Door Jurian Ubachs

Redacteur

Total War: Rome II - ons eerste gevecht

08-06-2013 • 09:00

29

Multipage-opmaak

Eerste blik op de campagnemap

Van alle Total War-games die The Creative Assembly in het afgelopen anderhalve decennium op de markt bracht, zijn er weinig zo populair geweest als Rome: Total War. De setting, de gameplay en het audiovisuele niveau: het kwam allemaal samen om een uitmuntende strategiegame te vormen. Het is dan ook weinig verrassend dat SEGA en The Creative Assembly vorig jaar bekendmaakten terug te keren naar het oude Rome. De tweede versie van Shogun viel twee jaar geleden immers ook in goede aarde, dus de tijd lijkt er rijp voor.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

We hebben Total War: Rome II afgelopen jaar al op de Gamescom voorbij zien komen. Toen had de ontwikkelaar echter nog nauwelijks in-game materiaal voor ons klaar staan en bleef het beperkt tot een trailer en een korte demonstratie. Richting de komende E3 heeft The Creative Assembly echter wél een speelbare demo uitgebracht voor het internationale journaille, en Tweakers mocht vorige week al langskomen bij de ontwikkelstudio in Londen om die demo vast te spelen, in een wat rustigere setting en met meer speeltijd dan er op de E3 zal zijn.

Geen seizoenen

Die korte demo ging uiteraard om een gevecht, maar voordat we begonnen met knokken konden we eerst even een korte blik werpen op de campagnemap. Deze is vanzelfsprekend weer wat mooier en gedetailleerder geworden. De tijd dat je naar een kale, in stukjes gehakte kaart zat te staren ligt ver achter ons. In vergelijking met de vorige Total War-games kent de campagnemap minimaal twee visuele verschillen. In de eerste plaats is er geen sprake meer van seizoenen. Het Romeinse tijdperk bestrijkt een lange periode, de telling gaat in jaren en niet meer in kwartalen. Mocht je ergens sneeuw tegenkomen, dan is dat om geografische redenen en niet omdat het winter is.

Daarnaast is de speelmap, die zich trouwens uitstrekt van Ierland tot aan het meest westelijke randje van Azië en het noordelijk deel van Afrika, verdeeld in regio's en provincies. Elke regio heeft meerdere provincies, met in een van die provincies de hoofdstad van die regio. Voor de gameplay betekent die wijziging dat je niet per definitie een hoofdstad aan hoeft te vallen om een bepaald gebied in te nemen. Als je bijvoorbeeld de provincie verovert waar alle boerderijen zijn gevestigd, dan profiteer je daar direct van, zonder dat de hoofdstad van de regio al in je bezit is.

Gevolgen van acties

Dat veroveren heeft trouwens gevolgen. Dat is niet nieuw, maar nieuw is wel hoe die gevolgen in kaart worden gebracht. In het diplomatiescherm kun je in Total War: Rome II precies zien welke van jouw acties van invloed zijn geweest op hoe je gesprekspartner over je denkt. Daarbij staat ook hoeveel min- of pluspunten je dat zoal heeft opgeleverd. Een handelsverdrag levert pluspunten op, maar heb je net een van de bondgenoten van de factie waarmee je in gesprek bent aangevallen, dan krijg je natuurlijk minpunten op je bord. Daarmee werkt diplomatie in Rome II niet anders, maar The Creative Assembly probeert de manier waarop de AI op jouw acties reageert transparanter en inzichtelijker te maken.

Vernieuwingen in de campagne

In de gameplay op de campagnemap heeft The Creative Assembly nog wat andere kleine wijzigingen in petto, en een van de belangrijkste daarvan heeft te maken met je legers. In de eerste plaats verloopt het rekruteren van legers nu niet meer primair via steden, maar via je generaals. Een generaal kan zijn leger uitbreiden door nieuwe units te 'bestellen', die dan automatisch naar hem toe komen vanuit de dichtstbijzijnde stad die dat type soldaat kan maken.

Ervaring gaat niet verloren

Daarnaast verlies je legers ook niet meer helemaal. Net als in de vorige Total War-games worden legers beter naarmate ze meer ervaring opdoen. In Total War: Rome II blijft die ervaring bewaard, ook als je leger van de map wordt geveegd. De speler krijgt dan de optie om in een stad die eenheid opnieuw op te richten. Nieuwe soldaten worden in dat geval getraind volgens de normen die horen bij het betreffende leger. Had je een zeer ervaren en goed georganiseerd leger in Egypte, maar raak je het kwijt, dan kun je datzelfde leger, inclusief de verdiende perks, vrij snel opnieuw opbouwen.

