, maar het is toch fijn om zo'n hardwarematige knop te hebben. Als je de telefoon uit je broekzak haalt om een foto te maken hoef je alleen maar de camera knop in te houden. Bij ieder ander toestel zou je het toestel eerst uit de slaapstand moeten halen en vervolgens moet je de camera nog opzoeken, of selecteren vanaf je lockscreen. Dit is toch minimaal ÚÚn stap extra. De camera knop is dus wel super fijn, al is het maar voor het opstarten van de camera.

Ten slotte de achterzijde van het toestel. Onderaan zien we een brede speaker grill. Het is wel een nadeeltje dat de speaker op de achterkant van het toestel zit. Op die manier dempt het geluid behoorlijk als je de telefoon op de tafel legt. Maar de knoppen aan de zijkant plaatsen, zoals dat bij de 920 wel gedaan is, is ook geen optie, omdat het afbreuk zou doen aan het design van de 925. Verder zien we drie contacten voor de achterkant om het toestel draadloos te kunnen ophalen. Momenteel vind ik draadloos laden nog een feature die ik niet zou missen. Ten eerste is de draadloze lader te duur, en de telefoon wordt er toch een stuk dikker van, getuige de Lumia 920 en de losse cover die ook voor de 925 beschikbaar is.

De camera steekt iets uit. Dit kan als een nadeel worden beschouwd, omdat het toestel niet helemaal stabiel om de tabel ligt. Nokia zal de ruimte wel nodig hebben om de camera in te kunnen bouwen. De camera is ook van behoorlijke kwaliteit, dus het is niet ondenkbaar dat de ruimte gewoon echt nodig is. Ik heb liever een iets uitstekende camera, dan dat het gehele toestel iets dikker is. Boven de camera zit nog een dubbele led-flitser.

De achterzijde van de Lumia 925
http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/IMG_1043-2_zpsf0cf74df.jpg

http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/Accu_zpsb3ab7516.png
De accuduur is bij mij soms nog wat problematisch, wat vermoedelijk komt door een hardwarematig defect aan mijn accu. Nadat de accu een nacht aan de lader heeft gehangen is de accu binnen 30 minuten alweer 10-20% kwijt. Dit probleem heb ik niet als ik de accu vol laat lopen tot 100% en hem er vrij snel weer af haal. Buiten dit probleem om ben ik verder wel tevreden over de accuduur. Update 15 januari: ik heb het idee dat het na de Black update van Nokia beter gaat en het probleem zich minder of niet meer voor doet :)

Ik heb behoorlijk wat accounts gekoppeld waarmee zaken gesynchroniseerd worden:
  • Microsoft (Hotmail)
  • Google (Gmail)
  • Exchange voor zakelijk gebruik
  • Tweede e-mail adres van een vereniging
  • Facebook
  • Twee twitter accounts
Daarnaast heb ik bluetooth en wifi altijd aan staan. Het aantal programma's wat op de achtergrond draait probeer ik wel zoveel mogelijk te beperken, momenteel mogen deze apps achtergrond taken bij mij uitvoeren:
  • Battery status
  • Bing sport
  • Bing weer
  • Facebook Beta
  • Kraken
  • WhatsApp
Daarnaast gebruik in Nokia Glimp om de tijd in beeld als ik het toestel pak. Ook gebruik ik Facebook op het lockscreen.

Met dit profiel houd ik het een dag vol ondanks de drain aan het begin van de dag, als ik spelletjes ga spelen red ik de dag overigens niet omdat de battery drain al teveel energie heeft gekost. Twee dagen ga ik nooit redden, maar gezien dat ik aardig wat accounts heb draaien vind ik dat ook geen schande. Met name de Exchange mail en bluetooth zijn zaken die niet iedereen aan heeft maar wel merkbaar zijn voor de accuduur. Maar al met al is de accu niet het sterkste punt van de Lumia 920 of 925. De 2000 MAh batterij is daar denk ik nog niet eens de grootste oorzaak van. Als we bijvoorbeeld de HTC One erbij pakken heeft die weliswaar een grotere accu van 2300mAh, maar het scherm van deze smartphone is ook 0.5 inch groter, heeft een full-hd scherm en krachtigere hardware. Ik zou dus eerder verwachten dat de Lumia 925 een goede accuduur zou hebben, maar in de praktijk valt dat toch wat tegen helaas.

