Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Samsung Book 9 Lite: ultraportable met 'quadcore'

20-09-2013 • 09:00

99

Singlepage-opmaak

Over de quadcore en de ssd

Samsung doet wat geheimzinnig over de processor van de ATIV Book 9 Lite. De laptop heeft een 'quadcore' en zo wordt de chip op de laptop zelf, maar ook in de winkelschappen aangeduid. Verdere details communiceert Samsung niet. Hier zijn waarschijnlijk meerdere redenen voor. Aan de ene kant is het een marketing-truc. Een 'quadcore' klinkt voor de niet-ingewijde dubbel zo krachtig als een dualcore, en daarmee is de keuze voor een doorsnee consument in de MediaMarkt wellicht snel gemaakt. Een andere reden is dat AMD nu eenmaal een minder goed image dan Intel heeft: mensen hebben misschien meer vertrouwen in een 'Samsung quadcore', zo redeneert de fabrikant wellicht. Verder wil Samsung de nadruk waarschijnlijk leggen op de gebruikerservaring en niet op chipnamen, kloksnelheden en benchmark-resultaten.

Samsung ATIV Book 9 Lite

De chip waar we het hier over hebben is namelijk de AMD A6-1450, zo laat een spec-analyseprogramma als HWinfo zien. Het is een apu met codenaam Temash die AMD eigenlijk uitbrengt voor gebruik in tablets en goedkope mini-laptops. De apu heeft vier Jaguar-rekenkernen die standaard een kloksnelheid van 1GHz hebben, met turbo naar 1,4GHz. Samsung zou wat aanpassingen aan de chip hebben doorgevoerd, maar uit de specificaties is niet op te maken welke deze zijn.

Het gpu-deel van de chip is de Radeon HD 8250. Deze heeft 128 shaders die gebaseerd zijn op AMD's Graphic Core Next-architecuur en op 200MHz lopen, maar dankzij turbo op maximaal 400MHz kunnen functioneren. Veel sneller dan Intels gpu in Ivy Bridge-processors is de HD 8250 waarschijnlijk niet, ondanks dat gpu's het sterke onderdeel zijn in AMD apu's, maar benchmarks moeten hier uitsluitsel over geven.

Samsung Series 9 Lite Temash HWinfo

Samsung combineert de quadcore met 4GB ddr3-geheugen en een ssd van 128GB. Het is goed om te zien dat een laptop in deze prijsklasse een ssd in plaats van een harde schijf krijgt, hoewel ook hybrid drives redelijk presteren. Nog beter om te zien is dat het een msata-versie van Samsungs 840 betreft. Deze goed presterende ssd zat ook in de ATIV Book 7, waar we toen al over de onduidelijkheid schreven of het om de reguliere 840 of de Pro-versie ging.

De draadloze netwerkkaart is de Atheros AR9565. Dit is een netwerkkaart die wifi-n ondersteunt en helaas een 1x1-client betreft. Deze biedt aanzienlijk minder goede verbindingsmogelijkheden en doorvoersnelheden dan 2x2-netwerkkaarten die we bij de duurdere ultrabooks zien. Wel zorgt de Atheros voor bluetooth 4.0-ondersteuning.

De aansluitingen

Samsung ATIV Book 9 Lite

Aan de voorzijde zitten geen interfaces.

Samsung ATIV Book 9 Lite

Ook de achterkant is weinig spannend, op het kleine rooster na. Uiteraard zit hier geen verwisselbare accu en ook aan de onderkant zit geen losse accu: die zit in de behuizing geintegreerd.Samsung ATIV Book 9 Lite

Rechts zit mini-vga-aansluiting. Samsung levert hier geen verloopstukje voor mee. Ook zit hier de audio-aansluiting en een usb 2.0-aansluiting.

Samsung ATIV Book 9 Lite

Links zitten de voedingsaansluiting, usb 3.0, micro-hdmi en mini-ethernet. Deze laatste aansluiting is een Samsung-variant en gelukkig levert het bedrijf hier een verloopstuk bij. Ook is het fijn dat het een gigabit-ethernetpoort is. Nauwelijks zichtbaar is de 3-in-1-sdkaartlezer. Deze zit halverwege de zijkant onder de schuine rand van de laptop en is afgedekt met een klepje.

We zijn gewend aan weinig aansluitingen bij thin & lights, maar Samsung doet het heel aardig bij deze Book 9 Lite, met vga, hdmi en ethernet.

Samsung ATIV Book 9 Lite

Geluidsproductie en warmte

De Samsung-laptop met AMD-apu doet zijn werk erg stil en warm wordt deze nauwelijks. De apu is daar natuurlijk ook op gemaakt, aangezien deze in tablets en mini-laptops met weinig koelmogelijkheden moet kunnen functioneren. De lage geluidsproductie is een duidelijk voordeel. Dat hebben we bij veel goedkopere dunne laptops toch wel eens anders gezien.

De geluidsproductie van de speakers is overigens niet heel goed, maar ook weer niet veel slechter dan gemiddeld. Met de JBL-speakers van de ATIV Book 7 waren we ook wel wat verwend.

Software

Samsung heeft weinig bloatware toegevoegd; de gebruikelijke Office-trial en Norton Internet Security ontbreken echter niet. Verder zijn het vooral Samsungs eigen programma's, zoals S Player+, S PhotoStudio, S Camera+ en de Instellingen-applicatie. Samsung legt sterk de nadruk op Samsung SideSync en HomeSync Lite. Zozeer zelfs dat de fabrikant er stickers voor op de laptop heeft geplakt. De werking van deze applicaties bespraken we al bij de review van de ATIV Book7.