Dat laatste lijkt voor een flinke verandering te zorgen. Het verliezen van een leger, of zelfs van individuele units met veel ervaring, was altijd een flinke klap in je campagne. Volgens The Creative Assembly is die manier van legers verliezen en opvangen niet realistisch voor de Romeinse tijd. Het was in die tijd normaal dat nieuwe rekruten die bijvoorbeeld aan het Zesde Legioen werden toegewezen ook trainden volgens de methoden van dat legioen. Op die manier had de standaard van zo'n legioen een bepaalde waarde: hij zei iets over de kwaliteit van de soldaten in dat legioen.

Total War Rome II

Politiek steekspel

Dat is wat ons betreft een van de belangrijkste en meest ingrijpende vernieuwingen in Total War, maar er is natuurlijk meer. Zo zal politiek ook een belangrijke rol gaan spelen in de campagnemodus. Als je kiest voor een van de Romeinse families krijg je te maken met de posities van de andere families en de senaat. Als politiek leider van je factie bewandel je eigenlijk continu een pad tussen teveel agressie en te weinig ambitie. Verover je snel veel grondgebieden, dan word je machtig en daarmee gevaarlijk. De families vrezen dan dat er een nieuwe tiran is opgestaan en zullen actie ondernemen. Bij een gebrek aan gebiedsuitbreiding zou geclaimd kunnen worden dat je de eer en glorie van Rome niet voldoende vertegenwoordigt, en ook dan zou het politieke klimaat wel eens onvriendelijk kunnen worden.

Dat zulke dingen spelen voor de Romeinse facties spreekt een beetje voor zich, maar The Creative Assembly verzekerde ons ervan dat ook andere facties een dergelijk mechanisme zullen hebben. Daarvan hebben we tot nu toe geen voorbeelden gezien, al kunnen we ons er best iets bij voorstellen. Carthago en de Grieken zijn er groot genoeg voor, en The Creative Assembly haalde zelf al aan dat er in het verleden ooit een verbond tussen diverse Germaanse stammen was die als één factie tegen de Romeinen vochten. Ook dat lijkt zich te lenen voor een een campagne met een gezonde portie interne machtsstrijd.

Het is overigens wel jammer dat die machtsstrijd niet gecommuniceerd wordt via tussenfilmpjes. Alles wat er in de politieke sfeer gebeurt krijgt de speler mee via menu's. Jammer, want wij hadden stiekem een beetje gehoopt op een mix tussen Total War en fragmenten uit de senaat zoals je die kent uit de HBO-serie Rome. Dat zit er dus helaas niet in.

Eerste gevecht: Egypte vs. Rome

Natuurlijk wel van de partij zijn de immense veldslagen die je zelf kunt uitvechten: hét kenmerk bij uitstek van de Total War-serie. Voor onze hands-on sessie heeft The Creative Assembly een historisch gevecht tussen Egypte en Rome langs de oevers van de Nijl klaargezet. De Egyptische legers zijn in de meerderheid en hebben zich verschanst op een heuvel, terwijl hun maritieme aanwezigheid op de Nijl ook superieur is aan die van de Romeinen.

Makkie voor Egypte

Dat levert natuurlijk een kansloze missie op voor de Romeinen, zeker als wij zelf de Egyptische troepen mogen aanvoeren. De Romeinse boten worden in de pan gehakt en de troepen die de heuvel op marcheren worden afgeslacht; de combinatie van olifanten-charges, brandende ballen die van de heuvel af rollen en artilleriegeschut van onze ballista's is veel teveel van het goede. Het 'gevecht' is in een paar minuten beslist.

Total War Rome II

Vanaf de andere kant levert hetzelfde gevecht wat meer uitdaging op. We hebben net gezien dat een gevecht aangaan op de Nijl zinloos is, want de Egyptenaren hebben veel sterkere schepen. We besluiten dan ook de soldaten in onze boten snel aan land te brengen en ons volledig op het landgevecht te richten. Dat is nog niet zo makkelijk, want de boten kunnen ook doelen op land onder vuur nemen. Hun bereik is echter wel beperkt, en we slagen erin het grootste gedeelte van onze soldaten op veilige posities te krijgen.