Een typisch voorbeeld van dat ik soms direct 10% accu verlies nadat ik hem van de lader heb gehaald
http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/wp_ss_20140111_0006_zps5b168725.png

http://tweakers.net/ext/f/ueJUTQfsDcXU2sqP6TFzkOMt/full.png
Omdat ik behoorlijk buiten af woon, ook wel in the middle of nowhere genoemd, is het bereik van een telefoon behroolijk belangrijk voor mij. Als ik een toestel of provider heb met een slecht bereik, kan ik bellen in huis wel vergeten (laat staan 3G). Ik had hiervoor een Samsung Galaxy Note en ik heb het idee dat het bereik van de Note beter is dan dat van de Lumia 925. Waar ik eerder gewoon 3G signaal had, ontvang ik nu edge en is internetten bijna niet meer mogelijk. Dit is toch wel een grote achteruitgang. Daar in huis maakte ik de mensen altijd lekker met het feit dat ik via de lucht nog sneller internet heb dan via de oude telefoonkabel waar men ADSL over ontvangt, maar die vergelijking verlies ik nu helaas. Het is dus niet alleen jammer dat ik nu beter weer via wifi kan internetten dan via 3G, maar het imagoverlies tegenover mijn kennissen waar het fenomeen zich voor doet vind ik des te erger :p

Tijdens mijn overstap van de Note naar de Lumia 925 heb ik hetzelfde abonnement gehouden met dezelfde simkaart, de simkaart heb ik alleen op maat genkipt voor mijn Lumia. Ook qua telefoonontvangst en bereikbaarheid is het iets achteruit gegaan, waar ik eerder nog net bereik had en gebeld kon worden (een gesprek voeren was niet altijd mogelijk, maar ik had wel door dat iemand mij nodig had), krijgt de beller te horen dat de ontvanger geen bereik heeft, dit is toch wel een serieus minpunt aangezien de basisfuntie van een telefoon natuurlijk wel is dat die moet kunnen bellen.

http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/Gebruiksgemak_zps67b2299d.png
Het gebruiksgemak van Windows Phone 8 vind ik behoorlijk beter dan dat van Android. Applicaties werken in principe altijd op dezelfde manier. Alle applicaties worden automatisch geordend op basis van het alfabet en als je meer dan een aantal apps installeert krijg je de mogelijkheid om snel naar een letter in het alfabet te navigeren. Dit werkt overigens niet alleen bij het overzicht van je applicaties, maar ook bij contactpersonen of andere apps.

Snel navigeren in een lange lijst
http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/wp_ss_20140103_0002_zps8272cd08.pnghttp://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/wp_ss_20140103_0003_zps8a088003.png

Naast het gebruiksgemak vind ik Windows Phone ook goed te personaliseren. In principe kan iedere applicatie zo worden ingericht dat bepaalde content op het lockscreen of in de live tile kan worden gezet.

De live tile's zijn denk ik wel bekent, in het geval van Kraken kan de actuele stand van je eigen digitale munteenheid worden weergegeven, het weer voor de komende dagen kan worden weergegeven of de laatste nieuwtjes ontgaan je niet. Het voordeel hiervan ten opzichte van Widgets in Android is, is dat deze zaken zijn ge´ntegreerd met de snelkoppeling van je applicaties in je eigen startscherm. Hierdoor heb je maar een term, namelijk de live tile, en geen verschillende termen zoals een snelkoppeling of widget zoals we dat bij Android wel kennen. Bovendien moeten deze zaken bij Android ook nog weer via een andere weg worden ingesteld. Kortom, niet erg gebruiksvriendelijk.

Ook het lockscreen kan worden gepersonaliseerd. Zo kan er zelf worden gekozen van welke app je notificaties wilt zien op je lockscreen, maar ook de afbeelding op je lockscreen kan elke dag weer anders zijn. Zelf heb ik mijn Facebook gekoppeld met het lockscreen, waardoor in meerdere keren per dag een andere foto van mijn Facebook collectie zie, erg tof! Maar het is ook mogelijk om een foto te laten selecteren door Bing. Hierdoor verveelt het lockscreen niet snel en geef je gewoon een persoonlijk tintje aan je telefoon.

