Eerste blik op de campagnemap
Van alle Total War-games die The Creative Assembly in het afgelopen anderhalve decennium op de markt bracht, zijn er weinig zo populair geweest als Rome: Total War. De setting, de gameplay en het audiovisuele niveau: het kwam allemaal samen om een uitmuntende strategiegame te vormen. Het is dan ook weinig verrassend dat SEGA en The Creative Assembly vorig jaar bekendmaakten terug te keren naar het oude Rome. De tweede versie van Shogun viel twee jaar geleden immers ook in goede aarde, dus de tijd lijkt er rijp voor.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
We hebben Total War: Rome II afgelopen jaar al op de Gamescom voorbij zien komen. Toen had de ontwikkelaar echter nog nauwelijks in-game materiaal voor ons klaar staan en bleef het beperkt tot een trailer en een korte demonstratie. Richting de komende E3 heeft The Creative Assembly echter wél een speelbare demo uitgebracht voor het internationale journaille, en Tweakers mocht vorige week al langskomen bij de ontwikkelstudio in Londen om die demo vast te spelen, in een wat rustigere setting en met meer speeltijd dan er op de E3 zal zijn.
Geen seizoenen
Die korte demo ging uiteraard om een gevecht, maar voordat we begonnen met knokken konden we eerst even een korte blik werpen op de campagnemap. Deze is vanzelfsprekend weer wat mooier en gedetailleerder geworden. De tijd dat je naar een kale, in stukjes gehakte kaart zat te staren ligt ver achter ons. In vergelijking met de vorige Total War-games kent de campagnemap minimaal twee visuele verschillen. In de eerste plaats is er geen sprake meer van seizoenen. Het Romeinse tijdperk bestrijkt een lange periode, de telling gaat in jaren en niet meer in kwartalen. Mocht je ergens sneeuw tegenkomen, dan is dat om geografische redenen en niet omdat het winter is.
Daarnaast is de speelmap, die zich trouwens uitstrekt van Ierland tot aan het meest westelijke randje van Azië en het noordelijk deel van Afrika, verdeeld in regio's en provincies. Elke regio heeft meerdere provincies, met in een van die provincies de hoofdstad van die regio. Voor de gameplay betekent die wijziging dat je niet per definitie een hoofdstad aan hoeft te vallen om een bepaald gebied in te nemen. Als je bijvoorbeeld de provincie verovert waar alle boerderijen zijn gevestigd, dan profiteer je daar direct van, zonder dat de hoofdstad van de regio al in je bezit is.
Gevolgen van acties
Dat veroveren heeft trouwens gevolgen. Dat is niet nieuw, maar nieuw is wel hoe die gevolgen in kaart worden gebracht. In het diplomatiescherm kun je in Total War: Rome II precies zien welke van jouw acties van invloed zijn geweest op hoe je gesprekspartner over je denkt. Daarbij staat ook hoeveel min- of pluspunten je dat zoal heeft opgeleverd. Een handelsverdrag levert pluspunten op, maar heb je net een van de bondgenoten van de factie waarmee je in gesprek bent aangevallen, dan krijg je natuurlijk minpunten op je bord. Daarmee werkt diplomatie in Rome II niet anders, maar The Creative Assembly probeert de manier waarop de AI op jouw acties reageert transparanter en inzichtelijker te maken.
Vernieuwingen in de campagne
In de gameplay op de campagnemap heeft The Creative Assembly nog wat andere kleine wijzigingen in petto, en een van de belangrijkste daarvan heeft te maken met je legers. In de eerste plaats verloopt het rekruteren van legers nu niet meer primair via steden, maar via je generaals. Een generaal kan zijn leger uitbreiden door nieuwe units te 'bestellen', die dan automatisch naar hem toe komen vanuit de dichtstbijzijnde stad die dat type soldaat kan maken.
Ervaring gaat niet verloren
Daarnaast verlies je legers ook niet meer helemaal. Net als in de vorige Total War-games worden legers beter naarmate ze meer ervaring opdoen. In Total War: Rome II blijft die ervaring bewaard, ook als je leger van de map wordt geveegd. De speler krijgt dan de optie om in een stad die eenheid opnieuw op te richten. Nieuwe soldaten worden in dat geval getraind volgens de normen die horen bij het betreffende leger. Had je een zeer ervaren en goed georganiseerd leger in Egypte, maar raak je het kwijt, dan kun je datzelfde leger, inclusief de verdiende perks, vrij snel opnieuw opbouwen.
Dat laatste lijkt voor een flinke verandering te zorgen. Het verliezen van een leger, of zelfs van individuele units met veel ervaring, was altijd een flinke klap in je campagne. Volgens The Creative Assembly is die manier van legers verliezen en opvangen niet realistisch voor de Romeinse tijd. Het was in die tijd normaal dat nieuwe rekruten die bijvoorbeeld aan het Zesde Legioen werden toegewezen ook trainden volgens de methoden van dat legioen. Op die manier had de standaard van zo'n legioen een bepaalde waarde: hij zei iets over de kwaliteit van de soldaten in dat legioen.
/i/1370645610.jpeg?f=imagenormal)
Politiek steekspel
Dat is wat ons betreft een van de belangrijkste en meest ingrijpende vernieuwingen in Total War, maar er is natuurlijk meer. Zo zal politiek ook een belangrijke rol gaan spelen in de campagnemodus. Als je kiest voor een van de Romeinse families krijg je te maken met de posities van de andere families en de senaat. Als politiek leider van je factie bewandel je eigenlijk continu een pad tussen teveel agressie en te weinig ambitie. Verover je snel veel grondgebieden, dan word je machtig en daarmee gevaarlijk. De families vrezen dan dat er een nieuwe tiran is opgestaan en zullen actie ondernemen. Bij een gebrek aan gebiedsuitbreiding zou geclaimd kunnen worden dat je de eer en glorie van Rome niet voldoende vertegenwoordigt, en ook dan zou het politieke klimaat wel eens onvriendelijk kunnen worden.