Total War Rome II

Dan begint het steekspel. Egypte komt met speerwerpende ruiters, maar laat zich daarbij insluiten door onze cavalerie. Die drijft hun paarden regelrecht richting onze eigen olifanten, waar ze vervolgens totaal onder de voet worden gelopen. Dat de moeilijkheidsgraad niet al te hoog staat blijkt even later, als we onze cavalerie er op uit sturen om af te rekenen met de ballista's. De AI stuurt wel een unit om te helpen, maar nadat die hulptroepen in de pan zijn gehakt door een van onze Evocati Cohorts komen er geen nieuwe units, waarna de ballista's snel verleden tijd zijn. Zo worden de Egyptenaren langzaam ingesloten. Terwijl onze legionairs de heuvel langzaam beklimmen zetten we met de cavalerie van weerskanten een charge in. Egypte komt in een fuik terecht, het moraal breekt en het gevecht is over...

Wat is er nieuw?

Heel leuk natuurlijk, zo'n potje knokken, maar op deze moeilijkheidsgraad was het eigenlijk kinderspel, zeker voor een ervaren Total War-speler. Desondanks: tijd om de balans op te maken. Zo zagen we dus rollende vuurballen die dwars door een eenheid heen denderen. We zagen dat de boten, naast dat ze op elkaar schieten, ook flink hard met hun boeg kunnen rammen. De animaties van alle units zijn bovendien duidelijk beter dan voorheen. Het is leuk om te zien hoe een katapult een volledige eenheid omver schiet, waarna een groot deel van de geraakte soldaten weer opkrabbelt en verder marcheert. Verder is er ook nog de geheel nieuwe tactische kaart. Als je helemaal uitzoomt, krijg je een versimpeld overzicht van het slagveld en kun je in een oogopslag zien waar alle units zijn en welke kant ze op gaan.

Voorlopige Conclusie

We zijn al met al misschien een uurtje binnen geweest bij The Creative Assembly, maar het is verbazingwekkend hoeveel informatie je in een klein uur tijd over je heen gestort kunt krijgen. Een ding is zeker: het heeft onze interesse in Total War: Rome II alleen maar verder aangewakkerd. Ook op de Tweakers-redactie geldt Rome: Total War als een oude favoriet, en het is alleen al leuk om die oude game terug te zien in een gloednieuw jasje. Hoe goed dat jasje past, dat zien we later dit jaar: Total War: Rome II verschijnt op 3 september.

Titel Total War: Rome II Total War Rome II
Platform PC
Ontwikkelaar The Creative Assembly
Uitgever Sega
Releasedatum 3 september 2013
Total War: Rome IITotal War: Rome IITotal War Rome 2Total War Rome 2Total War Rome 2Total War Rome 2Total War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome II

Reacties (29)

29
29
24
4
1
2
Wijzig sortering
Ik lees nogal wat reacties van mensen betreffende het opnieuw kunnen maken van een leger wat al weggevaagd is en dan toch die ervaring krijgen. Ik post het dus even in een nieuwe reactie. Het is niet helemaal correct uitgelegd namelijk.

Als een legioen langere tijd bestaat krijgen de units ervaring als in upgrades van hun skills. Dit bestaat al zolang als dat de TW reeks bestaat. Aan de hand van al die ervaring kan een legioen, dus een verzameling units, perks activeren. Deze perks zijn gebonden aan dat legioen, niet aan de units die daadwerkelijk in dat legioen zitten. Deze perks moet je zien als verbeterde specifieke trainingen die zon legioen zijn manschappen oplegt. Een soort overal buff.

Mocht het geval zijn dat een legioen vernietigd wordt, zijn de units met de ervaring bonussen in skills dus gewoon weg. Echter het legioen als entiteit blijft bestaan met zijn perks. Zou je dan dat legioen opnieuw creëren, dan krijgen alle units in dat legioen automatisch weer die perks, ze worden namelijk extra getrained in bepaalde perks. De individuele ervaring van de units, dus de upgrades aan skills, chevrons noemen we het ook wel in TW, die moeten wel opnieuw opgebouwd worden.