Een lockscreen met het weer van Bing
http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/wp_ss_20140103_0004_zpsd2d984bd.png

http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/Software_zps828094c0.png
Nokia toestellen zijn veruit de meest populaire Windows Phone toestellen. Dat komt niet alleen omdat Nokia veel modellen uitbrengt, waaronder de populaire Lumia 520, maar vooral doordat Nokia extra software meelevert. Ik ga op een aantal applicaties iets verder in.

Nokia Maps & drive
http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/NokiaDrive_zps3bc8a13c.png
De bekendste Nokia applicatie is Nokia Drive. Deze offline navigatie kan zonder internetverbinding worden gebruikt en werkt zeer prettig. Tijdens het navigeren wordt de maximum snelheid, huidige snelheid en verwachte aankomsttijd weergegeven, naast de kaart natuurlijk. De kaart kan overigens in 2D of in 3D worden weergegeven. De kaarten van de landen moeten wel vooraf worden gedownload. Dit is een eenmalige actie. De kaarten worden opgeslagen op het telefoongeheugen wat 16GB groot is. Als je Nokia Drive gebruikt voor een groot aantal landen tikken de MB's nog best snel aan. Nederland is nog relatief klein met een kleine 160MB, maar alle regio's in Duitsland zijn bijvoorbeeld totaal 600MB groot.

Verkeersinformatie ontbreekt overigens ook niet. Eventuele vertraging door file wordt direct weergegeven. Ik heb nog geen ervaring met hoe actueel deze informatie is, maar als ik in de spits navigeer is de verwachte aankomsttijd altijd anders dan buiten de spits. Voor mij komt dus erg actueel over.

Nokia Camera
http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/NokiaCamera_zps5c3dd229.png
Nokia heeft een erg complete camera applicatie ontwikkeld. Deze camera kan ten opzichte van de standaard camera app een timer gebruiken, de sluitertijd aanpassen en er wordt bracketing ondersteunt. Hierbij worden drie foto's genomen met een andere belichtingswaarde, kan handig zijn in donkere situaties waarbij je niet helemaal zeker weet welke het beste zal zijn. Met de standaard camera app kan alleen de ISO, belichtingswaarde, witbalans en de flits worden ingesteld.

Sinds de Black update van Nokia, die sinds enkele dagen te downloaden is, viel me op dat de Nokia Camera app nu ook gestart kan worden terwijl je toestel nog gelocked is. Voor de Black update kon dit nog niet, zoals ook in de review van Tweakers naar voren komt. Door deze feature weerhoud mij er niets van om de Nokia Camera app aan de hardwarematige camera knop te koppelen. Het starten van de Camera app duurt misschien heel iets langer, maar die ene fractie maakt naar mijn idee niet het verschil tussen het missen van een shot of hem net nog kunnen maken...

Boven de standaard camera die Microsoft meelevert. Onder de Nokia Camera
http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/wp_ss_20140111_0005_zpsb2bee69c.png
http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/wp_ss_20140111_0004_zps8114a621.png

Skydrive integratie
http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/Skydrive_zps25616785.png
Foto's die gemaakt worden komen direct op Skydrive te staan. Standaard staat deze functie al aan, maar kan wel worden uitgeschakeld. Bijkomend voordeel van het automatisch uploaden naar Skydrive vind ik dat de foto's direct verkleind kunnen worden. Hierdoor ben je niet twee tot drie MB per foto direct kwijt op je Skydrive, maar slechts zo'n 150 tot 200kb. De foto's worden verkleint naar een 720p resolutie. Hoeveel een foto verkleind wordt is helaas niet aan te passen.

Facebook en twitter integratie
http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/Facebook_zps21693e10.png & http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/Twitter_zps0ebb6ec0.png
Een gave feature van Windows Phone is dat Facebook en Twitter ge´ntegreerd kunnen worden met je bestaande contacten. Een contactpersoon heeft vier pagina's waarop informatie kan staan. Op de eerste pagina zie je alle informatie die je hier zou verwachten zoals het telefoonnummer of een e-mail adres. Vanuit Facebook wordt echter ook direct getoond bij welke bedrijf hij werkt, wanneer hij geboren is en of hij of zij een relatie heeft. Op de tweede pagina van een contactpersoon zie je alle geplaatste berichten op Facebook en Twitter. Alle foto's die het contactpersoon heeft geplaatst zijn terug te vinden op pagina drie. Tenslotte zie je op de vierde pagina alle conversaties die je met dat persoon hebt gehad. Whatapp berichten komen hier overigens niet bij te staan, alleen telefoongesprekken, e-mail en sms conversaties worden er op getoond.