Dat zulke dingen spelen voor de Romeinse facties spreekt een beetje voor zich, maar The Creative Assembly verzekerde ons ervan dat ook andere facties een dergelijk mechanisme zullen hebben. Daarvan hebben we tot nu toe geen voorbeelden gezien, al kunnen we ons er best iets bij voorstellen. Carthago en de Grieken zijn er groot genoeg voor, en The Creative Assembly haalde zelf al aan dat er in het verleden ooit een verbond tussen diverse Germaanse stammen was die als één factie tegen de Romeinen vochten. Ook dat lijkt zich te lenen voor een een campagne met een gezonde portie interne machtsstrijd.
Het is overigens wel jammer dat die machtsstrijd niet gecommuniceerd wordt via tussenfilmpjes. Alles wat er in de politieke sfeer gebeurt krijgt de speler mee via menu's. Jammer, want wij hadden stiekem een beetje gehoopt op een mix tussen Total War en fragmenten uit de senaat zoals je die kent uit de HBO-serie Rome. Dat zit er dus helaas niet in.
Eerste gevecht: Egypte vs. Rome
Natuurlijk wel van de partij zijn de immense veldslagen die je zelf kunt uitvechten: hét kenmerk bij uitstek van de Total War-serie. Voor onze hands-on sessie heeft The Creative Assembly een historisch gevecht tussen Egypte en Rome langs de oevers van de Nijl klaargezet. De Egyptische legers zijn in de meerderheid en hebben zich verschanst op een heuvel, terwijl hun maritieme aanwezigheid op de Nijl ook superieur is aan die van de Romeinen.
Makkie voor Egypte
Dat levert natuurlijk een kansloze missie op voor de Romeinen, zeker als wij zelf de Egyptische troepen mogen aanvoeren. De Romeinse boten worden in de pan gehakt en de troepen die de heuvel op marcheren worden afgeslacht; de combinatie van olifanten-charges, brandende ballen die van de heuvel af rollen en artilleriegeschut van onze ballista's is veel teveel van het goede. Het 'gevecht' is in een paar minuten beslist.
/i/1370645609.jpeg?f=imagenormal)
Vanaf de andere kant levert hetzelfde gevecht wat meer uitdaging op. We hebben net gezien dat een gevecht aangaan op de Nijl zinloos is, want de Egyptenaren hebben veel sterkere schepen. We besluiten dan ook de soldaten in onze boten snel aan land te brengen en ons volledig op het landgevecht te richten. Dat is nog niet zo makkelijk, want de boten kunnen ook doelen op land onder vuur nemen. Hun bereik is echter wel beperkt, en we slagen erin het grootste gedeelte van onze soldaten op veilige posities te krijgen.
/i/1370645613.jpeg?f=imagenormal)
Dan begint het steekspel. Egypte komt met speerwerpende ruiters, maar laat zich daarbij insluiten door onze cavalerie. Die drijft hun paarden regelrecht richting onze eigen olifanten, waar ze vervolgens totaal onder de voet worden gelopen. Dat de moeilijkheidsgraad niet al te hoog staat blijkt even later, als we onze cavalerie er op uit sturen om af te rekenen met de ballista's. De AI stuurt wel een unit om te helpen, maar nadat die hulptroepen in de pan zijn gehakt door een van onze Evocati Cohorts komen er geen nieuwe units, waarna de ballista's snel verleden tijd zijn. Zo worden de Egyptenaren langzaam ingesloten. Terwijl onze legionairs de heuvel langzaam beklimmen zetten we met de cavalerie van weerskanten een charge in. Egypte komt in een fuik terecht, het moraal breekt en het gevecht is over...
Wat is er nieuw?
Heel leuk natuurlijk, zo'n potje knokken, maar op deze moeilijkheidsgraad was het eigenlijk kinderspel, zeker voor een ervaren Total War-speler. Desondanks: tijd om de balans op te maken. Zo zagen we dus rollende vuurballen die dwars door een eenheid heen denderen. We zagen dat de boten, naast dat ze op elkaar schieten, ook flink hard met hun boeg kunnen rammen. De animaties van alle units zijn bovendien duidelijk beter dan voorheen. Het is leuk om te zien hoe een katapult een volledige eenheid omver schiet, waarna een groot deel van de geraakte soldaten weer opkrabbelt en verder marcheert. Verder is er ook nog de geheel nieuwe tactische kaart. Als je helemaal uitzoomt, krijg je een versimpeld overzicht van het slagveld en kun je in een oogopslag zien waar alle units zijn en welke kant ze op gaan.
Voorlopige Conclusie
We zijn al met al misschien een uurtje binnen geweest bij The Creative Assembly, maar het is verbazingwekkend hoeveel informatie je in een klein uur tijd over je heen gestort kunt krijgen. Een ding is zeker: het heeft onze interesse in Total War: Rome II alleen maar verder aangewakkerd. Ook op de Tweakers-redactie geldt Rome: Total War als een oude favoriet, en het is alleen al leuk om die oude game terug te zien in een gloednieuw jasje. Hoe goed dat jasje past, dat zien we later dit jaar: Total War: Rome II verschijnt op 3 september.
Titel |
Total War: Rome II |
 |
Platform |
PC |
Ontwikkelaar |
The Creative Assembly |
Uitgever |
Sega |
Releasedatum |
3 september 2013 |