In deze aflevering van Creative Assembly's Rally Point vind je de uitgebreide uitleg over recruitment, perks en legioen herbouwen. http://www.youtube.com/watch?v=kcBZfYatj_Y

:Y
Ik wacht met smart op dit spel, als oude rome total war speler. Echter lijken sommige veranderingen me niet ten goede van het spel:

1. Waarom geen seizoenen meer? Voegt toe aan het spel

2. Waarom niet rekruteren uit steden? Lijkt erop dat t een verandering is om ..... Een verandering te hebben
3. Ervaren leger wordr geslacht..... En binnen no time heb je weer een ervaren leger.. wheres the fun in that? Ik vond het juist leuk om heel voorzichtig te zijn en alleen op beslissende momenten mijn epische ervaren leger in te zetten. Nu boeit het niet, maak er toch weer 1.
Er zijn geen seizoenen meer omdat het per jaar gaat en niet meer per kwartaal, de turns. Is dan wel te hopen dat je legers verder kunnen lopen per turn, anders is het behoorlijk krom. Dat vind ik ook vaak zo vervelend aan zulk soort spellen, de realistische verhoudingen tussen bepaalde steden op geografisch gebied. Wellicht dat ze daar rekening mee hebben gehouden door deze verandering.

Je rekruteert nog wel uit steden, maar in plaats van via de stad te selecteren welke je wenst te hebben, doe je dit vanuit een generaal. Makes sense, aangezien de generaal weet wat voor soort legers hij nodig heeft. Vervolgens wordt er gekeken(dat maak ik er uit op), welke stad die legers kan leveren en welke stad daarvan het dichtstbij is. Vanuit die stad komen de nieuwe legers dan.

En ervaring die wordt opgeslagen lijkt me ook logisch. Tijdens gevechten worden die ervaringen meestal vastgelegd, waarom zou een nieuw leger die vastgelegde ervaringen niet al kunnen gebruiken? Dat is net zo iets als zeggen, mijn autowiel is stuk, nu moet ik opnieuw het wiel bedenken.
Die vergelijking snap ik niet helemaal. Als je een unit rekruteert, en die een paar keer laat vechten, doen de mannen in dat unit ervaring op met vechten. Als deze dan dood gaan is het toch gek dat je dan nieuwe broekies kunt rekruteren, die dus nog nooit gevochten hebben, en dan toch ervaring hebben met vechten waardoor ze beter zijn?
Ik vermoed dat het meer gaat om bepaalde tactieken en skills die het legioen ( los van de generaal zijn 'skill-tree' ) zich eigen heeft gemaakt. Zo zullen er bepaalde legioenen goed zijn in de bergen, bossen, verkenning, bouwen van kampen en bruggen, etc. Deze kennis gaat niet verloren als de soldaten sneuvelen. ( Zolang niet de hele staf aan stukjes wordt gehakt dan zullen ze de mannen blijven trainen in deze 'skills'. ). Eigenlijk heeft elk legioen/bataljon z'n eigen specialiteit, net zoals tegenwoordig.

Daarnaast is er ook nog zoiets als persoonlijke vaardigheid van de soldaat. Deze zal uiteraard wel verloren gaan als hij sneuvelt..

Dus nu heb je drie niveaus van kunde namelijk die van: legioen, generaal, soldaat.

[Reactie gewijzigd door SnakeByte99 op 22 juli 2024 14:16]

Ik denk dat je gelijk hebt, helaas kunnen we dit niet 100% zeker weten totdat iemand een bron kan geven.

Legioenen hebben dan unieke perks, die alleen bij die generaal/legioen beschikbaar is en dan heb je nog de unit card experience, die attack/defense stats verbeteren en betere moraal hebben.

Alleen jammer van de seizoenen, hoewel het tot Medieval 2 puur cosmetisch was, moest je sinds Empire total war er rekening mee houden omdat je anders units verloor door uitputting in koude en warme gebieden.
Zo zullen er bepaalde legioenen goed zijn in de bergen, bossen, verkenning, bouwen van kampen en bruggen, etc. Deze kennis gaat niet verloren als de soldaten sneuvelen. ( Zolang niet de hele staf aan stukjes wordt gehakt dan zullen ze de mannen blijven trainen in deze 'skills'. ). Eigenlijk heeft elk legioen/bataljon z'n eigen specialiteit, net zoals tegenwoordig.
True.

Maar die specialiteiten die Romeinse eenheden hadden (legioenen, auxillia en geallieerde troepen), hadden ze vooral omdat ze uit bepaalde regio's kwamen.