Om deze informatie te tonen moet het Facebook- of Twitter account worden gekoppeld middels de 'e-mail & accounts' optie in het instellingen menu. De informatie wordt dus niet direct gesynchroniseerd als je middels een Facebook- of Twitteraccount bent ingelogd op de app. Het blijft dus een keuze om al deze informatie te synchroniseren.

Office
http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/Office_zps03b316eb.png
Zeker omdat ik het toestel ook zakelijk gebruikt had ik verwacht dat Office op mijn Windows Phone het leven een stuk gemakkelijker zou maken. Toch valt de Office functionaliteit op Windows Phone mij op heden nog tegen.

Nokia glimp
Het is niet echt een app, maar ÚÚn van de mooiste en uniekste features van de Nokia Lumia lijn is Nokia glimp. Nokia glimp laat de tijd zien als het scherm is uitgeschakeld. Voor op een amoled scherm komt het erg goed tot zijn recht. Sinds de Nokia Black update worden zelfs notificaties getoond op het glimp scherm. Als mijn telefoon af gaat, hoef ik nu niet direct het scherm aan te zetten om te kijken wie of wat het was. Als ik het toestel uit de broekzak haal wordt Nokia glimp ingeschakeld en zie ik direct of het een e-mail of what's appje is. Hierdoor hoef ik mijn toestel niet altijd te ontgrendelen of het scherm in te schakelen.

Nokia glimp in actie
http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/IMG_1092_zpsfc3da19d.jpg

http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/Camera_zps603f3493.png
De camera is een van de redenen waarom je een high-end Nokia Lumia zou willen aanschaffen. Tweakers.net heeft tijdens de review ook uitvoering de camera besproken. De belangrijkste feature is in mijn ogen de optische beeldstabilisatie, waardoor je video's kunt maken die veel minder bewogen zijn dan bij reguliere smartphones. Hiermee onderscheiden de high-end toestellen van Nokia zich echt van andere high-end Samsung/HTC/LG of Apple toestellen.

Ten opzichte van de Lumia 920 is er weinig veranderd aan de camera. Er zou een zesde sensor in de camera zitten waardoor de camera helderde foto's kan maken, wat met name handig is als er weinig licht is. De foto's die ik heb gemaakt zijn van goede kwaliteit, zeker voor een smart Phone camera. De foto's die ik met mijn Samsung Galaxy Note heb gemaakt zijn merkbaar van mindere kwaliteit. Ik heb een aantal foto's gemaakt. De foto's zijn in volle resolutie hier te bekijken: foto 1, foto 2, foto 3, foto 4.

http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/Prestaties_zps7c192e0d.png
De processor in de Windows Phone toestellen behoren al een tijdje niet meer tot de snelste op de markt. In alle high-end toestellen die in Windows Phone draaien zit een Snapdragon S4 Plus van Qualcomm. Deze dual core processor draait op 1.5GHz. De processor wordt bijgestaan door 1GB intern geheugen. Al met zijn is het op papier geen strepen trekker, maar het is bekend dat Windows Phone al zeer soepel draait op minder krachtige hardware. Het toestel werkt echt veel sneller dan mijn Samsung Galaxy Note, die toch een een dual core processor op 1.5GHz tot zijn beschikking had. Op dit gebied heeft Microsoft het dus goed voor elkaar. Gebruikservaring is zoveel belangrijker dan interessante specificaties.

Ondanks dat de hardware nog snel genoeg is voor normaal gebruik van Windows Phone, moet Microsoft wel haast maken met het ondersteunen van hogere resoluties en snellere processoren, omdat het gat tussen Windows Phone en de concurrentie dan toch te groot wordt. Gelukkig heeft Microsoft daar ook al gehoor aan geven. In de GDR3 update worden quad core processoren zoals de Snapdragon 800 en full-hd schermen ook ondersteunt. Hiermee kan Windows Phone zich op het gebied van hardware ook weer meten met de concurrentie, maar deze update had al wel wat eerder beschikbaar mogen komen.

Om de review compleet te maken heb ik nog wel een aantal benchmark gedraaid. Helaas crasht de gpu-benchmark van de Antututu benchmark, des al niet te min heb ik wel scores kunnen verzamelen van de overige onderdelen. Om te kijken of de GDR3 update ook nog verbeteringen in Internet Explorer met zich mee brengt, heb ik die benchmark ook meegenomen in deze ronde.

Links Antutu Benchmark, rechts Kraken 1.1 benchmark
http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/wp_ss_20140111_0003_zpsea37b33a.pnghttp://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/wp_ss_20140111_00011_zps43bc42ea.png

http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/Irritaties_zps457bde80.png
Van prestaties naar irritaties. Tot nu toe was het alleen maar lofzang voor de Lumia 925, maar elk toestel heeft wel een paar mindere punten. De Nokia Lumia 925 is daar geen uitzondering in.

Ten eerste vind ik het batterijverbruik slecht inzichtelijk. Bij Android is het mogelijk om nauwkeurig in de gaten te houden welke applicaties veel processor- en schermtijd in gebruik neemt. Op die manier schat Android in hoeveel een bepaalde applicatie het batterijverbruik voor zijn rekening neemt. Zoiets bestaat in Windows Phone nog niet. Er zijn wel apps die het verbruik per 30 minuten meten en in een grafiek kunnen laten zien hoe snel de batterij is leeggelopen, maar deze apps missen de diepgang tot op het niveau van apps.

Het aantal applicaties in de Windows store had een mijlenverre achterstand op Android en iOS. Microsoft werkt hard om dit verschil kleiner te maken. Ik vind ook dat het verschil merkbaar kleiner wordt, maar het verschil is nog altijd wel goed te vernemen. Windows Phone apps hebben bij developers nog niet dezelfde prioriteit als Android of iOS apps, maar het marktaandeel van Windows Phone groeit. Het groeit zo hard dat ik vermoed dat Windows Phone binnen twee jaar net zoveel markt aandeel heeft als iOS. Tot die tijd zal Microsoft developers nog hard moeten stimuleren om apps voor Windows Phone uit te brengen. Momenteel mis ik eerlijk gezegd een app, en dat is Strava. Op mijn Note gebruikte ik die voor het bijhouden van mijn tracks als ik was wezen fietsen. Er zijn wel apps verkrijgbaar die ook je rondjes tracken, maar Strava doet zoveel meer dan alleen je rondje tracken, dat het eigenlijk wachten is op een officiŰle Strava app voor Windows Phone. Voor de rest mis ik helemaal geen applicaties. Voor elke applicatie die je mist is vaak wel een alternatief of andere oplossing beschikbaar.

Tijdens het spelen van spelletjes wordt de bovenkant van je toestel erg warm, zo warm dat het niet meer comfortabel is om het toestel in de hand te houden. Ook gaat het behoorlijk hard met de batterij. Het spelen van 20 minuutjes patience heeft me ook eens 20% van mijn accu gekost. Iets zegt mij dus dat er iets niet goed is geoptimaliseerd voor het gamen op Windows Phone of de aansturing van de gpu. De gpu lijkt op volle kracht te staan blazen, dat zou de warmte ontwikkeling en accugebruik direct uitleggen.
Het warm worden van het toestel en het snelle leegraken van de batterij blijkt zich alleen met een bepaalde game zich voor te doen, dat toevallig ene game is die ik in de praktijk speelt. (Patience)

http://i42.photobucket.com/albums/e331/stefanovic45/Conclusie_zpsdb49bc91.png
Zou ik deze telefoon aan andere mensen aanraden? Absoluut. De belangrijkste apps voor een smartphone zijn gewoon beschikbaar en werken naar behoren. Tot de belangrijkste apps schaar ik WhatsApp, Facebook & Twitter. Als je voor een Windows Phone gaat is Nokia eigenlijk de enige weg. Ze zijn erg actief met het verrijken van Windows Phone en dat lukt ze goed, getuige de glimp feature en de Nokia Camera. Om wereldwijd op gelijke hoogte te komen met iOS, zal Microsoft door moeten gaan met het aansporen van ontwikkelaars om Windows Phone apps uit te geven. Als Windows Phone eenmaal een acceptabel marktaandeel heeft, hoop ik dat Windows Phone ook standaard bij de besturingssystemen behoort waar ontwikkelaar hun apps voor maken.