Zo was de Bataafse Auxilia bijvoorbeeld uniek omdat ze door hun stam-cultuur een van de weinige eenheden waren die de eigenschap hadden dat ze met volle bewapening dóór water en rivieren konden optrekken, terwijl een andere eenheid die elders vandaan kwam verzoop als ze dat probeerden.

Legio III Gallica deed het bijvoorbeeld relatief goed in bebost gebied. Omdat de Romeinse provincies waar het rerekruteerd werd relatief bebost was ten opzichte van andere provincies waar legioenen gerekruteerd werden.

CA lijkt er daarentegen voor gekozen te hebben dat je een legioen dat vernietigd is weer via de meest dichtstbijzijnde stad beschikbaar gesteld krijgt inclusief bepaalde speciale eigenschappen. En dát is gewoon onzin als dat legioen op campagne is en ver van z'n rekruteringsgebied is.

[edit.]
De "staf" van de legioenen had trouwens niets van doen met de specialiteiten van eenheden. Die "staf" kwam tot na de Augustaanse hervormingen uit bepaalde klassen, voornamelijk uit Rome zelf (senatoren en equites).

[Reactie gewijzigd door houseparty op 22 juli 2024 14:16]

Dat klopt, ze hebben niet alle ervaringen. Maar door vastlegging van ervaringen, kan op die ervaringen getraind worden lijkt mij. En gezien de sterkte van Romeinen, althans zoals men ons altijd voorschotelt, is het aannemelijk dat de Romeinen op zulk soort ervaringen trainen.

(Denk aan gladiatoren en dergelijken, op zo'n manier kun je zeker die ervaringen leren zonder echt gevochten te hebben.)

Zie je ook in echt. Je wordt opgeleid om die gevechten te kunnen leveren, hoe vaker een leger heeft gevochten hoe beter de training ook zal zijn, omdat je meer situaties kan inschatten.
rekruteren deed je op die manier ook al in shogun 2 en misschien wel eerder. Via general rekruteren is niet altijd handig want dan komen bijvoorbeeld van 3 verschillende steden een enkel unit jouw kant opgelopen. Een enemy unit uit zicht of in ambush slacht dan je verse recruits af. Dus alleen doen als je weet dat je achterhoede beschermd is.
rekruteren deed je op die manier ook al in shogun 2 en misschien wel eerder.
In Shogun 2 (en Napoleon en Empire) kon je inderdaad ook via je generaals rekruteren. Je kon er echter ook voor kiezen die functie niet te gebruiken en in de steden zelf te rekruteren.

Via steden rekruteren had grote voordelen. Zo kregen units in Shogun 2 vaak bonussen in bepaalde regio's, die je anders zou missen als je je rekrutering puur via je generaals zou laten verlopen.
Voor zover ik het begreep gaat het niet zozeer om ervaring, alswel (militaire) tradities die in het legioen blijven rondwaren. Betekent dus dat een opnieuw samengesteld legioen opnieuw battle-ervaring moet opdoen, maar dat bijvoorbeeld de nadruk op offensieve eigenschappen ligt of dat ze juist vanuit de geschiedenis van hun legioen goed zijn in contructieve werkzaamheden en derhalve goedkoop forten kunnen bouwen etc etc.

[Reactie gewijzigd door Phenomania op 22 juli 2024 14:16]

1. Waarom geen seizoenen meer? Voegt toe aan het spel
Mee eens. Bepaalde eenheden zouden voordelen/nadelen moeten hebben bij het vechten tijdens bepaalde seizoenen zoals zomer en winter. Bij de voorgaande edities van Total War zoals Empire en Napoleon , en bij Rome en Medieval 2 bij sommige mods voor die games, had welk seizoen het betrof een invloed op het verloop van veldslagen. Dat zorgde voor extra diepgang.

Qua gameplay lijkt het me ook gewoon veel interessanter als je bijvoorbeeld spelend als de Romeinen niet zomaar tijdens de winter in de bossen van Germanië door kunt steamrollen, maar dat je goede reden hebt te zoeken naar een sterke positie voor een winterkamp. Bij Rome 2 heeft CA de extra diepgang strategische die seizoenen kunnen bieden overboord gegooid, zogezegd omdat ze de turns tijdens de campaign in jaren laten verlopen, terwijll ik eigenlijk liever had gezien dat ze dat strategische aspect juist hadden uitgediept.
2. Waarom niet rekruteren uit steden?
Het ligt een beetje aan de tijdsspanne waarin CA de game wil laten plaatsvinden. Het lijkt er op dat CA (weer) de politieke situatie schetst tijdens de late Romeinse republiek. En an sich hebben ze dan gelijk rekrutering via generaals te laten verlopen. Tijdens de late Romeinse republiek werden legioenen opgetrommeld (en vaak ook gefinancierd) door militaire of politieke leiders, en militair succes en politiek succes waren innig in elkaar verweven. Dat generaals rekruteren ligt dichter bij die situatie dan dat steden zouden rekruteren, dus in die keuze kan ik me in principe best vinden.