Op functioneel gebied vind ik het noodzakelijk om het batterijverbruik beter te kunnen monitoren. Momenteel heb je gewoon niet inzichtelijk welke apps nu het meeste verbruiken. Dit is ook een belangrijk punt omdat de batterij niet het sterkste punt van de Lumia 925 en Lumia 920 is. Ik heb zelf dan dus de 925, mijn vriendin heeft de Lumia 920 en klaagt ook over een slechte accuduur. Andere verhalen zeggen juist dat Windows Phone een goede accuduur heeft kan ik dus niet beamen. Ook daarom zou extra inzicht in je batterijverbruik kunnen helpen om de accuduur te verlengen.

Onderaan de streep heb ik nog geen moment spijt gehad van mijn overstap van Android naar Windows Phone. De overstap vond ik ook gemakkelijk; ik had weinig moeite om me naar Windows Phone aan te passen. Windows Phone is gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en makkelijk te leren. Google ondersteuning werkt ook out-the-box dus qua agenda of contacten hoef je je al helemaal geen zorgen te maken.


Changelog:
• Versie 1.1: 15-01-2014: update aan accuduur toegevoegd.
• Versie 1.2: 07-02-2014: full screen plaatjes toegevoegd.
• Versie 1.3: 23-02-2014: kopje bereik toegevoegd.

Heb jij ook een Nokia Lumia 925 Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (14)

Wijzig sortering
Super review, heb ik een hoop aan in me keuze voor mij volgende telefoon, wat nu toch waarschijnlijk een WP wordt inplv. Android.

Vraagjes:
Je hebt bluetooth altijd aan zeg je, toevallig voor een Parrot? Zoja, werkt de telefoon hier goed mee?
Is Outlook herkenbaar als mail programma?
Ik gebruik geen parrot voor hand free, maar de Nokia CK-7W.

Outlook herkenbaar als mailprogramma? Bedoel je hiermee dat de mail client voor Exhange van Windows Phone lijkt op Microsoft Office Outlook? Dat doet die absoluut niet. Het is gewoon een mailclient via een Windows phone Pivot app.
OkÚ

Ja dat bedoelde ik. OkÚ, had stiekum beetje gehoopt op een soort Outlook met de agenda erbij in :X
De agenda zit in een aparte app, maar wordt wel gesynchroniseerd en herinneringen werken ook gewoon :)
1520 FTW, goede review. Heb de 900 gehad die had helaas ook last van batterij kwaaltjes dus of het ligt echt aan hardware of beide windows os-en gaan niet echt goed met de batterij op

[Reactie gewijzigd door NLKornolio op 17 januari 2014 14:00]

Ik ben intussen al 2 maanden eigenaar van de lumia 925 en heb hierbij toch ook nog een aantal toevoegingen.
- Het draadloos laden inbouwen zou het toestel niet dikker maken, deze module is zeer dun, er is zelfs een DIY beschikbaar waarbij de module ingebouwd wordt (http://www.wpcentral.com/...-lumia-925-without-shells)
- Van die hittevorming bovenaan heb ik ook wel last, voornamelijk bij de 9gag applicatie en Asphalt 8.
- Over de To do opmerking: foto's kunnen eenvoudig gesyncroniseerd worden met Skydrive, dit gebeurt in volledige kwaliteit (er is zelfs een keuze beschikbaar zodat je het enkel over Wi-Fi kan laten gebeuren).
- Kraakt je telefoon ook als je links-onder de camera (op 7uur) op de behuizing drukt?
Interessant om te lezen dat het draadloos laden een toestel niet dikker hoeft te maken. Ik vermoede dat de 920 daarom zo dik was, maar dat was ook pure speculatie. Ik ga het even aanpassen!

De hittevorming komt naar mijn idee vooral door slecht geoptimaliseerd apps, nu ik heb spel (Microsoft solitaire) niet meer speel stoort het mij eigenlijk nooit meer.

De to do opmerking bedoelde ik niet zo, ik wilde mijn gemaakte foto's van de 925 ergens in volledige resolutie uploaden zodat ik de kwaliteit van de camera kon laten zien. Inmiddels is dat gelukt door gewoon het fotoalbum op Tweakers te activeren :p

Het kraken van het toestel komt mij niet bekend voor. Ik vind het juist erg degelijk allemaal.
De hittevorming zou inderdaad door slechte optimalisatie kunnen komen, want wat plaatjes bekijken via 9gag is niet bepaald intensief voor de processor ;)

Dan zal ik slachtoffer van een kleine productiefout zijn vermoed ik.
Ik heb een 920 en heb absoluut geen problemen met de levensduur. Zolang ik Location maar uitzet (bluetooth en wifi staan wel standaard aan). 3 tot 4 dagen standby is geen enkel probleem. Ik heb 1 microsoft en 2 pop email adressen en IM+ Messenger continue draaien. En Glance staat ook aan. Nu bel ik niet zo heel veel, anders had ik wel een gewone ouderwetse mobiele telefoon gekocht! En ik zit ook niet elke 5 minuten te kijken of ik een nieuw bericht heb gehad en als ik er dan 1 gehad heb (zichtbaar op m'n Glance scherm) kijk ik ook niet direct wat dat dan is...

Ik mis ook een batterij app, waarmee ik precies de status van m'n batterij kan bijhouden. Welke app heb jij gebruikt voor die grafiek?
Goeie review! 3 sterren!
Het is volgens mij een prima telefoon, maar voor mij totaal onwerkbaar doordat er maar 16GB opslag is die niet uit te breiden is (en ook geen 32GB toestel te verkrijgen). Ik luister altijd muziek op mijn telefoon, en samen met de kaarten van HERE en de foto's die je maakt is 16GB echt te weinig. Onbegrijpelijke keus van Nokia om de 32GB uit de 920 te vervangen met 16GB in de 925.
Ik zou ook liever een 32GB versie hebben. Via Amazon.de zijn die 32GB versies wel te bestellen (ca 400 euro). Maar werken deze ook in Nederland met elke provider? Waarschijnlijk wel. En hoe zou het zitten met garantie?

edit:
Voor 100 euro minder heb je een Lumia 920. Die is ook 32GB. Verder is er volgens mij niet veel verschil tussen die twee. Behalve het uiterlijk.

[Reactie gewijzigd door Stakie op 11 maart 2014 16:32]

Het uiterlijk is inderdaad het enige verschil wat er toe doet. De 925 is een stuk lichter en iets kleiner, maar voelt wel veel kleiner aan. De prijs van de 925 is ook moeilijk te rechtvaardigen met de 920 op de markt, daarom heeft de prijs ook maar drie sterren gekregen in mijn review.
Duidelijke en fijne review, Ik hoop mijn nieuwe 925 deze week binnen te krijgen. Ik had aal een wp8 hiervoor, maar ik ervaar juist de office intergratie erg fijn, overal excell bestanden inzien, powerpoints enz allemaal via 1 programma. Niet meer meerdere apps downloaden.
Wauw, ik wilde een review schrijven over de nokia lumia 925, maar dat is dus overbodig. Jouw review heeft alles behandelt.
en ook nog duidelijk.
wat betreft het heet worden van de achterkant, precies dezelfde ervaring als jij, ook met microsoft solitaire :)

wat betreft de batterijverbruik/accuduur. ik vind dat de accu niet lang meegaat. hij is snel leeg.
ongeveer 16 uur lang gaat ie maar mee.
ik heb standaard bluetooth uit, en niet zoveel op de achtergrond draaien als jij. ik heb daarentegen wel Locations altijd aan staan.
De nokia lumia 925 is de nieuwe werktelefoon waar ik werk, de vorige was de HTC one V.
meerdere collega's vinden de accuduur van de lumia even slecht, zoniet slechter dan de HTC one v.

Voor mij zijn de nadelen: lage accuduur en weinig aanbod apps.
Voor de rest: uitstekende telefoon. ik ben er blij mee.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*