Echter, ik kan me er niet in vinden dat CA ervoor gekozen heeft die rekrutering via generaals dan automatisch via de meest dichtstbijzijnde stad die de desbetreffende troepen kan maken te laten plaatsvinden. Ook republikeinse legioenen waren erg regionaal ingesteld voor hun rekrutering. Lokaal, waar het legioen zich bevond tijdens een campagne, werd vaak wel wat gerekruteerd om de gelederen aan te vullen, maar de hoofdmoot van de aanvullingen bleef gewoon uit de regio komen waar het legioen opgetrommeld werd.

Tevens vraag ik me stellig af hoe CA bij het rekruteren zoals ze het nu ingekleed hebben wil weergeven waar auxillia, geallieerde troepen, en huurlingen vandaan komen.
Ervaren leger wordr geslacht..... En binnen no time heb je weer een ervaren leger.. wheres the fun in that? Ik vond het juist leuk om heel voorzichtig te zijn en alleen op beslissende momenten mijn epische ervaren leger in te zetten.
Mee eens. Een ervaren legioen moet goud waard zijn. De ervaring van veteranen is gewoon niet overdraagbaar aan rekruten als die veteranen afgeslacht worden. Een belangrijk strategisch aspect uit voorgaande edities van Total War was altijd dat je je ervaren legers weliswaar veelvuldig inzette, maar dat je er wel omzichtig mee omging omdat de opgedane experience niet zomaar 1-2-3 vervangbaar was.

CA lijkt er bij Rome 2 juist voor gekozen te hebben dat aspect van de gameplay overboord gegooid te hebben, wat imho totaal geen verbetering is. Inderdaad: ervaren legioen afgeslacht en hoppa, een paar beurten verder kun je weer verder steamrollen met dat ervaren legioen.

[Reactie gewijzigd door houseparty op 22 juli 2024 14:16]

Vind ik ook jammer. Niet dat die seizoenen heel erg waren uitgewerkt in de eerdere delen (het was vooral visueel), was dat nou net iets wat een stuk verbeterd kon worden.
Ik hoop vooral dat de kunstmatige intelligentie tijdens de campagne eens een stuk beter wordt. Na een tijdje Crusader Kings 2 te hebben gespeeld erger ik me nog meer aan de domme KI die je altijd aanvalt ook als ze geen schijn van kans hebben.
Omdat de campaign in Rome 2 waarschijnlijk wel een dikke 300 jaar duurt (als het niet meer is) zou het niet haalbaar zijn om ook nog eens ieder jaar 4 beurten te hebben. In Rome 1 voegte de winter ook niets toe volgens mij en was het alleen visueel.
wat ik uit een filmpje begreep is dat je nu twee soorten ervaring hebt. je legioen, dat volgens bepaalde principes getraind wordt en dus die ervaring heeft. en je hebt los daarvan je individuele unit ervaring. die gaat uiteraard wel verloren wanneer die unit verloren.
Anoniem: 399807 8 juni 2013 09:59
Ik ga dit waarschijnlijk ook kopen. Ik hoop wel op een pittige AI. Ik verloor op den duur maar zelden in Rome I. Vooral door goed positioneren en gebruik maken van het terrein wist ik grotere legers te weerstaan.
Jezelf met de rug naar een canyon plaatsen, micro-management door units zo kort naast elkaar aan te sluiten dat er niets tussendoor kan. De vijand splitsen door achter een boerderij te blijven, 'run the gauntlet' situaties creëren. Porcupine tactieken... Je leger zoveel mogelijk in een hoek opstellen zodat de ballista's etc langer de tijd hadden om hun ding te doen. Jezelf in de hoek oplsuiten in een grote punt, als een rots in de branding zeg maar.

Ah, die goede ouwe tijd. :) Dus laat de AI goed zijn...come get some! Make my day!
Het ziet er erg goed uit in de trailer, maar qua in-game screens valt het me toch wat tegen (vooral de kleuren, het water zou wel wat minder fel mogen). Daarnaast vindt ik het erg jammer dat de seizoenen eruit gehaald zijn, dat voegde altijd een extra element toe (troepen in de winter moeilijk door de Alpen etc).
Mijn verwachtingen zijn nog steeds erg hoog voor deze game, ben benieuwd naar de eerste reviews.
Jammer dat ze die tussenfimpjes niet meer hebben. Deed het altijd prima om in de sfeer te blijven.
Dit lijkt echt weer een kraker te worden, ik hoop alleen dat het niet te ingewikkeld wordt met al die campagne dingen.
De campagne van Rome:Total War vindt ik juist zo'n fijn spelen omdat het zeer intuïtief in elkaar stak en daardoor speelde het ook zo lekker.

Grafisch ziet deel 2 er in ieder geval top uit, de details (zoals de pirmaden van Gizeh in bovenstaande plaatjes) zien er indrukwekkend uit!
Het maximum van 40 units aansturen lijkt mij zeer indrukwekkend.

Kortom ik kan niet wachten _/-\o_
Ik heb Rome II alvast gekocht, helaas moeten we nog maanden wachten.

Grafisch ziet het er echt mooi uit, m'n 670 FTW is er klaar voor in ieder geval :)

Dat politieke spel tussen de verschillende Romeinse families spreekt mij aan; dat wordt een stuk voorzichtiger plannen!
Ik vind het een beetje onzin dat je geen hele legers meer kunt wegvagen. Als je een unit hebt van 120 man en je dood er 110 dan heb je nog maar 10 man over met ervaring. Hoe kunnen die dat gat ooit opvullen met ongetrainde nieuwe manschappen.

Het hoeft niet meteen fout te zijn zolang als het maar goed gebalanceerd is vind ik het wel best. :)

Verder wat mij opvalt en wat niet echt gemeld wordt is dat je bij egypte de nijl kan opvaren. Dat is nieuw voor mij dat je in total war games je marine door een rivier kan laten gaan. Hoe zou dat dan op andere plekken zitten zoals bijvoorbeeld Nederland. En hoe heeft men Nederland er op staan.

Is er ook een factie voor de Nederlanders, in die tijd zou ik denken aan de Friesen of de Bataven. Komt er op een gegeven moment ook een heuse volks verhuizing etc.

Ik denk dat ik mijn ogen uit kan kijken op deze nieuwe Rome. :*)

[Reactie gewijzigd door meneer william op 22 juli 2024 14:16]

Anoniem: 174926 8 juni 2013 09:39
Ik vind toch dat als je een uurtje krijgt met de nieuwe total war; dat je wat meer informatie had kunnen geven dan die 4 lijnen commentaar bij het eerste gevecht....
Nee, we waren een uur binnen. Dat was presentarie, hands-on, en Q&A. Overigens staat er een pagina voor het gevecht, en op de eerste pagina, aardig wat informatie over de veranderingen op de campagnemap. Dat telt toch ook mee? 8)7
Kun je iets zeggen over cavalry charges? In Rome - Total war kon je met een groep cavalerie heerlijk over boogschutters of lichte infanterie heen walsen. In Mediëval 2 en latere Total War games werkte dit een stuk minder lekker: de paarden hielden vaak in vlak voor de confrontatie. Wellicht vanuit realistisch oogpunt, maar die charges miste ik behoorlijk. Hoe werkt het in Rome 2?
Ik heb hem ook gepreordered.

Moet alleen nog even kijken want in een een pc die ik ga kopen zit een MSI N670 Power Edition 2gd5/oc.
Mijn vriend rendert veel en wil daarom misschien zijn Sapphire 7970 ruilen.
Dan weet ik tenminste helemaal zeker dat ik Rome II helemaal op ultra met veel fps kan spelen.
Met Total war games weet je het nooit helemaal zeker. Met eerdere delen had ik ook wel eens een behoorlijk high end pc bij uitkomen, maar alles op max? Nee.

Denk ook aan je processor, die lijkt vaak de bottleneck te zijn met zoveel units op het scherm. Bovendien kon zelfs Shogun 2 nog niet eens met meerdere cores werken, dus had je een hele snelle CPU nodig.

[Reactie gewijzigd door Me_Giant op 22 juli 2024 14:16]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.